Που πάει η Ε.Ε.;;;

«Το ευρώ δεν έπεισε κανέναν, είναι ένα περίεργο νόμισμα και για το λόγο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη μια επίθεση της κερδοσκοπίας και είναι προβληματική η διάθεση των ομολόγων που καλύπτουν το δημόσιο χρέος», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουγός σε παρέμβασή του στη «Γενική Συνέλευση για το εμπόριο της Ιταλίας με το εξωτερικό».

Αμέσως μετά τις δηλώσεις αυτές του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αργά χθες το απόγευμα, η κεντροαριστερή αντιπολίτευση τόνισε ότι είναι άκρως επικίνδυνο να χρησιμοποιούνται τέτοιου είδους τόνοι, τη στιγμή που η Ιταλία είναι ακόμη «υπό στενή ευρωπαϊκή παρακολούθηση».

Αργά το βράδυ, ο Ιταλός πρωθυπουργός «ανέκρουσε πρύμναν» δηλώνοντας σε επίσημο ανακοινωθέν ότι «το Ευρώ είναι η σημαία μας. Όπως πάντα, κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν πολεμικές, βασιζόμενοι σε μια φράση μου, την οποία ερμηνεύουν με τρόπο ανακριβή και κακόβουλο».

Σύμφωνα πάντα με τον Μπερλουσκόνι, «η Ιταλία κάνει τεράστιες θυσίες για να υπερασπίσει, ακριβώς, το ευρώ από την κερδοσκοπική επίθεση. Αλλά το πρόβλημά είναι ότι πρόκειται για το μόνο νόμισμα στον κόσμο χωρίς ενιαία κυβέρνηση, χωρίς ένα Κράτος, χωρίς μια τράπεζα στην οποία να αναφέρονται όλοι. Και για το λόγο αυτό, ακριβώς, είναι αντικείμενο κερδοσκοπικών επιθέσεων».
 
ΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΗΡΥΧΘΕΙ «ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σκληρός νομικός πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους πωλητές και τους αγοραστές ασφαλίστων κινδύνου (CDS) για το αν η απόφαση της Συνόδου Κορυφής για κούρεμα κατά 50% του ελληνικού χρέους συνιστά πιστωτικό γεγονός.
Ο οργανισμός που θα λύσει τον γόρδιο δεσμό είναι η ISDA, η Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής Παραγώγων στην οποία ανήκουν οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου. Σύμφωνα με τη διαδικασία, από τη στιγμή που κάποιος κάτοχος CDS θέσει το ερώτημα στην Ένωση, τότε μια ειδική 15μελή επιτροπή θα συνεδριάσει για να αποφασίσει αν υπάρχει πιστωτικό γεγονός. Αν 12 μέλη κρίνουν ότι το κούρεμα κατά 50% του ελληνικού χρέους είναι πιστωτικό γεγονός, τότε η απόφαση δημοσιεύεται στο διαδίκτυο και ενεργοποιούνται τα CDS.



Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι με χτεσινή της ανακοίνωση η ISDA τόνισε ότι θα αποφασίσει για το αν υπάρχει πιστωτικό γεγονός μόνο όταν δημοσιευτεί η τελική συμφωνία, η οποία είναι αυτή τη στιγμή υπό διαμόρφωση. Κανείς κάτοχος CDS δεν έχει υποβάλει μέχρι τώρα αίτηση.


Πάντως, ο πονοκέφαλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή τη στιγμή δεν είναι τα CDS αλλά το εθελοντικό κούρεμα. Όπως επισημαίνουν αναλυτές, είναι πολύ πιθανό κάποιοι ιδιώτες (τράπεζες, κλπ) να μην πειστούν από το IFF να συμμετάσχουν στο «εθελοντικό» κούρεμα αφού θα θεωρήσουν ότι οι όροι είναι δυσμενείς για αυτούς.

http://www.iefimerida.gr/news/23833/ποιοι-θέλουν-να-κυρηχθεί-«πιστωτικό-γεγονός»-για-την-ελλάδα
 
FT: Ημίμετρα και ευχολόγια δεν δίνουν λύση

Πηγή: FT (via euro2day)
W. Munchau

Κάποτε μπορεί να έρθει η μέρα όπου η ευρωζώνη θα συμφωνήσει σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο για την οριστική επίλυση της κρίσης, όμως η μέρα αυτή δεν ήταν η 26η Oκτωβρίου. Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις 5 τα ξημερώματα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες δεν απέχει πολύ από τους στόχους που είχαν θέσει.

Εξασφάλισαν μια "εθελοντική συμφωνία" με τις τράπεζες και συμφώνησαν στο γενικότερο περίγραμμα ενός συστήματος μόχλευσης του EFSF. Ωστόσο, τίποτε από όλα αυτά δεν πρόκειται να επιλύσει την κρίση.

http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/664056/ArticleFTgr.aspx
 
«Τα επίμονα εμπορικά πλεονάσματα ορισμένων κρατών και τα ελλείμματα άλλων δεν αντανακλούν κεφαλαιακές ροές προς κράτη με επικερδείς επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά προς κράτη που δανείζονται για να χρηματοδοτήσουν την κατανάλωση ή έχουν χάσει την ανταγωνιστικότητά τους. Το αποτέλεσμα είναι μη βιώσιμα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης – του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα – στις ΗΠΑ, στη Βρετανία και σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες και μη βιώσιμα χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης στην Κίνα και σε άλλες οικονομίες της Ασίας, αλλά και σε ορισμένες ανεπτυγμένες οικονομίες με επίμονα εμπορικά πλεονάσματα, όπως στη Γερμανία και στην Ιαπωνία».

Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μέρβιν Κινγκ.....
 
Reuters: Εποπτεία από ΕΕ - ΔΝΤ στην Ιταλία!

Η Ιταλία συμφώνησε να έχει ως ελεγκτές τους ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο αυτή θα προσπαθεί να πετύχει τους στόχους για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στο ασφαλιστικό, που συμφωνήθηκαν με τους Ευρωπαίους ηγέτες την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρει πηγή της ΕΕ στο Reuters.

" Ανώτατη πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επικαλείται το Reuters, αναφέρει ότι τόσο η Κομισιόν, όσο και το ΔΝΤ θα συντάσσουν εκθέσεις προόδου για την υλοποίηση των στόχων που τέθηκαν για την Ιταλία.

«Πρέπει να βεβαιωθούμε για την αξιοπιστία της Ιταλίας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Αποφασίσαμε να εμπλακεί στη διαδικασία της εποπτείας το ΔΝΤ, χρησιμοποιώντας την μεθοδολογία του και οι Ιταλοί είπαν ότι μπορούν να το δεχθούν αυτό» δήλωσε η ίδια πηγή.


http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=156764
 
Μπαίνει η Ιταλία στο ΔΝΤ;

Η Ιταλία συμφώνησε να έχει ως ελεγκτές τους ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο αυτή θα προσπαθεί να πετύχει τους στόχους για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στο ασφαλιστικό, που συμφωνήθηκαν με τους Ευρωπαίους ηγέτες την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρει πηγή της ΕΕ στο Reuters.

Τυχαίο ...δεν νομίζω:flipout:

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=156764
 
Last edited:
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ τους προσέφερε και 40δις "τυράκι"......

Ίσως πάει και ο Μπερλουσκόνι σε ψήφο εμπιστοσύνης, για να συνεχίσει το "θεάρεστο" έργο του....
 
Re: Μπαίνει η Ιταλία στο ΔΝΤ;

ναι έτσι είπε ο καβαλιέρε ελεγκτές και π@πάρια μάντολες. η λαγκαρντ από την άλλη είπε έχουμε έτοιμη μια 40δούμπα δις σε 1η φάση και άλλη μια 40δούμπα δε 2η.

καθόλου τυχαίο. είναι ο μεσογειακός ήλιος και η διατροφή τελικά.
 
Πιθανό είναι να δοθούν βραχυπρόθεσμα δάνεια του ΔΝΤ προς χώρες της Ε.Ε. που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, επειδή προς στιγμήν οι πόροι του EFSF είναι περιορισμένοι, αναφέρουν πληροφορίες μετά το πέρας της συνόδου του G20.
 
Εγώ πάντως δεν βλέπω την ώρα για την επόμενη eurovizion!
c010.gif


:flipout:
 
Στα ύψη το κόστος δανεισμού των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας, στο 6,362%, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να τεθούν υπό την εποπτεία του ΔΝΤ οι οικονομικές της μεταρρυθμίσεις.
 
