Ποιός ο λόγος να αγοραστεί από το να κατέβει τσάμπα?

Re: Απάντηση: Ποιός ο λόγος να αγοραστεί από το να κατέβει τσάμπα?

Τί ωραία προοπτική! στο όνομα της ...επιτυχημένης αγοράς αγοράζουμε πια δίσκους deja vu.
με το συμπάθειο αλλά μου θυμίζει λίγο ...safe sex.
Σκέφτομαι Καταναλωτές που επενδύουν στα σίγουρα.
Και το στοιχείο της έκπληξης; το excitement; Που πάει αυτό;
Εγώ ευχαρίστως θα αγόραζα δέκα μάπες για να βρώ το ένα διαμάντι.
Αυτή την αίσθηση δεν την αλλάζω με τίποτα.

Πιστεύω πως η μουσική, τουλάχιστον η ευρέως ...διακινούμενη και αποδεκτή, αντικαθρεφτίζει σε μεγάλο βαθμό τα ακροατήριά της.
Πιστεύω πως το κοινό γίνεται όλο και πιο συντηρητικό και αγοράζει πλέον δίσκους με τα ίδια κριτήρια που αγοράζει ...φέτα. Γι αυτό και οι μουσικές του είναι πιά τόσο προβλέψιμες, κοινότυπες και βαρετές.
Υπό αυτήν την άποψη θεωρώ πολύ υγιεινό που η νεολαία απομακρύνεται από τη μαζική μουσική: υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές.

Δηλαδη ο καλλιτεχνης ειναι δεσμιος της θελησης του κοινου ,το οποιο καθοριζει στην ουσια απο πριν τις επιλογες του ?

Aς κανει αυτος την εκπληξη και εμεις θα ακολουθησουμε..Εμενα πχ δεν θα με πειραζε να δω ας πουμε κατι πιο φρεσκο απο τον Σπρινγκστην (τον αναφερω γιατι καπου λεγατε για αυτον) απο αυτη την μια απο τα ιδια (για τους φαν κι μονο ) δουλεια....

Εγω θα ελεγα οτι το κοινο ειναι αυτο που θυσιαζεται στο βωμο του ευκολου κερδους απο καλλιτεχνες και πολυ περισσοτερο απο εταιρειες που πιεζουν τους προηγουμενους να παρουσιασουν ενα εργο σε ενα συγκεκριμενο χρονικο διαστημα. Λες και την εμπνευση την πουλανε στα περιπτερα..

Αυτη η επιλογη του downloading και της αγορας μεμονωμενων κομματιων μαλλον θα ωθησει τα συγκροτηματα να παρουσιαζουν πιο ολοκληρωμενες δουλειες...νομιζω..αν και φοβαμαι το καταραμενο μαρκετινγκ..ισως τελικα πουλαει περισσοτερο αυτος που εχει μεγαλυτερη προβολη στο second life πχ :flipout:

Re: Απάντηση: Re: Ποιός ο λόγος να αγοραστεί από το να κατέβει τσάμπα?

ενδιαφέρουσα άποψη . Κι οι ηθοποιοί ; πρέπει νάναι πλούσιοι ; οι συγγραφείς ; οι ζωγράφοι ; οι σκηνοθέτες ;
Και γιατί να είναι μόνον η τέχνη free και όχι οι επιστήμες ; ή ο αθλητισμός ; Λέω εγώ τώρα ... όχι μόνον για να λέμε αλλά και για να προβληματιστούμε . Τι είναι αυτό που κάνει ειδικά την μουσική να είναι δωρεάν και θέλει τους μουσικούς να μην έχουν χρήματα ;

