Ποιον αθλητικό σωματότυπο θα θέλατε να έχετε;

...
εμένα κάτι όπως αυτό με ικανοποιεί!Αλλά τώρα πια ούτε στα όνειρα μου....
View attachment 166013

Πολυ καλος... μην πεις οτι δεν εκανες βαρη ομως. Μην κολαμε στην λεξη μπιλντινγ.
καθε ασκηση βαρους πιεσης και ελξης αυτ ειναι η ουσια. Εμεις το λεμε musculation και τελειωσε.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Arnold Schwarzenegger

Ακριβώς αυτό!

Είναι και το άλλο το εξωφρενικό που ακούμε συχνά: ότι οι μύες θα γίνουν λίπος. Μιλάμε για καινούργια βιολογία δηλαδή, ένας ιστός (μυικός) να μετατραπεί σε άλλον ιστό (λιπώδη).

Καλά μη σου κάνει και πολύ εντύπωση, εδώ υπάρχει ακόμα κόσμος που νομίζει ότι μπορεί να κάψει λίπος τοπικά.

Μια και το αναφέρεις, για μας τους άσχετους, ποιο είναι ένα "υγιές" όριο ποσοστού λίπους, και πως το μετράμε; Είναι αξιόπιστες οι διάφορες smart ζυγαριές, πχ Xiaomi;

Ενδεικτικές φωτογραφίες με διάφορα ποσοστά σωματικού λίπους.
Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος, από 25% και πάνω μιλάμε για αρχή παχυσαρκίας. Οι αθλητές, ανάλογα με το άθλημα, έχουν από 15% και κάτω. Τιμές κάτω από 5-6% είναι στα όρια του ανθυγιεινού.

Οι ζυγαριές είναι η λιγότερο αξιόπιστη μέθοδος. Προτιμότερο είναι για κάποιον να προμηθευτεί ένα δερματοπτυχόμετρο και να κάνει μόνος του μέτρηση δερματικών πτυχών (Skinfold Measurement). Υπάρχει βέβαια και η αξιόπιστη μέθοδος του ...καθρέφτη, μιλάω σοβαρά. Δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος να γνωρίζουμε το ακριβές ποσοστό σωματικού λίπους, αρκεί να μπορούμε να καταλαβαίνουμε πότε αυτό αυξάνεται ή μειώνεται.

1111.jpg
2222.jpg

Σωστά, αρκεί ο καθρέφτης. Τα ποσοστά μετριούνται πολύ δύσκολα. Με εμβάπτιση ή DEXA scan. Το δερματοπτυχόμετρο είναι η πιο καλή μη εξεζητημένη προσέγγιση που μπορεί να υπάρξει και έχει νόημα περισσότερο για συγκρίσεις στο ίδιο άτομο, για να παρακολουθεί π.χ. την πορεία μιας δίαιτας, πριν η αλλαγές γίνουν εμφανείς στο μάτι.
Χρειάστηκε να χάσω πριν 3 χρόνια καμιά 10-12 κιλά γεροντόπαχα (με αργή δίαιτα 10 μηνών και όση γυμναστική επέτρεπαν οι 52χρονοι τένοντες και αρθρώσεις) και με απασχόλησε κι εμένα το θέμα.

Απάντηση: Re: Ποιον αθλητικό σωματότυπο θα θέλατε να έχετε;

Πολυ καλος... μην πεις οτι δεν εκανες βαρη ομως. Μην κολαμε στην λεξη μπιλντινγ.
καθε ασκηση βαρους πιεσης και ελξης αυτ ειναι η ουσια. Εμεις το λεμε musculation και τελειωσε.

Έχουμε την τιμή να γράφει στο φόρουμ ο Δημ. Βλάχος;

Ενδεικτικές φωτογραφίες με διάφορα ποσοστά σωματικού λίπους.
Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος, από 25% και πάνω μιλάμε για αρχή παχυσαρκίας. Οι αθλητές, ανάλογα με το άθλημα, έχουν από 15% και κάτω. Τιμές κάτω από 5-6% είναι στα όρια του ανθυγιεινού.

Οι ζυγαριές είναι η λιγότερο αξιόπιστη μέθοδος. Προτιμότερο είναι για κάποιον να προμηθευτεί ένα δερματοπτυχόμετρο και να κάνει μόνος του μέτρηση δερματικών πτυχών (Skinfold Measurement). Υπάρχει βέβαια και η αξιόπιστη μέθοδος του ...καθρέφτη, μιλάω σοβαρά. Δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος να γνωρίζουμε το ακριβές ποσοστό σωματικού λίπους, αρκεί να μπορούμε να καταλαβαίνουμε πότε αυτό αυξάνεται ή μειώνεται.

1111.jpg
2222.jpg

Θαενκς! Καθρέφτης λίγο δύσκολος μου φαίνεται, πχ στην τελευταία σειρά ο πρώτος μου φαίνεται πολύ πιο λιπαρός απ'τον 2ο, και τα νούμερα είναι ανάποδα. Η σμάρτ ζυγαριά μου με βγάζει κάτι λιγότερο από 19%, αλλά σύμφωνα με τις φωτο που έβαλες παίζει να'μαι 25+.

Γενικά δεν είμαι της γυμναστικής, όμως μου αρέσει το τρέξιμο, και μάλλον αυτό με κρατάει ακόμα σε σχετικά νορμάλ πλαίσια. Το θέμα είναι πως το κάνεις συστηματικά, και πόσο επιρρεπής είσαι σε μικροχαζοτραυματισμούς που σε κρατάνε πίσω.

Απάντηση: Re: Ποιον αθλητικό σωματότυπο θα θέλατε να έχετε;

Χειροτερεύει αν το αφήσουμε στην τύχη του: κακή διατροφή, έλλειψη άσκησης και ειδικά έλλειψη άσκησης με βάρη. Μετά τα 40 ''επιβάλλεται'' η (λελογισμένη για τον καθένα) άσκηση με βάρη ώστε να διατηρηθεί αλλά και να αυξηθεί η μυική μάζα.

Αυτό κάντε το sticky με δικαίωμα ανάγνωσης σε όσους εξακριβωμένα είναι μετά τα 40, άντε 45. Μεγάλη αλήθεια. Στά 25 και τίποτα να μην κάνεις, στη χειρότερη θα μείνεις -σχεδόν- ίδιος μια δεκαετία ακόμα.

Re: Απάντηση: Re: Ποιον αθλητικό σωματότυπο θα θέλατε να έχετε;

Έχουμε την τιμή να γράφει στο φόρουμ ο Δημ. Βλάχος;

A σορρυ...δεν τον γνωριζω εγω τον κυριο Βλαχο. Νομιζα οτι η φωτο ηταν του παιδιου που εγραφε ετσι που το ειπε.
(Νομιζα οτι ηταν ετσι νεοτερος και ελεγε οτι δεν μπορει να ξαναγινει)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ποιον αθλητικό σωματότυπο θα θέλατε να έχετε;

Επειδη αναφερεις οτι η φυση προοριζει κλπ... μπορεις να μας πεις σε τι προοριζει η φυση ;

Πολυ απλο.
Η Φυση θεωρει οτι ειμαστε (ακομα) κυνηγοι(-τροφοσυλλεκτες) μεγαλων αποστασεων που κυνηγουμε ομαδικα.
Γραφω τι θεωρω ΕΓΩ οτι βλεπει η Φυση σε μας (μεσα στο DNA μας). Το συζηταμε, ενδεχεται να κανω λαθος.
Εαν λοιπον ειμαστε τα παραπανω (ΕΑΝ ... ειμαστε) τοτε αυτα τα φουσκωτα ξηρας (Σβαρτς και λοιποι) ειναι
ΕΚΤΟΣ γονιδιακου υπολογισμου. Θα ηταν εντος, ΕΑΝ ενεδρευαμε μεσα απο θαμνους (οπου χρειαζεται
εκρηκτικη μυικη ισχυς) οπως συμβαινει στις τιγρεις και τα λιονταρια. Ομως ... αλλος ειναι ο τροπος
που ενεδρευουμε (με το μυαλο και την δολιοτητα).

