Πού πάει η γλώσσα μας ?

Εκεί μπορείς να βρίσεις όποιον γουστάρεις... Από Πρωθυπουργό μέχρι πρόεδρο Δημοκρατίας. Όσο πιό πολύ τόσο πιό "αγωνιστής" είσαι.
Μην διανοηθείς όμως να υπονοήσεις το παραμικρό για την ΔΟ του forum γιατί κούνια που σε κούναγε.... Είπαμε, υπάρχουν και κανονισμοί, μην ξεχνιόμαστε.





Αυτό το ξεκάρφωτο που λές τώρα τι είναι; Μήπως το άλοθι γι´αυτά που κάνετε και για τον τρόπο που λειτουργείτε;
Καλά, μας περνάτε για τελείως ηλίθιους;

Τέλος πάντων... Δεν ασχολούμαι ξανά με το θέμα, δεν πρόκειται να ξαναγράψω τίποτε εκτός κι αν προκληθώ και πάντα επι προσωπικού. Στις "εσωτερικές" βέβαια μπορείτε να συνεχίσετε τις γνωστές "ομορφιές" σας. Εκεί στο καταφύγιο "του κάθε πικραμένου" που δεν έχει τα άντερα να βγεί και να τα γράψει όλα αυτά ανοιχτά.
Κι εσείς (οι ελάχιστοι ευτυχώς) συνεχίστε έτσι και να είστε σίγουροι οτι θα φτάσει η στιγμή που δεν θα σας αντέχουν πλέον ούτε αυτοί που μέχρι τώρα σας υπομένουν για χάρη του Avclub.

Good Night, and Good Luck.


Πές ρε Μπάμπη ότι το πρόβλημα σου είναι ότι δεν θέλεις να λέγονται κακές κουβέντες για την παρούσα κυβέρνηση και άσε τις γαρνιτούρες περί κανονισμών στο φόρουμ. Ετσι εξηγούνται όλα .
 
Last edited by a moderator:
είστε βέβαιοι ότι όλα τούτα τα posts αφορούν το "πού πάει η γλώσσα μας"; ανοίξτε θέμα με το "πού πάει το avclub" να το συζητήσετε - ουμε ...

ΥΓ: μην το πάρετε ως εντολή προς τη διοίκηση - διαχείριση - σωματείο ... μια απλή πρόταση έκανα ...


ΥΓ2: όταν πρόεδροι - πρωθυπουργοί - βουλευτές - δημόσια πρόσωπα μπορούν να δεχτούν πυρ ομαδόν για τις επιλογές τους και να κριτικάρονται δημόσια εδώ μέσα, αλίμονό μας αν δεν μπορεί να γίνει το ίδιο και για τους διαχειριστές (γενικούς και μη) ή τα μέλη του σωματείου υπό την αιγίδα του οποίου βρίσκεται το avclub. το Ελληνικό Σύνταγμα έχει λύσει τέτοια ζητήματα από το 1974 και μετά.


ΥΓ3: δεν έχω προσωπικά με κανέναν ...
 
Last edited:
Τό θέμα σταματά εδώ και δυστυχώς κλειδώνει..
Αναλαμβάνω την προσωπική ευθύνη.
Λυπάμαι πολύ γιά πάρα πολλά είτε αυτά προέρχονται απο έμπειρα μέλη ή παλιότερα πού έχουν δυστυχώς ελλειπή ενημέρωση .
Γιά τούς μόνους πού αδιαφορώ ειναι γιά αυτούς πού δείχνουν οψιμο ενδιαφέρον ενώ μονίμως χύνουν χολή ´αλλού´..Αυτοί δέν ανήκουν εδώ έτσι και αλλοιώς.
Εχετε ολοι σας τον απόλυτο σεβασμό μου και δεσμεύομαι οτι το θέμα θα ξανανοίξει.
Ευχαριστώ για την κατανόηση.
 
