Πότε να αλλάξω λάδια ?

toliskot

Supreme Member
20 February 2012
4,462
Ραφήνα
Έχω ένα Rav4 και για ευνόητους λόγους δεν το πάω πλέον στην αντιπροσωπία για service αφού έτσι κι αλλιώς είναι εκτός εγγύησης. Πέρυσι λοιπόν άλλαξα λάδια στο συνεργείο της γειτονιάς και του έβαλα συνθετικά για 15.000 χλμ. Πέρασε ένας χρόνος και έχω κάνει 10.000 χλμ. Πρέπει να τα αλλάξω επειδή πέρασε ο χρόνος ? Αν τα αφήσω άλλους 4-5- μήνες για να φτάσω τα χιλιόμετρα θα πάθει κάτι ?
 
Προσωπικά την αλλαγή λαδιών την τηρώ ευλαβικά. Ό,τι και να λέει ο κατασκευαστής εγώ τ' αλλάζω ανά 7500 km - το πολύ 10000 km. Α και εννοείται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, αν τύχει και δεν έχω φτάσει τα χιλιόμετρα αυτά. Κοινώς στη θέση σου θα τα άλλαζα. Όχι ότι θα έχεις και κανένα πρόβλημα εδώ που τα λέμε, αλλά πιστεύω ότι αξίζει το έξοδο, για τη μακροπρόθεσμα καλή λειτουργία του κινητήρα έστω.
 
Last edited:
Μια φορά τον χρόνο το αργότερο. Kαλό είναι να τα αλλάξεις. Αν περάσεις τα 15000 πριν κλείσει χρόνος, άλλαξέ τα.
Νομίζω τα 1-2 τελευταία μοντέλα έχουν περιθώριο μεγαλύτερο των 15000 αλλά δεν θυμάμαι πόσο...
 
Last edited:
...
Αν τα αφήσω άλλους 4-5- μήνες για να φτάσω τα χιλιόμετρα θα πάθει κάτι ?

Οχι δεν θα πάθει τίποτα, αρκεί να είναι ΟΚ στην στάθμη τους... Δες μήπως είναι κάτω απο το min...
 
Last edited:
Kατα πάσα πιθανότητα θα πρέπει να συμπληρώσεις... Αλλά ΜΟΝΟ απο τα ίδια που έχει μέσα (συνθετικά και ίδια μάρκα και τύπο)
 
Η στάθμη είναι εντάξει. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι αφού δεν έχουν δουλέψει όσο πρέπει, τι παθαίνουν πάνω στον χρόνο ? Χαλάνε ? Όταν είναι μέσα στο κουτί τους όσο και να τα αφήσεις είναι καινούρια.
 
Δεν θα παθει τιποτα, αλλα εγω θα τα αλλαζα οπως και κανω στο χρονο.
 
το ότι δεν πας κόφτη δεν σημαίνει ότι πας χαλαρά.
Το παλιό λάδι καλό είναι να μην δουλεύεται στις ψηλές στροφές.
Από όσο θυμάμαι το ραβ ξυπνάει δυστυχώς μετά τις 4000. Γι αυτό δεν το είχα πάρει κι εγώ.
Λόγω θέρους, αν δεν έχεις πολλά χιλιόμετρα για διακοπές και μείνεις εκεί στις 2000-3000 μπορείς να τα αφήσεις.
Αλλιώς καλό είναι να αλλαχτούν
 
Η στάθμη είναι εντάξει. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι αφού δεν έχουν δουλέψει όσο πρέπει, τι παθαίνουν πάνω στον χρόνο ? Χαλάνε ? Όταν είναι μέσα στο κουτί τους όσο και να τα αφήσεις είναι καινούρια.

Ναι, οξειδώνονται... Μεσα στο κουτί δεν έχουν πρόβλημα (γι'αυτό και όσο περισσεύει το κρατάμε για συμπλήρωμα).
 
Last edited:
Κατα κάποιο τρόπο ναι, αλλά είναι διάφοροι παράγοντες και παράμετροι... Εσύ είσαι εντος ασφαλών ορίων (10k, 1 χρόνος)
 
Τα λαδια οταν πιασουν ψηλες θερμοκρασιες, δηλαδη οταν ζεσταθει η μηχανη και δουλεψει το αμαξι εστω για μια φορα το χρονο, παλι πρεπει να αλλαχθουν γιατι "νερωνουν".
Αν δεν ειχε κινηθει καθολου το αμαξι αστα μεσα για αιωνες.
Αυτο λενε οι κατασκευαστες λαδιων τυπικα. Απο κει και περα και να κανεις καποια χιλιομετρα παραπανω δεν τρεχει και τιποτα.
 
