send
AVClub Fanatic
Ναι, αλλά τι σχέση έχει αυτό με το κειμενάκι που έβαλα; Δεν βλέπω πού μπορεί να έχω προσβάλλει κανέναν. Σατιρίζει την καταγωγή των σημείων στίξης, αυτό είναι όλο.
Δεν λέω για το κειμενάκι που σατιρίζει. Το λοιπόν θα το πω ευθέως και αν γίνω κατανοητός, το παρόν θέμα αν κατάλαβα εγώ καλά θέλει να μας πει π.χ τι κανης? ισε καλα? ή τη κάνεις? είσαι καλά?
Απ' όσο γνωρίζω, οι γραμματικοί ή ορθογραφικοί κανόνες δεν υπάρχουν λόγω ''ακουστότητας'', όπως λες. Ίσως σε κάποιες περιπτώσεις το ''εύηχον'' να οδήγησε στη γέννηση κάποιου κανόνα ή ακόμα και στην καταστρατήγησή του. Π.χ. το διπλό γγ προφέρεται συχνά ν-γ (εγγενές=εν-γενές).
Από την άλλη, για κάποιον που εξηγεί γλωσσικούς κανόνες ή διδάσκει γραμματική, δεν αποτελούν, κυρίως, ιστορικό δεδομένο οι δασεινόμενες λέξεις, αλλά απάντηση στα ''γιατί'' των μικρών παιδιών, που έλεγε ο Σπύρος παραπάνω.
Επίσης, στην ''ακουστότητα'' δεν παίζουν κανένα ρόλο τα διάφορα ''ι'' ή ''ο'' ή τα διπλά σύμφωνα. Π.χ.
''Ίναι διαφορετικό λιπόν ι αλαγές να "επιβάλονται" από τους χρίστες και κατόπιν να τις ιοθετεί το σίστιμα ος μόνιμες και διαφορετικό να γίνεται αντίστροφα.''
Όπως παρατηρείς, κράτησα μόνο τη χρήσιμη παθητική φωνή και σκάρταρα όλα τα υπόλοιπα ως παραπανίσια για κάποιον που ακούει την ανωτέρω πρόταση. Γιατί, λοιπόν, να γράψουμε ''υιοθεσία'' ενώ ακούμε ''ιοθεσία''?? Γιατί να διαβάσει την ελληνική γλώσσα και τους κανόνες της ένας συντάκτης του τρωκτικού εχθές που κατακρεούργησε τη λέξη ''ευφυΐα'' γράφοντας ''εφυΐα''?? Όλα τα πράγματα κάτι εξυπηρετούν, απλώς, συχνά δεν γνωρίζουμε την αιτία, το λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκαν.
Πάντως, για το λοιπό κόσμο, είμαστε Hellas και όχι Elada....![]()
Τεσπα, θα πάω στο δημοτικό πάλι από την αρχή. Καλή συνεχεία στο θέμα σας.Το ρεζουμέ του ποστ 81 του Σπύρου, είναι αυτό:
''Δυστυχώς η ´περιποίηση´ενός κειμένου ή post επαφίεται στον ´πατριωτισμό´τού καθενός.
Φυσικά και δέν πρέπει νά υπάρχει υπερβολή ως πρός τίς υποδείξεις γιά ένα σχετικά ορθογραφημένο γραπτό,ειδικά σε ένα φόρουμ,πού άλλως τε δέν υποκαθιστά τό σχολείο,αλλά έχω την εντύπωση οτι άν το κάθε μέλος προσπαθούσε λίγο παραπάνω βάσει τών δυνατοτήτων του,νά βελτιώσει ένα γραπτό του αυτό θάταν γιά το καλό όλων μας.
Η ανοχή θά πρέπει νά είναι αμφοτερόπλευρη.
Ούτε ο ορθογράφος χρειάζεται κάθε ώρα και στιγμή νά υποδεικνύει στον ανορθόγραφο τά λάθη του,αλλά ούτε και ο ανορθόγραφος θά πρέπει νά θεωρεί ως απόλυτο δικαίωμά του νά γράφει ακατανόητα πόστ.
Μιά εκατέρωθεν ανοχή αλλά και προσπάθεια συνεννόησης μέ διακριτικό τρόπο θά έλυνε το ζήτημα.''
Νομίζω ότι το παραπάνω χωρίο, τα λέει όλα και εξηγεί με σαφήνεια ποια θα πρέπει να είναι η συμπεριφορά όλων μας στο φόρουμ.
Δεν λέω για το κειμενάκι που σατιρίζει. ........ .....θέλει να μας πει π.χ τι κανης? ισε καλα? ή τη κάνεις? είσαι καλά?
Πολύ ωραίο θέμα για συζήτηση , αλλά δυστυχώς πιστεύω η καταστροφή είναι μη ανατρέψιμη.
Το τραγικό μάλιστα είναι ότι κατάφερε και άντεξε σχεδόν αλώβητη (με σύνταξη – πνεύματα – περισπωμένες κλπ ) για 3000 χρόνια μέχρι περίπου το 1980 , περνώντας μέσα από Τουρκοκρατία και παντελή έλλειψη οργανωμένης Ελληνικής Παιδείας. .
Το πώς κατάφερε η οργανωμένη "Ελληνική Παιδεία" της Ελληνικής Δημοκρατίας της μεταπολίτευσης να καταστρέψει κάτι που άντεξε από μόνο του 30 αιώνες είναι άξιο μελέτης .
Οι αιτίες είναι διπλές και φυσικά πολλές.
Είναι εξωγενείς λόγω της μετατροπής των πολιτών σε παγκοσμιοποιημένους καταναλωτές , αλλά δυστυχώς και εσωτερικές γιατί η πολυπλοκότητα της γλώσσας και της Ελληνικής έκφρασης θεωρήθηκε , κακώς , από πολλούς –εκ των έσω- σαν εργαλείο συντηρητικό και οπισθοδρομικό.
Γιά να το πω και λαΙκά ο ομιλών ορθά Ελληνικά (αν υπάρχει πλέον) βάσει των νέων κανόνων (life style - political correct - new life κ.λ.π) είναι και λίγο ντεμοντέ (γιά να μην πώ ότι δυστυχώς κρίνεται και ως φαιδρός)
Ευτυχώς όμως η γλώσσα είναι κάτι που δε μπαίνει σε καλούπια. Είναι δυναμική, είναι ενεργητική και εξελίσσεται/αλλάζει μαζί με την κοινωνία.
edit: Όσο για το επιχείρημα που αναφέρθηκε για τον Παπαδιαμάντη, πολύ καλά έκανε ο νέος και δε του άρεσε. Ο Παπαδιαμάντης να έγραφε στη γλώσσα που μιλούσαν οι γύρω του και όχι σε μία γλώσσα που δεν τη μίλησε κανείς, αλλά τη δημιούργησαν ορισμένοι εθνικοφαντασμένοι ...
Σωστό το ότι η γλώσσα είναι κάτι το ζωντανό. Δεν ξέρω βέβαια κατά πόσο μπορεί το παραπάνω επιχείρημα να έχει εφαρμογή, πόσο μάλλον να ισχύσει ως άλλοθι, στην περίπτωση πληθυσμού με νεκρωμένη σκέψη. Εκεί τι θα υπηρετήσει η "ζώσα γλώσσα"; Την αφασία;
Βέβαια μία ολική κατάργηση (και από το γραπτό λόγο) αυτών των φθόγγων θα αφαιρέσει την ετυμολογία, τον τρόπο δηλαδή που προκύπτουν οι λέξεις. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως δε θα μπορέσουν να διατηρηθούν αυτοί οι φθόγγοι με το στανιό. Η γλώσσα εξελίσσεται και αν η εξέλιξη σήμερα είναι να γίνει πιο απλή και αντίστοιχη στην φωνητική της αναπαράσταση, τότε αυτό κανείς δε μπορεί να το εμποδίσει.
edit: Όσο για το επιχείρημα που αναφέρθηκε για τον Παπαδιαμάντη, πολύ καλά έκανε ο νέος και δε του άρεσε. Ο Παπαδιαμάντης να έγραφε στη γλώσσα που μιλούσαν οι γύρω του και όχι σε μία γλώσσα που δεν τη μίλησε κανείς, αλλά τη δημιούργησαν ορισμένοι εθνικοφαντασμένοι ...
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.