Πού πάει η γλώσσα μας ?

Η γενίκευση είναι ατυχής. Πολλοί νεοέλληνες και ξέρουν να συντάσσουν τον προφορικό και τον γραπτό τους λόγο, και έχουν σημαντικό εύρος χρησιμοποιούμενων λέξεων.

Συμφωνώ πως εξέλιξη δε σημαίνει πάντα και βελτίωση, άλλωστε η βελτίωση είναι κάτι το υποκειμενικό. Η γλώσσα εξελίσσεται είτε μας αρέσει είτε όχι, και κανείς δε μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη με το στανιό.

Δεν αναφέρθηκα σε νεοέλληνες (μία λέξη) αναφέρθηκα σε νέους Έλληνες (2 λέξεις), δηλαδή σε νέους ηλικιακά . Παράδειγμα : Ο δικός μου γιος , αριστούχος του Κολεγίου (απολυτήριο 19+) και του Ε.Μ.Π. ΔΕΝ ξέρει.

Η βελτίωση είναι πάντα ..βελτίωση. Αλλιώς είναι υποβάθμιση.

Με την λογική, σου εξέλιξη είναι και τα ναρκωτικά . Γιατί να τα πολεμάς με το στανιό.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Πού πάει η γλώσσα μας ?

σορυ για το πετσοκομμα,αλλα αυτο το συγκεκριμενο δεν καταπινεται με τιποτα!
μου'χει σηκωθει η τριχα καγκελο!

Γιατί σου έχει σηκωθεί η τρίχα;

Εγώ πάντως την συγκεκριμένη παραλία Τούζλα την αποκαλώ, όπως και οι περισσότεροι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής. Κανείς δεν την αποκαλεί Οφρύνιο. Συνεπώς η αλλαγή του ονόματος απέτυχε παταγωδώς.

. Δεν είναι λογική συνεπαγωγή, είναι στατιστική.

Σύμφωνα με αυτή τη στατιστική μέσα σε ένα σύνδεσμο φιλάθλων του Ολυμπιακού πρέπει να υπάρχουν και κάποιοι Παναθηναϊκοί σε ποσοστό που αναλογεί στο γενικό πληθυσμό...
Δεν συμφωνώ με γενικεύσεις που δεν στηρίζονται σε δεδομένα φίλε malakudi.

Όχι.

Ελληνάρας είναι αυτός που πιστεύει πως κάθε τι προερχόμενο από την Αρχαία Ελλάδα είναι και ανώτερο. Ελληνάρας είναι αυτός που πιστεύει πως έπρεπε να έχουμε ακόμη πνεύματα, και ας έχουν περιέλθει σε αχρηστία εδώ και μερικούς αιώνες. Το αστείο στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν πνεύματα, αυτά εμφανίστηκαν αργότερα. Ελληνάρας είναι αυτός που προτιμά την λέξη "τηλεομοιοτυπία" από τη λέξη φαξ και μάλιστα επιμένει στους γύρω του ότι έτσι είναι το σωστό. Ελληνάρας είναι αυτός που προτιμά τη λέξη "δυφίο" από τη λέξη μπιτ. Κοινώς αυτός που προσπαθεί να εξελληνίσει τα πάντα και δε δέχεται καμία γλωσσική πολιτισμική παρέμβαση, ξεχνώντας πως οι γλώσσες έχουν πάρα πολλά "δάνεια" μεταξύ τους.

Αν προσέξεις τα νήματα από την αρχή ο συντάκτης του εν λόγω νήματος δεν το άνοιξε για να εκφράσει τον προβληματισμό του για τη χρήση της λέξης "φαξ" αντί για "τηλεμοιοτυπία" αλλά για πολύ πιο "ριζικές" αλλαγές.

Σύμφωνα με αυτή τη στατιστική μέσα σε ένα σύνδεσμο φιλάθλων του Ολυμπιακού πρέπει να υπάρχουν και κάποιοι Παναθηναϊκοί σε ποσοστό που αναλογεί στο γενικό πληθυσμό...
Δεν συμφωνώ με γενικεύσεις που δεν στηρίζονται σε δεδομένα φίλε malakudi.

Όχι γιατί το δείγμα του συνδέσμου φιλάθλων του Ολυμπιακού δεν είναι στατιστικά ανεξάρτητο στο θέμα επιλογής ομάδας. Στατιστικά όμως θα υπάρχουν και Ελληνάρες στο σύνδεσμο του Ολυμπιακού.

