Ποιό βιβλίο διαβάσαμε?

Re: ΠΟΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

1300+ απιθανες σελιδες τις οποιες "κατεβασα" σε 5 μερες εν μεσω μπανιου - ρακετας και βολλευ στην Σκιαθο
.

Ουαου!!!Εσυ το καταβροχθισες!!!:worshippy:

Εγω παντως,εφετος,προς ντροπη μου δεν μπορεσα να τελειωσω ουτε ενα απλο,αθωο βιπερακι στην παραλια....Αμετρητοι οι περισπασμοι....:slapface::flipout:

Απάντηση: ΠΟΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

Μερικά βιβλία πού διαβάστηκαν τον τελευταίο μήνα και αξίζει νά αναφερθούν κατά την γνώμη μου(γιατί άλλα τάφαγε το σκοτάδι πολύ νωρίς μιάς και έχω αποφασίσει πλέον να μήν τελειώνω ψυχαναγκαστικά κάθε τί πού ξεκινώ).
1)Το Ευχαριστημένο ή Οι δικοί μου άνθρωποι.Μαρίνα Καραγάτση.
Η κόρη τού σημαντικότατου Ελληνα λογοτέχνη ,Μαρίνα,αποφάσισε στά 70 της νά αποτινάξει το φάντασμα τού ´πανίσχυρου´αλλά και ιδιόρρυθμου πατέρα της και μέσα σέ 3 ιστορίες(δύο πρόζες και μιά θεατρική)νά διηγηθεί στιγμιότυπα απο την ζωή τού πατέρα της,συχνά αποκαλυπτικά.
Βιβλίο πού ουδεμίαν σχέση έχει μέ κουτσομπολιό αλλά παρουσιάζει άλλες φορές σκληρά και άλλες τρυφερά τον Μάνο Καραγάτση καί τίς σχέσεις (δύσκολες και στρυφνές)μέ τούς φίλους του και τά μέλη τής οικογενείας του..
Βιβλίο ελλειπτικό πού δέν κουράζει ,ούτε γεμίζει τον αναγνώστη μέ άχρηστες και υπερβολικές πληροφορίες.
2)O Eλληνικός Εμφύλιος Πόλεμος 1943-1950 Ντέιβιντ Κλόουζ.
Κείμενα απο ξένους και έλληνες ερευνητές γιά μιά ταραγμένη περίοδο τής Ελλάδας.
Δυστυχώς μέχρις σήμερα ο Εμφύλιος έχει αντιμετωπιστεί αρκετά μονόπλευρα και απο τίς δύο πλευρές και η ιστορική αλήθεια ανακαλύπτεται μέ δυσκολία.
Το συγκεκριμένο βιβλίο προσπαθεί να δεί τά γεγονότα απο κάποια απόσταση και αυτό είναι ιδιαίτερο προσόν του.
Αξίζει τον κόπο γιά όποιον ενδιαφέρεται γιά την Ιστορία πέραν κομματικής τοποθέτησης.
3)Βruno Walter:Θέμα και Παραλλαγές.
Εξαιρετική αυτοβιογραφία(την έγραψε σέ ηλικία 65 ετών)τού μεγάλου Μαέστρου και μαθητή τού Mahler.
Γεννημένος στά 1876 ο Walter και εμφορούμενος απο δημοκρατική συνείδηση περιγράφει έντιμα και συγκινητικά την μεγάλη σταδιοδρομία του πού φυσικά δέν ήταν απρόσκοπτη...
Ανθρωπος πού έζησε τούς δύο Παγκοσμίους Πολεμους αλλά πού επίσης γνώρισε ή συνεργάστηκε μέ Ιερά Τέρατα τών Τεχνών τής εποχής του...
Προτείνεται ανεπιφύλακτα γιά τούς λάτρεις τής Κλασσικής Μουσικής.
Ο Walter τελειώνει τον πρόλογό του μέ τά εξής λόγια:'Γιατί τά έργα τού δημιουργικού πνεύματος διαρκούν,είναι στήν ουσία αθάνατα,ενώ η κοσμοϊστορική δράση ακόμα και τών σημαντικοτέρων ανδρών είναι έρμαιο τού χρόνου.Ο Ναπολέων πέθανε,αλλά ο Μπετόβεν ζεί.´.
4)Oι Ευμενίδες:John Littell.
Ισως το καλύτερο λογοτεχνικό βιβλίο(μυθιστόρημα),πού έχω διαβάσει τά δέκα τελευταία χρόνια.
Ο συγγραφέας είναι Αμερικανός,μόνον 36 ετών και το βιβλίο το συνέγραψε στά Γαλλικά.
1000 σελίδες ζόφου,πού εάν αντέξει κανείς στήν αρχή,θά διαβάσει μιά εξαιρετική μελέτη τού ανθρωπίνου είδους.
Ενας Ναζί τών Wafen SS διηγείται την ζωή του ,μέ μεγάλη λεπτομέρεια,κάνοντας ´βουτιές´στό παρελθόν του,αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζοντας και ακριβή ιστορικά γεγονότα απο τήν άνοδο τού Ναζισμού,την επίθεση στην Σ.Ενωση έως και τήν κατάρρευση τού Βερολίνου.
Αποκαλύπτει πτυχές τού χαρακτήρα του,ερωτικές του επιλογές,αλλά ταυτόχρονα περιγράφει τήν τρομακτική δράση τών SS στην Χιτλερική Γερμανία.
Βιβλίο κυνικό,σκοτεινό και ζοφερό,πού ο συγγραφέας τό έχει επεξεργαστεί μέχρις την τελευταία του λέξη.
Και φυσικό ήταν το συγκεκριμένο βιβλίο να προκαλέσει θαυμασμό αλλά και αντιδράσεις .
Κυρίως αντέδρασαν κάποιοι φανατικοί οπαδοί τού Διαφωτισμού,πού όλως τυχαίως ´ξεχνούν´πώς ο ναζισμός αλλά και ο σταλινισμός υπήρξαν νόμιμα παιδιά του.
Ο Littell θεωρεί πώς εκατομύρια ´κανονικοί´άνθρωποι θά μπορούσαν να υποστηρίξουν ολοκληρωτικές θεωρίες και πώς ο άνθρωπος είναι ικανός και γιά το χειρότερο.
Επιτελους ένα βιβλίο πού αγγίζει τά όρια τής μεγάλης λογοτεχνίας και ξεφεύγει απο βαρετούς συγγραφείς τύπου Ιαν Μακ Γιούαν.

