ποσο εύκολα μπορείτε να ξεχωρίσετε ένα wav από ένα mp3?

use at your own risk !

https://app.box.com/s/nsqjn0ovyicj4shw8vo10iz2a5lsakvm

πάλι με την ανοχή του www.noiz.gr

εδώ υπάρχει κάτι διαφορετικό
τα κομμάτια είναι 5

και είναι:
δύο φορές το ασυμπίεστο
δύο φορές συμπιεσμένο σε 320 και ξανα μετατροπή σε wav
μία φορά συμπιεσμένο σε 256 και ξανά σε wav...

το τεστ είναι σαφώς πιό δύσκολο γιατί υπάρχουν και τα διπλά....

use at your own risk !

https://app.box.com/s/nsqjn0ovyicj4shw8vo10iz2a5lsakvm

πάλι με την ανοχή του www.noiz.gr

εδώ υπάρχει κάτι διαφορετικό
τα κομμάτια είναι 5

και είναι:
δύο φορές το ασυμπίεστο
δύο φορές συμπιεσμένο σε 320 και ξανα μετατροπή σε wav
μία φορά συμπιεσμένο σε 256 και ξανά σε wav...

το τεστ είναι σαφώς πιό δύσκολο γιατί υπάρχουν και τα διπλά....

Σαν υλικό όμως εξακολουθεί να είναι peace of cake για τον αλγόριθμο. ΙΜΟ κανείς δεν πρέπει να μπορεί να ακούσει διαφορές σε αυτό το τεστ.

Σαν υλικό όμως εξακολουθεί να είναι peace of cake για τον αλγόριθμο. ΙΜΟ κανείς δεν πρέπει να μπορεί να ακούσει διαφορές σε αυτό το τεστ.

δεν ξέρω Μήτσο πιό θα είναι το καλό υλικό για τον αλγόριθμο.
Είναι everyday music και τέτοια ακούει ο κόσμος.

Σίγουρα σε ιδανικές συνθήκες το καλό το υλικό δεν θα μπορεί να το αντιμετωπίζει ο αλγόριθμος αλλά γενικά το ξέρουμε οτι καλές ηχογραφήσεις σήμερα σπανίζουν.

εγώ πιστεύω βλέποντας και τα φασματογραφήματα και γενικά πού επεμβαίνει ο αλγόριθμος για να καταλάβει κάποιος διαφορές πρέπει να ακούσει σε ρεαλιστικές εντάσεις (μιλάμε για 100 db σίγουρα) και φυσικά να έχει ακοή ξυράφι καθώς πάνω από 16000 κύκλους....άντε γειά.
Και το περι ρεαλιστικών εντάσεων προτάθηκε και στο νοιζ.

βάλτο....που σου λεω.... :Banane0:

Δεν έχω dac της προκοπής να παίξω απευθείας από το pc.
Να το γράψω σε CD και να παίζω με το esoteric μπρος πίσω... είναι ένα θέμα. :p
Εγώ έπιασα τις αρμονικές της κιθάρας στο 0:20. Με το CD δεν είναι και ότι πιο εύκολο να κάνεις skip εκεί.

Επίσης το θέμα είναι κατά πόσο ακούει διαφορές κάποιος με σύστημα λογικού προσανατολισμού.
Όχι σαν εμάς τους ανώμαλους που ακούμε από ATC και καταλαβαίνουμε αν το CD έχει μπει σε επιροδιομένη ή επίχρυση μπρίζα! :flipout:

Ο αλγόριθμος δεν θα τα βρει σκούρα στο "καλό υλικό".. Θα τα βρει σκούρα εκεί που υπάρχει πολύ περιεχόμενο που πρέπει να κωδικοποιηθεί. Αυτό σημαίνει πολλά όργανα ταυτόχρονα και μεγάλες στάθμες.

Αλλά ακόμα και τότε, αν μιλάμε για bitrate πάνω από 256Κ δύσκολα θα ακούγονται οι διαφορές. Σίγουρα μόνο σε μεγάλες εντάσεις, με συνειδητή προσπάθεια και επαναλήψεις.

Κάποιες παρατηρήσεις από την εμπειρία μου: Το εν λόγω κομμάτι, αν και πολύ ωραίο μουσικά και τεχνικά, είναι κατά τη γνώμη μου ακατάλληλο για τέτοιες συγκρίσεις. Είναι μιξαρισμένο με συμπίεση σε κάθε όργανο, ευτυχώς όχι και συνολικά, όπως τα περισσότερα του είδους, και όταν όλα βρίσκονται σε πρώτο πλάνο
καλά ακούγονται, το καθε ένα λίγο διαφορετικά αλλά καλά. Αν όμως το παιχνίδι παιχτεί με μουσική ακουστική κλασσική ή τζαζ και μάλιστα ηχογραφημένα με χρήση του χώρου, τότε διακρίνονται τα πρόβατα από τα ερίφια. Αυτό ισχύει και μεταξύ των 16 και 24 μπιτ αρχείων.
Πάντως ο αλγόριθμος 320 είναι πράγματι κοντά στο wav.
Όλα στις συγκρίσεις εξαρτώνται από τις συνθήκες ακρόασης αλλά και το ηχογραφημένο υλικό. Οι διαφορές και η παραπάνω πληροφορία βρίσκονται στα low level details και πολύ λιγώτερο στις πουσσαρισμένες πολυκάναλες παραγωγές.

Εγω εχω να σας καταθεσω το εξης (κατ αναλογια φυσικα)
Παλια, που ειχα την ψωρα, και εκανα δοκιμες στα παντα,ειχα παρει ενα ψηφιακο καλωδιο της Monster και ημουν μια χαρα.
Μου ειπε λοιπον ο κολητος οτι εβγαλε καινουργιο καλωδιο η Kimber που μαμαουσε ,αλλα ειχε και τριπλασια τιμη.
Το πηρα λοιπον ,γουρουνι στο σακι,και αρχισαμε τις κοντρες.
Μεχρι ενος σημειου εκλαιγα τα λεφτα μου,γιατι παιζαν σχεδον τα ιδια.
Μολις ομως βαλαμε ενα κομματι απο τους BENT (Invisible Pedestrian) εκει τελειωσαν ολα.
Το αβυσαλεο μπασο που εχουν οι BENT αδυνατουσε να το αποδωσει το Monster.
Aν λοιπον σταματουσαμε την δοκιμη χωρις τους BENT, τα αποτελεσματα θα ηταν διαφορετικα και απολυτως λανθασμενα!!
Αυτα.....

Σε τέτοια κομμάτια πάντως τα τεστ είναι δίκοπο μαχαίρι.
Κι αυτό γιατί πολλές φορές η συμπίεση τα ευνοεί,όσο κι αν φαίνεται παράξενο.

Το ακόμα πιο παράξενο είναι πως σε μικρές-μεσαίες εντάσεις συνεχίζω να προτιμώ το τέταρτο.
Δυο φορές όμως που το επανέλαβα με γκάζια πήρε πρωτιά το δεύτερο.

Αυτό θα έπρεπε να μου λέει πως αυτο είναι το ασυμπίεστο λοιπόν.
Για να δούμε...

εγώ πιστεύω βλέποντας και τα φασματογραφήματα και γενικά πού επεμβαίνει ο αλγόριθμος για να καταλάβει κάποιος διαφορές πρέπει να ακούσει σε ρεαλιστικές εντάσεις (μιλάμε για 100 db σίγουρα) και φυσικά να έχει ακοή ξυράφι καθώς πάνω από 16000 κύκλους....άντε γειά.
Και το περι ρεαλιστικών εντάσεων προτάθηκε και στο νοιζ.

Αυτό το κούρεμα που βλέπεις πάνω από τους 16 δεν είναι αναγκαίο κακό του mp3. Εϊναι ξεκάθαρα θέμα του πως γίνεται η μετατροπή. Κάποια στιγμή είχα κάνει ένα (αποτυχημένο) quiz από το οποίο είχαν βγει πολύ χρήσιμα συμπεράσματα:

http://avclub.gr/forum/showthread.p...γραμμα?p=1057785785&viewfull=1#post1057785785

Όπως θα δεις, κανένα τρομερό κούρεμα δεν υπάρχει πάνω από τους 16Khz με τη σωστή μεθοδολογία transcoding, εκτός και αν κάποιος επιθυμεί για τους δικούς του λόγους πχ. 128 CBR.

