Πού πάει η γλώσσα μας ?

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Ο λαός σήμερα ως επί το πλείστον δεν ξέρει να μιλήσει βασικά ελληνικά. Για να μην αναφερθούμε στην πλειοψηφία των κάτω των 30 που επικοινωνεί πλέον σταθερά μόνο με greeklish.

Καλό και σημαντικό είναι μια γλώσσα να είναι κατανοητή και να αφορά όλους, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να ανεβάσουμε το επίπεδο κάποιων, όχι να κατεβάσουμε των υπολοίπων.

Το πρωτο που λες (για τα greeklish) το θεωρω υπερβολη.Πολυ κακο για το τιποτα, καταλοιπο ιντερνικης γρηγορης συννενοησης , που εξαλειφθηκε οταν στα φορουμ απαγορευτηκαν (καλως ) και ολα επανηλθαν στο φυσιολογικο (εμαθαν ξαφνικα ολοι σωστα Ελληνικα ? ) .Για το δευτερο συμφωνω με το ποστ του vag.nik .Aλλα οπως τα πραγματα ειναι δυσοιωνα για την χωρα ,ετσι ειναι και για την παιδεια ειδικοτερα .Αν θα επρεπε να διαλεξω κατι , αυτο παντως ειναι το μηνυμα ,και το εργο .Αυτο θα ηθελα και απο την Εκκλησια, και απο τους πολιτικους.

Η γλώσσα (γραπτή ή προφορική) είναι το υπέρτατο αγαθό. Είναι ο πολιτισμός... Χωρίς αυτή θα ανήκαμε στο ζωικό βασίλειο...

Όμως η γλώσσα και ο πολιτισμός, εκτός από το είναι υπέρτατο αγαθό, δημιουργεί και κάποιες υποχρεώσεις. Η γλώσσα και η μόρφωση που πέρνουμε μέσω αυτής, μας επιβάλλουν κάποιους κανόνες συμπεριφοράς...

Πολύ δε περισσότερο την υποχρέωση να την διαδώσουμε στα παιδιά μας και να βοηθούμε και τους συνανθρώπους μας να γίνουν καλύτεροι.

Πάντα θα υπάρχουν αυτοί οι φωτισμένοι άνθρωποι που θα την διατηρούν σε υψηλό επίπεδο και θα διδάσκουν όλους εμάς για να τα καταφέρνουμε... φυσικά πρέπει όλοι εμείς οι υπόλοιποι να προσπαθούμε να τους μιμηθούμε...

Για το αν πρέπει να μιλάμε αρχαία ή νεολληνικά δεν γνωρίζω αλλά περισσότερο μου φαίνεται ότι δεν θα είμαι και in topic!
Aυτό που έγραψε ο Φίλιππος πάντως όταν άνοιξε το νήμα ήταν πολύ διαφορετικό. Είναι φανερό ότι αναφέρεται στην τάση να αλλοιώσουμε τα νεολληνικά, δηλαδή τη γλώσσα που μιλούν οι γονείς μας και όχι αν πρέπει να γυρίσουμε στα αρχαία.

Γενικά πάντως τείνω να συμφωνήσω με την άποψη που εκφράζει ο malakudi.

Χμμμμ ...

Οταν κάποιος γράφει "ως αναφορά" αλλά θέλει να πεί στην πραγματικότητα "όσον αφορά", όταν ένας άλλος αναφέρεται στο "αβρόχοις ποσίν" χωρίς να έχει ιδέα τί εννοούσε ο Θαλής ο Μιλήσιος που το πρωτοείπε, όταν το "εξ απαλών ονύχων" σημαίνει "δεν έπαθα ούτε γρατζουνιά" αντί του ορθού "παιδιόθεν" που σημαίνει "απο μικρά παιδιά, απο πολύ νεαρή ηλικία" τοτε ΝΑΙ έχουμε πρόβλημα.

Και μάλιστα πολυεπίπεδο και δύσλυτο...

Ακόμα θυμάμαι (ή, μήπως, "ενθυμούμαι"; ) το κλάμα που έπεσε στην Εκθεση των Πανελλαδικών με το θέμα περί αρωγής και ευδοκίμησης...

Κατα το μάλλον ή ήττον όλοι μας έχουμε γίνει μάρτυρες περόμοιων καταστάσεων.
Αναρωτηθείτε λοιπόν : Σας άρεσε; Κι αν όχι, γιατί;

Τυχαία; Όλα αυτά; Δεν νομίζω ...

Όσο δε για το τί μπορούμε όλοι μας (μηδενός εξαιρουμένου) να κάνουμε, μπορούμε να ρίχνουμε πού και πού καμμιά ματιά σ' αυτό εδώ για αρχή....

Δεν είναι ούτε υποτιμητικό, ούτε ταπεινωτικό, πολλώ δε μάλλον μειωτικό για τον οιονδήποτε...

