Ποιότητα cd vs steaming vs HI-Res audio vs Βινύλιο

Όποιοι αμφιβάλλουν ακόμα για την ποιότητα ήχου και μουσικών εκτελέσεων που μπορεί να δώσει το Youtube, αφού ακούσουν τα πιο πάνω παραδείγματα, καλό θα είναι να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους.

Δε συμφωνώ με τις απόψεις που υποτιμούν -υπερβολικά θα έλεγα- την ποιότητα ήχου του Youtube, όπως εδώ του φίλου μας Arkanovios:
Δεν υποτιμώ την ποιότητα του ήχου που προσφέρει το ΥΤ, μεταφέρω την γνώμη όλων (σχεδόν, μην το πάρετε τοις μετρητοίς) χαριτολογώντας. Εγώ δεν ακούω καν μουσική από ΥΤ, έχω spotify και tidal για αυτό το λόγο. Κακώς έβαλα και τον εαυτό μου μέσα, πιο σωστό θα ήταν μάλλον να έλεγα "ας μην το θάψετε".

@Arkanovios
Δεν αναφέρθηκα σε σένα προσωπικά, απλά έκανα παράθεση (quote)τα γραφόμενα σου που εκφράζουν την άποψη πολλών. Οι οποίοι θεωρούν την ποιότητα ήχου του Youtube όχι και τόσο άξια λόγου για ν' ασχοληθούν.
Αυτό είναι το σημείο της διαφωνίας μου. Και με τα παραδείγματα που παραθέτω επιχειρώ να δείξω ότι είναι λάθος.

Το Youtube, αν το ψάξουμε, μπορεί να δώσει κορυφαία ποιότητα.
Αν υπάρχουν αντιρρήσεις για αυτά που ανέβασα, να τις ακούσω.

To youtube θεωρητικά μπορεί να βγάλει πολύ καλό ήχο, με τα codecs και το bitrate που μπορεί να έχει (υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις πάντα).

Εκεί που χάνει είναι στο ότι συνήθως το βάζεις να παίζει σε ένα laptop ή σε μια τηλεόραση.

Δεν υπάρχουν σοβαρά music streamers που να υποστηρίζουν youtube.

Μόνο εγώ είμαι ο "περίεργος" που όταν ακούω μουσική δεν θέλω να βλέπω και το video clip?

Συμφωνώ.

Αποστάται η προσοχή σου με την εικόνα και δεν μπορείς να απολαύσεις στο έπακρο το τραγούδι.

Εχω πετυχει τραγούδια που όταν τα πρωτοάκουσα στο YT μου φανηκαν μέτρια και όταν τα ακουσα μετα χωρις εικόνα, πιο ''ήσυχα'', αναδείχτηκαν.

Είναι και πιο εύκολο να βρεις περιεχόμενο ψάχνοντας στο YT. Η αναζήτηση είναι πιο εύκολη καθώς αν ψάχνεις κάτι συγκεκριμένο, γράφοντάς το στα αγγλικά θα το βρεις. Στο spotify και στο Tidal δεν θα το βρεις αν δεν βάλεις τον τίτλο συγκεκριμένα και είναι λίγο πιο σπάνιο τραγούδι.

Όσοι ψάχνουν φολκλορική μουσική στην οικεία γλώσσα του τραγουδιού, ξέρουν πόσο δύσκολο είναι. Ειδικά αν πρόκειται για κυριλλικό αλφάβητο, αραβικό κλπ

Σοβαρά music streamers.. Δεν ξέρω τι μπορεί να είναι πιο σοβαρό το CXN100 cambridge audio των 1000 εύρο η εφαρμογή στο κινητό. Ποιό σοβαρό streamer από άποψη τιμής γιατί περί αυτού πρόκειται. Θα το πάρεις στα σοβαρά όταν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων θα καλείται να αναπαράγει μόνο 128 kbit/s και 256kbit/s σε AAC.. Έχει καλύτερα αναλογικά κυκλώματα, ναι σίγουρα και άμα σου κάτσει ο ήχος στα 256kbit/s μετά δεν θα θες το ασυμπίεστο.

Εγώ πάντως το Bring me the Disco King του Bowie όπως παίζει στο SACD, δεν το έχω ακούσει να παίζει ούτε από το spotify, ούτε από το Tidal, ούτε βέβαια από το YT. Και η διαφορά είναι κάμποση, δεν μιλάω να ψάχνεις διαφορές που προκύπτουν από πέταγμα διαφορετικών ειδών πεταλούδας όπως εννοούν οι περισσότεροι.
Τρώς το μπάσο στα κόκκαλα απροκάλυπτα από το SACD. Μετά στο tidal απλώς χαμογελάς από το πόσο λιγότερο δριμύ είναι.