Έχω ένα Rav4 και για ευνόητους λόγους δεν το πάω πλέον στην αντιπροσωπία για service αφού έτσι κι αλλιώς είναι εκτός εγγύησης. Πέρυσι λοιπόν άλλαξα λάδια στο συνεργείο της γειτονιάς και του έβαλα συνθετικά για 15.000 χλμ. Πέρασε ένας χρόνος και έχω κάνει 10.000 χλμ. Πρέπει να τα αλλάξω επειδή πέρασε ο χρόνος ? Αν τα αφήσω άλλους 4-5- μήνες για να φτάσω τα χιλιόμετρα θα πάθει κάτι ?

Οι αλλαγές λαδιών σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα ή σε συγκεκριμένα χιλιόμετρα είναι μια τακτική μέσου όρου για τον μέσο οδηγό.

Παράγοντες που επηρεάζουν το λάδι:

1. Είδος και τύπος λαδιού
2. Είδος και τύπος κινητήρα
3. Εξωτερική θερμοκρασία λειτουργίας
4. Αριθμός κρύων αναμάτων κινητήρα
5. Αριθμός στροφών λειτουργίας κινητήρα
6. Παλαιότητα κινητήρα

Από την εμπειρία μου στην αυτοκίνηση και στα μοτό, έχω δει οικογενειάρχες να καταστρέφουν κινητήρες απλώς πηγαίνοντας στην δουλειά τους κάθε μέρα και χωρίς να έχουν πάρει χαμπάρι γιατί, και ραλίστες που έχουν πολλά χιλιόμετρα σκληρής αγωνιστικής χρήσης να έχουν κινητήρες σαν καινούργιους.

Πρωταρχικός είναι ο ρόλος να επιλέγεται ένα καλό λάδι που να ταιριάζει στα χαρακτηριστικά του κινητήρα σας, και δυστυχώς θα το γράψω με κεφαλαία... αυτό ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ (Η ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ) ΠΑΝΤΟΤΕ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ... ούτε τον τύπο ούτε την μάρκα που να αποδίδει τα μέγιστα με ασφάλεια.

Βασιζόμενοι λοιπόν μόνο στα παρακάτω κριτήρια οι αντιπροσωπείες σας βάζουν λάδια: 1. Που αγοράζουν φτηνά από τοπικούς αντιπροσώπους κλείνοντας συμφωνίες με τους λαδάδες, 2. Βάζοντας το πλησιέστερο από αυτά τα λάδια που αντιστοιχούν στις ανάγκες του κινητήρα μοντέλου που έχετε, 3. Πολλές φορές υπερεκτιμούν τις συνθήκες του Ελληνικού καλοκαιριού και βάζοντας και μεγαλύτερου ιξώδους από αυτό που χρειάζεστε.

Πρέπει λοιπόν να κάνετε όλοι λίγο μελέτη και να μην βασίζεστε ούτε στον μαστρο Μήτσο της γειτονιάς ή στο Μπάρμπα Κώστα τον ταξιτζή...

Για όσους δεν θέλετε να το κουράσετε πολύ κοιτάξτε απλά τον πίνακα που υπάρχει σε όλα τα βιβλιαράκια των αυτοκινήτων να δείτε ποιο ακριβώς εύρος ιξώδους χρειάζεστε για το εύρος εξωτερικής θερμοκρασίας λειτουργία του κινητήρα σας...

Με αυτό τον τρόπο θα βρείτε ποιο λάδι ταιριάζει πράγματι στον κινητήρα σας, διότι πολλές φορές θα σας πουν άλλα αντάλλων...

Στιχομυθία σε συνεργείο (πολύ έμπειρο με πολλά "φτιαγμένα" γύρω γύρω)... παιδιά τι λάδι πάτε να μου βάλετε? εεε... αυτό που χρειάζεται... μια στιγμή τι θα βάλετε?... εεε Χ μάρκα 5-50... τι? αφού το αμάξι λέει 10-40... εεε ναι, αλλά είναι τουρμπάτο το έχεις γαργαλήσει και κάνει και ζέστη... όχι ρε παιδιά να μου βάλετε το κανονικό... εεε δεν έχουμε συνθετικό σε 10-40... έχουμε σε 5-40... και πάει λέγοντας...

Πλήρης ασχετοσύνη δηλαδή... από τότε πάντοτε πάω ΕΓΩ τα λάδια που έχω επιλέξει και τα έχω βρει σε ευνοϊκή τιμή.

Οι επιλογές σωστού λαδιού αν και φαινομενικά είναι πάρα πολλές στην πραγματικότητα τα πολύ καλά λάδια είναι πολύ λίγα και κάποια είναι και άγνωστα στο ευρύ κοινό (και πωλούνται μόνο από λίγα σημεία πώλησης), βασικό πρόβλημα είναι ότι επειδή ακριβώς γνωρίζουν ότι οι περισσότερες πωλήσεις αφορούν αυτόν ακριβώς τον μέσο όρο οδηγού δεν μας δίνουν το καλύτερο δυνατό προϊόν (άλλος λόγος είναι το να μπορούν οι αντιπροσωπείες να βγάζουν λεφτά από τα σέρβις/αλλαγές λαδιών)... με ένα πολύ καλό λάδι και οδήγηση εντός των ορίων του ΚΟΚ (πηγαίνοντας κάθε μέρα στην ευχή του Θεού) ένα σωστό λάδι είναι ικανό να λιπαίνει τον (οποιονδήποτε) κινητήρα σωστά χωρίς κανένα πρόβλημα για πάνω από 20.000 χιλιόμετρα, αλλά η αλλαγή στον χρόνο θα πρέπει να γίνει (τώρα αν είναι 14 μήνες δεν μας πειράζει αλλά είναι απαραίτητο για λόγους που εδώ θα βγούμε εκτός θέματος) και βέβαια είναι απαραίτητη και η αλλαγή φίλτρου λαδιού ΠΑΝΤΟΤΕ με την αλλαγή λαδιών.

Πολλές υποτιθέμενες καλές και ξακουστές μάρκες λαδιών έχουν υποστεί μηνύσεις στις ΗΠΑ διότι είτε δεν πληρούσαν προδιαγραφές είτε υπονοούσαν ψέματα στα χαρακτηριστικά τους... με άλλα λόγια δεν ήταν αυτά που μας υπόσχονταν.

Επειδή οι φθορές από τα λάδια που παθαίνουν οι κινητήρες είναι αθροιστικές και προοδευτικές (των φυσικών φθορών του κινητήρα που συμβαίνει με τα χιλιόμετρα), και επειδή το αυτοκίνητο θεωρείται αναλώσιμο στις μέρες μας, και επειδή υπάρχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα, δεν δίνεται σωστή ενημέρωση.

Ελπίζω το παρών νήμα να γίνει έναυσμα κάποιοι να το ψάξουν... δεν ανέφερα ούτε θα αναφέρω μάρκες κλπ.. ούτε λαδιών ούτε αμαξιών για ευνόητους λόγους και μην με ρωτήσετε δημόσια ούτε και με πμ (δεν έχω καμιά σχέση με λάδια και τις πωλήσεις τους).

Στην σημερινή κατάσταση που η αγορά αυτοκινήτου έχει παγώσει και η ικανότητα πολλών από εμάς να αγοράζουμε καινούργια αυτοκίνητα μειώνεται δραματικά, θεωρώ ότι όλοι πρέπει να γνωρίζουμε περί σωστής συντήρησης... αφήστε που αν χρησιμοποιούμε καλύτερα λάδια με μακρύτερα service interval, εκτός από το καλό στην τσέπη μας είμαστε και οικολόγοι... -bye-
 
Last edited:
Δεν το διαβασα ολο του Χρήστου αλλά οπως τα λέει (μέχρι τη μέση) είναι.
Μπορω να σας φέρω παραδειγμα πριν κάποια χρόνια κινητηρες γνωστης αξιοπιστης εταιρίας να σπάνε από....συνεργασία μεγάλου λαδεμπορα με μεγάλο Ελληνα αντιπροσωπο.
Το λάδι με το που ερχετε σε επαφή με τον αερα αρχίζει η περιπέτεια του πέρα από την μηχανική του καταπόνεση.
Σε ενα χρόνο εχει ''φυγει'' το ιξώδες του χάνοντας την λιπαντική του ικανότητα ακόμα και με 2000χλμ. χρηση
Οταν τσεκαρετε τα λάδια, βάλτε το λίγο που εχει ο δείκτης και παιξτε με τα δαχτυλα σας, θα καταλάβαιτε.
Περι τους 2 μήνες απο τον χρόνο η περίοδος χάριτος.
 
The reality is that motor oils do not need to be changed because they thin with use. It is the eventual thickening that limits the time you may keep oil in your engine. The limit is both time itself (with no motor use) and/or mileage use. The storage of motor oil in your garage, particularly mineral based oils, slowly ages the oil limiting its use later. Do not store huge volumes of oil in your garage that is exposed to extremes of temperature.

I have seen several car owner manuals that are now stating that oils do not need to be changed but every 7,500 miles or more. The same manual also states OR every 12 months, whichever occurs first. My feeling is that you can probably go 5,000 miles on the average (in a sports car) but you must change your oil in the spring time at a minimum, particularly up north. Oils form waxes in icy cold weather. There is a permanent thickening of the oil.
...Also because of thickening from the cold of winter and from sludge build up that cannot be filtered out.

