Πού πάει η γλώσσα μας ?

Σε προηγούμενο ποστ ο Συντονιστής Γιάννης Χατζηγεωργίου αλλά και εγώ έχουμε συστήσει η συζήτηση να παραμείνει εντός της θεματολογίας της (δηλαδή on topic) και ότι off topic μηνύματα θα διαγράφονται.
Αυτό ακριβώς συνέβη και στα τρία τελευταία μηνύματα, παρακαλώ να μείνουμε στο θέμα μας.
Ευχαριστώ πολύ.

Νομιζω οτι η γλωσσα μας παει ακριβως εκει που την οδηγουμε εμεις με την (γενικοτερη) συμπεριφορα μας.

Καλυτερα τωρα?

Σε προηγούμενο ποστ ο Συντονιστής Γιάννης Χατζηγεωργίου αλλά και εγώ έχουμε συστήσει η συζήτηση να παραμείνει εντός της θεματολογίας της (δηλαδή on topic) και ότι off topic μηνύματα θα διαγράφονται.
Αυτό ακριβώς συνέβη και στα τρία τελευταία μηνύματα, παρακαλώ να μείνουμε στο θέμα μας.
Ευχαριστώ πολύ.

Προσπαθούμε να μείνουμε αυστηρά στο θέμα μας. Ερώτησις: το ¨κολλημένοι¨ γράφεται με ένα ή δύο λάμδα?

Απάντηση: Re: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Προσπαθούμε να μείνουμε αυστηρά στο θέμα μας. Ερώτησις: το ¨κολλημένοι¨ γράφεται με ένα ή δύο λάμδα?

Με 2 λάμδα.

H Ελληνική γλώσσα μπαίνει δυναμικά στα σχολεία της Αυστραλίας καθώς θα συμπεριλαμβάνεται ως δεύτερη γλώσσα και όχι ως διδασκόμενη μόνο σε μαθητές ελληνικής καταγωγής.

Η απόφαση της Επιτροπής Διαμόρφωσης του Εθνικού Προγράμματος Διδασκαλίας Γλωσσών της Αυστραλίας (ACARA) χαιρετίστηκε με θέρμη από την ομογενή Ομοσπονδιακή βουλευτή του Εργατικού Κόμματος, Μαρία Βαμβακινού.

Κεντρικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή έπαιξε ο Συντονιστή Εκπαίδευσης του Ελληνικού Προξενείου Μελβούρνης, Βασίλειος Γκόκας που συντόνιζε την παρέμβαση της ομογένειας και ο οποίος τόνισε στην Επιτροπή ACARA ότι: «Η διδασκαλία των Γλωσσών, όπως τονίζεται στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών, είναι ένας από τους βασικούς τομείς μάθησης και βασικό συστατικό της εκπαιδευτικής εμπειρίας όλων των μαθητών».

http://www.gazzetta.gr/koinonia/article/343407-deyteri-glossa-ta-ellinika

Sτην Αυστραλία είναι η 3η πιο διαδεδομένη (μή-αγγλική φυσικά) γλώσσα, μετα τα αραβικά και τα βιετναμέζικα...

Σωστά, αφού έγινε μια απ τις μεγαλύτερες γενοκτονίες όλων των εποχών, σε βάρος των ντόπιων ιθαγενών.

Τελικά πόσο δίκιο είχε Φίλιππος που άνοιξε το νήμα πρίν αρκετό καιρό ..Σήμερα πλέον αποδεικνύεται πώς η Χ.Α. ειναι πρωταθλήτρια στην ανορθογραφία..Τυχαίο?:Banane0::Banane0::Banane0:

Καί πόσο δίκιο είχαν και άλλοι φίλοι όταν έθεταν το θέμα στην σωστή τους βάση απέναντι στούς ''αντεξουσιαστές'' τών greeklish...

Last edited:
Eιναι μικρα τα ποσοστα μεταξυ τους ομως.

The next most common languages spoken at home are Mandarin (1.7%), Italian (1.5%), Arabic (1.4%), Cantonese (1.3%), Greek (1.3%), and Vietnamese (1.2%)

Και το επομενο διαστημα θα αυξηθει πολυ η Ελληνικη παροικια.

Oντως, η wikipedia λέει
"The next most common languages spoken at home are Mandarin (1.7%), Italian (1.5%), Arabic (1.4%), Cantonese (1.3%), Greek (1.3%), and Vietnamese (1.2%); a considerable proportion of first- and second-generation migrants are bilingual. A 2010–2011 study by the Australia Early Development Index found the most common language spoken by children after English was Arabic, followed by Vietnamese, Greek, Chinese, and Hindi."

