Που πάει η Ε.Ε.;;;

Αιμίλιε, κάτι λέγαμε για στοιχήματα...(#46 & 48) και βέβαια, συμφωνούμε μεταξύ μας στο νικητή...



Νίκη των αγορών επί της Ε.Ε.

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=628766

Έτσι...

Που καταντήσαμε....Τον εργατικό κόσμο να τον εξουσιάζουν 1600 πολυεθνικές. Τον εξουσιάζουν σαν να είναι μικρό παιδάκι, που δεν ξέρει ακόμη την έκφραση "μαστίγιο και καρότο".

Που μας κατάντησαν...Να μας εξουσιάζουν μια χούφτα καθάρματα, που το "χρήμα" που κατέχουν είναι εικονικό, λογιστικές εγγραφές, χρηματιστηριακό κεφάλαιο.....

Ο αγώνας ήταν απο την αρχή σικέ. Οι αγορές στήνουν το παιχνίδι αυτό, απο το 1909....
 
Έτσι...

Που καταντήσαμε....Τον εργατικό κόσμο να τον εξουσιάζουν 1600 πολυεθνικές. Τον εξουσιάζουν σαν να είναι μικρό παιδάκι, που δεν ξέρει ακόμη την έκφραση "μαστίγιο και καρότο".

Που μας κατάντησαν...Να μας εξουσιάζουν μια χούφτα καθάρματα, που το "χρήμα" που κατέχουν είναι εικονικό, λογιστικές εγγραφές, χρηματιστηριακό κεφάλαιο.....

Ο αγώνας ήταν απο την αρχή σικέ. Οι αγορές στήνουν το παιχνίδι αυτό, απο το 1909....

Σε τροχιά εκλογικής νίκης ο Ραχόι
Οικονομικό σχέδιο-σοκ ετοιμάζει ο «εν αναμονή» Ισπανός πρωθυπουργός

Ο ηγέτης της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι σχεδιάζει να εφαρμόσει ένα οικονομικό σχέδιο-σοκ, εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις που του δίνουν τη νίκη στις εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν εντός μηνών, όπως δηλώνουν σύμβουλοί του και μέλη του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος (PP) στο πρακτορείο Reuters.

Ο Ραχόι -ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας- αναμένει ότι θα υπάρξουν απεργίες και διαδηλώσεις την πρώτη χρονιά που θα ασκήσει την εξουσία, αλλά όχι τέτοιας έντασης που να εκτροχιάσουν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θέλει να προωθήσει.

«Τα μέτρα θα είναι σκληρά και θα έχουμε πρόβλημα με πολλούς ανθρώπους, αλλά ο κόσμος θα πρέπει να καταλάβει ότι ζούμε πέραν των δυνατοτήτων μας. Οι Ισπανοί θα καταλάβουν» δήλωσε ένα στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος.
Από το in.gr http://news.in.gr/world/article/?aid=1231120753

Οπότε το ερώτημα είναι Αιμίλιε ( και λοιποί συναγωνιστές ) : " Πως στο διάολο μετά την εμπειρία της Ελλάδος , της Ιρλανδίας κλπ , αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές ο δεξιός Ραχόι και μάλιστα με τέτοιο πρόγραμμα ήδη δημοσιοποιηθέν " ; !!!!

Από που θα προέλθει η αλλαγή ; Φταίνε μόνο τα 1600 καθάρματα που εξουσιάζουν τον κόσμο ή τελικά φταίνε κι οι εξουσιαζόμενοι ;
Εδώ τουλάχιστον είχαμε και την δικαιολογία ότι μας είπε ψέμματα το ΠΑΣΟΚ και δολίως υφάρπαξε την ψήφο μας . Εκεί τι δικαιολογία θάχουν ;
 
Last edited:
Εκεί τι δικαιολογία θάχουν ;


Ότι είχαν και σε κράτη όπως η Αργεντινή...

Το γαμημένο το σύστημα, που αυτοί οι 1600, και κατι ψιλά(πρωθυπουργοί πιόνια, κλπ) συντηρούν και προσαρμόζουν(Χιλή, Αργεντινή, κλπ)...

Όπου γαμημένο, βάλε Καπιταλισμός, Νεο-φιλελευθερισμός, κλπ.....
 
Προετοιμάζεται για ελληνική χρεοκοπία και η Τράπεζα της Αγγλίας!



Ουσιαστικά η στρατηγική του Γιώργου Παπανδρέου εδράζεται πάντα σε ένα διπλό «εκβιασμό» προς το εσωτερικό μέτωπο και προς τους Ευρωπαίους δανειστές μας. Προς το εσωτερικό λέει «σας εξασφαλίζω δάνεια για να μη χρεοκοπήσουμε». Προς τους Ευρωπαίους διαμηνύει «δώστε μας δάνεια για να μη χρεοκοπήσουμε και σας παρασύρουμε στον όλεθρο της καταστροφής». Με αυτά κι αυτά η κυβέρνηση πορεύεται… Αλλά…

Για το ενδεχόμενο της ελληνικής χρεοκοπίας προετοιμάζεται η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), δήλωσε ο διοικητής της Μέρβιν Κινγκ, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα φερεγγυότητας και όχι πρόβλημα ρευστότητας. «Αυτό που κάνουμε είναι να δηλώσουμε ότι υπάρχει τόση ανησυχία στις αγορές για την πιθανότητα ελληνικής χρεοκοπίας, ώστε να συζητούμε και εμείς την κατάρτιση έκτακτου σχεδιασμού και τις επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης», ανέφερε ο κ. Κινγκ Και συμπλήρωσε: «Με βεβαιότητα πιστεύω ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα βοηθούσε η μεγαλύτερη διαφάνεια ως προς την έκθεση σε κρατικούς τίτλους», ώστε να μην υπάρξει ευρεία δυσπιστία στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

«Δεν έχουμε ιδέα για το ποια ευρωπαϊκή τράπεζα είναι πραγματικά εκτεθειμένη σε άλλη ευρωπαϊκή τράπεζα και κατά συνέπεια απλώς σταματήσαμε να χρηματοδοτούμε τις ευρωπαϊκές τράπεζες», δήλωσε. Ο κ. King αρνήθηκε να σχολιάσει πόσο πιθανό θεωρεί το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας, αλλά ανέφερε ότι στην έκθεση χρηματοοικονομικής σταθερότητας της ΒοΕ, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές του τρέχοντος μήνα, καταγράφεται πως οι αγορές δίνουν πιθανότητα 80% σε κάποιας μορφής χρεοκοπία του ελληνικού χρέους.

Πάντως, εκ του πονηρού κορυφώνουν και οι ξένοι τραπεζίτες τη συζήτηση γύρω από τις διάφορες εκδοχές χρεοκοπίας του ελληνικού χρέους υποστηρίζει ο επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Tαμείου Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ, επισημαίνοντας πως οι τράπεζες αποβλέπουν σε υψηλά κέρδη από τους ευνοϊκούς όρους που θα τη συνοδεύουν. Οπως καταγγέλλει ο αξιωματούχος σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναγνωρίζουν πως θα έχουν μεν ζημίες, κρίνουν όμως πως τα οφέλη που θα αποκομίσουν «υπόσχονται πολύ περισσότερα». Πιστεύουν, επίσης, πως οι όποιες ζημίες στα χαρτοφυλάκιά τους θα είναι περιορισμένες.