To youtube θεωρητικά μπορεί να βγάλει πολύ καλό ήχο, με τα codecs και το bitrate που μπορεί να έχει (υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις πάντα).
ΣΩΣΤΑ
Εκεί που χάνει είναι στο ότι συνήθως το βάζεις να παίζει σε ένα laptop ή σε μια τηλεόραση.
Εκτος αν τα συνδεσεις με το συστημα σου.
Δεν υπάρχουν σοβαρά music streamers που να υποστηρίζουν youtube.
Καποιοι εχω δει το υποστηριζουν.

Το βασικο θεμα στο ΥΤ ειναι οτι η πλειοψηφια των video ανεβαινει απο χρηστες συνηθως με ληψη απο κινητο με οτι ναναι ποιοτητα ηχογραφησης απο εκει και περα το παιχνιδι εχει χαθει ακομα και hires να επαιζε το YT. Kαλες ηχογραφησεις που εχουν ανεβει παιζουν το ιδιο με spotify στα δικα μου αυτια

Κατά τη γνώμη μου τo Youtube είναι χρήσιμο καθώς είναι το μεγαλύτερο αποθετήριο οπτικοακουστικού υλικού παγκοσμίως. Τα περισσότερα μπορεί να είναι σκουπίδια που ανεβάζει ο κάθε πικραμένος, όμως υπάρχουν και διαμάντια που δύσκολα κάποιος θα μπορούσε να ανακαλύψει αν δεν υπήρχε αυτή η τεράστια βάση δεδομένων οπτικοακουστικού υλικού. Δεν με πειράζει λοιπόν που τα περισσότερα εξ' αυτών είναι σε χαμηλή ποιότητα εικόνας και ήχου, κάτι που προσφέρουν πιο εξειδικευμένες εταιρείες streaming . (Spotify, Tidal, Netflix κλπ)

Αναφέρω ως παράδειγμα ότι έχω παρακολουθήσει πολλά ενδιαφέροντα ντοκυμαντέρ για τεχνολογίες του παρελθόντος όπου δεν θα γνώριζα κάν την υπαρξή τους αν δεν υπήρχε το youtube. Υπάρχουν εκπομπές της Ελληνικής Τηλεόρασης ανεβασμένες από χρήστες οι οποίες έχουν χαθεί από τα ιδιωτικά αρχεία των τηλεοπτικών καναλιών.

• Like
Reactions: vlad66 and tonal
δεν είναι καλές αυτές οι εκτελέσεις ;
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Like
Reactions: Sonus Naturalis
Εγώ πάντως όταν ψάχνω στο YT τραγούδια , προσπαθώ να τα βρω είτε από τα επίσημα σάιτ των καλλιτεχνών είτε από τις κυκλοφορίες των εταιρειών τους.
Εκεί , όντως η ποιότητα του ήχου είναι μια χαρά.
Μια συναυλία του Αγγελάκα με τον Παυλίδη,που υπάρχει μόνο εκεί από τα επίσημα σάιτ των καλλιτεχνών, είναι κάτι που δεν πρόκειται να βρεις ΠΟΥΘΕΝΆ αλλού.
Μάλιστα την έχω "αποθηκεύσει" και την απολαμβάνω συχνά πυκνά.
Η ίδια συναυλία βιντεοσκοπημένη από ιδιώτες,είναι στην κυριολεξία για κλωτσιές

Last edited:
Στα παρακάτω παραδείγματα θα δούμε κορυφαίες μουσικές εκτελέσεις συνδυασμένες με εξαιρετικές από κάθε άποψη ηχογραφήσεις.

Αυτά που έβαλες δεν τα βρήκα.
Ψάχνω φυσικά ακριβώς την ίδια εκτέλεση για να συγκρίνω.

Βρήκα όμως αυτό στο spotify και το σύγκρινα σε ακουστικά των 50€ και το spotify υπερέχει...

Δεν έχει νόημα καν σύγκριση με το Tidal.

Γενικά ότι έβαλα πάντως σε σύγκριση Youtube με Spotify η υπεροχή του Spotify ακούγεται από τα ακουστικά αυτά, όπως αυτό. Δεν συνεχίζω, δεν θα μου τρελάνετε εσείς το spotify με αυτά που με βάζετε να ακούω! :ROFLMAO:

• Haha
Reactions: Pleo and Λάκης
Στα παρακάτω παραδείγματα θα δούμε κορυφαίες μουσικές εκτελέσεις συνδυασμένες με εξαιρετικές από κάθε άποψη ηχογραφήσεις. Βάλτε ακουστικά, χρησιμοποιήστε όποια Hi-End μηχανήματα θέλετε, δε θα βρείτε ψεγάδι. Και πιστεύω πως κι' εσείς θα τα απολαύσετε!
Αυτά που έβαλες δεν τα βρήκα.
Ψάχνω φυσικά ακριβώς την ίδια εκτέλεση για να συγκρίνω.
Δεν τα βρήκες, διότι όλα είναι live εκτελέσεις προορισμένες για να κυκλοφορήσουν αποκλειστικά στο Youtube. Αυτή είναι η σύγχρονη τάση τώρα που η έκδοση νέων δίσκων σε οποιοδήποτε format τείνει να εξαφανιστεί.

