Πολωνία, η νέα δύναμη στον ήχο

Κωστα, οι αιτίες του γιατι το made in Greece στον ηχο ειναι handicap ειναι πολλες. Δεν εχουμε την ποιότητα της Ελβετιας, την στιβαρότητα της Γερμανιας, το design της Ιταλιας, το vfm της consumer Ιαπωνιας κτλ ή τουλάχιστον δεν μας το αναγνωρίζουν

Παραμένει το γεγονός οτι δεν ξεκινάμε με γκολ απο τα αποδυτήρια οπως κάποιοι άλλοι

Το μεγαλύτερο πρόβλημα μας σαν λαος είναι θαμένο βαθειά στο dna μας...
"Λαλάκης ο εισαγώμενος". Τη θυμάστε την ταινία;
Πριν κανα 2 δεκαετίες στο peak των εγγλέζικων μηχανακίων θυμάμαι τα περιοδικα τους να εκθειάζουν το κάθε τι με την περηφανη στάμπα "made in England" και ολη η ευρωπη να αγοράζει μανιωδώς. Ε, όλα τέλεια να τα κάνει ο έλληνας κατασκευαστής τέτοιο πράγμα δε θα γίνει ποτέ εδώ.
Των ποτών.

Το θέμα είναι αν εγώ θέλω τέσσερα μονομπλόκ Ypsilon (λέμε τώρα), πότε θα τα έχω? :)

Αυτό είναι το θέμα;

Ότι δηλαδή κάποια εταιρεία που (ενάντια σε όλα) έχει αναγνωριστεί διεθνώς, δεν έχει στοκ από μηχανήματα εξαψήφιου κόστους;

Ακόμη και αν αληθεύει (που τότε οι πρώτοι που θα έπρεπε να γκρινιάξουν είναι οι Αμερικανοί dealers) είναι τόσο πρωτοφανές για την αγορά αυτή;

Ενώ π.χ. η madrigal στόκαρε τους No33 (πενταψήφιου κόστους) με τις εκατοντάδες;

Ας διαβάσουμε τις πρώτες παραγράφους εδώ για να δούμε τι έπαιζε.

Τελικά, το θέμα είναι κυρίως ότι για όλους έχουμε έναν "καλό λόγο" να πούμε, ακόμη και αν (λόγω κόστους) δεν είναι στα ενδιαφέροντά μας.

Και, κατά τη γνώμη μου, εδώ η σύγκριση με τους Πολωνούς είναι συντριπτική εναντίον μας.

Έκτωρα, αυτό κατάλαβες? Ότι απαιτώ από την εταιρεία να έχει στοκ σε τέτοια μηχανήματα?

Αναφερόμουν στο πλάνο και οργάνωση παραγωγής για τη τήρηση δεσμεύσεων προς πελάτες.

Δεν γνωρίζω πως το κάνει η Ypsilon, ευελπιστώ όμως ότι έχει τον δικό της τρόπο της και ότι ξεφεύγει από τα "συνηθισμένα" Ελληνικά δεδομένα.

Θα ήταν τιμή μου να μπορούσα να αγοράσω οτιδήποτε κατασκευάζει η εταιρεία...

Έκτωρα, αυτό κατάλαβες? Ότι απαιτώ από την εταιρεία να έχει στοκ σε τέτοια μηχανήματα?

Αναφερόμουν στο πλάνο και οργάνωση παραγωγής για τη τήρηση δεσμεύσεων προς πελάτες.

Δεν γνωρίζω πως το κάνει η Ypsilon, ευελπιστώ όμως ότι έχει τον δικό της τρόπο της και ότι ξεφεύγει από τα "συνηθισμένα" Ελληνικά δεδομένα.

Θα ήταν τιμή μου να μπορούσα να αγοράσω οτιδήποτε κατασκευάζει η εταιρεία...

Τότε μάλλον χρησιμοποίησες ατυχές παράδειγμα, διότι δεν υπάρχει ούτε μία εταιρεία παγκοσμίως που να πάρεις τηλέφωνο και να παραγγείλεις 4 μονομπλόκ που στοιχίζουν μισό εκατομύριο περίπου και να σου πουν ότι υπάρχουν ετοιμοπαράδοτα.

Όλοι θα σου πουν παράδοση σε κάτι μήνες.

Ακόμη και αν είσαι ο Πούτιν.

Κάποιοι θα το τηρήσουν, κάποιοι θα το τραβήξουν.

