Πως επιλεγουμε μια συσκευη?

Διονυση ο Κογιας μιλησε για ενα ολοκληρωμενο συστημα απο καλα σχεδιασμενα προιοντα (Ηχεια, Ενισχυτικα, πηγες, καλωδια) και το οποιο θα παιξει σιγουρα καλα.

Και μου λες εσυ για σετακι προ -τελικου της χ εταιριας! (Δεν μιλησες για ολοκληρωμενο συστημα, το εκανες edit μετα.)

Ειναι ολοκληρωμενο συστημα αυτο? Και ακομα και αν ηταν παντα υπαρχει περιπτωση την μαγεια να την πετυχεις με ενα προ ας πουμε διαφορετικο απο τον τελικο.

Γιατί να μην εμβαθύνουμε λίγο παραπάνω από το να λέμε "τι λέει τώρα" "υπάρχει matching" ή να ειρωνευόμαστε, που δίνει και την εντύπωση ότι αυτός που το κάνει δεν μπορεί να στιρίξει με επιχειρίματα την άποψή του?

Ας ξεκινήσω λοιπόν με έναν συλογισμό και όποιος γνωρίζει κάτι ας με διορθώσει ή ας προσθέσει κάτι.

Αυτό που ακούει το ανθρώπινο αυτί είναι διαφορετικές συχνότητες σωστά? Αυτό είναι ο ορισμός του ήχου.

Ένα ηχείο, παράγει κάποιες συχνότητες, με μια διακύμανση και από αυτή τη διακύμανση (διάγραμμα απόκρισης συχνοτήτων σε σχέση με την ένταση της κάθε συχνότητας) εξαρτάται και το πόσο χρωματίζει τον ήχο, αν είναι ισσοροπημένο κτλ. Σωστά?

Κάποια ηχεία έχουν καλύτερη ανάλυση από κάποια άλλα, ίσως γιατί δεν μπορούν να αναπαράξουν κάποιες συχνότητες καθόλου, ή να το κάνουν σε κάποια ένταση που να τις ακούσει το αυτί. Ή έχουν περισσότερο distortion από κάποια άλλα, ενώ παίρνουν δηλαδή "εντολή" από τον ενισχυτή να αναπαράξουν τα 50Hz αυτά βγάζουν 50.2Hz. Μου φαίνεται λογικό. Δεν ξέρω, για πες τε....

Ένας ενισχυτής, βγάζει και αυτός κάποιες συχνότητες, με μια διακύμανση, πάρα πολύ μικρότερη απ' ότι αυτή του ηχείου και επίσης με πολύ καλύτερη ακρίβεια, λόγο ίσως του ότι δεν έχει κινητά μέρη και η αρκίβειά του έχει να κάνει με την ποιότητα των κυκλωμάτων που "φοράει". Μπορεί η διακύμανση αυτή λοιπόν να είναι και μικρότερη από +/-1db κάτι που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε. Και πιστεύω όπως και στα ηχεία, ότι από την ποιότητα κατασκευής του εξαρτάται το πόσο πολλές συχνότητες θα είναι σε θέση να αναπαράγει και φυσικά με πόση ακρίβεια κάνει αυτή την αναπαραγωγή. Σωστό και αυτό έτσι?

Οπότε με βάση τα παραπάνω, τι είναι αυτό που κάνει έναν ενισχυτή ηχιτικά καλύτερο για ένα συγκεκριμένο ζευγάρι ηχείων? Έχοντας πάντα ώς δεδομένο ότι είναι εντάξει ηλεκτρικά, ότι δηλαδή έχει αρκετό ρεύμα για τα ηχεία.

Διονυση ο Κογιας μιλησε για ενα ολοκληρωμενο συστημα απο καλα σχεδιασμενα προιοντα (Ηχεια, Ενισχυτικα, πηγες, καλωδια) και το οποιο θα παιξει σιγουρα καλα.

Και μου λες εσυ για σετακι προ -τελικου της χ εταιριας! (Δεν μιλησες για ολοκληρωμενο συστημα, το εκανες edit μετα.)

Ειναι ολοκληρωμενο συστημα αυτο? Και ακομα και αν ηταν παντα υπαρχει περιπτωση την μαγεια να την πετυχεις με ενα προ ας πουμε διαφορετικο απο τον τελικο.

Aλλα και για ολοκληρωμενο συστημα της Meridian να μιλας, αυτη ειναι μια πολυ ειδικη περιπτωση. Ο Κογιας μιλησε ξεκαθαρα για οποιαδηποτε καλοσχεδιασμενη συσκευη.

