Ποιό βιβλίο διαβάσαμε?

Re: ΠΟΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

LOGICOMIX

Έτος έκδοσης: 2008
Σελίδες: 350
ISBN: 978-960-8399-67-9

Μια ιδιότυπη εξιστόρηση της πορείας της Λογικής (και μέρους των Μαθηματικών) ως επιστήμη και φιλοσοφία μέσα από τις ζωές και τους χαρακτήρες των πρωταγωνιστών τους.
Πώς συνδέεται η Λογική με την τρέλα, πώς τα υψηλά Μαθηματικά με τη Φιλοσοφία, υπάρχει απόδειξη για κάθε Λογικό ερώτημα? Τι "μέρος του λόγου" ήταν ο Ράσελ και πόσο καλά "έστεκε" ο Βίτγκεσταιν?
Όλα αυτά με τη βοήθεια των σκίτσων, μιας και πρόκειται για κόμιξ (!) φτάνουν πιο εύκολα στον αμύητο αναγνώστη αλλά ανανεώνουν το ενδιαφέρον και του μυημένου και του προσφέρουν νέες πηγές και νέα σημεία αναφοράς.
Με λίγα λόγια, εξαιρετικό.

Αν και οι συγγραφείς του με στεναχώρεσαν τελευταία με κάποιο κείμενο-δήλωσή τους, δεν μπορώ παρά να αναγνωρίσω την αξία του βιβλίου αυτού κυρίως ως κίνητρο περαιτέρω αναζήτησης ιδεών.

ΥΓ. Πολύ καλό και το σχετικό www.logicomix.com

Attachments

• 0214318.jpg
    0214318.jpg
    51.5 KB · Views: 17
Last edited:

Το έχω στο ράφι εδώ και καιρό, αλλά πήρα πολλά μαζί και πρέπει να τελειώσω κι άλλα πριν το πιάσω...

Απάντηση: ΠΟΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

Αναμένοντας το Sandworms of Dune, που ολοκληρώνει(?) την ιστορία ,ξεκίνησα να διαβάζω το ΙΛΙΟΝ του Dan Simmons το οποίο ολοκληρώνεται με το ΟΛΥΜΠΟΣ.

Παρόλο που θεωρώ τον εαυτό μου έμπειρο αναγνώστη ,τουλάχιστον του είδους της επιστημονικής φαντασίας και θεωρούσα ότι δύσκολα θα με εξιτάρει με τη πρωτοτυπία του ένα ακόμα βιβλίο s.f. ομολογώ ότι έχω μείνει ενθουσιασμένος!

Σας παραθέτω το κείμενο του οπισθόφυλλου για να πάρετε μια γεύση:

Τη μάνητα, θεά, τραγούδα μας του ξακουστού Αχιλλέα, του γιου του Πηλέα, του ολέθριου αντροφονιά που η μοίρα του είναι να πεθάνει, τραγούδα μας τη μάνητα που πίκρες έδωκε στους Αχαιούς περίσσιες και πλήθος έστειλε στον Άδη αντρειωμένες ψυχές παλικαριών. Και μια που θα ‛σαι εδώ, Μούσα θεά, πες και για τη μάνητα των ίδιων των θεών, την αράθυμη και δυνατή εδώ, στον νέο Όλυμπο τους, και πες και για τη μάνητα των μετανθρώπων, όσο πεθαμένοι και φευγάτοι κι αν είναι από καιρό, και των λιγοστών ανθρώπων που απόμειναν, όσο κι αν είναι χαμένοι στον κόσμο τους και άχρηστα κορμιά...
Αντλώντας την έμπνευσή του από το έπος του Ομήρου, ο πολυβραβευμένος Dan Simmons εξυφαίνει ένα μυθιστόρημα μοναδικής σύλληψης και πλοκής, που εξελίσσεται μεταξύ της Γης, του Άρη και των φεγγαριών του μακρινού Δία.

Attachments

• ILIUM.jpg
    ILIUM.jpg
    76.5 KB · Views: 15

Το έχω στο ράφι εδώ και καιρό, αλλά πήρα πολλά μαζί και πρέπει να τελειώσω κι άλλα πριν το πιάσω...

Πιάσ' το κι αυτό στα ενδιάμεσα, σαν διάλειμμα...Νεράκι φεύγει...:flipout:

Καταπληκτικά τα Ίλιον και Όλυμπος, από πολλές απόψεις. Κάπου στη μέση του δεύτερου διαφάνηκαν κάποια ιδεολογικά στοιχεία του συγγραφέα που δεν μου άρεσαν ιδιαίτερα και περαιτέρω ψάξιμο μου το επιβεβαίωσε. Παρά ταύτα, το ταξίδι ήταν μοναδικό και ενδέχεται να το ξανακάνω στο μέλλον.

Στέργιο, το Logicomix κατεβαίνει εύκολα, μην το φοβάσαι. ;)

Αστικές επιδράσεις στον αναρχισμό.
Luigi Fabbri
Ελεύθερος Τύπος

Μια μεγάλη μορφή του αναρχισμού σε επίπεδο συγγραφικής αλλά και πολιτικής δραστηριότητας.

'Εχει μεγάλη αξία να διαβαστεί κυρίως από τους μη αναρχικούς ώστε να ανακαλυφθεί μια σημαντική πλευρά του αναρχισμού η οποία διαλύει μύθους που έχουν κατασκευαστεί από το κράτος και συνεχίζουν να τροφοδοτούνται μέχρι σήμερα, κυρίως σχετικά με τη σύνδεση βίας και αναρχισμού.
Εξαιρετικό για όποιον μπορεί να αφιερώσει μερικές ώρες σε κάτι άλλο εκτός της προπαγάνδας των καναλιών και των δημοσιογραφικών μύθων.

ΥΓ. Προσωπικά διαφωνώ με το μεγαλύτερο μέρος των θεωρητικών απόψεων που διατυπώνονται σε αυτό το βιβλίο το οποίο βρίσκω υπερβολικά απολογητικό και ρομαντικό κάτι που όμως αποδίδω στο γεγονός ότι γράφτηκε πριν από 100 χρόνια. Η δικιά μου όμως άποψη εδράζεται σε πολλά ανάλογα αναγνώσματα και είναι απλά επιλογή, και φυσικά δεν μειώνει στο ελάχιστο την αξία του συγγραφέα και του έργου.

Sources of Japanese Tradition

by Wm. Theodore de Bary (Editor), Donald Keene (Editor), George Tanabe (Editor), Paul Varley (Editor)

Publisher: Columbia University Press; 2nd edition (April 15, 2002)
Language: English
ISBN-10: 0231121393
ISBN-13: 978-0231121392
Product Dimensions: 9.2 x 6.1 x 1.2 inches

Πρόκειται για ένα τρίτομο έργο στα αγγλικά του από το οποίο πρόσφατα ολοκλήρωσα τον πρώτο τόμο.
Ξεκίνησα με κίνητρο τη δουλειά μου όπου έχω καθημερινή επικοινωνία με Ιάπωνες για των οποίων τη νοοτροπία πάντα είχα απορίες... Διαβάζοντας το συγκεκριμένο σύγγραμμα, αισθάνομαι να βουτάω βαθιά στην ιστορία και την κουλτούρα ενός, στην ουσία άγνωστου λαού τον οποίο έχουμε παρεξηγήσει και θετικά και αρνητικά.
Ομολογώ ότι είναι ένα "δύσβατο" μονοπάτι ακόμα και λόγω όγκου, το οποίο όμως θα αποζημιώσει σίγουρα όποιον αναζητά κάτι πολύ εξειδικευμένο γύρω από την Ιαπωνία.

Attachments

• b1.jpg
    b1.jpg
    13.3 KB · Views: 15

Αν μου εξηγήσει γιατί είναι μόδα τα αγοράκια 15-25 να χρησιμοποιούν γυναικείες τσάντες το έχω ξεκινήσει άμεσα:flipout::flipout:
Πάντως μετά από 2 ταξίδια στην Ιαπωνία ακόμα δεν μπορώ να πω ότι τους καταλαβαίνω έστω και επιδερμικά. Παρουσιάζουν συμπεριφορές που για εμάς είναι αντιφατικές, ενώ για την κουλτούρα τους είναι πλήρως συμβατές μεταξύ τους.
Τον πρώτο τόμο τον βρήκα σε ebook και έχει μπει ήδη σε σειρά αναμονής.

(Καταστράφηκα από όταν πήρα τον ebook reader έχουν μπει ήδη τόσα βιβλία σε σειρά που θα μου πάρουν χρόνια να τα τελειώσω)

Re: Απάντηση: ΠΟΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

Αν μου εξηγήσει γιατί είναι μόδα τα αγοράκια 15-25 να χρησιμοποιούν γυναικείες τσάντες το έχω ξεκινήσει άμεσα:flipout::flipout:
Πάντως μετά από 2 ταξίδια στην Ιαπωνία ακόμα δεν μπορώ να πω ότι τους καταλαβαίνω έστω και επιδερμικά. Παρουσιάζουν συμπεριφορές που για εμάς είναι αντιφατικές, ενώ για την κουλτούρα τους είναι πλήρως συμβατές μεταξύ τους.

(Καταστράφηκα από όταν πήρα τον ebook reader έχουν μπει ήδη τόσα βιβλία σε σειρά που θα μου πάρουν χρόνια να τα τελειώσω)

Δεν νομίζω να βρεις απάντηση σε αυτό...:flipout: Ούτε και στο πώς είναι δυνατό η Ιαπωνία να έχει τους περισσότερους μιμητές του Έλβις...:flipout: Απλά ανακαλύπτεις ίσως ποια ήταν η πορεία μέχρι εκεί...´

ΥΓ. Για πες δυο πραγματάκια γι' αυτό το ebook, αν κι εγώ το χαρτί το γουστάρω...

Last edited:

Ποιόν ebook reader πήρες, πόσο και...αν εισαι ευχαριστημένος! (Σοορυ αν το έγραψες καπου, γίνονται εκατοντάδες ποστ ημερησίως και δεν τα προλαβαίνω όλα!

Edward O. Wilson - “Consilience: The Unity of Knowledge”
1999, 367 σελίδες μικρού μεγέθους
Εκδόσεις: Vintage
Κατηγορία: Εκλαϊκευμένη επιστήμη

Καταπληκτικό βιβλίο! Το συστήνω ανεπιφύλακτα σε οποιονδήποτε τον ενδιαφέρει, έστω και λίγο, η επιστήμη! Ακόμη και σε πολέμιους της επιστήμης διότι το βιβλίο δείχνει τι σημαίνει επιστήμη. (Δυστυχώς πολλοί “πολέμιοι” στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουν τι είναι επιστήμη.)

Ο Edward Wilson γεννήθηκε το 1929 στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ και είναι καθηγητής βιολογίας στο πανεπιστήμιο Harvard. Είναι ιδιαίτερα αξιόλογος επιστήμονας, αλλά παράλληλα και ικανότατος συγγραφέας. Μάλιστα το 1991 κέρδισε το λογοτεχνικό βραβείο Πούλιτζερ για ένα από τα βιβλία του. Στην έρευνά του ασχολήθηκε με τα μυρμήγκια και την κοινωνιολογία τους (!), όμως είναι πολυτάλαντος και έχει εξαιρετικά ευρεία μόρφωση: από φυσική, χημεία, βιολογία και οικολογία μέχρι ψυχολογία, ιστορία και κοινωνιολογία.

Ο τίτλος του συγκεκριμένου βιβλίου είναι μια ασυνήθιστη λέξη (consilience) που σημαίνει «Συγκερασμός», «Σύνθεση», «Συγχώνευση». Εξετάζει κατά πόσο είναι δυνατό να ενοποιηθούν όλες οι επιστήμες, δηλαδή το σύνολο της ανθρώπινης γνώσης (αυτός είναι και ο υπότιτλος του βιβλίου). Όπως σημειώνει και ο ίδιος, ουσιαστικά αυτό ήταν το πρόγραμμα του Διαφωτισμού, το οποίο δυστυχώς έχει σήμερα εγκαταλειφθεί.

Στο βιβλίο υπάρχουν πολλά παραδείγματα συνεργασίας και σύνθεσης διαφορετικών επιστημών. Σε ένα κεφάλαιο περιγράφει ένα τμήμα της δικής του έρευνας που είναι χαρακτηριστικό. Τη δεκαετία του 50, σαν νέος ερευνητής, ασχολήθηκε με το πώς μεταδίδουν τα μυρμήγκια μεταξύ τους σε μακρινές αποστάσεις τα μηνύματα κινδύνου. Μια υπόθεση ήταν ότι η μετάδοση γίνεται με οπτικό τρόπο, αλλά πολλά είδη μυρμηγκιών είναι τυφλά. Άλλη υπόθεση ήταν με τον ήχο, αλλά λίγα είδη μυρμηγκιών χρησιμοποιούν ήχο. Οπότε ο συγγραφέας υπέθεσε ότι γίνεται με χημικό τρόπο. Τελικά ανακάλυψε ότι όντως τα μυρμήγκια επικοινωνούν με χημικές ουσίες (που σήμερα ονομάζονται φερορμόνες). Σαν βιολόγος, βρήκε από ποιους αδένες των μυρμηγκιών παράγονται οι ουσίες αυτές. Κατόπιν, με τη βοήθεια ενός φίλου του χημικού πραγματοποίησαν χημική ανάλυση και βρήκαν τα ενεργά συστατικά των ουσιών. Κατόπιν ζήτησε από ένα μαθηματικό να του φτιάξει ένα μαθηματικό μοντέλο για το πώς η “μυρωδιά” αυτή διαχέεται στον αέρα, ώστε να επαληθευτεί και με πειράματα πως ακριβώς θα επηρεαστούν τα μυρμήγκια που βρίσκονται σε κάποια απόσταση και πως ακριβώς θα μεταδοθεί το σήμα κινδύνου. Δηλαδή εξηγήθηκε ένα τμήμα της κοινωνιολογίας (συμπεριφοράς) των μυρμηγκιών αρχικά με τη βιολογία, κατόπιν με τη χημεία και τέλος και με τη φυσική και τα μαθηματικά. Και φυσικά όλα αυτά τόσο στη θεωρία όσο και στο πείραμα.

Ένα άλλο κεφάλαιο έχει τίτλο «From Genes to Culture”, δηλαδή «από τα γονίδια στον πολιτισμό»! Και μόνο από αυτόν τον τίτλο του κεφαλαίου φαίνεται ότι το βιβλίο έχει απίστευτο εύρος. Είναι ένα πανόραμα όλων των επιστημών και των συνδέσεών τους. Ο συγγραφέας αγγίζει όλους τους τομείς της ανθρώπινης γνώσης: κβαντομηχανική, βιολογία, ιατρική, ψυχολογία, κοινωνιολογία, θεολογία … τα πάντα!

Το βιβλίο δεν προϋποθέτει εξειδικευμένες γνώσεις σε κανένα από τα θέματα που διαπραγματεύεται. Επιπλέον είναι και εξαιρετικά καλογραμμένο. Παρόλα αυτά δεν θα έλεγα ότι είναι ιδιαίτερα ευκολοδιάβαστο. Θέλει αρκετή προσοχή και συγκέντρωση κατά την ανάγνωσή του επειδή τα θέματα που διαπραγματεύεται δεν είναι απλά. Πιστεύω όμως ότι αποζημιώνει στο έπακρο τον αναγνώστη!

Σημειώνω ότι αναφέρομαι στην Αγγλική έκδοση και δεν γνωρίζω για την ποιότητα της Ελληνικής μετάφρασης που κυκλοφορεί με τον τίτλο «Σύναλμα»:
http://www.papasotiriou.gr/product.gbook.asp?pfid=388711&prid=77136&deid=0

ΤΑ ΑΛΑΜΠΟΥΡΝΕΖΙΚΑ Ή Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΗΔΩΝ

Ντίνος Χριστιανόπουλος
Εκδόσεις Μπιλιέτο

Συζήτηση με τον Περικλή Σφυρίδη του ποιητή άκρως επίκαιρη και διαφωτιστική...

Bill Bryson: “A Short History of Nearly Everything”
2004, 686 σελίδες μικρού μεγέθους
Εκδόσεις: Black Swan
Κατηγορία: Εκλαϊκευμένη επιστήμη

Για όσους δεν τον γνωρίζουν, ο συγγραφέας έχει γίνει γνωστός από τα χιουμοριστικά ταξιδιωτικά του βιβλία. Είναι Αμερικανός που μετακόμισε στην Αγγλία και δούλεψε επί σειρά ετών στις εφημερίδες Times και Independent. Όλα του τα βιβλία είναι πολύ δημοφιλή και αξιόλογα.

Το συγκεκριμένο είναι όντως μια περίληψη όλης (!) της ανθρώπινης επιστημονικής γνώσης για τον κόσμο που μας περιβάλει! Ξεκινάει με το τι γνωρίζουμε από τη Φυσική και την Αστρονομία για τη δημιουργία και την εξέλιξη του σύμπαντος. Συνεχίζει με το σχηματισμό του ηλιακού συστήματος και της γης. Προχωράει με τις βασικές ανακαλύψεις της Χημείας, της Γεωλογίας, της Παλαιοντολογίας, της Ωκεανογραφίας, της Βιολογίας … δηλαδή σχεδόν όλων των επιστημών. Περιγράφει τι γνωρίζουμε για την δημιουργία των ηπείρων, τις αλλαγές του κλίματος, την εμφάνιση της ζωής στη γη (και του ανθρώπου) και την εξέλιξή της μέχρι σήμερα.

Όλα αυτά είναι γραμμένα με απλό και κατανοητό τρόπο. Πρόκειται για ευκολοδιάβαστο βιβλίο που άνετα μπορούμε να το διαβάσουμε και στην παραλία. Δεν παραθέτει μόνο ψυχρές γνώσεις και αριθμούς, αλλά μιλάει και για τους επιστήμονες που έκαναν τις ανακαλύψεις σαν ανθρώπους. Παραθέτει χαρακτηριστικές ιστορίες από τη ζωή και την εποχή τους, και αρκετές φορές εμβαθύνει στο χαρακτήρα τους και στην κοινωνική ατμόσφαιρα που οδήγησε στις μεγάλες επιστημονικές ανακαλύψεις. Και όλα αυτά με πολύ χιούμορ (αν και το βιβλίο δεν γίνεται ποτέ κωμικό, διατηρεί μια ισορροπία μεταξύ ελαφρότητας και σοβαρότητας).

Με την μελέτη της Φυσικής νιώθει κανείς ότι η γη και το ηλιακό μας σύστημα είναι ένα τίποτα σε ένα αχανές σύμπαν. Μετά από την ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου ένοιωσα ότι ο άνθρωπος σαν είδος είναι και αυτός ένα τίποτα μπροστά στα δισεκατομμύρια έτη της ύπαρξης του πλανήτη και τα εκατομμύρια των ειδών που έχουν ζήσει και έχουν εξαφανιστεί.

Το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους όσους ενδιαφέρονται για την επιστήμη. Καταπληκτικό βιβλίο που θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία.

http://en.wikipedia.org/wiki/A_Short_History_of_Nearly_Everything

http://www.e-shop.gr/show_bks.phtml?id=BKS.0029326

Arthur C. Clarke & Frederik Pohl "The last theorem"
Ένα πολύ δεμένο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας που σε κρατάει σε αγωνία του μέχρι το τέλος. Ένας νεαρός μαθηματικός από τη Σρι Λάνκα βρίσκει μια σύντομη απόδειξη του τελευταίου θεωρήματος του Φερμά. Λόγω των μαθηματικών γνώσεων προσλαμβάνεται από την CIA. Η ιστορία διαδραματίζεται στο σχετικά κοντινό μέλλον όταν θα έχουμε καταφέρει τεχνολογικά να ξεκινήσουμε την κατασκευή του πρώτου ασανσέρ στο διάστημα (ένας δορυφόρος σε γεωστατική τροχιά πάνω από τον ισημερινό είναι ένα σταθερό σημείο σε σχέση με το έδαφος από κάτω, οπότε γιατί να μην ενώσουμε τα 2 αυτά σημεία με πολύ απλά λόγια), ενώ ταυτόχρονα έχει ανακαλυφθεί ένα υπερόπλο που στην ουσία καταργεί όλα τα όπλα που ήδη έχουμε. Η παρουσία των εξωγήινων είναι καταλυτική για την εξέλιξη της ιστορίας. Φιλοοφικά ερωτήματα και πολλά νέα τεχνολογικά concepts παρουσιάζονται και γενικά είναι ένα καλό βιβλίο για τους πιστούς της επιστημονικής φαντασίας. Το διάβασα σχεδόν με μιας...

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Last_Theorem

γεια χαρα
γνωριζει κανεις αν εχει βγαλει νεο βιβλιο ο χωμενιδης?

Απάντηση: Re: ΠΟΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

γεια χαρα
γνωριζει κανεις αν εχει βγαλει νεο βιβλιο ο χωμενιδης?

Καλησπέρα.
Τελευταίο του Βιβλίο :'Tο Σπίτι και τό Κελλί´(εκδ.Πατάκη).2005-2006.
Aπό τότε τίποτα καινούριο.

Re: Απάντηση: Re: ΠΟΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

Καλησπέρα.
Τελευταίο του Βιβλίο :'Tο Σπίτι και τό Κελλί´(εκδ.Πατάκη).2005-2006.
Aπό τότε τίποτα καινούριο.

αυτο θα πει συμπτωση!!
σημερα ηρθε ο καινουργιος καταλογος του πατακη οποτε ειχε στην 1η σελιδα το νεο του βιβλιο ''λογια- φτερα''.

51kYKwMFZSL._SS500_.jpg

Ξεκιναει λιγο βαρετα, αλλα απο τι μεση και μετα δεν μπορεις να σταματησεις. Οχι τοσο καλο οσο το CRASH ομως, (το μονο αλλο βιβλιο του ballard που εχω διαβασει)
Ένας πρώην διαφημιστής έρχεται να ερευνήσει το θανατο του πατερα του, που σκοτώθηκε από πυροβολισμό σε ενα mall , σε μια μικρη πολυ εξω από λονδινο...