Εδώ βλέπουμε τι γίνεται με το geek που το έχουν παραγγείλει χιλιάδες και τους έχουν στο περίμενε και αναφερόμαστε σε Ελληνικά μονομπλόκια που όλοι προσκυνάνε και μάλιστα "μη γνωρίζοντας" και "ευελπιστώντας";

Μη στάξει η ουρά του γαϊδάρου...

Πλέον σε πολύ μεγάλο βαθμό η ελληνική αγορά και οι ελληνικές εταιρείες πάσχουν και στο θέμα της χρηματοδότησης και στις γειτονικές αγορές. Π.χ. η Πολωνία έχει δίπλα της δυο πολύ μεγάλες χώρες τη Γερμανία με 78.000.000 πληθυσμό και μεγάλο μέσο εισόδημα (μέσο εισόδημα το ξαναλέω) και τη Ρωσία με 300.000.000 πληθυσμό και αρκετούς λεφτάδες. Η Ελλάδα έχει πλέον ένα πολύ καλύτερο γειτονικό περιβάλλον (Τουρκία με 80.000.000 πληθυσμό) και δυο χώρες (Βουλγαρία και FYROM) που βλέπουν πολύ θετικά τα προερχόμενα από την Ελλάδα. Όμως όταν η οικονομία στην Ελλάδα ανέβαινε, πριν 10 χρόνια, οι αγορές αυτές ήταν πολύ πιο αδύναμες. Εκείνη την εποχή όμως ο μέσος Έλληνας παραγωγός, ειδικά αυτός που ήταν εγκατεστημένος στη νότια Ελλάδα, δεν είχε ιδέα πόσο χρήσιμες θα του ήταν οι γειτονικές χώρες.

Τώρα που στρέφεται προς εκεί, δεν μπορεί να εξασφαλίσει με κανένα τρόπο χρηματοδότηση, όχι μόνο από τις ελληνικές τράπεζες, αλλά ούτε και από τις τράπεζες των γειτονικών χωρών, καθώς αυτές έχουν επηρεαστεί απόλυτα από την πολιτική των ελληνικών τραπεζών, άρα μπορεί ναα δανείζουν Τούρκους, Βούλγαρους, Αλβανούς Μαροκινούς, αλλά όχι Έλληνες.

O Πετρόπουλος της Audio spectrum είχε πει για τη συνεργασία του με την αγγλική TDL, ότι δεν προχώρησε επειδή η εταιρεία του δεν μπορούσε ν' ανταποκριθεί στους ρυθμούς παραγωγής που του είχαν ζητήσει οι εγγλέζοι. Εκεί πάσχουν οι έλληνες κατασκευαστές.

Κωστα, οι αιτίες του γιατι το made in Greece στον ηχο ειναι handicap ειναι πολλες. Δεν εχουμε την ποιότητα της Ελβετιας, την στιβαρότητα της Γερμανιας, το design της Ιταλιας, το vfm της consumer Ιαπωνιας κτλ ή τουλάχιστον δεν μας το αναγνωρίζουν

Παραμένει το γεγονός οτι δεν ξεκινάμε με γκολ απο τα αποδυτήρια οπως κάποιοι άλλοι

Παναγιώτη νομίζω ότι άμα θέλουμε και την ποιότητα έχουμε και την στιβαρότητα και το design. Ξέρεις τι δεν έχουμε? στήριξη και βοήθεια. Οι Έλληνες είναι από τα καλύτερα μυαλά στον κόσμο και διαπρέπουν σε πολλούς τομείς στο εξωτερικό. Αλλά δυστυχώς μόνο στο εξωτερικό. Εκεί το κράτος είναι φίλος με τον πολίτη, τον βοηθάει, ενώ εδώ είναι ο μεγαλύτερος εχθρός.

Στην οικογένεια μου ήμασταν δεκαπέντε χρόνια στον τομέα της κατασκευής. Δεν μπορείς να φανταστείς τι σφαλιάρες τρώγαμε ! Και τις τρώγαμε από την ίδια την πολιτεία, το ίδιο το κράτος. Γιατί πολύ απλά η φιλοσοφία είναι εισαγωγές εισαγωγές εισαγωγές!

Δεν θα ήθελα να γυρισει η κουβέντα σε κρατικο-πολιτικα αλλα σίγουρα και το κρατος ειναι μερος του προβλήματος. Οι φόροι ειναι μεγαλοι, η στήριξη μαλλον ανεπαρκής.

Ο Vassilkov, ιδρυτης της Estelon απο την Εσθονια ξεκίνησε με ευρωπαικη χρηματοδοτηση απ οσο ξερω. Αυτη την στιγμη σαρώνει (και καλα κανει, εξαιρετική δουλεια).

Στην Ιταλια και στην Γερμανια οι τραπεζες δίνουν με μεγαλη ευκολια επενδυτικα δάνεια για οσους εχουν ενα σοβαρο βιομηχανικό πλανο. Φανταζομαι και σε αλλες χωρες. Αλλα πρεπει να υπαρχει πλανο. Με marketing, κοστολογιση, προβλεψεις αναπτυξης, μελετη αγορας-ανταγωνισμου και οτι αλλο χρειαζεται για να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας μιας εταιριας.

Σε εμας υπαρχει και αλλο ενα φαινομενο. Αυτο του τα κανω ολα μονος μου. Τρανταχτό παραδειγμα οι σελιδες στο διαδυκτιο που ειναι η βιτρινα του καθε κατασκευαστη. Το πρωτο που κάνουμε ειναι να τις επισκευτουμε οταν σκεφτόμαστε μια αγορα. Εδω τις φτιάχνουμε μονοι μας ή τις δινουμε στο γνωστό μας, το ανίψι μας κτλ, με αποτελεσμα να ειναι κακες μην πω τπτ χειρότερο.

Υπαρχουν και εξαιρέσεις. η Υψιλον και η Tune AUdio ειναι ισως τα καλυτερα παραδειγματα του Ελληνικου επαγγελματισμού. Μακαρι να ειχα τα χρηματα να στησω σύστημα απο αυτους τους δυο. Εχουν ολο το πακετο, φινιρισμα, αισθητικη, σελιδα, τιμολογηση και δεν ειναι τυχαίες οι κριτικες και οι διεθνης αναγνώριση. Το κανουν ομως κοντρα στο ρευμα γιατι δεν εχουν μεγαλη τοπικη έκθεση, κρατικη υποστήριξη οπως αλλου και εμας τους ιδιους να τους αφιερώνουμε τον χρονο που τους αξιζει.

Ειχαμε και αλλο ενα παραδειγμα, στην προσφατη εκθεση ακουστικων. Η Ελληνικη Lab12 κατεβασε ενα επιτυχημένο (οσοι τον άκουσαν το ξερουν) ενισχυτή ακουστικων σε τιμη κατω απο 1000 ευρω και δεν τράβηξε οσα βλεματα θα επρεπε σύμφωνα με αυτα που κανει. Το γιατι? Ισως επειδή το κουτι ειναι απλο ή επειδή η τιμη ειναι λογική. Αν ειχε ονομα ενος Ιταλου, Εγγλεζου ή Ιαπωνα και κοστιζε τα διπλασια θα μας άρεσε καλυτερα? Αν ειχε κουτι τον 1000 ευρω και κοστιζε 3Κ θα ήμασταν ολοι απο πανω να κάνουμε ουρα?

Αν και το νήμα γυρίζει από την Πολωνία στην Ελλάδα, μια μικρή μόνο παρατήρηση:
Ο lab12 δεν τράβηξε την προσοχή γιατί είχε πρόβλημα θορύβου.
Παρόλο που γουστάρω λάμπες και μου άρεσε το στήσιμό του, η καταγωγή του και η τιμή του και ήταν το πρώτο που άκουσα μπαίνοντας στην αίθουσα, απογοητεύτηκα.

Εγώ πάλι δεν το αντιλήφθηκα. Ίσως να άλλαξε κάτι κατά την διάρκεια της ημέρας; από περιέργεια, τι ώρα περίπου τον άκουσες; φαντάζομαι με τα sennheiser ..

Πολύ ενδιαφέρουσα η όλη συζήτηση .
Μερικές επισημάνσεις δικιες μου...

Χώρα η οποία δεν εχει και βιομηχανική παράγωγη ,δεν εχει μέλλον ...
Δυστυχώς ...Η Ελλάδα εχει επιλεγεί να παράγει τουρισμό και αγροτικά προϊόντα,για αυτό η όποια πρασπαθεια των εγχώριων προϊόντων πέφτει δυστυχώς στο κενό ...

Στην μουσική δεν υπάρχουν κανόνες ...Την αντιλαμβανεται ο καθένας με τα δικά του κριτήρια ...
Στην ουσία όμως...Μια συσκευή θα πρέπει να αξιολογείται για αυτά που προσφέρει ...Το πιο βασικό σχεδίαση ...Και όχι από το σασί και πόσα κιλά είναι.

Εγώ πάλι δεν το αντιλήφθηκα. Ίσως να άλλαξε κάτι κατά την διάρκεια της ημέρας; από περιέργεια, τι ώρα περίπου τον άκουσες; φαντάζομαι με τα sennheiser ..

Κατά τις 4:00 αν και δε νομίζω ότι παίζει κάποιο ρόλο.

Απάντηση: Re: Πολωνία, η νέα δύναμη στον ήχο

Πολύ ενδιαφέρουσα η όλη συζήτηση .
Μερικές επισημάνσεις δικιες μου...

Χώρα η οποία δεν εχει και βιομηχανική παράγωγη ,δεν εχει μέλλον ...
Δυστυχώς ...Η Ελλάδα εχει επιλεγεί να παράγει τουρισμό και αγροτικά προϊόντα,για αυτό η όποια πρασπαθεια των εγχώριων προϊόντων πέφτει δυστυχώς στο κενό ...

Στην μουσική δεν υπάρχουν κανόνες ...Την αντιλαμβανεται ο καθένας με τα δικά του κριτήρια ...
Στην ουσία όμως...Μια συσκευή θα πρέπει να αξιολογείται για αυτά που προσφέρει ...Το πιο βασικό σχεδίαση ...Και όχι από το σασί και πόσα κιλά είναι.

Μάκη για ποια αγροτικά προϊόντα μιλάς? Είχαμε ένα σωρό εργοστάσια ζάχαρης τα οποία δουλεύανε όλα στο φουλ (είμασταν προμηθευτές τους για δεκαετίες) και τώρα έχει μείνει ένα και αυτό θέλουν να το κλείσουνε.
Παράλληλα οι ανάγκες για ζάχαρη έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Πως γίνεται αυτό ρώτα τους πολιτικάντιδες καρεκλοκένταυρους!

Να μη μιλήσω για τα καπνά που ήταν βασικός πυλώνας εισοδήματος για 100δες χωριά ανά την ελλάδα...

Για τον τουρισμό δε μπορώ να πω πολλά, δε ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι τεράστια ξενοδοχεία στη Χαλκιδική γεμάτα τουρίστες με "βραχιολάκι" που έχουν πληρώσει το δωμάτιο 10 ευρώ το άτομο στον τιτανοτεράστιο τουρ οπερέητορ (που σημαίνει ότι ο ξενοδόχος στη χαλκιδική πήρε λιγότερα και απο αυτά).

Σόρι για το οφφ τοπικ.

Re: Απάντηση: Re: Πολωνία, η νέα δύναμη στον ήχο

Μάκη για ποια αγροτικά προϊόντα μιλάς? Είχαμε ένα σωρό εργοστάσια ζάχαρης τα οποία δουλεύανε όλα στο φουλ (είμασταν προμηθευτές τους για δεκαετίες) και τώρα έχει μείνει ένα και αυτό θέλουν να το κλείσουνε.
Παράλληλα οι ανάγκες για ζάχαρη έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Πως γίνεται αυτό ρώτα τους πολιτικάντιδες καρεκλοκένταυρους!

Να μη μιλήσω για τα καπνά που ήταν βασικός πυλώνας εισοδήματος για 100δες χωριά ανά την ελλάδα...

Για τον τουρισμό δε μπορώ να πω πολλά, δε ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι τεράστια ξενοδοχεία στη Χαλκιδική γεμάτα τουρίστες με "βραχιολάκι" που έχουν πληρώσει το δωμάτιο 10 ευρώ το άτομο στον τιτανοτεράστιο τουρ οπερέητορ (που σημαίνει ότι ο ξενοδόχος στη χαλκιδική πήρε λιγότερα και απο αυτά).

Σόρι για το οφφ τοπικ.

Στην ουσία λέμε το ίδιο πράγμα ...
Και εγώ τα έχω με τους πολιτικούς...Αλλά επειδή το Thread ήταν η Πολωνία (H νέα δύναμη στον ήχο ) δεν μπήκα σε λεπτομέρειες όσον αφορά τα αγροτικά προϊόντα και τον τουρισμό που και εκεί σίγουρα υπάρχουν προβλήματα ...

Περισσότερο εστιάζομαι...Στην βιομηχανία που για μένα είναι η κινητήριος δύναμη για μια οικονομία.
Από την στιγμή που δεν παράγεις τίποτα ...Το μέλλον ...Σίγουρα είναι αβέβαιο !

Η Πολωνία,Τσεχία,Γαλλία,Ιταλία ,Αγγλία ,έχουν τις δικές τους σχολές ,παρόλο που τα ηλεκτρονικά...Τα περισσότερα είναι Γιαπωνέζικα .
Και αυτό σαν χώρα ...Σίγουρα θα πρέπει να μας προβληματιζει !

Υ.Σ. Συγνώμη και από έμενα που είμαι εκτός Θέματος.

Όπως για παράδειγμα αυτό εδώ: http://www.anakrousis.gr/

Αστα...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Το θέμα είναι αν εγώ θέλω τέσσερα μονομπλόκ Ypsilon (λέμε τώρα), πότε θα τα έχω? :)

Ποτε αν κρινω απο το γεγονος οτι εγω θέλω κατι πολύ πιο βητα, ωμεγα δηλαδη σε σχέαη με τα υψιλον, απο άλλο εγχωριο κατσκευαστή και ακομα ψάχνουμε το κουτι...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

O Πετρόπουλος της Audio spectrum είχε πει για τη συνεργασία του με την αγγλική TDL, ότι δεν προχώρησε επειδή η εταιρεία του δεν μπορούσε ν' ανταποκριθεί στους ρυθμούς παραγωγής που του είχαν ζητήσει οι εγγλέζοι. Εκεί πάσχουν οι έλληνες κατασκευαστές.

Μα μιλάμε για εργαστήρια και όχι κατασκευαστές...τι παραγωγές να έχουν και τι δεσμεύσεις να τηρήσουν? Είναι artisanal Προϊόντα χωρίς την ποιότητα σε craftmanship που περιμένει κανείς από τέτοια προϊόντα προκειμένου να τα ακριβοπληρώσει...τραγικά μικρομεσαίοι...

Σαφώς, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μας βλέπουν κάπως επειδή είμαστε Έλληνες. Αν πας σε ένα Γερμανό ή Άγγλο εισαγωγέα έναν ελληνικό ενισχυτή θα τον αντιμετωπίσει σαν ένα οποιοδήποτε προϊόν οποιασδήποτε χώρας. Το made in Greece στην πίσω όψη δεν θα τον επηρεάσει ούτε θετικά ούτε αρνητικά.

Προσωπικά νομίζω ότι θα πρέπει να δούμε λιγάκι την υπόθεση βιομηχανία ήχου ως βιομηχανία πρώτα και στη συνέχεια ως κάτι άλλο. Έστω ότι κάτι θέλεις να κάνεις σε μεγαλούτσικη παραγωγή.... τί χρειάζεσαι; Ένα ταλαντούχο σχεδιαστή, έναν μηχανικό με γνώσεις - μεταπτυχιακό στα οικονομικά ή στη διοίκηση επιχειρήσεων και εξωτερική χρηματοδότηση. Ειδικά στον ήχο δεν πιστεύω ότι το κράτος είναι το κύριο εμπόδιο κι αυτό επειδή δεν χρειάζεται το προιόν ήχου να πάρει κάποια πιστοποίηση από το δικό μας κράτος για να εμφανιστεί στην αγορά - κατανάλωση, όπως γίνεται π.χ. στα αυτοκίνητα ή στα σκάφη.

Αλήθεια με τη χρηματοδότηση πώς τα πάμε;; Πιστεύετε ότι υπάρχουν ή έστω υπήρξαν τράπεζες που να χρηματοδοτούν (όχι γενναιόδωρα, αλλά έστω σφιχτά) τέτοια επενδυτικά σχέδια; Και μάλιστα για εξαγωγές;

Στην Ελλάδα δεν έχουμε μόνο τα Analysis και τα άλλα κορυφαία, αλλά έχουμε και τους Tsikirides, είχαμε και τη Roister είχαμε και την Audio Spectrum. Εταιρείες με προιόντα αξιόλογα σε απόλυτο βαθμό και με σημαντική παραγωγή. Και τουλάχιστον για AS θυμάμαι όταν επισκεφθήκαμε πριν πολλά χρόνια είδαμε στοκαρισμένα στην αποθήκη μεγάφωνα, κροσόβερ κλπ. για εκατοντάδες ηχεία, για όλα τα μοντέλα, άρα η εταιρεία εγγυώνταν ένα υποδειγματικό σέρβις και τα επόμενα χρόνια. Αλήθεια αυτές οι εταιρείες αντί να κάνουν το άλμα προς τα πάνω, γιατί έπεσαν;