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=412754&cid=5

Δεν εξασφαλίζει ψήφους εμπιστοσύνης η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2011, 16:24

Τις δυσκολότερες ώρες της πολιτικής του σταδιοδρομίας περνά ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του σημερινού Τύπου.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο πρωθυπουργός κάλεσε σε συνεδρίαση στην ιδιωτική του κατοικία τους στενότερους συνεργάτες του, οι οποίοι, στην πλειονότητά τους, του ζήτησαν να παραιτηθεί.

Παράλληλα, ο συντονιστής του κόμματος «Λαός της Ελευθερίας», Ντένις Βερντίνι, φέρεται να εξήγησε στον κ. Μπερλουσκόνι ότι, στην παρούσα φάση, οι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι μόνον 306, ενώ για την ψήφο εμπιστοσύνης χρειάζονται τουλάχιστον 316».

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης
 
Στο χείλος του γκρεμού η Ιταλία

Ένα βήμα πριν την κατάρρευση η ιταλική οικονομία, με την κυβέρνηση να αδυνατεί να «περάσει» τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, το ΔΝΤ να αναλαμβάνει επιτήρηση και το κόστος δανεισμού να εκτινάσσεται σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ.

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων σκαρφάλωσαν την Παρασκευή σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, στο 6,4%. Υπενθυμίζεται ότι κοντά στα επίπεδα αυτά, Ελλάδα και Πορτογαλία έκριναν απαγορευτικό το δανεισμό από τις αγορές και προσέφυγαν σε πακέτα βοήθειας.

Την ίδια ώρα, εντείνονται οι διαμάχες στους κόλπους της ΕΚΤ για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, κινήσεις που γίνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση στα ιταλικά και ισπανικά ομόλογα.

Ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Juergen Stark κάλεσε εκ νέου την ΕΚΤ να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων το ταχύτερο δυνατό. «Η αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ δημιουργεί λάθος κίνητρα στις κυβερνήσεις» δήλωσε και συμπλήρωσε: «το πρόγραμμα πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν».

Ο Yves Mersch, έτερο μέλος της κεντρικής τράπεζας, συνέδεσε άμεσα το πρόγραμμα αγορών ομολόγων με τις μεταρρυθμίσεις της Ιταλίας. Σε συνέντευξή του στην ιταλική La Stampa προειδοποιεί ότι οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ στις αγορές ενδέχεται να σταματήσουν, «εάν παρατηρηθεί ότι υπονομεύονται από την έλλειψη προσπαθειών των εθνικών κυβερνήσεων».

Εποπτεία των μεταρρυθμίσεων από το ΔΝΤ

Την Παρασκευή, υπό την πίεση των αγορών αλλά και των ευρωπαίων, η Ιταλία τελικώς συμφώνησε να τεθεί υπό την επίβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την πρόοδο που καταγράφει για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, στις οποίες συμφώνησε ο κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι την προηγούμενη εβδομάδα με τους Ευρωπαίους εταίρους του.

Το Σάββατο, δεκάδες χιλιάδες Ιταλοί συνέρευσαν στην πλατεία Σαν Τζιοβάνι στη Ρώμη σε μια πρωτοφανή σε κλίμακα διαδήλωση κατά της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, καλώντας τον πρωθυπουργό σε παραίτηση.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής X.M. Mπαρόζο επιβεβαίωσε την Παρασκευή σε δημοσιογράφους στις Κάννες ότι ο κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποδέχτηκε τον επίβλεψη του ΔΝΤ και ότι μια ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μεταβεί στην Ιταλία την επόμενη εβδομάδα.

«Η Ιταλία αποφάσισε με δική της πρωτοβουλία να ζητήσει επίβλεψη από το ΔΝΤ. Αναγνωρίζω την κίνηση αυτή ως ένδειξη για το πόσο ισχυρή είναι η δέσμευση της Ιταλίας στις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο. «Οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε για να εξασφαλίσουμε την αξιοπιστία όλων των κρατών μελών μας είναι σημαντικό», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου επιβεβαίωσε ότι η Ιταλία ζήτησε τη συνδρομή του ΔΝΤ. Τόνισε όμως ότι απέρριψε πρόταση του Ταμείου για χρηματική βοήθεια. Σημειώνεται ότι θα ήταν η πρώτη φορά που μια οικονομία των επτά ισχυρότερων στον κόσμο, των λεγόμενων G7, θα δεχόταν χρηματική βοήθεια από το ΔΝΤ.

