ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ...

Αν προσέξετε 10 περίπου άτομα,που παρακολουθούσαν το θέμα εξαφανίστηκαν...

Αυτό το γεγονός εσάς δεν σας στενοχωρεί;

Προσωπικά δεν με ενοχλούν οι αντιρρήσεις, η στενοκεφαλιά όμως μου τη
δίνει. Δεν γίνεται συζήτηση με αυτό το πνεύμα, μεγάλα ''παιδιά'' είμαστε, ας
φερθούμε ανάλογα και ας κάνουμε μια γόνιμη συζήτηση!!!

Re: Απάντηση: Re: ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ...

Μπα?! Τι έπαθες, σοβαρολογείς τώρα?
Άλλα έλεγες!

O Dipie προσέφερε τα ηχεία σου σε όποιον γυρίσει intopic!
Ε, και όσο νάναι, δεν μπορείς να συγκρίνεις τα 40άρια με τα stacked!

Αλλά και πάλι, και να μου τα χάριζες μάλλον θα τα πούλαγα να αγοράσω κάτι που να μην μοιάζει τόσο με παραθυρόφυλλο... :p
Φυσικά λόγω χώρου και μόνο (για να μην παρεξηγιόμαστε ε; ).

Μα, δεν μοιάζουν με παραθυρόφυλλα, πιό πολύ προς σε πόρτες φέρνουν!
Σε μικρό σχετικά χώρο τα έχω και εγώ, δεν είναι και τόσο πρόβλημα αυτό!
Θα κάνουμε την υπέρβαση και να επιστρέψουμε στο θέμα μας ουσιαστικά?
Πες δυό λόγια αν θες γιά τους ενισχυτές και τις διαφοροποιήσεις του
χαρακτήρα τους.

Τελικά τι είναι αυτό που κάνει τους ενισχυτές να παίζουν διαφορετικά και
δίνει στον κάθε έναν από αυτούς τον δικό του ηχητικό χαρακτήρα ή μη?
Τα ένεργά υλικά (λυχνίες, τρανζίστορ, ολοκληρωμένα), τα παθητικά υλικά
(πυκνωτές, αντιστάσεις, πήνια), η κυκλωματική σχεδίαση, κάτι άλλο
μυστήριο και ακατανόητο που εφαρμόζει ο εκάστοτε κατασκευαστής -
σχεδιαστής, όλα μαζί? Οι απόψεις σας?!

Re: Απάντηση: ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ...

Το έχω αναφέρει πριν:
1. Ο σχεδιαστής, η προσωπικότητά του.
Έχει εμπειρίες ζωντανής ακουστικής μουσικής;
Έχει μουσικό αφτί;
Παίζει μήπως και κανένα μουσικό όργανο;
2. Η σχεδίαση, το επόμενο στάδιο.
3. Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσει.
Το 2 και 3 στοχεύουν στο να αναπαράγουν την πραγματικότητα να την πλησιάσουν όσο περισσότερο μπορούν. Λ.Σ.

Οσο πιο απλά μπορώ :
Το θέμα σε αυτη τήν ερώτηση , δέν είναι τόσο ο διαφορετικός ηχητικός χαρακτήρας , αλλά το πόσες φορές διαφορετικός θα είναι , καθώς θα οδηγεί διαφορετικό φορτίο ΚΑΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΧΩΡΟ

Πάντως το μεγαλύτερο κομματι τής ηχητικής φυσιογνωμίας ενός ενισχυτικού (αν δεχθούμε απριόρι οτι καταφέρνει να οδηγεί χωρις να ζορίζεται - σε κάποιες στάθμες - οχι απαραίτητα μεγάλες ) , απαντά σε κυρίως τρία χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν και με την σχεδίαση και με τα υλικά - αλλά οχι υπο το πρισμα τής επιλογής για χροιές/φυσικότητες/εσωτερικότητες και άλλες τέτοιες εξυπνάδες
Φυσικά αυτά τα χαρακτηριστικά ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ και αναλόγως σχεδίασης , ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΦΟΡΤΙΟ

1) Η συνολική του "απόδοση" σε συντελεστή απόσβεσης , σε ολο το φάσμα (δηλαδή το έλεγχο του κώνου / θόλου / μεμβράνης σε σχεση με τήν συχνότητα ... και τήν σταθερότητα/διακύμανση αυτής της τιμής - που είναι καθαρός αριθμός - σε σχέση και παλι με ολο το ακουστικό φάσμα (είναι προφανές οτι ένα φορτίο που κατά βάση είναι ομαλό /ωμικό , ΒΟΗΘΑΕΙ τα μέγιστα ένα ενισχυτή να αποδόσει οπως σχεδιάστηκε και μετράει στο εργαστήριο ..)