"Ο Θεός μας χάρισε μία γλώσσα ζωντανή, εύρωστη, πεισματάρα και χαριτωμένη, που αντέχει ακόμη, μολονότι έχουμε εξαπολύσει όλα τα θεριά για να τη φάνε· έφαγαν όσο μπόρεσαν, αλλά απομένει η μαγιά. Έτσι θά 'λεγα, παραφράζοντας τον Μακρυγιάννη. Δεν ξέρω πόσο θα βαστάξει ακόμη αυτό. Εκείνο που ξέρω είναι ότι η μαγιά λιγοστεύει και δε μένει πια καιρός για να μένουμε αμέριμνοι. Δεν είναι καινούργια τα σημεία που δείχνουν πως αν συνεχίσουμε τον ίδιο δρόμο, αν αφεθούμε μοιρολατρικά στη δύναμη των πραγμάτων, θα βρεθούμε στο τέλος μπροστά σε μια γλώσσα εξευτελισμένη, πολύσπερμη και ασπόνδυλη."

Ε, όλο και κάτι παραπάνω θα ξέρει περί γλώσσας ο νομπελίστας Γ. Σεφέρης, δε νομίζετε;

Απάντηση: Re: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Όσο δε για το τί μπορούμε όλοι μας (μηδενός εξαιρουμένου) να κάνουμε, μπορούμε να ρίχνουμε πού και πού καμμιά ματιά σ' αυτό εδώ για αρχή....

Δεν είναι ούτε υποτιμητικό, ούτε ταπεινωτικό, πολλώ δε μάλλον μειωτικό για τον οιονδήποτε...

"Ο Θεός μας χάρισε μία γλώσσα ζωντανή, εύρωστη, πεισματάρα και χαριτωμένη, που αντέχει ακόμη, μολονότι έχουμε εξαπολύσει όλα τα θεριά για να τη φάνε· έφαγαν όσο μπόρεσαν, αλλά απομένει η μαγιά. Έτσι θά 'λεγα, παραφράζοντας τον Μακρυγιάννη. Δεν ξέρω πόσο θα βαστάξει ακόμη αυτό. Εκείνο που ξέρω είναι ότι η μαγιά λιγοστεύει και δε μένει πια καιρός για να μένουμε αμέριμνοι. Δεν είναι καινούργια τα σημεία που δείχνουν πως αν συνεχίσουμε τον ίδιο δρόμο, αν αφεθούμε μοιρολατρικά στη δύναμη των πραγμάτων, θα βρεθούμε στο τέλος μπροστά σε μια γλώσσα εξευτελισμένη, πολύσπερμη και ασπόνδυλη."

Ε, όλο και κάτι παραπάνω θα ξέρει περί γλώσσας ο νομπελίστας Γ. Σεφέρης, δε νομίζετε;

Το λινκάκι (σύνδεσμος !!!) που παρέθεσες, είναι καταπληκτικό (τρομερό!:bigcry:) Φίλιππα !!:idea:

Ακόμα και εμείς οι παλαιότεροι θα το χρειαστούμε πολλάκις στο μέλλον.
Δύο παρατηρήσεις μόνο

1. Εστίασε στην αναφορά της ημερομηνίας του Σεπτέμβρη αλλά άφησε ασχολίαστο το τραγικό που ακούω και βλέπω , "του Οκτώμβρη" !!!
Οχι μ βρε παιδιά.
Το θυμάμαι και απ το Δημοτικό: "Είναι ο μόνος μήνας που δεν έχει μ.."

2. Αυτό το "παραταγμένος" δεν μου πάει.
Εχω συνηθίσει στο παρατεταγμένος...:singer:

Αν σε πάρουν χαμπάρι οι ΟΤΕτζήδες ότι βάζεις τέτοια κλιπάκια, μαύρο φίδι που σε έφαγε !

Και να φανταστείς ότι ετοιμάζομαι να επιστρέψω σε αυτούς.....

Aυτή η διαφήμιση μού θυμίζει μιάν ανάλογη τρισχειρότερη τής Amstel όπου μαζεμένα νεαρά ´καλόπαιδα´σέ ταβέρνα(sic)συζητάνε λυπημένοι γιατί έπεσε ο Dow Jones.
Kαι τότε παρεμβαίνει η ´μή -γνωρίζουσα´ιδιοκτήτρια και κάνει ένα άσχετο σχόλιο γιά το τί είναι ο Dow Jones και οι αρκουδιαραίοι γελάνε ´καλοσυνάτα´.
Ακολουθεί η επωδός πού κάτι λέει γιά τίς ´ανθρώπινες στιγμές´οσων πίνουν μπύρα.
Απορείς πραγματικά γιά τόν κρετινισμό πού επικρατεί και πού θεωρεί ´μείζονα γνώση´τον εν λόγω δείκτη τού Χρηματιστηρίου.

Η αποτύπωση τού ζωώδους σέ όλο της τό μεγαλείο.

Απάντηση: Re: Πού πάει η γλώσσα μας ?

1. Εστίασε στην αναφορά της ημερομηνίας του Σεπτέμβρη αλλά άφησε ασχολίαστο το τραγικό που ακούω και βλέπω , "του Οκτώμβρη" !!!
Οχι μ βρε παιδιά.
Το θυμάμαι και απ το Δημοτικό: "Είναι ο μόνος μήνας που δεν έχει μ.."

Το 28, το διάβασες Μήτσε μου???-bye--bye-

Το πρωτο που λες (για τα greeklish) το θεωρω υπερβολη.Πολυ κακο για το τιποτα, καταλοιπο ιντερνικης γρηγορης συννενοησης , που εξαλειφθηκε οταν στα φορουμ απαγορευτηκαν (καλως ) και ολα επανηλθαν στο φυσιολογικο (εμαθαν ξαφνικα ολοι σωστα Ελληνικα ? ) .

Φίλε μου κάνε μια βόλτα από το Facebook (που είτε το θέλουμε είτε όχι είναι πλέον η μισή ζωή των νέων) και πες μου πόσες φορές στις 100 θα δεις ελληνικούς χαρακτήρες στα γραπτά. Όχι πάνω από 3-5%....

Kαλα κανω εγω και δεν μπαινω στο facebook με τιποτα....Ασε γιατι μπορει να αρχισω να βαζω και τονους αμα μπω που ξερεις :D ??

Re: Απάντηση: Re: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Το 28, το διάβασες Μήτσε μου???-bye--bye-

Τελικά, μάλλον ήταν καλή ιδέα η ανάρτηση του συγκεκριμένου σύνδεσμου. Απο ότι βλέπω, ήδη έχουμε ανθρώπους που το έλεγξαν :smile: και μάλιστα προσεκτικά.
Επίσης δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ακόμη και μέλη που δεν έχουν εμφανές πρόβλημα στη γραφή τους, αφιέρωσαν χρόνο για την ανάγνωσή του.
Μακάρι να είχαμε πολλούς τέτοιους συνδέσμους ....

Και επειδή σε προηγούμενη αναφορά θίχτηκε το θέμα της γλωσσικής κληρονομιάς, νομίζω οτι το

"11. Διατηρούμε αναλλοίωτες τις τουλάχιστον 2000 αρχαϊστικές φράσεις και λέξεις που χρησιμοποιούμε στο γραπτό (χωρίς να θέτουμε εισαγωγικά) και προφορικό λόγο"

είναι ένα πολύ χρήσιμο στοιχείο για να αναδειχθεί το βάθος του γλωσσικού μας πλούτου (αυτού του ίδιου που "προσπαθούμε" να εξαλείψουμε με τις απλουστεύσεις ....)

Φίλε μου κάνε μια βόλτα από το Facebook (που είτε το θέλουμε είτε όχι είναι πλέον η μισή ζωή των νέων) και πες μου πόσες φορές στις 100 θα δεις ελληνικούς χαρακτήρες στα γραπτά. Όχι πάνω από 3-5%....

Αυτό ΔΕΝ είναι ανησυχητικό ?
Ουαί κι αλοίμονο αν επεκταθεί !

Re: Απάντηση: Πού πάει η γλώσσα μας ?

mouratos φωτιες μας εχεις βαλει......

Γιατί βρε Πολύκαρπε ?

Η Ελληνική γλώσσα είναι μακράν η πλουσιότερη απο αυτές που μιλούνται στον Δυτικό Κόσμο. Κάποιοι φίλοι εδώ το έθιξαν ήδη και νομίζω συμφώνησες κι εσύ : Ο σκοπός δεν είναι να υποβαθμίσουμε αυτό που ήδη έχουμε για να φαινόμαστε ίδιοι, αλλά να αναβαθμιστούν οι άλλοι...
Εξίσωση; Σύμφωνοι ! Αλλά προς τα επάνω όχι προς τα κάτω !

Last edited:
Re: Απάντηση: Πού πάει η γλώσσα μας ?

πες μου και και αυτο:τι κανεις ή τη κανεις, γιατι να βαζουμε το η αντι του ι?

Πού το είδες γραμμένο με 'η' αντί του 'ι';

7. Ερωτηματικές αντωνυμίες
Ερωτηματικές αντωνυμίες λέγονται εκείνες που τις μεταχειριζόμαστε, όταν ρωτούμε:

α) Τι; Τι ώρα είναι;
β) ποιος; ποια; ποιο; Για ποιο θέμα μιλάς;
γ) πόσος; πόση; πόσο; Πόσα σου οφείλω;

Το παραπάνω είναι απο εδώ.

Δωσε μου και μια ημερομηνια ποτε θα δωσο εξετασεις?
Καλα βρε τα σχολεια κανουν διακοπες, γιατι με τηρανας τωρα! εγω μια φορα ετοιμαζω επιστολη για τον αρειο παγο για αυτο που εχω στην υπογραφη μου.

Αυτό ΔΕΝ είναι ανησυχητικό ?
Ουαί κι αλοίμονο αν επεκταθεί !

Πιστεύω πάντως πως ανεξαρτήτως της προσπάθειας για εφησυχασμό και αποχαύνωση της μάζας, πάντα θα υπάρχει ο ανήσυχος νους.
Δεν βρίσκονται όλοι σε κατάσταση αφασίας ...

ΥΓ. Εξαιρετικό το θέμα που ξεκίνησες.

Last edited: