Ποιός ο λόγος να αγοραστεί από το να κατέβει τσάμπα?

- Από τη μεριά μου δεν θέτω το δίλημμα σε ηθικό επίπεδο (ιδιαίτερα για τις ταινίες που τα βγάζουν από τις αίθουσες προβολής τα λεφτά τους). -

Το δισκάκι έχει τη χάρη του, ακόμα κι αν είναι κόπια με φωτοτυπημένα εξώφυλλα...
Είναι άλλη η αίσθηση που σου δίνει και μαθαίνεις και τους τίτλους των τραγουδιών. Ψάχνεις να βρεις το δίσκο που θες, χαζεύεις το βιβλιαράκι ή το εξώφυλλο, διαβάζεις τους στίχους, κάνεις μια αφιέρωση και το χαρίζεις.

Η άποψή μου όμως είναι πολύ απλή: Όποιος μπορεί ή θέλει, να δοκιμάζει (άν θέλει) και μετά να αγοράζει. Όποιος δεν μπορεί ας κατεβάζει ή ας αντιγράφει. Και αυτό γιατί η μουσική δεν είναι απλά πολιτισμός, αλλά μέσο έκφρασης.

Πρέπει να σκεφτούμε και τον πιτσιρικά/πιτσιρίκα ή τον φοιτητή/φοιτήτρια ή τέλος πάντων αυτόν που δεν μπορεί να διαθέσει (πολλά) χρήματα για δίσκους. Γιατί το κόστος άνετα μπορεί να φτάσει σε σεβαστό ύψος αν υποθέσουμε πως 6-7 ή και παραπάνω δίσκοι το μήνα ακούγονται -αφομοιώνονται σε κάποιο βαθμό- πολύ εύκολα από κάποιον που διαθέτει 2-3 ή και παραπάνω ώρες τη μέρα για να ακούσει μουσική.
Από την άλλη όμως όσοι κατεβάζουμε έχουμε πιάσει τον εαυτό μας κάποιες φορές να μαζεύει μέσα σε μια μέρα δίσκους που φτάνουν για ένα μήνα και τελικά περνά καιρός μέχρι να τους ακούσουμε για πρώτη φορά και μερικους μπορεί να μην τους ακούσουμε και ποτέ :slapface:.

Και να ρωτήσω και κάτι νομικής φύσης απλά και μόνο από φιλολογικό ενδιαφέρον: Αυτός που αγοράζει ένα δίσκο, είτε βινύλιο είτε cd, εκτός από το μέσο τι άλλο αγοράζει;
Δεν θα έπρεπε να δικαιούται αυτός που αγόρασε κάποτε ένα άλμπουμ σε βινύλιο ή σε κασέτα ή μια ταινία σε dvd καταθέτοντας το τελικό κόστος (που αντιστοιχεί μόνο στο μέσο) να μπορεί να αποκτήσει ξανά εφ'όσον υπάρχει το ίδιο άλμπουμ ή την ταινία σε διαφορετικό μέσο;
Κάποιος που παρακολούθησε μια ταινία στον κινηματογράφο εκτός από την αίθουσα δεν πλήρωσε ένα αντίτιμο για τα πνευματικά διακιώματα;

Last edited:
Πω πω φίλε tonal μέσα στο μυαλό μου ήσουν, μόλις σκόπευα να ποστάρω κάτι ανάλογο, σχετικά με το πόσο Κώτσους μας πιάνουνε οι εταιρείες με όλο αυτό τον καταιγισμό νέων μέσων....

Και εξηγούμαι (τυπικό παράδειγμα, κουβέντα να γίνεται....)
Dark Side of the Moon Ελληνικό αντίτυπο Harvest EMI (αθάνατε Ξυδού) παράκεντρο, τα σκριτς σκρατς να κάνουν πάρτι....
Έπειτα το ίδιο σε EMI εισαγωγής, έπειτα σε CD έπειτα σε SACD (ευτυχώς δεε βγήκε σε DVD Audio :guitarist::guitarist: )

Εεεεεε το γυρίζεις μετά σε Download ή όχι.......

Πάντως προσωπικά εμένα ότι μου αρέσει το αγοράζω, ασε που ακούω και κάτι πολύ περίεργα που δεν τα βρίσκω ΟΥΤΕ στα torrents.....

