Που πάει η Ε.Ε.;;;

o-Zone

AVClub Addicted Member
1 August 2010
2,282
::...MilkyWay...::
Μήπως πλησιάζει ο καιρός (?) που θα "χωρίσουμε τα τσανάκια μας" με τους "εταίρους" μας στην Ε.Ε....;;;
 
Εξοδος με υψηλό κόστος...
Το τέλος του Μπερλουσκόνι και η δημοσιονομική κρίση

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος
Κ[email protected]


Το τέλος της μακράς θητείας του καβαλιέρε στην εξουσία έρχεται στη χειρότερη στιγμή για τη χώρα: Η διένεξη του Μπερλουσκόνι με τη Λέγκα του Βορρά, που ζητά φορολογικές μειώσεις, είναι πολύ πιθανόν να μην επιτρέψουν τη λήψη προληπτικών μέτρων που θα αποθάρρυναν τις αγορές να ασκήσουν αποσταθεροποιητική πίεση στην Ιταλία.

Η υιοθέτηση μέτρων δημοσιονομικής λιτότητας στην Ιταλία δεν είναι μόνο συνάρτηση της κυβερνητικής σταθερότητας και της δυνατότητας του σημερινού ή του επόμενου Κοινοβουλίου να στηρίξει μία σταθερή και ασφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία κυβέρνηση.

Είναι κυρίως συνάρτηση των έντονων εσωτερικών περιφερειακών αποκλίσεων μεταξύ βορρά και νότου, καθώς η Ιταλία αποτελεί μικρογραφία των ενδοευρωπαϊκών αντιθέσεων ανάμεσα στις πλεονασματικές βόρειες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης και τις προβληματικές της περιφέρειας.

Με δύο λόγια ενδεχόμενη δημοσιονομική κρίση στην Ιταλία θα θέσει σε δεινή δοκιμασία όχι μόνον την κυβερνητική σταθερότητα, αλλά και την ίδια την ενότητα της χώρας, με το βορρά να δυσανασχετεί για τη συνεχιζόμενη στήριξη του «παρασιτικού» νότου, ένα σκηνικό που θα πριμοδοτήσει όχι μόνον την αποσχιστική-ρατσιστική Λέγκα του Βορρά, αλλά και ανακατατάξεις και διαφοροποιήσεις στο σύνολο του πολιτικού φάσματος.

Τα παραπάνω δεν είναι καινούρια δεδομένα, αλλά για μία ακόμη φορά επιβεβαίωση των προπατορικών αμαρτημάτων της Ενοποίησης της Ιταλίας στα μέσα του 19ου αιώνα, που θυμίζει σε ανησυχητικό βαθμό τη σημερινή τροπή των εξελίξεων στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.

Η ιταλική ενοποίηση, ενάμιση και πλέον αιώνα μετά, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς η νομισματική, η οικονομική αλλά και η πολιτική ενοποίηση σε μία συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή αντί να οδηγήσουν στη σύγκλιση των περιφερειακών ανισοτήτων μπορεί να τις διευρύνουν και να τις οδηγήσουν σε σημείο παροξυσμού.

Επιπλέον, όπως σήμερα στην Ευρωζώνη ο μεγάλος ωφελημένος, η Γερμανία, απαξιώνει το νότο, τα ελλείμματα του οποίου είναι σε μεγάλο βαθμό παρενέργεια των πλεονασμάτων της, έτσι και στην Ιταλία ο βορράς, ιστορικά και διαχρονικά υπεύθυνος για την περιθωριοποίηση και τον παρασιτισμό του νότου, εκφράζει μία διαρκώς διογκούμενη δυσαρέσκεια για τη στήριξη των πιο προβληματικών περιφερειών της χώρας.

Και βέβαια ότι μπορεί να ισχύσει για την Ιταλία θα ισχύσει κατά μείζονα λόγο και για την Ισπανία στην περίπτωση που δεν θα τεθεί υπό έλεγχο η δημοσιονομική κρίση και η χώρα υποστεί μετωπική επίθεση και πίεση των αγορών: Η Καταλονία και η Χώρα των Βάσκων θα δουν τον αποσχιστικό εθνικισμό να διογκώνεται στην αυταπάτη ότι περαιτέρω χειραφέτηση από τη Μαδρίτη μπορεί να είναι επιλογή μικρότερου κόστους.

Με τις περιπτώσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας μοιάζει και το Βέλγιο, ακυβέρνητη πολιτεία εδώ και ένα χρόνο και εγγεγραμμένο από τον περασμένο Νοέμβριο στη λίστα των χωρών ενός ενδεχόμενου ντόμινο αποσταθεροποίησης στην Ευρωζώνη: Η χρόνια δυσαρέσκεια των Φλαμανδών για τη στήριξη των Βαλόνων θα δυσχεράνει τη λήψη των όποιων προληπτικών μέτρων θωράκισης της χώρας.