2) Η κατανομή αρμονικών και σε ενεργειακό επίπεδο (δηλαδή αν πχ η τρίτη είναι δυνατότερη απο τήν δεύτερη και ασθενέσθερη απο τήν πέμπτη ) , αλλά και ΚΥΡΙΩΣ Η ΕΝΔΟΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ (και κυρίως η TIM = TRANSIENT INTERMODULATION DISTORTION )

3) O μέγιστος ρυθμός εναλλαγών (σήματος ) που πολλές φορες αναφέρεται σαν slew rate ή slew limit (αλλά είναι πιο πολύπλοκο θέμα )

Σαφώς υπάρχουν και άλλες μετρήσιμες ποιότητες/ποσότητες , αλλά είναι σταγόνα εν τω ωκεανώ μπροστά στο γενικό στραπατσάρισμα ενός χώρου και κυρίως μπροστά στήν γενικευμένη ΑΓΝΟΙΑ / ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ περί ακουστικής χώρων

Το έχω αναφέρει πριν:
1. Ο σχεδιαστής, η προσωπικότητά του.
Έχει εμπειρίες ζωντανής ακουστικής μουσικής;
Έχει μουσικό αφτί;
Παίζει μήπως και κανένα μουσικό όργανο;
2. Η σχεδίαση, το επόμενο στάδιο.
3. Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσει.
Το 2 και 3 στοχεύουν στο να αναπαράγουν την πραγματικότητα να την πλησιάσουν όσο περισσότερο μπορούν. Λ.Σ.

+++απλα και ομορφα
και θα μεινω περισσοτερο σχεδιαστη και στην αποψη του περι ακουστικης και μουσικης παιδειας γιατι τα αλλα δυο ειναι αποτελεσμα της αποψη του και της οικονομοτεχνικης του μελετης.

π.χ. ο κυριος Τζωρτζακης σχεδιαζει και κατασκευαζει ηχεια τα οποια εχουν μια ελαφρα πτωση μεταξυ 1-4KHz, το κανει συνειδητα γιατι ολοι οι χωροι των σπιτιων μας εχουν ανακλασεις οι οποιες τονιζουν αυτο το φασμα, σε γλυτωνει απο ηχοαποροφητικα και αλλα...

Το πόσο ο σχεδιαστής ακούει σε σχέση με το πόσο μιλάει.

Οσο πιο απλά μπορώ :
Το θέμα σε αυτη τήν ερώτηση , δέν είναι τόσο ο διαφορετικός ηχητικός χαρακτήρας , αλλά το πόσες φορές διαφορετικός θα είναι , καθώς θα οδηγεί διαφορετικό φορτίο ΚΑΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΧΩΡΟ

Πάντως το μεγαλύτερο κομματι τής ηχητικής φυσιογνωμίας ενός ενισχυτικού (αν δεχθούμε απριόρι οτι καταφέρνει να οδηγεί χωρις να ζορίζεται - σε κάποιες στάθμες - οχι απαραίτητα μεγάλες ) , απαντά σε κυρίως τρία χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν και με την σχεδίαση και με τα υλικά - αλλά οχι υπο το πρισμα τής επιλογής για χροιές/φυσικότητες/εσωτερικότητες και άλλες τέτοιες εξυπνάδες
Φυσικά αυτά τα χαρακτηριστικά ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ και αναλόγως σχεδίασης , ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΦΟΡΤΙΟ

1) Η συνολική του "απόδοση" σε συντελεστή απόσβεσης , σε ολο το φάσμα (δηλαδή το έλεγχο του κώνου / θόλου / μεμβράνης σε σχεση με τήν συχνότητα ... και τήν σταθερότητα/διακύμανση αυτής της τιμής - που είναι καθαρός αριθμός - σε σχέση και παλι με ολο το ακουστικό φάσμα (είναι προφανές οτι ένα φορτίο που κατά βάση είναι ομαλό /ωμικό , ΒΟΗΘΑΕΙ τα μέγιστα ένα ενισχυτή να αποδόσει οπως σχεδιάστηκε και μετράει στο εργαστήριο ..)

2) Η κατανομή αρμονικών και σε ενεργειακό επίπεδο (δηλαδή αν πχ η τρίτη είναι δυνατότερη απο τήν δεύτερη και ασθενέσθερη απο τήν πέμπτη ) , αλλά και ΚΥΡΙΩΣ Η ΕΝΔΟΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ (και κυρίως η TIM = TRANSIENT INTERMODULATION DISTORTION )

3) O μέγιστος ρυθμός εναλλαγών (σήματος ) που πολλές φορες αναφέρεται σαν slew rate ή slew limit (αλλά είναι πιο πολύπλοκο θέμα )

Σαφώς υπάρχουν και άλλες μετρήσιμες ποιότητες/ποσότητες , αλλά είναι σταγόνα εν τω ωκεανώ μπροστά στο γενικό στραπατσάρισμα ενός χώρου και κυρίως μπροστά στήν γενικευμένη ΑΓΝΟΙΑ / ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ περί ακουστικής χώρων

Tι είναι περίπου η ΤΙΜ;

Ο ρυθμός εναλλαγών δεν καθορίζει το πόσο ακριβης θα είναι η χρονική απόκριση; Επομένως και η συχνοτική. Αρα, δεν μεταφράζεται σε αρμονικό περιεχόμενο κι αυτο; Θελω να πω οτι δεν ειναι ανεξάρτητος παραγοντας.

Προσωπικά, πιστευω οτι η δυνατότητα να παίξει κανείς με το αρμονικό περιεχόμενο της απόκρισης του ενισχυτή είναι αυτή που
καθορίζει τον χαρακτήρα του. Αλλα απο την πλευρά του σχεδιαστη αυτο είναι ποσοτικο... Ξέρει πχ οτι οι αρτιες αρμονικές πλησιάζουν τον χαρακτήρα της λάμπας ενω οι περιττές αυτον του transistor.

Last edited:

Δεν καταλαβαίνω το πώς μπορεί να είναι σταγόνα στον ωκεανό όλα όσα προϋποθέτουν ένα καλό ενισχυτή, δηλαδή η σχεδίαση,
οι γνώσεις περί μοουσικής του σχεδιαστή
καθώς και τα υλικά που χρησιμοποιεί,
γιατί όπως πιστεύει κάποιος όλα αυτά στραπατσάρονται από την ακουστική του χώρου.
Καθώςεπίσης το να βγαίνει έτσι αυθαίρετα το συμπέρασμα περί άγνοιας και αδιαφορίας περί ακουστικής χώρων εκ μέρους των σχεδιαστών/κατασκευαστών μηχανημάτων!!!!!!!!!!!!!!

Εμείς που πιστεύουμε ότι ακούμε καλά και έχουμε ως αναφορά την ζωντανή ακουστική μουσική, σε τί τελικά χώρους ακούμε και ακούμε καλά;; Ειλικρινά απορώ! Λ.Σ.

Απάντηση: Re: Απάντηση: ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ...

..
..
Εμείς που πιστεύουμε ότι ακούμε καλά και έχουμε ως αναφορά την ζωντανή ακουστική μουσική, σε τί τελικά χώρους ακούμε και ακούμε καλά;; Ειλικρινά απορώ! Λ.Σ.
Σε "ειδικά διαμορφωμένους" !

...
...
Καθώςεπίσης το να βγαίνει έτσι αυθαίρετα το συμπέρασμα περί άγνοιας και αδιαφορίας περί ακουστικής χώρων εκ μέρους των σχεδιαστών/κατασκευαστών μηχανημάτων!!!!!!!!!!!!!!
..
Έχω την εντύπωση ότι μιλά για την άγνοια των χρηστών και όχι των κατασκευαστών.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ...

Έχω την εντύπωση ότι μιλά για την άγνοια των χρηστών και όχι των κατασκευαστών.
Μπορεί να μιλάει για τους χρήστες, όπως λες, αλλά νομίζω ότι καλό θα είναι να βοηθήσουμε τους χρήστες όσοι έχουμε όποια εμπειρία. Δεν χρειάζεται και τίποτε το ιδιαίτερο. Φτάνει να μην είναι τετράγωνο κουτί το δωμάτιο ακρόασης. Από κεί και πέρα ένα κάδρο στον τοίχο, ένα χαλάκι η μια φλοκάτη ή ακόμη καλύτερα η δισκοθήκη μας αρκούν για να φτιάξουν καλή ακουστική. Επίσης υπάρχουν και κάποια ηχοαποροφητικά όπως έχω εγώ ένα πίσω από κάθε ηχείο.
Αλλοιώς καλύπτουμε τις σχεδιαστικές αδυναμίες ή σχεδιαστικές αρλούμπες των μηχανημάτων, γιατί δήθεν ο χώρος φταίει και όχι το μαύρο μας το χάλι. Αυτό´ήθελα να τονίσω. Λ.Σ.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ...

Μπορεί να μιλάει για τους χρήστες, όπως λες, αλλά νομίζω ότι καλό θα είναι να βοηθήσουμε τους χρήστες όσοι έχουμε όποια εμπειρία. Δεν χρειάζεται και τίποτε το ιδιαίτερο. Φτάνει να μην είναι τετράγωνο κουτί το δωμάτιο ακρόασης. Από κεί και πέρα ένα κάδρο στον τοίχο, ένα χαλάκι η μια φλοκάτη ή ακόμη καλύτερα η δισκοθήκη μας αρκούν για να φτιάξουν καλή ακουστική. Επίσης υπάρχουν και κάποια ηχοαποροφητικά όπως έχω εγώ ένα πίσω από κάθε ηχείο.
Αλλοιώς καλύπτουμε τις σχεδιαστικές αδυναμίες ή σχεδιαστικές αρλούμπες των μηχανημάτων, γιατί δήθεν ο χώρος φταίει και όχι το μαύρο μας το χάλι. Αυτό´ήθελα να τονίσω. Λ.Σ.
Είναι πολύ ποιο δύσκολο από αυτό που περιγράφεις.
Εκεί βέβαια οι μετρήσεις του χώρου είναι το Α και το Ω, αυτές ορίζουν τις 'επεμβάσεις' και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν.

Ας μη το αναλύσουμε όμως, γιατί είναι off topic ;)

Ετσι και αλλιως ενα ηλεκτροστατικο χρειαζεται απλα καλο και λεπτομερες στησιμο. Δηλαδη σε ενα μεγαλο χωρο και με αποσταση απο τοιχους θα παιξει σχεδον σιγουρα. Plug and play που λενε.
Ο χωρος επηρεαζεται κυριως απο τα χαμηλο κατι το οποιο δεν διαθετουν τα ηλεκτροστατικα.

Ετσι και αλλιως ενα ηλεκτροστατικο χρειαζεται απλα καλο και λεπτομερες στησιμο. Δηλαδη σε ενα μεγαλο χωρο και με αποσταση απο τοιχους θα παιξει σχεδον σιγουρα. Plug and play που λενε.
Ο χωρος επηρεαζεται κυριως απο τα χαμηλο κατι το οποιο δεν διαθετουν τα ηλεκτροστατικα.
20 HZ μετρημένα, σου φτάνουν για χαμηλό ηλεκτροστστικού ή θέλεις πιο χαμηλά;
Ένα ηλεκτροστατικό [και αναφέρομαι στα δικά μου] δεν έχουν καμία απολύτως ανάγκη από καλό και λεπτομερές στήσιμο για να παίξουν καλά. Δυστυχώς δεν έχεις ακούσεις ποτέ Soundlab. Αν σου δοθεί η ευκαιρία, αν έρθεις προς τα εδώ, τότε θα καταλάβεις γιατί μιλάω.Λ.Σ.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ...

Σε "ειδικά διαμορφωμένους" !
Δεν ακούω σε κανέναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Έχω δύο χώρους, συνθήκες σπιτιού, ο ένας 100 τ.μ. και ο άλλος 35 τ.μ. Λ.Σ.

Η χρήση διαφορετικής προέλευσης υλικών ίδιων τεχνικών χαρακτηριστικών κι ειδικότερα των αποκαλούμενων "high grade",επιφέρει αλλάγές στον ήχο μιάς σχεδίασης;Για παράδειγμα,γράφεται πολύ τακτικά για βελτιώσεις της ηχητικής απόδοσης,μέσω ακριβότερων ηλεκτρολυτικών πυκνωτών.

20 HZ μετρημένα, σου φτάνουν για χαμηλό ηλεκτροστστικού ή θέλεις πιο χαμηλά;
Ένα ηλεκτροστατικό [και αναφέρομαι στα δικά μου] δεν έχουν καμία απολύτως ανάγκη από καλό και λεπτομερές στήσιμο για να παίξουν καλά. Δυστυχώς δεν έχεις ακούσεις ποτέ Soundlab. Αν σου δοθεί η ευκαιρία, αν έρθεις προς τα εδώ, τότε θα καταλάβεις γιατί μιλάω.Λ.Σ.

Δεν ειναι μονο το που κατεβαινει αλλα και ο ογκος και η ενταση που βγαζει σε εκεινη τη συχνοτητα.
Και δυστυχως τα ηλεκτροστατικα σε αυτο τον τομεα δεν.

Kαι επειδη με προκαλεις ξαναδιαβασε τι γραφει το stereophile για τα μεγαλα Soundlab A3:

"Unfortunately, the speakers would not, on low frequency test tones, handle even that much power without strain. With a warbled sinewave centered around 45Hz, both of my samples sounded as if they were starting to bottom out at a mere 94dB—with a measured input power of only 12 watts.

In other words, the large (+ Series) Acoustat speakers are still the only ones I have found that can handle large amounts of mid-bass energy, let alone the below-40Hz stuff.

Α3 do not do well on rock material, lacking both the requisite tartness and aggressiveness to do justice to rock music, and can't produce the kind of sound pressure levels demanded by most rock listeners"

Θα σε παρακαλουσα για αλλη μια φορα να μην βγαζεις συμπερασματα για το τι εχω ακουσει και τι οχι. Νομιζω οτι μπορω να πω και εγω την αποψη μου.

Last edited: