Πως επιλεγουμε μια συσκευη?

οχι φυσικα και δεν λεω κατι τετοιο, μαλλον δεν μπορεσα να το κανω κατανοητο
οι πηγες φυσικα και εχουν διαφορετικο χαρακτηρα , ομως αυτο που ακους ειναι παλι τα ηχεια και την επιδραση που εχει η οποια πηγη σε αυτα
μπορει να ειναι τροπος του λεγειν ακουω ενα cd player ,στην ουσια ομως ακους τα ηχεια και την οπωσδηποτε διαφορετικη επιδραση που εχει καθε πηγη σε αυτα
τωρα για τους τελικους που αναφερθηκα κυριως, ειναι υπερβολη ακομα και για σχημα λογου να λεει καποιος οτι ακουγεται
ελπιζω να εγινα κατανοητος

οχι φυσικα και δεν λεω κατι τετοιο, μαλλον δεν μπορεσα να το κανω κατανοητο
οι πηγες φυσικα και εχουν διαφορετικο χαρακτηρα , ομως αυτο που ακους ειναι παλι τα ηχεια και την επιδραση που εχει η οποια πηγη σε αυτα
μπορει να ειναι τροπος του λεγειν ακουω ενα cd player ,στην ουσια ομως ακους τα ηχεια και την οπωσδηποτε διαφορετικη επιδραση που εχει καθε πηγη σε αυτα
τωρα για τους τελικους που αναφερθηκα κυριως, ειναι υπερβολη ακομα και για σχημα λογου να λεει καποιος οτι ακουγεται

Οχι δεν γινατε κατανοητος! Δηλαδη για παραδειγμα στο δικο μου συστημα οτι ενισχυτη θα βαλω τα ιδια πραγματα θα ακουσω? Αυτο λετε γιατι ειλικρινα δεν καταλαβα. Αν λετε αυτο διαφωνω καθετως οριζοντιως και πλαγιως γιατι δεν ισχυει και οποτε θελετε ελατε να σας το αποδειξω ευχαριστως.-bye-

Δεν θέλω να κάνω τον δικηγόρο, αλλά αν κατάλαβα καλά, λέει αυτό που είχα πει κι εγω στην αρχή. Τα ηχεία ορίζουν το πόσο καλά μπορεί να παίξει ένα σύστημα και κατά συνέπεια, σε ένα σύστημα αυτό που ακούμε είναι τα ηχεία και όχι τον ενισχυτή. Αν το πάρουμε και ανάποδα, αν βάλουμε τον ίδιο ενισχυτή σε διαφορετικά ηχεία, θα ακούσουμε διαφορετικά πράγματα.

Να συμφωνήσω κι εγώ πως ειδικά στα ηχεία δεν υπάρχει περιθώριο σωστής επιλογής αν δεν τα ακούσουμε. Τουλάχιστον αν εμπειρικά ξέρει κανείς την ηχητική ταυτότητα της κάθε εταιρείας ηχείων, μπορεί να έχει ένα μπούσουλα. Δηλαδή, για παράδειγμα, προσωπικά αντιπαθώ τα τουίτερ μεταλλικού θόλου και κάποιες συγκεκριμένες μάρκες που για άλλους είναι πολύ καλές. Είναι και θέμα προτίμησης, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι δεν ακούμε το ίδιο όλοι. Μια περιοχή συχνοτήτων που ενοχλεί κάποιον, μπορεί ένας άλλος να την ακούει με βύθιση.

Αν καταλήξουμε στα ηχεία, που είναι το βασικότερο στοιχείο ενός συστήματος, η επιλογή του ενισχυτή έχει να κάνει κυρίως με το ταίριασμα και τη σωστή υποστήριξη των συγκεκριμένων ηχείων. Επειδή κάποια ηχεία είναι πολύ αποκαλυπτικά, οι χροιές των ενισχυτών έχουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία σε αυτές τις περιπτώσεις. Σίγουρα κι εδώ υπάρχουν σχολές και για μια φορά ακόμα είναι θέμα γούστου. Άλλος θέλει βαρβάτα μπάσα, άλλος αέρινες μεσαίες κοκ.

Τώρα στις πηγές, τι να πω. Είναι πολύ γενική η έννοια. Άλλο το πικάπ, άλλο οι ψηφιακές εκδοχές κλπ.

Κανονικά, κακά τα ψέματα, πρέπει να ακούσουμε πριν διαλέξουμε οτιδήποτε. Τώρα αν δεν υπάρχει χρόνος, δυνατότητα και διάθεση για να μπει κανείς σε αυτή την ψυχοφθόρα διαδικασία, ανακαλεί από τη μνήμη του την προσωπική βάση δεδομένων που έχει σχηματίσει με τα χρόνια από ακροάσεις συσκευών και αποφασίζει. Και ότι και να πάρουμε, πρέπει να έχουμε διάθεση να το χρησιμοποιήσουμε για αυτό που το πήραμε. Να ακούμε μουσική. Αν μπούμε στη διαδικασία να βρούμε τα αρνητικά του, δεν θα τελειώσει ποτέ αυτή η εσωτερική φαγωμάρα...

Δεν θέλω να κάνω τον δικηγόρο, αλλά αν κατάλαβα καλά, λέει αυτό που είχα πει κι εγω στην αρχή. Τα ηχεία ορίζουν το πόσο καλά μπορεί να παίξει ένα σύστημα και κατά συνέπεια, σε ένα σύστημα αυτό που ακούμε είναι τα ηχεία και όχι τον ενισχυτή. Αν το πάρουμε και ανάποδα, αν βάλουμε τον ίδιο ενισχυτή σε διαφορετικά ηχεία, θα ακούσουμε διαφορετικά πράγματα.

αυτο ακριβως λεω και δεν καταλαβαινω γιατι δεν γινομαι κατανοητος
ηχο ακους απο τα ηχεια ,τα συνοδα επεμβαινουν σε οποιο βαθμο αλλα ο ηχος εξακολουθει να βγαινει απο τα ηχεια
δεν αμφιβαλω οτι ενας τελικος μπορει να οδηγησει καλυτερα η χειροτερα ενα ηχειο(εχω και τις προσωπικες μου εμπειριες) ,ο χαρακτηρας ομως του ηχειου δεν αλλαζει
αυτο που δεν καταλαβαινω ειναι να ακουω καποιον να λεει "κοιτα πως ακουγεται αυτος ο τελικος"
ειμαι ανοικτος να συμμετεχω σε οποιαδηποτε Α-Β δοκιμη και σαν ερασιτεχνης μουσικος εμπιστευομαι τα αυτια μου

επειδή η συζήτηση είναι πολύ ενδιαφέρουσα, θα ήθελα και εγώ μία καλύτερη εξήγηση για το παραπάνω. Εγώ που συμπτωματικά έχω ανάγκη για έναν τελικό, πως θα τον επιλέξω;

Στο υπάρχον σύστημά μου θα δοκιμάσω 2,3,5,10 τελικούς (χωρίς να αλλάξω τίποτα άλλο!!!) και θα επιλέξω αυτόν που στο σύστημά μου έβγαλε το καλύτερο (για μένα) ηχητικό αποτέλεσμα. (με την προϋπόθεση ότι δε σκοπεύω να αλλάξω σύντομα τους υπόλοιπους κρίκους της αλυσίδας!)

Είναι λάθος αυτή η τακτική; (και αν ναί, γιατί; ).

δεν αμφιβαλω οτι ενας τελικος μπορει να οδηγησει καλυτερα η χειροτερα ενα ηχειο(εχω και τις προσωπικες μου εμπειριες) ,ο χαρακτηρας ομως του ηχειου δεν αλλαζει
αυτο που δεν καταλαβαινω ειναι να ακουω καποιον να λεει "κοιτα πως ακουγεται αυτος ο τελικος"
ειμαι ανοικτος να συμμετεχω σε οποιαδηποτε Α-Β δοκιμη και σαν ερασιτεχνης μουσικος εμπιστευομαι τα αυτια μου

Θέλεις να πεις πως η χροιά ενός οργάνου είναι ολόϊδια εφ'όσον αναπαράγεται από το ίδιο ηχείο (και ίδια πηγή και καλώδια και ...ότι άλλο ίδιο), άσχετα από τον ενισχυτή;

(αλλά μπορεί να αλλάζει το μέγεθός του ή η θέση του στο χώρο; ).

Πιστευω πως αυτο που εννοει ο φιλος ειναι οτι η επιλογη των μηχανηματων γινεται με γνωμονα την καλυτερη αξιοποιηση του ηχειου σου (που υποτιθεται οτι ειναι η αναφορα σου, ο ηχος σου αυτο που σου ταιριαξε) ωστε να ολοκληρωθει η ηχητικη εικονα. Ευτυχεις αυτοι που βρηκαν ευκολα και χωρις τρελο κοστος ηχειο που αγαπησαν. Τα αλλα ειναι ευκολη δουλεια. Επισης πιστευω οτι ενα σημαντικο κομματι των μονιμως ανικανοποιητων ειναι οτι δεν εχουν βρει το δικο τους ηχειο.

