Πού πάει η γλώσσα μας ?

Την οποία όμως θα πρέπει να κάνεις πριν βγείς να το ισχυριστείς !

Edit : τα υπερτονισμένα σημεία έγιναν απο μένα.

Όχι, μπορώ (έχω το δικαίωμα) να το ισχυριστώ χωρίς να το αποδείξω.

ΥΓ: η φράση σου έχει δύο ορθογραφικά λάθη σε μία περίοδο 12 λέξεων. Πολύ κακό στατιστικό αποτέλεσμα για κάποιον που ανοίγει ένα τέτοιο θέμα.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πού πάει η γλώσσα μας ?

δε μου απαντας ομως στην ερωτηση μου,περιμενω να μου πεις,για να σε βοηθησω στην καταμετριση των ''ελληνάρων'' του φορουμ.

και οχι,δεν το λεν ολοι Μενιδι.

http://www.menidi.gr/

Όλοι όμως ...

Δεν έχω κάτι να ανακαλέσω. Δεν είναι λογική συνεπαγωγή, είναι στατιστική.

Χμμμ.... Μπερδεύεις τους όρους κατα το δοκούν. Αλλού ίσως και να έπιανε, εδώ δυστυχώς δεν ...

Αυτό που έγραψες με όποιο τρόπο και να διαβαστεί σημαίνει : "η κοινωνία μας έχει Ελληνάρες. Το φορουμ έιναι μια μικρογραφία της κοινωνίας. Αρα, ως μικρογραφία, έχει και αυτό Ελληνάρες, σε αντίστοιχη κλίμακα."

Σφάλμα πρώτο : Το φόρουμ δεν είναι αναγκαία, μια ΠΛΗΡΗΣ μικρογραφία της κοινωνίας.

Σφάλμα Δεύτερο : Το στατιστικό/πιθανολογικό εύρημα όταν χρησιμοποιείται ώς βάση για λογικές συνεπαγωγές, υποχρεούται να επεκτείνει το πεδίο τιμών της λογικής συνεπαγωγής με έταιρο(α) αποτέλεσμα(τα) πέραν των γνωστών "Αληθές" και "Ψευδές". Στην καλύτερη περίπτωση να έιναι ένα ακόμα περισσότερο, το "Δεν Γνωρίζω", στην χειρότερη οδηγείσαι με μαθηματική ακρίβεια σε περιπτώσεις 1ης απειρίας λύσεων, με πλήρη αναλογικότητα ΟΛΩΝ των ενδιαμέσων αποτελεσμάτων.
Είναι ας πούμε - αν και είναι εν γνώσει μου ότι δεν είναι εντελώς δόκιμο το παράδειγμα - σαν να ψάχνεις απάντηση στο ερώτημα "πόσο μακρύ είναι το σχοινί;" ...

Ξαναλέω λοιπόν : ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, έχεις ?

Φυσικά και μπορείς αυτό όμως έχει σαν συνέπεια την απώλεια της αξιοπιστίας των γραφομένων σου.

Απάντηση: Re: Πού πάει η γλώσσα μας ?

3. Ορθογραφία. Φυσικά και δε θα πάρουμε κεφάλια , αλλά αν θα το δείς προσεκτικά το θέμα, μεγάλο ποσοστό απ αυτούς που είναι υπερβολικά ανορθόγραφοι έχουν γενικότερο πρόβλημα επικοινωνίας. Δεν μπορούν ουτε να συντάξουν, ούτε να μεταδώσουν αυτό που σκέπτονται.
Ότι πεις μεγάλε!!! Να γίνουμε όλοι καθηγητές.....

2. Το ότι κάποια στοιχεία της γλώσσας δεν χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητα του Νεοέλληνα, δεν σημαίνει οτι είναι άχρηστα. Οι λογοτέχνες ας πούμε, δεν χρειάζονται κάποιο μέσο για να μεταδώσουν τις ιδέες τους και γιατί θα πρέπει και αυτοί να συμβιβαστούν στην λογική της υπεραπλούστευσης ?
Επειδή έτσι βολεύει τους θαμώνες των καφενείων?

Δεν έχω και μεγάλη εκτίμηση στους λογοτέχνες. Προτιμώ τις θετικές επιστήμες. Αλλά πέρα από αυτό, τα πνεύματα δεν βοηθούν κανένα λογοτέχνη να αποδώσει καλύτερα κάποιες ιδέες ή έννοιες. Άρα το παράδειγμα δε στέκει.