Αν προσέξεις τα νήματα από την αρχή ο συντάκτης του εν λόγω νήματος δεν το άνοιξε για να εκφράσει τον προβληματισμό του για τη χρήση της λέξης "φαξ" αντί για "τηλεμοιοτυπία" αλλά για πολύ πιο "ριζικές" αλλαγές.

Μα κι εγώ δε χαρακτήρισα τον mouratos και τη θέση του ως θέση "Ελληνάρα". Όμως ο φίλος που αναφέρθηκε σε αλλοίωση και υποβάθμιση της γλώσσας από την Δημοτική και το μονοτονικό σύστημα, ναι, εντάσσεται για μένα στην κατηγορία αυτή, των Ελληνάρων.

Όχι γιατί το δείγμα του συνδέσμου φιλάθλων του Ολυμπιακού δεν είναι στατιστικά ανεξάρτητο στο θέμα επιλογής ομάδας. Στατιστικά όμως θα υπάρχουν και Ελληνάρες στο σύνδεσμο του Ολυμπιακού.

Ενώ το avclub είναι στο θέμα επιλογής "Ελληνικότητας"?
Ξέρεις πολλούς "Ελληνάρες" οι οποίοι θα γίνονταν μέλη ενός forum με ξενική ονομασία?

Protino auto.

Glossa den ine mono orthografia, ine parallila ke sintaxi ke evros lexilogiou.
Vevea afta pane ola mazi giati anorthografia ke ellipsi evrous ine adinaton na ipostirixi orthi sintaxi

Πέρα από το περίεργο στο μάτι που χτυπάει η παραπάνω παράγραφος (επειδή δεν έχουμε συνηθίσει την φωνητική απλοποιημένη γραφή), δεν της λείπει τίποτα σαν απόδοση εννοιών από την αρχική αυθεντική παράγραφο.

Προσωπικά δε με ενοχλούν τα greeklish, ίσως γιατί μεγάλωσα σε μία εποχή όπου το internet δε "μιλούσε" άλλες γλώσσες πέρα από την US-ASCII και την Latin-1.

Παρ' ολ' αυτά δε βρίσκω το λόγο κατάργησης του ελληνικού αλφάβητου, αν περάσουμε σε μία φωνητική απόδοση του γραφικού λόγου. Στο παράδειγμά σου, τα διπλά ss, ll δε χρειάζονται, ενώ αντικαθιστάς ένα γράμμα (το θ) με ένα δίφθογγο (th) οπότε είναι χειρότερη αυτή η απόδοση.

Μα κι εγώ δε χαρακτήρισα τον mouratos και τη θέση του ως θέση "Ελληνάρα". Όμως ο φίλος που αναφέρθηκε σε αλλοίωση και υποβάθμιση της γλώσσας από την Δημοτική και το μονοτονικό σύστημα, ναι, εντάσσεται για μένα στην κατηγορία αυτή, των Ελληνάρων.

Shocking news:
Συμφωνώ με αυτήν την άποψη αλλά δεν θεωρώ ότι οι Έλληνες είναι η αρχή και το τέλος της παγκόσμιας Ιστορίας.
Έχω όμως ακόμα πιο "προδοτικές" ιδέές για Ελληνάρες. Δεν αναμένω να απωθήσουμε τους Τούρκους ως την Κόκκινη Μηλιά και γνώμη μου είναι ότι δεν πρέπει να αποτελεί μέλημά μας αυτό.

Ελληναράς = Στείλε , σε παρακαλώ , τις τηλεομοιοτυπίες σήμερα.

Εξελιγμένος Ελληνας = Στείλε , σε παρακαλώ , τα φαξ σήμερα.

Μεταλλαγμένος Ελληνας = Fwd ,pls , the FXs 2day.

Προσοχή γιατί η πολύ εξέλιξη οδηγεί στη μετάλλαξη

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Γιατί σου έχει σηκωθεί η τρίχα;

Εγώ πάντως την συγκεκριμένη παραλία Τούζλα την αποκαλώ, όπως και οι περισσότεροι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής. Κανείς δεν την αποκαλεί Οφρύνιο. Συνεπώς η αλλαγή του ονόματος απέτυχε παταγωδώς.