επειδή η συζήτηση είναι πολύ ενδιαφέρουσα, θα ήθελα και εγώ μία καλύτερη εξήγηση για το παραπάνω. Εγώ που συμπτωματικά έχω ανάγκη για έναν τελικό, πως θα τον επιλέξω;

Στο υπάρχον σύστημά μου θα δοκιμάσω 2,3,5,10 τελικούς (χωρίς να αλλάξω τίποτα άλλο!!!) και θα επιλέξω αυτόν που στο σύστημά μου έβγαλε το καλύτερο (για μένα) ηχητικό αποτέλεσμα. (με την προϋπόθεση ότι δε σκοπεύω να αλλάξω σύντομα τους υπόλοιπους κρίκους της αλυσίδας!)

Είναι λάθος αυτή η τακτική; (και αν ναί, γιατί; ).

αυτό ακριβώς πρέπει να κάνεις

Κι εγώ που είμαι ερασιτέχνης μουσικός, ακούω διαφορές από τελικούς και μάλιστα πολύ μεγάλες...

Διαφορές υπάρχουν. Αν δεν υπήρχαν δεν θα ανισυχούσε κανένας για το τέριασμα εξάλλου.

Τώρα το πόσο μεγάλες είναι, εγω θα έλεγα ότι εξαρτάται περισσότερο από το πόσο καλά τεριάζουν με τα εκάστοτε ηχεία και υπόλοιπα κομμάτια που συνοδεύονται και λιγότερο από το πόσο καλά στημένοι είναι, την ποιότητα των υλικών τους.... (μέσα στην ίδια κατηγορία και οικονομική τάξη μεγέθους φυσικά).

Last edited:
(Νομίζω θα συμφωνήσουμε όλοι ότι,) ο τελικός ενισχυτής επηρεάζει λιγότερο από τα υπόλοιπα κομμάτια της αλυσίδας, το τελικό αποτέλεσμα.
Τι λέτε ?

Re: Απάντηση: Πως επιλεγουμε μια συσκευη?

(Νομίζω θα συμφωνήσουμε όλοι ότι,) ο τελικός ενισχυτής επηρεάζει λιγότερο από τα υπόλοιπα κομμάτια της αλυσίδας, το τελικό αποτέλεσμα.
Τι λέτε ?

Oλα λειτουργουν αθροιστικα στο τελικο αποτελεσμα και η πηγη και ο προ και ο τελικος. Ο προ κατεμε χρηζει περισσοτερης προσοχης και ειναι απολυτα σημαντικο να ειναι αριστης κατασκευης και σχεδιασης. Δηλαδη προτιμω να δωσω περισσοτερο "βαρος" στην προενισχυση αλλα σαφως ολα μαζι τελικα κανουν την διαφορα!

Re: Απάντηση: Πως επιλεγουμε μια συσκευη?

Τι λέτε ?

βαση ιδιας εμπειριας διαφωνω ριζικα. Και εγω ετσι πιστευα καποτε πριν αρχισω τις δοκιμες αλλα οταν αλλαξα τον τελικο μου απο Bryston σε Sovereign κρατωντας ολα τα υπολοιπα τα ιδια η βελτιωση ηταν τραγικη... Και μιλαμε για δυο τρανζιστορ ενισχυτες. Δε συζηταμε για λαμπες κλπ...

Οχι.

Ο λόγος;Η θεωρία αυτή βασίζεται στο:τελικός=ισχύς/αποτελεσματική οδήγηση.

Αλλά οι τελικοί,ανάλογα την υλοποίηση,είναι και πολλά άλλα.Μπορούν απλά να οδηγούν απροβλημάτιστα και το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα να μην ακούγεται εξ αιτίας τους(τραχύ,κουραστικό,άγριο,λειψή ανάλυση, αφύσικες φωνές,ομιχλώδης σκηνή και στήσιμο...........).

Το κάθε κομμάτι έχει την δική του αξία και κανένα δεν είναι αμελητέο ή δευτερεύον.

Το ακουστικό σήμα δέχεται την μεγαλύτερη ενίσχυση στόν τελικό (από περίπου 1~2V σε αρκετές δεκάδες Vrms)
Έχει δε να οδηγήσει μη γραμμικά φορτία (ηχεία) οπότε το πράγμα δυσκολεύει ακόμα πιό πολύ!

Όλα όμως τα στάδια βάζουν τον δικό τους χαρακτήρα στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα....
Γιάννης

Οχι.

Ο λόγος;Η θεωρία αυτή βασίζεται στο:τελικός=ισχύς/αποτελεσματική οδήγηση.

Αλλά οι τελικοί,ανάλογα την υλοποίηση,είναι και πολλά άλλα.Μπορούν απλά να οδηγούν απροβλημάτιστα και το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα να μην ακούγεται εξ αιτίας τους(τραχύ,κουραστικό,άγριο,λειψή ανάλυση, αφύσικες φωνές,ομιχλώδης σκηνή και στήσιμο...........).

Το κάθε κομμάτι έχει την δική του αξία και κανένα δεν είναι αμελητέο ή δευτερεύον.
Έχεις δίκιο αλλά νόμιζα ότι το "αποτελεσματική οδήγηση" είναι κάτι που εντοπίζεται αμέσως ακόμη και από αρχάριο.
Έπρεπε όμως στην παραπάνω πρόταση να το έγραφα.

Από'κει και πέρα.., έστω ότι έχουμε ικανοποιητική οδήγηση από έναν τελικό.
Αν τον αντικαταστήσουμε με έναν άλλον (που οδηγεί ικανοποιητικά και αυτός), θα έχουμε διαφορά μεγαλύτερη απο την αντικατάσταση, οποιασδήποτε άλλης συσκευής της αλυσίδας ?

Σημ.
Τα καλώδια εξαιρούνται !!!

Οι πολύ γενικές-αόριστες ερωτήσεις,μόνο με τον ίδιο τρόπο μπορούν να απαντηθούν κι αυτό δεν οδηγεί κάπου.

Αν υποθετικά αλλάξεις έναν Rotel 06(100 wpc),μ' έναν Pass Labs XA 100,εσύ τι λές;Εγώ λέω,ότι θα είναι ημέρα-νύχτα ένα πράγμα.

Θα έλεγα ότι αν συγκρίνουμε την διαφορά που θα πέρναμε αν αλλάζαμε CD player με την διαφορά που θα πέρναμε αν αλλάζαμε τελικό, πιστεύω ότι η αλλάγή CD player είναι μεγαλύτερης σημασίας.

Για την αλλαγή ηχείων δεν το συζητάμε καθόλου, εννοείτε.

Αυτό που κάνει ο τελικός είναι να ενισχύει το σήμα που πέρνει από τον προ. Υπό αυτή την έννια, πιστεύω ότι εφόσον είμαστε σε μια καλή κατηγορία και πέρνουμε "καθαρό" ρεύμα στα ηχεία και επαρκή οδήγηση, τότε καλύτερα να ασχοληθούμε με τον pro ή με κάποιο άλλο "αδύναμο" κρύκο της αλυσίδας.

Όλα ισχύουν υπό συνθήκες όμως.

Απάντηση: Re: Πως επιλεγουμε μια συσκευη?

Θα έλεγα ότι αν συγκρίνουμε την διαφορά που θα πέρναμε αν αλλάζαμε CD player με την διαφορά που θα πέρναμε αν αλλάζαμε τελικό, πιστεύω ότι η αλλάγή CD player είναι μεγαλύτερης σημασίας.

Για την αλλαγή ηχείων δεν το συζητάμε καθόλου, εννοείτε.

Αυτό που κάνει ο τελικός είναι να ενισχύει το σήμα που πέρνει από τον προ. Υπό αυτή την έννια, πιστεύω ότι εφόσον είμαστε σε μια καλή κατηγορία και πέρνουμε "καθαρό" ρεύμα στα ηχεία και επαρκή οδήγηση, τότε καλύτερα να ασχοληθούμε με τον pro ή με κάποιο άλλο "αδύναμο" κρύκο της αλυσίδας.

Όλα ισχύουν υπό συνθήκες όμως.

Κι αυτό είναι μιά πολύ γενική θεώρηση των πραγμάτων.
Μεγαλύτερες διαφορές άκουγα,όταν άλλαζα τους τελικούς σε παλιό μου σύστημα(με μικρές σχετικά αποκλίσεις τιμών),παρά απ' όταν άλλαζα το cdp(απο CAIRN 24/192 σε AUDIONET ART ή Τ+Α 4πλάσιας αξίας).