Ποιον SSD?

Δική μου εμπειρία σε laptop dell και στο pc του σπιτιού. Μοντέλα του 2008 και τα δυο.
Ενεργοποιώντας το AHCI σε μηχανικούς δίσκους, και οι δυο μηχανικοί δίσκοι έπαθαν μεγαλο corruption μετά από 3 μήνες. Και οι δυο στο registry, και δεν μπορούσα να κάνω ούτε boot. Απενεργοποίησα το AHCI και για τα επομενα 3 χρόνια δεν είχαν το παραμικρό θέμα. Μπορεί να είναι τυχαίο.
Εγώ έχω τώρα ahci μόνο σε ssd εφόσον η motherboard είναι νεώτερη του 2011.

Δική μου εμπειρία σε laptop dell και στο pc του σπιτιού. Μοντέλα του 2008 και τα δυο.
Ενεργοποιώντας το AHCI σε μηχανικούς δίσκους, και οι δυο μηχανικοί δίσκοι έπαθαν μεγαλο corruption μετά από 3 μήνες. Και οι δυο στο registry, και δεν μπορούσα να κάνω ούτε boot. Απενεργοποίησα το AHCI και για τα επομενα 3 χρόνια δεν είχαν το παραμικρό θέμα. Μπορεί να είναι τυχαίο.
Εγώ έχω τώρα ahci μόνο σε ssd εφόσον η motherboard είναι νεώτερη του 2011.

Δεν ήταν τυχαίο. Αν οι win boot δίσκοι φορμαρίστηκαν με επιλεγμένο το ide emulaton (sata) δεν μπορείς να τους χρησιμοποιήσεις σε sata θύρες που έχεις ορίσει τώρα να δουλεύουν σαν ahci. Πρέπει να φορμαριστούν και να εγκατασταθεί το λειτουργικό απο την αρχή. Το ίδιο ισχύει κι απο την ανάποδη.

Περίεργο μου φαίνεται αυτό, αλλά δεν το έχω ψάξει.
Κανονικά το HAL των windows θα έπρεπε να αφαιρεί αυτόν το περιορισμό. Το file system επίσης δεν πρέπει να επηρεάζεται από το πρωτόκολλο επικοινωνίας motherboard, hard disk.
Νόμιζα ότι ήταν θέμα ωριμότητας στην υλοποίηση του AHCI σε επίπεδο motherboad και δίσκων.
Παλαιότερα μοντέλα είναι λογικά να έχουν τέτοια θέματα.

Tο πιο πρόσφατο motherboard μου είναι του 2012. Μπορείς να ορίσεις πχ, τα sata1-4 ports ως ahci και τα sata5-6 ως ide (η το ανάποδο) . Ετσι δεν ξεμένεις απο boot disk. Δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι στα καινούρια. Φαντάζομαι θα γίνεται ακόμα.

Όπως τα λέει ο BIOS. Αν κάνεις εγκατάσταση των Windows σε IDE mode και το γυρίσεις μετά σε AHCI κατά 99% θα φας blue screen στο επόμενο boot. Υπάρχει workaround, να το ενεργοποιήσεις από τη registry των Windows πριν κάνεις την αλλαγή στο BIOS. More...

Από AHCI σε IDE αλλάζεις χωρίς θέμα.

Απάντηση: Re: Ποιον SSD?

...

Στο δικό μου, αν κάνω reset (γυρνάει σε ide sata mode), o ssd (που έχει εξαρχής φορμαριστει σε ahci), δεν προλαβαίνει να βγάλει bsod, δεν ξεκινάει καν τα win7 μου - βγάζει κέρσορα που αναβοσβήνει. Πρέπει να γυρίσω σε ahci mode για να δουλέψει. Ισως λόγω παλαιότητας...
Σίγουρα υπάρχουν workarounds με την registry.

Last edited:
Bέβαια έχω κάνει και τις 6-7 επεμβάσεις στα windows, που χρειάζονται οι ssd, για μέγιστη ταχύτητα και διάρκεια ζωής - ίσως να φταίει και κάποια απο αυτές. Κάποιες απο αυτές τις ρυθμίσεις τις κάνει αυτόματα το λειτουργικό απ[ο win7 και πάνω (όχι πάντα - πρέπει να το ελέγχεις μετά την εγκατάστασή του), κάποιες γίνονται με το software του ssd, αλλες με το χέρι, και γενικά είναι λίγο χρονοβόρες - ενα μισάωρο το θές. Μέχρι και επιβεβαίωση του trim=enabled πρέπει να κάνεις γιατί ανάλογα με το hardware δεν είναι 100% σίγουρο οτι τα windows θα το έχουν enabled...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Και πάρα πολλές διαφωνίες στα φορουμς αν τελικά κάποιες ρυθμίσεις χρειάζονται ή είναι περιττές ή και επιβαρύνουν την ταχύτητα και την διάρκεια ζωής...

Ζήτημα διάρκειας ζωής στους SSD δε θα έπρεπε να υφίσταται για οικιακή χρήση. Αντέχουν πολύ περισσότερο απ'όσο θα τους κρατήσει ο μέσος χρήστης. 5 χρονών Intel X-25M G2 στο κύριο μηχάνημά μου έχει μόνο 2% wear. Και τώρα θα συνεχίσει ακάθεκτος στο HTPC, ενώ τη θέση του θα πάρει ένας Samsung 850 Pro. Όσο για τα tweaks, έχω φτάσει στο συμπέρασμα ότι τα περισσότερα δεν προσφέρουν κάτι από τη στιγμή που τα Windows θα αναγνωρίσουν ότι τρέχουν σε SSD. TRIM και garbage collection γίνονται αυτόματα. Προσωπικά, μόνο αν τίθεται θέμα ελεύθερου χώρου εφαρμόζω μερικά, όπως συρρίκνωση page file, απενεργοποίηση hibernation και system restore, δημιουργία junction points κλπ... Πάντα στοχεύω σε τουλάχιστον 20-25% ελεύθερου χώρου για να μην πέφτουν οι επιδόσεις του SSD.

Απάντηση: Re: Ποιον SSD?

Όπως τα λέει ο BIOS. Αν κάνεις εγκατάσταση των Windows σε IDE mode και το γυρίσεις μετά σε AHCI κατά 99% θα φας blue screen στο επόμενο boot. Υπάρχει workaround, να το ενεργοποιήσεις από τη registry των Windows πριν κάνεις την αλλαγή στο BIOS. More...

Αλλο γράφω. Εκανα το trick και φόρτωσα το AHCI στα windows. Δεν πήρα blue screen αλλάζοντας μετά το bios σε AHCI. Μια χαρά δούλευαν όλα 3 μήνες. Μετά ήρθαν τα corruptions.

Re: Απάντηση: Re: Ποιον SSD?

Αλλο γράφω. Εκανα το trick και φόρτωσα το AHCI στα windows. Δεν πήρα blue screen αλλάζοντας μετά το bios σε AHCI. Μια χαρά δούλευαν όλα 3 μήνες. Μετά ήρθαν τα corruptions.

Πολύ αμφιβάλω αν φταίει το AHCI γι'αυτό...

Re: Απάντηση: Ποιον SSD?

Μπορεί να ηταν απλώς σύμπτωση.

πιθανα ηταν σύμπτωση,
γιατι το κόλπο με την εγκατασταση ahchi driver και αλλαγή σε bios το έχω κανει και εγώ σε πολλές περιπτώσεις, αλλα και πολλοι άλλοι, χωρίς πρόβλημα

Re: Απάντηση: Ποιον SSD?

Πιο απλά. Κατεβάζειs το samsung migration tool. Βάζεις τον ssd σα δεύτερο δίσκο, τρέχεις το migration και είσαι έτοιμος σε 20 λεπτά. Σκατζάρεις τους δίσκους και τελείωσες. Ούτε recovery ουτε τίποτα. Το μόνο που πρέπει μα προσέξεις είναι να γίνουν σωστα τα partitions στον SSD, αφήνοντας 10% του ssd δίσκου unallocated.
http://www.samsung.com/global/busin.../SSD/global/html/whitepaper/whitepaper11.html
Αυτά ισχύουν για windows. Για mac δεν ξέρω.

Μια ερώτηση: σχετικά με το 10% unallocated, εννοείς το partition που θα πάρει το λειτουργικό να έχει τουλάχιστον 10% free χώρο; Επίσης τα partitions μπορούν να γίνουν απ' το ίδιο το tool απ' όσο κατάλαβα;

Αν ο δίσκος είναι πχ 100 GB, τα partitions που θα φτιάξεις να είναι συνολικά 90GB. Νομίζω οτι αυτά τα κάνεις μέσα απο το magician.