Ας ελθουμε λιγο περισσοτερο στα συγχρονα και καθημερινα (γιατι η Φυση μας παει πολυ πισω).
Ποιοτητα ζωης (κατ'εμε, θα βαρεθω να γραφω το κατ'εμε) ειναι να εχεις ευεξια και ευκαμψια
ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ και, κατα περιπτωση για μας τους αντρες, και λιγο παραπανω μυικη δυναμη
να σηκωσεις κανα σακι αλευρι, αλλα οχι καθε δευτερολεπτο, μια φορα την ημερα (ας πουμε).
Ολα αυτα ΑΝΕΤΑ υλοποιουνται απο αυτο το πολυ ωραιο κορμακι που ποσταρε ο Sportteo.
ΑΝΕΤΟΤΑΤΟΤΑΤΑ. Αυτο που δεν υλοποιειται εαν φτασεις να εχεις μυικη μαζα στο επιπεδο
ενος bodybuilder ειναι ευλιγισια και ευκαμψια οπως αυτην που εχουν κατι πιπινοζουζουνες ετων 16
που παιρνουν σταση συστρεφομενου τελικου S πανω σε ξαπλωστρες για μια ωρα και παραπανω
και ΞΑΦΝΙΚΑ ξετυλιγονται απο σπειρα σε ευθεια .... και χοροπηδουν (σαν να μην τρεχει τιποτα).
Εχουν καμια μυικη μαζα αυτες οι ζουζουνες ? Κ-Α-Μ-Ι-Α. Τι εχουν ομως ? 1) ελαχιστο λιπος,
2) ελαχιστο βαρος και ... 3) υγιεις σπονδυλους και ΤΕΝΟΝΤΕΣ. Οχι μυες (που ειναι μετα)
αλλα τενοντες (που ειναι ακριβως πανω στις περιοχες που "ξεκλειδωνει" το σωμα).
Βεβαια, εχουν και το νεαρον της ηλικιας (οπου οι ορμονες δεν αφηνουν τιποτα να σκεβρωσει).

Ολα αυτα, ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ, ενας 50αρης ΔΕΝ μπορει να τα αξιωσει για τον εαυτο του.
Οσο και αν θλιβομαι απο αυτα τα φιδισια κορμια και ευλυγισιες ........ AGE WON'T LET ΜΕ !
Αυτο που μπορει να κανει ομως ειναι 1) να ΜΗΝ προσθετει βαρος σαν να προκειται να πεθανει αυριο
και 2) να φροντιζει για αυτην την γ@μημενη ευκαμψια στους τενοντες, το οποιο κανει ολη την
διαφορα στον κοσμο αφου εκει ακριβως συντελειται η μηχανικη θλιψης και στροφης στους σπονδυλους.
Εκει ακριβως συντελειται η ποιοτητα ζωης (παντα κατ'εμε). Να μπορεις να εισαι "υγρος" στις κινησεις σου.
Ανετος, ξεμπλοκαρισμενος, χυτος .... ΡΕΟΝΤΑΣ (για να χρησιμοποιησω και μια παλιοτερη εκφραση).

Ε .... ολα αυτα ..... πιστευω οτι εξυπηρετουνται με πληρως ισσρροπημενο τροπο .... στην κολυμβηση.
1) Δεν υπαρχει βαρυτητα μεσα στο νερο και τα ατυχηματα περιοριζονται στο ελαχιστο δυνατο,
2) Δουλευουν ολοι οι μυες και οχι μια συγκεκριμενη ομαδα (και μετα μια αλλη και μετα μια αλλη),
3) Οι τενοντες και οι σπονδυλοι φτανουν τα μεγιστα τους γιατι ΟΛΟ το κορμι εξαναγκαζεται σε εκταση.
Ιδιως αυτη η στριγγλα η σπονδυλικη στηλη, που ολο τον υπολοιπο χρονο ... μονο συμπιεση γνωριζει.

Ειδικα το τελευταιο ειναι κατι που ΕΥΓΝΩΜΟΝΩ την καλη μου τυχη που εχω μια Ποτιδαια να κανω
μπλουμ καθε καλοκαιρι .... γιατι προκυπτω ΑΛΛΟΣ ανθρωπος στο τελος του καλοκαιριου. ΡΕΟΝΤΑΣ !
Ενα φοβερο συναισθημα, σαν να κατεβηκα δεκα χρονια σε ηλικια (τουλαχιστον) που δεν βλεπω πως
θα μου το δωσει η ασκηση με βαρη σε εναν παγκο. Νιωθω λαστιχο ... ποσο καλυτερα να το πω ?

Α ....
και οσον αφορα τον συσχετισμο IQ με bodybuilding
ΕΓΩ ειμαι που εγραψα, στο αλλο το νημα, οτι τιμα ΤΑ ΔΕΟΝΤΑ τους απανταχου bodybuilders
η μακροχρονη πορεια και επιτυχια (σχεδον σε ολους τους τομεις) του Σβαρτς στις ΗΠΑ !!!!

Οποτε ... απελθετω απ'εμου το ποτηριον τουτο ! Μην με παρασυρετε σε "στερεοτυπα", Ok ?

