- 13 July 2007
- 17,263
Απάντηση: Re: ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ...
Αστειεύεται.
Μπα?! Τι έπαθες, σοβαρολογείς τώρα?
Άλλα έλεγες!
Αστειεύεται.
Άλλα έλεγες!
Αν προσέξετε 10 περίπου άτομα,που παρακολουθούσαν το θέμα εξαφανίστηκαν...
Αυτό το γεγονός εσάς δεν σας στενοχωρεί;
Άλλα έλεγες!
Το έχω αναφέρει πριν:Τελικά τι είναι αυτό που κάνει τους ενισχυτές να παίζουν διαφορετικά και
δίνει στον κάθε έναν από αυτούς τον δικό του ηχητικό χαρακτήρα ή μη?
Τα ένεργά υλικά (λυχνίες, τρανζίστορ, ολοκληρωμένα), τα παθητικά υλικά
(πυκνωτές, αντιστάσεις, πήνια), η κυκλωματική σχεδίαση, κάτι άλλο
μυστήριο και ακατανόητο που εφαρμόζει ο εκάστοτε κατασκευαστής -
σχεδιαστής, όλα μαζί? Οι απόψεις σας?!
Τελικά τι είναι αυτό που κάνει τους ενισχυτές να παίζουν διαφορετικά και
Το έχω αναφέρει πριν:
1. Ο σχεδιαστής, η προσωπικότητά του.
Έχει εμπειρίες ζωντανής ακουστικής μουσικής;
Έχει μουσικό αφτί;
Παίζει μήπως και κανένα μουσικό όργανο;
2. Η σχεδίαση, το επόμενο στάδιο.
3. Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσει.
Το 2 και 3 στοχεύουν στο να αναπαράγουν την πραγματικότητα να την πλησιάσουν όσο περισσότερο μπορούν. Λ.Σ.
Τελικά τι είναι αυτό που κάνει τους ενισχυτές να παίζουν διαφορετικά και
Οσο πιο απλά μπορώ :
Το θέμα σε αυτη τήν ερώτηση , δέν είναι τόσο ο διαφορετικός ηχητικός χαρακτήρας , αλλά το πόσες φορές διαφορετικός θα είναι , καθώς θα οδηγεί διαφορετικό φορτίο ΚΑΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΧΩΡΟ
Πάντως το μεγαλύτερο κομματι τής ηχητικής φυσιογνωμίας ενός ενισχυτικού (αν δεχθούμε απριόρι οτι καταφέρνει να οδηγεί χωρις να ζορίζεται - σε κάποιες στάθμες - οχι απαραίτητα μεγάλες ) , απαντά σε κυρίως τρία χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν και με την σχεδίαση και με τα υλικά - αλλά οχι υπο το πρισμα τής επιλογής για χροιές/φυσικότητες/εσωτερικότητες και άλλες τέτοιες εξυπνάδες
Φυσικά αυτά τα χαρακτηριστικά ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ και αναλόγως σχεδίασης , ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΦΟΡΤΙΟ
1) Η συνολική του "απόδοση" σε συντελεστή απόσβεσης , σε ολο το φάσμα (δηλαδή το έλεγχο του κώνου / θόλου / μεμβράνης σε σχεση με τήν συχνότητα ... και τήν σταθερότητα/διακύμανση αυτής της τιμής - που είναι καθαρός αριθμός - σε σχέση και παλι με ολο το ακουστικό φάσμα (είναι προφανές οτι ένα φορτίο που κατά βάση είναι ομαλό /ωμικό , ΒΟΗΘΑΕΙ τα μέγιστα ένα ενισχυτή να αποδόσει οπως σχεδιάστηκε και μετράει στο εργαστήριο ..)
2) Η κατανομή αρμονικών και σε ενεργειακό επίπεδο (δηλαδή αν πχ η τρίτη είναι δυνατότερη απο τήν δεύτερη και ασθενέσθερη απο τήν πέμπτη ) , αλλά και ΚΥΡΙΩΣ Η ΕΝΔΟΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ (και κυρίως η TIM = TRANSIENT INTERMODULATION DISTORTION )
3) O μέγιστος ρυθμός εναλλαγών (σήματος ) που πολλές φορες αναφέρεται σαν slew rate ή slew limit (αλλά είναι πιο πολύπλοκο θέμα )
Σαφώς υπάρχουν και άλλες μετρήσιμες ποιότητες/ποσότητες , αλλά είναι σταγόνα εν τω ωκεανώ μπροστά στο γενικό στραπατσάρισμα ενός χώρου και κυρίως μπροστά στήν γενικευμένη ΑΓΝΟΙΑ / ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ περί ακουστικής χώρων
Δεν καταλαβαίνω το πώς μπορεί να είναι σταγόνα στον ωκεανό όλα όσα προϋποθέτουν ένα καλό ενισχυτή, δηλαδή η σχεδίαση,Σαφώς υπάρχουν και άλλες μετρήσιμες ποιότητες/ποσότητες , αλλά είναι σταγόνα εν τω ωκεανώ μπροστά στο γενικό στραπατσάρισμα ενός χώρου και κυρίως μπροστά στήν γενικευμένη ΑΓΝΟΙΑ / ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ περί ακουστικής χώρων
Σε "ειδικά διαμορφωμένους" !..
..
Εμείς που πιστεύουμε ότι ακούμε καλά και έχουμε ως αναφορά την ζωντανή ακουστική μουσική, σε τί τελικά χώρους ακούμε και ακούμε καλά;; Ειλικρινά απορώ! Λ.Σ.
Έχω την εντύπωση ότι μιλά για την άγνοια των χρηστών και όχι των κατασκευαστών....
...
Καθώςεπίσης το να βγαίνει έτσι αυθαίρετα το συμπέρασμα περί άγνοιας και αδιαφορίας περί ακουστικής χώρων εκ μέρους των σχεδιαστών/κατασκευαστών μηχανημάτων!!!!!!!!!!!!!!
..
Μπορεί να μιλάει για τους χρήστες, όπως λες, αλλά νομίζω ότι καλό θα είναι να βοηθήσουμε τους χρήστες όσοι έχουμε όποια εμπειρία. Δεν χρειάζεται και τίποτε το ιδιαίτερο. Φτάνει να μην είναι τετράγωνο κουτί το δωμάτιο ακρόασης. Από κεί και πέρα ένα κάδρο στον τοίχο, ένα χαλάκι η μια φλοκάτη ή ακόμη καλύτερα η δισκοθήκη μας αρκούν για να φτιάξουν καλή ακουστική. Επίσης υπάρχουν και κάποια ηχοαποροφητικά όπως έχω εγώ ένα πίσω από κάθε ηχείο.Έχω την εντύπωση ότι μιλά για την άγνοια των χρηστών και όχι των κατασκευαστών.
Είναι πολύ ποιο δύσκολο από αυτό που περιγράφεις.Μπορεί να μιλάει για τους χρήστες, όπως λες, αλλά νομίζω ότι καλό θα είναι να βοηθήσουμε τους χρήστες όσοι έχουμε όποια εμπειρία. Δεν χρειάζεται και τίποτε το ιδιαίτερο. Φτάνει να μην είναι τετράγωνο κουτί το δωμάτιο ακρόασης. Από κεί και πέρα ένα κάδρο στον τοίχο, ένα χαλάκι η μια φλοκάτη ή ακόμη καλύτερα η δισκοθήκη μας αρκούν για να φτιάξουν καλή ακουστική. Επίσης υπάρχουν και κάποια ηχοαποροφητικά όπως έχω εγώ ένα πίσω από κάθε ηχείο.
Αλλοιώς καλύπτουμε τις σχεδιαστικές αδυναμίες ή σχεδιαστικές αρλούμπες των μηχανημάτων, γιατί δήθεν ο χώρος φταίει και όχι το μαύρο μας το χάλι. Αυτό´ήθελα να τονίσω. Λ.Σ.
20 HZ μετρημένα, σου φτάνουν για χαμηλό ηλεκτροστστικού ή θέλεις πιο χαμηλά;Ετσι και αλλιως ενα ηλεκτροστατικο χρειαζεται απλα καλο και λεπτομερες στησιμο. Δηλαδη σε ενα μεγαλο χωρο και με αποσταση απο τοιχους θα παιξει σχεδον σιγουρα. Plug and play που λενε.
Ο χωρος επηρεαζεται κυριως απο τα χαμηλο κατι το οποιο δεν διαθετουν τα ηλεκτροστατικα.
Δεν ακούω σε κανέναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Έχω δύο χώρους, συνθήκες σπιτιού, ο ένας 100 τ.μ. και ο άλλος 35 τ.μ. Λ.Σ.Σε "ειδικά διαμορφωμένους" !
20 HZ μετρημένα, σου φτάνουν για χαμηλό ηλεκτροστστικού ή θέλεις πιο χαμηλά;
Ένα ηλεκτροστατικό [και αναφέρομαι στα δικά μου] δεν έχουν καμία απολύτως ανάγκη από καλό και λεπτομερές στήσιμο για να παίξουν καλά. Δυστυχώς δεν έχεις ακούσεις ποτέ Soundlab. Αν σου δοθεί η ευκαιρία, αν έρθεις προς τα εδώ, τότε θα καταλάβεις γιατί μιλάω.Λ.Σ.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.