Εγώ και η μητέρα μου έχουμε καρτοκινητό NOVA. FREE2GO. Η μητέρα μου είχε πάντα καρτοκινητό NOVA, εγώ παλιότερα είχα συμβόλαιο NOVA.
Πρόσφατα έγινε άλλη μια αύξηση στο ποσό ανανέωσης, και το ελάχιστο ποσό ανέβηκε στα 14 ευρώ από 13 που ήταν. Αλλά φαίνεται δεν άλλαξε μόνο αυτό.
Εγώ βλέπω το υπόλοιπο του λογαριασμού μου στην εφαρμογή της NOVA για καρτοκινητά. Η μητέρα μου όμως που δεν ξέρει από ίντερνετ, smartphones ή υπολογιστές, ακούει το υπόλοιπο του λογαριασμού της με κλήση στο νούμερο 1269 της NOVA. Ή μάλλον άκουγε, γιατί σήμερα που προσπάθησε το μηχάνημα της είπε ότι δεν παρέχεται πια αυτή η υπηρεσία για το πρόγραμμα της. Δεν υπάρχει πρόγραμμα, έχει απλά καρτοκινητό. Τώρα πια δεν έχει κανέναν τρόπο να δει το υπόλοιπο της. Πρέπει να μπαίνω εγώ στην εφαρμογή με τα στοιχεία της να βλέπω το υπόλοιπο της. Δοκίμασα και στο δικό νούμερο, το ίδιο πράγμα.
Εδώ και καιρό έχω συνεχή τηλεφωνήματα από υπαλλήλους της NOVA με προσφορές για να μετατρέψω το καρτοκινητό μου σε συμβόλαιο. Πολύ καλές προσφορές ομολογώ, αλλά εγώ τις απορρίπτω για δύο λόγους. Πρώτον, ακόμα και με τις προσφορές το καρτοκινητό μου είναι φθηνότερο. Με λιγότερες παροχές μεν, αλλά δεν με ενοχλεί. Εγώ θέλω το μικρότερο δυνατό πάγιο. Αλλά δεύτερον, και κυριότερο, η πίεση. Και πρέπει να εξηγώ σε κάθε τηλέφωνο γιατί απορρίπτω την προσφορά. Θα μπορούσα απλά να πω δεν με ενδιαφέρει, αλλά λόγω ευγένειας κάθομαι και εξηγώ ότι έχω φάει bullying από την εταιρεία παλιότερα, όταν είχα συμβόλαιο. Είχα για χρόνια ένα φθηνό πρόγραμμα, με ελάχιστες παροχές, αλλά με μικρό πάγιο. Με πίεζαν να αλλάξω το πρόγραμμα σε ένα με μεγαλύτερο πάγιο, και περισσότερες παροχές. Αλλά εγώ ήθελα απλά το μικρότερο δυνατό πάγιο που μπορώ να έχω. Που το είχα ήδη, δεν ήθελα να αλλάξω. Άρχισαν σιγά σιγά να μου κόβουν παροχές, μου αύξαναν λίγο λίγο το πάγιο, μου έκοψαν την επιδότηση συσκευής που τότε έπαιρναν όλα τα συμβόλαια. Αλλά εγώ δεν άλλαζα. Οπότε με άλλαξαν με το ζόρι. Με πήγαν σε μεγαλύτερο πρόγραμμα, μάλλον τεράστιο πρόγραμμα, με πολύ μεγάλη έκπτωση, και έδινα περίπου τα ίδια. Αλλά όταν έληξε ο ενάμιση χρόνος που έμενε μέχρι να ολοκληρωθεί το παλιό συμβόλαιο που είχα, μου ανανέωναν το τρέχον πρόγραμμα με 35 ευρώ τον μήνα. 10 ευρώ παραπάνω από αυτά που έδινα. Πάλι πολύ μεγάλη έκπτωση, για ένα εξαιρετικό πρόγραμμα, αλλά εμένα δεν με ενδιέφερε. Ήθελα απλά το μικρότερο πάγιο που μπορούσα να δώσω. Υπήρχε μόνο ένα άλλο νέο πρόγραμμα, με λιγότερες παροχές, με 32 ευρώ τον μήνα. Εκείνη την εποχή είχαν βάλει στόχο να παίρνουν τουλάχιστον 30 ευρώ τον μήνα για κάθε συμβόλαιο. Το έδειχνε και το γεγονός ότι σε όλες τις εταιρείες το φθηνότερο πάγιο τότε ήταν περίπου τα 32 ευρώ.
Οπότε έκοψα το συμβόλαιο και το έκανα καρτοκινητό. Και αυτό με αρκετή γραφειοκρατία, ώστε να αποθαρρύνει τον κόσμο, αλλά ήμουν αποφασισμένος. Και όχι μόνο εγώ. Εκείνη την εποχή ο κόσμος μαζικά έκοβε τα συμβόλαια και τα έκανε καρτοκινητά. Τα καρτοκινητά είχαν φτάσει το 90% των αριθμών.
Οι εταιρείες κατάλαβαν το λάθος τους, σταμάτησαν τον στόχο τους να παίρνουν τουλάχιστον 30 ευρώ ανά συμβόλαιο, αφού ο κόσμος απλά έκοβε τα συμβόλαια. Δεν έχει σημασία τι θέλουν να πάρουν οι εταιρείες, σημασία έχει τι εγώ είμαι διατεθειμένος να δώσω.
Οπότε άλλαξαν βιολί. Άρχισαν να ακριβαίνουν τα καρτοκινητά ενώ παράλληλα έπεσαν πολύ τα συμβόλαια. Τώρα υπάρχουν εξαιρετικές προσφορές σε συμβόλαια.
Αλλά άρχισαν και μια πίεση ώστε να στρέψουν πάλι τον κόσμο σε συμβόλαιο. Καθημερινά σχεδόν τηλέφωνα να αλλάξω σε συμβόλαιο.
Εγώ στα τηλέφωνα αυτά απαντώ ότι ναι μεν είναι φθηνά πια τα συμβόλαια, αλλά δεν ξεχνώ το bullying που είχα φάει. Και το καρτοκινητό είναι ακόμα φθηνότερο, αλλά δεν έχω πια καμιά πίστη στις εταιρείες. Όταν στρέψουν όλον τον κόσμο στα συμβόλαια θα αρχίσουν πάλι να ακριβαίνουν. Επίσης με νευριάζει το να γίνομαι συνεχώς μπαλάκι από τις εταιρείες, και να ακολουθώ τα σχέδια που φτιάχνουν κάποιες γραβάτες στα πλούσια γραφεία τους, και να με τραβολογάνε συνεχώς από συμβόλαιο σε καρτοκινητό και ανάποδα.
Οι υπάλληλοι που με παίρνουν τηλέφωνο δηλώνουν έκπληκτοι με όλα αυτά, είναι συνήθως πιτσιρικάδες που δεν έχουν προλάβει όλα αυτά τα σχέδια των εταιρειών, και λένε ότι τουλάχιστον στην NOVA έχουν αλλάξει πια τα πράγματα κτλ.
Απαντάω ότι η αλλαγή ονόματος δεν λέει τίποτα, έχω προλάβει 4 ονόματα στην NOVA. Telestet, TIM, WIND, και τώρα NOVA. Δεν νομίζω ότι οι πολιτικές έχουν αλλάξει και πολύ.
Άλλοι κατανοούν την άποψη μου, άλλοι απλά υπονοούν ότι είμαι κορόιδο που χάνω μία καλή προσφορά, και η κουβέντα τελειώνει εκεί.
Αλλά αυτό που έκανε η NOVA με το κόψιμο του αριθμού ενημέρωσης υπολοίπου καρτοκινητού με δικαιώνει. Καμία αλλαγή πολιτικής δεν έχει γίνει. Πάλι αρχίζουν με προσφορές, αλλά σε αυτούς που δεν πειθαρχούν πάλι πάνε στο δεύτερο πλάνο. Περικοπή προνομίων και υπηρεσιών. Ώστε να εξαναγκαστεί να στραφεί ο κόσμος εκεί που έχουν βάλει στόχο οι εταιρείες. Λες και είμαστε πρόβατα και θα μας οδηγούν συνεχώς εκεί που θέλουν με το καλάμι. Με το καλό ή με το κακό. Αρνούμαι για άλλη μια φορά να είμαι το πρόβατο της NOVA, WIND ή ότι άλλο. Αρνούμαι να φύγω από εκεί που είμαι. Αν με αναγκάσουν, δεν θα πάω στο συμβόλαιο που με σπρώχνουν με το καλάμι να πάω. Θα φύγω τελείως. Q, FROG, ακόμα και πακιστανικό κινητό που λέει ο λόγος. Ή επικοινωνία με διαδικτυακές εφαρμογές, ακόμα και χωρίς νούμερο. Πάρτε το καλάμι σας μακριά από εμένα. Αρκετά μα τα κόλπα σας.