Στην Ιταλία δεν κλονίζεται μόνο ο Μπερλουσκόνι, αλλά η ίδια η δεύτερη δημοκρατία που προέκυψε στις αρχές της δεκαετίας του '90 μετά την κατάρρευση της πρώτης ύστερα από την απαξίωση της Χριστιανοδημοκρατίας.
Πέραν των όποιων ανησυχιών για την εξέλιξη των ελλειμμάτων και του χρέους της χώρας, η μία κρίση ταυτόχρονα κυβερνητική αλλά και συνολική του πολιτικού συστήματος νομιμοποιεί ιδιαίτερη προσοχή και ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ιταλία.

Διπλή κρίση

Ενδεχόμενη δημοσιονομική κρίση στην Ιταλία θα θέσει σε δεινή δοκιμασία όχι μόνον την κυβερνητική σταθερότητα αλλά και την ίδια την ενότητα της χώρας, με το βορρά να δυσανασχετεί για τη συνεχιζόμενη στήριξη του «παρασιτικού» νότου, ένα σκηνικό που θα πριμοδοτήσει όχι μόνον την αποσχιστική-ρατσιστική Λέγκα του Βορρά, αλλά και ανακατατάξεις και διαφοροποιήσεις στο σύνολο του πολιτικού φάσματος.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=14053&subid=2&pubid=111449158
 
Σίγουρα...


Απειλείται η ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας

Απειλή για την ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας, η συρρίκνωση του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Ο οικογενειακός προϋπολογισμός των Βρετανών δέχεται τα ισχυρότερα πλήγματά του από το 2009, εν μέσω νέων ανησυχιών ότι οι καταναλωτές αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την άνοδο των τιμών και τη μείωση των εισοδημάτων τους.

Πυροδοτώντας φόβους για ξέσπασμα βαθιάς ύφεσης, ο μηνιαίος δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Markit, αποκαλύπτει ότι το κοινό επιλέγει να διασπαθίσει τις αποταμιεύσεις του και να αυξήσει τα χρέη του. Η έρευνα έδειξε ότι η ενίσχυση των λιανικών πωλήσεων, που σημειώθηκε το Μάιο χάρη στο βελτιωμένο καιρό και τους πριγκηπικούς γάμους, υπήρξε προσωρινή, με 36% των νοικοκυριών να δηλώνουν ότι τα οικονομικά τους σημείωσαν υποχώρηση αυτό το μήνα, σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2010. Μόλις 6% ανέφεραν βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης.

Τα επίσημα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις του Μαΐου, που κοινοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, έδειξαν υποχώρηση 1,4% στον όγκο συναλλαγών των εμπορικών καταστημάτων, ενώ το «Σίτι» του Λονδίνου αναθεωρεί ήδη επί το χείρον τις εκτιμήσεις ανάπτυξης του τομέα λιανικών πωλήσεων της Βρετανίας για το δεύτερο τρίμηνο του 2011.

Ο Τιμ Μουρ, οικονομολόγος της Markit, λέει: «Η υποχώρηση του δείκτη ακυρώνει την αισιοδοξία των προηγούμενων μηνών, με τον οικογενειακό προϋπολογισμό να σημειώνει την πιο ραγδαία του υποχώρηση από τις αρχές του 2009. Ο δείκτης εργασιακής ασφάλειας, που αποτελεί καλό δείγμα των συνθηκών της αγοράς εργασίας, αποκαλύπτει ότι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον κρατικό τομέα, παραμένουν ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις εργασιακές τους προοπτικές. Αυτό μπορεί με τη σειρά του να διατηρήσει σε περιορισμένα επίπεδα τις πληθωριστικές πιέσεις, αν και τα προβλήματα των καταναλωτών θα λειτουργήσουν ως τροχοπέδη στην εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη».

Η εταιρία οικονομικής πληροφόρησης Markit ανέφερε ότι τα στοιχεία που συνέλεξε έδειξαν ότι το ήμισυ των βρετανικών νοικοκυριών αναμένουν τα οικονομικά τους να χειροτερέψουν μέσα στο 2011, ενώ μόλις 19% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν.

Η έρευνα της Markit αποκάλυψε επίσης ότι τα βρετανικά νοικοκυριά αύξησαν τα χρέη τους κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση χρεών σημειώθηκε στις ηλικίες 18 με 24.

www.kathimerini.gr με στοιχεία από The Guardian
 
Una faca una raca...??? Δε νομίζω...Οι γείτονες φαίνεται ότι έχουν άλλες προτεραιότητες και όχι τους μισθούς και τις συντάξεις...