Ο ίδιος πληροφόρησε τους Ευρωπαίους εταίρους του στη σύνοδο του G20 ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για να περάσει τα μέτρα που ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Mπερλουσκόνι εκμυστηρεύτηκε στους εταίρους του ότι η ψήφος εμπιστοσύνης θα διενεργηθεί μέσα στις επόμενες 10 - 15 ημέρες, διαβεβαιώνοντάς τους ότι τα μέτρα θα εγκριθούν το ταχύτερο δυνατό.

http://news.pathfinder.gr/finance/news/742911.html
Aρε Καβαλιέρε, με τις γκόμενες
 
Δώσε και μένα μπάρμπα... Μία είναι η επιτυχημένη συνταγή στις περιόδους κρίσης.

Νέο πακέτο λιτότητας στη Γαλλία

«Κλειδώνει» το νέο πρόγραμμα λιτότητας που είχε εξαγγείλει η γαλλική κυβέρνηση στην προσπάθεια της να πιάσει τους στόχους για το έλλειμμα και να διαφυλάξει την πολίτιμη για την οικονομία της αξιολόγηση «ΑΑΑ». Τη Δευτέρα σε προγραμματισμένο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται μάλιστα να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.
 
Οι κλυδωνισμοί στην στους γείτονες καλά κρατούν...

Στον «αέρα» η πρωθυπουργία του Μπερλουσκόνι

Ισχυρές πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας και του κόμματός του, δέχεται ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ωστόσο ο ίδιος επιμένει ότι παρά την εσωκομματική «εξέγερση» θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης που συνοδεύει τα μέτρα που ζητούνται μετ' επιτάσεως από την ΕΕ.

http://tvxs.gr/news/kosmos/ston-aera-i-prothypoyrgia-toy-mperloyskoni
 
Ενώ το bankingnews γράφει για δραματική επιδείνωση των Ιταλικών CDS,
ta spreads στο 6,55 με το όριο προσφυγής στο 7...
 
"Διότι στην Ευρώπη, οι εξελίξεις λαμβάνουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Η κατάσταση στις αγορές δείχνει ότι οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου και της G-20 για μια ευρύτερη «λύση» στην Ευρώπη, έχουν ήδη ξεπεραστεί.


Ο μηχανισμός EFSF πρακτικά δεν υπάρχει ακόμη, ενώ οι λύσεις που επιλέχθηκαν για την ενίσχυση του, μοιάζουν σήμερα με «τσιρότα», σε τραύμα που χρήζει χειρουργικής επέμβασης.

Η Ιταλία, (βοηθούσης και της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης που μοιάζει επικίνδυνα με την ελληνική), κινείται ταχύτατα προς την κατάρρευση, οι σχεδιασμοί ανατράπηκαν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέλαβε ξανά το ρόλο του πυροσβέστη, με την πρόσφατη μείωση επιτοκίων και τις μαζικές πλέον αγορές (ιταλικών κυρίως) ομολόγων.

Η Γαλλία ετοιμάζει νέο πακέτο μέτρων λιτότητας και την ίδια ώρα οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι τα μονόπλευρα προγράμματα λιτότητας θα επιδράσουν αρνητικά στην (ήδη αναιμική) ανάπτυξη των «προβληματικών» χωρών.

Όλα λοιπόν δείχνουν ότι η προσπάθεια των Γερμανών (και άλλων Βορείων) να αντιμετωπίσουν την κρίση χωρίς την δυναμική και μόνιμη ανάμιξη του «απεριόριστου» ισολογισμού της ΕΚΤ, είναι ένα βήμα πια κοντά στην οριστική και αμετάκλητη αποτυχία. "

http://www.euro2day.gr/specials/opinions/132/articles/665344/Article.aspx
 
Μια χωρα που παραγει τα παντα σαν την Ιταλια,εχει μπει σε μπελαδες λογω ευρω.Αν αυριο οι Ιταλοι φυγουν και γυρισουν στη λιρεττα θα κλαψουνε μανουλες.Αλλα και αυτοι απο προδοτες δεν πανε πισω....
Οι Ιταλοι μετα το ποδοσφαιρο,ηρθε η ωρα να φλομωσουν στη σφαλιαρα και οικονομικα τους Γερμανους και τους Γαλλους.
 
Last edited: