Ποιός ο λόγος να αγοραστεί από το να κατέβει τσάμπα?

Μουσική είχαμε και πριν τα γραμμόφωνα και πριν τα βινύλια και πριν τα CD και μάλιστα πολύ καλύτερη.
Και θα εξακολουθήσουμε να έχουμε όσο υπάρχει η ανθρωπότητα.
Ο μόνος χαμένος από την ελεύθερη διακίνηση της μουσικής σε άυλη μορφή είναι οι κάθε είδους
μεσάζοντες, έμποροι και βιομήχανοι της δισκογραφικής βιομηχανίας.
Αυτό που θα γίνει είναι να πάψει η μουσική με αυτή τη μορφή να είναι εμπόρευμα.
Οι καλλιτέχνες έχουν δεκάδες άλλους τρόπους να αμειφθούν για τον κόπο τους και να πουλήσουν την τέχνη τους.
Ας χάσουν και αυτό το ελάχιστο ποσοστό που τους έδινε η βιομηχανία, έχουν να κερδίσουν πολύ περισσότερα...
Εξ' άλλου εδώ συμφωνήσαμε ότι οι λιμουζίνες, τα λίαρ τζετ και οι βίλλες
στην Κυανή Ακτή είναι κάθε άλλο παρά αναγκαίος παράγοντας για την δημιουργία μεγάλης τέχνης.

Μου επιτρέπετε να βρεθώ λίγο offtopic προκειμένου να συζητηθεί και μία άλλη παράμετρος της απόκτησης μουσικής χωρίς πληρωμή (γιατί αυτό ουσιαστικά πραγματευόμαστε);

Πολύ πριν το ίντερνετ, υπήρχε ανέκαθεν ένας άλλος τρόπος να εμπλουτίσουμε τη δισκοθήκη μας χωρίς να ακουμπήσουμε το πορτοφόλι μας: η ηχογράφηση από το ραδιόφωνο! Ποτέ δεν θα ξεχάσω τον εαυτό μου (από τη μικρή κιόλας ηλικία των 6-7), να ηχογραφώ ένα κομμάτι (σε κασέτα βέβαια!) και με το χέρι πάνω στο stop να μαντέυω πότε θα μιλήσει ο εκφωνητής - ώστε να προλάβω να παύσω την ηχογράφηση πριν παρεμβληθεί η φωνή του. [Α ρε «μπούμ στον αέρα» με τον Άκη Έβενη – το θυμάται κανείς;].

Το «σύστημα» βέβαια είχε πολλές ατέλειες και το τελικό αποτέλεσμα ήταν κασέτες με κομμάτια που κόβονταν ξαφνικά, με το επόμενο να ξεκινά εξίσου ξαφνικά. Ωστόσο η μουσική ήταν εκεί και τα οφέλη απτά: κομμάτια τσάμπα (ισχυρότατο συν, αφού ανέκαθεν θεωρούσα την αγορά LPs, έτοιμων κασετών και αργότερα CDs αδικαιολόγητα πανάκριβη υπόθεση), χωρίς μάλιστα να κουνηθώ από τη θέση μου. Από τότε όμως προβληματιζόμουν για το πως θα μπορούσε άραγε να γίνει η ιδανική επεξεργασία του τελικού υλικού – το editing, δηλαδή.

Αρκετά χρόνια αργότερα, η έλευση της ψηφιακής εποχής έδωσε τη λύση στον από παιδιόθεν προβληματισμό μου: ηχογράφηση ολόκληρων εκπομπών από το tuner στο σκληρό του DVD, επιλογή κομματιών, αναλογικό πέρασμα στο PC, editing στο Cool Edit (fade in – fade out), και «κάψιμο» στο CD (σε μορφή wav για κατά το δυνατόν «loseless» αποτελέσματα – όχι παίζουμε!).

Το ηχητικό αποτέλεσμα είναι εφάμιλλο του «αγοραστού» CD (ανάλογα με την ποιότητα του ραδιοφωνικού σήματος βέβαια), ενώ το συνολικό αποτέλεσμα είναι καλαίσθητα με εξώφυλλα και οπισθόφυλλα, «custom» CDs που, ΚΥΡΙΩΣ, απ’ την αρχή ως το τέλος έχουν κομμάτια που μου αρέσουν (ανάθεμα τους δίσκους που τους πληρώνεις και τελικά καταλήγεις να ακούς 1-2 κομμάτια).

Για να «τραβήξω» επιτέλους αναλογία με το thread, θα διαφωνήσω εν μέρει με την άποψη ότι μόνο οι αγορασμένοι δίσκοι στο ράφι μας έχουν την αξία και τη σημασία τους, αφού ποιος θα αρνηθεί ότι CDs που χρειάστηκαν εβδομάδες ή ενδεχομένως μήνες ηχογραφήσεων για να συμπληρωθούν και με ιδιοκατασκευασμένα εξώφυλλα θα ξεχαστούν έτσι απλά, όπως τα MP3 στον σκληρό του PC; Από την άλλη, θα συμφωνήσω με το ότι η ιδιοποίηση κομματιών από το ραδιόφωνο (ως αντίστοιχο θεωρώ το «κατέβασμα» μουσικής στο PC) είναι ένα πρώτης τάξης έναυσμα ώστε να αγοράσουμε μουσική από τον Χ καλλιτέχνη από το δισκάδικο.

Εν κατακλείδι, πιστεύω ότι όλη η αξία του «κατεβάσματος» μουσικής από το ίντερνετ (ή αντίστοιχα της ηχογράφησης από τα ερτζιανά) έγκειται στο ότι όταν θα διαβούμε την πόρτα του δισκάδικου, θα έχουμε πλέον ξεκάθαρη άποψη και προτίμηση, για την οποία και ευχαρίστως επιτέλους θα πληρώσουμε…

Re: Απάντηση: Ποιός ο λόγος να αγοραστεί από το να κατέβει τσάμπα?

[Α ρε «μπούμ στον αέρα» με τον Άκη Έβενη – το θυμάται κανείς;].

Εγώ θυμάμαι τον Άκη Έβενη από το studio 3-44 κάθε μεσημέρι γύρω στις 13:30-14:00 αν δεν με απατά η μνήμη μου.
:music-smiley-005:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ποιός ο λόγος να αγοραστεί από το να κατέβει τσάμπα?

Καλά, αυτό με τις τάσεις ας το αφήσουμε καλύτερα γιατί όσοι δεν έχουν εμπειρία από τα βιώματα τους και σαφώς δική τους άποψη και αισθητική για τα πράγματα, τρέχουν να προλάβουν τις τάσεις της μοδός και αν θέλουν να ονομάζουν τους λίγους λάτρεις που χώνουν το υστέρημα τους σε δίσκους σαν ρομαντικούς κολλημένους ή βλαμένους δικαίωμά τους, δεν θα μπλέξουμε με τα πίτουρα.
Για κάποιους όμως είναι σημαντικό να αμείβουν τις καλές προσπάθειες και ειδικά αυτές που στερούνται βαρβάτων πόρων μα όχι και έμπνευσης.

+1000

Απάντηση: Re: Ποιός ο λόγος να αγοραστεί από το να κατέβει τσάμπα?

Kαι μια ερωτηση βασικη θα ελεγα....αυτοι που ειπαν οτι προτιμουν τα original cd..μπορουν απο περιεργεια να μας πουν ποσα τραγουδια εχουν στον σκληρο τους δισκο..σε μορφη mp3 ?

Eστω και αν δεν τα κατεβασαν αλλα τους τα εδωσε καποιος φιλος....

7 :rolleyes:

Kαι μια ερωτηση βασικη θα ελεγα....αυτοι που ειπαν οτι προτιμουν τα original cd..μπορουν απο περιεργεια να μας πουν ποσα τραγουδια εχουν στον σκληρο τους δισκο..σε μορφη mp3 ?

Να απαντήσω κι εγώ:
3.553 σε 80 φακέλους.
Αυτό όμως δεν λέει τίποτα από μόνο του.

περίπου 50 lp ή cd από το πιό καθημερινά της δισκοθήκης μου γιά βάλε βγάλε στο ipod.

Να απαντήσω κι εγώ:
3.553 σε 80 φακέλους.
Αυτό όμως δεν λέει τίποτα από μόνο του.

Και από μένα τα μισά περίπου προέρχονται από Cd που ήδη κατέχω.
Για το φορητό Mp3 player, για το κινητό, για να φτιάξω Mp3 cd για το χωριό κλπ.
Υπάρχουν πολλοί πρακτικοί λόγοι , κυρίως για τη φορητότητα της αγαπημένης μας μουσικής.

βασικά το ερώτημα του meletov δεν μου φαίνεται παράξενο.
(αλλά και η απάντησή μας, δεν θα πρέπει να ΤΟΥ φαίνεται παράξενη διότι δεν είναι)

Υπάρχει μιά ολόκληρη γενιά που δεν θα μάθει ποτέ, ουτε καν το cd (δεν συζητάμε γιά βινύλιο).

Όποιος γεννήθηκε μετά το 85 και βλέπει κάποιον να βάζει βινύλιο πρέπει να αντιμετωπίζει ένα τεράστιο ερώτημα...

εχω ενα σκληρο 250 GB, καπου 170 ΓΒ ειναι μουσικη:)
Πολλα απο αυτα τα ΜΠ3 ειναι πολυ δυσκολο να βρεφουν σε original cds (underground hip-hop , πειραματικη ηλεκτρονικη, ρωσικο RAP:) για δοκιμαστε να βρειτε ενα cd η βινύλιο του chris clark στην Αθηνα)
εχω και καπου στα 300 original CDs, και κατι βινύλια (50-60).
Η τεχνολογια συνεχεια αλαζει παντως, και εσεις δεν προλαβατε τα phonograph cylinders πχ. Το βασικο ειναι να βγαινει καλη μουσικη ΙΜΗΟ

Απάντηση: Re: Ποιός ο λόγος να αγοραστεί από το να κατέβει τσάμπα?

Μηπως μπορουν τα....οχι να μας ορισουν τι ειναι τεχνη και τι σκουπιδια για να μαθαινουμε και μεις ,οι μη γνωριζοντες??????

Αν δεν μας τα πειτε καλα , για τιμωρια κατ αρχην θα βαλω να ακουει ο αγαπητος μου Ντοκ την μουσικη που θεωρει τεχνη ο εξισου αγαπητος μου Μανωλακος...

Κατι σε Mars Volta ας πουμε...να δουμε θα ξαναμιλησει:flipout::flipout:

Για τον Ιωαννου εχω ειδικο μαρτυριο που θα το αποκαλυψω μετα την απαντηση του :p:flipout:

Μιχαλάκη..
Τι έχεις για εμένα ?????:Banane0::ears:

Re: Απάντηση: Re: Ποιός ο λόγος να αγοραστεί από το να κατέβει τσάμπα?

Μιχαλάκη..

Remix του Φοίβου σε διασκευασμένα τραγούδια των Abba ερμηνευμένα απο Εφη Σαρρή και Εφη Θώδη συνοδεία Φιλαρμονικής της κάτω Τραχιάς παιγμένα απο μαγνητόφωνο με μισοτελειωμένες μπαταρίες:p:flipout:

Re: Απάντηση: Re: Ποιός ο λόγος να αγοραστεί από το να κατέβει τσάμπα?

Μιχαλάκη..

Δωσε πρωτα εσυ την απαντηση και αν δεν καλυφτω .....τοτε αλλοιμονο σου κακομοιρη μου:violent-smiley-030::HTEHETH63::FSGSFGS4::hanged::violent-smiley-008:

(σου φτανουν αυτα ή θες και το τελειωτικο χτυπημα???:p:flipout:)

Αν και ο Γιωργος εχει πλησιασει λιγο την τιμωρια που σκεφτομαι!!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ποιός ο λόγος να αγοραστεί από το να κατέβει τσάμπα?

Δωσε πρωτα εσυ την απαντηση και αν δεν καλυφτω .....τοτε αλλοιμονο σου κακομοιρη μου:violent-smiley-030::HTEHETH63::FSGSFGS4::hanged::violent-smiley-008:

(σου φτανουν αυτα ή θες και το τελειωτικο χτυπημα???:p:flipout:)

Αν και ο Γιωργος εχει πλησιασει λιγο την τιμωρια που σκεφτομαι!!

Ποιά απάντηση ?
Επανέλαβε την ερώτηση please...:singer:

αν μιλάγατε για νούμερα, αφήστε, εγω το e-xe$@ τελείως...

225.000 αρχεία σε καμια 200ριά DVD.
Τα μισά να ειναι διπλοεγγραφές εχω καμια 100στή χιλιάρικα.

....και εχω να ακουσω μουσική απο αυτά ή το ραδιόφωνο κανα χρόνο....:p:p

Γιατί λοιπόν να τα είχα πληρώσει? Δεν εχω ακουσει ουτε τα 100 απο αυτά. Τα κατεβάζω μαζικά (τι το εχω το ευρος???? για να κανω Dir > List001.txt και να ξερω αν εχω κάποιο τραγούδι με μια απλή αναζήτηση σε 100 αρχεία κειμένου.

καθως τα 15.000 απο αυτά ειναι αυτήν την στιγμή Online, μάλλον κάποιος απο σας ισως να κατεβάζει κάτι απο μενα...

...α ναι εχω και καμια 100ρια βιντεοκλιπ.... ομοίως.....

Last edited:
....και εχω να ακουσω μουσική απο αυτά ή το ραδιόφωνο κανα χρόνο....:p:p

Γιατί λοιπόν να τα είχα πληρώσει? Δεν εχω ακουσει ουτε τα 100 απο αυτά.

μα...αυτό ακριβώς έλεγα παραπάνω: δεν τα πληρώνεις και δεν τα ακούς.
το θέμα δεν είναι πόσα έχεις.
Είναι πόσα απ αυτά που έχεις τα ευχαριστιέσαι πραγματικά. ;)