Το θέμα ξανανοίγει.
Παρακαλώ πολύ τά μέλη νά επικεντρωθούν στό ουσιώδες περιεχόμενο τού Νήματος και όχι σέ θέματα off-topic.
H Δ.Ο. αξιολογεί την κριτική καί τήν ´κριτική´και έχει τήν ικανότητα νά διακρίνει αμφότερες ώς πρός τίς προθέσεις τους καί τό ενδιαφέρον τους και ορισμένες νά τίς λάβει υπόψιν της.

Θέλω νά πιστεύω ότι μετά απο κάποιες ώρες αποφόρτισης και οι κρίνοντες αλλά και οι κρινόμενοι θά μπορέσουν εκατέρωθεν νά εκτιμήσουν τά όσα εγράφησαν..
Δέν υπάρχει λόγος νά υπεισέλθω σε περισσότερες λεπτομέρειες επί τού παρόντος..
Αλλως τε πάνω απο οιονδήποτε μηχανισμό υπάρχει ο ανθρώπινος παράγων πού έχει μεγαλύτερη σημασία.
Και επ´αυτού πάντα θά υπάρχει και συμφωνία και διαφωνία έν μέρει και όχι έν όλω.
Διεγράφησαν μόνον τά μηνύματα τού απογευματινού ημιώρου.Τα λοιπά παρέμειναν άθικτα.
Ευχαριστώ γιά την κατανόηση.
Καλή εβδομάδα.
 
η ορθογραφία των ελληνόπαιδων χειροτέρευσε από την εποχή που ο πίνακας - ειδικά στις δυο πρώτες τάξεις του δημοτικού, τάξεις καίριας σημασίας για την ορθογραφία, καθώς σ'αυτές διδάσκονται οι πρώτοι και βασικότεροι κανόνες γραφής για όλα τα μέρη του λόγου - και η αντιγραφή στο τετράδιο, αντικαταστάθηκαν από τις φωτοτυπίες. ο μαθητής πλέον παίρνει "έτοιμη τροφή" όπου καλείται απλώς να συμπληρώσει μια ή δυο λέξεις μέσα σε ολόκληρες προτάσεις. προσθέστε και τα greeklish, ιντερνετική γλώσσα ευκολίας, καθώς και το κόψιμο γραμμάτων στα sms για να στοιχίζει το μήνυμα λιγότερο, κι έχετε τις αιτίες της ανορθογραφίας για τις νεότερες γενιές. σε ότι αφορά το συντακτικό, υπάρχουν μεγάλες επιρροές στον γραπτό λόγο από τον προφορικό, ακούστε γύρω σας πώς επικοινωνούν οι νέοι μεταξύ τους, είναι ζήτημα αν χρησιμοποιούν πάνω από πενήντα λέξεις, οι μισές αγγλικές ελληνοποιημένες, για να εκφράσουν την πλήρη γκάμα των συναισθημάτων τους. η αντικατάσταση της ζωντανής επικοινωνίας - της παρέας και της συζήτησης - με τη μοναξιά του υπολογιστή, του κινητού και των κάθε λογής βιντεοπαιχνιδιών, καθώς και της τηλεόρασης, είναι η αιτία που, ειδικά οι νεότερες γενιές, πάσχουν στην ορθή σύνταξη του ελληνικού γραπτού λόγου. συμπερασματικά: λιγότερες φωτοτυπίες στο σχολείο, περισσότερη επαφή ανάμεσα στους ανθρώπους, ορθή χρήση κι όχι κατάχρηση της νέας τεχνολογίας επικοινωνίας, μάλλον θα λύσουν τα προβλήματα ορθής γραφής και σύνταξης.


να συμπληρώσω στο προηγούμενο μήνυμά μου την απέχθεια των Ελληνόπουλων προς το διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων κατά τον ελεύθερο χρόνο τους - το σχολείο φροντίζει ώστε αυτός να είναι από ελάχιστος έως μηδενικός - και την αντικατάστασή του από την ενασχόληση με τα διάφορα βιντεοπαιχνίδια. ένας βασικός παράγοντας λοιπόν ανοίγματος του πνευματικού ορίζοντα εκλείπει, με κυριότερη αιτία το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα.
 