...90 percent of engine wear occurs during the startup period because oil is just too thick.


http://www.bobistheoilguy.com/motor-oil-101/ και επόμενα...
Το συγκεκριμένο άρθρο περιλαμβάνει ο,τι χρειάζεται να ξέρει κάποιος απλός χρήστης (όχι μηχανικός) περί λίπανσης. Ουσιαστικά δηλαδή περί ρευστότητας, γήρανσης και διαστημάτων αλλαγής του λιπαντικού.
Η μόνη του έλλειψη ΙΜΗΟ είναι η μη αναφορά στο θέμα των κύκλων λειτουργίας του μοτέρ (δηλ. πόσο συχνά κινούμε το αυτοκίνητο / μοτοσυκλέτα) και πώς ο αριθμός τους μειώνει το χρόνο ζωής του λαδιού.
Μεγαλύτερη συχνότητα = ταχύτερη γήρανση.
 
Ναι κλασσικό site...

Για να προσθέσω κάτι πολύ σημαντικό... τα κρύα ανάματα είναι ίσως η πιο σημαντική παράμετρος, και ο τρόπος χειρισμού του αυτοκινήτου όταν δεν έχει φτάσει σε θερμοκρασίες λειτουργίας.

Οι γυναίκες κυρίως, αλλά και οι άνδρες που δεν αντιλαμβάνονται μηχανικά θέματα κάνουν άθελα τους ζημιές στους κινητήρες τους το πρωί που βιάζονται να πάνε στην δουλειά τους ανεβάζουν στροφές πριν το λάδι φτάσει στην θερμοκρασία λειτουργίας του.

Αυτό έχει αποτέλεσμα την αυξημένη φθορά κινητήρα, περισσότερο από κάθε άλλη παράμετρο.

Βασικά το λάδι πρέπει να ξεπεράσει τους 60βαθμούς για να έχει επαρκή λιπαντική ιδιότητα, κάτω από εκεί απλά δεν λιπαίνει σωστά. Αυτό ιδιαίτερα τον χειμώνα μπορεί να κάνει αρκετά λεπτά της ώρας να επιτευχθεί... με 0 βαθμούς εμένα κάνει πάνω από 5 λεπτά της ώρας (άμεση κίνηση του αυτοκινήτου και στροφές όχι πάνω από 2.500...).

Επίσης σημαντικό είναι να ξεκινάει να κινείται το αμάξι διότι δεν κυκλοφορούν σωστά τα λάδια αν δουλεύει απλά στο ρελαντί... η τρόμπα λαδιού μπορεί να μην φτάνει αρκετή πίεση με το κρύο λάδι να τροφοδοτήσει το πάνω μέρος του κινητήρα... ΠΑΝΤΟΤΕ ξεκινάμε σχεδόν αμέσως αλλά διατηρούμε χαμηλές στροφές.

Δεν μαρσάρουμε ΠΟΤΕ το αυτοκίνητο κρύο για να φτάσει γρηγορότερα σε θερμοκρασία λειτουργίας.

Ξεκινώντας να κινούμαστε άμεσα έχει και άλλο πλεονέκτημα, είναι η οικονομία βενζίνης, διότι το τσοκ λειτουργεί για λιγότερο χρόνο αφού το αμάξι ζεσταίνεται πιο γρήγορα.

Αυτοί οι απλοί κανόνες είναι που κάνουν την διαφορά, για να χαίρεστε το αμάξι σας για περισσότερα απροβλημάτιστα χιλιόμετρα.
 
Ελα ρε Χρηστο!!!

Δηλαδη αυτο που λενε "ζεσταμα" πριν ξεκινησεις το χειμωνα ειναι μια μουφα;

(Οι γνωσεις μου περι αυτοκινητων φτανουν μεχρι που μπαινει το νερο στους υαλοκαθαριστηρες)
 
Δυστυχώς ναι... αλλά με μια λεπτομέρεια... ξεκινώντας άμεσα δεν σημαίνει γύρισε η μίζα και φύγαμε... σημαίνει ανάψαμε, βάζουμε την ζώνη μας, τακτοποιούμε καθρέπτες κλπ, ανάβουμε ραδιόφωνο είμαστε τέλος πάντων αναπαυτικά και ξεκινάμε... αυτά τα 30 δεύτερα με ένα λεπτό είναι αρκετά και χαρακτηρίζονται άμεση εκκίνηση.

Το στυλ κατεβαίνω ανάβω το αμάξι και πάω επάνω να τελειώσω το πρωινό μου και τον καφέ μου είναι απολύτως λάθος.

Το ζέσταμα γίνεται γρηγορότερα εν κινήσει, και εάν κρατάμε χαμηλά τις στροφές, όχι μόνο δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά λιπαίνουμε καλύτερα τον κινητήρα διότι όπως είπα η τρόμπα λαδιού ανεβάζει περισσότερη πίεση, άρα στέλνει καλυτερα το λάδι επάνω στα υψηλότερα μέρη του κινητήρα βαλβίδες κλπ...
 
Last edited: