Ποιότητα cd vs streaming vs HI-Res audio vs Βινύλιο

Sent from my iPhone using Tapatalk
Για οσους εχουν spoti οι περισσοτεροι streamers περίπου 2 ετων και ίσωσ και λιγότερο δεν το υποστηρίζουν βασικά 44.1 παίζει αλλά στα 24bit και οι περισσότεροι ευρωπαίοι και μη streamers παιζουν 24bit αρχεία αλλά δεν υποστιρίζουν 24bit οι εγκατεστημένες εφαρμογές από τη μαμά εταιρία (Spotify connect) προς το παρον και το μέλλον για κάποιουσ άτυχους. Επίσης επίσημα στην Ελλάδα δεν έχει γίνει launch λένε μέχρι τέλος Οκτ θα έρθει. Για άλλη μια φορά οι κινέζοι βάζουν τα γυαλιά στους υπόλοιπους σε θέματα support .

Ολως τυχαίως πάνω και πλάγια από το κεφάλι του Δημήτρη -Dim Dim ,κρέμονται τρία σπαθιά ......

Όλως τυχαίως έχει λίγο πιο αριστερά ένα Φιλανδικό μαχαίρι, δύο φαλτσέτες, ένα throwing knife και ένα dagger και πάνω από τον φωτογράφο ένα τελετουργικό kryss.
Δεν το ξέρει όμως, για αυτό αυθαδιάζει. 😂

Γενικά βελτιώνουν πολύ τον ήχο, δεν έχει βρεθεί κάποιος να πει ότι δεν παίζει καλά το σύστημα.

το ότι έχετε μπει στο τρυπάκι της αναβάθμισης σε ποσοστό που λες "είναι δεν είναι" , το αμφισβητείς ;;;

Ε ναι. Ποιος σου είπε ότι θα πάρω το Denafrips; 😂
Αν δεν ακούσω τρανταχτή διαφορά που να αξίζει τα λεφτά που θα δώσω, δεν θα κάνω καμία αναβάθμιση.
Για αυτό και δεν αγοράζω στα τυφλά.

Κοίτα, είναι αρκετά περίεργο το ότι δεν ακούστηκε διαφορά.
Βέβαια, το δίκτυό μου είναι πολύ προσεγμένο και τα φίλτρα του Revolution με έχουν παιδέψει αρκετές ώρες για να τα φέρω εκεί που θέλω.
Οπότε ακούσαμε ένα super tuned delta sigma VS ενός ξερού R2R.
Επίσης, δεν νομίζω ότι το pontus έχει το τροφοδοτικό που έχω κοτσάρει στο Revolution.
Το οποίο έχει το κόστος του ίδιου του Revolution. :)

Κοίτα, είναι αρκετά περίεργο το ότι δεν ακούστηκε διαφορά.
Βέβαια, το δίκτυό μου είναι πολύ προσεγμένο και τα φίλτρα του Revolution με έχουν παιδέψει αρκετές ώρες για να τα φέρω εκεί που θέλω.
Οπότε ακούσαμε ένα super tuned delta sigma VS ενός ξερού R2R.
Επίσης, δεν νομίζω ότι το pontus έχει το τροφοδοτικό που έχω κοτσάρει στο Revolution.
Το οποίο έχει το κόστος του ίδιου του Revolution. :)
Θύμισέ μου, diy είναι το Revolution;

Όχι. Της Allo είναι και βγαίνει κάπου στα 300€.
Βάλε άλλα 200 κάτι το Shanti ή κάποιο πολύ καλό τροφοδοτικό και είσαι ok από ότι φαίνεται.

Εδώ είσαι
Allo Revolution DAC
Allo Shanti
Σε περιορίζουν οι είσοδοι/έξοδοι απ' ότι βλέπω. Εγώ μπορεί να θέλω aes/ebu είσοδο και balanced έξοδο (μεταξύ άλλων).

Εμ, με 300€ και τέτοια ποιότητα μην περιμένεις κάτι παραπάνω. :)
Eγω προχθές έβλεπα το παρακάτω

Ψήνεσαι να στήσεις από το 0;
Εγώ από προχθές που δεν άκουσα διαφορά που να με κάνει να βάλω το χέρι στην τσέπη για το Denafrips, ψάχνομαι για τιμές κοντά στα 2k, αλλά όχι για R2R.

• Sad
Reactions: lakiss51
Θα καταθεσω την περίπτωσή μου η οποία ίσως να αφορά μόνο εμένα ίσως όμως περισσότερους.
Αφήνοντας έξω το πικάπ διότι δεν το χρησιμοποιώ την τελευταία δεκαετία,όχι όμως για ηχητικούς λόγους,χρησιμοποιώ cd και streamer με το ίδιο dac,αυτό του cd.Το streamer διαθέτει dac το οποίο δεν έχω δοκιμάσει ποτέ.Ισως στο μέλλον όμως με τις ίδιες συνθήκες(καλώδια)ώστε η σύγκριση να είναι δίκαιη.
Ως ασχετος,ομολογώ,με τα άυλα και συγκρίνοντας τα δύο transports(cd,streamer)με το ίδιο dac,ο νικητής είναι πάντοτε το cd.
Οι λόγοι είναι δύο κατά την γνώμη μου:
1)Το μέσον.
2)Το υλικό.Χρησιμοποιω το Tidal όμως δεν γνωρίζω πόση σημασία έχει αυτό όταν βλέπω σ' αυτό πολυπληθείς εκδόσεις,σίγουρα όχι τις καλύτερες,του ίδιου δίσκου της μουσικής που μου αρέσει.Τις καλύτερες τυγχάνει να τις έχω ήδη σε cd.
Ο λόγος που αγόρασα το πρώτο μου streamer δεν ήταν η σύγκριση με το cd.Με "ανάγκασαν" οι μπάντες που ακούω διότι την τελευταία δεκαπενταετία κυκλοφορούν μόνο βινύλιο κι εγώ δεν σκοπεύω να το ξεκινήσω ξανά λόγω μηδενικής δισκοθηκης.Η σύγκριση όμως ήταν αναπόφευκτη.
Άσχετο YΓ. Είχα την βεβαιότητα πως είχα διαγραφει.Συνεχισα ομως να παρακολουθώ και διαπιστώνω πως έκανα λάθος.

Last edited:
Θα καταθεσω την περίπτωσή μου η οποία ίσως να αφορά μόνο εμένα ίσως όμως περισσότερους.
Αφήνοντας έξω το πικάπ διότι δεν το χρησιμοποιώ την τελευταία δεκαετία,όχι όμως για ηχητικούς λόγους,χρησιμοποιώ cd και streamer με το ίδιο dac,αυτό του cd.Το streamer διαθέτει dac το οποίο δεν έχω δοκιμάσει ποτέ.Ισως στο μέλλον όμως με τις ίδιες συνθήκες(καλώδια)ώστε η σύγκριση να είναι δίκαιη.
Ως ασχετος,ομολογώ,με τα άυλα και συγκρίνοντας τα δύο transports(cd,streamer)με το ίδιο dac,ο νικητής είναι πάντοτε το cd.
1)Το μέσον.
2)Το υλικό.Χρησιμοποιω το Tidal όμως δεν γνωρίζω πόση σημασία έχει αυτό όταν βλέπω σ' αυτό πολυπληθείς εκδόσεις,σίγουρα όχι τις καλύτερες,του ίδιου δίσκου της μουσικής που μου αρέσει.Τις καλύτερες τυγχάνει να τις έχω ήδη σε cd.
Ο λόγος που αγόρασα το πρώτο μου streamer δεν ήταν η σύγκριση με το cd.Με "ανάγκασαν" οι μπάντες που ακούω διότι την τελευταία δεκαπενταετία κυκλοφορούν μόνο βινύλιο κι εγώ δεν σκοπεύω να το ξεκινήσω ξανά λόγω μηδενικής δισκοθηκης.Η σύγκριση όμως ήταν αναπόφευκτη.
Άσχετο YΓ. Είχα την βεβαιότητα πως είχα διαγραφει.Συνεχισα ομως να παρακολουθώ και διαπιστώνω πως έκανα λάθος.

ποιό streamer έχεις ;;

ΥΣ
γιατί είχες την εντύπωση ότι είχες διαγραφεί ;;

ποιό streamer έχεις ;;

ΥΣ
γιατί είχες την εντύπωση ότι είχες διαγραφεί ;;
Eversolo dmp-a6 master edition generation 2.
Να διευκρινίσω πως ως transports,το cd(4000 ευρω μείον την αξία του προενισχυτη και του dac)και το streamer(1300 ευρω μείον την αξια του dac)δεν απέχουν πάρα πολύ μεταξύ τους,τιμολογιακα.
Πάντως,η εφαρμογή της Eversolo είναι κορυφαία.
Όσο για το υστερόγραφο,είχα ζητήσει την διαγραφή μου όταν ένοιωσα προσβεβλημένος επί μη ηχητικου θέματος.

• Like
Reactions: vlad66
@Θρησκος
Δεν είναι καθόλου βέβαιο πως όταν ακούς ένα κομμάτι από CD Player και το ίδιο κομμάτι από κάποια μουσική πλατφόρμα, ακούς ακριβώς το ίδιο πράγμα.

Ακόμα και όταν φαινιμενικά πρόκειται για την ίδια έκδοση ενός δίσκου, είναι άγνωστο από ποιές ενδιάμεσες διαδικασίες επεξεργασίας έχει περάσει, ώσπου να φτάσει για να αναμεταδοθεί από την πλατφόρμα.

Υπάρχει τρόπος για να εξακριβωθεί εάν εντοπίζεται διαφορά ανάμεσα στην αναπαραγωγή απο CD και στην αναπαραγωγή από Streamer με άμεση σύγκριση.
Απλοποιημένα ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα.
  • Ψηφιοποιουμε (CD ripping) με κάποιο από τα γνωστά προγράμματα (π.χ. EAC) ένα CD.

• Μεταφέρουμε το αρχείο που θα προκύψει στο μέσο που θα χρησιμοποιηθεί για την αναπαραγωγή. (PC, εξωτερικό σκληρό δίσκο, NAS, DAP, κλπ).

• Αναπαράγουμε το αρχείο χρησιμοποιώντας το κατάλληλο Software και το στέλνουμε μέσω του δικτύου στο Streamer.

• Προβαίνουμε σε άμεση σύγκριση με την αναπαραγωγή από το CD Player. (Εννοείται ότι αμφότερα -CD Player και Streamer- είναι συνδεμένα στο ίδιο DAC και χρησιμοποιούν ίδια καλώδια και τις ίδιες εισόδους. Εξασφαλιζουμε δηλαδή ότι η αναπαραγωγή γίνεται με τις ίδιες συνθήκες).

@Θρησκος
Δεν είναι καθόλου βέβαιο πως όταν ακούς ένα κομμάτι από CD Player και το ίδιο κομμάτι από κάποια μουσική πλατφόρμα, ακούς ακριβώς το ίδιο πράγμα.

Ακόμα και όταν φαινιμενικά πρόκειται για την ίδια έκδοση ενός δίσκου, είναι άγνωστο από ποιές ενδιάμεσες διαδικασίες επεξεργασίας έχει περάσει, ώσπου να φτάσει για να αναμεταδοθεί από την πλατφόρμα.

Υπάρχει τρόπος για να εξακριβωθεί εάν εντοπίζεται διαφορά ανάμεσα στην αναπαραγωγή απο CD και στην αναπαραγωγή από Streamer με άμεση σύγκριση.
Απλοποιημένα ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα.
  • Ψηφιοποιουμε (CD ripping) με κάποιο από τα γνωστά προγράμματα (π.χ. EAC) ένα CD.

• Μεταφέρουμε το αρχείο που θα προκύψει στο μέσο που θα χρησιμοποιηθεί για την αναπαραγωγή. (PC, εξωτερικό σκληρό δίσκο, NAS, DAP, κλπ).

• Αναπαράγουμε το αρχείο χρησιμοποιώντας το κατάλληλο Software και το στέλνουμε μέσω του δικτύου στο Streamer.
  • Προβαίνουμε σε άμεση σύγκριση με την αναπαραγωγή από το CD Player. (Εννοείται ότι αμφότερα -CD Player και Streamer- είναι συνδεμένα στο ίδιο DAC και χρησιμοποιούν ίδια καλώδια και τις ίδιες εισόδους. Εξασφαλιζουμε δηλαδή ότι η αναπαραγωγή γίνεται με τις ίδιες συνθήκες).
Στην περίπτωση μου,εμπιπτω μόνο στην τελευταία παράγραφο και εν μέρει σ' αυτήν.Δηλαδη:
Το dac μου είναι μεν κοινό όμως δεν ειναι ξεχωριστή συσκευή αλλά περιέχεται εντός του cd/προενισχυτη μου(ATC cda2mk2).
Το Eversolo είναι συνδεδεμένο στην usb είσοδο του ATC διότι αυτήν έχει "προικισει" η ATC.Κατα συνέπεια δεν πρόκειται για τα ίδια καλωδια διότι το cd δεν χρειάζεται καν καλώδιο.Το μόνο ίδιο είναι η ατηριξη.Προκειται για το ίδιο μοντέλο βάσεως όμως αυτή του Eversolo εχει τις διαστάσεις του και είναι επόμενο να αποδίδει χειρότερα από αυτήν του ATC.Η επιφάνεια στηρίξεως επηρεάζει.