Μελετώντας τους όρους που συνόδευαν τις αναδιαρθρώσεις κρατικού χρέους χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας στις δύο προηγούμενες δεκαετίες, δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, τα τραπεζικά ιδρύματα διαπιστώνουν πως αυτές έγιναν μαζί με «υψηλές εγγυήσεις» τις οποίες πολύ ευχάριστα θα έβλεπαν να επαναλαμβάνονται στην Ευρώπη. Γι’ αυτό, λέει ο Ρέγκλινγκ, οι τράπεζες βάζουν συνεχώς «φωτιά στη συζήτηση» περί επιλεκτικής χρεοκοπίας και άλλων σχετικών…

Από την πλευρά του ο Τζορτζ Σόρος, σε άρθρο του στους Financial Times, προειδοποιεί την πολιτική ελίτ της Ευρώπης ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για να διατηρηθεί το υπάρχον status quo. Η Ελλάδα οδηγείται χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα σε άτακτη χρεοκοπία και/ή νομισματική υποτίμηση, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Για να σταματήσει και να αντιστραφεί αυτή η φαινομενικά αμείλικτη διαδικασία, πρέπει επειγόντως η Ελλάδα και η Ευρωζώνη να υιοθετήσουν ένα «Σχέδιο Β», επισημαίνει ο Τζορτζ Σόρος.

Η ελληνική χρεοκοπία ίσως είναι αναπόφευκτη, αλλά δεν χρειάζεται να γίνει άτακτα! Και, αν και ορισμένα «ντόμινο» συνεπειών θα είναι αναπόφευκτα -οτιδήποτε συμβεί στην Ελλάδα είναι πιθανό να επεκταθεί στην Πορτογαλία, ενώ και η χρηματοπιστωτική κατάσταση της Ιρλανδίας μπορεί να καταστεί μη διαχειρίσιμη- η υπόλοιπη Ευρωζώνη πρέπει να προστατευτεί. Χωρίς εξωτερική βοήθεια, η Ελλάδα προφανώς θα πτωχεύσει, επισημαίνουν και οι New York Times. Περί το 30% του ελληνικού χρέους ανήκει σε Ελληνες, μεταξύ των οποίων τράπεζες και ταμεία κοινωνικής ασφάλισης.

Και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατέχει περί το 18% του χρέους. Μια στάση πληρωμών στο χρέος θα σήμαινε πως η ελληνική κυβέρνηση θα κήρυσσε στάση πληρωμών στον εαυτό της. Θα έπρεπε και πάλι να βρει αντίστοιχα κεφάλαια για να μην αντιμετωπίσει πλήρη πολιτική και οικονομική κατάρρευση.

Τα πιο εύρωστα κράτη της Ε. Ε. θα μπορούσαν να μεταφέρουν κεφάλαια στην Ελλάδα και την κεντρική τράπεζα ως διαρκή οικονομική βοήθεια, αντί να συνεχίζουν με μετακυλίσεις χρέους που ίσως έχουν ομοιότητες με τα σχήματα πυραμίδας. Ακόμα και αν μια στάση πληρωμών δεν πυροδοτούσε κατάρρευση στις αγορές, δεν θα θεράπευε τα προβλήματα της Ελλάδας. Οι Ελληνες συνεχίζουν να δανείζονται, επομένως μια στάση πληρωμών θα εξαντλούσε μέρος των κεφαλαίων τους και θα ανάγκαζε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ακόμα μεγαλύτερες περικοπές δαπανών.

Αν εγκατέλειπε την Ευρωζώνη, η Ελλάδα θα μπορούσε να δρέψει τα σημαντικά οφέλη μιας υποτίμησης, όμως θα πυροδοτούσε και μαζική φυγή κεφαλαίων. Αλλωστε, δεν έχει έτοιμο κάποιο εναλλακτικό νόμισμα.

Πηγή: Καθημερινή
Συγγραφή: ZEZA ZHKOY

http://www.inprecor.gr/
 
Σημάδια πανικού στις διεθνείς αγορές




H Ιταλία μοιάζει να είναι ο επόμενος στόχος των αγορών και το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι φαίνεται να έχει αρχίσει, καθώς το χρηματιστήριο της χώρας βάλλεται με το βασικό της δείκτη να κλείνει την Τετάρτη χαμηλότερα σχεδόν κατά 3% και τα ομόλογα της ξεπουλιούνται με το επιτόκιο του 10ετούς να έχει πάρει και πάλι το δρόμο για το κρίσιμο 6%. Στον απόηχο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής οι αγορές δείχνουν ότι όχι μόνο δεν πείστηκαν για το τέλος της κρίσης αλλά και πως είναι έτοιμες για ένα θερμό καλοκαίρι.

Αυτό φάνηκε και στις ΗΠΑ όπου την Τετάρτη έλαβε χώρα η πιο καταστροφική δημοπρασία ομολόγων εδώ και πολύ καιρό με τους επενδυτές να ζητούν ολοένα και αυξανόμενο επιτόκιο κατά τη διάρκεια της και με την τιμή του 5εούς ομολόγου να καταρρέει μέχρι αυτή να ολοκληρωθεί.

Η πτώση των ομολόγων ακολούθησε την μεγάλη πτώση των αμερικανικών μετοχών, επιβεβαιώνοντας τη συσχέτιση τους στην οποία αναφερθήκαμε σε πρόσφατες αναλύσεις. Όσο δε βρίσκεται λύση στο πρόβλημα της αύξησης του ορίου του αμερικανικού χρέους οι επενδυτές φαίνεται να χάνουν την εμπιστοσύνη τους ταυτόχρονα τόσο στις μετοχές όσο και στα ομόλογα.

Έτσι, το αμερικανικό χρηματιστήριο μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης κατέγραφε βουτιά με τις μετοχές τεχνολογίας να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, και τους βασικούς δείκτες να σημειώνουν μεγάλη πτώση που για το Nasdaq πλησίαζε το 2%.

Λίγο νωρίτερα, η Standard & Poor’s είχε ανακοινώσει τη νέα κατά δύο βαθμίδες υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, στην κατηγορία CC από CCC, κατατάσσοντάς την στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου χρεοκοπίας» θεωρώντας ότι τα προτεινόμενα σχέδια για το ελληνικό χρέος αντιστοιχούν σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Το πρωί, κατά δυο μονάδες, στο «Baa1», υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, επισημαίνοντας την επιδείνωση των δημοσιονομικών της Κύπρου εξαιτίας της καταστροφικής έκρηξης η οποία προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στη μεγαλύτερη ηλεκτροπαραγωγική μονάδα της χώρας.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζών βούλιαξε σε χαμηλό 27 μηνών , χάνοντας περισσότερο από 2% την Τετάρτη σε μία τάση η οποία έχει πάρει τη μορφή μίνι κραχ, με τους επενδυτές να ξεπουλούν τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών εδώ και μήνες, προκαλώντας τους πολύ μεγάλες απώλειες. Η τεχνική ανάλυση δείχνει ότι ο δείκτης των 500 μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης έχει φτάσει σε ένα σημαντικό επίπεδο τιμών, το οποίο είναι το χαμηλό του Ιουλίου του 2009.

Σε αυτό το επίπεδο έχει ήδη καταγραφεί μία ανοδική αντίδραση την περασμένη εβδομάδα και το νέο τεστ διαδραματίζεται τώρα. Αυτό που θέλουν να δουν όσοι ελπίζουν σε άνοδο των τραπεζών είναι το συγκεκριμένο επίπεδο τιμών να μη διασπαστεί καθώς στην αντίθετη περίπτωση ανοίγει ο δρόμος για χαμηλότερα.

Όπως και να έχει, ωστόσο, ο δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζών έχει μπει σε στατιστικά υποτιμημένα επίπεδα τιμών. Μία εξέλιξη η οποία είναι συχνή τεχνικά, είναι να διαπεραστεί το συγκεκριμένο επίπεδο τιμών από το χαμηλό του Ιουλίου του 2009 αλλά μόνο για λίγο και στη συνέχεια να υπάρξει μία ουσιαστική ανοδική αντίδραση από ακραία υποτιμημένα στατιστικά εδάφη.
Αυτό θα ήταν ένα από τα βασικά σενάρια το οποίο θα ήθελαν να δουν όσοι ποντάρουν σε άνοδο των ευρωπαϊκών τραπεζών. Να σημειώσουμε πως ο δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζών έχει μεγάλη θετική συσχέτιση με το ΓΔ του ΧΑ, δηλαδή κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.

Κλείνοντας με το ΧΑ, ο ΓΔ κατέγραψε νέα πτώση την Τετάρτη, η οποία, ωστόσο, ήταν μικρής έκτασης με τις απώλειες να περιορίζονται στο 0,51%. Το ΧΑ, ελπίζει σε θετικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και σε μία ανοδική ανάπαυλα στο ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, ώστε να εκμεταλλευτεί τα υποτιμημένα επίπεδα τιμών στα οποία έχουν βρεθεί οι βασικοί του δείκτες και να καταγράψει μία ανοδική αντίδραση.

Πηγή: www.sofokleous10.gr

http://www.inprecor.gr/
 
Είχαμε πει για το ξεφόρτωμα των ελληνικών ομολόγων απο τις ξένες τράπεζες και τοποθέτηση τους στην ΕΚΤ. Όταν γίνει βέβαια η επαναγορά, θα ξελαφρώσει και η ΕΚΤ και τότε δεν θα μας "φοβούνται" πια....


Η Γαλλία σπεύδει να εκμεταλλευθεί την ελληνική αναδιάρθρωση…



Στη σπουδαία ανάλυσή του στους New York Times, ο Jack Ewing επισήμανε πως η συμφωνία των Βρυξελλών, της περασμένης Πέμπτης, για το ελληνικό χρέος «ευνοεί με σαφή και καθαρό τρόπο τις τράπεζες της Γαλλίας και της Γερμανίας, καθώς παρκάρει τα τοξικά ελληνικά ομόλογα που κατέχουν στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης»!

Η Γαλλία έσπευσε χθες να δηλώσει πως επιδιώκει την άμεση εφαρμογή του σχεδίου για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με τον υπουργό Οικονομικών να ανακοινώνει τη συμμετοχή των γαλλικών τραπεζών. Η σπουδή αυτή δεν είναι τυχαία… Αντίθετα, θα δοκιμαστούν οι ελληνικές τράπεζες. Πρόκειται για μια καίρια επισήμανση για όσους Ελληνες θριαμβολογούν.

Οι εξελίξεις δείχνουν να επιβεβαιώνουν παρόμοιες απόψεις. Το κόστος το οποίο θα αναλάβουν οι ελληνικές τράπεζες με τη συμμετοχή τους στο σχέδιο αναδιάρθρωσης, τρομάζει, πυροδοτώντας το συνεχές ξεπούλημα των μετοχών τους. Και για τις κυπριακές τράπεζες, όπου η έκθεση σε ελληνικά ομόλογα είναι μεγάλη, οι κίνδυνοι είναι υψηλοί. Μεγάλη πτώση σημείωσαν και χθες οι μετοχές της MIG (-5,88%), της Κύπρου (-5,39%), της Εθνικής (-4,23%) και της Πειραιώς (-3,23%).

Οι πέντε μεγάλες ελληνικές τράπεζες κατείχαν στο τέλος του α´ τριμήνου του 2011 ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας περίπου 45 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν περίπου στο 160% του συνόλου των ιδίων κεφαλαίων τους. Η έκθεσή τους κυμαίνεται από 80% για την Alpha Bank και φτάνει το 525% για την ΑΤΕBank, κατά συνέπεια οι επιπτώσεις ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης θα διαφέρουν σημαντικά από τράπεζα σε τράπεζα.

Περιορισμένες θα είναι οι συνέπειες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, εκτιμά ο οίκος Fitch Ratings. Ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι, σε αντίθεση με τις ελληνικές τράπεζες, η έκθεση των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα είναι μικρή, κοντά στα 37 δισ. ευρώ. Παράλληλα, εκτιμά ότι εάν «οι κίνδυνοι μετάδοσης μπορέσουν να συγκρατηθούν σχετικά γρήγορα, τότε η πλειοψηφία των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών θα είναι σε θέση να απορροφήσει τις συνέπειες που απορρέουν από μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με ελάχιστες, αν όχι μηδενικές, υποβαθμίσεις».

Ο οίκος αναγνωρίζει ότι ο κίνδυνος υποβάθμισης της αξιολόγησης θα περιοριζόταν πιθανότατα στις αδύναμες τράπεζες σε άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου ο κίνδυνος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να δημιουργήσει επιπλέον πιέσεις στις αγορές ομολόγων. Πάντως, οι ανησυχίες των αγορών για το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας ήδη «έπληξαν» τη δημόσια εγγραφή της Bankia, της μεγαλύτερης σε ενεργητικό περιφερειακής τράπεζας της Ισπανίας.

Η ικανότητα της Bankia να προσελκύσει το απαραίτητο επενδυτικό ενδιαφέρον, προκειμένου να πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη δημόσια εγγραφή τον Ιούλιο, θα αποτελέσει ένα τεστ για το πόσο επιτυχημένη θα είναι η μεταρρύθμιση του ισπανικού τραπεζικού κλάδου.

Η τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει κανονικά στη δημόσια εγγραφή της, βασιζόμενη όμως κυρίως στην εσωτερική προσφορά. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μια αποτυχία διάθεσης των μετοχών της Bankia θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στην εικόνα της Ισπανίας στις διεθνείς αγορές, σε μια περίοδο που οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της κυμαίνονται σε επίπεδα-ρεκόρ.

Κραδασμούς προκάλεσε η συνέντευξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Neue Passauer Presse. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει για την αντιμετώπιση της ευρωκρίσης πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στα πακέτα βοήθειας. «Η απραξία περιέχει περισσότερους κινδύνους και κοστίζει εν τέλει περισσότερα», τόνισε ο Γερμανός υπουργός αναφερόμενος στο παράδειγμα της κατάρρευσης της Lehman Brothers, η οποία οδήγησε σε συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 4,7%, δηλαδή κατά περίπου 100 δισ. ευρώ.

Απαντώντας στις επικρίσεις εις βάρος των ιδιωτικών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών για απροθυμία να συμμετάσχουν στο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι οι τράπεζες αποδέχθηκαν ένα «κούρεμα» 21% και δεσμεύθηκαν για 30 χρόνια δραστηριότητας στην Ελλάδα. «Αυτό είναι μια σημαντική συμβολή» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός.

Ο Σόιμπλε επανέλαβε ότι σε περίπτωση που μια χώρα ζητήσει βοήθεια σε αντάλλαγμα θα πρέπει να παραχωρήσει τμήμα των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην Ε.Ε.


Πηγή: Καθημερινή
Συγγραφή: ZEZA ZHKOY

http://www.inprecor.gr/
 
Μα είναι δυνατόν???? Στην Αγγλία???


Προειδοποιήσεις ΔΝΤ για τη βρετανική οικονομία



Θανάσης Γκαβός

«Σημαντικούς» κινδύνους ως προς την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και την ανεργία διαπιστώνει στην έκθεσή του για τη βρετανική οικονομία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το Ταμείο προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,5% για φέτος, ποσοστό μικρότερο από τις εκτιμήσεις της βρετανικής κυβέρνησης για 1,7%. Στηρίζει ωστόσο τα μέτρα λιτότητας του υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν ως «ενδεδειγμένα» υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες.

Η έκθεση επισημαίνει και τα πιθανά προβλήματα από την πτώση των τιμών στη στεγαστική αγορά της Βρετανίας.

http://www.skai.gr/news/finance/article/176380/proeidopoiiseis-dd-gia-ti-vretaniki-oikonomia/
 
Ισπανία και Ιταλία δέχθηκαν σήμερα σφοδρή επίθεση από τους κερδοσκόπους. Τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων τους ανήλθαν στο 6,45% και 6,13% αντιστοίχως επιστρέφοντας κατ' ουσίαν στα προ της υιοθέτησης του ευρώ εποχής.

Όπως επισημαίνουν έγκυροι οικονομικοί αναλυτές, ένας από τους βασικούς κανόνες της ΟΝΕ που προέβλεπε ότι η διαφορά του κόστους δανεισμού των χωρών μελών (spread) δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200 μ. β. έχει ντε φάκτο καταργηθεί οδηγώντας χώρες και επιχειρήσεις σε πανάκριβο δανεισμό.

Οι ίδιοι μιλούν για υπαρξιακή κρίση της Ενωμένης Ευρώπης.

Τα κόστη δανεισμού όχι μόνο μικρών και ευάλωτων οικονομιών αλλά και αυτών που βρίσκονται στον πυρήνα της ευρωζώνης έχουν πλέον εκτιναχθεί σε επίπεδα αναπτυσσόμενων (διάβαζε υποανάπτυκτων) οικονομιών.

Στην αρχή ήταν η Ελλάδα, γρήγορα προστέθηκε η Πορτογαλία και η Ιρλανδία και λίγο αργότερα το Βέλγιο και η Κύπρος η οποία δανείζεται πλέον με επιτόκιο 12%. Τώρα που η κρίση είναι σαν τον Αννίβα ante portas της Ρώμης και της Μαδρίτης έχει καταστεί σαφές ότι το πρόβλημα δεν ήταν ούτε το σπάταλο ελληνικό κράτος ούτε ο αντιπαραγωγικός έλληνας δημόσιος υπάλληλος.

Αυτοεκπληρούμενες προφητείες
Οι αναλυτές των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ομίλων επιχαίρουν σήμερα για τις επιβεβαιωτικές των προβλέψεών τους εξελίξεις. Έχουν εν μέρει δίκιο. Εδώ και έναν χρόνο παρουσιάζουν εκτιμήσεις για την επερχόμενη αύξηση δανεισμού χωρών που λίγο αργότερα πέφτουν «στην αγκαλιά» του ΔΝΤ και του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Από κοντά ασφαλώς και οι οίκοι αξιολόγησης οι οποίοι προαναγγέλλουν ανά τακτά διαστήματα υποβαθμίσεις. Αυτομάτως το κόστος δανεισμού της «υπό επιτήρηση» χώρας εκτοξεύεται. Και λίγο αργότερα το σενάριο ολοκληρώνεται με την αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους και την προσφυγή στους «διεθνείς σωτήρες».

Πόσες ακόμα φορές πρέπει να δουν το ίδιο έργο οι Ευρωπαίοι, διερωτώνται οικονομολόγοι μεταξύ των οποίων και ο αμερικανός Πολ Κρούγκμαν, για να αντιληφθούν ότι το πρόβλημα απαιτεί συντονισμένη πολιτική και όχι αποσπασματικές λύσεις σαν αυτές που πρότειναν οι ηγέτες της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες; Μόλις πριν από μία εβδομάδα έδειχναν να μην έχουν αντιληφθεί ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό. Κι όμως οι επικεφαλής της ΕΕ Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν βαν Ρομπάι επαναλάμβαναν με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι «οι λύσεις αφορούν αποκλειστικά και κατ' εξαίρεση την Ελλάδα». Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΕ χαρακτήρισε σήμερα «γελοία και αδικαιολόγητη» την επίθεση που δέχονται η Ισπανία και η Ιταλία.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο ανέβαλε τις διακοπές του προκειμένου να αναχαιτίσει την κερδοσκοπική επίθεση εις βάρος των χρεογράφων της χώρας του.
Μόνο που η επιστράτευση της ισπανικής ή ακόμα και της ιταλικής κυβέρνησης δεν αρκεί.
Στην πραγματικότητα πρέπει το Βερολίνο να βγει στην εμπροσθοφυλακή. Δηλαδή η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ πρέπει να στείλει έμπρακτο, σαφές και ικανοποιητικό μήνυμα στις αγορές ότι η τρέχουσα κρίση δεν είναι ζήτημα «περιφερειακών οικονομιών» και «ελλείμματος ανταγωνισμού». 
Στην Ελλάδα και παρά τη συμφωνία διάσωσης της ελληνικής οικονομίας το Χρηματιστήριο κατρακύλησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών. Υποχώρησε στις 1440 μονάδες με απώλειες 3,25% φέρνοντας τις αποτιμήσεις των ελληνικών εταιριών στα επίπεδα του 1997, της προ ΟΝΕ εποχής.



