ποσο εύκολα μπορείτε να ξεχωρίσετε ένα wav από ένα mp3?

Ο Fraunhofer ειναι ο "επισημος", φτιαγμενος απο το ομωνυμο Γερμανικο Ινστιτουτο.

Ο Lame ειναι "ανοικτου κωδικα" και θεωρειται (οριακα) καλυτερος, ειδικα στις τελευταιες εκδοσεις του.

Ο χειροτερος mp3 encoder παντως, με τεραστια διαφορά, ειναι ο Xing...

Ο Xing ήταν διαβόητος.. Για να κάνει γρήγορη συμπίεση "θυσίαζε" τα πάντα.. Τα MP3 που παρήγαγε ξεχώριζαν πανεύκολα.

φιλε μου την πρώτη φορά που μας άρχισες τις κατσάδες, έκανες κάποια πατάτα και όλα τα αρχεία τα μετέτρεψες σε μπ3 χαμηλής ποιότητας ....

έασον αυτό....

βλέπω επιμένεις στο ότι "κάποιος προσπαθεί να σας αποδείξει κάτι άλλο"

αυτό είναι τουλάχιστον αγενές.

Πατατιά δεν έκανα εγώ άλλα η σελίδα που τα ανέβασε, 3 pc και σε κανένα δεν ήταν συμβατή η ιστοσελίδα με τον internet download manager.

Και τώρα στην κύρια απάντηση

Προτιμώ να φαίνομαι αγενής, παρά να πιάνομαι κορόιδο σε τσαρλατάνους.

Πατατιά δεν έκανα εγώ άλλα η σελίδα που τα ανέβασε, 3 pc και σε κανένα δεν ήταν συμβατή η ιστοσελίδα με τον internet download manager.

Και τώρα στην κύρια απάντηση

Προτιμώ να φαίνομαι αγενής, παρά να πιάνομαι κορόιδο σε τσαρλατάνους.

όλοι κατεβάσανε χωρίς πρόβλημα
τα δικά σου ήταν κουκουρούκου....:Banane0:

περι τσαρλατάνων ελπιζω να επιληφθεί η διαχείριηση
διότι βλέπω έχεις κλεισει και τα πμ σου.... :twoguns::twoguns::twoguns::twoguns::twoguns:

όλοι κατεβάσανε χωρίς πρόβλημα
τα δικά σου ήταν κουκουρούκου....:Banane0:

περι τσαρλατάνων ελπιζω να επιληφθεί η διαχείριηση
διότι βλέπω έχεις κλεισει και τα πμ σου.... :twoguns::twoguns::twoguns::twoguns::twoguns:

Το δυστύχημα είναι ότι προκαλείς εσύ για κάτι που σχεδόν σίγουρα δεν θα έλεγα στον κυρίως παραλήπτη.

Δεν ξέρω για τι λες για pm εγώ δεν έκλεισα τίποτε και απ ότι φαίνεται μια χαρά δουλεύει.

Ο Xing ήταν διαβόητος.. Για να κάνει γρήγορη συμπίεση "θυσίαζε" τα πάντα.. Τα MP3 που παρήγαγε ξεχώριζαν πανεύκολα.

Ειδικα σε 128αρια με Xing, ακομα θυμαμαι τα "κατσαρολικά" που βαραγαν μαζι με τις μποτες και τα φωνητικα που περναγαν ολα απο vocoder! :)

Πολυς κοσμος απεκτησε κακη γνωμη για το mp3, ακριβως λογω του Xing encoder καθως ηταν και πολυ διαδεδομενος, παναθεμα τον.
Και δυστυχως, ακομα περισσοτερος κοσμος συνηθισε να ακουει κακης ποιοτητας ψηφιακα αρχεια και να εκλαμβανει κατι τετοιο ως φυσιολογικο.