Μπερλουσκόνι: "Σπαγγέτι" λιτότητας 40 δισ. ευρώ

Η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ετοιμάζεται να εγκρίνει στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης μέτρα λιτότητας συνολικού ύψους σαράντα δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι τις ώρες αυτές εξετάζει τις τελευταίες λεπτομέρειες, με έμφαση σε σειρά περικοπών για την ταχύτερη δυνατή μείωση της σχέσης δημοσίου ελλείμματος-ΑΕΠ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν δημοσιεύματα στον Τύπο ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών προτίθεται να μειώσει κατά περίπου 30% τις απολαβές βουλευτών, περιφερειακών και νομαρχιακών συμβούλων, προσαρμόζοντάς τις στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο δημοσίευσε ένα προσχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση, βάσει του οποίου προγραμματίζεται σοβαρός περιορισμός στα αυτοκίνητα που το ιταλικό κράτος προσφέρει σε διευθυντές δημοσίων υπηρεσιών, βουλευτές και γερουσιαστές και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης: ο κυβισμός τους, δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 1.600 κ.ε.

Μόνη εξαίρεση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και οι πρόεδροι Βουλής και Γερουσίας. Ο Τζούλιο Τρεμόντι σχεδιάζει επίσης να καταργήσει και το δικαίωμα των Ιταλών βουλευτών και γερουσιαστών να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα αυτά, δωρεάν τραίνα, κινητά τηλέφωνα και να απολαμβάνουν πολλά άλλα προνόμια μετά την λήξη της θητείας τους.
Οι αντιδράσεις των ενδιαφερομένων, όμως, είναι έντονες.

Το σχέδιο περικοπών προβλέπει επίσης, αρχής γενομένης από το 2012, όταν οι τοπικές, βουλευτικές εκλογές και δημοψηφίσματα συμπίπτουν το ίδιο έτος, θα πρέπει να τελούνται μαζί, την ίδια μέρα, προς εξοικονόμηση αξιόλογων χρηματικών ποσών.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, σύμφωνα με την δημόσια ραδιοφωνία RAI, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, έχει προβλέψει την βαθμιαία σύνδεση της συντάξιμης ηλικίας με το αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής, αρχίζοντας από το 2013, ενώ θα προσπαθήσει να εντάξει στο τελικό κείμενο προς έγκριση την συνταξιοδότηση στα εξήντα πέντε των γυναικών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, αρχής γενομένης από το 2025.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα έσοδα από μετοχές και μερίσματα η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι σχεδιάζει την αύξηση της φορολόγησης τους, από το 12% στο 20% με μόνη εξαίρεση τα κρατικά ομόλογα.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=111479347
 
Ιταλία: Ιστορικό ρεκόρ στα spread

"Η" Online 27/6 16:12

Ιστορικό ρεκόρ χτύπησε τη Δευτέρα το ιταλικό spread καθώς οι φόβοι για μετάδοση της κρίσης χρέους συνεχίζουν να "χτυπούν" την ευρωπαϊκή περιφέρεια. Την ίδια στιγμή, προς ιστορικά υψηλά επίπεδα κινείται και το κόστος ασφάλισης των ελληνικών ομολόγων.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13903&subid=2&pubid=111479359
 
Πρέπει να φύγουμε πρώτοι από την Γερμανική ένωση. Γρήγορα. Και μετά να τους σύρουμε στα δικαστήρια.
Και μόνο για τους Γερμανούς ειδική βίζα αν θέλουν διακοπές. Για τις Γερμανίδες το συζητάω (μόνες τους εννοείται).
 
Βρετανία: Απεργίες δασκάλων και δημοσίων υπαλλήλων


Απεργιακές κινητοποιήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν δάσκαλοι και δημόσιοι υπάλληλοι στη Βρετανία, ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και των συνδικάτων με θέμα τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις. Αν οι απεργίες πραγματοποιηθούν θα υπολειτουργήσουν τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας.

Η βρετανική κυβέρνηση καταδίκασε την προγραμματισμένη για την Πέμπτη πανεργατική απεργία, που αφορά πάνω από 750.000 εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα και αναμένεται να οδηγήσει τη χώρα σε παράλυση.

Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις προβλέπουν οι συντάξεις που βασίζονται στους μισθούς των καθορισμένων τελευταίων χρόνων να αντικατασταθούν από χαμηλότερες συντάξεις, οι οποίες θα βασίζονται στο μέσο όρο όλων των χρόνων εργασίας του καθενός, ενώ παράλληλα προτείνεται και αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.



ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=288306
 
Μπίζνες και ανθρώπινα δικαιώματα

Συμφωνία 1,4 δισ. στερλινών υπέγραψαν ο Ουέν Τζιαμπάο και ο Ντέιβιντ Κάμερον

Το μοτίβο της επίσκεψης είναι πάντα το ίδιο: ο δυτικός οικοδεσπότης θίγει το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο κινέζος ηγέτης απαντά ότι δεν δέχεται υποδείξεις και συγχρόνως ότι γίνονται βήματα. Στο τέλος, οι δύο ηγέτες ανακοινώνουν μια οικονομική συμφωνία μερικών δισ. ευρώ. Το ίδιο έργο παίχτηκε και κατά την επίσκεψη του Ουέν Τζιαμπάο στη Βρετανία.

Ο κινέζος πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από πολυπληθή αντιπροσωπεία υπουργών και επιχειρηματιών, και ο βρετανός ομόλογός του Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσαν μια συμφωνία 1,4 δισ. στερλινών (1,5 δισ. ευρώ), με την προοπτική οι οικονομικές δοσοληψίες ανάμεσα στις δύο χώρες να φτάσουν τα 100 δισ. στερλίνες έως το 2015. Ωστόσο, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες, οι εκπρόσωποι των βρετανικών μέσων ενημέρωσης έδειξαν να ενδιαφέρονται περισσότερο για την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού τους να θίξει το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κινέζο συνομιλητή του παρά για το περιεχόμενο των οικονομικών συμφωνιών. Ο θεμέλιος λίθος της παράδοσης που δημιουργείται μπήκε στις αρχές του χρόνου από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, όταν κατάφερε να αποσπάσει από τον κινέζο ομόλογό του Χου Τζιντάο τη δημόσια δήλωση στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ότι η χώρα του «πρέπει να κάνει πολλά ακόμη στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ηταν η κορωνίδα μιας τετραήμερης επίσκεψης στις ΗΠΑ, η οποία εγκαινίασε μια περίοδο ηρεμίας ανάμεσα στις δύο πλευρές και επισφραγίστηκε από μια συμφωνία 45 δισ. δολαρίων.

Ο βρετανός πρωθυπουργός επιχείρησε χθες να φανεί εξίσου αποφασιστικός με τον αμερικανό πρόεδρο, αλλά τελικά αποδείχθηκε λιγότερο ευθύς. Οταν ρωτήθηκε αν έθιξε το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διάρκεια της συνάντησης με τον κινέζο ομόλογό του, ο Ντέιβιντ Κάμερον απάντησε ότι ο διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές καλύπτει όλα τα ζητήματα. «Η Βρετανία και η Κίνα έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς. Κανένα θέμα δεν αποκλείεται από τις συνομιλίες που έχουμε», τόνισε. «Είμαστε δύο διαφορετικές χώρες, έχουμε διαφορετικές ιστορίες και διαφορετικά στάδια ανάπτυξης. Θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον με σεβασμό. Για εμάς, όμως, είναι σαφές ότι η οικονομική και η πολιτική ανάπτυξη πρέπει να βαδίζουν χέρι χέρι. Η μία υποστηρίζει την άλλη», πρόσθεσε. Ο βρετανός πρωθυπουργός απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο «ανθρώπινα δικαιώματα» στην τοποθέτησή του, αντίθετα από τον κινέζο ομόλογό του. «Στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η Κίνα και η Βρετανία πρέπει να δείξουν σεβασμό η μία στην άλλη, να σεβαστούν τα γεγονότα, να αντιμετωπίζουν η μία χώρα την άλλη ως ίσο προς ίσο. Η Κίνα δεν στοχεύει μόνο στην οικονομική ανάπτυξη αλλά και στη βελτίωση των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου», τόνισε ο Ουέν Τζιαμπάο.

ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Οπως έχει προϊδεάσει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα θίξει σήμερα και η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Κίνας. Είναι βέβαιο, όμως, ότι στο Βερολίνο τη μερίδα του λέοντος στα θέματα που θα απασχολήσουν τις δύο πλευρές θα κλέψει το ευρώ και η ευρωπαϊκή κρίση χρέους. «Το θέμα του ευρώ θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις συνομιλίες», τόνισε γερμανική πηγή στα διεθνή πρακτορεία. Το Πεκίνο ανησυχεί για την πορεία του κοινού νομίσματος καθώς το ένα τέταρτο των κρατικών ομολόγων αξίας τριών τρισ. δολαρίων που κατέχει είναι στο ενιαίο νόμισμα.

http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4638167
 
60 δισ. ευρώ χρειάζονται επτά ευρωπαϊκές τράπεζες

Πάνω από 60 δισ. ευρώ θα αναγκαστούν να αντλήσουν από την αγορά οι επτά μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες, που εκτιμάται ότι θα θεωρηθούν «συστημικά σημαντικές» στο πλαίσιο των νέων κανόνων της Βασιλείας για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Πάνω από 60 δισ. ευρώ θα αναγκαστούν να αντλήσουν από την αγορά οι επτά μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες, που εκτιμάται ότι θα θεωρηθούν «συστημικά σημαντικές» στο πλαίσιο των νέων κανόνων της Βασιλείας για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Οι κανόνες που συμφωνήθηκαν το Σαββατοκύριακο προβλέπουν συντελεστή Tier-1 έως και 9,5% για τις τράπεζες αυτές. Αναλυτές εκτιμούν ότι η Deutsche Bank θα αναγκαστεί να αντλήσει πάνω από 12 δισ. ευρώ, η HSBC περί τα 14 δισ. ευρώ, ενώ οι Credit Agricole, Credit Suisse και SocGen περί τα 7 δισ. ευρώ η καθεμία και ελαφρώς λιγότερα οι ιταλικές Santander και UniCredit. Χθες η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών κάλεσε τις τράπεζες να προχωρήσουν άμεσα σε ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης και να μην περιμένουν την εφαρμογή των νέων κανόνων, το 2013.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12887&subid=2&pubid=111485294
 
Ιταλία: Το επόμενο ντόμινο;


"Η αναστάτωση στις αγορές λόγω της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία θα ωχριά σε σχέση με την καταστροφή που θα ακολουθήσει η απώλεια της εμπιστοσύνης των επενδυτών για το χρέος μιας μεγάλης οικονομίας" προειδοποίησε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών στην ετήσια έκθεσή της που δόθηκε την Κυριακή στη δημοσιότητα. Ωστόσο, την ίδια ώρα, που οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες, εκπονούν σχέδια περιχαράκωσης της κρίσης στην Ελλάδα, ώστε να αποφύγουν την μετάδοσή της σε ό,τι ευρέως θεωρείται ως το επόμενο «ντόμινο», την Ισπανία, πληθαίνουν τα ανησυχητικά μηνύματα σε σχέση με την πολύ μεγαλύτερη, και μέχρι πρότινος θεωρούμενη ως περισσότερο «οχυρωμένη», οικονομία της Ιταλίας.

Με το spread και το ασφάλιστρο κινδύνου των ιταλικών ομολόγων να έχουν πλέον ξεπεράσει τον μήνα αυτόν το επίπεδο-ρεκόρ των 200 μ.β., δεν είναι παράδοξο που η έκδοση εντόκων γραμματίων του Ιταλικού Δημοσίου τη Δευτέρα σημαδεύθηκε από αποδόσεις χαρακτηριστικές της νευρικότητας της αγοράς (σχεδόν 2% για τα εξάμηνα, ύψους 8 δισ. ευρώ, έναντι 1,65% της προηγούμενης έκδοσης, και 3,22% για τα γραμμάτια λήξης 2013, έναντι 2,85%). Την Παρασκευή, κύμα μαζικών πωλήσεων τραπεζικών μετοχών, εν μέσω φημών για πιθανή υποβάθμιση της χώρας, οδήγησε σε διακοπή της διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο του Μιλάνο των μετοχών των UniCredit,Intesa Sanpaolo, Banca Popolare di Milano και UBI Banca.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Silvio Berlusconi έκανε λόγο την περασμένη εβδομάδα για «κερδοσκοπικές ακρίδες» που παραμονεύουν στις αγορές προκειμένου να επιτεθούν στη χώρα του. Ωστόσο, η έκκληση εθνικής συσπείρωσης γύρω από την κυβέρνησή του την οποία απηύθυνε, αποκαλύπτει το πολιτικό πρόβλημα που έρχεται να οξύνει την δεδομένη δημοσιονομική κρίση –με το δημόσιο χρέος να ανέρχεται στο 120% του ΑΕΠ.

Η συγκυβέρνηση του Berlusconi με την Λέγκα του Βορρά βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί, καθώς μετά από αλλεπάλληλες προτάσεις μομφής που έχει καταθέσει η αντιπολίτευση στο Κοινοβούλιο, οι εταίροι του Πρωθυπουργού ανεβάζουν διαρκώς τον πήχη των απαιτήσεων που εγείρουν προκειμένου να συνεχίσουν να προσφέρουν τη στήριξή τους. Κυρίως δε, θέτουν στο στόχαστρο τον τεχνοκράτη υπουργό Οικονομικών Giulio Tremonti, τυχόν απομάκρυνση του οποίου θα αποτελούσε σήμα απώλειας κάθε εμπιστοσύνης για τις αγορές.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα εκτυλίσσονται με το πακέτο περικοπών ύψους 40 δισ. το οποίο ο Tremonti αναμένεται να ανακοινώσει τη Δευτέρα. «Τα προσχέδια των μέτρων που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών θα έπρεπε να μελετηθούν από ψυχίατρο» δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας Guido Crosetto, άλλοτε υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του «Λαού της Ελευθερίας» , ο οποίος επιπλέον διαμήνυσε ότι «έχει κουραστεί να ακούει τον συγκεκριμένο υπουργό να αναπτύσσει θετικές θεωρίες και να πράττει με λανθασμένο τρόπο από την στιγμή που το μόνο υπουργείο που αύξησε τις τρέχουσες δαπάνες, είναι εκείνο των οικονομικών».

Ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Umberto Bossi έκανε γνωστό από την μεριά του ότι «αντιτίθεται στην αύξηση της συντάξιμης ηλικίας», υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση και ο Μπερλουσκόνι δεν πρέπει γενικότερα να τραβήξουν υπερβολικά το σκοινί, διότι, στο τέλος, θα σπάσει».

Υπενθυμίζεται ότι ο Tremonti προσανατολίζεται σε μείωση κατά περίπου 30% των απολαβών όλων των αιρετών αρχόντων, προσαρμόζοντάς τις στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς και σε περιορισμό του ιταλικού στόλου κρατικών αυτοκινήτων, του μεγαλύτερου της Γηραιάς Ηπείρου. Επιπλέον, προβλέπεται, σύμφωνα με όσα διαρρέουν στα ΜΜΕ, βαθμιαία σύνδεση της συντάξιμης ηλικίας με το αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής, αρχής γενομένης από το 2013, και συνταξιοδότηση στα 65 των γυναικών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, αρχής γενομένης από το 2025. Τέλος ο Tremonti φέρεται να εξετάζει την αύξηση της φορολόγησής των μερισμάτων από το 12% στο 20%, με μόνη εξαίρεση τα κρατικά ομόλογα, απλούστευση του φορολογικού συστήματος με καθιέρωση τριών μόνο συντελεστών (20%, 30% και 40%) στον φόρο εισοδήματος, περικοπές σε δαπάνες για την υγεία και την χορήγηση φαρμάκων, πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των νέων προσλήψεων, καθώς και μείωση κατά τουλάχιστο 3 δισ. ευρώ της χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ωστόσο, πέραν των δημόσιων οικονομικών η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ιταλία βρίσκεται στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της: ο Economist υπενθυμίζει ότι αν και η χώρα διατηρεί κατά βάση υγιές τραπεζικό σύστημα, απέφυγε τη στεγαστική φούσκα και έχει περιορίσει το μεν έλλειμμα στο 4% του ΑΕΠ (έναντι λ.χ. 6% της Γαλλίας) και την ανεργία στο 8% (έναντι 8% της Ισπανίας), το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της ουσιαστικά υποχώρησε την πρώτη δεκαετία του αιώνα, η παραγωγικότητα μειώθηκε κατά 5%, η γήρανση του πληθυσμού επιδεινώθηκε, ενώ η γραφειοκρατία και η διαφθορά έχουν ρίξει την Ιταλία στην 48η θέση της παγκόσμιας κατάταξης ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum, πίσω από την Ινδονησία και τα Μπαρμπέιντος.


Πηγή:http://www.capital.gr/News.asp?id=1227369
 
Πορτογαλία: Στη Βουλή τετραετές πρόγραμμα λιτότητας

Τετραετές πρόγραμμα λιτότητας κατέθεσε στη Βουλή η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση της Πορτογαλία, με στόχο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από τη συμφωνία διεθνούς δανεισμού 78 δισ. ευρώ.

Όπως έχει ήδη συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το φόρο προστιθέμενης αξίας σε ορισμένα αγαθά που έχουν μειωμένους φορολογικούς συντελεστές, με παράλληλη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης από τις επιχειρήσεις.

Θα πωλήσει μετοχές από εταιρείες όπως η Energias de Portugal -η μεγαλύτερη της χώρας- και η εταιρεία διαχείρισης του εθνικού ενεργειακού δικτύου REN, φέτος. Σχεδιάζει επίσης να πωλήσει την αεροπορική εταιρεία TAP και τις ασφαλιστικές δραστηριότητες της κρατικής τράπεζας CGD, αν και δεν έχει δώσει χρονοδιάγραμμα για αυτές τις δύο.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας έκλεισε πέρυσι στο 9,1%, υπερβαίνοντας το στόχο της προηγούμενης κυβέρνησης που το προέβλεπε στο 7,3 %. Η χώρα πρέπει να μειώσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2013 βάσει της συμφωνίας.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2004255
 
Επιδείνωση δείκτη οικονομικού κλίματος στην ΕΕ

Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος καταγράφηκε στην ευρωζώνη κατά τον Ιούνιο, καθώς ο δείκτης οικονομικού κλίματος μειώθηκε στο 105,1 από 105,5 τον προηγούμενο μήνα. Επισημαίνεται ότι οι αναλυτές – βάσει δημοσκόπησης του Reuters- ήταν οριακά πιο απαισιόδοξοι, προβλέποντας μείωση του δείκτη στο 105.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στο -9,8 από -9,9 τον προηγούμενο μήνα

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/646536/ArticleNewsWorld.aspx
 
Κομισιόν: Φόρο Tobin και πάγωμα αγροτικών δαπανών

Φόρο επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών και πάγωμα των δαπανών για αγροτική πολιτική από το 2014 θα περιλαμβάνει η πρόταση της Κομισιόν για τον κοινοτικό προϋπολογισμό σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές.

Στόχος της Κομισιόν είναι η άντληση 50 δισ. ευρώ ετησίως από την επιβολή πανευρωπαϊκού φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Η συγκεκριμένη πρόταση όμως, συναντά σθεναρές αντιστάσεις από την Βρετανία και την Γερμανία,

¨Είναι σαφές ότι υπάρχουν ισχυρές ιδεολογικές αντιδράσεις στις προτάσεις από αρκετές χώρες, εκ των οποίων και η Βρετανία» αναφέρει Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Reuters.

Ως προς τις ετήσιες δαπάνες για την αγροτική πολιτική, που επί του παρόντος αντιστοιχούν και στην μερίδα του λέοντος του κοινοτικού προϋπολογισμού, προβλέπεται πάγωμα στα επίπεδα του 2013. Έτσι, το συνολικό ποσό για αγροτικές δαπάνες για την περίοδο 2014-2020 εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως των 370 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει το Reuters

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/646555/ArticleNewsWorld.aspx
 
Μαζικές απεργίες αύριο στη Βρετανία κατά της λιτότητας

Πάνω από 750.000 πολίτες αναμένεται να λάβουν μέρος στις αυριανές απεργιακές κινητοποιήσεις στην Αγγλία, κατά των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση Κάμερον. Για το λόγο αυτό αναμένεται να υπολειτουργήσουν τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας

http://tvxs.gr/news/κόσμος/μαζικές-απεργίες-αύριο-στη-βρετανία-κατά-της-λιτότητας
 
ΕΕ: 10-15 ευρωπαϊκές τράπεζες θα αποτύχουν στα τεστ αντοχής

Έως και μία στις έξι ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένεται να αποτύχει στα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης, την ώρα που αξιωματούχοι προσπαθούν να υποστηρίξουν τις τράπεζες που κινδυνεύουν.

Πηγές της ευρωζώνης επισημαίνουν ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες ότι 10 με 15 τράπεζες από τις 91 που ελέγχονται έχουν αποτύχει στα τεστ αντοχής. Ανάμεσα στις τράπεζες που ενδέχεται να αποτύχουν βρίσκονται πιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Σε μία προσπάθεια να διασφαλιστεί η αξιοπιστία των ελέγχων των τραπεζών, η EBA, η οποία διεξάγει τους ελέγχους, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που καθορίζει τα μακροοικονομικά σενάρια, πιέζουν να αποτύχουν περισσότερες τράπεζες στα τεστ αντοχής σε σχέση με τις 7 που απέτυχαν πέρυσι.

«Πόσες αναμένουμε να αποτύχουν; Θα έλεγα 10 με 15», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Η EBA επιθυμεί ο αριθμός των τραπεζών που θα αποτύχουν στα τεστ αντοχής να κυμαίνεται σε αυτό το ποσοστό για να αποδείξει ότι οι έλεγχοι είναι σοβαροί, επεσήμανε μία άλλη πηγή, προσθέτοντας ότι η Αρχή δεν θέλει να πιέσει για την αποτυχία περισσότερων τραπεζών φοβούμενη ότι ενδέχεται να σπείρει τον πανικό και να εντείνει την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

http://tvxs.gr/news/κόσμος/εε-10-15-ευρωπαϊκές-τράπεζες-θα-αποτύχουν-στα-τεστ-αντοχής
 
Συμβούλιο της Ευρώπης: Πολιτικές ευθύνες για το ρατσισμό σε βάρος Ρομά


Ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμμαρμπεργκ επιρρίπτει ευθύνες σε πολιτικούς που, με λόγια και πράξεις, συμβάλλουν σε πράξεις βίας, μίσους και ρατσιστικής συμπεριφοράς, εναντίον των Ρομά στην Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίζει ότι σε επιστολή που δημοσιεύθηκε το Νοέμβριο του 2010, στην ιστοσελίδα της πόλης του Novy Bydzov, στην Δημοκρατία της Τσεχίας, ο δήμαρχος θεώρησε, συλλογικά υπεύθυνους, για το βιασμό μιας νεαρής κοπέλας, όλους τους Ρομά της τοπικής κοινότητας και προχώρησε σε μία σειρά από μέτρα καταστολής και δίωξης τους. Μετά απ' αυτές τις εμπρηστικές δηλώσεις του δημάρχου, ομάδες νεοναζί επιτέθηκαν στους Ρομά, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, τον Μάρτιο του 2011.

http://tvxs.gr/news/κόσμος/συμβούλιο-της-ευρώπης-πολιτικές-ευθύνες-για-το-ρατσισμό-σε-βάρος-ρομά
 
«Ισπανία και Ιταλία υποφέρουν περισσότερο λόγω Ελλάδας»


«Η Ιταλία και η Ισπανία είναι αυτή τη στιγμή οι δύο χώρες που υποφέρουν περισσότερο από τις πιέσεις» των αγορών εξαιτίας της κατάστασης στην Ελλάδα, εκτίμησε η υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Ελένα Σαλγάδο.

«Είναι αλήθεια ότι τα ασφάλιστρα κινδύνου ανεβαίνουν, υποβάλλονται σε τεράστιες πιέσεις», παραδέχθηκε η Ισπανίδα υπουργός στη διάρκεια συνέντευξής της στην ισπανική κρατική τηλεόραση.

«Το σύνολο των χωρών του ευρώ υποβάλλονται σε αυτές τις πιέσεις», όμως «η Ιταλία και η Ισπανία είναι αυτή τη στιγμή οι δύο χώρες που υποφέρουν περισσότερο από αυτές τις πιέσεις», πρόσθεσε η Σαλγάδο.

Σε αυτό το πλαίσιο ανησυχίας, τα ασφάλιστρα κινδύνου ενδέχεται να φτάσουν το συμβολικό όριο των 300 μονάδων, επεσήμανε η Σαλγάδο.

Όμως, «η Ισπανία εξακολουθεί να χρηματοδοτείται καλά, κάθε φορά που προχωρούμε σε έκδοση ομολόγων δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να βρούμε χρήματα, υπάρχουν πάντα προτάσεις να μας δοθεί ποσό τέσσερις φορές μεγαλύτερο από αυτό που ζητάμε».

«Οπότε δεν είμαστε κοντά στο να ζητήσουμε βοήθεια, και δεν θα είμαστε», υπογράμμισε η Σαλγάδο. «Αντιμετωπίζουμε πιέσεις από τις αγορές (...) όμως τα θεμέλια της οικονομίας μας είναι γερά θεμέλια», πρόσθεσε.

http://tvxs.gr/news/κόσμος/«ισπανία-και-ιταλία-υποφέρουν-περισσότερο-λόγω-ελλάδας»
 
Κόντρα Βρετανίας – Ευρώπης για πανευρωπαϊκό φόρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει έναν πανευρωπαϊκό φόρο προκειμένου να τονώσει τις δαπάνες της μολονότι πολλές εθνικές κυβερνήσεις επιβάλλουν περικοπές δαπανών για να μειώσουν τα ελλείμματά τους, αναφέρει η ιρλανδική εφημερίδα Independent.

Η Βρετανία θα ηγηθεί της αντιπολίτευσης στον σχεδιαζόμενο φόρο, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να προειδοποιεί πως η Επιτροπή «πρέπει να κόψει το ρούχο της» με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν τα κράτη-μέλη. Ζητά δε το πάγωμα των δαπανών της Ε.Ε., αν και οι Βρυξέλλες πιέζουν για αύξηση 2% περίπου.

Επιλογές για άντληση των επιπλέον εσόδων περιλαμβάνουν την επιβολή ‛πράσινου φόρου’ στο εμπόριο δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την επιβολή τέλους στα αεροπορικά εισιτήρια, ή ενός φόρου σε όλες τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές (αποκαλούμενος φόρος ‛Ρομπέν των Δασών’). Για τον τελευταίο, η βρετανική κυβέρνηση ισχυρίζεται πως θα είναι αποτελεσματικός μόνον εάν υιοθετηθεί σε παγκόσμια κλίμακα.

Σήμερα η Επιτροπή συζητά για το πώς θα χρηματοδοτήσει τον ετήσιο προϋπολογισμό της (125 δις ευρώ ετησίως) την περίοδο 2014-20, καθώς ζητά τη σταθερή αύξηση του όγκου του. Ενδέχεται ο Βρετανός πρωθυπουργός να προβάλλει βέτο στην αύξηση αυτή.

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=288797