Ποιον SSD?

ΣΩΚΡΑΤΗΣ Τ.

Μέλος Σωματείου
18 June 2006
7,540
ΛΑΓΟΝΗΣΙ
Το ανοίγω εδώ και όχι σε άλλη κατηγορία (πχ htpc) μιας και η αλλαγη σκληρού δεν έχει να κάνει μόνο με htpc,αλλά γενικότερα με την ταχύτητα παντός είδους υπολογιστή και στο search,δεν έβγαλε κάποιο αποτέλεσμα.
Αναβαθμίζοντας το pc με νεα μητρική και επεξεργαστή,αποφάσισα να αλλάξω και σκληρό για το λειτουργικό.
Διαβάζοντας τεχνικά χαρακτηριστικά,δεν βγάζω άκρη,μιας και άλλος διαβάζει στα 400,άλλος στα στα 500 και άλλος στα 550.
Εκείνο που με παραξένεψε επίσης ήταν το ότι σε κριτικές πχ για έναν 128άρη adata με χαρακτηριστικά read 550/write 550,υπάρχει κριτική χρήστη που λέει ότι σε καμία περίπτωση δεν πιάνει αυτές τις ταχύτητες.
Υπάρχει κάποιος τρόπος να βγάλει κανείς άκρη για το τι να επιλέξει;To tomshardware είναι αξιόπιστος βοηθός;
Δεν με ενδιαφέρει η χωρητικότητα να είναι μεγάλη,αφού ουσιαστικά,μόνο το λειτουργικό (win 8.1) και browser για σερφάρισμα θα έχει επάνω.
Σας ευχαριστώ.

Απάντηση: Ποιον ssd?

να πω ότι πλέον έχω σε όλα μου τα μηχανήματα ssd για OS/programs. Δεν υπάρχει για μένα επιστροφή στους μηχανικούς βροντόσαυρους (όπως με το HiDef ένα πράγμα).

εχοντας σε όλα διαφορετικές μάρκες - μοντέλα, μπορώ να πω ότι δεν μπορώ να διακρίνω διαφορές μεταξύ τους. Φυσικά έχω απορρίψει τους low-end (κοινώς όσους έχουν async μνημες), συν όσους είναι υλοποιήσεις άνω των δύο χρόνων.

Από τον ταχύτερο αυτή τη στιγμή samsung 850 pro, μέχρι τους crucial MX100 / ocz ARC100 που αυτή τη στιγμή έχουν το καλύτερο VFM, υπάρχει μια διαφορά που σύμφωνα με αυτά που εχω δει είναι κάπου στο ~10% (και αν) σε -πραγματικές- επιδόσεις (και όχι τα εικονικά νούμερα), ενώ η τιμή είναι έως και +30% πάνω για τον pro. Αυτό το 10% μάλλον ελάχιστοι μπορούν να το καταλάβουν...

Απάντηση: Re: Ποιον ssd?

Νομιζω οτι οι samsung evo 850 ειναι εξαιρετικη λυση αυτην την εποχη.

ναι, αν πληρώνει άλλος... :tongue:

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

ναι, αν πληρώνει άλλος... :tongue:

... και για να μην το αφήσω μισό το ποστ μου, εννοώ ότι ναι μεν ειναι και αυτός πολύ καλός, αλλά και πολύ ακριβός ταυτόχρονα (φαντάζομαι βέβαια ότι θα πέσει σχετικά σύντομα η τιμή του)

Μη σκας και πολύ για το sequential transfer rate, στο random μικρές οι διαφορές, έχουν περάσει πολλά απ τα χέρια μου, η αξιοπιστία είναι πολύ καλύτερη απ το παρελθόν, και να χαλάσει δε σε καίει κ πολύ αν είναι OS drive. Προχθες πήρα ενα Kingston επειδή ηταν το φτηνότερο, μια χαρουλα. Εκτός κι αν δε σε νοιάζει το κοστος.....

