Πού πάει η γλώσσα μας ?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πού πάει η γλώσ

Ποιο ερώτημα; Αν είσαι ελληνάρας που δε θέλεις τα τουρκικά τοπωνύμια;
Όχι, δεν είσαι. Αν ήσουν δε θα χρησιμοποιούσες το ατονικό σύστημα γραφής.

To link αποδεικνύει ότι όλοι το λένε Μενίδι, αφού το επίσημο site του δήμου λέγεται Μενίδι.

Αδυνατώ να παρακολουθήσω τη λογική σου.Αν απλά θέλεις να κάνεις τον δικηγόρο του διαβόλου,όπως ισχυρίστηκες πιο πριν,καλό είναι να μας το πεις και να πάψουμε ν'ασχολούμαστε μ´αυτά που γράφεις.

δεν ξέρω αν το κάνεις εσκεμμένα ή δεν το γνωρίζεις,αλλά το Μενίδι ή Αχαρνές που λέω εγώ,βρίσκεται στην Αττική,αυτός ο δήμος που παραθέτεις,τι σχέση έχει με την Αττική?

με τόνους,τώρα είμαι ελληνάρας?

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Και αν το link ήταν www.kolasi.gr τότε τί θα λέγαμε; Οτι οι Αχαρνές είναι κόλαση;
Στο έχω πεί και σε άλλο νήμα : το πώς βαφτίζεις κάτι, δεν του δίνει αναγκαία και το ορθό όνομα ή χαρακτηρισμό ... Του δίνει τό όνομα που διάλεξες. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.

Το κακό είναι οτι μένεις στις ταμπέλες. Εδώ το ζήτημα όμως - δυστυχώς - είναι σαφέστατα βαθύτερο απο ένα απλό θέμα επιγραφής.

Εγώ δε βαφτίζω κάτι. Όλοι το λένε Μενίδι. Τώρα αν ο φίλος αντιδρά - και μαζί του αυτοί που βάφτισαν Αχαρνές το Μενίδι γιατί τους θυμίζει την Τουρκία, αυτό είναι δικό τους πρόβλημα. Στην ουσία όλοι το λένε Μενίδι, όπως όλοι λένε Τούζλα αντί για Οφρύνιο.

Αρχική Δημοσίευση από Δημήτρης Δ.

3. Ορθογραφία. Φυσικά και δε θα πάρουμε κεφάλια , αλλά αν θα το δείς προσεκτικά το θέμα, μεγάλο ποσοστό απ αυτούς που είναι υπερβολικά ανορθόγραφοι έχουν γενικότερο πρόβλημα επικοινωνίας. Δεν μπορούν ουτε να συντάξουν, ούτε να μεταδώσουν αυτό που σκέπτονται.
Καταρχήν είναι λάθος κατα την γνώμη μου να θεωρείς ότι οι ανορθόγραφοι έχουν γενικότερο πρόβλημα επικοινωνίας.Μπορεί να έχουν πρόβλημα στο να γράψουν αυτά που σκέπτονται ή λένε προφορικά, αλλά όχι και ότι έχουν πρόβλημα επικοινωνίας! Στο κάτω κάτω ανορθόγραφοι είναι πάρα πολλοί άνθρωποι ακόμα και μορφωμένοι.Δεν είμαστε όλοι καθηγητές!

Νομίζω το ανέφερα ήδη το παράδειγμα ... http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=1267738&postcount=346

Μα, σε αυτό το παράδειγμα λέγεις σαφώς οτι ΕΣΥ τον βαφτίζεις έτσι !

Ο όρος όμως δεν είναι δικός σου για να τον συστέλλεις, να τον διαστέλλεις και να τον ερμηνεύεις κατα το δοκούν.Τον βρήκες απο αυτόν που τον χρησιμοποίησε και τον καθιέρωσε. Και ο όρος όπως τον βρήκες, έχει και συγκεκριμένο νόημα και συγκεκριμένους αποδέκτες. Το τί πιστεύεις εσύ προσωπικά, δεν είναι αναγκαία σύμφωνο ή συμβατό με την ερμηνεία του όρου όπως αυτός προέκυψε.
Και αυτό δεν σου το λέω ως μομφή, για να μην παρεξηγηθώ....

