Πόσα Watt χρειαζόμαστε?

Αυτό το έχω κάνει με "ευκολάκια" ακουστικά (Hifiman HE-6) και με true RMS πολύμετρο.

Τα ευρήματα ήταν μεν φυσιολογικά (για τις στάθμες ακρόασης), γύρω στα 4 - 6 V, αλλά στα δύσκολα περάσματα τα peak ξέπερασαν τα 20 V απαραμόρφωτα!

Ο ενισχυτής: ένα υπερτούμπανο McCormack DNA 0.5...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Τα συγκεκριμένα ακουστικά προσφέρονται ιδεατά για αξιολόγηση τελικών ενισχυτών, να τονίσω εδώ...

Απάντηση: Re: Πόσα Watt χρειαζόμαστε?

Αυτό το έχω κάνει με "ευκολάκια" ακουστικά (Hifiman HE-6) και με true RMS πολύμετρο.

Τα ευρήματα ήταν μεν φυσιολογικά (για τις στάθμες ακρόασης), γύρω στα 4 - 6 V, αλλά στα δύσκολα περάσματα τα peak ξέπερασαν τα 20 V απαραμόρφωτα!
20V στα πόσα Ohm Σταύρο;
(Εννοείται με True RMS για AC,αλλιώς μπορεί να είναι αλλού για αλλού )

67.

Στιγμιαία έτσι?

Α, το θυμήθηκα.

Είχα και βαττική 50 W παράλληλη στα ακουστικά. Άρα η συνολική εμπέδηση ήταν γύρω στα 8Ω.

Τις βαττικές κατάφερα να τις... κάψω (αιχμές πάνω από 70 W). :)

Οπότε το voltage margin είναι πάντα σημαντικότατος παράγοντας...

Ήδη έχω αναφέρει σε προηγούμενο,συνήθως παίζω με 2-3V.

Σωκράτη το δικό σου ποστ ήταν αυτό που μου θύμισε το σχετικό νήμα στο diyAudio.

Δεν ξέρω αν έχει νόημα να επαναλάβουμε το ίδιο πείραμα, για κάποιους βέβαια μπορεί να είναι χρήσιμο.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πόσα Watt χρειαζόμαστε?

συμφωνώ στο "λόγω ρευμάτων", αλλά πιστεύω τα ρεύματα είναι δύσκολο να βγουν όσο μιλάμε για περισσότερα Watt, δεν ξέρω ίσως κάνω λάθος

όσο για τα ηχεία πόσο κατεβαίνουν, ρώτα τους στην proac :flipout: , εγώ ρώτησα με email δύο φορές και με γράψανε στα woofer τους (......... και στα π$π$ρια τους),
τα ηχεία για χρόνια διαφημίζονταν στα 8Ω και min 4 Ω και σε μια νύχτα αλλάξανε τα specs στο site τους και τα κάνανε 4Ω και min 2.8

από την άλλη σε όσους σας βγάζει ότι φτάνει 1 Watt
και έχετε ηχεία τρίδρομα , πιστεύετε ότι το 1 W φτάνει για να κουνήσει τα μεγάφωνα όπως πρέπει (έστω στα 75 db), αν φτάνει και απλά να τα κουνήσει;

ούτε λαμπάκι νυχτός δεν βρίσκεις με 1 Watt

Καλό θα ήταν να διευκρινίσουμε ότι το παράδειγμα του 1 watt που ανέφερα ποιο πάνω, έχει να κάνει μόνο με το μέση στάθμη του μουσικού προγράμματος και όχι με τις κορυφές.

Τα κομμάτια ανάλογα με το είδος της μουσικής αλλά και την ηχογράφηση έχουν δυναμική περιοχή με εύρος 6 έως 10 ή και 15 db. Υπάρχουν όμως και ηχογραφήσεις με εύρος 20 db π.χ. μεγάλες κλασσικές ορχήστρες.