3. Ορθογραφία. Φυσικά και δε θα πάρουμε κεφάλια , αλλά αν θα το δείς προσεκτικά το θέμα, μεγάλο ποσοστό απ αυτούς που είναι υπερβολικά ανορθόγραφοι έχουν γενικότερο πρόβλημα επικοινωνίας. Δεν μπορούν ουτε να συντάξουν, ούτε να μεταδώσουν αυτό που σκέπτονται.
Εντύπωση μου κάνει πάντως , απο τα λίγα δικά σου κείμενα που διάβασα, είναι σωστά ορθογραφημένα.
Πως γίνεται λοιπόν κάποιος που προσέχει τα γραπτά του να υποστηρίζει τέτοιες θέσεις? Γιατί προσπαθείς να γράφεις σωστά εφόσον θεωρείς οτι είναι πλεονασμός ?

Δε προσέχω τα γραπτά μου. Το ότι κάνω λίγα λάθη οφείλεται στην οπτική μνήμη. Έχει αποδειχτεί πειραματικά ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι πολύ καλύτεροι στην ορθογραφία όχι επειδή μελέτησαν περισσότερο αλλά γιατί έχουν πολύ περισσότερο αναπτυγμένη την οπτική μνήμη. Άτομα με χειρότερη επίδοση στην οπτική μνήμη αναγκάζονται να καταβάλλουν πολλαπλάσιο κόπο για να είναι το ίδιο καλοί ορθογράφοι.

Επίσης μπορεί απλώς να μου αρέσει να παίζω το δικηγόρο του διαβόλου ...

ΥΓ: η φράση σου έχει δύο ορθογραφικά λάθη σε μία περίοδο 12 λέξεων.

Τοτε, με τον ίδιο τρόπο, είναι δικαίωμα όλων να ισχυριστούν οτι δεν ξέρεις τί λες . Ή μήπως δεν έχουμε έμείς αυτό το δικαίωμα ?

ποιά είναι αυτά τα λάθη κατά τη γνώμη σου;

Πω πω τι μαθαίνει κανείς όσο ζει.
Δηλαδή κι εμείς οι πτωχοί που χρησιμοποιούμε τους όρους ποδόσφαιρο, τηλεόραση, τηλέφωνο, αυτοκίνητο κλπ κλπ αντί των φούτμπολ, τιβι, τέλεφοουν, ότομομπιλ τα οποία οι παραπάνω νεολογισμοί αποδίδουν, είμαστε ελληνάρες ολκής.

Την οποία όμως θα πρέπει να κάνεις πριν βγείς να το ισχυριστείς !

Edit : τα υπερτονισμένα σημεία έγιναν απο μένα.

Τοτε, με τον ίδιο τρόπο, είναι δικαίωμα όλων να ισχυριστούν οτι δεν ξέρεις τί λες . Ή μήπως δεν έχουμε έμείς αυτό το δικαίωμα ?

ποιά είναι αυτά τα λάθη κατά τη γνώμη σου;

Τα bold.

Είναι κατανοητό ότι δεν συζητάμε για ένα ή δύο μεμονωμένα ορθογραφικά σφάλματα σε ένα κείμενο που μπορεί να έγιναν από βιασύνη ή αβλεψία, τουλάχιστον εγώ ως συντονιστής δεν διορθώνω τέτοια posts.

ΥΓ: η φράση σου έχει δύο ορθογραφικά λάθη σε μία περίοδο 12 λέξεων. Πολύ κακό στατιστικό αποτέλεσμα για κάποιον που ανοίγει ένα τέτοιο θέμα.

Το θέμα που αναφέρεις στον mouratos έχει απαντηθεί παραπάνω σε δικό μου post που παραθέτω εκ νέου.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πού πάει η γλώσσα μας ?

αυτο λινκ τωρα που παραθετεις,τι σχεση εχει?

τελικα θα μου απαντησεις στο ερωτημα μου ή θα συνεχισεις να υπεκφευγεις?

Πω πω τι μαθαίνει κανείς όσο ζει.
Δηλαδή κι εμείς οι πτωχοί που χρησιμοποιούμε τους όρους ποδόσφαιρο, τηλεόραση, τηλέφωνο, αυτοκίνητο κλπ κλπ αντί των φούτμπολ, τιβι, τέλεφοουν, ότομομπιλ τα οποία οι παραπάνω νεολογισμοί αποδίδουν, είμαστε ελληνάρες ολκής.

Υπάρχουν δόκιμες και μη δόκιμες αποδόσεις. Αυτές που αναφέρεις είναι δόκιμες. Γιατί δε μεταφράζεις όμως και τα κόρνερ, πέναλτι; (αφού ανέφερες το ποδόσφαιρο), βίντεο (αφού ανέφερες την τηλεόραση), καρμπυρατέρ, μίζα (αφού ανέφερες το αυτοκίνητο);

edit:
Και να συμπληρώσω τα μπάσκετ, βόλεϋ, πόλο (δε νομίζω να υπάρχουν πολλοί που τα λένε καλαθοσφαίριση, πετοσφαίριση, υδατοσφαίριση)

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πού πάει η γλώσσα μας ?

αυτο λινκ τωρα που παραθετεις,τι σχεση εχει?

τελικα θα μου απαντησεις στο ερωτημα μου ή θα συνεχισεις να υπεκφευγεις?

Ποιο ερώτημα; Αν είσαι ελληνάρας που δε θέλεις τα τουρκικά τοπωνύμια;
Όχι, δεν είσαι. Αν ήσουν δε θα χρησιμοποιούσες το ατονικό σύστημα γραφής.

To link αποδεικνύει ότι όλοι το λένε Μενίδι, αφού το επίσημο site του δήμου λέγεται Μενίδι.

Δεν έχω και μεγάλη εκτίμηση στους λογοτέχνες. Προτιμώ τις θετικές επιστήμες. Αλλά πέρα από αυτό, τα πνεύματα δεν βοηθούν κανένα λογοτέχνη να αποδώσει καλύτερα κάποιες ιδέες ή έννοιες. Άρα το παράδειγμα δε στέκει.

1. Ούτε και γω ασχολούμαι με την λογοτεχνία. Αυτό τι σημαίνει, οτι δεν πρέπει ν ασχολήται κανένας ?

2. Ποιές είναι οι "θετικές" επιστήμες ? (Υπάρχουν και "αρνητικές" ? )

3. Δεν μίλησα συγκεκριμένα για τα πνεύματα

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πού πάει η γλώσσα μας ?

To link αποδεικνύει ότι όλοι το λένε Μενίδι, αφού το επίσημο site του δήμου λέγεται Μενίδι.

Και αν το link ήταν www.kolasi.gr τότε τί θα λέγαμε; Οτι οι Αχαρνές είναι κόλαση;
Στο έχω πεί και σε άλλο νήμα : το πώς βαφτίζεις κάτι, δεν του δίνει αναγκαία και το ορθό όνομα ή χαρακτηρισμό ... Του δίνει τό όνομα που διάλεξες. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.

Το κακό είναι οτι μένεις στις ταμπέλες. Εδώ το ζήτημα όμως - δυστυχώς - είναι σαφέστατα βαθύτερο απο ένα απλό θέμα επιγραφής.

Υπάρχουν δόκιμες και μη δόκιμες αποδόσεις. Αυτές που αναφέρεις είναι δόκιμες. Γιατί δε μεταφράζεις όμως και τα κόρνερ, πέναλτι; (αφού ανέφερες το ποδόσφαιρο), βίντεο (αφού ανέφερες την τηλεόραση), καρμπυρατέρ, μίζα (αφού ανέφερες το αυτοκίνητο);

Η τηλεομοιοτυπία είναι για το φαξ όρος αντίστοιχος αυτού που είναι το αυτοκίνητο για το automobile. Αμφότερα αποτελούν νεολογισμούς. Ποιο είναι το κριτήριο του τι είναι δόκιμο και τι όχι; Το προσωπικό σου γούστο;

Εξάλλου το βίντεο το κρατώ ως έχει γιατί είναι απευθείας χρήση λατινικού όρου και αρέσκομαι στις νεκρές γλώσσες. Τυγχάνω και λατινάρας πέρα από ελληνάρας βλέπεις.

Άλλο Μενίδι είναι αυτό βρε.. :rolleyes:

Ψάξε για Μενίδι Αττικής.