Πως επιλεγουμε μια συσκευη?

petros_m

Supreme Member
18 June 2006
8,207
Αλιμος
Εχοντας πολυ μικρη εμπειρια απο το χωρο του Hi-End, συνεχιζω να εχω την εξης απορια. Λεει καποιος, πχ, "ακουσα τον ταδε τελικο στην εκθεση ή στον αντιπροσωπο ή σε καποιο σπιτι". Δεν το πολυκαταλαβαινω αυτο. Πως ξεχωριζουμε τη συμβολη μιας συγκεκριμενης συσκευης στον τελικο ηχο ενος συστηματος? Εχω δει κοσμο να καθεται απεναντι απο ενα συστημα και να λενε πως πχ, ο προ παιζει πολυ καλα. Πως το καταλαβαινει κανεις αυτο? Τελικα, μπορει καποιος να καταλληξει σε μια συσκευη αν δεν τη φερει στο σπιτι του και εκει να κανει τη συγκριση με καποιες αλλες συνυποψηφιες? Τι κερδιζει καποιος ακουγοντας ενα CD player σε καποιο αλλο σετ απ? Ειναι δυνατον μετα απο μια τετοια ακροαση να αποφασισει καποιος πως αυτο ειναι το CD player που θα αγορασει μιας και αυτο παιζει καλυτερα απο τον ανταγωνισμο του?

Εχω και μια "υποερωτηση". Διαλεγοντας απο διαισθηση και ουσιαστικα χωρις σωστες συγκριτικες δοκιμες μια καλη συσκευη καποιας πολυ καλης εταιριας, μπορει να κανει σοβαρο λαθος? Πχ, με 10000 αγοραζει καποιος με κλειστα ματια και αυτια εναν τελικο της Krell. Ειναι πολυ πιθανο να μπορουσε να αγορασει, με τα ιδια ή λιγοτερα χρηματα, καποιον αλλο τελικο και το αποτελεσμα στον ηχο του να ηταν εμφανως καλυτερο? Αν ναι, τοτε τι κανουμε?

υ.γ. νομιζω πως στα ηχεια οι διαφορες ειναι πιο μεγαλες και ουσιαστικες.

To θεατρο του παραλογου.

Απλα, σε αγνωστο χωρο και συστημα, ακους τον χωρο και το συστημα.(και κυριως τα ηχεια)
Φυσικα, αν δεν ερθει η συσκευη στον χωρο σου, συμπερασματα δεν βγαινουν.
Αν ειναι δυνατον να υπαρχουν ταυτοχρονα και αλλες υποψηφιες, για Α-Β, ακομα καλυτερα.

Και σ´αυτη την περιπτωση, για να ειναι ασφαλη τα συμπερασματα, θα πρεπει να εχεις, τουλαχιστον, σωστο στησιμο του συστηματος σου και να το "γνωριζεις" αρκετα.

Απο κει και μετα, οι πολυ εμπειροι, αν κατι δεν τους "αρεσει" μπορει να καταλαβουν ισως τι φταιει.(υποθετοντας π.χ. καποιο προβλημα σε πηγη, ενισχυτη, στησιμο, κ.λ.π.

Για την "υποερωτιση", εχεις δικιο.
Φυσικα δεν μπορεεις να τα ακουσεις Ολα με Ολα, αρα Λοτο παιζεις και εδω, και ΑΝ σου κατσει.

Υ.Γ. Εκει ειναι και για μενα η μεγαλη διαφορα.

Απάντηση: Re: Πως επιλεγουμε μια συσκευη?

Για την "υποερωτιση", εχεις δικιο.

Εννοεις πως ειναι σχετικα απιθανο να κανει καποιος μεγαλος λαθος αν αγορασει ενα καλο μηχανημα μιας πολυ καλης εταιριας? Π.χ. αν ειχα 7500 ισως να αγοραζα χωρις πολλη σκεψη τον Reference 110 της Audio Research και ας μην εχω ακουσει καν τον συγκεκριμενο ενισχυτη, παρα μονο αλλα μηχανηματα της Audio Research, τα οποια ομως μου αρεσαν πολυ. Ποσο λανθασμενη μπορει να αποδειχθει αραγε μια τετοια επιλογη?

