Πώς διαλέγουμε ηχεία;

Και εγώ άκουσα στο Media Markt τον Yamaha 663 με τα Hecto Victa 500, Roister Emphasis 25, Dali Concept 6 μαζί με κάποια άλλα και κατέληξα εγώ και άλλοι δύο στο συμπέρασμα πως τα Dali έβγαζαν πολύ καλύτερο ήχο με αισθητή διαφορά και τα όργανα ακουγόταν πολύ ποιο ρεαλιστικά, έτσι όπως πρέπει. Δεν μπορούσα να καταλάβω πως αυτά τα ηχεία, στα οποία τα μεγάγωνα μοιάζουν με αποφρακτικό τουαλέτας κατάφεραν να βγάζουν τέτοιο ήχο. Μετά όμως παρατήρησα πως τα Roister για παράδειγμα έχουν την οπή χαμηλών από πίσω, και φυσικά ήταν πνιγμένα από τα περιβάλλοντα ηχεία και πολύ κοντά στο τοίχο. Ενώ τα Dali ήταν τα μόνα που από την μια τουλάχιστον πλευρά ήταν ελεύθερα.. λέω μήπως αυτό παίζει ρόλο; Πηγα στην Ηλεκτρονική και βρήκα τα Roister με άλλον ενισχυτή.. χωρίς να είναι "πνιγμένα" έπαιζαν σαφώς καλύτερα, αλλά δεν μπόρεσα να διακρίνω αν ήταν καλύτερα από τα Dali, μιας και ο χρόνος έσβυσε την ακρίβεια του ακούσματος. Άντε βγάλε συμπέρασμα δηλαδή :violent-smiley-030: Πάντως σε Home Cinema που άκουσα αργότερα τα Dali απογοητεύτικα.. αλλά εκεί έπαιζε ρόλο και το woofer και άλλα πολλά. :slapface: Τελικά καλά κάνουν οι γυναίκες και αγοράζουν ότι τους αρέσει στο μάτι, ξενοιάζεις απο άγχος και σκοτούρες.

Οπότε τι κάνουμε; Να τα ακούσεις πριν αγοράσεις; OK! Αλλά με ποιόν ενισχυτή; Από τη μία έχω ακούσει ότι το σωστό είναι πρώτα να πάρεις τα ηχεία και μετά τον ενισχυτή, αλλά από την άλλη κάποιοι λένε ότι θα πρέπει να ακούσεις τα ηχεία με τον ενισχυτή σου γιατί αλλιώς ακούγονται με ένα ενισχυτή και αλλιώς με κάποιον αλλον!

ΥΓ. Ίσως η πιο δύσκολη αγορά που έχω κάνει!
(όχι ότι την έχω κάνει ακόμη!)

ΤΑ HECO VICTA ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΑ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ; ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΟ ΚΟΠΟ; ΑΠΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ...

Όπως σου είπα και ποιο πριν, όταν τα άκουσα δεν ήταν τόσο καλά όσο τα Dali. Αλλά τα συμπεράσματα μου είναι μάλλον άκυρα, μιας και τα ηχεία ήταν λάθος στημένα. Θα δω μήπως μπορέσω και τα βγάλω από εκεί που τα έχουν χωμένα, πριν προλάβει o security και με βγάλει έξω από το μαγαζί. Φυσικά παίζει να κατέβω Αθήνα, όπου τότε ίσως βρω το κατάλληλο κατάστημα.

Εμένα για την τιμή που τα δίνουν στο ΜΜ μου φάνηκαν πάρα πολύ καλή πρόταση τα HECO. Μιλάμε για περίπου 240 ευρώ αν θυμάμαι καλά.