να συμπληρώσω στο προηγούμενο μήνυμά μου την απέχθεια των Ελληνόπουλων προς το διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων κατά τον ελεύθερο χρόνο τους - το σχολείο φροντίζει ώστε αυτός να είναι από ελάχιστος έως μηδενικός - και την αντικατάστασή του από την ενασχόληση με τα διάφορα βιντεοπαιχνίδια. ένας βασικός παράγοντας λοιπόν ανοίγματος του πνευματικού ορίζοντα εκλείπει, με κυριότερη αιτία το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα.

+1000
 
κι έλεγα, τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει ...
 

Attachments

  • ContentSegment_14967720$W310_H_R0_P0_S1_V1$Jpg.jpg
    ContentSegment_14967720$W310_H_R0_P0_S1_V1$Jpg.jpg
    19.8 KB · Views: 23
  • magica.jpg
    magica.jpg
    17 KB · Views: 25
με κυριότερη αιτία το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα.
Και ποια θα είναι η λύση του προβλήματος αυτού? για τα παιδιά μας.
Άρα με αυτά που έχω διαβάσει μέχρι τώρα, καλύτερα είναι να διαγράφω από το φόρουμ διότι είμαι αγράμματος, ανορθόγραφος και πάει λέγοντας. Απο της 6/6/2010 εχει παρει θεση στο νημα αυτο ο φιλος μου, και το διαβασα σημερα. Σαφώς και με προβληματίζει το θέμα αυτό, άλλα δεν περίμενα από μερικά άτομα που γράφουν κάθε μέρα στο φόρουμ αυτό, να πάρουν θέση τέτοια! που να αισθανθεί ο άλλος άσχημα για τον εαυτό του.
 
Last edited:
Re: Απάντηση: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Και ποια θα είναι η λύση του προβλήματος αυτού? για τα παιδιά μας.
Άρα με αυτά που έχω διαβάσει μέχρι τώρα, καλύτερα είναι να διαγράφω από το φόρουμ διότι είμαι αγράμματος, ανορθόγραφος και πάει λέγοντας. Απο της 6/6/2010 εχει παρει θεση στο νημα αυτο ο φιλος μου, και το διαβασα σημερα. Σαφώς και με προβληματίζει το θέμα αυτό, άλλα δεν περίμενα από μερικά άτομα που γράφουν κάθε μέρα στο φόρουμ αυτό, να πάρουν θέση τέτοια! που να αισθανθεί ο άλλος άσχημα για τον εαυτό του.

Μπορείς να μου πεις από που το συμπεραίνεις αυτό που έκανα bold?
Προτάθηκε η λύση αυτόματων διορθωτών που υπάρχουν δωρεάν στο internet, έχουν γραφτεί σε προηγούμενα posts. Nομίζω ότι όσοι μπαίνουμε εδώ μέσα έχουμε κάποια ελάχιστη γνώση υπολογιστών έτσι ώστε να ποστάρουμε, κουοτάρουμε και να βάζουμε links και φωτογραφίες, άρα δεν θα είναι δύσκολη η χρήση ενός τέτοιου προγράμματος.
Είναι κατανοητό ότι δεν συζητάμε για ένα ή δύο μεμονωμένα ορθογραφικά σφάλματα σε ένα κείμενο που μπορεί να έγιναν από βιασύνη ή αβλεψία, τουλάχιστον εγώ ως συντονιστής δεν διορθώνω τέτοια posts.
Ας επικεντρωθούμε στο θέμα του νήματος και ας μην ξαναρχίζουμε πάλι αντιπαραθέσεις, μπορούμε να το κάνουμε αυτό?
 
Θεωρώ ότι η ελληνική γλώσσα έχει μια τεράστια αξία ως εργαλείο επικοινωνίας και έκφρασης. Είναι ένα πανίσχυρο όπλο στα χέρια κάθε επιδέξιου χειριστή, τόσο ισχυρό που να σε έλκει να την μάθεις όσο πιο βαθιά γίνεται ώστε να μπορείς πραγματικά να απολαύσεις τις δυνατότητες που σου δίνονται από τη χρήση της.
Είναι πραγματικά κρίμα, να είμαστε τόσο τυχεροί έχοντας μια τόσο δυναμική, πολυδιάστατη και γεμάτη ακριβή νοήματα γλώσσα και να μην θέλουμε ή να μην μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε όπως πρέπει στην προφορική ή τη γραπτή μας επικοινωνία. Στερούμαστε βασικών απολαύσεων τότε, μεταξύ των οποίων και η δημιουργική επικοινωνία με τους συνανθρώπους μας η οποία μπορεί να γίνει δια ζώσης μέχρι και μέσω της ανάγνωσης ενός βιβλίου.

Τώρα για το πού πάει η γλώσσα μας, η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από το προς τα εκεί που πάει και ο υπόλοιπος πολιτισμός μας. Δηλαδή όταν η γλώσσα γίνεται ένα φτηνό εργαλείο υποτέλειας, ένα μέσο εκχυδαισμού και χειραγώγησης είναι αναμενόμενο από αυτήν να απαλείφονται τα περισσότερα ενδιαφέροντα και σημαντικά χαρακτηριστικά της και να απομένουν τα "εύκολα" και τα "χρήσιμα".

Δεν θα απορήσω αν σε λίγα χρόνια με τη δικαιολογία της "μεγαλύτερης παραγωγικότητας", της "ταχύτερης προσαρμογής στις ανάγκες της αγοράς" και διάφορα άλλα κουραφέξαλα, καταργηθούν ας πούμε οι δίφθογγοι ή οι τόνοι (είμαι κατά του πολυτονικού παρόλα αυτά) ή γράφουμε με μια απλουστευτική λογική του στυλ "Γραφο στο θρεντ με τιτλο που παι ι γλοσα μας".

Μήπως όλη η Παιδεία από την κατώτατη μέχρι και την ανώτατη βαθμίδα εκεί δεν οδηγείται εδώ και χρόνια;
Καταργούνται οι σχολές και οι ειδικότητες χωρίς "απορρόφηση" από την αγορά. Από βιβλία Ιστορίας 700 σελίδων εξετάζονται 100 και όλοι διαβάζουν μόνο αυτές. Δεν υπάρχει καμμιά δυνατότητα αμφισβήτησης των σχολικών ή άλλων συγγραμμάτων που δίνονται σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης ή επιλογής εναλλακτικών. Καταργείται η Έκθεση ως μάθημα και αντικαθίσταται από τη γελοιότητα της περίληψης. Παρέχεται κάθε είδους αντικίνητρο για μελέτη, εμβάθυνση και αναζήτηση ενώ συγχρόνως όλες οι δήθεν απαραίτητες γνώσεις κωδικοποιούνται σε συνταγολόγια του τύπου "10 τρόποι για να επιτύχετε" και "Πώς να γίνετε πλούσιοι σε 10 μέρες".

Σε συνδυασμό με τη θεοποίηση της υπερεξειδίκευσης η οποία δημιουργεί μοντέλα ανθρώπων που παίζουν στα δάχτυλά τους την "Εκτίμηση της πραγματικής εξατμισοδιαπνοής με τη χρήση μοντέλου επιφανειακού ενεργειακού ισοζυγίου στη λίμνη του Μόρνου" ενώ ταυτόχρονα δεν ξέρουν να γράφουν το όνομά τους, είναι προφανές το "πού πάει η γλώσσα μας". Εκεί που πάει και η υπόλοιπη κοινωνία, εκεί που την οδηγούμε εμείς με την ανοχή μας.
 
Last edited:
@ΜcZab.
Tό post σου τό θεωρώ υπόδειγμα νηφάλιας αλλά και ουσιώδους τοποθέτησης.
Ειλικρινά είναι τιμητικό (sorry πού τό γραφω παρότι ξέρω ότι δέν σού αρέσουν οι ´τιμές´:grinning-smiley-043)καί γιά τό νήμα αλλά καί γιά τόν χώρο πού συμμετέχεις.
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Μπορείς να μου πεις από που το συμπεραίνεις αυτό που έκανα bold?
Προτάθηκε η λύση αυτόματων διορθωτών που υπάρχουν δωρεάν στο internet, έχουν γραφτεί σε προηγούμενα posts. Nομίζω ότι όσοι μπαίνουμε εδώ μέσα έχουμε κάποια ελάχιστη γνώση υπολογιστών έτσι ώστε να ποστάρουμε, κουοτάρουμε και να βάζουμε links και φωτογραφίες, άρα δεν θα είναι δύσκολη η χρήση ενός τέτοιου προγράμματος.
Είναι κατανοητό ότι δεν συζητάμε για ένα ή δύο μεμονωμένα ορθογραφικά σφάλματα σε ένα κείμενο που μπορεί να έγιναν από βιασύνη ή αβλεψία, τουλάχιστον εγώ ως συντονιστής δεν διορθώνω τέτοια posts.
Ας επικεντρωθούμε στο θέμα του νήματος και ας μην ξαναρχίζουμε πάλι αντιπαραθέσεις, μπορούμε να το κάνουμε αυτό?
Και φυσικά δεν έχω κανένα πρόβλημα με το θέμα του νήματος αυτού! στο bold, έχω να πω:α)συμπέρασμα δικό μου είναι, ότι έτσι ένιωσα εγώ με αυτά που διάβασα. β)σας πληροφορώ ότι μέσα από το δικό σας φόρουμ έχω μάθει πάρα πολλά περί ορθογραφίας και πως να συντάξω ένα κείμενο για να δώσουμε τον άλλο να καταλάβει. γ) και κλείνοντας θα θελα να πω ότι κάνεις δεν είναι τέλειος.
Πάρα ταύτα λοιπόν :grinning-smiley-043.
 
Re: Απάντηση: Πού πάει η γλώσσα μας ?

@ΜcZab.
Tό post σου τό θεωρώ υπόδειγμα νηφάλιας αλλά και ουσιώδους τοποθέτησης.
Ειλικρινά είναι τιμητικό (sorry πού τό γραφω παρότι ξέρω ότι δέν σού αρέσουν οι ´τιμές´:grinning-smiley-043)καί γιά τό νήμα αλλά καί γιά τόν χώρο πού συμμετέχεις.

:blush:

Μην τα γράφεις αυτά, θα μας παρεξηγήσουν. Αν και το θεωρώ δύσκολο με τους τσακωμούς που έχουμε ρίξει στο παρελθόν (και πιθανά θα ξαναρίξουμε στο μέλλον...:flipout:).

Anyway, I think that my unselfish love for greek language should not be questioned anymore... :flipout:

ΥΓ. Σε ευχαριστώ πάντως, είναι χαρά μου να μοιράζομαι απόψεις σε αυτόν τον χώρο για πολλά θέματα που δεν συζητάω ακόμα και με αρκετούς του άμεσου κύκλου μου.
 
Θεωρώ ότι η ελληνική γλώσσα έχει μια τεράστια αξία ως εργαλείο επικοινωνίας και έκφρασης. Είναι ένα πανίσχυρο όπλο στα χέρια κάθε επιδέξιου χειριστή, τόσο ισχυρό που να σε έλκει να την μάθεις όσο πιο βαθιά γίνεται ώστε να μπορείς πραγματικά να απολαύσεις τις δυνατότητες που σου δίνονται από τη χρήση της.
Είναι πραγματικά κρίμα, να είμαστε τόσο τυχεροί έχοντας μια τόσο δυναμική, πολυδιάστατη και γεμάτη ακριβή νοήματα γλώσσα και να μην θέλουμε ή να μην μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε όπως πρέπει στην προφορική ή τη γραπτή μας επικοινωνία. Στερούμαστε βασικών απολαύσεων τότε, μεταξύ των οποίων και η δημιουργική επικοινωνία με τους συνανθρώπους μας η οποία μπορεί να γίνει δια ζώσης μέχρι και μέσω της ανάγνωσης ενός βιβλίου.

Τώρα για το πού πάει η γλώσσα μας, η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από το προς τα εκεί που πάει και ο υπόλοιπος πολιτισμός μας. Δηλαδή όταν η γλώσσα γίνεται ένα φτηνό εργαλείο υποτέλειας, ένα μέσο εκχυδαισμού και χειραγώγησης είναι αναμενόμενο από αυτήν να απαλείφονται τα περισσότερα ενδιαφέροντα και σημαντικά χαρακτηριστικά της και να απομένουν τα "εύκολα" και τα "χρήσιμα".

Δεν θα απορήσω αν σε λίγα χρόνια με τη δικαιολογία της "μεγαλύτερης παραγωγικότητας", της "ταχύτερης προσαρμογής στις ανάγκες της αγοράς" και διάφορα άλλα κουραφέξαλα, καταργηθούν ας πούμε οι δίφθογγοι ή οι τόνοι (είμαι κατά του πολυτονικού παρόλα αυτά) ή γράφουμε με μια απλουστευτική λογική του στυλ "Γραφο στο θρεντ με τιτλο που παι ι γλοσα μας".

Μήπως όλη η Παιδεία από την κατώτατη μέχρι και την ανώτατη βαθμίδα εκεί δεν οδηγείται εδώ και χρόνια;
Καταργούνται οι σχολές και οι ειδικότητες χωρίς "απορρόφηση" από την αγορά. Από βιβλία Ιστορίας 700 σελίδων εξετάζονται 100 και όλοι διαβάζουν μόνο αυτές. Δεν υπάρχει καμμιά δυνατότητα αμφισβήτησης των σχολικών ή άλλων συγγραμμάτων που δίνονται σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης ή επιλογής εναλλακτικών. Καταργείται η Έκθεση ως μάθημα και αντικαθίσταται από τη γελοιότητα της περίληψης. Παρέχεται κάθε είδους αντικίνητρο για μελέτη, εμβάθυνση και αναζήτηση ενώ συγχρόνως όλες οι δήθεν απαραίτητες γνώσεις κωδικοποιούνται σε συνταγολόγια του τύπου "10 τρόποι για να επιτύχετε" και "Πώς να γίνετε πλούσιοι σε 10 μέρες".

Σε συνδυασμό με τη θεοποίηση της υπερεξειδίκευσης η οποία δημιουργεί μοντέλα ανθρώπων που παίζουν στα δάχτυλά τους την "Εκτίμηση της πραγματικής εξατμισοδιαπνοής με τη χρήση μοντέλου επιφανειακού ενεργειακού ισοζυγίου στη λίμνη του Μόρνου" ενώ ταυτόχρονα δεν ξέρουν να γράφουν το όνομά τους, είναι προφανές το "πού πάει η γλώσσα μας". Εκεί που πάει και η υπόλοιπη κοινωνία, εκεί που την οδηγούμε εμείς με την ανοχή μας.


Tο μόνο που θα ήθελα να προσθέσω σ' αυτό το εξαιρετικό κείμενο του McZab :grinning-smiley-043 είναι ότι δεν φταίμε μόνο εμείς με την ανοχή μας, αλλά μάλλον και κάποιοι άλλοι (...φίλοι μας και σύμμαχοι φυσικά!), οι οποίοι με μεθοδικότητα και ακρίβεια εκπόνησαν και εφάρμοσαν πολύ προσεκτικά κάποια σχέδια εις βάρος της χώρας μας, για να επιτύχουν ιδίους ανομολόγητους σκοπούς. Παραθέτω (με κάποια επιφύλαξη ως πρός τη γνησιότητα του) το εξής κείμενο:

"Σεπτέμβρης 1974, Ουάσινγκτον.

Απόσπασμα ομιλίας του Χένρι Κίσσινγκερ από την βράβευση του από προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου των ΗΠΑ.