Eδώ πάλι, λέει άλλα...
"Apparently the first language, other than English, spoken in Australian homes is Arabic (11.8%), followed by Vietnamese (8.4 %) and then Greek came in at 4.3 %."
http://www.mylifeinoz.com.au/230-the-greek-language-in-australia/

Απάντηση: Re: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Νομιζω οτι η γλωσσα μας παει ακριβως εκει που την οδηγουμε εμεις με την (γενικοτερη) συμπεριφορα μας.

Καλυτερα τωρα?

Πιστεύω οτι ο <<αείμνηστος>>Γ.Ράλλης έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάντια της γλώσσας μας!!
Οταν σ'ένα λαό <<χτυπάς>>την γλώσσα του,ταυτόχρονα σιγά σιγά τον αποκόβεις από τις ρίζες του

Re: Απάντηση: Re: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Πιστεύω οτι ο <<αείμνηστος>>Γ.Ράλλης έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάντια της γλώσσας μας!!
Οταν σ'ένα λαό <<χτυπάς>>την γλώσσα του,ταυτόχρονα σιγά σιγά τον αποκόβεις από τις ρίζες του

Συμφωνώ. Κατα την γνώμη μου, το μονοτονικό, η σχεδόν εξαφάνιση των διφθόγγων και η απλοποίηση των λέξεων ( το αυγό έγινε αβγό το κρεββάτι κρεβάτι κλπ) έβλαψαν την γλώσσα (γλώσα) και άφησε το μυαλό των μικρών μαθητών να δουλεύει σε χαμηλότερες στροφές απ'ότι παλιότερα... Η εκμάθηση της ορθογραφίας πάντα δούλευε σαν ακονιστήρι του μυαλού... Λες και οι γάλλοι είναι ανόητοι που επιμένουν να γράφουν Renault και Peugeot αντι για Reno. Pego, οι άγγλοι blood αντι για blad, κλπ...

Συμφωνώ. Κατα την γνώμη μου, το μονοτονικό, η σχεδόν εξαφάνιση των διφθόγγων και η απλοποίηση των λέξεων ( το αυγό έγινε αβγό το κρεββάτι κρεβάτι κλπ) έβλαψαν την γλώσσα (γλώσα) και άφησε το μυαλό των μικρών μαθητών να δουλεύει σε χαμηλότερες στροφές απ'ότι παλιότερα... Η εκμάθηση της ορθογραφίας πάντα δούλευε σαν ακονιστήρι του μυαλού... Λες και οι γάλλοι είναι ανόητοι που επιμένουν να γράφουν Renault και Peugeot αντι για Reno. Pego, οι άγγλοι blood αντι για blad, κλπ...

ολα καλά αλλά αυτό με το αβγό θα έπρεπε να ξέρεις, ως γλωσσαμύντορας και θεματοφύλακας των παραδόσεων, ότι η ορθή γραφή του είναι αβγό και δεν πρόκειται περί απλοποιήσεως ελέω δημοτικής. Το Λεξικό της Ελληνικής γλώσσας του Δημητράκου ( η συντετμημένη εκδοχή έκδοση 1975 νομίζω) το ανέφερε ξεκάθαρα : "αυγό : ορθή γραφή αβγό". Για τα υπόλοιπα συμφωνώ στην βάση ότι η γλώσσα δεν είναι πλυντήριο να βγάλουμε καινούργιο μοντέλο όποτε μας βολεύει.

ολα καλά αλλά αυτό με το αβγό θα έπρεπε να ξέρεις, ως γλωσσαμύντορας και θεματοφύλακας των παραδόσεων, ότι η ορθή γραφή του είναι αβγό και δεν πρόκειται περί απλοποιήσεως ελέω δημοτικής. Το Λεξικό της Ελληνικής γλώσσας του Δημητράκου ( η συντετμημένη εκδοχή έκδοση 1975 νομίζω) το ανέφερε ξεκάθαρα : "αυγό : ορθή γραφή αβγό". Για τα υπόλοιπα συμφωνώ στην βάση ότι η γλώσσα δεν είναι πλυντήριο να βγάλουμε καινούργιο μοντέλο όποτε μας βολεύει.

Εχεις δίκιο για το αυγό (αβγό) - το ίδιο ισχύει και για το αυτί (αφτί)... Πρόκειται για μια μαλλον ιστορική ανορθογραφία που νομιμοποιήθηκε στο πέρασμα των δεκαετιών (αιώνων?). Οπως και το τραίνο (το σωστό είναι τρένο... Οχι γιατι προέρχεται απο το αγγλικό train, αλλά απο το ιταλικό treno - κάπου είχαδιαβάσει οτι τα πρώτα τραίνα στην ελλάδα τα εγκατέστησε ιταλική εταιρεία (εταιρία :))

http://www.λέσχη.gr/forum/showthread.php?1238-αβγό-ή-αυγό-αβγό

Για πολύ καιρό ο κόσμος έγραφε αυγό, με ύψιλον, όμως κάποια στιγμή οι γλωσσολόγοι (Τριανταφυλλίδης, Χατζηδάκις - ο Γεώργιος βεβαίως ) ισχυρίστηκαν πως το αβγό μάς έρχεται από την λέξη ωό μέσα από μια σειρά μεταβολές και πως υπό αυτό το πρίσμα δικαιολογείται η φωνητική απόδοση αβγό, με βήτα.

Συγκεκριμένα η πορεία τής λέξης φαίνεται πως είναι η εξής: τα ωά > ταωά > ταουά > ταγουά > ταουγά > ταβγά και έτσι σχηματίστηκε ο ενικός τ’ αβγό. Εφόσον, δηλαδή, η μεταβολή ήταν μορφολογική και δεν προϋπήρχε εκεί κάποιο ύψιλον θα έπρεπε πολύ απλά να χρησιμοποιηθεί το β για να αποδώσει τον νέο φθόγγο που προέκυψε.

Είδαμε πως στην περίπτωση κτίριο / κτήριο ο πρώτος τύπος, παρότι ετυμολογικά άστοχος, δικαιολογείται σαν καθιερωμένη, ιστορική ορθογραφία. Έτσι αναρωτιέμαι εδώ, γιατί τάχα ο τύπος αυγό δεν μπορεί να θεωρηθεί σωστός ακριβώς για τον ίδιο αυτό λόγο.

Μου φαίνεται, λοιπόν, πως πέρα από την ετυμολογική παράμετρο και την ιστορική υπάρχει και μία τρίτη: αυτή τής απλογράφησης. Έτσι μια ιστορική ανορθογραφία κρατά καλύτερα όταν είναι επί το απλούστερο ενώ αποδυναμώνεται ευκολότερα όταν αποκαλυφθεί πως πρόκειται για υπερορθογράφηση.

Παρόλα αυτά, και το διαπιστώνω μόλις τώρα, το Λεξικό Τριανταφυλλίδη, παρότι σημειώνει την ίδια ετυμολογική πορεία, διατηρεί την ορθογραφία αυγό, με ύψιλον.

Κι έτσι, τελικά, φαίνεται πως όπως ο καθένας μπορεί να διαλέξει αν θα το φάει το αβγό του σφιχτό ή μελάτο*, όμοίως μπορεί να διαλέξει κι αν θα γράψει αβγό ή αυγό. (Ωιμέ! άλλη μια άλυτη ορθογραφική διπλοτυπία!)

Last edited:

Δεν νομίζω ότι η ορθογραφία ακονίζει το μυαλό.
Μην τρελλαθούμε εντελώς.
Μια ανοησία είναι για να έχουν δουλειά αργόσχολοι.Θα προτιμούσα τα παιδιά μου να διδάσκονται κείμενα που θα τα βάλουν σε κοινωνικές/ηθικές σκέψεις ,παρά να χαλούν ατέλειωτες ώρες από τη ζωή τους για να θυμούνται αν το αβγό γράφεται με β ή με αυ...

Δεν νομίζω ότι η ορθογραφία ακονίζει το μυαλό.
Μην τρελλαθούμε εντελώς.
Μια ανοησία είναι για να έχουν δουλειά αργόσχολοι.Θα προτιμούσα τα παιδιά μου να διδάσκονται κείμενα που θα τα βάλουν σε κοινωνικές/ηθικές σκέψεις ,παρά να χαλούν ατέλειωτες ώρες από τη ζωή τους για να θυμούνται αν το αβγό γράφεται με β ή με αυ...

Μπορεί να έχεις δίκιο εσύ... αλλά αυτά που γράφεις για το "αβγό" είναι για εσένα έτοιμα ?

Δεν ξέρω τι εννοείς γράφοντας "αν για εμένα είναι έτοιμα".
Να υποθέσω ότι εννοείς αν γνωρίζω από ποιόν κανόνα προκύπτει?
Χέστηκα ειλικρινά για τους κανόνες και το συντακτικό.Ας μάθει να γράφει και με οπτική απομνημόνευση το αβγό με β.
Να έχει όρεξη να ανοίξει ένα βιβλίο θέλω και όχι να το βλέπει και να το πιάνει τρόμος.