γι αλλο σε ρωταω,εμενα που μ'ενοχλει η χρηση τουρκικων προσονυμιων στη χωρα μου,ειμαι ελληνάρας(ελληναράς)?

και το Μενιδι εχει αλλαξει σε Αχαρνες,σιγα σιγα θα το συνηθισουμε και θα το αποκαλουμε ετσι,το ιδιο θα γινει και με το Οφρυνιο το οποιο επικαλεισαι.

Ενώ το avclub είναι στο θέμα επιλογής "Ελληνικότητας"?
Ξέρεις πολλούς "Ελληνάρες" οι οποίοι θα γίνονταν μέλη ενός forum με ξενική ονομασία?

Τα μέλη του avclub χαρακτηρίζονται κυρίως από α. ενασχόληση με το χώρο του A/V και β. ενασχόληση με το internet. Κατά τη γνώμη μου κανένα από αυτά τα δύο χαρακτηριστικά δεν επηρεάζει στατιστικά την πιθανότητα να είσαι "Ελληνάρας", αλλά δε μπορώ να το αποδείξω χωρίς μία ευρεία στατιστική μελέτη και ανάλυση.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πού πάει η γλώσσα μας ?

γι αλλο σε ρωταω,εμενα που μ'ενοχλει η χρηση τουρκικων προσονυμιων στη χωρα μου,ειμαι ελληνάρας(ελληναράς)?

και το Μενιδι εχει αλλαξει σε Αχαρνες,σιγα σιγα θα το συνηθισουμε και θα το αποκαλουμε ετσι,το ιδιο θα γινει και με το Οφρυνιο το οποιο επικαλεισαι.

Μάλλον Μενίδι το λένε όλοι.

Ελληνάρες υπάρχουν παντού, και εδώ μέσα.

Συμφωνώ πως η γλώσσα υπάρχει γιατί εξυπηρετεί την ανάγκη της επικοινωνίας. Συνεπώς αφού στην επικοινωνία μας τα πνεύματα πλέον δε χρησιμοποιούνταν, καλώς καταργήθηκαν από το γραπτό λόγο. Και αφού στην επικοινωνία μας πλέον δε χρησιμοποιούμε διαφορετικούς φθόγγους για το Η, το Ι, το Υ, το ΕΙ, το ΟΙ και το ΥΙ, καλώς θα κάνουν να καταργηθούν κάποια στιγμή. Αυτό δε θα είναι υποβιβασμός, θα είναι προσαρμογή στη πραγματικότητα της γλώσσας και της επικοινωνίας.

Δεν είναι το θέμα ότι κάποιος τεμπελιάζει και δε θέλει να μάθει την ορθογραφία. Είναι πως η ορθογραφία αυτή δεν έχει πλέον καμία σχέση με την φωνητική απόδοση, συνεπώς είναι περιττή. Αν το δούμε μαθηματικά, χρησιμοποιούμε υπερβολικά πλεονάζουσα πληροφορία στο γραπτό μας λόγο.

1. Σχετικά με τους "Ελληνάρες" εδώ μέσα ,διαφωνώ τουλάχιστον έτσι όπως το αφήνεις να εννοηθεί. Το οτι στατιστικά υπάρχει η πιθανότητα, δε λέει τίποτα. Αυτοί που συνομιλούν μαζί σου δεν είναι και αυτό έχει σημασία.

2. Το ότι κάποια στοιχεία της γλώσσας δεν χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητα του Νεοέλληνα, δεν σημαίνει οτι είναι άχρηστα. Οι λογοτέχνες ας πούμε, δεν χρειάζονται κάποιο μέσο για να μεταδώσουν τις ιδέες τους και γιατί θα πρέπει και αυτοί να συμβιβαστούν στην λογική της υπεραπλούστευσης ?
Επειδή έτσι βολεύει τους θαμώνες των καφενείων?

3. Ορθογραφία. Φυσικά και δε θα πάρουμε κεφάλια , αλλά αν θα το δείς προσεκτικά το θέμα, μεγάλο ποσοστό απ αυτούς που είναι υπερβολικά ανορθόγραφοι έχουν γενικότερο πρόβλημα επικοινωνίας. Δεν μπορούν ουτε να συντάξουν, ούτε να μεταδώσουν αυτό που σκέπτονται.
Εντύπωση μου κάνει πάντως , απο τα λίγα δικά σου κείμενα που διάβασα, είναι σωστά ορθογραφημένα.
Πως γίνεται λοιπόν κάποιος που προσέχει τα γραπτά του να υποστηρίζει τέτοιες θέσεις? Γιατί προσπαθείς να γράφεις σωστά εφόσον θεωρείς οτι είναι πλεονασμός ?

Last edited:
Απάντηση: Re: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Προσωπικά δε με ενοχλούν τα greeklish, ίσως γιατί μεγάλωσα σε μία εποχή όπου το internet δε "μιλούσε" άλλες γλώσσες πέρα από την US-ASCII και την Latin-1.

Παρ' ολ' αυτά δε βρίσκω το λόγο κατάργησης του ελληνικού αλφάβητου, αν περάσουμε σε μία φωνητική απόδοση του γραφικού λόγου. Στο παράδειγμά σου, τα διπλά ss, ll δε χρειάζονται, ενώ αντικαθιστάς ένα γράμμα (το θ) με ένα δίφθογγο (th) οπότε είναι χειρότερη αυτή η απόδοση.

πολυ κακως,καλο θα ηταν να το καταργησουμε το ελληνικο αλφαβητο γιατι ειναι πολυ παλιο και να ''εξελιχθουμε'' χρησιμοποιωντας ενα πιο καινουριο οπως το λατινικο.

Last edited:
Ελληναράς = Στείλε , σε παρακαλώ , τις τηλεομοιοτυπίες σήμερα.

Εξελιγμένος = Fwd ,pls , the FXs 2day.

That would be an english speaking person ...

Ο Έλληνας θα έλεγε "Στείλε, σε παρακαλώ, τα φαξ σήμερα" (το παρακαλώ παίζει και να μη το έλεγε τώρα που το σκέφτομαι - γενικά το please το κολλάνε οι Άγγλοι, όχι εμείς)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Μάλλον Μενίδι το λένε όλοι.

δε μου απαντας ομως στην ερωτηση μου,περιμενω να μου πεις,για να σε βοηθησω στην καταμετριση των ''ελληνάρων'' του φορουμ.

και οχι,δεν το λεν ολοι Μενιδι.

Όχι.

. Ελληνάρας είναι αυτός που προτιμά την λέξη "τηλεομοιοτυπία" από τη λέξη φαξ και μάλιστα επιμένει στους γύρω του ότι έτσι είναι το σωστό. Ελληνάρας είναι αυτός που προτιμά τη λέξη "δυφίο" από τη λέξη μπιτ. Κοινώς αυτός που προσπαθεί να εξελληνίσει τα πάντα και δε δέχεται καμία γλωσσική πολιτισμική παρέμβαση, ξεχνώντας πως οι γλώσσες έχουν πάρα πολλά "δάνεια" μεταξύ τους.

Τα bold είναι δική μου παρέμβαση.

Τα μέλη του avclub χαρακτηρίζονται κυρίως από α. ενασχόληση με το χώρο του A/V και β. ενασχόληση με το internet. Κατά τη γνώμη μου κανένα από αυτά τα δύο χαρακτηριστικά δεν επηρεάζει στατιστικά την πιθανότητα να είσαι "Ελληνάρας", αλλά δε μπορώ να το αποδείξω χωρίς μία ευρεία στατιστική μελέτη και ανάλυση.

Contradiction in terms κατά τη γνώμη μου.
Τουλάχιστον εδώ μέσα εγώ δεν έχω δει κανέναν να αναγράφει "δυφίο", καλά καλά ούτε "διαδίκτυο" δεν έχω δει πολλώ μάλλον "ψηφιοαναλογικό μετατροπέα" αντί για "dac".

Τα bold είναι δική μου παρέμβαση.

Contradiction in terms κατά τη γνώμη μου.
Τουλάχιστον εδώ μέσα εγώ δεν έχω δει κανέναν να αναγράφει "δυφίο", καλά καλά ούτε "διαδίκτυο" δεν έχω δει πολλώ μάλλον "ψηφιοαναλογικό μετατροπέα" αντί για "dac".

Δόξα τω Θεώ.....
Έπρεπε να μπω σε ένα νήμα για την Ελληνική γλώσσα για να μάθω τι σημαίνει "dac", τόσον καιρό ρωτάω.....
:D

Την οποία όμως θα πρέπει να κάνεις πριν βγείς να το ισχυριστείς !

Edit : τα υπερτονισμένα σημεία έγιναν απο μένα.