Φίλτατε bilham. Διαθέτω λίγες γνώσεις & ελάχιστα εκπαιδευμένο αυτί. Πρόσφατα έστησα το 5.1 σετ Plasma της Crystal Audio πάνω σε έναν yamaha 463 για έναν φίλο. Είναι στα λεφτά σου. Για εμάς με ελάχιστη ακουστική εμπειρία σε τέτοια θέματα, μπορώ να πω πως το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακότατο.
Όλα αυτά σου τα γράφω γιατί ναι μεν απολυτως σωστα σου λένε οι υπόλοιποι να ξεκίνησεις με 2 μπροστινά καλά ηχεία αλλά διαφορετικά ορίζει ο καθένας τον παράγοντα "υπομονή".
Εγώ ξεκίνησα για έτοιμο σετ 5.1 με dvd και τελικά σιγά σιγά ψήθηκα απο φόρουμς να πάρω έναν harman avr255 και ένα ζευγος wharfedale 9,5. Γύρω στο χιλιάρικο όλα. Τσούκου τσούκου μαζεύω εδώ και καιρό λεφτά για να πάρω κεντρικό, δορυφόρους και σαμπ (αλλα 800 περιπου). Δε διακρίνομαι για την υπομονή μου όμως και γενικώς το περίμενε αυτό για πολυκάναλο ήχου μου έχει σπάσει τα νεύρα...

Γιαυτό η συμβουλή μου είναι η εξής:
Εάν δεν έχεις υπομονή, βρες ένα σετακι σαν το παραπάνω και ευχαριστήσου το εδώ και τώρα που αυτά τα χρήματα διαθέτεις!!! Όταν στο μέλλον μαζέψεις άλλα φράγκα και παραπάνω γνώσεις, κάνε σιγά σιγά τις αναβαθμίσεις σου.

Σίγουρα η γνώμη μου απο λογικής άποψης δεν ευσταθεί, αλλά είπα να εκθέσω και τον συναισθηματικό τομέα... :)

γεια και απο εμενα
θελω και εγω να πω οτι η αγορα 2 ή 5.1 ή 7.1 .... εχει να κανει ποιο πολυ με την λογικη της ιδιας της αγορας παρα με το τι ειναι το ιδανικο για τον καθε ενα απο εμας.
Για την δικη μου περιπτωση επεξε ρολο η τιμη αγορας και ετσι ξεκινησα με ενα ζευγαρι b%w 603s3 και με ενα δικαναλο tec.
Οταν ηρθε η ωρα να αλλαξω ενισχυτη αποφασισα να παρω εναν μεγαλο 5.1 - 7.1 και τον αγορασα λαθος επειδη ηθελα χαμηλο κοστος.
Ευτυχως λογο οτι η δουλεια μου ειναι να εμπορευομασται τεοια προϊοντα τον αλλαξα με εναν μεγαλυτερο και τελικα μονο ο ενισχυτης κοστισε 1500€ LX-60.
Μετα βρηκα αλλο ενα ζευγαρι σε πολυ καλη τιμη + οτι ειχα δυο περιφερειακα αγορασμενα απο παλια στο κουτι τους μαζι με το sub.
Και ετσι με την δικη μου λογικη ολοκληρωσα ( δυστυχως οχι μαζι με την πετρουλα ) και παλι ομως για τα δικα μου μυαλα δεν ειμαι οκ.
Θελω αλλο sub και αλλο κεντρικο.
Αλλά εγω τα θελω , καποιος αλλος μπορει να μην τα αγοραζε ποτε.
Βασικα οταν θα θελει καποιος να κανει μια μεγαλη αγορα π.χ. ο ενισχυτης να ξερει οτι επειδη ειναι η καρδια του ολου συστηματος να τον αγορασει απο την αρχη σωστα, γιατι στην συνεχεια δεν αναβαθμιζετε οπως ενα p/c. αυτα απο εμενα και παιδες .... καλη ακροαση.

Τελικά πριν από λίγες μέρες πήρα την μεγάλη απόφαση και έκλεισα τον DENON 1909 και τα ENERGY C-500 ( 2 κολόνες για αρχή).
Δηλώνω εντυπωσιασμένος από τις δυνατότητες του DENON αλλά προβληματισμένος για το έντονο μπάσο των ENERGY. Να σημειώσω ότι δεν έχω επέμβει καθόλου πάνω τους με ρυθμίσεις και Audyssey. Σκέφτηκα, ο άσχετος, μήπως μου "κάθονταν" σωστά μόνα τους, αλλά δεν!
Οπότε βουτάμε στις ρυθμίσεις και στα πειράματα!

