Ποιό βιβλίο διαβάσαμε?

Re: Απάντηση: ΠΟΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

Όχι δεν ξέρω τίποτα παραπάνω, αλλά θα ήθελα να ξέρω που βρήκες την ηλεκτρονική μορφή τους. Ο Adams πέθανε πριν αρκετό καιρό και έτσι δεν επανήλθε στην τριλογία μετά το πέμπτο της μέρος.

Eντωμεταξύ, διάβασα τα απολαυστικά Lost Chapters από το Hitchhiker's Guide to the Galaxy, τα οποία τοποθετούνται στο τέλος του So Long And Thanks For All The Fish. Δεν μπόρεσα να βρω πολλά στοιχεία για αυτά, φαίνεται πως δεν είναι του Adams, αλλά fan fiction και κυκλοφορούν μόνο σε ηλεκτρονική μορφή. Ξέρει κανείς τίποτα παραπάνω;

Απάντηση: ΠΟΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

'Tό Τέλος τών Βαλκανίων´.Γιώργος Δελαστίκ.Εκδόσεις Λιβάνη..
Ο Εξαιρετικός πολιτικός αναλυτής Γιώργος Δελαστίκ παρουσιάζει αναλυτικά το σκηνικό πού στήνεται στά Βαλκάνια μέ τά κρατίδια τύπου Κοσσόβου,Π.Γ.Δ.Μ.,Βοσνίας ,Μαυροβουνίου κ.λ.π.
Επίσης αναλύει τήν κατάσταση πού επικρατεί στίς άλλες Βαλκανικές Χώρες και φυσικά στην Ελλάδα.
Βιβλίο διεισδυτικό,βαθειά πολιτικό,που αποκαλύπτει μέ στοιχεία τούς αληθινούς ενόχους τής καταστάσεως στά Βαλκάνια.
Ο Δελαστίκ μέ το διεξοδικό αυτό βιβλίο του επιβεβαιώνει γιατί ήταν αδύνατη η συνύπαρξή του στην Καθημερινή τών Παπαχελά-Καρκαγιάννη,από την οποία φυσικά απολύθηκε.

Απάντηση: Re: Απάντηση: ΠΟΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

Όχι δεν ξέρω τίποτα παραπάνω, αλλά θα ήθελα να ξέρω που βρήκες την ηλεκτρονική μορφή τους. Ο Adams πέθανε πριν αρκετό καιρό και έτσι δεν επανήλθε στην τριλογία μετά το πέμπτο της μέρος.

Αν ψάξεις στο google, τα περισσότερα αποτελέσματα οδηγούν σε torrents. Αν όντως είναι fan fiction (δηλαδή δημιουργήματα αναγνωστών, όχι του ίδιου του συγγραφέα), δεν καλύπτονται από πνευματικά δικαιώματα και μπορείς να τα κατεβάσεις ελεύθερα. Πάντως δεν βρήκα καμία αναφορά σε έντυπη έκδοση.

Επειδή ενδέχεται να φύγω για διακοπές πριν το ολοκληρώσω, να αναφέρω ότι αυτές τις μέρες διαβάζω το The Moon Is A Harsh Mistress (1966), στο οποίο ο πρωτοπόρος της Επιστημονικής Φαντασίας Robert A. Heinlein, διηγείται την απελευθερωτική επανάσταση της Σελήνης του 2075. Μετά από 200 σελίδες θα μπορώ να σας πω περισσότερα. Για την ώρα, θα αρκεστώ στο ότι "πάει πακέτο" με τον Αναρχικό των δύο κόσμων που είχα παρουσιάσει παλαιότερα.

Για την ώρα, θα αρκεστώ στο ότι "πάει πακέτο" με τον Αναρχικό των δύο κόσμων που είχα παρουσιάσει παλαιότερα.

Αυτό από μόνο του είναι αρκετά κολακευτικό!

Επειδή ενδέχεται να φύγω για διακοπές πριν το ολοκληρώσω

Ναι, αμέ... δεν μπορούσα να το αφήσω και εχθές το απόγευμα το τελείωσα!

Το έτος 2075, η Σελήνη είναι η μεγαλύτερη και πιο "ελεύθερη" φυλακή. Πράγματι, οι κάτοικοί της είναι νυν και πρώην κατάδικοι και οι απόγονοί τους. Ο ανθρώπινος οργανισμός, όμως, μετά από κάποιους μήνες, προσαρμόζεται στη μειωμένη βαρύτητα και δεν μπορεί να επιστρέψει στη Γη. Νόμος δεν υπάρχει, πέραν των διαταγμάτων του τοπικού "Δεσμοφύλακα", όπως τον αποκαλούν. Τα προβλημάτων οικονομίας και αυταρχισμού που συνεχώς διογκόνωνται, οδηγούν σε μια ομάδα τριών ανθρώπων και ενός υπολογιστή, να σχεδιάσουν την επανάσταση για την ανεξαρτησία της Σελήνης.

Δικαίως το όνομα του Robert Heinlein έχει δοθεί σε έναν κρατήρα στον Άρη. Το βιβλίο, που συγκαταλλέγεται στα καλύτερά του, είναι πολύ δυνατό σε όλα τα μέρη που ακουμπάει:

Κοινωνικοπολιτικά, εισάγει την έννοια του "ρεαλιστικού αναρχισμού", αφήνοντας άλλους να επεκταθούν αναλυτικότερα - όπως και έγινε. Υπάρχει ένας εκπληκτικός μονόλογος του εν λόγω αναρχικού προς το κοινοβούλιο που σχεδιάζει το Σύνταγμα της νέας χώρας, και στον οποίον τους καλεί να απαλλαγούν από τον ζουρλομανδύα του παρελθόντος και να εξετάσουν κάθε πιθανό νόμο από την αρχή, αγνοώντας το αν έχει εφαρμοστεί από τις γήινες κοινωνίες. Και βεβαίως, να εξετάσουν και την ίδια την αναγκαιότητα ύπαρξης Συντάγματος.

Θέματα όπως η δημοκρατία, η σκλαβιά, η κοινωνική χειραγώγηση και τα εγκλήματα πολέμου γίνονται αντικείμενο μελέτης, είτε με επί τούτου διαλόγους, είτε "ανάμεσα στις γραμμές".

Επιπλέον, παρουσιάζει ασυνήθιστες κοινωνικές οργανώσεις που προκύπτουν με εντελώς εξελικτικές μεθόδους από το αφιλόξενο περιβάλλον της Σελήνης. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, ο "σειριακός γάμος", όπου πολλοί άνθρωποι αποτελούν μία οικογένεια, πολύ ικανότερη να διατηρήσει πλούτο και να αναθρέψει παιδιά από την "απλή" μορφή του ζεύγους.

Ακόμα και με τη σύνταξη πειραματίζεται, αφού μία γλωσσική εξέλιξη είναι αναμενόμενη τα 100 και πλέον χρόνια που μεσολαβούν από την χρονολογία συγγραφής και την τοπο( χρόνο- ; )θέτηση της ιστορίας.

Στο επιστημονικό κομμάτι, από το πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζει τον υπολογιστή που έχει αποκτήσει συνείδηση του εαυτού του, και αρκετές σελίδες σε όλο το βιβλίο αφιερώνονται στην εξέλιξη της συμπεριφοράς του. Αυτό είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον επιστημονικό στοιχείο, αλλά και σε άλλα θέματα, όπως η βαλλιστική ή η συμπεριφορά του ανθρώπινου οργανισμού στις διάφορες συνθήκες βαρύτητας και επιτάχυνσης, δίνεται αντίστοιχη φροντίδα επιστημονικής συνέπειας.

Μοναδικό σημείο υστέρησης, το ότι ο συγγραφέας έχει αδυναμία στους "πανηγυρικούς" - τη γνωρίζει όμως: όπου φοβάται ότι οι ικανότητές του δεν επαρκούν για τον σκοπό, βάζει τον ήρωα-αφηγητή να περιγράψει το πόσο συγκινητικός ή εμψυχωτικός ήταν κάποιος λόγος. Θα ήταν αχαριστία να μην του το συγχωρέσω, σε ένα βιβλίο που μου προσέφερε τόσα πολλά.

Πέραν όλων των παραπάνω, διαβάζοντας το The Moon Is A Harsh Mistress (δεν πρέπει να υπάρχει ελληνική μετάφραση), όπως και το προαναφερθέν Ο Αναρχικός των Δύο Κόσμων, εντυπωσιάστηκα από το πως ο Ψυχρός Πόλεμος γέννησε κάποια πολύ αξιόλογα πράγματα, τουλάχιστον στη λογοτεχνία και τη φιλοσοφία.

Ναι, αμέ... δεν μπορούσα να το αφήσω και εχθές το απόγευμα το τελείωσα!

:award:

Πέραν όλων των παραπάνω, διαβάζοντας το The Moon Is A Harsh Mistress (δεν πρέπει να υπάρχει ελληνική μετάφραση), όπως και το προαναφερθέν Ο Αναρχικός των Δύο Κόσμων, εντυπωσιάστηκα από το πως ο Ψυχρός Πόλεμος γέννησε κάποια πολύ αξιόλογα πράγματα, τουλάχιστον στη λογοτεχνία και τη φιλοσοφία.

Δεν διαβάζω τα ενδότερα του review σου επίτηδες.

Θα συμφωνήσω για την επίδραση του ψυχρού πολέμου στην ΕΦ. Μαλιστα θα έλεγα ότι είναι γενικότερο φαινόμενο … και ο WWII επηρέασε (και πιθανά εκτροχίασε) την ΕΦ.
Περιμένω και νέο κύμα βιβλίων από την οπτική πλευρά των Ιρακινών ;-)

Γειά σας παιδιά,

Απο το Πάσχα μέχρι τώρα έχω διαβάσει τα παρακάτω:
The forsaken army - Heinrich Gerlach - Πάρα πολύ καλό
Με τα τεθωρακισμένα του Κόκκινου στρατού - Evgeni Bessonov - Μέτριο
Waffen SS και επιχείρηση Nordwind - Wolf Zoepf - Καλό
Few returned - Euginio Korti - Καλό
Τώρα διαβάζω το "Μικρά Ασία - Ο Απελευθεροτικός Αγώνας 1919-1922 του Κώστα Χατζηαντωνίου" το οποίο είναι εξαιρετικό βιβλίο.

Οπως είναι προφανές με ενδιαφέρει η στρατιωτική ιστορία και κυρίως μαρτηρίες από "πρώτο χέρι".

Κωστής

Έχω αποφασίσει να παρουσιάζω, ό,τι διαβάζω, ασχέτως αν μου αρέσει η όχι.

ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΦΩΚΣ - 'Χορεύοντας με το διάβολο", Εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ.

Προσπάθεια συνέχειας των ιστοριών του θρυλικού 007. Γραμμένο για την επέτειο των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Ίαν Φλέμινγκ (28 Μαΐου 1908). Χρονικά τοποθετείται στη περίοδο της κορύφωσης του Ψυχρού Πολέμου. Ο Τζέιμς Μποντ, καλείται να αντιμετωπίσει έναν παρανοϊκό βαθύπλουτο που απειλεί να καταστρέψει την Αγγλία, ενώ μια άγρια δολοφονία στα προάστια του Παρισιού πυροδοτεί μια αλυσίδα γεγονότων. Μαζί του η πανέμορφη Παριζιάνα Σκάρλετ Πάπαβα...

Δε μου άρεσε. Δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο να με "τραβήξει", να με κάνει να νιώσω τη δράση. Μια απλή περιπέτεια, από αυτές που έχουμε χιλιοδιαβάσει/ χιλιοδεί. Ίσως αν γίνει ταινία, να αξίζει, όχι όμως λόγω σεναρίου...

'Eν Ονόματι τής Μακεδονίας.´Σταύρος Λυγερός.Εκδ.Λιβάνης.
Εξαιρετική παρουσίαση τού ´Μακεδονικού ζητήματος´απο εναν δημοσιογράφο γνώστη τού θέματος.
Μια ιστορική αναδρομή τού ζητήματος μαζί μέ την στάση ολων των Ελληνικών Κυβερνήσεων απο το 1990 έως και σήμερα.
Αναλυτική περιγραφή τής στάσεως τών Σκοπιανών ,ξεκινώντας απο την περίοδο τού Τίτο στην Γιουγκοσλαβία καί πλήρης ανάλυση τού διεθνούς παράγοντα.
Βιβλίο με σαφή θέση υπέρ της Συνθετης Ονομασίας(π.χ Σλαυομακεδονία ή Ανω Μακεδονία),που να καθορίζει μονον γεωγραφικό προσδιορισμό ούτως ώστε να ακυρώνεται πλήρως η αλυτρωτική άποψη τών Σκοπίων περί ´διαιρεμένης Πατρίδας´
Ο Λυγερός αναλύει διεξοδικά τά μείζονα και τά ασήμαντα ως πρός το συγκεκριμένο ζήτημα,κρίνει την στάση τών Ελληνικών Κυβερνήσεων μέχρις και το 2008 και γενικά προσφέρει ένα ανάγνωσμα ξεκάθαρο για τον Μεσο Πολίτη τής χώρας.Διαφωνεί μέ όσους αδιαφορούν γιά το Ονομα αλλά και μέ οσους αρνούνται την ύπαρξη γεωγραφικού και μόνον προσδιορισμού για την γειτονική χώρα.
Φυσικά αντικρούει τίς αθλιότητες περί ´αυτοπροσδιορισμού´με συγκεκριμένα παραδείγματα και επίσης παρουσιάζει με πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία την ανυπαρξία ´Μακεδονικής Μειονοτητας´στην Ελλάδα.Επίσης περιγράφει το μειονοτικό Αλβανικό στοιχείο στην Π.Γ.Δ.Μ.
Βιβλίο καλογραμένο πού διαβάζεται ευχάριστα ,και έχει σαν στόχο τη εξεύρεση μιάς δίκαιης λύσης γιά το Ονομα τής Π.Γ.Δ.Μ.

Δεν ξέρω πως να αρχίσω...

Ένας φίλος πριν από περίπου 2-3 μήνες, μου έδωσε ένα dvd και με παρακάλεσε να το δω γιατί λέει κάτι ωραία πράγματα, σε στυλ ντοκιμαντέρ. Είδα μόλις 10 λεπτά και το έκλεισα γιατί ήταν μια αμερικανιά με κάτι τύπους πάστορες και τέτοια που σου έλεγαν διάφορα για το πως να αλλάξεις τη ζωή σου...

Πριν 15 μέρες επανήλθε ο φίλος μου (38 χρονών - έχει σημασία) και μου έδωσε ένα βιβλίο, το οποίο απ' ότι διάβασα είναι best seller, 105.000 αντίτυπα, 23 επανεκδόσεις κτλ. Μου λέει πως αυτό το βιβλίο του άλλαξε τη ζωή... Διαβάζω τίτλο "Ο δρόμος του Ειρηνικού Πολεμιστή", Νταν Μίλμαν, εκδόσεις Έσοπτρον. Ούτε που το είχα ξανακούσει. Ούτε το συγγραφέα. Λέω καλά, θα σου κάνω τη χάρη, αλλά να ξέρεις πως δεν πας καλά. Ένα βιβλίο να σου αλλάξει τη ζωή; Τι είσαι, 15 χρονών; (Παρεμπιπτόντως, το "θα σας αλλάξει τη ζωή" το γράφει και στο εξώφυλλο). Του έδωσα 2 βιβλία να διαβάσει και του είπα, κάτσε να διαβάσεις πολλά βιβλία και άσε τις "δανεικές" απόψεις.

Το άρχισα. Δεν έπεσα έξω. Άλλη μια αμερικανιά, απλοική ιστορία, απλοικά γραμμένη (όμορφα χωριά, όμορφα καίγονται δηλαδή). Πολύ εύκολο διάβασμα, σαν ταινία ένα πράγμα (μετά έμαθα πως όντως βγήκε και σε ταινία). Δεν ξέρω τι να σχολιάσω. Ίσως να υπάρχουν ανάμεσα μας και άτομα που όντως επηρεάστηκαν και δε θέλω να τους στεναχωρήσω, αλλά νομίζω πως απευθύνεται σε άλλο κοινό, σε άλλη εποχή και σε άλλη ηλικία.

Περίληψη:

Ο Νταν Μίλμαν είναι πρωταθλητής στην ενόργανη γυμναστική και σπουδάζει στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας. Ζει μια ζωή κοινή, παλινδρομώντας ανάμεσα στις φιλοδοξίες, τις αυταπάτες και τους φόβους του. Μόνο που ακόμα δεν το γνωρίζει.
Όμως όλα αλλάζουν κάποιο βράδυ, όταν περνώντας από ένα βενζινάδικο γνωρίζει έναν... πολεμιστή. Έναν παράξενο γέρο που βαφτίζει Σωκράτη! Και τότε αρχίζει η περιπέτεια. Ο Νταν θα περάσει κάτω από την καθοδήγηση του Σωκράτη, μια ολόκληρη διαδικασία μεταμόρφωσης. Θα μπει στο Δρόμο του Ειρηνικού Πολεμιστή και θ´αλλάξει ολοκληρωτικά. Τρόπους, ιδέες, συναισθήματα, διατροφή, ακόμα και την αναπνοή του!

Re: ΠΟΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

Σχετικα προσφατα το διηγημα του Γ. Ξενοπουλου 'Πετριες στον ηλιο'

Απλη γλωσσα με αδρο νοημα, ειναι βασισμενη σε ενα χειρογραφο που ενας ενος φιλου του Ξενοπουλου, οταν μια νυχτα του υποσχεθηκε να του αποκαλυψει 'το μεγαλο μυστικο που καποιοι ανθρωποι κρυβουν στην ψυχη τους'.

Το προτεινω ανεπιφυλακτα.

Χθες τέλειωσα το πρώτο Dune.
Μεγάλος μαέστρος ο Frank Herbert.

Ο Arthur Clarke είχε πει ότι το μόνο έπος το οποίο μπορεί να συγκριθεί με το Dune, είναι ο Άρχοντας των Δακτυλιδιών.
Προσωπικά πιστεύω ότι το Dune είναι πολύ πιο μπροστά από τον Άρχοντα...

Πάμε για τα επόμενα 5.

Χθες τέλειωσα το πρώτο Dune.
Μεγάλος μαέστρος ο Frank Herbert.

Ο Arthur Clarke είχε πει ότι το μόνο έπος το οποίο μπορεί να συγκριθεί με το Dune, είναι ο Άρχοντας των Δακτυλιδιών.
Προσωπικά πιστεύω ότι το Dune είναι πολύ πιο μπροστά από τον Άρχοντα...

Πάμε για τα επόμενα 5.

συμφωνω μεχρι τελειας....

εχεις πολλα ακομα Στεργιε...

εχω τελειωσει τα 6 του Χερμπερτ χρονια τωρα και τα 3 πρωτα του γιου του Brian και του Kevin Anderson (που δεν ειναι καθολου κακα, ειδικα ο οικος των Χαρκονεν.)

τωρα σειρα εχουν τα 3 prequels τοποθετημενα 1000 χρονια πριν.

Παντως σαν τα βιβλια του Πατερα δεν εχω ξαναδιαβασει αλλα μυθιστορηματα επιστημονικης φαντασιας...

Το Dune ειναι το κορυφαιο ,πολυ καλυτερο ακομα και του Χομπιτ (το καλυτερο του Τολκεν για μενα.)

Διάβασα πριν 3 χρόνια το πρώτου του Κέβιν… δεν ξέρω σαν κάτι να μου έλειπε…

Πρόσφατα διάβασα το

Erwin Schrodinger - What Is Life?: with "Mind and Matter" and "Autobiographical Sketches" (Paperback)

http://www.amazon.com/What-Life-Mat...bs_sr_1?ie=UTF8&s=books&qid=1219053290&sr=1-1

Η αναλυτική σκέψη ενός μεγάλου φιλόσοφου επιστήμονα ξεδιπλώνετε σε όλο της το μεγαλείο.

Μόλις είδα ότι κυκλοφορεί και δωρεάν το κείμενο εδώ:
http://home.att.net/~p.caimi/schrodinger.html

Διάβασα πριν 3 χρόνια το πρώτου του Κέβιν… δεν ξέρω σαν κάτι να μου έλειπε…

προφανως αναφερεσαι στον Οικο των Ατρειδων.

Δεν εχεις αδικο, το επομενο -ο Οικος των Χαρκονεν- ηταν πολυ καλυτερο.

Παντως λογικο ειναι να μην πλησιαζει τα βιβλια του Φρανκ .

Αλλα το συμπαν που ειχε στησει ειναι μαγευτικο οσο και αλληγορικο.

The_Pillars_of_the_Earth-119188016481673.jpg

Οι Στυλοβάτες της Γης
(The Pillars of the Earth)

"Αγγλία, 1123. Σε μια εποχή πολιτικής αναταραχής, πείνας και αβεβαιότητας, ο ηγούμενος του Κίνγκσμπριτζ Φίλιπ αποφασίζει να θεμελιώσει ένα νέο καθεδρικό ναό, τον πιο επιβλητικό που είδε ποτέ ο κόσμος –σύμβολο αγάπης και ειρήνης στους αιώνες. Στη σκιά των πύργων του που αρχίζουν να υψώνονται σιγά σιγά προς τα ουράνια, η ανθρώπινη ζωή κυλά άλλοτε ταπεινή κι άλλοτε μεγαλειώδης. Ο πρωτομάστορας Τομ παλεύει να δώσει μορφή στο όνειρό του. Ο Τζακ, ο προικισμένος λαξευτής, και η Αλιένα, η όμορφη κόρη του κόμη Μπαρθόλομιου, αγωνίζονται να σώσουν τον έρωτά τους από τις δολοπλοκίες των εχθρών τους. Η Έλεν, η γυναίκα του δάσους, περιμένει τη στιγμή που θα εκδικηθεί το θάνατο του αγαπημένου της. Και οι δυο μνηστήρες του αγγλικού θρόνου παρασύρουν το λαό τους σ’ έναν καταστροφικό, αδελφοκτόνο πόλεμο…

Ένα έπος που αρχίζει με τον απαγχονισμό ενός αθώου και την κατάρα μιας μάγισσας και τελειώνει με τη δημόσια ταπείνωση ενός βασιλιά. Μια ολοζώντανη τοιχογραφία της Ευρώπης στην καρδιά του Μεσαίωνα. Κι ένας ύμνος στα έργα των ανθρώπων που μένουν παντοτινά, νικώντας το θάνατο…

Οι Στυλοβάτες της Γης ανήκουν στα γοητευτικότερα και πιο πολυδιαβασμένα μυθιστορήματα της εποχής μας. Πρόσφατα, σε έρευνα της γερμανικής τηλεόρασης, αναδείχτηκαν το δημοφιλέστερο βιβλίο διαχρονικά, μετά τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και τη Βίβλο, ενώ βρέθηκαν στην κορυφή των προτιμήσεων και των Βρετανών αναγνωστών, στην ψηφοφορία για τα εκατό καλύτερα βιβλία που διοργάνωσε το BBC το 2003."

Πηγη: Bell.gr.

1300+ απιθανες σελιδες τις οποιες "κατεβασα" σε 5 μερες εν μεσω μπανιου - ρακετας και βολλευ στην Σκιαθο.