1)Το μέσον.
προσεχε τι λες για το βυνίλιο απαπα κυνδινος διαγραφης για παντα :ρ … θα σε παραπεμψω στο ποστ που εκανα λιγο ποιο πανω η στειλε μηνημα καλες ακροασεις

προσεχε τι λες για το βυνίλιο απαπα κυνδινος διαγραφης για παντα :ρ … θα σε παραπεμψω στο ποστ που εκανα λιγο ποιο πανω η στειλε μηνημα καλες ακροασεις
Τα πικάπ που είχα έπαιζαν πολύ καλυτερα από τα cds που είχα παράλληλα παρά το γεγονός πως τα cds είχαν ακριβά interconnects και ρευματος.Ακομη και σε ψηφιακές εγγραφές,στον ίδιο δίσκο από την ίδια εταιρία και στην ίδια χώρα κατασκευής.
Εννοείται πως τότε δεν υπήρχαν streamers.
Απεφυγα την διαγραφή;

Τα πικάπ που είχα έπαιζαν πολύ καλυτερα από τα cds που είχα παράλληλα παρά το γεγονός πως τα cds είχαν ακριβά interconnects και ρευματος.Ακομη και σε ψηφιακές εγγραφές,στον ίδιο δίσκο από την ίδια εταιρία και στην ίδια χώρα κατασκευής.
Εννοείται πως τότε δεν υπήρχαν streamers.
Απεφυγα την διαγραφή;
για παντα ισοβιο μελλος !!! χαχαχχαχα

Τα πρώτα χρόνια κυκλοφορίας των CD (1985 - 1995) οι περισσότεροι τίτλοι ήταν επανεκδόσεις κλασικής μουσικής και δημοφιλών άλμπουμ Pop & Rock που προέρχονταν από δεύτερης γενιάς production masters ή ακόμα και πρώτης γενιάς original masters από συγκεκριμένα labels όπως η Mobile Fidelity χωρίς περαιτέρω ψηφιακή επεξεργασία. Αυτές οι εκδόσεις κατά τη γνώμη μου ακούγονται πολύ καλύτερα από μεταγενέστερες ψηφιακές εκδόσεις (remastering) όπου έχουν μεσολάβήσει πολλάπλά στάδια ψηφιακής επεξεργασίας πριν το τελικό προϊόν CD ή SACD.

Οι εκδόσεις αυτές αν παρατηρήσετε στο οπισθόφυλλο έχουν την ένδειξη AAD (Analog, Analog, Digital) που σημαίνει ότι στη παραγωγή του συγκεκριμένου CD έχει χρησιμοποιηθεί ως πηγή αναλογικό master tape, η τελική επεξεργασία ήχου (mastering) έχει γίνει με τον ίδιο αναλογικό εξοπλισμό που ήταν σε χρήση για τις εκδόσεις βινυλίου της εποχής. Στο τέλος της αλυσίδας αναπαραγωγής γινόταν το A/D conversion σε ανάλυση 16bit/44kHz με τον κλασικο converter Sony PCM-1630.

Σήμερα έχουμε πολύ καλύτερα ψηφιακά workstations με πολλές δυνατότητες παρέμβασης και υπερ υψηλή ανάλυση ψηφιακής επεξεργασίας 32bit/192kHz, όμως ακόμα προτιμώ τις παλαιότερες εκδόσεις CD σε σχέση με τις πιο σύγχρονες. Θα εξαιρέσω ορισμένες επανεκδόσεις σε SACD που έως και σήμερα ακολουθούν τη λογική AAD των πρώτων CD επανεκδόσεων.

Οσον αφορά τις σύγχρονες υπηρεσίες audio streaming τις χρησιμοποιώ περιστασιακά για την ευκολία πρόσβασης σε ότι είδος μουσικής επιλέγω να ακούσω τη δεδομένη στιγμή και η ποιότητα ήχου είναι ικανοποιητική για γενική χρήση. Δεν νομίζω ότι μπορούν να προσφέρουν κάτι περισσότερο στο κοντινό μέλλον και μάλλον δεν απασχολεί τους διοικούντες το θέμα αυτό, πέραν κάποιων επικοινωνιακών τρυκ.

Sony_PCM_1630.png

Τα πρώτα cds κυκλοφόρησαν πριν από το 1985.Ήταν γραμμένα τόσο χαμηλα(σε πολλές περιπτώσεις χαμηλότερα κι από τις ίδιες εκδόσεις σε βινύλιο)ώστε "άδειαζαν" οι περισσότεροι ενισχυτές.Οσο για τον ήχο τίποτε δεν είναι σίγουρο.Η Mobile Fidelity κυκλοφόρησε μέτριες εκδόσεις σε cd και εξαιρετικές σε βινύλιο.Θυμαμαι πως οι Steely Dan την μήνυσαν όταν άκουσαν κυκλοφορία τους(δεν θυμάμαι ποια)σε cd της.