Ποιότητα καλωδίων στο ψηφιακό σήμα!

Panoz με εντυπωσίασες να ξέρεις. Μπράβο για το καλύτερο -εδω και καιρό- πρώτο πόστ μέλους κατα την γνώμη μου. Γεμάτο, με αναφορές σε επιστήμες αλλα διατυπωμένο με απλό τρόπο και κατανοητο απο όλους. Μπράβο και πάλι φίλτατε. Άσε που με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο. Εντυπωσιακό το λιγότερο.

wellcome
οι λογοι να δωσει καποιος 500 5000 50000 για ενα καλωδιο ειναι πολλοι
αν θες τους γραφω
δεν νομιζω πολλοι να μπορουν να βαλουν τα καλωδια τους σε μεταλλικους σωληνες για να αποφυγουν καποια πραματακια
το ιντενετ γενικως ειναι ενα καλο παπαγαλακι για αυτους που θελουν η δεν θελουν να εμφανιστουν ωστε να πλασαριστει κατι ως κατευθυνομενη η ανεξαρτητη διαφημηση η δυσφημηση σε κατι:grandpa:

Last edited:
Παιδιά ευχαριστώ για το θερμό σας καλωσόρισμα!

Μετακομίζω αύριο, και πάω σε χώρο που μπορεί να φιλοξενήσει έναν aw15 (ότι καλύτερο μπορεί να δικαιολογήσει η τσέπη μου αυτή την εποχή) οπότε ελπίζω σε αμοιβαία βοήθεια :D :D

@argi

οι αισθήσεις μας είναι οι τελικοί δέκτες τις πλειοψηφίας των σημάτων γύρω μας οπότε και αυτές πρέπει να έχουν το τελευταίο λόγο.. κάτι που ήταν φυσικά υπερ-υπερ-υπερβολικά τονισμένο στην "αναλογική εποχή", όταν ψάχναμε το πιο αδρανές πικαπ με την γρηγορότερη βελόνα, και κάναμε διατριβή στην βάση στήριξης..

πλέον πιστεύω ότι τα πράγματα είναι πιο "εύκολα" αν και αρκετά πολυπλοκότερα. Είδα παλιό σου ποστ για δοκιμή 3 καλωδίων και τις φανερές διαφορές που είδες ανάμεσά τους. Αυτό που έχω να σου πω είναι ότι όσο είχες το φθηνό πρώτο καλώδιο, μάλλον δεν έφθασε ποτέ το σήμα που έστελνε η πηγή σου στον προβολέα σου, αλλά μπορεί μέχρι και μόνο το 90% αυτού..

Και φυσικά και έχεις δίκιο να μην εμπιστεύεσαι τα χαρτιά γιατί στις προδιαγραφές ο καθένας γράφει ότι μα ότι θέλει, και "στο Ελλάντα" το ζούμε καθημερινά αυτό. Σαν μηχανικός αυτό που εμπιστεύομαι (αν και όχι απόλυτα) είναι τα μετρήσιμα μεγέθη και μάλιστα αποτελέσματα επαναλήψιμων μετρήσεων. Και τουλάχιστον οι δικές μου αισθήσεις δεν επιστρέφουν επαναλήψιμα ούτε προσβάσιμα από άλλους αποτελέσματα :D :D

έχουν ειπωθεί πολλά για το ιντερνετ και συνεχίζουν να λέγονται, αλλά γεγονός είναι ότι θέλει τον τρόπο του! κάνε ένα search και δες όσα περισσότερα αποτελέσματα μπορείς ώστε να έχεις μια συνολική εικόνα, αν αρκεστείς σε 1 μπορεί να πέσεις στα "παπαγαλάκια" που είπες. Τα λινκ τα παρέθεσα για την μεθοδολογία και οχι αυτά καθεαυτά τα αποτελέσματα, αν και απ'ότι είδα ήταν αρκετά εμπεριστατωμένα ;)

Παράδειγμα έχω όταν τερμάτισα οπτική ίνα ~1χλμ που περνούσε άνετα 1Gbps δίκτυο και κόστιζε 12 / μέτρο η 12"κλωνη", και είδα κάτι τραγικές τιμές για οπτικές "ήχου" (προφανώς μονό"κλωνες") και τρελάθηκα!! δηλαδή πόσο καλύτερες μπορεί να είναι, και τι αυτί είναι αυτό που καταλαβαίνει διαφορά !?!?

Γι'αυτό θεώρησα σωστό να σας πω αυτά τα "ολίγα".. και να τονίσω για άλλη μια φορά ότι μιλάω για τον ψηφιακό κόσμο, γιατί στον αναλογικό ακόμα και η υγρασία του χώρου όταν γινόταν η όλκιση του χαλκού μπορεί να "χρωματίσει" ένα καλώδιο.. όχι ότι εγώ μπορώ να καταλάβω διαφορά, αλλά δεν μπορώ να αντεπιχειρήσω σε αυτούς που λένε ότι καταλαβαίνουν ;)

Last edited:
επειδη εχω ζησει καποιους που εχουν χαλασει ΤΡΕΛΛΛΛΛΛΛΛΛΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ
ΛΕΦΦΦΦΦΦΦΦΤΤΤΤΤΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ σε καλωδια εχω καταλαβει πως οταν εχεις την οικονομικη ανεση να παρεις ενα εργαλειο των πολλων χιλιαδων ευρω κατι μεσα σου θα σου λεει .Κοιτα το εργαλειο θελει και αναλογο καλωδιο ,κα ετσι αρχιζεις την αναζητηση .Τι να παρω λαμποργκινι
ψωνισα οτι οτι λαστιχο πχ να τις βαλω
ας αρχισω με ενα ψαρωτικο transparent ,μολις το ριξω πανω ανακαλυπτω την πολυ nbs η οποια προτεινει αναλογα με την αξια του προτζεκτ σου να παρεις και αναλογα καλωδια .Λες και αμα παρεις ακριβοτερα θα κοψει το τζατζικι .Παει και η nbs χαλασαμε ενα σκασμο λεφτα παμε για αλλα μιας και γνωρισα τον ταδε αντιπροσωπο καλα και εχει ακρες στην αμερικη ε να μην μου φερει και ενα ellrod η ενα electra glide
Καπως ετσι ο κυρ Λευτερης χαλασε σε καλωδια γυρω στα 300 και τωρα λεει οτι τα καλωδια ειναι μεγαλη απατη.Αλλα τον τρωει μηπως βγηκε τιποτα καινουργιο και με ρωτα καπου καπου αν ειδα τιποτα καινουργιο
κυρ Λευτερηδες υπαρχουν πολλοι δεν ειναι αναγκη να αγγιξεις τα 300 και με αυτα τα λιγα που μπορουμε κατι αναλογο αν θελουμε το κανουμε
muchas bravo για το ωραιο σου κειμενο επιτελους

Απάντηση: Re: Ποιότητα καλωδίων στο ψηφιακό σήμα!

Καλημέρα!

πρώτο μου ποστ σε αυτό το φόρουμ, καλώς σας βρήκα!

βασικά δεν μπορούσα να κρατηθώ και έπρεπε όπωσδήποτε να απαντήσω στους φίλους που γράφουν περί "ορατών" αποτελεσμάτων. Καλώς ή κακώς είμαστε στην ψηφιακή εποχή και μετράμε πλέον τα πάντα με 0 ή 1. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά? ΟΧΙ ότι το σήμα είτε θα περάσει είτε δεν θα περάσει αλλά ότι εάν δεν περάσει θα παρασύρει μαζί του ένα ολόκληρο μπλοκ δεδομένων, μικρό ή μεγαλύτερο ανάλογα με την υλοποίηση.. έτσι σπανιότατα θα δούμε συνολική παραμόρφωση εικόνας - ήχου - whatever λόγω καλωδίου (σε τόσο κακά καλώδια μάλλον δεν θα δούμε καθόλου εικόνα - λέγε με αδυναμία sync). αυτό που θα παρατηρήσουμε είναι artifacts (όχι compression artifacts) με την μορφή χαλασμένων μπλοκ σε συμπιεσμένο ή αστράκια - μαυράκια σε ασυμπίεστο σήμα..

Τεράστια διαφορά, όσον αφορά τα καλώδια ανάμεσα στο αναλογικό και το ψηφιακό σήμα είναι ότι, πλέον, τα καλώδια δεν έχουν "προσωπικότητα" όπως είχα ακούσει να λέγεται.. Δηλαδή 2 ψηφιακά καλώδια με ικανό για το σήμα που μεταφέρουν bandwidth και ίδιο (ελαχιστότατο ή ανύπαρκτο) error rate δεν πρόκειται να δώσουν διαφορετική εικόνα ή ήχο, και μπορούν κάποιοι με ευαίσθητες αισθήσεις να χτυπιούνται ότι καταλαβαίνουν διαφορά, αλλά τα μαθηματικά θα τους διαψεύδουν πάντα..