ΥΓ. Ευχαριστώ όλους όσους ενδιαφέρθηκαν να βοηθήσουν

Last edited:
Τελικά πριν από λίγες μέρες πήρα την μεγάλη απόφαση και έκλεισα τον DENON 1909 και τα ENERGY C-500 ( 2 κολόνες για αρχή).
Δηλώνω εντυπωσιασμένος από τις δυνατότητες του DENON αλλά προβληματισμένος για το έντονο μπάσο των ENERGY. Να σημειώσω ότι δεν έχω επέμβει καθόλου πάνω τους με ρυθμίσεις και Audyssey. Σκέφτηκα, ο άσχετος, μήπως μου "κάθονταν" σωστά μόνα τους, αλλά δεν!
Οπότε βουτάμε στις ρυθμίσεις και στα πειράματα!

ΥΓ. Ευχαριστώ όλους όσους ενδιαφέρθηκαν να βοηθήσουν

Θέλεις να μας πεις δυό λόγια γιά το πως έχεις τοποθετήσει στον χώρο τα Energy;

Θέλεις να μας πεις δυό λόγια γιά το πως έχεις τοποθετήσει στον χώρο τα Energy;

Τοποθετήθηκαν στις δύο γωνίες ένθεν και ένθεν της σύνθεσης του σαλονιού. Απόσταση από τον τοίχο περ. 30 εκ. από πίσω, αλλά λιγότερο στα πλάι τους

Re: Απάντηση: Πώς διαλέγουμε ηχεία;

Τοποθετήθηκαν στις δύο γωνίες ένθεν και ένθεν της σύνθεσης του σαλονιού. Απόσταση από τον τοίχο περ. 30 εκ. από πίσω, αλλά λιγότερο στα πλάι τους

Χμ! Προφανώς τα έχεις σχεδόν κολλημένα στους πλαϊνούς τοίχους.

Αντιλαμβάνεσαι ότι για να στήσουμε σωστά ένα σύστημα, το σημείο εκκίνησης είναι η σωστή επιλογή της θέσης των ηχείων σε σχέση με τους τοίχους του δωματίου μας. Η θέση αυτή δεν επιλέγεται τυχαία, ούτε με αισθητικά κριτήρια, αλλά με γνώμονα την ελαχιστοποίηση των προβλημάτων που προκύπτουν από ανακλάσεις και στάσιμα κύματα που μεταβάλλουν την στερεοφωνική εικόνα και την απόκριση των ηχείων.
Στα πολυκάναλα συστήματα, προτιμούμε τα ηχεία να απέχουν αρκετά από όλες τις επιφάνειες του χώρου. Η χειρότερη απόδοση για ένα ηχείο προκύπτει όταν αυτό βρίσκεται πολύ κοντά σε μία επιφάνεια, και βελτιώνεται σημαντικά όσο απομακρυνόμαστε από αυτή.

Τώρα όσον αφορά την δική σου περίπτωση δες αν μπορείς να κάνεις κάτι από τα παρακάτω:

α. Να αυξήσεις λίγο ακόμη την απόσταση, έστω και κατά 10 cm από τους πίσω τοίχους.

β. Να αυξήσεις οπωσδήποτε την απόσταση από τους πλαϊνούς τοίχους. Τώρα αν αυτό δεν γίνεται γιατί υπάρχει το έπιπλο, δυστυχώς θα έχεις πρόβλημα.

γ. Κάνε οπωσδήποτε την ισοστάθμιση με το μικρόφωνο. Πολλά μπορούν να βελτιωθούν έτσι.

Ανέβασε αν γίνεται και καμία φωτογραφία, να δούμε τον χώρο σου....

Απάντηση: Re: Απάντηση: Πώς διαλέγουμε ηχεία;

Χμ! Προφανώς τα έχεις σχεδόν κολλημένα στους πλαϊνούς τοίχους.

γ. Κάνε οπωσδήποτε την ισοστάθμιση με το μικρόφωνο. Πολλά μπορούν να βελτιωθούν έτσι.

Ανέβασε αν γίνεται και καμία φωτογραφία, να δούμε τον χώρο σου....

Έκανα ήδη την ισοστάθμιση με το μικρόφωνο και όντως είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα. Τώρα το μπάσο ακούγεται καλύτερο χωρίς να μπουμάρει τόσο.
Όσο για φωτο θα ανεβάσω μόλις μπορέσω.
Ευχαριστώ