Πιστευω πως ολες οι τεχνες πρεπει να ειναι ελευθερες, οχι μονο μουσικη. Κανενας δεν πρεπει να ειναι πλουσιος επειδη η τεχνη πρεπει να γινεται για την τεχνη και οχι για λεφτα. Μπορει να ακουγεται λιγο ουτοπικο , αλλα μονο τα τελευταια 60-70 χρονια οι ανθρωποι της τεχνης αρχηζαν να βγαζουν τρελλα λεφτα. Εξαλλου αμα παρατηρήσετε το 90% της "καλης" μουσικης δεν βγαινει απο πλουσιους ροκ σταρς , αλλα απο κατι ανθρωπους που απλα το γουσταρουν. Η προσβαση στην επιστημη και στο αθλητισμο πρεπει να ειναι επισης ελευθερη. Ολα αυτα ΙΜΗΟ παντα. Βρωμάει λιγο κομμουνισμο Ε?:)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ποιός ο λόγος να αγοραστεί από το να κατέβει τσάμπα?

Τί ωραία προοπτική! στο όνομα της ...επιτυχημένης αγοράς αγοράζουμε πια δίσκους deja vu.
με το συμπάθειο αλλά μου θυμίζει λίγο ...safe sex.
Σκέφτομαι Καταναλωτές που επενδύουν στα σίγουρα.
Και το στοιχείο της έκπληξης; το excitement; Που πάει αυτό;
Εγώ ευχαρίστως θα αγόραζα δέκα μάπες για να βρώ το ένα διαμάντι.
Αυτή την αίσθηση δεν την αλλάζω με τίποτα.

Πιστεύω πως η μουσική, τουλάχιστον η ευρέως ...διακινούμενη και αποδεκτή, αντικαθρεφτίζει σε μεγάλο βαθμό τα ακροατήριά της.
Πιστεύω πως το κοινό γίνεται όλο και πιο συντηρητικό και αγοράζει πλέον δίσκους με τα ίδια κριτήρια που αγοράζει ...φέτα. Γι αυτό και οι μουσικές του είναι πιά τόσο προβλέψιμες, κοινότυπες και βαρετές.
Υπό αυτήν την άποψη θεωρώ πολύ υγιεινό που η νεολαία απομακρύνεται από τη μαζική μουσική: υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές.

Ωραια τα λες. Δηλαδη, σημερα που υπαρχουν οικονομικες δυσκολιες και που ο ελευθερος χρονος ειναι περιορισμενος και που οι "Κασσανδρες" (βλεπε, ηλιθια τηλεοραση, αθλιο ραδιοφωνο, αποχαυνωτικά παιχνιδια κ.α.) ειναι παρα πολλες, προτείνεις στον μεσο Ελληνα να ξοδεψει 150 για να παρει 10 δισκους, απο τους οποιους θα κλαιει με τους 9! Θα ξαναπαρει αν δεν εχει το μικροβιο? Εδω δεν μπορω να πεισω τους φιλους μου να κατεβασουν τζαμπα το ταδε CD για να το ακουσουν εστω μια φορα και εσυ μας λες πως πρεπει να ψαχνονται? Καποτε με παρακαλουσαν να τους γραφω κασσετες και τωρα που τα εχουν ολα δεν ενδιαφερονται καθολου! Συγνωμη, αλλα αυτη η αποψη σου, οπως και καποιες αλλες, ειναι εγωιστικη. Επειδη εσυ εισαι απο τη μια μερια, θα ηθελες ολοι να ειναι απο την ιδια. Οχι, δεν παει ετσι. Η πλακα ειναι βεβαια πως κι εγω απο τη δικη σου μερια ειμαι. Επι χρονια, ολοκληρο το χαρτζιλικι μου πηγαινε για δισκους. Απο 14 ετων αυτο. Εχω πολυ σοβουρα λοιπον, την οποια για συναισθηματικους και μονο λογους δεν αποχωριζομαι. Αλλα ειπαμε, ανήκω στους βλαμμενους. Η μουσικη ομως δεν ανήκει μονο σε εμενα.

σημερα που υπαρχουν οικονομικες δυσκολιες

Και ναι, ξερω, παλιοτερα οι δυσκολιες ηταν μεγαλυτερες. Οι εποχες αλλαζουν ομως. Οι νεοι ειναι ολο και πιο βολεψακιδες και φυγοπονοι. Σιγα μην κατσουν να σκασουν για να "ανακαλυψουν" διαμαντια. Τα θελουν στο πιατο.

H φάση του ψαξίματος και της βόλτας κτλ κτλ είναι αναντικατάστατη αλλά τι να κάνει κάποιος που δεν μπορεί να αγοράζει 10 δίσκους το μήνα:
  1. Να ακούει μόνο ραδιόφωνο;:flipout:
  2. Να παρακολουθεί κάθε Κυριακή το "Tο πάρτυ της ζωής σου" με τον Άκη Παυλόπουλο :ears:
  3. Να γράφει το "Je t'aime" με την -μητέρα πλέον- Ανίτα Πάνια και τα υπερταλέντα της και να το βλέπει δις πριν πέσει για ύπνο. :bigcry:
  4. Να περιμένει με ανυπομονησία τις εορταστικές εκπομπές του Δημοσιογράφου.
  5. Να ψάχνει εναγωνίως τις παλιές εκπομπές της Σεμίνας.
  6. Να αγοράζει μόνο ό,τι φέρνει το τοπικό επαρχιακό δισκοπωλείο. Ρέμο, Τσαλίκη, Βανδή, Αννούλα, Beyonce, 50 Cent κτλ κτλ, Μιλάμε για ποιότητα ΑΑ!!!
  7. Nα το ρίξει στο κέντημα.
  8. Να μην ακούει μουσική;

Όσοι αγοράζουν δισκάκια καλά κάνουν και αγοράζουν. Οι υπόλοιποι που δεν αγοράζουμε συχνά ή και καθόλου αν πούμε πως δεν τους ζουλευουμε (sic) έστω και λίγο θα πούμε ψέματα :ADFAD2:. Αλλά δεν γίνεται να μην ακούμε μουσική.
Και αυτά για τη σημερινή νεολαία είναι αστείο να λέγονται. Δηλαδή οι προηγούμενες γενιές άκουγαν καλύτερες μουσικές και ψάχνονταν περισσότερο;;;; Η ίδια και χειρότερη μάλλον ήταν η κατάσταση.

Tι να πεις....ωραια η φαση με το ψαξιμο και την παρεα που θα κατσει μετα στο ομορφο καφε και θα επεξεργαστει τους δισκους ...αλλα εμεις εδω εχουμε ενα δισκοπωλειο και μαλιστα ανημερωτο εντελως.

Προσπαθησα να αγορασω..ναι το ομολογω ..μερικα cds και δεν μπορω ουτε σε online μαγαζια να τα βρω..και απο οτι καταλαβα πρεπει να απευθυνθω σε κανα amazon...

Tελικα θα τα ξανακατεβασω (γιατι απο λαθος και αμελεια τα εχασα απο το σκληρο ) και μαλιστα σε πολυ καλυτερη ποιοτητα απο την πρωτη φορα που τα κατεβασα δοκιμαστικα..

Οχι θα κατσω να σκασω κιολας..να παρακαλαω ν αγορασω :flipout: ...bye bye cds -bye-...ευχαριστω θεε του downloading (ακομα και με πληρωμη αν χρειαστει )

Το δισκοπωλείο αρχίζει από Κουλ...;;; :flipout:

:flipout::flipout::flipout::flipout::flipout:

Ναι μονο που η λεξη δεν σταματαει δυστυχως στο Κουλ. :flipout:

Κορινθιος ? Η απο το Κιατο ? Καποιος ηταν απο το Κιατο νομιζω η Ξυλοκαστρο απο εδω μεσα και παρελειψα να χαιρετησω τοτε ..

-bye-

Τι κάνει η νεολαία;
Με συγχωρεί που θα σε απογοητεύσω, Κώστα, αλλά δεν το βλέπω πουθενά αυτό, πόσο μάλλον στους συνομήλικούς μου.

Μην κοιτάς που είμαστε δυο-τρεις βλαμμένοι, ο πολύς κόσμος δε συγκινείται με τίποτα.

Αν δεν έιχα μπλέξει κι εγώ εδώ μέσα, μαύρα μεσάνυχτα θα είχα.

Προσωπικά το βρίσκω δύσκολο να ξοδεύω μηνιαίως πάνω απο 15 ευρώ για cd , με τα ίδια χρήματα όμως μπορώ να πάρω καμιά 25αριά - 30αριά άδεια και να γράψω σε αυτά περιεχόμενο που κατέβασα ( ασυμπίεστο ). Και έτσι για μερικούς μήνες έχω υλικό να ακούσω.
Πάντως αυτοί (οι νέοι) που πραγματικά μπορούν απο οικονομικής άποψης να αγοράζουν δεν τον κάνουν και προτιμούν να σπρώχνουν αλλού χρήματα, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μας αφορά.

Τέλος πάντων κάποιοι μπορούν/θέλουν/αρκούνται με το download , χωρίς τα εξώφυλλα και τα ένθετα και όλα τα άλλα που ακόμα κι αν τα θέλουν ίσως να μην μπορούν να τα αγοράσουν.

Προσωπικά "ζηλεύω" τέτοιες συλλογές και τέτοιες δισκοθήκες αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι περισσότερο απο αυτό που κάνω ήδη. Κι αν με το καλό έχω τη δυνατότητα στο άμεσο μέλλον θα αλλάξω κι εγώ πορεία πλεύσης.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ποιός ο λόγος να αγοραστεί από το να κατέβει τσάμπα?

Ωραια τα λες....
Η μουσικη ομως δεν ανήκει μονο σε εμενα.

Πέτρο, δεν κατάλαβα Πού διαφωνούμε. Πάντα τα λεφτά ήταν λίγα και πάντα η ενασχόληση με τη μουσική ήταν ασχολία πολυτελείας: χρήμα και ελεύθερος χρόνος δεν περισσεύει σε κανέναν. Τα κόβεις από αλλού, από το υστέρημά σου, πολλές φορές και από τον ύπνο σου. Αυτή η μουσική, που την ανακαλύπτεις μόνος σου, με τόσες προσωπικές θυσίες σε χρήμα, χρόνο και κόπο, ανήκει όντως σε σένα.
Εγώ πιστεύω πως ο μέσος ακροατής είναι αδιάφορος και ετοιματζής και αυτό καθρεφτίζεται και στις μουσικές που ακούει. Αυτό που λέω είναι πως, όλη αυτή η αφθονία πληροφορίας, μας βγήκε τελικά σε κακό και δεν έκανε τα πράγματα πιο εύκολα: μπορεί να γλυτώνουμε λεφτά αλλά χάνουμε σε άλλους τομείς, κατά τη γνώμη μου πολύ πιο σημαντικούς.
Τι εννοείς όταν λές πως οι απόψεις μου είναι εγωιστικές; Αν εσύ έχεις πρόβλημα να πείσεις τους φίλους σου, το συμμερίζομαι απόλυτα και μπορώ να σου πώ πως είναι η ιστορία της ζωής μου. Εχω, εδώ και καιρό, πάρει διαζύγιο με αυτό που λέμε κοινό γούστο. Η μουσική που με ενδιαφέρει είναι Τέχνη και η Τέχνη δεν οφείλει να είναι εύκολη. Το αντίθετο θα έλεγα: όσο πιο “ελίτίστικη”, “ακραία” και “δύσκολη”, τόσο το καλύτερο για μένα: τα βιβλία του Ντοστογιέφσκυ και του Χένρι Τζέημς δεν είναι εύκολα, τα θεατρικά του Μπέκετ δεν είναι εύκολα, οι ταινίες του Ταρκόφσκυ επίσης. Γιατί θα έπρεπε να είναι εύκολη η μουσική;
Κατά τα άλλα, κοινές πορείες: όλα μου τα λεφτά πάνε σε δίσκους, γεμίζω κι εγώ με σκουπίδια που δεν μπορώ να ξεφορτωθώ εύκολα, συχνά αναρωτιέμαι μήπως παρα-είναι ακριβό το αντίτιμο που πληρώνω για τη μία φορά ανάμεσα στις τόσες, εκείνη που θα βρώ το διαμάντι που θα μου μιλήσει και θα με κάνει να χάσω τον ύπνο μου.
Θα θυμηθώ εδώ τα λόγια του Γουίλιαμ Χόλντεν στην “Αγρια Συμμορία” του Πέκινπα: “I wouldn't have it any other way”.

Κώστα, μία ένσταση μόνο: Γιατί πρέπει να πληρώσεις 9 σκάρτους δίσκους μέχρι να βρεις τον έναν; Δεν αρκεί που αφιερώνεις χρόνο για να ακούσεις; Δεν είναι πιο δίκαιο να ρίξεις τον οβολό σου εκεί που αξίζει;

Βέβαια, υπάρχει ένα πρόβλημα, όπως το έθεσε ο Δημήτρης: Τα CD και τα DVD σου δίνουν τη δυνατότητα δωρεάν ξεσκαρταρίσματος. Τι γίνεται με τα υπόλοιπα; Πώς "δοκιμάζεις" ένα θεατρικό πριν το αγοράσεις; Μια συναυλία; Μία παράσταση χορού; Υπάρχει μεν η ειδοποιός διαφορά: ο καλλιτεχνής κοπιάζει "μία" φορά για το CD, ενώ ο θεατρικός ηθοποιός κάθε μέρα. Δεν ξέρω όμως αν αρκεί αυτό.

Δοξα τω θεω τωρα η μουσικη επαψε να ειναι ασχολια πολυτελειας ως οφειλε απο καιρο..

Αν ..να μην ξεχασω να αναφερω ποσα συγκροτηματα και καλλιτεχνες πια χρησιμοποιουν το ιντερνετ και το downloading για να γινουν ευρεως γνωστοι και να παρουσιασουν την δουλεια τους...καλλιτεχνες των οποιων η δουλεια τους μπορει να θεωρηθει αργοτερα και Τεχνη...ελπιζω τοτε να μη με υποχρεωσουν να αγορασω σε εξωφρενικη τιμη τα αλμπουμ τους..μονο και μονο για την μυρωδια του ενθετου με τους στιχους..

Κώστα, μία ένσταση μόνο: Γιατί πρέπει να πληρώσεις 9 σκάρτους δίσκους μέχρι να βρεις τον έναν; Δεν αρκεί που αφιερώνεις χρόνο για να ακούσεις; Δεν είναι πιο δίκαιο να ρίξεις τον οβολό σου εκεί που αξίζει;

.

Και Που θα τους βρείς να τους ακούσεις;
Μαθαίνεις πχ ότι αυτό το μήνα κυκλοφόρησαν 30 άλμπουμ από τα οποία τα 10 άπτονται των ενδιαφερόντων σου. Θα περιμένεις να τα μαζέψεις από το διαδίκτυο;
Και αν διαφωνείς με την όλη διαδικασία και δεν μπορείς να περιμένεις τι κάνεις;
Εγώ έχω μάθει να πληρώνω για να ακούσω Λευτέρη. Ποτέ δεν κλαίω τα πεταμένα λεφτά. Τα λάθη είναι μέσα στο παιχνίδι.
Εγώ με έναν σπουδαίο δίσκο, μία πολύ καλή ταινία, ένα καλό βιβλίο κάθε μήνα νιώθω ευτυχής: δεν είναι λίγο και μου είναι υπεραρκετό - δεν κόπτομαι για παραπάνω.
Για να τα βρώ αυτά, θα κάνω "στραβές" και θα πληρώσω τζερεμέδες. Εχω συνηθίσει και το αποδέχομαι. Οσο περνάει ο καιρός, βρίσκω σιγά σιγά στην πορεία Τί θέλω, πονηρεύομαι ...και τα λάθη μου λιγοστεύουν.;)

Για να τα βρώ αυτά, θα κάνω "στραβές" και θα πληρώσω τζερεμέδες. Εχω συνηθίσει και το αποδέχομαι. Οσο περνάει ο καιρός, βρίσκω σιγά σιγά στην πορεία Τί θέλω, πονηρεύομαι ...και τα λάθη μου λιγοστεύουν.;)

Βρε Κωστα, εισαι ενας απο αυτους που αποτελουν την εξαιρεση, δεν το καταλαβαινεις? Τις τασεις ομως δεν τις διαμορφωνουν οι εξαιρεσεις.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ποιός ο λόγος να αγοραστεί από το να κατέβει τσάμπα?

Βρε Κωστα, εισαι ενας απο αυτους που αποτελουν την εξαιρεση, δεν το καταλαβαινεις? Τις τασεις ομως δεν τις διαμορφωνουν οι εξαιρεσεις.

Ασφαλώς. Είμαι κουκουβάγια με πατέντα ;)
Εγώ μιλώ γι αυτά που αρέσουν σε μένα, για τα δικά μου Γιατί και Πώς.
Δεν έχω καμία ψευδαίσθηση ότι διαμορφώνω οποιαδήποτε τάση και δεν φιλοδοξώ να κάνω κάτι τέτοιο.
Μου αρκεί που πιστεύω πως τα πιο σημαντικά πράγματα είναι αυτά που συμβαίνουν στο περιθώριο, behind closed doors. Μου αρέσουν αυτοί οι weirdos.
Αύριο, κάποιοι από αυτούς, ίσως απασχολήσουν περισσότερους.

Τον Cecil Taylor τον ξέρουν λίγοι και τον ακούν ακόμα λιγότεροι.
Αλλά όλο το σύγχρονο πιάνο, σε οποιοδήποτε ιδίωμα, έχει υποστεί την καταλυτική επίδρασή του.
Μετά απ αυτόν, τίποτα πια δεν είναι ίδιο.

Last edited:

Καλά, αυτό με τις τάσεις ας το αφήσουμε καλύτερα γιατί όσοι δεν έχουν εμπειρία από τα βιώματα τους και σαφώς δική τους άποψη και αισθητική για τα πράγματα, τρέχουν να προλάβουν τις τάσεις της μοδός και αν θέλουν να ονομάζουν τους λίγους λάτρεις που χώνουν το υστέρημα τους σε δίσκους σαν ρομαντικούς κολλημένους ή βλαμένους δικαίωμά τους, δεν θα μπλέξουμε με τα πίτουρα.
Για κάποιους όμως είναι σημαντικό να αμείβουν τις καλές προσπάθειες και ειδικά αυτές που στερούνται βαρβάτων πόρων μα όχι και έμπνευσης.

Καλά, αυτό με τις τάσεις ας το αφήσουμε καλύτερα γιατί όσοι δεν έχουν εμπειρία από τα βιώματα τους και σαφώς δική τους άποψη και αισθητική για τα πράγματα, τρέχουν να προλάβουν τις τάσεις της μοδός και αν θέλουν να ονομάζουν τους λίγους λάτρεις που χώνουν το υστέρημα τους σε δίσκους σαν ρομαντικούς κολλημένους ή βλαμένους δικαίωμά τους, δεν θα μπλέξουμε με τα πίτουρα.
Για κάποιους όμως είναι σημαντικό να αμείβουν τις καλές προσπάθειες και ειδικά αυτές που στερούνται βαρβάτων πόρων μα όχι και έμπνευσης.

To ιδιο λεμε, τελικα. Απλα, εγω θεωρω πως ειναι ευτύχημα που εχει καποιος τη δυνατοτητα να ακουσει πριν αγορασει. Οχι που πηγαιναμε στα δισκαδικα και παρακαλουσαμε να μας βαλουν για λιγο ενα δισκο για να παρουμε μια ιδεα!