http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=413724
 
Αυτός το βιολί του....Νομίζει οτι οι αγορές τον ακούν.....Ότι να ναι...

Μπαρόζο: Αδικαιολόγητες οι πιέσεις των αγορών, αλλά πάρτε μέτρα




Αδικαιολόγητες χαρακτήρισε τις πιέσεις των αγορών σε Ιταλία και Ισπανία ο πρόεδρος της Ε.Ε., Ζοζέ Μπαρόζο, προσθέτοντας ωστόσο ότι προέχει η λήψη μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος από τις χώρες της Ε.Ε.

"Είναι βασικό να ενεργήσουμε γρήγορα εφαρμόζοντας όλα όσα αποφασίστηκαν από τους ηγέτες της ζώνης του ευρώ και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο σήμα ότι η ευρωζώνη θα επιλύσει την κρίση χρέους με μέσα που αρμόζουν στη σοβαρότητα της κατάστασης", είπε ο Μπαρόζο.

Πρόσθεσε ακόμη πως, "για την εφαρμογή ορισμένων μέτρων χρειάζεται να κινητοποιηθούν τα εθνικά κοινοβούλια (...) Πιέζω τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για να βεβαιωθώ ότι οι αποφάσεις αυτές θα ληφθούν χωρίς καθυστέρηση".

Όσον αφορά στις πιέσεις των αγορών προς Ιταλία και Ισπανία, παραδέχθηκε ότι αποτελούν "πηγή ανησυχίας", τις χαρακτήρισε όμως "σαφώς αδικαιολόγητες".

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας προσπάθησε να υποβαθμίσει τις αναταράξεις στις αγορές τονίζοντας πως "Λόγω του καλοκαιριού η αγορά είναι μικρή" και οι κινήσεις της μεγαλοποιούνται.

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Σαλγκάδο: Ισως κρατήσει κάποιες μέρες η κρίση των αγορών

Η ένταση στις αγορές, που σήμερα στόχευσαν Ιταλία και Ισπανία θα μπορούσε «να διαρκέσει μερικές ακόμη ημέρες» ανέφερε η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Έλενα Σαλγκάδο, σε συνέντευξη τύπου.

Όπως τόνισε "δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι αυτή η αστάθεια θα διατηρηθεί για μερικές ημέρες αλλά δε θα χαρακτήριζα την κατάσταση πολύ σοβαρή".

Όσον αφορά στη στάση της χώρας της ξεκαθάρισε ότι "προσεγγίζουμε αυτή την κατάσταση με ανησυχία, με υπευθυνότητα καθώς και με την επίγνωση ότι κάνουμε αυτό που πρέπει" ενώ απέδωσε την ανησυχία αυτή στην κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ.

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=299016
 
Rehn: Ετοιμάζει έκθεση για το ευρωομόλογο η Κομισιόν

Πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίο τα κράτη-μέλη να επιταχύνουν την έγκριση από τα κοινοβούλιά τους, των όσων αποφασίστηκαν στη Σύνοδο της 21ης Ιουλίου, η οποία σχεδιάστηκε με σκοπό να ενισχύσει τους μηχανισμούς στήριξης της ένωσης προς τις χώρες με προβλήματα χρέους.

http://www.capital.gr/News.asp?id=1255615