Υ.γ. Σωστό 320ρι δε βρήκα ούτε στο νέο τεστ, αλλά ας μην ανοίξουμε πάλι αυτή τη συζήτηση :P

Last edited:
Κάποιες παρατηρήσεις από την εμπειρία μου: Το εν λόγω κομμάτι, αν και πολύ ωραίο μουσικά και τεχνικά, είναι κατά τη γνώμη μου ακατάλληλο για τέτοιες συγκρίσεις. Είναι μιξαρισμένο με συμπίεση σε κάθε όργανο, ευτυχώς όχι και συνολικά, όπως τα περισσότερα του είδους, και όταν όλα βρίσκονται σε πρώτο πλάνο
καλά ακούγονται, το καθε ένα λίγο διαφορετικά αλλά καλά. Αν όμως το παιχνίδι παιχτεί με μουσική ακουστική κλασσική ή τζαζ και μάλιστα ηχογραφημένα με χρήση του χώρου, τότε διακρίνονται τα πρόβατα από τα ερίφια. Αυτό ισχύει και μεταξύ των 16 και 24 μπιτ αρχείων.

Η πρώτη εντύπωση να σας πω την αλήθεια ακούγοντας και τα 4 κομμάτια ήταν ότι αποκλείεται να υπάρχει καθαρό ασυμπίεστο κομμάτι, μου ακουγόταν σε όλα συμπίεση.

Τώρα που το αναφέρεις δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου. φυσικά μιλάμε για διαφορετική συμπίεση αλλά το αποτέλεσμα πάνω κάτω είναι το ίδιο.

Φυσικά όταν ακούω για τέτοιου είδους ομαδικά τεστ δίχως πρωτοβουλία από πολλά άτομα που φυσικά θα περιλαμβάνουν και διάφορα γνωστά κυρίως κομμάτια αυτό που κυρίως σκέφτομαι είναι ότι κάποιος προσπαθεί να μας αποδείξει κάτι άλλο που για τους περισσότερους από εμάς δεν είναι το αυτονόητο. Κάτι σαν να προσπαθεί να μας εκθέσει δημοσίως.

Last edited:
Αυτό το κούρεμα που βλέπεις πάνω από τους 16 δεν είναι αναγκαίο κακό του mp3. Εϊναι ξεκάθαρα θέμα του πως γίνεται η μετατροπή. Κάποια στιγμή είχα κάνει ένα (αποτυχημένο) quiz από το οποίο είχαν βγει πολύ χρήσιμα συμπεράσματα:

http://avclub.gr/forum/showthread.p...γραμμα?p=1057785785&viewfull=1#post1057785785

Όπως θα δεις, κανένα τρομερό κούρεμα δεν υπάρχει πάνω από τους 16Khz με τη σωστή μεθοδολογία transcoding, εκτός και αν κάποιος επιθυμεί για τους δικούς του λόγους πχ. 128 CBR.

Υ.γ. Σωστό 320ρι δε βρήκα ούτε στο νέο τεστ, αλλά ας μην ανοίξουμε πάλι αυτή τη συζήτηση :P

Μιας και το συζητάμε, έκανα κι εγώ το σχετικό πείραμα.

Βρήκα ποιο είναι το ασυμπίεστο αρχείο (εύκολο..) και το συμπίεσα στα 320kbps με τον LAME. Το αποτέλεσμα που πήρα δεν είχε καμία σχέση με τα "320άρια" που περιλαμβάνει το αρχείο. Δεν ξέρω ποιον MP3 codec χρησιμοποιεί ο άνθρωπος που φτιάχνει τα test files, αλλά σίγουρα δεν είναι ο καλύτερος ποιοτικά..

Παρόλα αυτά βέβαια, ακουστικά το αποτέλεσμα του "κακού" MP3 παραμένει σχεδόν ταυτόσημο με του ασυμπίεστου.. go figure..

Μιας και το συζηταμε,παντα ειχα την εξης (αλυτη και τεραστια) απορια!!!! (σιγα ρε μεγαλε θα πεσεις απο το σκαμπο:flipout: )
Ο Lame ειναι το ιδιο με τον fraunhofer???
Αλλος υπερ...συμπιεστης ο ενας ,αλλος ο παραλλος????
Αν ναι ,ποιος ειναι ο καλυτερος???

εγώ ξέρω κατι λαμε που φορούσε παλιά ο Φλωρινιώτης... :Banane0:

Η πρώτη εντύπωση να σας πω την αλήθεια ακούγοντας και τα 4 κομμάτια ήταν ότι αποκλείεται να υπάρχει καθαρό ασυμπίεστο κομμάτι, μου ακουγόταν σε όλα συμπίεση.

Τώρα που το αναφέρεις δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου. φυσικά μιλάμε για διαφορετική συμπίεση αλλά το αποτέλεσμα πάνω κάτω είναι το ίδιο.

Φυσικά όταν ακούω για τέτοιου είδους ομαδικά τεστ δίχως πρωτοβουλία από πολλά άτομα που φυσικά θα περιλαμβάνουν και διάφορα γνωστά κυρίως κομμάτια αυτό που κυρίως σκέφτομαι είναι ότι κάποιος προσπαθεί να μας αποδείξει κάτι άλλο που για τους περισσότερους από εμάς δεν είναι το αυτονόητο. Κάτι σαν να προσπαθεί να μας εκθέσει δημοσίως.

φιλε μου την πρώτη φορά που μας άρχισες τις κατσάδες, έκανες κάποια πατάτα και όλα τα αρχεία τα μετέτρεψες σε μπ3 χαμηλής ποιότητας ....

έασον αυτό....

βλέπω επιμένεις στο ότι "κάποιος προσπαθεί να σας αποδείξει κάτι άλλο"

αυτό είναι τουλάχιστον αγενές.

Ο Lame ειναι το ιδιο με τον fraunhofer???
Αν ναι ,ποιος ειναι ο καλυτερος???

Ο Fraunhofer ειναι ο "επισημος", φτιαγμενος απο το ομωνυμο Γερμανικο Ινστιτουτο.

Ο Lame ειναι "ανοικτου κωδικα" και θεωρειται (οριακα) καλυτερος, ειδικα στις τελευταιες εκδοσεις του.

Ο χειροτερος mp3 encoder παντως, με τεραστια διαφορά, ειναι ο Xing...

Για όποιον ενδιαφέρεται να εξάγει κάποια επιπλέον συμπεράσματα, ας κατεβάσει το παρακάτω ζιπάκι που ετοίμασα για το avclub:

http://archphile.org/lab/wav_mp3_comparison.zip

Έχω διαλέξει ένα κομμάτι από μια συλλογή της Clarity (Clarity Collection) που φημίζεται για τις ηχογραφήσεις της:

- Kevin Gibbs - Baby, It's Cold Outside

To κομμάτι δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο και εκτός από την περίεργη εικόνα που δημιουργεί το ντουέτο των τραγουδιστών η οποία έχει το ενδιαφέρον της, θα το κατέτασσα στα "εύκολα" κομμάτια μικρών jazz σχημάτων.

Στο folder που θα κατεβάσετε θα βρείτε:

- το wav
- mp3 στα 128
- mp3 στα 320
- mp3 V0
- spectrograms
- ανάλυση δυναμικού ευρούς
- πληροφορίες για την έκδοση του lame που χρησιμοποίησα καθώς και τις παραμέτρους που χρησιμοποίησα για το transcoding

Μεθοδολογία:

Διάλεξα ένα flac από το συγκεκριμένο άλμπουμ το οποίο το έχω ριπάρει με τα χεράκια μου (EAC), οπότε ήμουν σίγουρος για την ποιότητά του. Το αποσυμπίεσα με την εντολή flac ώστε να πάρω το wav (το οποίο είναι εντός του flac αυτούσιο και "άθικτο"). Στη συνέχεια έκανα τα transcodes με τον lame. Τέλος εξήγαγα τα spectros με το spek και το δυναμικό εύρος με το DR14 T.meter.

Δεν έχω μετατρέψει τα πάντα σε wav και έτσι δε θα είναι εύκολο να κάνετε blind test. Δεν είναι άλλωστε αυτός ο σκοπός. Ο λόγος που το ανέβασα είναι για να δείτε τι μπορεί να κάνει ο lame με τα σωστά options (ειδικά στην περίπτωση του VBR V0).

Last edited: