nikosGX
Supreme Member
- 9 November 2007
- 7,539
Σόριdrummer
αλλά αν καταργηθούν και αυτά προτιμώ τά Μορς ...
Καλά οι Γερμανοί πώς και δεν καταργούν τά umlaud ή οι Γάλλοι τά accent grave ,egu καί cincorflex....
Πώς και δέν σκέφτηκαν νά ´απλοποιήσουν´τίς γλώσσες τους?
Η διαφωνία μου δεν είναι με σένα προσωπικά ... Και τα Natural Languages κατασκευασμένα είναι ! Δεν είναι αποτέλεσμα Θείου θαύματος, στο έγραψα ήδη !
Η βασική μου διαφωνία είναι οτι η γλώσσα - πέραν του LAD του Chomsky που αφορά ΜΟΝΟ την ικανότητα λήψης της γλώσσας και οχι της αναπαραγωγής της - δεν είναι πηγαία αλλά διδασκόμενη σε όλες τις περιπτώσεις προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως μέσον επικοινωνίας ! Είτε αυτή η διδασκαλία λέγεται συναναστροφή, είτε λέγεται όπως αλλιώς θέλεις. Με αυτό σαν βάση, ο γραπτός λόγος που ορθά λες οτι χρήζει διδασκαλίας ώς προς την εκμάθηση δεν διαφέρει σε τίποτε απο τον προφορικό.
Ως εκ τούτου ΔΕΝ έπεταιο γραπτος λόγος του προφορικού, αλλά συμπορεύεται ...
Άλλο πράγμα η διδασκαλία και άλλο η συναναστροφή. Αλλιώς όλα γίνονται ένας αχταρμάς και δεν βγαίνει άκρη.
Και πως γίνεται να συμπορεύονται ο γραπτός και ο προφορικός λόγος, τη στιγμή που ο προφορικός προϋπήρχε του γραπτού επί χιλιάδες χρόνια!!!
"Συμπορεύονται" σημαίνει ότι όταν εμφανίζεται το ένα, εμφανίζεται και το άλλο. Όμως προφορικός λόγος εμφανίζεται σε όλες τις ανθρώπινες κοινωνίες. Γραπτός σε ελάχιστο ποσοστό και χρονικά πολύ αργότερα. Αυτό το λέμε "έπεται" όχι "συμπορεύεται".
Αν είναι δυνατό δηλαδή. Ακόμη και με τον ορισμό των λέξεων "έπεται" και "συμπορεύεται" υπάρχει δυσκολία;
Η διαφωνία μου δεν είναι με σένα προσωπικά ... Και τα Natural Languages κατασκευασμένα είναι ! Δεν είναι αποτέλεσμα Θείου θαύματος, στο έγραψα ήδη !
Οι Γάλλοι εισήγαγαν στην γλώσσα τους το accent circonflex για να κάνουν την προφορά εύηχη. To συγκεκριμένο accent εξαλείφει την χρήση του 's' που ακολουθούσε το φωνήεν που φέρει το accent.
Ετσι π.χ. , το fenestre έγινε fenêtre ...
Οι δε Γερμανοί είχαν (και έχουν ακόμα) διφθόγγους που αντικαταστάθηκαν απο τα umlaut ... Π.χ. το oe έγινε ö και το ue έγινε ü ... Ασε που αυτοί είχαν και το βίτσιο να αντικαταστήσουν το 'ss' με το β !
Ελα βρε Νίκο, μην παίζουμε με τις λέξεις τώρα ...
Σε μια γλώσσα που διαθέτει ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ (προφορική και γραπτή έκφανση), αυτα συμπορεύονται... κανένα δεν έπεται του άλλου ... Είναι πιό ακριβές τώρα ?
Edit : Απο εκεί ξεκίνησε και η διαφωνία μου...
Και επίσης και το παραπάνω τι στο καλό σημαίνει;
Η γλωσσολογία χωρίζει τις γλώσσες σε τρεις κατηγορίες Natural, Constructed, Formal. Οι τρεις λέξεις έχουν συγκεκριμένο νόημα.
Εσύ δηλαδή πιστεύεις ότι κακώς το κάνουν αυτό οι γλωσσολόγοι και θα έπρεπε να είχαν μια και μόνο κατηγορία που να λέγεται Constructed;;;
Δηλαδή να υπάρχει επιστήμη "Constructed Language Processing";;;;;; :damnyou:
Η ταμπελοποίηση γίνεται για άλλους λόγους ... Ολες constructed είναι ... Natural είναι οι παραδοσιακές ομιλούμενες και το naturality τους προέρχεται απο την φυσιολογική τους εξέλιξη και τίποτε περισσότερο.
Constructed είναι οι γλώσσες που χρησιμοποιούνται για ανθρώπινη επικοινωνία αλλά ΔΕΝ είναι προϊόν φυσικής αλλά εργαστηριακής εξέλιξης. Formal είναι εκείνες που κατασκευάστηκαν με σκοπό να υπηρετήσουν τον ανθρωπο στην επικοινωνία του με "μηχανές" ...
Απο την κατηγοριοποίηση αυτή για να είμαι ειλικρινής εγώ προτιμώ τις διαβαθμίσεις του Chomsky που τις κατατάσσουν ανάλογα με το βαθμό "ελευθερίας" τους ....
Είναι διαφορετικό λοιπόν οι αλλαγές να "επιβάλλονται" από τους χρήστες και κατόπιν να τις υιοθετεί το σύστημα ως μόνιμες και διαφορετικό να γίνεται αντίστροφα.
Π.χ. Σε αντίθεση με τη γαλλική γλώσσα στην οποία οι τόνοι εξακολουθούν να προφέρονται και να προσδιορίζουν νοήματα και διαφορές, στην ελληνική γλώσσα η "ακουστότητα" (αν μου επιτρέπεται ο όρος) των τόνων έπαψε να υπάρχει εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Σαφώς και γραμματικά, όπως αναφέρθηκε, συνεχίζουμε να υπακούμε στους ίδιους κανόνες (π.χ ανθ-υπολοχαγός και όχι αντι-) αλλά αυτό πλέον είναι περισσότερο ιστορικό δεδομένο και σημαντικό ως γνώση παρά ως εργαλείο καθημερινής επικοινωνίας.
Αντίθετα η γραφή του "αυγό" ως "αβγό" ουδεμία ανάγκη εξυπηρετεί και κακώς διδάσκεται ως σωστό ακολουθώντας το δρόμο της άνωθεν επιβολής.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.