Γιατί να μην εμβαθύνουμε λίγο παραπάνω από το να λέμε "τι λέει τώρα" "υπάρχει matching" ή να ειρωνευόμαστε, που δίνει και την εντύπωση ότι αυτός που το κάνει δεν μπορεί να στιρίξει με επιχειρίματα την άποψή του?

Ας ξεκινήσω λοιπόν με έναν συλογισμό και όποιος γνωρίζει κάτι ας με διορθώσει ή ας προσθέσει κάτι.

Αυτό που ακούει το ανθρώπινο αυτί είναι διαφορετικές συχνότητες σωστά? Αυτό είναι ο ορισμός του ήχου.

Ένα ηχείο, παράγει κάποιες συχνότητες, με μια διακύμανση και από αυτή τη διακύμανση (διάγραμμα απόκρισης συχνοτήτων σε σχέση με την ένταση της κάθε συχνότητας) εξαρτάται και το πόσο χρωματίζει τον ήχο, αν είναι ισσοροπημένο κτλ. Σωστά?

Κάποια ηχεία έχουν καλύτερη ανάλυση από κάποια άλλα, ίσως γιατί δεν μπορούν να αναπαράξουν κάποιες συχνότητες καθόλου, ή να το κάνουν σε κάποια ένταση που να τις ακούσει το αυτί. Ή έχουν περισσότερο distortion από κάποια άλλα, ενώ παίρνουν δηλαδή "εντολή" από τον ενισχυτή να αναπαράξουν τα 50Hz αυτά βγάζουν 50.2Hz. Μου φαίνεται λογικό. Δεν ξέρω, για πες τε....

Ένας ενισχυτής, βγάζει και αυτός κάποιες συχνότητες, με μια διακύμανση, πάρα πολύ μικρότερη απ' ότι αυτή του ηχείου και επίσης με πολύ καλύτερη ακρίβεια, λόγο ίσως του ότι δεν έχει κινητά μέρη και η αρκίβειά του έχει να κάνει με την ποιότητα των κυκλωμάτων που "φοράει". Μπορεί η διακύμανση αυτή λοιπόν να είναι και μικρότερη από +/-1db κάτι που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε. Και πιστεύω όπως και στα ηχεία, ότι από την ποιότητα κατασκευής του εξαρτάται το πόσο πολλές συχνότητες θα είναι σε θέση να αναπαράγει και φυσικά με πόση ακρίβεια κάνει αυτή την αναπαραγωγή. Σωστό και αυτό έτσι?

Οπότε με βάση τα παραπάνω, τι είναι αυτό που κάνει έναν ενισχυτή ηχιτικά καλύτερο για ένα συγκεκριμένο ζευγάρι ηχείων? Έχοντας πάντα ώς δεδομένο ότι είναι εντάξει ηλεκτρικά, ότι δηλαδή έχει αρκετό ρεύμα για τα ηχεία.

Το τυμπανο του αυτιου μας ειναι μια μεμβρανη που παλλεται απο τα ηχητικα κυματα που προσκρουουν σ'αυτην- παλλεται οπως οι μεμβρανες των γουφερ και μεταδιδουν τον παλμο-ηχο στο ακουστικο νευρο. Το ηχητικο κυμα δεν ειναι μια μονοτονη γραμμη αλλα το αθροισμα εκατονταδων ηχητικων σηματων απο διαφορες συχνοτητες. Το καθε ηχειο αποδιδει με διαφορετικη ενταση, ακριβεια και σταθεροτητα καθε ενα απο τα εκατονταδες ηχητικα σηματα (κατα την διαρκεια της μουσικης ακροασης) γι αυτο το αθροισμα τους δινει τοση ποικιλια διαφορετικου ηχητικου αποτελεσματος απο τα διαφορα ηχεια. Εκει που συνανταται το μειονεκτημα του ηχειου με το μειονεκτημα του ενισχυτη λεμε οτι δεν ματσαρουν. Εκει που τα μικροελαττωματατους ειναι σε διαφορετικα σημεια (γιατι δεν υπαρχει μηχανημα ή ηχειο τελειο...μονο το αυτι μας ειναι τελειο) τα μηχανηματα ματσαρουν και το αποτελεσμα ειναι ευακουστο. Που σημαινει οτι ματσαρισμα μπορεις να κανεις κυριως με το αυτι ή με το προσπεκτους των χαρακτηριστικων αν εισαι αρκετα ειδικος στα τεχνικα χαρακτηριστικα και πως αυτα ερμηνευονται ηχητικα. Αν κανω λαθος διορθωστε με.

Re: Απάντηση: Πως επιλεγουμε μια συσκευη?

ο Κογιας μιλησε για ενα ολοκληρωμενο συστημα απο καλα σχεδιασμενα προιοντα (Ηχεια, Ενισχυτικα, πηγες, καλωδια) και το οποιο θα παιξει σιγουρα καλα.
Η αλήθεια είναι ότι ο Κόγιας ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΔΙΚΟ.
Μπορεί ο ηχητικός χαρακτήρας ανάμεσα στους συνδυασμούς να είναι διαφορετικός, μπορεί να προτιμάμε τον έναν από τον άλλον, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι σε καμιά περίπτωση κακό!
Σε ένα διάστημα είχα 4 ενισχυτές στο σπίτι, όλους από καλές εταιρίες. Δεν θα είχα πρόβλημα να κρατήσω οποιονδήποτε από τους 4. Πάραυτα, αυτός που μου άρεσε περισσότερο δεν ήταν αυτός που άρεσε στη γυναίκα μου. Αλλά κακό αποτέλεσμα δεν είχα με κανέναν από αυτούς, παρότι ήταν εντελώς διαφορετικής φιλοσοφίας.
Γιατί μπορεί το "μάτσινγκ" να σημαίνει να ταιράξεις τα μειονεκτήματα ενός μηχανήματος με τα πλεονεκτήματα ενός άλλου ώστε να ισοφαρίσουν. Αλλά όσο μικρότερα είναι τα μειονεκτήματα (=ικανή σχεδίαση) τόσο λιγότερα πράγματα έχει να ματσάρεις!

Last edited:
Το έχω πει και άλλες φορές...
Έχουμε στην αλυσίδα μας μία πηγή, έναν ενισχυτή, ένα ζευγάρι ηχεία.
Για να το κάνουμε πιο απλό και να μην αρχίσουμε να μιλάμε για ταχύτητες, ρεύματα του ενισχυτή, αντίσταση των ηχείων σε συγκεκριμένες συχνότητες κλπ το κάνω πιο απλό.

Παίρνουμε σαν δεδομένο ότι κανένα από αυτά δεν έχει τελείως flat απόκριση!
Η απόκριση της πηγής πέφτει στο -1 DB κάπου στα 100Hz...
Η απόκριση του ενισχυτή πέφτει στα -3 DB κάπου στα 100Hz...
Η απόκριση των ηχείων πέφτει στα -5DB κάπου στα 100Hz...

Που είναι τα 100Hz ΟΕΟ; :BDGBGDB55:

Αν είχαμε το παραπάνω σύστημα με ένα ζευγάρι ηχείων που κάνει peak η απόκριση +4 DB στα 100Hz ίσως, λέω, ΙΣΩΣ να παίζανε καλύτερα;

Και μη μου πείτε ότι τα ακριβά μηχανήματα δεν έχουν αποκλίσεις στην απόκριση γιατί δεν έχω τρίχες να τραβήξω!

Mιχαλη συμφωνω απολυτα.

Να προσθεσω ομως και κατι ακομα. Δηλαδη δυο συστηματα που εχουν την ιδια ακριβως αποκριση στο ιδιο χωρο, θα παιζουν ακριβως το ιδιο?

ΟΧΙ.

Αρα το θεμα ειναι αρκετα πιο πολυπλοκο.

.....
Να προσθεσω ομως και κατι ακομα. Δηλαδη δυο συστηματα που εχουν την ιδια ακριβως αποκριση στο ιδιο χωρο, θα παιζουν ακριβως το ιδιο?

ΟΧΙ.

Γιατί όμως ?

Δεν είπα ότι είναι τόσο απλό. Απλά έφερα ένα πολύ απλό παράδειγμα ώστε να αποδειχθεί ότι υπάρχει το λεγόμενο matching.

Αυτό που λες βέβαια δεν έχει να κάνει με matching αλλά καθαρά με γούστο.

Δεν σημαίνει ότι ένα ηχείο με μεγάφωνα από μπανανόφλουδες θα παίξει πιο καλά με SET, άσχετα που συμβαίνει :flipout:

Mιχαλη συμφωνω απολυτα.

ΟΧΙ.

να ρωτησω και εγω κατι σαν newb?

Γιατι διαβαζοντας αυτο το thread μου δημιουργηθηκαν πολλες αποριες και μπραβο στον Πετρο που το ανοιξε.

Προφανως δεν θα παιζουν το ιδιο.
Θα παιζουν ομως ασχημα? Ή θα παιζουν διαφορετικα αλλά και τα δυο καλα?

Το matching που συζηταμε μηπως ειναι πιο πολυ ψυχολογικο και καθαρα προσωπικο γουστο? (και λεω για την παραπανω υλοποιηση που ανεφερες φιλε Kharmacoma)

Πραγματικα εχω μπερδευτει.

