Η σύγκριση δεν θα ήταν πιο σωστή αν ακούγαμε τα άυλα μας κατ'ευθειαν απο τον εσωτερικό ssd του eversolo π.χ, αντί να στέλνουμε από τον foobar στο eversolo για να συγκρίνουμε το Tidal μέ τα άυλα;–> Tidal συνέχειαΠως κάνουμε σύγκριση ανάμεσα στα άϋλα αρχεία που έχουμε στην κατοχή μας και στα αντίστοιχα της μουσικής βιβλιοθήκης του Tidal;
Απαραίτητο να εξασφαλίσουμε ότι τα ακούμε υπό τις ίδιες ακριβώς συνθήκες.
Για να το πετύχουμε ακούμε τα άϋλα αρχεία μας από το Foobar, αλλά στέλνοντας τα κατ' ευθείαν στο Streamer. Με τη διαδικασία που περιγράφεται εδώ.
Και το Tidal με όποιο τρόπο επιθυμούμε να το συνδέσουμε, αλλά πάλι στέλνοντας στο Streamer.
Όπως στο παρακάτω σχήμα:
Foobar => Streamer => Hi-Fi System
Tidal => Streamer => Hi-Fi System
Συνεχίζεται –>
Ηθελα την γνώμη σου στην ερώτηση που σου έκανα γιατί συνήθως η πλατφόρμα (Tidal) έχει δικό της συγκεκριμένο ήχο και πιστεύω ότι τα άυλα που έχουμε εμείς είναι πιο "καθαρά" σε ήχο.. με αποτέλεσμα και με τους δύο τρόπους που λέμε να γίνει η αναπαραγωγή, (ο δικός σου) και αυτό που αναφέρω εγώ νομίζω ότι τα άυλα θα παίζουν πιο ωραία..@lefterakis katemakis
Με πρώτη ματιά έχεις δίκιο. Αλλά για σκέψου καλύτερα. Στέλνοντας τα δικά μας άυλα για αναπαραγωγή μέσω δικτύου (Streamer) εξασφαλίζουμε την ίδια διαδρομή με τα άυλα του Tidal που φθάνουν ως εμάς. Δηλαδή τις ίδιες συνθήκες αναπαραγωγής. Αυτό που προτείνεις δίνει ένα μικρό πλεονέκτημα στο δικό μας τοπικό άυλο κι' αυτό δεν το θέλουμε στην προκειμένη περίπτωση.
Ένας άλλος τρόπος εξίσου έγκυρος είναι να κατεβάσουμε για off-line χρήση το αρχείο από την πλατφόρμα και να προβούμε σε άμεση σύγκριση με το δικό μας τοπικό άυλο.
Η διαδικασία που προτείνεις πάλι θα είναι πολύ χρήσιμη, εάν θελήσουμε να μελετήσουμε την επίδραση του δικτύου στην αναπαραγωγή.
Παραδείγματα.
- Αναπαράγουμε ένα αρχείο από το NAS μέσω δικτύου. Έπειτα αναπαράγουμε το ίδιο αρχείο τοπικά και προβαίνουμε σε σύγκριση.
- Αναπαράγουμε ένα αρχείο μέσω Wi-Fi. Έπειτα αναπαράγουμε το ίδιο αρχείο τοπικά και προβαίνουμε σε σύγκριση.
@mdvq [/B]
Πριν ν' αρχίσουμε να αντιδικούμε και ν' ανταλλάσσουμε "σεντόνια" επιχειρημάτων, απάντησε μου σε μία τόση δα ερωτησούλα:
Τα CD που έφτιαξες αντιγράφοντας τα LP με το Marantz CD Recorder, πόσο κοντά ήταν στον αρχικό ήχο, του αντίστοιχου setup του πικάπ σου;
![]()
![]()
Dear Mike,Όταν έχουν περάσει τόσα χρόνια,μην περιμένεις αναλυτικές απαντήσεις.
Το cdακι από το βινύλιο έπαιζε διαφορετικά στο cd-r, διαφορετικά στο cdp, διαφορετικά στο dvd-sacd player και διαφορετικά στο dvd audio player.
Όλα αυτά συνδεδεμένα στον ίδιο προ , τελικο και ηχεία
Τι απαντηση να σου δώσω λοιπόν?
Kαι φυσικά καμμία όρεξη δεν έχω για αντιδικία και ειδικά μαζί σου ,που γνωρίζεις πόσο σέβομαι και εκτιμώ την γνώμη σου και εσένα τον ίδιο.
Και γω δύο κουβέντες θα ήθελα απο σένα.
Αν άλλαζες κεφαλή στο πικάπ σου ,θα άλλαζε ο ήχος στο άυλο?
Ναι ή όχι??