«Ο Ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι’ αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθειά στις πολιτισμικές του ρίζες.
Τότε ίσως συνετισθεί!
Εννοώ δηλαδή να πλήξουμε τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητα του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, για να μη μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, να μη μας παρενοχλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή μεγάλης στρατιωτικής σημασίας για μας, για την πολιτική των ΗΠΑ»".

Και δυστυχώς απ' ότι φαίνεται κάποια απο τα σχέδια αυτά υλοποιήθηκαν και άρχισαν κιόλας να αποδίδουν...
 
Η περίφημη "δήλωση Κίσινγκερ" που επικαλείσαι είναι ένας μεγάλος μύθος.
http://anorthografies.blogspot.com/2006/01/blog-post.html

Ένας άλλος μύθος, σχετικός με την ορθογραφία, είναι και το εμπνευσμένο κείμενο που αποδίδεται στον Mark Twain, ως υποτιθέμενο σχέδιο για τη βελτίωση της ορθογραφίας της αγγλικής. Παραμένει ωστόσο απολαυστικό και ενδιαφέρον, ειδικώς για αυτά που συζητούμε εδώ.

" For example, in Year 1 that useless letter "c" would be dropped to be replased either by "k" or "s", and likewise "x" would no longer be part of the alphabet. The only kase in which "c" would be retained would be the "ch" formation, which will be dealt with later. Year 2 might reform "w" spelling, so that "which" and "one" would take the same konsonant, wile Year 3 might well abolish "y" replasing it with "i" and Iear 4 might fiks the "g/j" anomali wonse and for all.
Jenerally, then, the improvement would kontinue iear bai iear with Iear 5 doing awai with useless double konsonants, and Iears 6-12 or so modifaiing vowlz and the rimeining voist and unvoist konsonants. Bai Iear 15 or sou, it wud fainali bi posibl tu meik ius ov thi ridandant letez "c", "y" and "x" -- bai now jast a memori in the maindz ov ould doderez -- tu riplais "ch", "sh", and "th" rispektivli.
Fainali, xen, aafte sam 20 iers ov orxogrefkl riform, wi wud hev a lojikl, kohirnt speling in ius xrewawt xe Ingliy-spiking werld.
"


Η πορεία της καταστροφή της αγγλικής μέσα σε 10 μόλις σειρές!
 
Last edited:
Τασό, τώρα εγώ που ακόμα και την τελευταία γραμμή τη διάβασα κανονικά, ή ανώμαλος νοητικά είμαι ή απόλυτος γνώστης της Αγγλικής !!!!

"Finally, then, after some 20 years of orthographical reform, we would then have a logical, coherent spelling in use throughout the English-speaking world".

Βεβαια, μετά απο 11 χρόνια που έζησα εκεί - και γνωρίζοντας την γλώσσα σε επίπεδο proficiency απο τα 19 μου - δεν ήταν τραγικά δύσκολο ... Αλλά αν με έβαζες ποτέ να γράψω έτσι θα προτιμούσα να κάνω χαρακίρι !

Αυτός ο ευτελισμός της γραφής ΔΕΝ είμαι μόνο Ελληνικό φαινόμενο. Στην Αγγλία ξέρεις πόσοι λένε ΚΑΙ ΓΡΑΦΟΥΝ phink αντί για think ??

I phink you are right ....
 
Συγγνώμη αλλά μόνο εκ των συμφραζομένων είναι δυνατόν να μυριστείς ότι το "xrewawt" σημαίνει throughout.
Δεν ξέρω τι κίνητρα κρύβονται πίσω από τις προσπάθειες απλοποίησης. Μπορεί να μην είναι κάποια παγκόσμια συνομωσία, αλλά η απόλαυση που θα πάρει ο εισηγητής ότι, καίτοι μηδενικό, σημάδεψε κάτι τόσο σημαντικό όσο η γλώσσα.
 
Άλλο πράγμα η γλώσσα και άλλο ο γραπτός λόγος. Υπάρχουν πολλές γλώσσες που δεν έχουν γραπτά. Αντίθετα δεν έχει νόημα μια γραπτή γλώσσα που δεν έχει προφορικό λόγο, πρόκειται για νεκρή γλώσσα.

Η γλώσσα καθορίζεται κυρίως από το προφορικό κομμάτι. Φτωχαίνει ή πλουτίζει ανάλογα με τον προφορικό λόγο.

Η προφορική γλώσσα με τα χρόνια μεταβάλλεται, για πολλούς και διάφορους λόγους. Όλες οι γλώσσες, σε όλες τις εποχές. Όχι μόνο η Ελληνική.

Ο γραπτός λόγος είναι απλά ένα σύστημα που δημιουργήθηκε καθαρά και μόνο για αποτύπωση του προφορικού λόγου. Επειδή τα γραπτά μένουν για πάντα και δεν αλλοιώνονται, ο γραπτός λόγος δεν αλλάζει εύκολα.

Δηλαδή όλες οι γλώσσες έχουν τον προφορικό λόγο που αλλάζει, και το γραπτό που δεν αλλάζει. Αργά ή γρήγορα αυτά τα δύο αποσυντονίζονται.
Για παράδειγμα, στα Αγγλικά ο προφορικός και ο γραπτός λόγος είναι πλέον άσχετα πράγματα μεταξύ τους. Θεωρητικά θα έλεγε κανείς ότι θα έπρεπε να αλλάξει ο γραπτός λόγος για να συγχρονιστεί εκ νέου με τον προφορικό. Πρακτικά όμως αυτό είναι τρομακτικό πρόβλημα γιατί υπάρχουν δισεκατομμύρια βιβλία και ένας τεράστιος γραπτού υλικού που αμέσως αχρηστεύεται.

Δεν υπάρχει απλή λύση στο πρόβλημα αυτό.

Δηλαδή ο αποσυντονισμός λόγου-γραφής είναι κυρίως ένα μεγάλο πρακτικό πρόβλημα. Λίγο ή πολύ συμβαίνει σε όλες τις γλώσσες. Και θα συμβαίνει πάντα. Είναι φυσιολογικό και δεν έχει κανένα βαθύτερο νόημα. Για παράδειγμα, τις δασείες και τις περισπωμένες τις χάσαμε πολλά χρόνια πριν καταργηθούν. Αν τις είχαμε σήμερα, πάλι τίποτα δεν θα σήμαιναν για την γλώσσα μας. Επίσης τα "ι - η - υ - ει - οι" τα έχουμε χάσει ήδη, έστω κι αν τα κρατάμε στα γραπτά, έστω κι αν γνωρίζουμε τους κανόνες και τα χρησιμοποιούμε σωστά. Και δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο τα Ελληνικά στο θέμα αυτό, όλες οι γλώσσες έχουν ανάλογα παραδείγματα.

Τέλος, να σημειώσω για όσους το αγνοούν, στην εποχή του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη δεν υπήρχαν τόνοι, περισπωμένες, δασείες και ψιλές. Η γραφή των ελληνικών άλλαξε και αυτή με τα χρόνια, πολύ πριν από το 1453.

Εγώ προσωπικά θεωρώ αγένεια να γράφει κανείς ανορθόγραφα, ιδιαίτερα αν μπορεί να γράψει σωστά. Όπως και να γράφει κανείς στο χέρι "κινέζικα", όπως κάνουν αρκετοί γιατροί. Απαράδεκτο. Δυσκολεύει κανείς τους άλλους κυρίως επειδή είναι τεμπέλης και δεν εξασκήθηκε αρκετά (σε σπάνιες περιπτώσεις βέβαια υπάρχει κάποιο αντικειμενικό πρόβλημα, άλλο αυτό!). Να θυμίσω ότι στο παρελθόν ήταν δείγμα καλλιέργειας να είναι κανείς καλλιγράφος, σήμερα με τα PC δεν σημαίνει τίποτα.

Όμως δεν θεωρώ ότι η γραφή είναι κάτι σπουδαίο και μαγικό. Είναι απλώς ένα εργαλείο. Δεν είναι η γλώσσα!
 
Last edited:
...
imgp0107-1__.jpg