Αγαπητέ Αντώνη παρακαλω να σταματήσει εδω αυτο το ύφος.
Αν μη τι αλλο ειναι απών ο δημιουργός του τεστ,οποτε η κριτική ειναι χωρις τον σωστό αντίλογο.
Μπορείς να απευθυνθείς στον ιδιο αν θελεις στο φόρουμ που ειναι η αρχική κουβέντα.
Παρακαλω να μην επανέλθω.

Re: Απάντηση: ποσο εύκολα μπορείτε να ξεχωρίσετε ένα wav από ένα mp3?

Αγαπητέ Αντώνη παρακαλω να σταματήσει εδω αυτο το ύφος.
Αν μη τι αλλο ειναι απών ο δημιουργός του τεστ,οποτε η κριτική ειναι χωρις τον σωστό αντίλογο.
Μπορείς να απευθυνθείς στον ιδιο αν θελεις στο φόρουμ που ειναι η αρχική κουβέντα.
Παρακαλω να μην επανέλθω.

Πάντως πιθανολογώ ότι με την συγκατάθεση του μεταφέρθηκε εδω το test οπόταν πρέπει και με την συγκατάθεση του να αποδέχτηκε και την δημόσια κριτική. Δεν φαντάζομαι ούτε ο ίδιος να είχε την εντύπωση ότι απλά θα τον χειροκροτούσαμε επειδή θα μας αποδείξει με ένα δικό του πείραμα με τις δίκες παραμέτρους του ότι η συμπίεση στα mp3 δεν μπορεί αν ανιχνευτεί ακόμα και από τους πιο εμπείρους ακροατές. Και εγώ ελπίζω να μην προκληθώ και αναγκαστώ να επανέλθω με ανάλογο ύφος.

Δεν έκανε κανένα ειδικό πείραμα ο άνθρωπος, ένα παιχνίδι με blind testing έκανε το οποίο ήταν μια χαρά. Δεν έχει μαγειρέψει κάτι. Έχει δωσει 4 αρχεία. Τα 3 είναι mp3, το άλλο wav και σε καλεί να πεις ποιο σου άρεσε. Εγώ έκανα μια κριτική ως προς την ποιότητα των mp3, αλλά ακόμα και αυτό όπως έδειξα ευνοεί την εύρεση του wav, καθώς δεν υπάρχει πχ σωστό 320ρι αλλά κατώτερο!

Εν ολίγοις δεν προσπαθεί να αποδείξει τίποτα ο άνθρωπος που έκανε όλα αυτά, ένα παιχνίδι κάνει. Εμείς με τις απαντήσεις μας αποδεικνύουμε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο το ανθρώπινο αυτί να αντιληφθεί τις διαφορές μεταξύ losseless και lossy αρχείων (τουλάχιστον σε κάποια είδη μουσικής).

Last edited:
Δεν έκανε κανένα ειδικό πείραμα ο άνθρωπος, ένα παιχνίδι με blind testing έκανε το οποίο ήταν μια χαρά. Δεν έχει μαγειρέψει κάτι. Έχει δωσει 4 αρχεία. Τα 3 είναι mp3, το άλλο wav και σε καλεί να πεις ποιο σου άρεσε. Εγώ έκανα μια κριτική ως προς την ποιότητα των mp3, αλλά ακόμα και αυτό όπως έδειξα ευνοεί την εύρεση του wav, καθώς δεν υπάρχει πχ σωστό 320ρι αλλά κατώτερο!

Εν ολίγοις δεν προσπαθεί να αποδείξει τίποτα ο άνθρωπος που έκανε όλα αυτά, ένα παιχνίδι κάνει. Εμείς με τις απαντήσεις μας αποδεικνύουμε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο το ανθρώπινο αυτί να αντιληφθεί τις διαφορές μεταξύ losseless και lossy αρχείων.

ξανα είπα πιό πάνω ότι ο άνθρωπος που έκανε το τεστ είναι επαγγελματίας ηχολήπτης. Είμαι σίγουρος ότι δεν υπήρξε καμμία σκοπιμότητα.
Αν υπάρχει κάποιο θέμα με τον encoder που χρησιμοποίησε, (που δεν ξέρω ποιος ήταν - πιθανόν κάποια στιγμή να το ρωτήσουμε και να το μάθουμε) τουλάχιστον όσον αφορά το 320.
Αυτό το κατάλαβα και εγώ μετά την μελέτη των γραφημάτων που έβαλες.
Η μόνη μου ένσταση με τα γραφήματα (συγνώμη κι όλας που σε είπα χαιεντά.... :Banane0: δεν είναι βρισιά...) ήταν ότι δόθηκε πολύ γρήγορα στο πιάτο η εύκολη λύση να "κλέψει κάποιος στο διαγώνισμα" Το γιατί να κλέψει....είναι κάτι που το ξέρει πάντα αυτός που θέλει να κλέψει και να μη διαγωνιστεί...
Όταν μελέτησα και εγώ μετά τα γραφήματα κατάλαβα ότι και στις δυό φορές που είχα καταγράψει αποτελέσματα ήμουν λάθος και τα σωστά ήταν άλλα.
Γι αυτό δεν ήθελα να υπάρχει άμεσα η λύση και να μπαίνει στον πειρασμό κάποιος να δει το αποτέλεσμα.

Μόνο ένας αμφισβήτησε και υπονόησε πονηριά στην παράθεση του λινκ και του όλου λινκ κάτι που δεν δέχομαι.
Θεώρησα ότι υπάρχουν δυό φόρα με συναφές ίσως αντικείμενο και σκέφτηκα να μοιραστούμε μια δοκιμή.
Είναι πολύ κρίμα να γίνεται συζήτηση από το ένα στο άλλο ότι ¨κοίτα να δεις θέλουν να μας ξεγελάσουν"

Τέλος πάντων έγινε μεγάλη συζήτηση για το θέμα.
Εγώ προσωπικά χαίρομαι που έγινε, χαίρομαι που δεν κατάφερα να τα βρώ σωστά και στο μέλλον δεν θα κοιτάζω με μισό μάτι τα mp3. Και αυτό θα το λέω σε φίλους και γνωστούς.

Ο Fraunhofer ειναι ο "επισημος", φτιαγμενος απο το ομωνυμο Γερμανικο Ινστιτουτο.

Ο Lame ειναι "ανοικτου κωδικα" και θεωρειται (οριακα) καλυτερος, ειδικα στις τελευταιες εκδοσεις του.

Ο χειροτερος mp3 encoder παντως, με τεραστια διαφορά, ειναι ο Xing...
Ευχαριστω πολυ.
Παντως βρε παιδια,δεν εχω βρει πουθενα για να κατεβασω τον φραουταδε....μονο τον λαμε (οχι του Φλωρινιωτη!!) βρισκω και με αυτον δουλευω.
Νομιζω οτι τον εχει ενσωματωμενο ο EAC.
Για να μην σας πω τι ζορι τραβαω να βαλω τον λαμε στον EAC καθε φορα που στηνω κομπιουτερ απο την αρχη.....παντα στην τυχη το καταφερνω:Banane0:

Τον Λαμε απο που τον κατεβαζουμε???
Εχω μια αρχαια εκδοση που την φυλαω σαν κορη οφθαλμου,γιατι μια φορα τον βρηκα και μετα ολο κατι παραξενα εβρισκα που με μπερδευαν περισσοτερο.

(μιλαμε για κομπιουτερα ολκης!!:bang: )

από μια μικρή έρευνα που έκανα....
α. ο encoder της Fraunhoffer θεωρείται χειρότερος του lame ανάλογα βέβαια με την δειγματοληψία (αρκετά παράξενο πάντως). Tο σίγουρο είναι ότι αντιμετωπίζουν διαφορετικά την συμπίεση.
β. τα περισσότερα επαγγελματικά προγράμματα ηχογράφησης (πχ το cubase που χρησιμοποιώ και εγώ) έχουν ενσωματωμένους encoders ως dll έτσι ώστε να κάνουν export σε mp3 αν το θες. Ετσι το cubase έχει με σύμβαση το codec της Fraunhoffer και περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα. Ετσι είτε κάνεις export σε wav ή mp3
γ. σε αρκετά φορα που έχω παρακολουθήσει συζητήσεις προτείνουν να εξάγεις σε wav και να το μετατρέπεις εξωτερικά αν θες με lame σε mp3.

με τα παραπάνω βρίσκω φυσιολογικό να μετατρέπουμε εμείς εδώ ένα wav σε mp3 μέσω lame και να μας βγαίνει διαφορετικά από ένα άλλο που ενδεχομένως κάποιος μετέτρεψε με Fraunhoffer ή κάτι άλλο.

Δηλαδή Μητσ. μπορείς να κάνεις mp3 με τον lame αυτόνομα?
Χωρίς να τον ενσωματώσεις σε καποιο πρόγραμμα?

Νομίζω ότι όταν κατεβάζεις τον vlc έχει τον lame ενσωματωμένο.

Απάντηση: Re: ποσο εύκολα μπορείτε να ξεχωρίσετε ένα wav από ένα mp3?

Μπορείς να τον κατεβάσεις από εδώ

Τρέχει αυτόνομα σε command line

Μια χαρά μπορέις να τον χρησιμοποιήσεις αυτόνομα. Εγώ αυτό έκανα για τα αρχεία που δημοσίευσα εδώ.

Μέσα στο zip θα βρεις και τα options του lame. Η όλη λογική είναι:

Code:
lame [B]options[/B] blabla.wav

μπορείς να κάνεις αυτόνομα.
Κατά καιρούς που χρειαζόταν, γιατί σπάνια έκανα μπ3, αναγκαζομουν έκανα ένα ψάξιμο, ό,τι μου πρότεινε το νετ και κατέβαζα μια έκδοση lame.
Ετσι σχεδόν κάθε υπολογιστής μου έχει ένα διαφορετικό lame... που ούτε θυμάμαι από που ήρθε.
Ζήτημα να έκανα από 1 αρχείο σε κάθε υπολογιστή.
Αργότερα είχα προγράμματα με ενσωματωμένους μετατροπείς και φυσικά δεν μου πήγε ποτέ το μυαλό ότι αυτοί που είχαν δεν θα κάνανα την ίδια δουλειά όλοι τους.
Ιδίως ο μανίσιος....

Στο νετ λένε ότι ο μανίσιος είναι αιτία για το κακό όνομα που έχει το mp3 στα 128 πχ.
Και είναι πολύ παράξενο, αλλά και ίσως αδιάφορο καθώς το Fraunhoffer δεν ήταν ας πούμε ιδιωτική εταιρεία, αλλά ινστιτούτο....

Δοκιμάστε κάτι επαγγελματικό σαν αυτό που δουλεύω, και πολλοί άλλοι φυσικά, υπάρχουν σπασμένα: SEQUOIA & SAMPLITUDE της MAGIX είναι σπουδαία προγράμματα.

Τι θέλω και ρωταω ρε φούστη μου,αφού ξέρω ότι θα μπλεξω παλι:D
Παίδες χίλια ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.......μπορεί κάποιος από σας να διαθεσει μισό πρωινό σε ένα μεσήλικα ασπρομαλη και πριν πιούμε τα τσίπουρα μας ή τις μπύρες μας, να του δείξει από κοντά πως γίνονται αυτά του διαβόλου τα πραγματα:Banane0:

Στο νετ λένε ότι ο μανίσιος είναι αιτία για το κακό όνομα που έχει το mp3 στα 128 πχ.
Καλά στο νετ ρε φίλε ακούς ότι μακακια του κατέβει του καθενός. (Πάρε παράδειγμα τι συμβαίνει στο δικό μας το φορουμ)
Ρίξε μια ματιά στο λινκ που μου έδωσε ο Εκτωρας και διαβασε απ κάτω τα σχόλια ,να σου φύγει το κλαπετο! !