Απλά ακούμε το γενικό σύνολο και αποφασίζουμε αν θα θέλαμε να ακούσουμε κάποιο μέρος αυτού στο σπίτι μας.
Αν έχεις ακούσει πολλές φορές ένα κομμάτι και μεγάλο μέρος του συστήματος είναι γνωστό ή τουλάχιστον γνωρίζεις τη φιλοσοφία της εταιρίας στον ήχο τότε μπορείς να βγάλεις κάποια πρόχειρα συμπεράσματα.
Φυσικά δεν μπορείς να ξέρεις αν θα παίξει τόσο καλά στο σπίτι σου με τα μηχανήματα που έχεις!

Re: Απάντηση: Re: Πως επιλεγουμε μια συσκευη?

Εννοεις πως ειναι σχετικα απιθανο να κανει καποιος μεγαλος λαθος αν αγορασει ενα καλο μηχανημα μιας πολυ καλης εταιριας? Π.χ. αν ειχα 7500 ισως να αγοραζα χωρις πολλη σκεψη τον Reference 110 της Audio Research και ας μην εχω ακουσει καν τον συγκεκριμενο ενισχυτη, παρα μονο αλλα μηχανηματα της Audio Research, τα οποια ομως μου αρεσαν πολυ. Ποσο λανθασμενη μπορει να αποδειχθει αραγε μια τετοια επιλογη?

Γενικά πιστεύω ότι οταν συζητάμε για μια συγκεκριμένη κατηγορία όλα τα μηχανίματα είναι πάνω κάτω τα ίδια. Διαφέρουν ίσως σε σημεία-λεπτομέριες, που τα κάνουν καλύτερα ή χειρότερα για ένα συγκεκριμένο set-up και κυρίως για τις προτημήσεις του υποψήφιου αγοραστή, αλλά στο διατάυτα είναι όλα πάνω κάτω τα ίδια. Το λάθος που μπορεί να γίνει είναι μήπως κάποια συγκεκριμένη εταιρεία υπερκοστολογεί κάτι, το οποίο μπορεί να το βρεί κάποιος φτηνότερα σε άλλη εταιρεία.

Συμφωνώ και εγω στο ΥΓ σου. Στα ηχεία οι διαφορές είναι ποιό ουσιαστηκές και πιστεύω επίσης, ότι τα ηχεία είναι που κάνουν την διαφορά σε ένα σύστημα και πολύ λιγότερο ο ενισχυτής. Τα ηχεία είναι που θέτουν τα πάνω όρια ενός συστήματος. Μπορούν να φτάσουν μέχρι ένα σημείο και απο 'κει και πέρα όσο ακριβό ενισχυτή και να τους βάλεις, τα ίδια θα ακούς με ελάχιστες διαφορές που δεν θα δικαιολογούν την διαφορά τιμής.

Last edited:
Τελικα, μπορει καποιος να καταλληξει σε μια συσκευη αν δεν τη φερει στο σπιτι του και εκει να κανει τη συγκριση με καποιες αλλες συνυποψηφιες?

Φυσικά! Αρκεί να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Εξασφαλίζεις ότι το υπόλοιπο σύστημα αποτελείται από συσκευές σωστά σχεδιασμένες και υψηλής ποιότητας, και εναλλάσσεις την υπό κρίση συσκευή με άλλες ομοειδείς, κατά προτίμηση από ένα ευρύ τιμολογιακό φάσμα, ώστε να έχεις μιαν αρκετά σαφή αντίληψη, πού χάνει και πού κερδίζει η υπό κρίση συσκευή. Λογική χρειάζεται και καθαρό και ευρύ μυαλό. Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι ο πωλητής παραμένει σιωπηλός.

Ειναι δυνατον μετα απο μια τετοια ακροαση να αποφασισει καποιος πως αυτο ειναι το CD player που θα αγορασει μιας και αυτο παιζει καλυτερα απο τον ανταγωνισμο του?

Φυσικά! Με την ίδια όπως παραπάνω διαδικασία.

Εχω και μια "υποερωτηση". Διαλεγοντας απο διαισθηση και ουσιαστικα χωρις σωστες συγκριτικες δοκιμες μια καλη συσκευη καποιας πολυ καλης εταιριας, μπορει να κανει σοβαρο λαθος?

Όχι.