Ultra Hi-End Ψηφιοποίηση Βινυλίων |
Αν γίνει σωστά, κατά την εμπειρία μου να πλησιάσει, ένα κλικ κάτω από την Master Tape. Και αν πετύχει η αποθορυβοποίηση, αν γίνει απολύτως σωστά, μπορεί να πάει και ένα κλικ πάνω από τη Master Tape! Διότι θα έχει αφαιρεθεί και ο δικός της θόρυβος.
Μα τα ξέρω όλα αυτά, πολύ καλά κατάλαβα τι ήθελε να μου πεί ο συνονόματος και κοινός μας φίλος!Αυτό που εννοεί ο συννονόματος συννονόματε είναι ότι πρακτικά, ότι και να κάνεις, ΔΕΝ έχεις το master tape με αυτό τον τρόπο γιατί το όλο σύνολο και κάθε κομμάτι ξεχωριστά προσθέτει τον δικό του χαρακτήρα.
Αν δεν έβαζες την EMT Boron αλλά κάποια άλλη, ανάλογης ποιότητας κεφαλή, δεν θα έπαιζε διαφορετικά;
Με άλλο πικάπ, άλλα interconnect, άλλο phono stage κλπ, πάλι σωστά θα έπαιζε, αλλά τα καλώδια θα σου έδιναν περισσότερη "ζεστασιά", το πικάπ "καλύτερο punch" κλπ κλπ.
Κάνε μία σούμα σε αυτούς τους "χαρακτήρες" που έχουν συντελέσει ώστε να βγει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα και πες μου πόσο μακριά είσαι από το master tape;
Το streamer ή το DAC θα προσθέσει και αυτό τον χαρακτήρα του όταν αυτό που έγραψες σε άυλο το παίξεις από εκεί.
Αυτό μπορεί να είναι θετικό (γιατί όσο πιο ζεστό, τόσο πιο πολύ σου αρέσει) ή αρνητικό (είναι στημένο το αναλογικό με slow roll off, απέκτησε και άλλο από το dac και οι μουσικοί κατέληξαν να χασμουριούνται).
Ενώ το άυλο που παίρνεις από το bandcamp ή streamάρεις από το Tidal είναι πιο κοντά στο master από αυτό που έφτιαξες εσύ.
Τι εννοείς, όταν γράφεις ότι η πλατφόρμα έχει δικό της ήχο;Ηθελα την γνώμη σου στην ερώτηση που σου έκανα γιατί συνήθως η πλατφόρμα (Tidal) έχει δικό της συγκεκριμένο ήχο και πιστεύω ότι τα άυλα που έχουμε εμείς είναι πιο "καθαρά" σε ήχο.. με αποτέλεσμα και με τους δύο τρόπους που λέμε να γίνει η αναπαραγωγή, (ο δικός σου) και αυτό που αναφέρω εγώ νομίζω ότι τα άυλα θα παίζουν πιο ωραία..
Έχεις κάνει έτσι τις δοκιμές και ακούς ότι μέσο foobar είναι καλύτερα;
Μια χαρά έχεις καταλάβει το όλο θέμα μιλώντας πολύ σωστά..Τι εννοείς, όταν γράφεις ότι η πλατφόρμα έχει δικό της ήχο;
Στην πράξη αυτό μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα:
-Ότι περνάει όλα τα αρχεία από τον "οδοστρωτήρα", δηλαδή από Compressor. Έτσι ομογενοποιούνται και αποκτούν ενιαίο χαρακτήρα. Κανονικά, δηλαδή αν έχουμε στις Ρυθμίσεις το κουμπάκι Normalize Volume απενεργοποιημένο (Off), αυτό ΔΕΝ πρέπει να συμβαίνει.
Η έρευνα που έχω αρχίσει αποσκοπεί και σ' αυτό. Να βρούμε δηλαδή μήπως τα αρχεία του Tidal περνάνε από κάποιο Compression. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι πολύ καλά. Δεν έχω διαπιστώσει κάτι τέτοιο.
Τώρα η σύγκριση των αρχείων του Tidal με τα δικά μας άϋλα δεν είναι καθόλου εύκολη. Πρώτα απ' όλα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τα αρχεία του Tidal συμπίπτουν με τα δικά μας. Από έκδοση σε έκδοση μπορεί να υπάρχουν διαφορές, συχνά πολύ σημαντικές..
ΠΟΤΕ δεν μπορούμε να είμαστε εντελώς σίγουροι ποιά έκδοση έχει χρησιμοποιήσει τι Tidal. Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιά είναι η προέλευση των Master Files και ούτε πρόκειται ποτέ να μας το πούνε.
Μία καλή προσέγγιση είναι να ερευνησουμε με τη βοήθεια των εξωφύλλων. Υποθέτουμε βέβαια, οτι οι άνθρωποι της Tidal είναι αρκετά έντιμοι και χρησιμοποιούν τα εξώφυλλα της αντίστοιχης έκδοσης, όχι κάποιας άλλης. Αλλά δεν έχουμε και κανένα λόγο να υποθέσουμε το αντίθετο.
Αφού δεχτούμε λοιπόν ως ισχύουσα αυτή τη βασική υπόθεση, προχωράμε στην περαιτέρω έρευνα.
Ένας καλός τρόπος είναι με τη βοήθεια της Discogs. Στη βάση δεδομένων της περιλαμβάνει δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες εκδόσεις με όλες τις παραλλαγές τους. Όταν εντοπίσουμε (από το εξώφυλλο) την έκδοση της Tidal, προχωράμε να δούμε εάν συμπίπτει με τη δικιά μας που έχουμε και σε άϋλη. Αν συμπέσουν, τότε προχωράμε σε ακουστικές εκτιμήσεις και συγκρίσεις. Αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα.
Είναι αυτός ο τρόπος απόλυτα σίγουρος; Προφανώς όχι, αλλά δίνει πολύ καλές πιθανότητες (ας πούμε 9 στις 10) να εντοπίσουμε σωστά την έκδοση που μας ενδιαφέρει.
Βεβαίως μπορούμε να κάνουμε σύγκριση με το εξώφυλλο που έχουμε στα χέρια μας, όταν το έχουμε. Αλλά χρειαζόμαστε πληροφορίες και τις για άλλες παρόμοιες εκδόσεις. Οπότε και πάλι θα ερευνησουμε την Discogs.
Περί ακρόασης με Foobar, νομίζω πως το έχω εξηγήσει. Είναι κάτι που δεν έχω καταλάβει;
Για το Quobuz δεν ξέρω. Οι προσπάθειες μου να εγγραφώ στην πλατφόρμα έχουν αποτύχει. Μόνιμος κάτοικος Ελλάδας, χωρίς προσβάσεις κάπου εκεί έξω. Λυπητερή ιστορία, οπότε ας την αφήσουμε.Μια χαρά έχεις καταλάβει το όλο θέμα μιλώντας πολύ σωστά..
Παρακολουθώ ότι γράφεις προσεκτικά γιατί έχει πολύ ενδιαφέρον..
Τώρα αυτό που ανέφερα ότι η κάθε πλατφόρμα έχει τον δικό της Ήχο, εννοώ ότι το ίδιο album που θα ακούσουμε πχ στο Tidal η στο Spotify η στο Qobuz, έχουν διαφορετική ηχητική απόδοση ανάλογα την πλατφόρμα..
Άρα είναι αρκετά δύσκολο να βγούμε ασφαλή ηχητικά συμπεράσματα..
Στο Qobuz δεν μπορείς να γραφτείς διότι δεν υποστηρίζεται στην Ελλάδα..Για το Quobuz δεν ξέρω. Οι προσπάθειες μου να εγγραφώ στην πλατφόρμα έχουν αποτύχει. Μόνιμος κάτοικος Ελλάδας, χωρίς προσβάσεις κάπου εκεί έξω. Λυπητερή ιστορία, οπότε ας αφήσουμε.
Για το Spotify όμως έχω άλλη άποψη. Και μάλιστα τη χειρότερη! Πες το διαίσθηση, πες το όπως θες, όταν ακούω Spotify νοιώθω ότι όλα είναι καρασυμπιεσμένα. Ότι έχουν περάσει από Compressor για ν' ανεβάσουν την ένταση. Περσοκόβοντας τα δυναμικά. Λιγο-πολύ παρόμοιο με αυτό που κάνουν πολλοί ραδιοσταθμοί.
Έχω εμπειρία μόνο από τη Free έκδοση, όχι από την Premium. Με ενεργοποιημένο ή όχι το Normalize, για μένα είναι το ίδιο.
Αυτός είναι ο λόγος που σήμερα δεν γράφτηκε ποτέ στο Spotify και μάλλον δεν πρόκειται να το κάνω.
Πριν πέσετε να με φάτε ζωντανό οι συνδρομητές του Spotify -και είναι πολλοί εδώ μέσα- δηλώνω ότι πρόκειται αποκλειστικά για την υποκειμενική μου γνώμη . Την οποία δεν έχω καμμία δυνατότητα να αποδείξω!
Πως να αποδείξεις μία διαίσθηση;
Με λάβετε σοβαρά υπόψη και απλά δεχτείτε ότι υπάρχει και ένας αιρετικός εδώ μέσα!:δροσερός:
Το κλειδί της πόρτας του Qobuz το κρατά ένα μελος-συμπολιτης του Sonus Naturalis και μάλιστα ειναι πιο φθηνό από το Tidal.
Το ερώτημα είναι αν κάποιος θ' αναλάβει το ρισκο του προστίμου.
Εγώ,όχι και γι αυτό δεν έχω ανοίξει τον σύνδεσμο που μου έχει στείλει 2 μήνες πριν.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.