Δεν έβαλα τα παραδείγματα για να κάνω σύγκριση ανάμεσα στους αλγόριθμους του Spotify και του Youtube, αλλά για να δείξω ότι στο Youtube μπορούμε, αν ψάξουμε, να βρούμε σπουδαίες καλλιτεχνικά εκτελέσεις που είναι ταυτόχρονα και τεχνικά άριστες έως κορυφαίες ηχογραφήσεις.
Αν διαφωνείς επ' αυτού να το συζητήσουμε.
Βρήκα όμως αυτό στο spotify και το σύγκρινα σε ακουστικά των 50€ και το spotify υπερέχει...
Με ποιά ακουστικά; Από περιέργεια...

Δεν έχει νόημα καν σύγκριση με το Tidal.

Γενικά ότι έβαλα πάντως σε σύγκριση Youtube με Spotify η υπεροχή του Spotify ακούγεται από τα ακουστικά αυτά, όπως αυτό. Δεν συνεχίζω, δεν θα μου τρελάνετε εσείς το spotify με αυτά που με βάζετε να ακούω! :ROFLMAO:
Για το Spotify, στο οποίο έχω απλό και όχι επί πληρωμή λογαριασμό, έχω τη μόνιμη υποψία ότι στη μεγάλη τους πλειοψηφία τα κομμάτια περνάνε από κάποιο Remastering. Ή ότι ανάμεσα στο πλήθος των εκδόσεων προτιμώνται και προωθούνται εκείνες που έχει γίνει Remastering. Και όλοι γνωρίζουμε τις τάσεις για έντονο compression που επικρατούν στο Remastering (Βλ. Loudness Wars). Το οποίοι είναι κάτι που αντιπαθώ. Δεν μπορώ να το αποδείξω, αλλά αυτή είναι η διαίσθηση μου.

Για το Tidal δεν έχω εμπειρία. Αλλά είναι Lossless, σωστά; Οπότε δε συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια.

Αν η μουσική απο κομμάτια που ξέρετε και ακούτε συχνά από της πλατφόρμες σας ακούγονται διαφορετικά δείτε αυτό..

• Like
Reactions: Sonus Naturalis
Δεν έβαλα τα παραδείγματα για να κάνω σύγκριση ανάμεσα στους αλγόριθμους του Spotify και του Youtube, αλλά για να δείξω ότι στο Youtube μπορούμε, αν ψάξουμε, να βρούμε σπουδαίες καλλιτεχνικά εκτελέσεις που είναι ταυτόχρονα και τεχνικά άριστες έως κορυφαίες ηχογραφήσεις.

Ποτέ μου δεν ψάχνω "κορυφαίες ηχογραφήσεις" όταν θέλω να ακούσω μουσική.
Και φυσικά, αν τις ψάξω, δεν θα είναι στο youtube.
Θα πάω με το σκεπτικό, να ακούσω τον τάδε δίσκο του τάδε συγκροτήματος ή κάποιο είδος μουσικής.

Με ποιά ακουστικά; Από περιέργεια...

Τελικά 30€ έχουν αυτά που έχω στο γραφείο,, είναι τα Zeroground HD-2400G Keiji.
Φαντάσου.

Για το Spotify, στο οποίο έχω απλό και όχι επί πληρωμή λογαριασμό, έχω τη μόνιμη υποψία ότι στη μεγάλη τους πλειοψηφία τα κομμάτια περνάνε από κάποιο Remastering

Γιατί να περνάνε απο το Spotify και όχι από το youtube;
Και δεν ακούω π.χ. περισσότερα πρίμα ή μπάσα, μιλάω για πιο καθαρό ήχο, περισσότερες λεπτομέρειες και πιο φυσικό ήχο γενικά.
Σε αυτό το κομμάτι από το youtube δεν καταλαβαίνεις καν τι όργανο παίζουν.

Που αν το ακούσεις από σοβαρό σύστημα νοιώθεις το δέρμα του τύμπανου να πάλεται μέσα στα αυτιά σου. Δεν συζητάμε ότι πρέπει να ξέρεις ότι κάποιοι κάνουν λαρυγγισμούς για να τους ακούσεις.

στο spotify άκουσα διαφορά όταν "γύρισα" από απλό σε premium, ακόμα και στο μικρό earfun L !

Youtube vs Spotify;