Τελικα απανταω στο ερωτημα μου για το θεμα ευαισθησιας δεκτη
Οι εμπειροι και επαγγελματιες θα τα ξερουν αυτα, αλλα για εμας τους ασχετους ειναι μια ιδεα τι παιζεται με τα σηματα
Η διαφορα chipset υπαρχει αλλα νομιζω ειναι
μηδαμινη ... πιο πολυ ρολο παιζει ρολο ο συντονισμος κεραιας (και φυσικα καλα καλωδια κλπ σε περιοχες με χαμηλο σημα)
Η δοκιμη εγινε με κεραια πλεμγα 8-10 db των 10 ευρω (χαμηλα τοποθετιμενη) και ενισχυτη στα 15db
Το πεδιομετρο (ενα φτηνο) μου εδειχνε 17 - 21% σημα και ποιοτητα απο 19 - 32% στον διαυλο του ΑΝΤ
Η κεραια επιανε σε 3 σημεια πιο δυνατο σημα / ποιοτητα στη συγκεκριμενη συχνοτητα ... ας πουμε το ενα σημειο αριστερα της εκπομπης του κεντρου (δεν εχω οπτικη επαφη, απλα ετσι το ονομαζω σαν μια ιδεα) το αλλο στη μεση και το τριτο δεξια (σημαδι με μαρκαδορο και στα 3)
Επειδη ομως το συγκεκριμενο πεδιομετρο δεν δειχνει ber, mer, snr, erros κλπ (που θα ξεκαθαριζε απο την αρχη ποιο σημειο θα ηταν καλυτερο απο τα 3, δειχνοντας ποιο εχει τα ποιο λιγα λαθη) εκανα το εξης ... συντονισα αριστερα και μια μερα παρακολουθουσα το συγκεκριμενο καναλι και εβλεπα τα σπασιματα εικονας και ηχου με τα ποσοστα στην τηλεοραση
Μετα το ιδιο με το σημειο 2 & 3
Τελικα στην περιπτωση μου το δεξι σημειο (3) ηταν το καλυτερο, εκει με μολις ποιοτητα 0-20% στην τελεοραση πλεον, εβλεπα και εικονα και ηχο με τα πιο λιγα σπασιματα που νομιζω αλλοι δεκτες αν δεν εχουν καλο συντονισμα κεραιας αρχιζουν να σπανε τα καναλια απο 30-50% ποιoτητα
Καθαρα με 0-20% ποιοτητα να βλεπω με μικρα σπασιματα και με ηχο, αποδεικνειει οτι τελικα η ευαισθησια ειναι στην κεραια (ποιοτητα κατασκευης, gain και σχημα αναλογα την περιπτωση, ειναι βασικα) ποση ληψη θα κανει, ειναι το πιο βασικο (σωστος συντονισμος)
Η φωτο δειχνει 13% ποιοτητα χωρις σπασιμο
Ο δεκτης ειναι ενας prime hd, αλλα δοκιμασα και εναν Osio OST-7080HD (απο τους γερους)
Η διαφορα ηταν οτι ο Osio ειχε ενα ελαχιστο πιο σπασιματα (πχ ο prime εκανε σπασιμο χρωματων και στα 30-40% σε μερικες περιπτωσεις, ενω ο osio αρχιζε απο τα 20-30%) αλλα ο osio στα 10% εχανε σημα ... ενω ο prime πηγαινε στο 0% ακομα εβλεπα εικονα αλλα με πολλα χρωματα και ξυσιματα (σε 0% δεν καταλαβαινα εικονα γιατι ειχε μονο χρωματα)
Δεν ειμαι επαγγελματιας και δεν κερδιζω κατι, απλα οι συγκεκριμενοι δεκτες που αναφερω ηταν στην κατοχη μου ... παρτε αφοβα οποιον νομιζετε απο θεμα ευαισθησιας ... η κεραια καθαρα παιζει τον ποιο μεγαλο ρολο
Το πεδιομετρο παιζει πολυ μεγαλο ρολο, και καλο θα ειναι να δεινχει snr, errors κλπ, αλλα επειδη δεν συντονιζω καθε μερα κεραιες για να παρω ακριβο, ενα να εχει και τουλαχιστον & ποιοτητα ειναι must ... χρειαστηκε ενα πολυ μκρο τικ χιλιοστου ή δυο για να πιασει ποιοτητα πχ απο 24% σε 26% και στα 3 σημεια, που βοηθησαν στο ποιο λιγο σπασιμο εικονας, που δεν θα το καταλαβαινα αν εβλεπα ποιτητα απο τον μετρητη της τηλεορασης γιατι επαιζε πανω κατω παρα πολυ την ποιοτητα ο συγκεκριμενος prime δεκτης