Τα έχετε πει ήδη όλα, εγώ θα κάνω ανακεφαλαίωση αυτά που ισχύουν σε εμένα:

Αν το έχω κατεβασμένο, είναι σαν να μην το έχω. Η αγορά για μένα είναι η έμπρακτη αναγνώρισή μου στη δουλειά που έχει γίνει. Αυτή είναι η ουσία για μένα, και η φιλολογία περί "πνευματικών" δικαιωμάτων των εταιριών που ανακυκλώνουν αηδίες δε με αγγίζει καθόλου.

Από εκεί και πέρα, είναι όντως πιο πρακτικό να κοιτάς χρώματα από το να διαβάζεις ονόματα folder. Όταν έχω να διαλέξω τα 20-30 CD που θα πάρω για το τριήμερο ταξίδι, έχει διαφορά. Αυτό βέβαια δεν θα κρατήσει για πάντα, κάποια στιγμή θα βρεθεί η λύση.

Πάντως, με την τόση πληροφόρηση που υπάρχει εδώ, χωρίς downloading δεν τη βγάζαμε...

Re: Απάντηση: Ποιός ο λόγος να αγοραστεί από το να κατέβει τσάμπα?

Πάντως, με την τόση πληροφόρηση που υπάρχει εδώ, χωρίς downloading δεν τη βγάζαμε...

Eεεεμμμμ....πεστα ντε!!!!!

Για βαλτε κατω τι προτεινονται καθε μερα εδω και πεστε μου πως αλλοιως θα ειχαμε μια ιδεα του τι ειναι?????

Να τα αγοραζαμε ολα?????

Ακομα με το Fiat που ειχα το 1980 και τον Nad που ειχα αγορασει νιοπαντρος θα ημουν:flipout:

Νομίζω τελικά,για να μη ξεχειλώνουμε,οτι οι περισσότεροι συμφωνούμε και πράττουμε τα ίδια.

-Κατεβάζουμε και δοκιμάζουμε (ουδεν μεμεπτόν επ αυτού)
-Αγοράζουμε και απολαμβάνουμε.

Όλοι μας μεγαλώσαμε και μεγαλώνουμε με το φετίχ που κρατάμε στα χέρια μας,είτε είναι δίσκος είτε σιντί.

Είναι μυσταγωγία,μέθεξη το ξετύλιγμα,το άκουσμα ,το ξεφύλλισμα και η ανάγνωση του ένθετου.
Τίποτα δεν αναπλήρώνει τα παραπάνω.Ο Σκληρός και μόνο λόγω ονόματος τα λέει όλα.Μια αποθήκη που δεν ξέρεις πολλάκις τί έχεις στουμπώσει,βαριέσαι να ψάξεις και όταν είναι να πας διακοπές τον θυμάσαι,για να βάλεις πέντε πράματα στο Αϊ Πόδι σου.

Και με τις ταινίες το ίδιο είναι.Καλό το downloading αλλά όχι πανάκεια.Γιατί μπορεί το αρχείο να σου βγεί κουσουρλίδικο,ελαττωματικό,να περιμένεις πολύ,και να βαριέσαι μετά να το δείς δεύτερη.
Ενώ το δισκάκι έχει την δικιά του ιεροτελεστία.Και δεν παύει να είναι πιο εύχρηστο (οτιδήποτε είναι plug & play).

Δεν νομίζω οτι έχω να προσθέσω κάτι στους προλαλήσαντες.Είμαι και εγώ της "σειράς " που κρατούσαν ευλαβικά το εξώφυλλο του δίσκου,το χαζεύαν ,το μελετούσαν,το χαϊδεύαν,το διαβάζαν επιμελώς.Τους συντελεστές,τις ευχαριστίες στο τέλος, τις υπογραφές και πάει λέγοντας.
Αψυχο και φτωχό υλικό το κατεβαστό.Συν την φριχτή συμπίεσαη.

Και εγώ έχω αγοράσει απο sites κομμάτια μεμονωμένα είτε "ειδικά" είτε εμπορικά (πολλάκις σαβούρα) και τα πέρασα αμέσως σε σιντί όπου..φευ.Η ποιότητα του ήχου ήταν για τα μπάζα.

Τέλος.:ernaehrung004:

Πάντως σε μια στιγμή πανικού (πότε θα τα προλάβω όλα ρεεεε) έγραψα τα κατεβασμένα σε μερικά CD. Το καημένο της Tori Amos, το Little Earthquakes, έχει λιώσει, σε λίγο δεν θα φαίνονται τα γράμματα. Το αυθεντικό έχει παίξει μια φορά και αν...

Eιναι τελικα τι θελει ο καθενας...θελει να ακουσει οσα περισσοτερα μπορει, η θελει λιγα και σε πολυτελη συσκευασια..και οπως πολυ ευστοχα ειπε καποιος να τα εχει και να τα δειχνει..

Το τελευταιο δεν το λεω καθολου ειρωνικα , το θεωρω πολυ σοβαρο λογο για να αγορασει καποιος κατι...

Τωρα για την ποιοτητα...βρισκεις σχεδον τα παντα σε παρα πολυ καλη ποιοτητα την οποια γνωριζεις και απο πριν (την συμπιεση )
Και βαζω στοιχημα οτι ελαχιστοι θα καταλαβαιναν ενα original cd ,απο ενα mp3 πολυ καλης συμπιεσης..

Για την ευχρηστια...τι πιο ευχρηστο απο μερικα mp3 που τα ακους οπου θελεις..σε player, σε φορητο mp3 , σε ipod, στο αυτοκινητο.Τα cd ? Bγαλε ,βαλε ...μπααα.Αλλωστε γνωριζω παρα πολλους που τα αγοραζουν, για τους λογους πιο πανω (επιδειξης της συλλογης ) αλλα παρολα αυτα τα rippaρουν και στον σκληρο απο οπου και τα ακουν τις περισσοτερες φορες..

Τα εξωφυλλα ? Οι στιχοι ? Αυτα τα βρισκω και στο ιντερνετ...αλλωστε οτι τελευταιο cd πηρα περιειχε ενα υποτυπωδες εξωφυλλο μερικων σελιδων που περιειχε απλως τους στιχους..και παλι καλα μου φαινεται

Σεβομαι την ιεροτελεστια που περιγραφετε...ειναι κυριως ψυχολογικο το θεμα...και συμβαινει περισσοτερο οταν εαν κομματι κουβαλαει μια ολοκληρη ιστορια πισω του...πχ στην κλασσικη μουσικη..τοτε νομιζεις οτι γινεσαι και εσυ μερος του...Η απο την αλλη, καποιοι ''audiophile'' δισκοι ..οπου πολλες φορες τους αγοραζεις μονο και μονο παρασυρομενος απο το ονομα του καλλιτεχνη και προσπαθεις να πεισεις τον ευατο σου οτι ειναι και εξαιρετικοι..Οπως κα κατι απαραδεκτες ταινιες πχ που αν τις εβλεπες στην τηλεοραση θα αλλαζες αμεσω ς καναλι αλλα τις αγοραζεις...μονο και μονο επειδη βγηκαν σε blu ray..

Το φοβαμαι μερικες φορες το ακριβο περιτυλιγμα...σε παρασυρει απο το να κρινεις ψυχρα το περιεχομενο..

Αγοράζω πάντα. Δεν μπορώ να ακούσω αντίγραφο με τίποτα. Και δεν μιλάω για ποιότητες και τα σχετικά. Είναι θέμα αισθητικής περισσότερο.
Βέβαια για να είμαι ειλικρινής, είμαι αρρωστάκι.
Την αγορά μουσικής τη θεωρώ ιεροτελεστία.

Δεν είναι μόνο η απόκτηση ενός δίσκου, όσο η διαδικασία.
Κατεβαίνω κέντρο, συναντώ φίλους, ανταλλάσω απόψεις, μυρίζω, χώνομαι σε στοές, ψάχνω τελειωμένα δισκάδικα.
Την αγορά την θεωρώ κοινωνική εκδήλωση.
Δεν υπάρχει συγκλονιστικότερη στιγμή, όταν ήδη έχω αγοράσει αγαπημένες μουσικές, να πηγαίνω στη συνέχεια για καφέ σε κλασικές Αθηναϊκές τρύπες.
Και η αυξανόμενη αγωνία μέχρι να ακούσω τις πρώτες νότες είναι ίσως σημαντικότερη και από τις ίδιες τις νότες.

Στο download δεν υπάρχει ''ατμόσφαιρα''. Δεν...

Όπως ακριβώς τα είπε ο Τζίμης!

Σαμποτάρουμε όλες τις έρευνες που γίνονται στα Ινστιτούτα για ίαση της αρρώστειας αυτής. Το κακό είναι ότι τελευταία μου τα κατεβάζουν σωρηδόν κατά παραγγελία κι έχουνε μαζευτεί τόσα πολλά και αξίζουν αγορά που... με βλέπω μαϊμουτζή!:smash:

Καλά ρε μη βαράτε

Σχετικά είναι όλα παιδιά, όλοι κρίνουμε με βάση τις εμπειρίες που έχουμε και με βάση αυτό που έχουμε συνηθίσει να κάνουμε. Περι ορέξεως....και περι τσέπης πολλές φορές. Σε πρακτικό επίπεδο αυτά. Τώρα περι δικαιωμάτων κτλ κι εκεί σχετικά είναι όλα γιατί και να δουλέυει άνθρωπος 8ωρο με 500 ευρώ ανασφάλιστος κι εκεί θέμα δικαιωμάτων είναι...

Και εγω προτιμω να εχω original cd και τωρα τελευταια και δισκους.
Αλλα και κατεβαζω με GBς (μονο ολοκληρα albums 99%), και επειδη δεν τα βρισκω σε δισκαδικα , και για γνωριμιες με καινουριες μουσικες, και γιατι αλλιος θα ειχα χρεωκοπισει, ιδιως οταν ημουν φοιτητης. Και μεσω blogs μαθαινεις και μπολικη καινουρια μουσικη.Οταν κατεβαζω απο blogs , νιωθω οτι απλα καπιος μου εγραψε μια κασσετα που γουσταρει.Αλλα γενικα πιστευω οτι η τεχνη πρεπει να ειναι free και οι μουσικοι δεν πρεπει να ειναι πλουσιοι. Οποτε δεν εχω ενοχες περι πειρατείας οταν κατεβαζω.
κατι λιγο ασχετο εδω
www.nin.com

Αγοράζω πάντα. Δεν μπορώ να ακούσω αντίγραφο με τίποτα. Και δεν μιλάω για ποιότητες και τα σχετικά. Είναι θέμα αισθητικής περισσότερο.
Βέβαια για να είμαι ειλικρινής, είμαι αρρωστάκι.
Την αγορά μουσικής τη θεωρώ ιεροτελεστία.

Δεν είναι μόνο η απόκτηση ενός δίσκου, όσο η διαδικασία.
Κατεβαίνω κέντρο, συναντώ φίλους, ανταλλάσω απόψεις, μυρίζω, χώνομαι σε στοές, ψάχνω τελειωμένα δισκάδικα.
Την αγορά την θεωρώ κοινωνική εκδήλωση.
Δεν υπάρχει συγκλονιστικότερη στιγμή, όταν ήδη έχω αγοράσει αγαπημένες μουσικές, να πηγαίνω στη συνέχεια για καφέ σε κλασικές Αθηναϊκές τρύπες.
Και η αυξανόμενη αγωνία μέχρι να ακούσω τις πρώτες νότες είναι ίσως σημαντικότερη και από τις ίδιες τις νότες.

Στο download δεν υπάρχει ''ατμόσφαιρα''. Δεν...

Κανόνισε όταν κατέβω, θέλω να με πάρεις για ψώνια!

Απάντηση: Re: Ποιός ο λόγος να αγοραστεί από το να κατέβει τσάμπα?

Και εγω προτιμω να εχω original cd και τωρα τελευταια και δισκους.
Αλλα και κατεβαζω με GBς (μονο ολοκληρα albums 99%), και επειδη δεν τα βρισκω σε δισκαδικα , και για γνωριμιες με καινουριες μουσικες, και γιατι αλλιος θα ειχα χρεωκοπισει, ιδιως οταν ημουν φοιτητης. Και μεσω blogs μαθαινεις και μπολικη καινουρια μουσικη.Οταν κατεβαζω απο blogs , νιωθω οτι απλα καπιος μου εγραψε μια κασσετα που γουσταρει.Αλλα γενικα πιστευω οτι η τεχνη πρεπει να ειναι free και οι μουσικοι δεν πρεπει να ειναι πλουσιοι. Οποτε δεν εχω ενοχες περι πειρατείας οταν κατεβαζω.
κατι λιγο ασχετο εδω
www.nin.com

ενδιαφέρουσα άποψη . Κι οι ηθοποιοί ; πρέπει νάναι πλούσιοι ; οι συγγραφείς ; οι ζωγράφοι ; οι σκηνοθέτες ;
Και γιατί να είναι μόνον η τέχνη free και όχι οι επιστήμες ; ή ο αθλητισμός ; Λέω εγώ τώρα ... όχι μόνον για να λέμε αλλά και για να προβληματιστούμε . Τι είναι αυτό που κάνει ειδικά την μουσική να είναι δωρεάν και θέλει τους μουσικούς να μην έχουν χρήματα ;

Απάντηση: Re: Ποιός ο λόγος να αγοραστεί από το να κατέβει τσάμπα?

Και μεσω blogs μαθαινεις και μπολικη καινουρια μουσικη. Οταν

:offtopic:
Και μιάς και αναφέρατε ως πηγή πληροφοριών τα blogs, νά ένα με δίσκους που θα είναι πάντα επίκαιροι & φρέσκοι -bye-

Οτι έχω κατεβάσει και μου άρεσε το έχω αγοράσει. Δυστυχώς λίγα μου αρέσουν.
Ολόκληρα CD με σαβούρες, ζήτημα 1-2 καλά κομμάτια (για την ελληνική σκηνή μιλάω). Οσο για την ξένη, δεν νομίζω οτι είναι καλύτερα τα πράγματα.
Κλασσική μουσική ΠΑΝΤΑ αγοράζω και δεν κατεβάζω.

Οσες ταινίες μου άρεσαν τις έχω αγοράσει. Μια ταινία δεν την βλέπω μια φορά μόνο. Αυτό το Notting Hill το απολαμβάνω κάθε φορά που το βλέπω (κάθε φορά διασκεδάζω). Βέβαια με την εφημεροπλημμύρα η αγορά dvd έχασε το νόημα της.

Για καινούργιες ταινίες , σινεμά πηγαίνω πολύ τακτικά. Δεν νομίζω οτι κατεβάζοντας μια ταινία ουσιαστικά κλέβω. Πιό πιθανό είναι να οδηγηθώ στο να δώσω λεφτά για το προιόν στην διάρκεια του χρόνου. Έχω παρατηρήσει ότι όσο πιο πολύ κατεβάζω τόσο πιο πολύ αγοράζω στην συνέχεια.

Αγοράζω cd και βινύλια από τις μουσικές που μου αρέσουν. Επειδή:
μου αρέσει να τα βλέπω στη δισκοθήκη,
μπορώ και τα ξεχωρίζω από το εξώφυλλο,
ξέρω τι τραγούδια έχει το κάθε cd,
ξέρω πότε το πήρα, γιατί το πήρα και τι μου θυμίζει,
δεν θα το χάσω αν μου χτυπήσει ο δίσκος,
και άαααααλα πολλά

Κατεβάζω αυτά που ακούω περιστασιακά και που μπορεί μετά από 1-2-3 μήνες να τα έχω ξεχάσει, να τα έχω βαρεθεί, να μην μου αρέσουν πια.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, η εποχή που ενημερωνόμασταν από περιοδικά και περιμέναμε το δισκάδικο της γειτονιάς ή της δίπλα γειτονιάς να φέρει κάτι καινούργιο για να το μάθουμε, έχει περάσει. Τώρα πλέον κατεβάζουμε, ακούμε και αν μας αρέσει το αγοράζουμε. Έτσι τουλάχιστον κάνω εγώ. Υπάρχουν και άλλοι που κατεβάζουν και ακούν, δεν θέλουν παραπάνω.

Το θέμα της πειρατείας για μένα έχει να κάνει στο ότι κάποιοι κερδίζουν πουλώντας αυτά που βρήκαν τσάμπα, είτε αυτοί είναι οι γνωστοί σε όλους μαύροι, είτε το δισκάδικο της γειτονιάς που παλιά έγραφε κασέτες. Τώρα οι άλλοι που μοιράζουν για την πλάκα τους και αυτοί που κατεβάζουν για να ακούνε στο γραφείο τους, μόνο πειρατεία δεν κάνουν.

Οι πωλήσεις CD μουσικής κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων βρισκόντουσαν ένα θεαματικό 21% πιο κάτω από τις περσινές. Από την εβδομάδα των ευχαριστιών (4η Πέμπτη του Δεκεμβρίου) μέχρι και μία μέρα πριν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, πουλήθηκαν 83,9 εκατομμύρια albums, 21,38 εκ. λιγότερα από τα 105,28 εκ. που είχαν πωληθεί την ίδια περίοδο του 2006. Φαίνεται πως το γεγονός αυτό οφείλεται στην αύξηση των online music υπηρεσιών όπως τα iTunes, eMusic και το MP3 shop του Amazon. Τώρα που ευρέως υπάρχει μουσική χωρίς DRM από πολλούς καλλιτέχνες, η επιλογή του να κατεβάσει κανείς μουσική ψηφιακά είναι μια αρκετά "ελκυστική" επιλογή για τους αγοραστές. Σε αρκετές χώρες μάλιστα δίνονται μέχρι και iTunes gift cards στα.. supermarkets..!

Η αγορά της μουσικής ήδη έχει αρχίσει να "μεταναστεύει" στο Internet και η τεράστια αυτή μείωση των πωλήσεων CD πιέζει ακόμη περισσότερο πολλές εταιρίες να παρέχουν τα κομμάτια τους σε online καταστήματα. Είναι και ένας από τους λόγους που η Warner, "παραδοσιακά" υπερασπίστρια του DRM, συμφώνησε να αφαιρέσει το DRM από τα κομμάτια που προσέφερε στο Amazon. Αλλά καθώς τα albums μεταφέρονται στο internet, το album αυτό καθεαυτό χάνει την αίγλη που είχε κάποτε. Οι online υπηρεσίες επιτρέπουν στους καταναλωτές να κατεβάσουν μόνο αυτό που θέλουν, κάτι που φυσικά διευκολύνει χρηματικά πολλούς χρήστες που το κάνουν, αυξάνοντας τις πωλήσεις των επιτυχιών και αφήνοντας τα υπόλοιπα πίσω.

Πηγή: Variety, Ars Technica

Aπλως επειδη το ειδα τωρα ,και ειναι σχετικο με το θεμα μας..

To καλο που μας κανουν τα downloads, myspace, amazon κτλ ειναι πως πλεον οι περισσοτερες αγορες μας ειναι επιτυχημένες. Συνηθως αγοραζουμε ενα δισκο που τον εχουμε ακουσει ολοκληρο ή εστω καποια αποσπάσματά του. Ετσι, σπανίως νιωθουμε πως πεταξαμε τα λεφτα μας. Προσωπικα, οπως εχω ξαναγραψει, αν ενα δισκο τον πληρωσω πχ 12 και τον ακουσω 3 φορες, θεωρω πως "εβγαλε" τα λεφτα του. 4/ακροαση τη στιγμη που ενας καφες ειναι ακριβοτερος και τη στιγμη που το σινεμα κοστιζει τα διπλα, διαρκει οσο 2 CD και μπορει η ταινια να ειναι και μαπα!

Με αυτα τα "λογιστικα" θελω να πω πως η καλη μουσικη ειναι φθηνη σε σχεση με αυτα που προσφέρει στους μουσικοφιλους. Βεβαια, το γεγονος πως την ιδια απολαυση μπορεις να παρεις και τζαμπα θα κανει ολα τα format να εξαφανιστουν. Μονο τα άυλα θα μεινουν, οχι μονο στη μουσικη, αλλα και στον κινηματογράφο, στα περιοδικα, στις εφημεριδες κ.α.

Αυτο που παρατηρω ομως ειναι πως οσο πιο ευκολη ειναι η προσβαση στη μουσικη, τοσο απομακρυνεται η νεολαια απο αυτην. Ισως να ειναι συμπτωματικο αυτο και να εχει να κανει με την εποχη μας, γενικωτερα. Οι πιτσιρικαδες ακουνε αισχρη μουσικη την ωρα που τα αριστουργηματα βρισκονται μολις ενα κουμπι μακρυα τους.

To καλο που μας κανουν τα downloads, myspace, amazon κτλ ειναι πως πλεον οι περισσοτερες αγορες μας ειναι επιτυχημένες. Συνηθως αγοραζουμε ενα δισκο που τον εχουμε ακουσει ολοκληρο ή εστω καποια αποσπάσματά του. Ετσι, σπανίως νιωθουμε πως πεταξαμε τα λεφτα μας. Προσωπικα, οπως εχω ξαναγραψει, αν ενα δισκο τον πληρωσω πχ 12 και τον ακουσω 3 φορες, θεωρω πως "εβγαλε" τα λεφτα του. 4/ακροαση τη στιγμη που ενας καφες ειναι ακριβοτερος και τη στιγμη που το σινεμα κοστιζει τα διπλα, διαρκει οσο 2 CD και μπορει η ταινια να ειναι και μαπα!

Με αυτα τα "λογιστικα" θελω να πω πως η καλη μουσικη ειναι φθηνη σε σχεση με αυτα που προσφέρει στους μουσικοφιλους. Βεβαια, το γεγονος πως την ιδια απολαυση μπορεις να παρεις και τζαμπα θα κανει ολα τα format να εξαφανιστουν. Μονο τα άυλα θα μεινουν, οχι μονο στη μουσικη, αλλα και στον κινηματογράφο, στα περιοδικα, στις εφημεριδες κ.α.

Αυτο που παρατηρω ομως ειναι πως οσο πιο ευκολη ειναι η προσβαση στη μουσικη, τοσο απομακρυνεται η νεολαια απο αυτην. Ισως να ειναι συμπτωματικο αυτο και να εχει να κανει με την εποχη μας, γενικωτερα. Οι πιτσιρικαδες ακουνε αισχρη μουσικη την ωρα που τα αριστουργηματα βρισκονται μολις ενα κουμπι μακρυα τους.

Εχει να κανει και με την τεραστιο ανοδο του gaming ,και ειδικοτερα του online gaming , και με την στροφη του κοσμου στην ..εικονα περισσοτερο παρα στον ηχο .Αλλωστε παραδοσιακα περιοδικα του ηχου εχουν στα περιεχομενα τους πια περισσοτερα ειδη εικονας παρα ηχου.

Το ειχα πει και σε μια αλλη κουβεντα , δεν θυμαμαι που..οτι εχουμε μπει σε πια φαστ φουντ περιοδο πια , στα παντα ...και αυτο θα φανει και στην μουσικη ..οπου για να ανακαλυψει καποιος αυτα τα αριστουργηματα που λες και εσυ θελει και και λιγακι απο κεινο τον ζηλο που πολυ ευστοχα ανεφερε ο Ντοκατζης.

Δεν νομιζω οτι φταιει η ευκολη προσβαση στη μουσικη και η υπερπληροφορηση...''φταιει'' για μενα..οτι υπαρχουν τοσα πολλα ενδιαφεροντα πια .

To καλο που μας κανουν τα downloads, myspace, amazon κτλ ειναι πως πλεον οι περισσοτερες αγορες μας ειναι επιτυχημένες. Συνηθως αγοραζουμε ενα δισκο που τον εχουμε ακουσει ολοκληρο ή εστω καποια αποσπάσματά του.

Τί ωραία προοπτική! στο όνομα της ...επιτυχημένης αγοράς αγοράζουμε πια δίσκους deja vu.
με το συμπάθειο αλλά μου θυμίζει λίγο ...safe sex.
Σκέφτομαι Καταναλωτές που επενδύουν στα σίγουρα.
Και το στοιχείο της έκπληξης; το excitement; Που πάει αυτό;
Εγώ ευχαρίστως θα αγόραζα δέκα μάπες για να βρώ το ένα διαμάντι.
Αυτή την αίσθηση δεν την αλλάζω με τίποτα.

Πιστεύω πως η μουσική, τουλάχιστον η ευρέως ...διακινούμενη και αποδεκτή, αντικαθρεφτίζει σε μεγάλο βαθμό τα ακροατήριά της.
Πιστεύω πως το κοινό γίνεται όλο και πιο συντηρητικό και αγοράζει πλέον δίσκους με τα ίδια κριτήρια που αγοράζει ...φέτα. Γι αυτό και οι μουσικές του είναι πιά τόσο προβλέψιμες, κοινότυπες και βαρετές.
Υπό αυτήν την άποψη θεωρώ πολύ υγιεινό που η νεολαία απομακρύνεται από τη μαζική μουσική: υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές.