και η προπαίδεια οπτική απομνημόνευση είναι, αυτό κατά τη λογική σου σημαίνει ότι ο πολλαπλασιασμός είναι άχρηστος και δεν πρέπει να διδάσκεται, σωστά;Ναι μας έχει τύχει γιατί πολύ απλά ο εγκέφαλός σου εχει εκπαιδευτεί σε αυτή.
Ένας ανορθόγραφος πιτσιρικάς δεν θα δυσκολευθεί καθόλου πάντως.
.Ναι, γιατί έτσι κι αλλιώς μεταχειρίζεται μόνο 500 λέξεις στην καθημερινότητά του, πολλές από αυτές αγγλικές, δε θέλει και πολλά ελληνικά για να πεις "γουάου, γ@μ@το!"
.
''Δεν είναι μόνο η προφορά. Η ορθογραφία μιάς λέξης έχει σχέση και με τη ρίζα της, και εν τέλει με το νόημά της. Δεν μπορώ να γράφω όπως μου καπνίσει, γιατί η λέξη που γράφω αλλάζει και νόημα. Άλλο τα λήμματα ενός λεξικού, άλλο τα λύματα της αποχέτευσης. ''
Ταίτυα παραδύγματα Κόστα μου να φαν κι η κώταις.
Δηλαδή θες να μου πεις ότι όσοι γράφουν χωρίς ορθογραφικά λάθη,γνωρίζουν και τις ρίζες των λέξεων?
Όχι απαραίτητα, αλλά μπορούν να τις βρουν αν θέλουν.
Δεν νομίζω...
Με τον καιρό,μάλλον οπτική είναι η απομνημόνευση παρά με γνώση κανόνων.
Αν διαβάσετε το thread για την ετυμολογία των λέξεων,εκεί είναι που πραγματικά τραβάς τα μαλλιά σου.
2 ολόκληρες σελίδες για το αν η λέξη κτήριο/κτίριο γράφεται με "ι" ή με "η" και συμπέρασμα δεν βγαίνει.
Όσο για τα Λήμματα και Λύματα Κώστα μου,εκει είναι που τελικά δεν έχει κανένα νόημα να ψάξεις να βρεις τη ρίζα της λέξης.
Το νόημα της λήξης ΝΟΜΙΖΕΙΣ ότι βγαίνει από την ορθογραφία.
Το αν είναι "σκατά" ή "λέξη" θα το βγάλεις από την πρόταση μέσα στην οποία υπάρχει η λέξη.
Αν σου γράψω δηλαδή "το λεξικό του Μπαμπινιώτη έχει μέσα 12.000.000 λύματα" εσύ θα καταλάβεις ότι έχει μέσα 12.000.000 ακαθαρσίες?
Όχι φυσικά.
Θα καταλάβεις τι εννοούσα,απλά θα με διορθώσεις ορθογραφικά.
Το ίδιο και με τα λήμματα.
"ο βόθρος είχε γεμίσει και τα λήμματα έτρεχαν στον δρόμο"
Συμπέρασμα.
Τω νώοιμα μυας λαίξεις δαιν πρωζδυωρήζαιτε απώ τυν ωρθωγραφύα αλλά απώ τιν πρώταση μαίσα στθν ωπία βρύσκαιται οι λαίξυ.
Ωραία, κι εγώ λοιπόν σου γράφω ότι η δουλειά μου είναι να εξετάζω λήματα, και σε προκαλώ να καταλάβεις από τα συμφραζόμενα αν είμαι γλωσσολόγος ή εργάτης στο βιολογικό καθαρισμό...