να ρωτησω και εγω κατι σαν newb?

Γιατι διαβαζοντας αυτο το thread μου δημιουργηθηκαν πολλες αποριες και μπραβο στον Πετρο που το ανοιξε.

Προφανως δεν θα παιζουν το ιδιο.
Θα παιζουν ομως ασχημα? Ή θα παιζουν διαφορετικα αλλά και τα δυο καλα?

Το matching που συζηταμε μηπως ειναι πιο πολυ ψυχολογικο και καθαρα προσωπικο γουστο? (και λεω για την παραπανω υλοποιηση που ανεφερες φιλε Kharmacoma)

Πραγματικα εχω μπερδευτει.

Καλη ερωτηση. Νομιζω οτι το εξασκημενο αυτι θα καταλαβει ποια μηχανηματα δεν ματσαρουν. Μεταξυ τωρα αυτων που ματσαρουν (και ειναι παρα παρα παρα πολλες οι υλοποιησεις που ματσαρουν) ο καθενας επιλεγει αυτη που του ταιριαζει καλυτερα (ψυχολογια ή προσωπικο γουστο οπως ειπες).

Βασικά, αυτό που ήθελα να πω γράφοντας το κείμενο που έγραψα είναι, ότι υπάρχουν τόσες πολλές συνησταμένες που πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν ώστε είναι σχεδόν αδύνατο να βρούμε ένα σύστημα που τα χαρακτηριστικά των επιμέρους κομματιών να τεριάζουν μεταξύ τους και σε όλα αυτά, πρέπει να βάλουμε και το ποιό συμαντηκό που λέγετε χώρος και από τον οποίο εξαρτάται ποιές συχνότητες θα ακούγονται ποιό δυνατά και ποιές ποιό σιγά. Γιατί δεν είναι μόνο οι άρτιες συχνότητες (20-30-35...Hz), αλλά και οι δεκαδικές (20,5 - 32.7...Hz) και οι ακρίβεια αναπαραγωγής της κάθε συχνότητας από το κάθε κομμάτι του συστήματος και φυσικά από την ίδια την εγγραφή.

Αν ο ενισχυτής δίνει +1db σε μια συγκεκριμένη συχνότητα, ο χώρος μπορεί να δώσει και 6 και 7db. Επομένος, μήπως όντως το να λέμε ότι ο τάδε τελικός τεριάζει με τον τάδε προενισχυτή δεν είναι σωστό και θα πρέπει να λέμε ο τάδε τελικός τεριάζει με τον τάδε προενισχυτή στον χώρο μου?

Και μήπως αυτό που είπατε πριν, ότι δηλαδή καλά επιμέτρους κομμάτια έχουν σχεδόν γραμμική από κριση, οπότε ματσάρουν ούτος ή άλλως μεταξύ τους και από εκεί και πέρα είναι πολύ ποιό σημαντικό να συζητάμε για ματσάρισμα συστήματος-χώρου?

Οπότε αν ισχύει το παραπάνω, όντως ο Costas έχει δίκιο που λέει "ματσάρισμα οοουστ..."

Για πες τε. Μου ακούγονται πολύ λογικά όλα αυτά.

Last edited:
Πώς γίνεται, να ματσάρουμε διαφορετικά κομμάτια ενός συστήματος για:

1. Την ένταση που παίζουν τόσες πολλές και διαφορετικές συχνότητες (που σημαίνει γραμμικότητα)
2. Την ακρίβεια αναπαραγωγής τους (που σημαίνει distortion)
3. Το πλήθος των συχνοτήτων που είναι σε θέση να αναπαράγει κάθε κομμάτι του συστήματος (που σημαίνει κυρίως ανάλυση και αν το σκεφτείτε συμπεριλαμβάνει και όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της ποιότητας του ήχου).

Και όταν τα κομμάτια είναι 2, θα μπορούσε κάποιος ενδεχομένως να πεί ότι βρήκα το τέλειο ζευγάρι ας πούμε προ-τελικού. Όταν όμως τα κομμάτια πληθαίνουν, η δυσκολία αυξάνεται γεωμετρικά πλέων...

Για πες τε...

Μήπως ο Costas έχει δίκιο και τελικά ο χώρος είναι το κύριο συστατικό του ματσαρίσματος?

Last edited:
Αν πρέπει να επιλέξω μιά συσκευή που δεν την έχω ζήσει σε δικό μου χώρο και σύστημα, επιλέγω αυτήν για την οποία έχω ακούσει/διαβάσει τα καλύτερα λόγια. Αλλοιώς παίρνω την πιό ΒΑΡΙΑ και φεύγω...