Εχοντας πολυ μικρη εμπειρια απο το χωρο του Hi-End, συνεχιζω να εχω την εξης απορια. Λεει καποιος, πχ, "ακουσα τον ταδε τελικο στην εκθεση ή στον αντιπροσωπο ή σε καποιο σπιτι". Δεν το πολυκαταλαβαινω αυτο. Πως ξεχωριζουμε τη συμβολη μιας συγκεκριμενης συσκευης στον τελικο ηχο ενος συστηματος? Εχω δει κοσμο να καθεται απεναντι απο ενα συστημα και να λενε πως πχ, ο προ παιζει πολυ καλα. Πως το καταλαβαινει κανεις αυτο? Τελικα, μπορει καποιος να καταλληξει σε μια συσκευη αν δεν τη φερει στο σπιτι του και εκει να κανει τη συγκριση με καποιες αλλες συνυποψηφιες? Τι κερδιζει καποιος ακουγοντας ενα CD player σε καποιο αλλο σετ απ? Ειναι δυνατον μετα απο μια τετοια ακροαση να αποφασισει καποιος πως αυτο ειναι το CD player που θα αγορασει μιας και αυτο παιζει καλυτερα απο τον ανταγωνισμο του?

Εχω και μια "υποερωτηση". Διαλεγοντας απο διαισθηση και ουσιαστικα χωρις σωστες συγκριτικες δοκιμες μια καλη συσκευη καποιας πολυ καλης εταιριας, μπορει να κανει σοβαρο λαθος? Πχ, με 10000 αγοραζει καποιος με κλειστα ματια και αυτια εναν τελικο της Krell. Ειναι πολυ πιθανο να μπορουσε να αγορασει, με τα ιδια ή λιγοτερα χρηματα, καποιον αλλο τελικο και το αποτελεσμα στον ηχο του να ηταν εμφανως καλυτερο? Αν ναι, τοτε τι κανουμε?

υ.γ. νομιζω πως στα ηχεια οι διαφορες ειναι πιο μεγαλες και ουσιαστικες.

Η προσωπικη μου αποψη ειναι οτι το στησιμο ενος συστηματος ξεκιναει απο τα ηχεια. Μετα απο ακροασεις διαφορων ηχειων εντος διαφορων σεταπ καταληγεις στο ηχειο που σε εκφραζει. Αυτο πιστευω οτι ειναι το πιο δυσκολο, χρονοβορο αλλα και σημαντικο τμημα της αναζητησης. Αν βρεις το ηχειο που σου ταιριαζει (και να καλυπτεις οικονομικα την αγορα του) εχεις λυσει το 70% του προβληματος. Δευτερο βημα ο ενισχυτης. Εμπιστευεσαι ως ενα σημειο τις κριτικες για τον ηχο του ενισχυτη κιαν ειναι δυνατον τον δοκιμαζεις στο ηχειο σου. Και τελος η πιο ευκολη δουλεια ειναι η πηγη ακριβως γιατι η καλη πηγη οφειλει να ειναι ουδετερη. Εδω ακολουθεις τις κριτικες και το ονομα της εταιρειας (αν δεν μπορεις να το δοκιμασεις στο συστημα σου). Τελος στα καλωδια θα πας με καθαρα τεχνικα στην αγορα τους, να ματσαρουν καλα με τα ηχεια σου. Οσο πιο πολυ ασχοληθεις με την ακροαση διαφορων συστηματων τοσο πιο ικανος γινεσαι να κρινεις τις ικανοτητες διαφορων μερων αλλων συστηματων (γιαυτο και υπαρχουν οι ειδικοι και ο ειδικος τυπος) και οσο πιο προσεκτικα ακους το δικο σου συστημα τοσο πιο ικανος γινεσαι να πετυχεις τις κατα σημεια αναβαθμισεις του ωστε σιγα σιγα να το φερεις εκει που σε καλυπτει ηχητικα πληρως (αν υπαρχει τελος σε αυτο). Οι τιμες εγγυονται κατασκευαστικη και ηχητικη ποιοτητα δεν απαγορευεται ομως ο καθενας να "ματσαρει" με φθηνοτερα μηχανηματα, αλλιως θα πουλουσε μονο μια εταιρεια κι ενα μονο μηχανημα.

Προσωπικα δυσκολευομαι πολυ να κρινω ενα μηχανημα οταν παιζει με ενα ηχειο που δεν εχω αξανακουσει (γιατι δεν ξερω τι ειναι του μηχανηματος και τι του ηχειου). Αλλα δυσκολευομαι να κρινω και οταν παιζει με ηχειο που δεν μου αρεσει γιατι υποτιμω το μηχανημα. Δινω πολυ μεγαλη σημασια στο ηχειο.

Προσωπικα δυσκολευομαι πολυ να κρινω ενα μηχανημα οταν παιζει με ενα ηχειο που δεν εχω αξανακουσει (γιατι δεν ξερω τι ειναι του μηχανηματος και τι του ηχειου). Αλλα δυσκολευομαι να κρινω και οταν παιζει με ηχειο που δεν μου αρεσει γιατι υποτιμω το μηχανημα. Δινω πολυ μεγαλη σημασια στο ηχειο.

Έτσι είναι. Το ηχείο είναι το βασικότερο κομμάτι του κρίκου.

Προσωπικα δυσκολευομαι πολυ να κρινω ενα μηχανημα οταν παιζει με ενα ηχειο που δεν εχω αξανακουσει (γιατι δεν ξερω τι ειναι του μηχανηματος και τι του ηχειου).

Σε γενικες γραμμες, αυτο λεω κι εγω.

Πολυ ενδιαφερον το θεμα και πιστευω πως θα παει μακρια η κουβεντα.

Αλλα εχω μια σκεψη, μηπως...λεω μηπως... θα 'πρεπε πλεον να μιλαμε οχι για μεμονομενες συσκευες αλλα για συστηματα συσκευων που ταιριαζουν μεταξυ τους η/και αναδυουν το καλυτερο ηχητικο αποτελεσμα?

Λεω μηπως...:stupid:

το πιο "λαθος" που μπορει να κανει κανεις αγοραζοντας απο διαισθηση ειναι το οικονομικο ,δηλαδη κατι πολυ ακριβοτερο απο τις αναγκες που πραγματικα εχει
τωρα οσο αφορα τις διαφοες δοκιμες που γινονται ειναι γνωστο οτι μονο η αυστηρη συγκριση τυπου Α-Β οδηγει σε καποια συμπερασματα και ειναι επισης γνωστο οτι πρακτικα δεν εφαρμοζεται εμπορικα (πως θα μπορουσε αλλωστε)

οσο αφορα το (ειρωνικο προφανως ,αλλα σε καμμια περιπτωση κακοβουλο) σχολιο που εκανα για τους ΩΡΛ δεν μπορω να δεχτω με τιποτα στον κοσμο οτι ακουγονται μηχανηματα εκτος απο τα ηχεια. Το σωστο πχ για τους τελικους ειναι οτι οδηγουν σωστα (η μετρια η χαλια) τα ταδε ηχεια και αυτο ειναι ολο

και για να μην ξεφυγω απο την ουσια του thread βαζω και αλλη μια παραμετρο που αξιζει προσοχης και φυσικα δεν εξαιρω ουτε εμενα
αυτην του ψυχολογικου μας χρηματικου οριου σε μια επικειμενη αγορα σε ενα προιον που γουσταρουμε
εαν πχ εχουμε να διαθεσουμε 2000 ευρω για να αγορασουμε ενα ενισχυτη ,θα το παμε απο δω θα το παμε απο κει ,αλλα στο τελος τοσα θα δωσουμε απο τον φοβο μην παρουμε κατι χειροτερο
οτιδηποτε φθηνοτερο ειναι ψυχολογικα ενας συμβιβασμος ,που στο κατω κατω της γραφης κανεις δεν θελει να κανει σε κατι που αγαπαει

οσο αφορα το (ειρωνικο προφανως ,αλλα σε καμμια περιπτωση κακοβουλο) σχολιο που εκανα για τους ΩΡΛ δεν μπορω να δεχτω με τιποτα στον κοσμο οτι ακουγονται μηχανηματα εκτος απο τα ηχεια. Το σωστο πχ για τους τελικους ειναι οτι οδηγουν σωστα (η μετρια η χαλια) τα ταδε ηχεια και αυτο ειναι ολο

Κάτσε λίγο...

Δηλαδή λές,ότι όλες οι πηγές κι όλοι οι ενισχυτές(έστω και μόνο οι τελικοί),ακούγονται το ίδιο;:blink:´

Εντάξει σεβαστή η άποψή σου,αλλά δεν είναι του κόσμου τούτου.