Τα μοναδικά και ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΜΕΤΡΗΣΙΜΑ μεγέθη στα ψηφιακά καλώδια είναι
a. το maximum bandwidth
b. η ποιότητα της θωράκισης (μετριέται συνήθως με snr σε db για συγκεκριμένο εξωτερικό θερμικό θόρυβο, αλλά δεν το θυμάμαι αρκετά οπότε μπορεί να κάνω λάθος, συγχωρέστε με)

σε σωστά μελετημένη εγκατάσταση, η θωράκιση παίζει δευτερεύοντα λόγο, καθώς οι παρεμβολές μπορούν να ελαχιστοποιηθούν τοποθετόντας το καλώδιο σε μεταλλικό γειωμένο σωλήνα, μακριά από άλλα ισχυρά ή ασθενή ρεύματα. Οπότε αυτό που μας μένει είναι το bandwidth. Και αυτό μετριέται πάρα μα πάρα πολύ εύκολα με μία καλή γεννήτρια συχνοτήτων και έναν καλό παλμογράφο. Σε καμία μέτρηση δεν μπαίνει ο υποκειμενικός ανθρώπινος παράγοντας και καταλήγουμε αυστηρώς σε ένα αποτέλεσμα "δουλεύει ή δεν δουλεύει". Ένα καλώδιο που παρουσιάζει errors και άρα αλλοιωμένη εικόνα συγκριτικά με κάποιο που δεν παρουσιάζει errors, δεν είναι χειρότερο, αλλά ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ! Στα ψηφιακά δεν υπάρχουν "ναι μεν αλλά"..

Γιατί λοιπόν να δώσει κάποιος 500 για κάποιο καλώδιο? Γιατί στην εγκατάστασή του είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ που στο μήκος του μεταφέρει ΑΚΕΡΑΙΟ το σήμα. Και όχι επειδή έχει πιο φυσικό πράσινο, ακούγονται καλύτερα τα χάλκινα και λοιπές τέτοιου είδους (συγχωρέστε μου την έκφραση) μπούρδες.

Συγνώμη για το μακροσκελές πρώτο ποστ, ελπίζω να βοήθησα έστω και λίγο..

P.S. μπορεί να μην έχω τον απαραίτητο εξοπλισμό για τις μετρήσεις, αλλά με 10 δεύτερα στο google ο καθένας μπορεί να βρει κάποιους που έχουν, και για του λόγου το αληθές : The Truth About Monster Cable & The Truth About Monster Cable, Part 2 (Verdict: Cheap Cables Keep Up...Usually)

happy readin' :D

Καλώς ήρθες!
Εχεις 100% δίκιο. Πες τα να αγιάσει το στόμα σου, γιατί πολύ παραμύθι έχουμε φάει από τότε που μπήκαμε στην ψηφιακή εποχή.

Re: Απάντηση: Ποιότητα καλωδίων στο ψηφιακό σήμα!

Μιας που μιλαμε για εικονα σε αυτη την υπο-κατηγορια, να πω οτι εχω αντιθετες εμπειριες απο τον φιλο Luxman και θεωρω οτι δεν υφισταται διαφορα στην ποιοτητα εικονας απο καλωδιο hdmi σε hdmi ή dvi εκτος του οτι τα ακριβοτερα καλωδια ειναι συνηθως καλυτερα θωρακισμενα και μπορουν να "αντεξουν" μεγαλυτερα μηκη χωρις την εμφανιση ενοχλητικων sparkles ή /και προβληματων σε κλειδωμα αναλυσεων. Αν μιλαμε για ποιοτητα εικονας λοιπον, αυτη ΔΕΝ βελτιωνεται με την χρηση ενος "καλου" ψηφιακου καλωδιου, εφοσον η εικονα που εχουμε ηδη με το φτηνο καλωδιο δεν εχει καποιο ορατο προβλημα σαν αυτα που προανεφερα. Αν λοιπον δεν εχετε μεγαλα μηκη, δοκιμαστε πρωτα ενα φτηνο καλωδιακι και αν δεν δειτε "αστρακια", παρασιτα ή προβληματα σε κλειδωμα, μην το ψαχνετε παραπανω (παντα IMHO)..

+1 :award:

το να λεμε θεωριες ειναι ευκολο
μεχρι το απογευμα τα hdmi θα ειναι εδω οποιοις θελει ιδου η ροδος
ολα τα αλλα ειναι για να παιρνα ο χρονος

ολα τα καλωδια εχουν μια φημη απο ατομα που τα εχουν δοκιμασει και ξαναδοκιμασει οταν κατι λοιπον δεν δουλευει απλα φυτοζωει η δεν προτιμαται
αν κατι ομως αποδεδιγμενα κανει κατι οι θεωριες και οτι αλλο ειναι λιγο μπροστα του
η φημη φτιαχνεται με εργα και αποδειξεις οχι με θεωριες

απο που εχεις φαει παραμυθι και τι ειδους παραμυθι

Σκέφτομαι να αλλάξω τις καλωδιοταινίες στο PC μου που συνδέουν τους δίσκους με την motherboard με τις νέες Super Duper Whoaouuu καλωδιοταινίες των 500 το μέτρο, με χαλκό καθαρότητας 99,9999% OFC και επαφές από 24Κ χρυσό. Δεν θα παίζουν πολύ καλύτερα οι σκληροί και τα CD-roms; Σίγουρα! ;)

Εχετε σκεφτεί άραγε γιατί στον κόσμο των υπολογιστών δεν ακούμε ποτέ τέτοιες ιστορίες με "φίδια" όπως ακούμε καθημερινά στον χώρο του hi-fi;

Χαιρετώ και εγώ. Θέλω να κάνω προ-εγκατάσταση home-theater σε υπο ανέγερση κατοικία. Το μήκος του καλώδιο σύνδεσης projector θα είναι περίπου 15μ. Μπορείτε να μου προτείνετε κάποια οικονομικά αλλά καλά θωρακισμένα καλώδια HDMI; Ευχαριστώ.

Σκέφτομαι να αλλάξω τις καλωδιοταινίες στο PC μου που συνδέουν τους δίσκους με την motherboard με τις νέες Super Duper Whoaouuu καλωδιοταινίες των 500 το μέτρο, με χαλκό καθαρότητας 99,9999% OFC και επαφές από 24Κ χρυσό. Δεν θα παίζουν πολύ καλύτερα οι σκληροί και τα CD-roms; Σίγουρα! ;)

Εχετε σκεφτεί άραγε γιατί στον κόσμο των υπολογιστών δεν ακούμε ποτέ τέτοιες ιστορίες με "φίδια" όπως ακούμε καθημερινά στον χώρο του hi-fi;

ποσο κοστιζει ο κοσμος του υπολογιστη σου
μαλλον λιγα
τοσα ωστε δεν μπορεις -θελεις να την ψαξεις να τον κανεις καλυτερο απλα γιατι δεν ειναι στεροφωνικος και δεν σε ενδιαφερει να τον κανεις καλυτερο
οχι μονο εσενα αλλα ολους τους κομπιουτεραδες
ειναι σαν να λες σε χαιντα για pc του ερχεται να ξερασει

ποσο κοστιζει ο κοσμος του υπολογιστη σου
μαλλον λιγα
τοσα ωστε δεν μπορεις -θελεις να την ψαξεις να τον κανεις καλυτερο απλα γιατι δεν ειναι στεροφωνικος και δεν σε ενδιαφερει να τον κανεις καλυτερο
οχι μονο εσενα αλλα ολους τους κομπιουτεραδες
ειναι σαν να λες σε χαιντα για pc του ερχεται να ξερασει

Καλα, πες του για το blue sky τοτε να του φτιαξει η ορεξη........

Παίζει μεγάλο ρόλο το σήμα που θέλεις να περάσεις.

Εγώ περνούσα σήμα 720p/60Hz από 10μ πάμφθηνο καλώδιο DVI - DVI και μετά είχα συνδέσει και επιπλέον 2.5μ εξίσου πάμφθηνο καλώδιο DVI - HDMI.

Εννοείτε χωρίς sparklies / noise / artifacts / whatever..

Όμως, δεν γνωρίζω αν θα πέρναγε το ίδιο άνετα και σήμα 1080p/60Hz από το ίδιο καλώδιο (διπλάσιο απαιτούμενο bandwidth γαρ).

Άποψή μου είναι να πάρεις κάτι οικονομικό. Ειδικά αν δεν σκοπεύεις να αναβαθμιστείς σε 1080p σύντομα.

Απ'ότι έχω καταλάβει, δεν υπάρχουν πια καλώδια μέχρι τα 10μ τα οποία να μην μπορούν να περάσουν 720p. Το τωρινό καλώδιο μου HDMI - HDMI των 10μ μου είχε στοιχίσει λιγότερα από 25 λιανική το καλοκαίρι από μαγαζί ηλεκτρονικών της γειτονιάς μου.