Ανάλογα λοιπόν την μουσική που ακούμε αλλά και το πόσο θέλει να ανεβάσει τον πήχη ο καθένας κάνει τους υπολογισμούς του σύμφωνα με την επιθυμητή δυναμική περιοχή.

η ερώτηση έχει πολλές προϋποθέσεις και παραμέτρους,

ή να το θέσω αλλοιώς:

καλά όσα λέτε,
αλλά γιατί εγώ που ακούω σε χαμηλές στάθμες (75 db), στα 2.5-3 m και με υποτίθεται ευαίσθητα ηχεία,
τα 100 watt -ακια του προηγούμενου ενισχυτή μου δεν φτάνανε για να "κουνήσουν" επαρκώς τα ηχεία

ενώ ο υπολογισμός δίνει ότι χρειάζομαι 1 W ;

και τώρα που πήρα ενισχυτή 2Χ300 ακούω πολύ πολύ καλύτερα στις ίδιες χαμηλές στάθμες;

Πιθανολογώ πως ο προενισχυτής σου δεν οδηγούσε επαρκώς τον τελικό.

Re: Απάντηση: Re: Πόσα Watt χρειαζόμαστε?

Πιθανολογώ πως ο προενισχυτής σου δεν οδηγούσε επαρκώς τον τελικό.

ήταν ολοκληρωμένος τότε :music-smiley-004:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πόσα Watt χρειαζόμαστε?

Πηγή, καλώδια, εμπέδηση ηχείων, συνδυασμός των παραπάνω ή απλά μάπα ενισχυτής.

όλα αυτά που λες μετράνε, αλλά αφού πρώτα επαρκεί ο ενισχυτής να οδηγήσει τα ηχεία,

υπάρχουν πολλοί εδώ μέσα πιο σχετικοί από μένα και ξέρω ότι είμαι αρχάριος στο θέμα,

αλλά πιστεύω ότι το ότι χρειζόμαστε 1 ή 2 ή 10 ή 20 W είναι εκτός πραγματικότητας (εκτός ειδικών περιπτώσεων),

ή εκτός αν ακούμε με ακουστικά :flipout:

το θέμα είναι απλό, για να μην μπλέκουμε με καλώδια, mismatch, κλπ κλπ

ψάξτε και βρείτε τι ενισχυτές υπάρχουν σε ενεργά ηχεία,
μα θα πει κάποιος, παίζει ρόλο και η απόσταση και ο χώρος,
σίγουρα, οπότε για να μην υπάρχει αμφιβολία,
ψάξτε να δείτε πόσα W είναι οι ενισχυτές των σοβαρών nearfield ενεργών ηχείων,
γύρω στο 100ρι, μπορεί να υπερβάλλουν ; μπορεί.... αλλά δεν θα βρείτε ενισχυτές στο 1 ή 10 ή 20 W
και μιλάμε για nearfiled,

(από τα παραπάνω εξαιρούνται τα ειδικά ηχεία που προορίζονται για ολιγόβαττους λαμπάτους)

οπότε για μένα το συμπέρασμα είναι ότι μπορεί να ακούμε με λίγα W (όχι πάντως με 1) αλλά χρειαζόμαστε πολλά

και ούτε μπορώ να καταλάβω πως ένα απλό calculator μιας εταιρείας έγινε αξίωμα

Αν το ποτενσιόμετρο βρίσκεται στο 1/10 και στη θέση αυτή ακούμε στα 85 db, είμαστε OK ; :afro:

η θέση του ποτενσιόμετρου τι σχέση έχει με τα Watt ?
υπάρχουν ενισχυτές που η ισχύς τους (χωρίς τρελλή παραμόρφωση) έχει τελειώσει, πριν καν το ποτενσιόμετρο φτάσει στη μέση της διαδρομής του

το θέμα είναι απλό, για να μην μπλέκουμε με καλώδια, mismatch, κλπ κλπ

ψάξτε και βρείτε τι ενισχυτές υπάρχουν σε ενεργά ηχεία,
μα θα πει κάποιος, παίζει ρόλο και η απόσταση και ο χώρος,
σίγουρα, οπότε για να μην υπάρχει αμφιβολία,
ψάξτε να δείτε πόσα W είναι οι ενισχυτές των σοβαρών nearfield ενεργών ηχείων,
γύρω στο 100ρι, μπορεί να υπερβάλλουν ; μπορεί.... αλλά δεν θα βρείτε ενισχυτές στο 1 ή 10 ή 20 W
και μιλάμε για nearfiled,

(από τα παραπάνω εξαιρούνται τα ειδικά ηχεία που προορίζονται για ολιγόβαττους λαμπάτους)

οπότε για μένα το συμπέρασμα είναι ότι μπορεί να ακούμε με λίγα W (όχι πάντως με 1) αλλά χρειαζόμαστε πολλά

και ούτε μπορώ να καταλάβω πως ένα απλό calculator μιας εταιρείας έγινε αξίωμα

Kι όμως Κυριάκο η φυσική και οι αριθμοί λένε ότι γίνεται. :nounder:

Τα πράγματα είναι απλά όσον αφορά την ισχύ που απαιτεί ένα ηχείο για να παίξει συγκεκριμένα db.
Με βάση την ευαισθησία του ηχείου έχεις όσα db δίνουν τα specs του στο ένα μέτρο με ένα watt απο τον ενισχυτή. Mε δύο ηχεία προσθέτεις ~3db.
Τα λοιπά γνωστά... πρακτικά διπλασιάζοντας την ισχύ ανεβαίνουμε 3db και διπλασιάζοντας την απόσταση ακρόασης πέφτουμε 6db.

Απο εκεί και πέρα το αποτέλεσμα, σαφέστατα δεν αξιολογείται μόνο με τα db.
Aπλά με τα db είναι ξεκάθαρο το πεδίο.

Δες ένα παράδειγμα και τον πρακτικό υπολογισμό για μια σχετικά δύσκολη περίπτωση με ηχείο 87db / 1W / 1m και απόσταση ακρόασης τα 4m.
87db / 1W / 1m --> 90db / 2W / 1m --> 93db / 4W / 1m --> 96db / 8W / 1m --> 99db / 16W / 1m --> 102db / 32W / 1m --> 105db / 64W / 1m
99db / 64W / 2m και 93db / 64W / 4m

Το υπολογιστήρι της Harman γι' αυτή τη περίπτωση βγάζει (και αυτό) 64W (Headroom 0).
(και όλα αυτά για 1 ηχείο...)

Απο εκεί και πέρα λαμβάνεις υπόψιν σου την μέση στάθμη που επιθυμείς να ακούς (ιδανικά όχι πάνω από 90db), τι headroom θέλεις (9-10db είναι ασφαλές νούμερο για την συντριπτική πλειοψηφία των μουσικών μας), καθώς και την συμπεριφορά της εμπέδησης του ηχείου με τη μεταβολή της έντασης του ρεύματος (=>συχνότητας αναπαραγωγής).
Αν για παράδειγμα η εμπέδηση στα 500Hz είναι 4Οhm, στα 1000Ηz είναι 8Οhm και στα 2000Ηz είναι 16Οhm (τυχαία τα νούμερα), στο παραπάνω παράδειγμα θα χρειαστείς (πρακτικά και εφόσον η φάση είναι σταθερή - που δεν είναι...) 128, 64 και 32Watt αντίστοιχα. Εκεί πρέπει ο ενισχυτής να έχει καλή τροφοδοσία / δυνατότητα να διπλασιάσει την ισχύ του και να το κάνει γρήγορα και "καλά".

Υπάρχουν πολλοί ακόμη παράμετροι (ηλεκτρικοί αλλά και άλλοι που αφορούν το χώρο, ακόμα και την ακοή μας!...) που επηρεάζουν και δίνουν το τελικό αποτέλεσμα.
Πόσες φορές δεν το έχουμε δει αυτό με την αύξηση του noise floor, με την παρουσία φίλων στο χώρο ακόμα και από τη συνέργεια πηγής, pre και τελικού.

Γενικά δεν πρέπει να μας αγχώνει και τόσο η ένταση. Μπορούμε να ξέρουμε τι έχουμε λαμβάνειν χωρίς καν να έχουμε ακούσει - δοκιμάσει ένα σύστημα.
Υπάρχουν ένα σωρό άλλοι παράμετροι που κάνουν το χόμπι μας κουλουβάχατα. Σχεδόν είναι ανεξέλεγκτη η απόδοση ενός συστήματος.
Γι' αυτό και λέμε... πάντα δοκιμή σπίτι μας... αλλιώς συμπέρασμα δεν βγαίνει (για όλα τα άλλα βέβαια... όχι για την ένταση! :grandpa:)

δεν διαφωνώ σε όσα λες, ούτε έχω άγχος για το θέμα της έντασης και ούτε ακούω σε δυνατές στάθμες,

απλά θέλω να πω ότι η θεωρητική προσέγγιση που κάνει το υπολογιστήρι,
πιθανώς οδηγήσει κάποιους να νομίσουν ότι, αφού τους βγάζει 5 W ή 3 ή 2,
άρα πάμε για έναν ενισχυτή 2Χ40 τρανζιστοράτο B κλάσης ή και 2-80 αν θέλετε και φτάνει και περισσεύει για τα τρίδρομα ηχεία δαπέδου που έχει και η εταιρεία δίνει στα 92 db/W/m

πράγμα που απέχει πολύ από την πραγματικότητα

δεν διαφωνώ σε όσα λες, ούτε έχω άγχος για το θέμα της έντασης και ούτε ακούω σε δυνατές στάθμες,

απλά θέλω να πω ότι η θεωρητική προσέγγιση που κάνει το υπολογιστήρι,
πιθανώς οδηγήσει κάποιους να νομίσουν ότι, αφού τους βγάζει 5 W ή 3 ή 2,
άρα πάμε για έναν ενισχυτή 2Χ40 τρανζιστοράτο B κλάσης ή και 2-80 αν θέλετε και φτάνει και περισσεύει για τα τρίδρομα ηχεία δαπέδου που έχει και η εταιρεία δίνει στα 92 db/W/m

πράγμα που απέχει πολύ από την πραγματικότητα

Απέχει πολύ απο την πραγματικότητα της "ποιότητας" του ήχου που θα πάρει, όχι της έντασης.
Εξάλλου είπαμε μόνο με δοκιμή οι επιλογές μηχανήματων.
Στο θέμα της έντασης καλύπτεσαι. Μπορείς να το ξέρεις πριν δοκιμάσεις.

Αρκεί βέβαια να έχεις προβλέψει 6-12db headroom (αναλόγως χρήστη, παίξτε υπεύθυνα λολ)... και λίγο αέρα μπας και τα specs είναι λίγο αισιόδοξα...

Re: Απάντηση: Re: Πόσα Watt χρειαζόμαστε?

Απέχει πολύ απο την πραγματικότητα της "ποιότητας" του ήχου που θα πάρει, όχι της έντασης.

ok, τώρα το έπιασα,

αλλά θα έχω κάποιες μικρότερες ενστάσεις, όπως πχ ότι η ευαισθησία παίζει αναλόγως της συχνότητας

και όσον αφορά τα specs τα βλέπω πάντα με επιφύλαξη

Αν το ποτενσιόμετρο βρίσκεται στο 1/10 και στη θέση αυτή ακούμε στα 85 db, είμαστε OK ; :afro:

η θέση του ποτενσιόμετρου τι σχέση έχει με τα Watt ?
υπάρχουν ενισχυτές που η ισχύς τους (χωρίς τρελλή παραμόρφωση) έχει τελειώσει, πριν καν το ποτενσιόμετρο φτάσει στη μέση της διαδρομής του
Αν σκεφτούμε πως το ποτ,δεν δυναμώνει αλλά εξασθενεί (αυτή είναι η δουλειά του) όλα είναι πιο απλά.