Ποιό NAS server να πάρω?

Εξαρταται απο το ποιος ειναι ο player των βιντεο σου. Θεωρητικα τα play επιτρεπουν real time transcoding, ωστε αν ο player του υλικου δεν υποστηριζει τα video/audio codecs ή το media container (.mkv, .mp4 κτλπ) να μπορει να γινει μετατροπη ενω γινεται η αναπαραγωγη του υλικου. Η synology υποστηριζει κατι τετοιο, αλλα μονο με το δικο της software, που λεγεται ds video. To dsvideο εχει υποστηριξη για chromecast, αλλα δεν ξερω τι γινεται απο εκει και περα. Ισως να εχει για smart tvs, αλλα δεν ειμαι σιγουρος.

Παμε στην πραξη τωρα. Εσυ θελεις ενα nas που να εχεις τα αρχεια σου βιντεο και μετα να τα παιζεις καπου. Αυτο το καπου τι συσκευη θα ειναι; Αν η συσκευη υποστηριζει τα πιο πολλα (για να μην πω ολα) τα formats τοτε δεν χρειαζεσαι τις δυνατοτητες αυτες. Ετσι και αλλιως θεωρω οτι η σειρα play ειναι κακη επιλογη. Ο κυριαρχος του παιχνιδιου στον χωρο του transcoding ειναι το plex, που το βρισκει κανεις παντου (απο blue ray player εως smart tvs). To plex δεν υποστηριζει τα play για hardware transcoding.

https://forums.plex.tv/discussion/180719/synology-ds216play-with-stmicroelectronics-h412-armv7-plex-pms-support

Συνηθως τα play ηταν αρκετα ακριβοτερα απο τη "απλη" σειρα (κοντα 20% θυμαμαι σε παλιοτερες σειρες). Δεν ειμαι σιγουρος οτι αξιζε αυτη τη διαφορα τιμης.

Η αναπαραγωγή θα γίνεται σε (smart αλλά όχι πάντα) TVs κυρίως Samsung.
Για να το συνοψίσω λοιπόν, αν είναι "play" θα μπορώ να βλέπω τις ταινίες και στις παλαιότερες TV που έχουν μεν media player αλλά όχι τόσο σύγχρονο και από την άλλη θα βλέπουν το nas μέσω τοπικού δικτύου (ενσύρματα ή ασύρματα).
Το κατάλαβα καλά;

οχι ακριβως.

Μονο και μονο για να μπεις στη διαδικασια να σκεφτεσαι to play, δες αν οι τηλεορασεις σου υποστηριζουν ds video. https://www.synology.com/en-uk/knowledgebase/tutorials/597#t1. Αν οχι, νομιζω δεν υπαρχει καν λογος να το συζητας.

Αν οι τηλεορασεις σου δεν ειναι συμβατες τοτε αγοραζεις το "απλο" και με τα λεφτα που σου μενουν αγοραζεις ενα media player που να παιζει οσα γινεται περισσοτερα φορματ. Raspberry pi2 + openelec (λειτουργικο) ειναι μια λυση που εχουμε χρησιμοποιησει πολυ. Συνολικο κοστος γυρω στα 80 ευρω. Δες και το νημα οπου εχουν αναλυθει ολα. Αλλιως πας για πιο κλασσικο media player ή android box. Δες στα αντιστοιχα νηματα για αυτες τις λυσεις.

Εγώ πάλι θα σου πρότεινα μια μεικτή λύση (την οποία είχα σκεφτεί και εγώ πριν πάρω το Synology 214):

1. Παίρνεις ένα NUC με i3-5010 (κόστος 335 περίπου), μνήμη 4GB (κόστος 25 περίπου) και δίσκος 120GB SSD (κόστος 50 περίπου).
Μικρό και πανέμορφο κουτάκι με hardware πολύ πολύ καλύτερο από οποιοδήποτε NAS μέχρι 600 . Έχει 4 θύρες USB 3 οπότε κοτσάρεις εξωτερικούς σκληρούς όσους θες (και έχεις και το πλεονέκτημα της μεταφοράς των δίσκων αν χρειαστεί σε άλλο σημείο/σπίτι/χώρο). Βάζεις Windows 10, κάνεις share και είσαι άρχοντας.
Με Average CPU Mark 3053 κάνει άνετα transcoding χωρίς προβλήματα και φυσικά μοιράζει άνετα μέσω δικτύου. Με torrent client της επιλογής σου "ταΐζεις" τους δίσκους σου με υλικό αδιάκοπα. Με κατανάλωση μικρότερη των 10W σε ηρεμία (με torrent client να τρέχει) δεν έχεις πρόβλημα κατανάλωσης. Δεν χρειάζεσαι καν οθόνη, keyboard ή mouse. Μόνο για το στήσιμο. Μετά με teamviewer κάνεις τα πάντα (ή οποιοδήποτε άλλο remote πρόγραμμα).
Τέλος να πω πως αν το έχεις και σε κάποια TV που δεν έχει media player μπορεί φυσικά να το χρησιμοποιήσεις και σαν media player.
Μειονέκτημα που βρίσκω εγώ; Δεν ξέρω αν μπορείς να το έχεις 24/7 ανοικτό. Δεν έχει σχεδιαστεί γι αυτό.

2. Ο αγαπητός σε πολλούς εδώ μέσα (και όχι άδικα) HP ProLiant MicroServer G8 G1610T. Κόστος 260 περίπου συν μνήμη (45 περίπου, έχε 2GB αλλά δε νομίζω να είναι αρκετή) συν ένα δίσκο για boot σίγουρα. Average CPU Mark 2352. Έχει θέσεις για σκληρούς αρκετές (4).
Μειονεκτήματα για μένα σε σχέση με την λύση (1): Η χαμηλότερης δύναμης CPU και η κατανάλωση που σίγουρα δεν φτάνει τα 10W σε κατάσταση ηρεμίας.

Και στις 2 περιπτώσεις μπορείς να εγκαταστήσεις το xpenology που έχουν αρκετοί εδώ αν και προσωπικά Windows 10 θα έβαζα που μπορείς να κάνεις τα πάντα.

Σε ευχαριστώ για τις προτάσεις. Επειδή το λογισμικό αλλά και η ποιότητα κατασκευής της Synology με έχουν εντυπωσιάσει, σε ανάλογο με τις προτάσεις κόστος είναι το DS215+ που φοράει Annapurna Labs Alpine AL-212 Dual Core 1.4 GHz.
Έχεις υπόψη σου το average CPU του DS215+ για να έχω μια άμεση σύγκριση;

Σε ευχαριστώ για τις προτάσεις. Επειδή το λογισμικό αλλά και η ποιότητα κατασκευής της Synology με έχουν εντυπωσιάσει, σε ανάλογο με τις προτάσεις κόστος είναι το DS215+ που φοράει Annapurna Labs Alpine AL-212 Dual Core 1.4 GHz.
Έχεις υπόψη σου το average CPU του DS215+ για να έχω μια άμεση σύγκριση;

αν παιρνεις πρωτη φορα nas, και δεν εισαι εξοικειωμένος με αυτα, παρε ενα synology.
Μετα, αν χρειαστεις παραπανω χωρο, παρε ενα hp microserver και περνα xpenology
ή unraid (οπου πλεον πρεπει να εχει γινει πιο ευχρηστο και ευκολο στο στησιμο, ειναι ομως επι πληρωμης για πανω απο 3 δισκους)

windows δεν θα εβαζα για 24/7 και χειρισμο με teamviewer. αν καποιος δοκιμασει τα app (synology/qnap) και την ευκολια που παρεχουν, θα καταλαβει τι εννοω.

Δεν μπόρεσα να βρω benchmarks για τη CPU αλλά εδώ έχει ένα πολύ αναλυτικό review αν έχεις όρεξη να το διαβάσεις προσεκτικά.

Το θέμα του φίλου δεν είναι τόσο η ευκολία όσο ότι θέλει transcoding και πιθανόν σε παραπάνω από μία TV. Οπότε σε αυτή την περίπτωση θέλει δυνατή CPU άρα ακριβό NAS. Εδώ λέει αναλυτικά ποια NAS μπορούν να κάνουν transcoding και για τον DS215+ είναι "No" σε όλες τις αναλύσεις.

Προσωπικά είχα παλαιότερα ένα laptop Pentium 4 που δεν χρησιμοποιούσα και το είχα 24/7 ανοικτό με Windows XP και ούτε reboot δεν του έκανα. Μια χαρά μοίραζε, μια χαρά κατέβαζε. Χειρισμός utorrent με webui και δεν ασχολήθηκα. Τον παρόπλησα γιατί είχε μεγάλη σχετικά κατανάλωση (~50W) αλλά το κυριότερο θέμα ήταν ότι ήταν πλέον αργός και με 2 θύρες USB μόνο. Όσο δούλευε όμως δεν μου κράσαρε ποτέ.
Εγώ θα έβαζα με τα 1000 Windows αν πήγαινα σε λύση PC-NAS (πράγμα που θα κάνω στο μέλλον και αφού φτιάξω καλωδίωση σπίτι).

Δεν μπόρεσα να βρω benchmarks για τη CPU αλλά εδώ έχει ένα πολύ αναλυτικό review αν έχεις όρεξη να το διαβάσεις προσεκτικά.

Το θέμα του φίλου δεν είναι τόσο η ευκολία όσο ότι θέλει transcoding και πιθανόν σε παραπάνω από μία TV. Οπότε σε αυτή την περίπτωση θέλει δυνατή CPU άρα ακριβό NAS. Εδώ λέει αναλυτικά ποια NAS μπορούν να κάνουν transcoding και για τον DS215+ είναι "No" σε όλες τις αναλύσεις.

Προσωπικά είχα παλαιότερα ένα laptop Pentium 4 που δεν χρησιμοποιούσα και το είχα 24/7 ανοικτό με Windows XP και ούτε reboot δεν του έκανα. Μια χαρά μοίραζε, μια χαρά κατέβαζε. Χειρισμός utorrent με webui και δεν ασχολήθηκα. Τον παρόπλησα γιατί είχε μεγάλη σχετικά κατανάλωση (~50W) αλλά το κυριότερο θέμα ήταν ότι ήταν πλέον αργός και με 2 θύρες USB μόνο. Όσο δούλευε όμως δεν μου κράσαρε ποτέ.
Εγώ θα έβαζα με τα 1000 Windows αν πήγαινα σε λύση PC-NAS (πράγμα που θα κάνω στο μέλλον και αφού φτιάξω καλωδίωση σπίτι).

οκ δεν ειχα διαβασει οτι θελει transcoding.

για να κανεις transcoding τι αρχεια χρειαζεται;
πχ γινεται απο bluray.iso και BDMV folder (full bluray rip);
επιλεγουμε την ποιοτητα που θελουμε να γινει το transcoding για καθε συσκευη ξεχωριστα ή κανει την μεγιστη αναλυση που υποστηριζει καθε συσκευη;

Απάντηση: Re: Ποιό NAS server να πάρω?

Εγώ πάλι θα σου πρότεινα μια μεικτή λύση (την οποία είχα σκεφτεί και εγώ πριν πάρω το Synology 214):

1. Παίρνεις ένα NUC με i3-5010 (κόστος 335 περίπου), μνήμη 4GB (κόστος 25 περίπου) και δίσκος 120GB SSD (κόστος 50 περίπου).....

Αυτό γίνεται και με Raspberry?

θεωρητικά ναι (μέχρι και τις υπηρεσίες όπως πχ transmission bt από unofficial repos τρέχει κανονικότατα) ..
Στην πράξη τώρα, δεν ξέρω πως θα σήκωνε πχ 1-2 εξωτερικούς δίσκους (αν αυτοί φυσικά έχουν τροφοδοσία τότε δεν νομίζω να υπάρχει θέμα).
Το πρόβλημα λοιπόν με το Pi2 (γιατί μόνο για αυτό μιλάμε) για χρήση σαν σοβαρό NAS δεν θα ήταν στην πρόσβαση στα αρχεία ή στις υπηρεσίες (και φυσικά ούτε στην κατανάλωση κτλ) αλλά στην ethernet κυρίως που είναι 100άρα και ίσως στο πως διαχειρίζεται τους δίσκους σε σχέση με ένα εξειδικευμένο NAS καθώς και στην ίδια την διασύνδεση (USB 2.0) με τους δίσκους.. μιλάω φυσικά για σοβαρό NAS όπου παίζουν ρόλο οι ταχύτητες, για πρόχειρη αξιοπρεπής λύση μια χαρά κάνει..
Εγώ προσωπικά δεν θα έβαζα το raspberry σε τέτοιο ρόλο....

Οπως είπε κ ο craven θεωρητικά γίνεται. Στην πράξη έχεις όλα τα limitations που ανέφερε συν το θέμα της ταχύτητας της CPU που παίζει ρόλο στο copy αρχείων και τυχόν άλλων services που χρειάζεσαι σε ένα NAS.

Θυμαμαι ειχε ειπωθει στο νημα του πι οτι υπαρχει image για να γινει εγκατασταση openmediavault. Αν ενδιαφερεται κανεις να το κανει NASακι, ισως ειναι μια καλη αρχη.

Μια αλλη λυση ειναι αυτο
http://www.htpcguides.com/raspberry-pi-2-media-server-image-2015-released/

λεει οτι θελει like/retweet/follow για να αποκαλυψει το download link. Αν κανεις ψαξει παραπανω ισως να το βρει και πιο χυμα. Υπαρχουν βεβαιως οδηγοι και βημα-βημα απο command line.
Το καλο με το πι ειναι οτι ακομα και να το αγορασεις για κατι και να μην σου κανει, σιγουρα δεν παει χαμενο. θα βρεις κατι αλλο να το κανεις στην πορεια :)

Τελικώς προχώρησα στην αγορά του Synology DS215+ με εσωτερικό δίσκο WD Red 3GB και εξωτερικό WD για backup. Σας ευχαριστώ για τη βοήθεια.
Τώρα θέλει λίγο μελέτη και προσπάθεια να πετύχω το καλύτερο αποτέλεσμα που θέλω για backup + personal cloud + media streaming.

Καλημέρα σε όλους... Μία ερώτηση: για στρίμινγκ ταινιών σε samsung tv, μκβ 10-12 γβ σε 1080π με dts ήχο μέσω dlna, ένα νας πχ qnap ts251+ δεν είναι επαρκές; Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται transcoding, σωστά; Το λέω γιατί σε κάποια παρουςίαση στο youtube είδα ότι μέςω της hdmi (απευθείας, όχι μέςω dlna) που διαθέτει δεν υποστηρίζεται ο ήχος dts hd. Το ρωτάω μιας και ενδιαφέρομαι για αγορά νας αλλά κάπου το έχω χάσει με τόσα reviews που έχω διαβάσει... Ευχαριστώ!

Ναι, ένα yamaha rxv671 που παίζει τα φορμάτ αυτά, υπέθετα ότι θα μπορούσα να συνδέσω το qnap μέσω της hdmi στον ενισχυτή και να βλέπω ακούω απευθείας τις ταινίες. Τι λες; Γνωρίζεις κάτι; Πάντως με ένα seagate central 4tb που είχα αλλά μου έσκασε πρόσφατα (γκρρ) έβλεπα μια χαρά μέσω dlna...

Το μεγαλο ατου των qnap υποτιθεται οτι ειναι οτι μπορουν να λειτουργησουν και ως media player με kodi και hdmi θυρα, οποτε γιατι να μπλεκεις με dlna? αφου σκεφτεσαι να αγορασεις το συγκεκριμενο, τσιμπα το και συνδεεις νας -> ενισχυτη -> τηλεοραση και θα εχεις τη μεγιστη δυνατη ποιοτητα.

Αυτο που γενικα παιζει για τηλεορασεις και hd audio (και μαλλον αυτο διαβασες) ειναι οτι δεν βγαζουν απο την οπτικη τους ινα τετοια φορματ, αλλα μεχρι dts/dolby digital. Οποτε θα επαιρνε μεσω dlna το αρχειο η τηλεοραση αλλα δεν θα μπορουσε να περασει dts hd στον ενισχυτη παρα μονο dts. Απλα εικαζω για το τι διαβασες...