εβαλα στο λαπτοπ τον 840evo και ενω στην αρχη ηταν ελαχιστα πιο γρηγορος απ´τον μηχανικο,ο οποιος μαλιστα δουλευε στις 5400 στροφες,μετα απο λιγο αρχισε να σερνεται.
Παρολο που παραδεχτηκε η σαμσουνγκ οτι οντως εχουν προβλημα οι συγκεκριμενοι,βγαζοντας διορθωτικο φιρμγουερ απντειτ,δεν ειδα καμια βελτιωση και τον εβγαλα απ'το λαπτοπ και τον εβαλα στο πισι πιο πολυ για να μη παει χαμενος,οπου και κει δεν κανει και τιποτα σοβαρες διαφορες απ'τον μηχανικο,αλλα τουλαχιστον εκει εχει το ελαφρυντικο οτι η μομπο ειναι παλια και δεν εχει την λειτουργια του AHCI.
Στο λαπτοπ τελικα εβαλα εναν Kingston,ειναι λιγο καλυτερος απ'τον σαμσουνγκ,αλλα οχι τιποτα τραγικο.

Re: Απάντηση: Ποιον SSD?

εβαλα στο λαπτοπ τον 840evo και ενω στην αρχη ηταν ελαχιστα πιο γρηγορος απ´τον μηχανικο,ο οποιος μαλιστα δουλευε στις 5400 στροφες,μετα απο λιγο αρχισε να σερνεται.
Παρολο που παραδεχτηκε η σαμσουνγκ οτι οντως εχουν προβλημα οι συγκεκριμενοι,βγαζοντας διορθωτικο φιρμγουερ απντειτ,δεν ειδα καμια βελτιωση και τον εβγαλα απ'το λαπτοπ και τον εβαλα στο πισι πιο πολυ για να μη παει χαμενος,οπου και κει δεν κανει και τιποτα σοβαρες διαφορες απ'τον μηχανικο,αλλα τουλαχιστον εκει εχει το ελαφρυντικο οτι η μομπο ειναι παλια και δεν εχει την λειτουργια του AHCI.
Στο λαπτοπ τελικα εβαλα εναν Kingston,ειναι λιγο καλυτερος απ'τον σαμσουνγκ,αλλα οχι τιποτα τραγικο.

Kάτι δεν άλλο δεν πάει καλά παλληκάρι..Εχω 2 του 1Τ στον Mac και από τότε
που τους έβαλα το μηχάνημα κυριολεκτικά πετάει..
Δούλευα αρχείο 7Gb με δεκάδες layers στο PS και δεν έπαιρνε χαμπάρι!

Για ψάξτο λίγο...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ποιον SSD?

Kάτι δεν άλλο δεν πάει καλά παλληκάρι..Εχω 2 του 1Τ στον Mac και από τότε
που τους έβαλα το μηχάνημα κυριολεκτικά πετάει..
Δούλευα αρχείο 7Gb με δεκάδες layers στο PS και δεν έπαιρνε χαμπάρι!

Για ψάξτο λίγο...

τι να πω βρε Κωστα,το'χω περασει απο χιλια μυρια κυμματα,δε βρισκω κατι αλλο.
Ειχα βαλει και το rapid mode της samsung,καμια διαφορα,στην αρχη στα μετρητικα μου εβγαζε καλες επιδοσεις μεν,αλλα χωρις αντιστοιχη ανταποκριση στο πραγματικο περιβαλλον και τωρα τελευταια,ακομα και οι μετρησεις ηταν χαλια.

Κάτι λάθος έχεις κάνει. Ο δίσκος πετάει. Εχω τον ίδιο στα 256GB. Στα optimizations ποιο έχεις επιλέξει?

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ποιον SSD?

τι να πω βρε Κωστα,το'χω περασει απο χιλια μυρια κυμματα,δε βρισκω κατι αλλο.
Ειχα βαλει και το rapid mode της samsung,καμια διαφορα,στην αρχη στα μετρητικα μου εβγαζε καλες επιδοσεις μεν,αλλα χωρις αντιστοιχη ανταποκριση στο πραγματικο περιβαλλον και τωρα τελευταια,ακομα και οι μετρησεις ηταν χαλια.

Μόνος σου το παλεύεις ή το είδε και κάποιος με πιο εξειδικευμένες γνώσεις?

υγ:Πάντα υπάρχει ο πιο ειδικός, δεν είναι ντροπή.

Σε αντίστοιχο πρόβλημα μέλους του tomshardware,ότι δεν είχε δηλαδή διαφορά στην ταχύτητα,μετά από πολλές προτάσεις,κατέληξαν στο ότι είχε βάλει τον ssd,κοπιάροντας πάνω του τον παλιό σκληρό δίσκο.
Εσύ έκανες καθαρή εγκατάσταση;

Όποιον και να πάρεις, αν είναι για οικιακή χρήση και μόνο για software, διαφορά δεν θα δεις. OCZ έχω, αγορασμένο πριν 2 χρόνια και κάτι για το λαπτοπ και πετάει . Ούτε καν μοντέλο δεν ξέρω.

Όποιον και να πάρεις, αν είναι για οικιακή χρήση και μόνο για software, διαφορά δεν θα δεις. OCZ έχω, αγορασμένο πριν 2 χρόνια και κάτι για το λαπτοπ και πετάει . Ούτε καν μοντέλο δεν ξέρω.

Δηλαδή πότε θα δει διαφορά?

Δηλαδή πότε θα δει διαφορά?

προφανώς εννοεί δεν θα καταλάβεις διαφορά όποιος ssd και να επιλεγόταν για αγορά (συγκρίνοντας τους SSDs μεταξύ τους, κάτι το οποίο και εγώ πιστεύω και είπα στο πρώτο μου μήνυμα), και όχι οτι δεν θα δεις διαφορά μηχανικό -> ssd...

Εκτος της ταχυτητας οσον αφορα τα κριτιρια επιλογης των ssd ενα ακομα σημαντικο ειναι η αξιοπιστια του δισκου και η μακροζωια του...

Για τους OCZ εχω ακουσει διαφορα...αντιθετα για τους samsung πολυ λιγα. Και απο προσωπικη εμπειρια ακομα και παλιοτεροι της σειρας 830 δουλευουν ασταματητα.

προφανώς εννοεί δεν θα καταλάβεις διαφορά όποιος ssd και να επιλεγόταν για αγορά (συγκρίνοντας τους SSDs μεταξύ τους, κάτι το οποίο και εγώ πιστεύω και είπα στο πρώτο μου μήνυμα), και όχι οτι δεν θα δεις διαφορά μηχανικό -> ssd...
Αυτό εννοώ. Το να ανοίξω σπίτι μου την " αλεπού" ή το office, δεν θα καταλάβω τίποτα ανάμεσα σε ssd. Μετά πάμε σε τιμή, αξιοπιστία.

Μάλιστα ένας φίλος έψαχνε ssd και σύγκρινε κατανάλωση ενέργειας για να κρατά περισσότερο η μπαταρία στο laptop. Γούστα είναι αυτά!

Απάντηση: Re: Ποιον SSD?

Εκτος της ταχυτητας οσον αφορα τα κριτιρια επιλογης των ssd ενα ακομα σημαντικο ειναι η αξιοπιστια του δισκου και η μακροζωια του...

Για τους OCZ εχω ακουσει διαφορα...αντιθετα για τους samsung πολυ λιγα. Και απο προσωπικη εμπειρια ακομα και παλιοτεροι της σειρας 830 δουλευουν ασταματητα.

σωστό γενικότερα, "λάθος" ειδικότερα...

οι OCZ πριν λίγο καιρό αγοράστηκαν από την Toshiba, και τα νέα μοντέλα πλέον δίνουν την καλύτερη εγγύηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά για SSDs (πλην κάποιων εξειδικευμένων μοντέλων όπως π.χ. 850 pro). Δεν έχουν καμία σχέση με τους ocz του παρελθόντος. Πληροφορίες εδώ -> http://ocz.com/shieldplus, και τα σχετικά μοντέλα εδώ: http://ocz.com/consumer/support/warranty (στο κάτω μέρος της σελίδας, με το σχετικό εικονίδιο της shieldplus)

Οι samsung SSDs πιθανότατα είχαν το καλύτερο όνομα πράγματι, το οποίο έκανε και εμένα να πάρω δύο κομμάτια 840 evo... ακριβώς λίγες μέρες πριν σκάσει το bug των EVOs... Οπότε κανείς κατασκευαστής δεν ειναι 100% τέλειος.

Ενας Samsung 840 evo που έχω, πετάει. Βέβαια, στον κόσμο των ηλεκτρονικών δεν σημαίνει οτι ο 850 θα είναι απαραίτητα καλύτερος. Το πιο πιθανόν είναι, να είναι (Samsung γαρ).
Με τις τρέχουσες διαφορές τιμών, δεν συμφέρει να πάρει κανείς οτιδήποτε κάτω απο 120-128 GB.
Για OS disk, 60-64 GB είναι υπεραρκετά.