Deontay Wilder
Βαρέα Β. Πυγμαχία - αλλά ΠΟΛΫ αδύνατος - 2,02 ύψος - 95 κιλά - εξαιρετικά μυώδης και εκκρηκτικός - με τεράστιο άνοιγμα χεριών.
θεωρείται ότι έχει το ισχυρότερο δεξί του πλανήτη που έρχεται από την τεράστια μυική μάζα της πλάτης του.
(ο αγώνας καθε αντιπάλου του είναι να μην φάει έστω και μία γερή με το δεξί γιατί τελείωσε - το μείον του είναι ότι τεχνικά υστερεί)

Δεν είμαι υπερ του "ογκου" - ούτε των σωμάτων body building (που πάντα έχουν όγκο)

Μιλάμε γιά σωματότυπο βέβαια όχι γιά ..στυλ- χαρακτήρα.(..αν και μιά χαρά παιδί είναι)

btw το εξαιρετικό αυτό ματς με τον Ορτιζ είναι τέλος του Νοεμβρίου. (Ο Ορτίζ επίσης πολύ καλός και τεχνικά πολύ ανώτερος)

Deontay-Wilder-vs-Luis-Ortiz.jpg

Πολυ απλο.
Η Φυση θεωρει οτι ειμαστε (ακομα) κυνηγοι(-τροφοσυλλεκτες) μεγαλων αποστασεων που κυνηγουμε ομαδικα.
Γραφω τι θεωρω ΕΓΩ οτι βλεπει η Φυση σε μας (μεσα στο DNA μας). Το συζηταμε, ενδεχεται να κανω λαθος.
Εαν λοιπον ειμαστε τα παραπανω (ΕΑΝ ... ειμαστε) τοτε αυτα τα φουσκωτα ξηρας (Σβαρτς και λοιποι) ειναι
ΕΚΤΟΣ γονιδιακου υπολογισμου. Θα ηταν εντος, ΕΑΝ ενεδρευαμε μεσα απο θαμνους (οπου χρειαζεται
εκρηκτικη μυικη ισχυς) οπως συμβαινει στις τιγρεις και τα λιονταρια. Ομως ... αλλος ειναι ο τροπος
που ενεδρευουμε (με το μυαλο και την δολιοτητα).

Ας ελθουμε λιγο περισσοτερο στα συγχρονα και καθημερινα (γιατι η Φυση μας παει πολυ πισω).
Ποιοτητα ζωης (κατ'εμε, θα βαρεθω να γραφω το κατ'εμε) ειναι να εχεις ευεξια και ευκαμψια
ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ και, κατα περιπτωση για μας τους αντρες, και λιγο παραπανω μυικη δυναμη
να σηκωσεις κανα σακι αλευρι, αλλα οχι καθε δευτερολεπτο, μια φορα την ημερα (ας πουμε).
Ολα αυτα ΑΝΕΤΑ υλοποιουνται απο αυτο το πολυ ωραιο κορμακι που ποσταρε ο Sportteo.
ΑΝΕΤΟΤΑΤΟΤΑΤΑ. Αυτο που δεν υλοποιειται εαν φτασεις να εχεις μυικη μαζα στο επιπεδο
ενος bodybuilder ειναι ευλιγισια και ευκαμψια οπως αυτην που εχουν κατι πιπινοζουζουνες ετων 16
που παιρνουν σταση συστρεφομενου τελικου S πανω σε ξαπλωστρες για μια ωρα και παραπανω
και ΞΑΦΝΙΚΑ ξετυλιγονται απο σπειρα σε ευθεια .... και χοροπηδουν (σαν να μην τρεχει τιποτα).
Εχουν καμια μυικη μαζα αυτες οι ζουζουνες ? Κ-Α-Μ-Ι-Α. Τι εχουν ομως ? 1) ελαχιστο λιπος,
2) ελαχιστο βαρος και ... 3) υγιεις σπονδυλους και ΤΕΝΟΝΤΕΣ. Οχι μυες (που ειναι μετα)
αλλα τενοντες (που ειναι ακριβως πανω στις περιοχες που "ξεκλειδωνει" το σωμα).
Βεβαια, εχουν και το νεαρον της ηλικιας (οπου οι ορμονες δεν αφηνουν τιποτα να σκεβρωσει).

Ολα αυτα, ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ, ενας 50αρης ΔΕΝ μπορει να τα αξιωσει για τον εαυτο του.
Οσο και αν θλιβομαι απο αυτα τα φιδισια κορμια και ευλυγισιες ........ AGE WON'T LET ΜΕ !
Αυτο που μπορει να κανει ομως ειναι 1) να ΜΗΝ προσθετει βαρος σαν να προκειται να πεθανει αυριο
και 2) να φροντιζει για αυτην την γ@μημενη ευκαμψια στους τενοντες, το οποιο κανει ολη την
διαφορα στον κοσμο αφου εκει ακριβως συντελειται η μηχανικη θλιψης και στροφης στους σπονδυλους.
Εκει ακριβως συντελειται η ποιοτητα ζωης (παντα κατ'εμε). Να μπορεις να εισαι "υγρος" στις κινησεις σου.
Ανετος, ξεμπλοκαρισμενος, χυτος .... ΡΕΟΝΤΑΣ (για να χρησιμοποιησω και μια παλιοτερη εκφραση).

Ε .... ολα αυτα ..... πιστευω οτι εξυπηρετουνται με πληρως ισσρροπημενο τροπο .... στην κολυμβηση.
1) Δεν υπαρχει βαρυτητα μεσα στο νερο και τα ατυχηματα περιοριζονται στο ελαχιστο δυνατο,
2) Δουλευουν ολοι οι μυες και οχι μια συγκεκριμενη ομαδα (και μετα μια αλλη και μετα μια αλλη),
3) Οι τενοντες και οι σπονδυλοι φτανουν τα μεγιστα τους γιατι ΟΛΟ το κορμι εξαναγκαζεται σε εκταση.
Ιδιως αυτη η στριγγλα η σπονδυλικη στηλη, που ολο τον υπολοιπο χρονο ... μονο συμπιεση γνωριζει.

Ειδικα το τελευταιο ειναι κατι που ΕΥΓΝΩΜΟΝΩ την καλη μου τυχη που εχω μια Ποτιδαια να κανω
μπλουμ καθε καλοκαιρι .... γιατι προκυπτω ΑΛΛΟΣ ανθρωπος στο τελος του καλοκαιριου. ΡΕΟΝΤΑΣ !
Ενα φοβερο συναισθημα, σαν να κατεβηκα δεκα χρονια σε ηλικια (τουλαχιστον) που δεν βλεπω πως
θα μου το δωσει η ασκηση με βαρη σε εναν παγκο. Νιωθω λαστιχο ... ποσο καλυτερα να το πω ?

Και για τους τένοντες άσκηση με αντίσταση θέλει:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2100204/

TL;DR τσιτάτα:

Μύες: "Skeletal muscle still retains its capacity for adaptation into old age. Enlargement of muscle size measured using techniques such as computed tomography, ultrasound and more recently magnetic resonance imaging has been observed following resistive training programmes (e.g. Fiatarone et al. 1990; Ferri et al. 2003; Suetta et al. 2004). When expressed in terms of anatomical cross-sectional area, increases in muscle size following strength training programmes of ∼3 months duration can be expected to be in the region of 5–17%"

Τένοντες: "With the use of ultrasound imaging to scan the patellar tendon, it has been shown that resistive loading can increase the stiffness and Young's modulus of elderly human tendons"

Πολύ κατατοπιστικό, ακόμα και για μη ειδικούς παλεύεται, αν ψάξεις λίγο την ορολογία. Και δεν μιλάει για 50ρηδες, αλλά για πολύ μεγαλύτερους. Τα συστήματα υγείας στις σοβαρές χώρες (π.χ. Η.Π.Α, δίνουν μεγάλη σημασία τα τελευταία χρόνια στην εκγύμναση των γερόντων, γιατί γλιτώνουν κι ένα σωρό λεφτά από πεσίματα, αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης κλπ)

Κολύμπα μετά για να κάνεις και στρέτσινγκ (πάλι εκτός θεματος βγήκαμε, σβήστε το αν ενοχλεί).

Deontay Wilder
Βαρέα Β. Πυγμαχία - αλλά ΠΟΛΫ αδύνατος - 2,02 ύψος - 95 κιλά - εξαιρετικά μυώδης και εκκρηκτικός - με τεράστιο άνοιγμα χεριών.
θεωρείται ότι έχει το ισχυρότερο δεξί του πλανήτη που έρχεται από την τεράστια μυική μάζα της πλάτης του.
(ο αγώνας καθε αντιπάλου του είναι να μην φάει έστω και μία γερή με το δεξί γιατί τελείωσε - το μείον του είναι ότι τεχνικά υστερεί)

Δεν είμαι υπερ του "ογκου" - ούτε των σωμάτων body building (που πάντα έχουν όγκο)