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Εγώ δε βαφτίζω κάτι. Όλοι το λένε Μενίδι. Τώρα αν ο φίλος αντιδρά - και μαζί του αυτοί που βάφτισαν Αχαρνές το Μενίδι γιατί τους θυμίζει την Τουρκία, αυτό είναι δικό τους πρόβλημα. Στην ουσία όλοι το λένε Μενίδι, όπως όλοι λένε Τούζλα αντί για Οφρύνιο.

Απο τη στιγμή που υπάρχει έστω και ένας που να το λέει Αχαρνές, αυτόματα αποκλείει το ΟΛΟΙ που γράφεις ! Αν ήταν όντως ΟΛΟΙ, δεν θα υπήρχε ούτε αυτός !

Άλλο Μενίδι είναι αυτό βρε.. :rolleyes:

Ψάξε για Μενίδι Αττικής.

Μενίδι είναι κι αυτό. Αυτοί δεν αισθάνονται το ίδιο Έλληνες που δε θέλουν να αλλάξουν το όνομα;

Το να επαναφέρεις ένα νεκρό όνομα επί 18 αιώνες (Αχαρνές) και να προσπαθείς να το επιβάλεις είναι το λιγότερο αστείο.

Last edited:
Re: Απάντηση: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Καταρχήν είναι λάθος κατα την γνώμη μου να θεωρείς ότι οι ανορθόγραφοι έχουν γενικότερο πρόβλημα επικοινωνίας.Μπορεί να έχουν πρόβλημα στο να γράψουν αυτά που σκέπτονται ή λένε προφορικά, αλλά όχι και ότι έχουν πρόβλημα επικοινωνίας! Στο κάτω κάτω ανορθόγραφοι είναι πάρα πολλοί άνθρωποι ακόμα και μορφωμένοι.Δεν είμαστε όλοι καθηγητές!

Αυτό είναι ορθό. Η προφορική επικοινωνία ΔΕΝ απαιτεί ορθογραφία. Απαιτεί γραμματική και συντακτικό ... Σε άλλες γλώσσες, όπως τα Γαλλικά απαιτεί ΚΑΙ ορθοφωνία.

Συμφωνώ απόλυτα με το παραπάνω.

Όπως έγραψα και παραπάνω (και δε σχολιάστηκε από κανέναν) η ορθογραφία έχει να κάνει περισσότερο με την ικανότητα οπτικής μνήμης και λιγότερο με την παιδεία κάποιου.

Καταρχήν είναι λάθος κατα την γνώμη μου να θεωρείς ότι οι ανορθόγραφοι έχουν γενικότερο πρόβλημα επικοινωνίας.Μπορεί να έχουν πρόβλημα στο να γράψουν αυτά που σκέπτονται ή λένε προφορικά, αλλά όχι και ότι έχουν πρόβλημα επικοινωνίας!

Mε συγχωρείς, άλλα αν κάποιος δεν μπορεί να αποτυπώσει γραπτά τις σκέψεις του, τότε σαφέστατα έχει πρόβλημα επικοινωνίας.

Επίσεις έγραψα " υπερβολικά ανορθόγραφοι", μια λέξη μπορεί ν αλλάξει αρκετά το νόημα, άλλωστε ούτε και γω είμαι καλός στην ορθογραφία.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πού πάει η γλώσ

Μενίδι είναι κι αυτό. Αυτοί δεν αισθάνονται το ίδιο Έλληνες που δε θέλουν να αλλάξουν το όνομα;

Το να επαναφέρεις ένα νεκρό όνομα επί 18 αιώνες (Αχαρνές) και να προσπαθείς να το επιβάλεις είναι το λιγότερο αστείο.

οπως και τα επιχειρηματα που χρησιμοποιεις.

Απο τη στιγμή που υπάρχει έστω και ένας που να το λέει Αχαρνές, αυτόματα αποκλείει το ΟΛΟΙ που γράφεις ! Αν ήταν όντως ΟΛΟΙ, δεν θα υπήρχε ούτε αυτός !

Το "όλοι" χρησιμοποιείται με την έννοια "η μεγάλη πλειοψηφία" για να δείξει στον υπερθετικό βαθμό το επιχείρημα και όχι υπονοώντας το 100%. Αλλά αφού το θες, αλλάζω το "όλοι" σε "σχεδόν όλοι".

edit: Παράδειγμα (που σου αρέσουν): Όλοι οι άνθρωποι καταδικάζουν την παιδοφιλία.
Προφανώς δεν είναι όλοι, υπάρχουν και οι παιδόφιλοι.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πού πάει η

οπως και τα επιχειρηματα που χρησιμοποιεις.