και ξεφεύγει απο βαρετούς συγγραφείς τύπου Ιαν Μακ Γιούαν.

Δόξα σοι ο θεός . Υπάρχει και άλλος που ομολογεί με παρρησία ότι αυτός ο καημένος δεν διαβάζεται γιατί δεν έχει τίποτα να πεί και δυστυχώς δεν ξέρει και πως να το πεί .

Δόξα σοι ο θεός . Υπάρχει και άλλος που ομολογεί με παρρησία ότι αυτός ο καημένος δεν διαβάζεται γιατί δεν έχει τίποτα να πεί και δυστυχώς δεν ξέρει και πως να το πεί .

Συμφωνώ απολύτως.
Πέταξα τρία βιβλία του στά σκουπίδια μετά τίς πρώτες εκατό σελίδες εκάστου.
Τώρα γιατί αγόρασα τρία??
Εμ εδώ λέγε -λέγε μερικοί βγάλανε τον Νικολάκη τον Παπανδρέου συγγραφέα:ADFADF1:,νά μήν επηρεαστώ και εγώ ο δόλιος απο τούς ύμνους κατά ριπάς γι´αυτόν τον αφόρητα βαρετό συγγραφέα??Πήρα το πρώτο και πίστεψα πώς μάλλον εγώ δεν κατάλαβα...Στό τρίτο πείστηκα πώς δέν θα ασχοληθώ ξανά μαζί του...
Υ.Γ.
Πάντως βελτιώνομαι.Μέχρις τά 30 μου θα τά διάβαζα μέχρις το τέλος.
Τώρα ξού.:afro::flipout::flipout:

Μέρες που είναι (επέτειος της Μικρασιατικής Καταστροφής), θυμήθηκα ένα εκπληκτικό βιβλίο : "Τα χαϊρια μας εδώ - ονείρατα της άκαυτης και της καμμένης Σμύρνης" του Γιώργη Παπάζογλου. Πρόκειται για αφηγήσεις της μάνας του, Αγγέλας Παπάζογλου. Σμυρνιά τραγουδίστρια που ήρθε στην Ελλάδα πρόσφυγας το '22, παντρεύτηκε τον μεγάλο συνθέτη Ευάγγελο Παπάζογλου τυφλώθηκε από μια σπάνια ασθένεια το '28, ενώ είχε ήδη εγκαταλείψει το τραγούδι.. Η κυρα-Αγγέλα, αφηγείται τόσο παραστατικά και ζεστά όλη την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, με την ψυχή της σοφής γιαγιάς. Η απελευθέρωση της Σμύρνης, οι μουσικές, ύστερα η καταστροφή, η προσφυγιά, το ρεμπέτικο, το 1940, η πείνα, ο εμφύλιος μέσα από την ψυχή μιας καθημερινής γυναίκας που πάσχιζε μόνο για την επιβίωση. Η ιστορία από μέσα. Συγκλονιστικό.

Ψάχνοντας το τρέχον θέμα για κάποιες προτάσεις στην αρχή του καλοκαιριού, διαπίστωσα -με μεγάλη μου χαρά- ότι είμαστε αρκετά διαβαστεροί. Βέβαια, προσπαθώντας να χωρέσουμε όλα τα διαφορετικά είδη που διαβάζουμε σε ένα και μόνο θέμα, το καταστήσαμε λίγο... δύσχρηστο.

Ως εκ τούτου, θα πρότεινα την επόμενή σας πρόταση να μην την γράψετε εδώ, αλλά να αξιοποιήσετε την ευκαιρία να ανοίξετε ένα ξεχωριστό θέμα για την κατηγορία στην οποία ανήκει. Επίσης, να μην διστάσετε να ανοίξετε ξεχωριστό θέμα για ένα βιβλίο που θεωρείτε πως αξίζει μεγαλύτερης προσοχής.

Απάντηση: Re: ΠΟΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

Παντως απο προσφατα sci-fi με εντυπωσίασε πολυ το SPIN tou Robert Charles Wilson. Πολυ καλα γραμμενο και με ωραιους χαρακτηρες.

Το ξεκίνησα και είμαι ενθουσιασμένος! Ευχαριστώ για την πρόταση. Αν προλάβω, θα είναι η πρώτη παρουσίαση σε thread επιστημονικής φαντασίας.

Για πείτε εσείς που είσαστε των graphics novels…

Ίσως πάνε 5-7 χρόνια… είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια για να μεταφερθούν στα Ελληνικά ορισμένα novels… Δεν θυμάμαι ποια ακριβός είχα αγοράσει αλλά νομίζω στο ένα πρωταγωνιστής ήταν ο Μορφέας (πιθανόν και τίτλος του βιβλίου… αν και πρέπει ίσος είχε σχέση με το Γκαιμαν), και ένα δεύτερο που είχα λεγόταν Σύστημα (ή ΤΟ Σύστημα).
Τα novels αυτά έφυγαν ‛δανικά και αγύριστα’
Θα εκτιμούσα ένα κάποιος μπορούσε να μου πεί που θα ξαναβρώ το Σύστημα
Ήταν χωρίς λόγια (μονό σε κάτι εφημερίδες είχε γράμματα).

Re: Απάντηση: Re: ΠΟΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

Το ξεκίνησα και είμαι ενθουσιασμένος! Ευχαριστώ για την πρόταση. Αν προλάβω, θα είναι η πρώτη παρουσίαση σε thread επιστημονικής φαντασίας.

εχει και sequel, το AXIS, ολο κατι αλλα διαβαζω ομως.

Απάντηση: Re: ΠΟΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

Για πείτε εσείς που είσαστε των graphics novels…

Ίσως πάνε 5-7 χρόνια… είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια για να μεταφερθούν στα Ελληνικά ορισμένα novels… Δεν θυμάμαι ποια ακριβός είχα αγοράσει αλλά νομίζω στο ένα πρωταγωνιστής ήταν ο Μορφέας (πιθανόν και τίτλος του βιβλίου… αν και πρέπει ίσος είχε σχέση με το Γκαιμαν), και ένα δεύτερο που είχα λεγόταν Σύστημα (ή ΤΟ Σύστημα).
Τα novels αυτά έφυγαν ‛δανικά και αγύριστα’
Θα εκτιμούσα ένα κάποιος μπορούσε να μου πεί που θα ξαναβρώ το Σύστημα
Ήταν χωρίς λόγια (μονό σε κάτι εφημερίδες είχε γράμματα).

Η Modern times είχε κυκλοφορήσει τα δύο πρώτα graphic novels του Sandman (Preludes & Nocturnes, The Doll's House), σε 8 τεύχη. Χωρίς να θυμάμαι κάτι κακό για τη μετάφραση, η γραφή του Gaiman, όμως, είναι τόσο ποιητική που αξίζει να αγοραστεί στα αγγλικά.

Το The System του Peter Kuper μπορείς να το παραγγείλεις σε ξένη έκδοση από οποιοδήποτε comic shop, π.χ. Solaris, Relax, Jemma κ.λπ., αν και είναι πολύ πιθανό να το έχουν επί τόπου.

3585-1.jpg

Re: Απάντηση: Re: ΠΟΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

Η Modern times είχε κυκλοφορήσει τα δύο πρώτα graphic novels του Sandman (Preludes & Nocturnes, The Doll's House), σε 8 τεύχη. Χωρίς να θυμάμαι κάτι κακό για τη μετάφραση, η γραφή του Gaiman, όμως, είναι τόσο ποιητική που αξίζει να αγοραστεί στα αγγλικά.

Το The System του Peter Kuper μπορείς να το παραγγείλεις σε ξένη έκδοση από οποιοδήποτε comic shop, π.χ. Solaris, Relax, Jemma κ.λπ., αν και είναι πολύ πιθανό να το έχουν επί τόπου.

3585-1.jpg

:grinning-smiley-043:

Ευχαριστώ πολύ!
Χωρίς το όνομα του δημιουργού μου ήταν πολύ δύσκολο να το βρω σε μηχανές αναζήτησης… καθώς το system δεν ήταν επαρκές keyword!
Θα το εντάξω και πάλι στην βιβλιοθήκη καθώς πραγματικά το είχα εκτιμήσει.

Κοίτα, ούτε εγώ το θυμόμουν, αλλά η Wikipedia είναι μανούλα σε κάτι τέτοια. ;)

Δυο μικρά βιβλιαράκια τσέπης από εκδώσεις Ωρόρα που με συντρόφεψαν φέτος σε διάφορες παραλίες:

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΛΑΝΗΤΗ
http://www.greekbooks.gr/web/book/details.aspx?ProductID=161698

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΕΞΩΓΗΙΝΟΥΣ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ
http://www.greekbooks.gr/web/book/details.aspx?ProductID=161676

Καθώς τα διηγήματα που περιέχουν τα βιβλία είναι αρκετά, τα δύο βιβλία τα διάβαζα παράλληλα. Ένα δυο διηγίματα από το ένα ένα δυο από το άλλο βιβλίο ανάλογα ποιο είχα πάνω μου.

Γενικά δεν είναι η πρώτη φορά που αποκτώ βιβλία της σειράς. Αν θυμάμαι καλά αρχικά είχα αγοράσει το Ιστορίες από το Wired Tales. Αργότερα και άλλα. Είμαι οπαδός τόσο την Ε.Φ. όσος και των φθίνων εκδόσεων. Ώρες ωρες όταν βλέπω ότι ένα βιβλίο 300σελίδων κοστίζει 30 ευρώ… τρελαίνομαι.

Και τα δυο βιβλία τα θεωρώ αρκετά καλά. Συνδυάζουν μικρά και μεγάλου μεγέθους διηγήματα. Αν θυμάμαι καλά πρέπει να υπήρχαν και διηγήματα 10 σελίδων.

Δεν έχω τα βιβλία μπροστά μου όποτε όσα αναφέρω είναι από μνήμης (τα έδωσα και αυτά δανικά και ελπίζω όχι αγύριστα πάλι). Κορυφαίο το τελευταίο διήγημα από το ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΛΑΝΗΤΗ – καταθλιπτικό ίσως, μια σπάνια ιστορία απογοήτευσης, μετά από εξερεύνηση του διαστήματος που κρατά αιώνες δεν βρίσκετε κανένας αξιόλογος εξωγήινος πολιτισμός έκτος από ορισμένα συντρίμμια… που θα θυμίσουν στου εξερευνητές μας τους τις ίδιες τις προσπάθειες τους.

Ορισμένα διηγήματα θα σας φανούν γνώριμα – επεξεργάζονται γνωστά σενάρια Ε.Φ. που έχουν δουλευτεί και από άλλους συγγραφείς. Ένα αντίστοιχο διήγημα που θυμίζει Predator άλλα σίγουρα ξεχοριστό και διασκεδαστικό θα βρέιτε στο ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΕΞΩΓΗΙΝΟΥΣ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ.

Overall price/fun 10/10

Για πες καμιά κουβέντα για το Neverwere, διότι μου έχει ξεφύγει...

Η ιστορία διαδραματίζεται στο London Below, ένα φανταστικό κόσμο σκιά του London Above. Ο πρωταγωνιστής μεταφέρεται εκεί και μπαίνει σε περιπέτειες μαζί με το περίεργο party του. Και ανακαλύπτει ότι καλύτερα να κοιτάς τη δουλειά σου και να μην το παίζεις καλός σαμαρείτης.

Πολύ dark humour. Θυμίζει Hitch hikers αλλά είναι πολύ πιο dark και ποιο ενδιαφέρον. Οι χαρακτήρες είναι πολύ ζωντανοί. Δε θέλω να γράψω spoilers. Απλά πιστεύω ότι αν τι πιάσεις στα χέρια σου δε θα θες να το αφήσεις.

Πρόσφατα διάβασα το
ΝΟΒΑ (nova), Samuel Delany, εκδώσεις Μέδουσα
Το θεωρώ μια εκπληκτική space opera – καιρό είχα να διαβάσω κάτι αντίστοιχο. Ευκολοδιάβαστο, από έναν προικισμένο συγγραφέα, και υποψήφιο για Hugo. Ένα βιβλίο που περιλαμβάνει όλα εκείνα που κάνουν τη space opera τόσο διασκεδαστική. Ατελείωτες περιπλανήσεις στο διάστημα από πλανήτη σε πλανήτη, με μια ομάδα μοναδικών πρωταγωνιστών, πρίγκιπες, ζητιάνοι, και καθημερινοί εργάτες.
Πραγματική μέθη ανάμεσα στην τεχνολογία τη χαρτομαντεία, την μάχη για την ενέργεια, και καθόλη τη διάρκεια του έργου ο Ποντικός παίζει την Λύρα του, και μεταφέρει σε όλους μας παραστάσεις και αρώματα, από φανταστικές πολιτείες αλλά και από το κέντρο της Αθηνάς.

Xθές ολοκλήρωσα το ''Κόψτε το κάπνισμα πανεύκολα" του Θανάση Αποστόλου,και ειλικρινά με έκανε να σκεφτομαι σοβαρά να το κόψω..