Μιλάμε γιά σωματότυπο βέβαια όχι γιά ..στυλ- χαρακτήρα.(..αν και μιά χαρά παιδί είναι)

btw το εξαιρετικό αυτό ματς με τον Ορτιζ είναι τέλος του Νοεμβρίου. (Ο Ορτίζ επίσης πολύ καλός και τεχνικά πολύ ανώτερος)

Μια χαρα παιδι δε θα λεγα. Αληταρας φαινεται καθε φορα στις ζυγισεις στις συνεντευξεις στον τροπο που μπαινει στο ρινγκ η οταν ξαπλωνςι ενα αντιπαλο η προκλητικοτητα...
Τελος παντων Καμμια σχεση με ενα Φιουρυ η ενα Kλιτσκο η ενα Φορεμαν που εχουν ηθος εγενεια και ιπποτισμο.

Τωρα επι του θεματος... Σωμτοτυπος. Εμενα δεν μου αρεσει αυτος ο συγκεκριμενος το πανω μερος ΟΚ. Αλλα τα ποδια ειναι σαν κανια απο τηλεγραφοξυλα.

Μποξερ οκ ειναι πολυ αποτελεσματικος. Ειναι ο σωματοτυπος των φυλων του Νιγηρα σαν προελευση νομιζω, στην Ανατολικη Αφρικη των φυλων του Νειλου, ειναι σχεδον παρομειες. Μπορει να ειναι Αμερικανοι η απο το Σουριναμ η αλλου αλλα ο τυπος ειναι αυτης της προελευσης...αυτος μεγαλα χερια ψηλα και λεπτα ποδια δυνατη πλατη και πολυ μεγαλη εκρηκτικοτητα.
Στο Κικ Μποξινγκ εχουμε δει στα 70 κιλα να παιζουν τετοιτοι τυποι και να μετρουν σχεδον 1:90.
Αυτο κλινεται και σαν εκπετασμα για τα χερια. Οποτε πολυ μεγαλη ροπη συν την ταχυτητα.

Και για τους τένοντες άσκηση με αντίσταση θέλει:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2100204/

TL;DR τσιτάτα:

Μύες: "Skeletal muscle still retains its capacity for adaptation into old age. Enlargement of muscle size measured using techniques such as computed tomography, ultrasound and more recently magnetic resonance imaging has been observed following resistive training programmes (e.g. Fiatarone et al. 1990; Ferri et al. 2003; Suetta et al. 2004). When expressed in terms of anatomical cross-sectional area, increases in muscle size following strength training programmes of ∼3 months duration can be expected to be in the region of 5–17%"

Τένοντες: "With the use of ultrasound imaging to scan the patellar tendon, it has been shown that resistive loading can increase the stiffness and Young's modulus of elderly human tendons"

Πολύ κατατοπιστικό, ακόμα και για μη ειδικούς παλεύεται, αν ψάξεις λίγο την ορολογία. Και δεν μιλάει για 50ρηδες, αλλά για πολύ μεγαλύτερους. Τα συστήματα υγείας στις σοβαρές χώρες (π.χ. Η.Π.Α, δίνουν μεγάλη σημασία τα τελευταία χρόνια στην εκγύμναση των γερόντων, γιατί γλιτώνουν κι ένα σωρό λεφτά από πεσίματα, αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης κλπ)

Κολύμπα μετά για να κάνεις και στρέτσινγκ (πάλι εκτός θεματος βγήκαμε, σβήστε το αν ενοχλεί).

Tι μου βαλες να διαβασω, βρε Κωνσταντινε ?! :laugh:

Τεσπα, αν ειναι να επικεντρωθω μονο στο "resistive loading can increase the stiffness and Young's modulus of elderly tendons"
για ποιον λογο να θελω να αυξησω το stiffness ? Το μηκος θελω να αυξησω ! Το μηκος του τενοντα (που υποθετω εχει αμεση
επιπτωση και στην αποσταση του ενος σπονδυλου απο τον αλλο). Δεν ειμαι γιατρος (συζητηση κανουμε).

Το εξηγεί μέσα και το stiffness θέλεις να αυξήσεις, ο τένόντας δεν επιμηκήνεται μόνο, συσπάται κιόλας, μαζί με το μυ. Αυτό συνδέεται άμεσα με την ταχυδύναμη. Και ένα το πρώτο που χάνεται με την ηλικία. Οι πιο βραχύβιο αθλητές είναι π.χρόνια οι αρσιβαρίστες: Στα 30 τέλος ο πρωταθλητισμός.