Χαίρομαι που σε διασκεδάζω λοιπόν ...

Το "όλοι" χρησιμοποιείται με την έννοια "η μεγάλη πλειοψηφία" για να δείξει στον υπερθετικό βαθμό το επιχείρημα και όχι υπονοώντας το 100%. Αλλά αφού το θες, αλλάζω το "όλοι" σε "σχεδόν όλοι".

Αυτό είναι σαφώς στη σωστή κατεύθυνση !

Αλλά και πάλι χωλαίνει ελαφρά, για άλλο όμως λόγο : πώς προσδιορίζεται ποσοτικά το "σχεδόν"; Ποιός θα ήταν επαρκής αριθμός ώστε να μήν είναι "σχεδόν όλοι" αλλά "αρκετοί";

Η τηλεομοιοτυπία είναι για το φαξ όρος αντίστοιχος αυτού που είναι το αυτοκίνητο για το automobile. Αμφότερα αποτελούν νεολογισμούς. Ποιο είναι το κριτήριο του τι είναι δόκιμο και τι όχι; Το προσωπικό σου γούστο;

Εξάλλου το βίντεο το κρατώ ως έχει γιατί είναι απευθείας χρήση λατινικού όρου και αρέσκομαι στις νεκρές γλώσσες. Τυγχάνω και λατινάρας πέρα από ελληνάρας βλέπεις.

Το τι είναι δόκιμο δεν ορίζεται από το προσωπικό μου γούστο αλλά από το σύνολο των ανθρώπων που χρησιμοποιούν μία γλώσσα. Αυτοί λοιπόν αποφάνθηκαν ότι είναι δόκιμη λέξη το αυτοκίνητο και όχι η τηλεομοιοτυπία. Και εκεί ακριβώς είναι η διαφορά. Εγώ υποστηρίζω ότι η γλώσσα εξελίσσεται στην κοινωνία, κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως πρέπει να ορίζεται από πεφωτισμένους εθνικολάγνους γλωσσοπλάστες που θα μας μάθουν πως να μιλάμε και πως να γράφουμε.

edit: Και για να ολοκληρώσω τη θέση μου, στο ερώτημα "Που πάει η γλώσσα μας" θεωρώ ότι δεν πάει κάπου. Συνεχίζει να εξελίσσεται, όπως έκανε όλα αυτά τα χιλιάδες χρόνια. Αν η εξέλιξη την οδηγεί σε απλούστερες μορφές έκφρασης του προφορικού λόγου, αν τα δάνεια από ξένες γλώσσες πολλαπλασιάζονται, αυτό απλώς αντικατοπτρίζει την κοινωνία μας. Οπότε αν αυτό κάποιοι το θεωρείτε αρνητικό, μην αναρωτιέστε που πάει η γλώσσα αλλά που πάει η κοινωνία.

Last edited:
Φυσικά και εξελίσεται η γλωσσα. Για αυτό εμείς που γράφουμε σήμερα εδώ μέσα καλό είναι να ακολουθούμε τους κανόνες του γραπτού λόγου όπως αυτοί έχουν εξελιχθεί μέχρι σήμερα.

Η ορθογραφία εμπεριέχει και την ρίζα μιας λέξης. Αυτη η επιπλέον «πληροφορία» δεν είναι καθόλου περιττή, όπως είπε και κάποιος νωρίτερα, «ειναι όλη η ομορφια και η σημασία της λέξης» (τα bold δικά μου )

Φυσικά και εξελίσεται η γλωσσα. Για αυτό εμείς που γράφουμε σήμερα εδώ μέσα καλό είναι να ακολουθούμε τους κανόνες του γραπτού λόγου όπως αυτοί έχουν εξελιχθεί μέχρι σήμερα.

Η ορθογραφία εμπεριέχει και την ρίζα μιας λέξης. Αυτη η επιπλέον «πληροφορία» δεν είναι καθόλου περιττή, όπως είπε και κάποιος νωρίτερα, «ειναι όλη η ομορφια και η σημασία της λέξης» (τα bold δικά μου )

Οι κανόνες αλλάζουν ανάλογα με τις ανάγκες της κοινωνίας. Η δοτική πτώση καταργήθηκε. Τα πνεύματα καταργήθηκαν. Θυμάμαι ακόμα κανόνες που τους μαθαίναμε σαν ποιηματάκια στο σχολείο "όταν η λήγουσα είναι μακρά, η παραλήγουσα δεν περισπάται" αλλά κανείς δε μας εξηγούσε τι σημαίνει μακρά, πως προφερόταν κάποτε κτλ κτλ κτλ.

Το τι είναι δόκιμο δεν ορίζεται από το προσωπικό μου γούστο αλλά από το σύνολο των ανθρώπων που χρησιμοποιούν μία γλώσσα. Αυτοί λοιπόν αποφάνθηκαν ότι είναι δόκιμη λέξη το αυτοκίνητο και όχι η τηλεομοιοτυπία. Και εκεί ακριβώς είναι η διαφορά. Εγώ υποστηρίζω ότι η γλώσσα εξελίσσεται στην κοινωνία, κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως πρέπει να ορίζεται από πεφωτισμένους εθνικολάγνους γλωσσοπλάστες που θα μας μάθουν πως να μιλάμε και πως να γράφουμε.

edit: Και για να ολοκληρώσω τη θέση μου, στο ερώτημα "Που πάει η γλώσσα μας" θεωρώ ότι δεν πάει κάπου. Συνεχίζει να εξελίσσεται, όπως έκανε όλα αυτά τα χιλιάδες χρόνια. Αν η εξέλιξη την οδηγεί σε απλούστερες μορφές έκφρασης του προφορικού λόγου, αν τα δάνεια από ξένες γλώσσες πολλαπλασιάζονται, αυτό απλώς αντικατοπτρίζει την κοινωνία μας. Οπότε αν αυτό κάποιοι το θεωρείτε αρνητικό, μην αναρωτιέστε που πάει η γλώσσα αλλά που πάει η κοινωνία.

Ξέρεις κάποιοι άλλοι γραφικοί περιβαλοντο-λάγνοι/πολεοδόμοι θέλουν να μας επιβάλλουν και πως θα κτίζουμε , και μας εμποδίζουν να κάνουμε τις συνοικίες Βραζιλιάνικες φαβέλες και τσαντιρ-μαχαλάδες.
Κάποιοι άλλοι γραφικοί θέλουν να μας επιβάλλουν πως θα οδηγούμε , πως και που θα παρκάρουμε , που θα πετάμε τα σκουπίδια μας κλπ.
Και η αυθαίρετη παράγκα «απλούστερη» μορφή δόμησης είναι , και το διπλοπαρκάρισμα ή στο πεζοδρόμιο «απλούστερη» μορφή στάθμευσης είναι και το πέταγμα της σακούλας από το μπαλκόνι «απλούστερη» μέθοδος μεταφοράς απορριμμάτων είναι

Εσύ είσαι της άποψης όλα χύμα στο κύμα και όπου πάει.
Προσωπικά θεωρώ χρέος μου να συμμετέχω ενεργά (με την άποψη μου) στη διαμόρφωση όλων των απλουστεύσεων (και κυρίως αυτών που οφείλονται στην έλλειψη παιδείας) . Ακριβώς για τον λόγο ότι «εμπεριέχουν» και το «που πάει η κοινωνία».

Δεν σε υποχρεώνει κανείς να μάθεις να μιλάς και να γράφεις σωστά Ελληνικά .
Εσύ θέλεις να επιβάλλεις την άποψη ότι η άγνοια της Ελληνικής γλώσσας είναι άνευ σημασίας .

Last edited:
Μην αγχωνεστε παντως και πολυ για το Μενιδι.Αν και υπαρχουν αρκετες εκδοχες,οι πιο βασιμες ιστορικα ειναι οτι και αυτη η λεξη είναι αρχαιοελληνικής προελευσης,όπως και η λεξη Αχαρναι (Αχάρνα ή Αχάρνις (η) που ειναι ο γνωστος σε ολους μας Ροφός.
Μαίνιδα λενε τη Μαρίδα.Ο Περικλης όταν εισεβαλαν οι Σπαρτιάτες στην Αττικη,και οι Αχαρνείς ζήτησαν τη βοήθεια του απάντησε ότι δεν θα ασχοληθώ τώρα με μια Μαίνιδα,προφανώς κοροιδεύοντας τους Αχαρνείς κάνοντας λογοπαίγνιο με το όνομά τους (ροφος - μαρίδα).Απλα με τα χρονια αλλαξε το αι με ε.

Αρα οσοι το λενε Μενιδι είναι μαλλον και αυτοι ελληναραδες....