Που πάει η υφήλιος?

Status
Not open for further replies.
Re: Που πάει η Ευρώπη?

Μόλις έλαβα το παρακάτω κείμενο σε e-mail. H πηγή μου είναι άγνωστη...

================

Γιώργο είδες ο Δημήτρης;
Γράφει η Κουκίδα
Ποιος το πίστευε. Και ξαφνικά η Κύπρος έγινε μεγάλος παίχτης. Εν μια νυκτί. Η γερμανική πρεσβεία στη Λευκωσία, ενημέρωσε το προεδρικό ότι η Άγγελα Μέρκελ θέλει να επισκεφθεί το νησί.
Αυτό λίγες μόνο μέρες μετά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Ντιμίτρι Μεντβέντεφ. Με το που κυκλοφόρησε το νέο, ο Σύριος πρόεδρος ειδοποίησε την δική του πρεσβεία να μεταφέρει στον πρόεδρο της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια «ότι επιθυμεί να τον δει πριν την κυρία Μέρκελ».

Προχθές ολοκληρώθηκε και η «έκτακτη» επίσκεψη του Λιβάνιου πρωθυπουργού. Η πλειονότητα των Κυπρίων πολιτών διερωτούνται «τι έγινε και ξαφνικά όλοι αυτοί μας θυμήθηκαν;». Οι πιο υποψιασμένοι ήξεραν.

Το βράδυ της Παρασκευής έσκασε και η βόμβα: Ο κ. Χριστόφιας ειδοποίησε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν «ότι δεν έχει χρόνο να μεταβεί στην Νέα Υόρκη γιατί πρέπει να παρευρεθεί στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ και αμέσως μετά, θα υποδεχθεί τον Σύριο ομόλογο του, Μπασιάρ Αλ Ασσαντ». Προηγήθηκε επείγουσα πρόσκληση του Κι Μουν προς την κυπριακή κυβέρνηση και την τουρκοκυπριακή ηγεσία για τριμερή συνάντηση, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.

Τριάντα έξι χρόνια τώρα οι Κύπριοι χιλιοπαρακαλούσαν για μια τέτοια πρόσκληση. Και πανηγύριζαν όταν κάποιος έλληνας αξιωματούχος (ανεπίσημα πάντα για να μην. ενοχληθούν οι Τούρκοι) επισκεπτόταν την Λευκωσία. Σπανίως πήγαιναν στο νησί αξιωματούχοι από άλλες χώρες, για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Και τώρα ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι είναι πολύ. busy για να δει τον γ.γ. του ΟΗΕ!! Τι μεσολάβησε;;;
Οι γεωτρήσεις έδειξαν πετρέλαιο. Πολύ πετρέλαιο. Στα ανοικτά της Κύπρου με την Συρία, τον Λίβανο και την Αίγυπτο. Μόνο που το μεγαλύτερο μέρος πέφτει εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας. Ρώσοι, Γερμανοί και λοιποί συνωστίζονται για να εξασφαλίσουν συμφωνίες προς όφελος εταιριών της χώρας τους. Τα οικονομικά συμφέροντα ανέκαθεν υπαγόρευαν την εξωτερική πολιτική. Γι' αυτό και η κ. Μέρκελ δεν διστάζει να επισκεφθεί την «μικρή» Κύπρο. Ο Δ. Χριστόφιας κατάλαβε που πάει το πράγμα και άνοιξε το παιχνίδι. Θέλετε κομμάτι από την πίτα; Βάλτε πλάτες να κλείσει το Κυπριακό, είπε. Την πρώτη επίσημη πλάτη έβαλε η Ρωσία. Αμέσως τσίμπησε και το Βερολίνο. Η Ουάσινγκτον, που παρακολουθεί τις εξελίξεις με ιδιαίτερη αμηχανία, χτύπησε την πόρτα της Λευκωσίας μέσω του Μπαν Κι Μουν. Μόνο που η Λευκωσία είπε no thanks guys, δεν βιαζόμαστε και άρχισε να στρώνει το χαλί βάζοντας τους δικούς της όρους.

Τα βλέπει αυτά ο Γιώργος; Έτσι θα μπορούσε να παίζεται το παιχνίδι. Όχι να μοιράζεται το Αιγαίο στα δύο. Ας πάρει κανένα μάθημα από τους «μικρούς».

ΥΓ: Α, και George. Και η Κύπρος είναι υπό επιτήρηση λόγω υψηλού ελλείμματος. Η Κομισιόν έστειλε ραβασάκι ότι «μέσα σε 3 χρόνια πρέπει να μειώσετε το έλλειμμα στο 3%». Η Λευκωσία απάντησε «εμείς είμαστε αριστερή κυβέρνηση και κάνουμε κοινωνική πολιτική. Δεν υπάρχει περίπτωση να κόψουμε μισθούς και συντάξεις. Θα μειώσουμε το έλλειμμα, αλλά σε 5 χρόνια». Και αμέσως ανακοίνωσε έκτακτο επίδομα για όλους ύψους 300 ευρώ. Για να τους σπάσει τα νεύρα. Εκνευρίστηκαν οι Βρυξέλλες που πήγαν να απειλήσουν με κυρώσεις. Για να πάρουν την αποθεωτική απάντηση «εάν μας πιέσετε, θα βάζουμε βέτο σε όποια απόφαση πάει να περάσει η ΕΕ μέχρι την δευτέρα παρουσία». Φοβήθηκαν οι Βρυξέλλες ότι η «κομμουνιστική κυβέρνηση της Κύπρου» δεν το' χει και πολύ να αποφασίσει έξοδο από την ευρωζώνη και σιώπησαν. Βρε, τσαμπουκά οι μικροί!!!
Αλήθεια, με τις γεωτρήσεις στο Αιγαίο, τι γίνεται;
=================
Χωρίς άλλα σχόλια...

Ολα γράφτηκαν για να "περάσει" το υστερόγραφο
Τωρα όποιος έχει λίγη κοινή λογική μπορεί να καταλάβει πως τίποτε δεν μπορεί να έγινε όπως γράφει το υστερόγραφο....
 
Re: Που πάει η Ευρώπη?

Καλά αυτό με τους Κυπριακούς τσαμπουκάδες -ειδικά έναντι των ΗΠΑ με πλάτες Ρωσίας και Γερμανίας- επιτρέψτε μου -και ως Κύπριο πρόσφυγα- να το χλευάσω όσο μπορώ και θέλω...

Κάτι τέτοια έκανε και ο Μακάριος στα 60's και 70's και εγώ τώρα βλέπω την πατρίδα μου μόνο σε φωτό. Λέτε να το έχουν σε τίποτα να πάρουν και την άλλη μισή σε μια νύχτα; Ειδικά μάλιστα όταν δεν έχουν σε τίποτα να ξαναματωκυλήσουν ολόκληρη την Κορεατική χερσόνησο μόνο και μόνο γιατι πλησιάζει η ώρα της διαδοχής στη Β. Κορέα; Τσαμπουκάδες, τσαμπουκάδες αλλά στο τέλος τα πετρέλαια θα τα πάρει Ισραήλ και ΗΠΑ κατά 90% και αν πάρουν ένα 10% όλοι οι άλλοι θα είναι και πολύ τυχεροί...
 
Απάντηση: Που πάει η Ευρώπη?

Για πάμε γερά.............

«Η μεγαλύτερη γενική απεργία στην ιστορία της Πορτογαλίας»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010, 19:30

Ενθουσιασμένοι εμφανίστηκαν οι επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων εργατικών συνδικάτων της Πορτογαλίας, CGPT και UGT από τη συμμετοχή που παρατηρήθηκε στη σημερινή γενική απεργία, την οποία χαρακτήρισαν ως «την πιο μεγάλη που έγινε ποτέ, μεγαλύτερη και από εκείνη του 1988», η οποία ήταν η τελευταία, πριν τη σημερινή, που είχαν διοργανώσει το CGPT και το UGT από κοινού.

Οι απεργοί διαμαρτυρήθηκαν για την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης, η οποία έχει στόχο να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα και να καθησυχάσει τις αγορές.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις προκάλεσαν την σχεδόν ολοκληρωτική παράλυση των δημόσιων μέσων μεταφοράς και όλες οι εμπορικές πτήσεις από και προς την Πορτογαλία ματαιώθηκαν. Ιδιαίτερα επλήγησαν επίσης οι τομείς της υγείας και της παιδείας.

http://www.youtube.com/watch?v=vKQBSifemA8&feature=player_embedded
zougla.gr
 
Απάντηση: Που πάει η Ευρώπη?

0003f20c-640.jpg


Μια γευση απο Ιρλανδικά blogs...

http://skinflicks.blogspot.com/2010/11/death-of-irish-republic.html

http://theantiroom.wordpress.com/2010/11/24/state-of-my-nation/
 
Re: Που πάει η Ευρώπη?

Αυξήσεις στους μισθούς προαναγγέλλει η Ρουμανία.

Κατά 15% θα αυξηθεί ο βασικός μισθός των δημοσίων υπαλλήλων το 2011, σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2010, με αποτέλεσμα ο κατώτατος μέσος, μηνιαίος μισθός των υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα να διαμορφωθεί στα 670 λέι (περίπου 156 ευρώ).

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=227513
 
Απάντηση: Που πάει η Ευρώπη?

ο κόσμος ξυπνάει, εμείς μόνο πλευρό αλλάζουμε ...
 
Απάντηση: Που πάει η Ευρώπη?

Φοιτητές στήν Ιταλία διαμαρτύρονται στόν Πύργο τής Πίζας καί στό Κολοσσαίο.. Καί έκαναν Κατάληψη

Απαπαπαπα...Ντροπή..

Βεβηλώνουν οι αλήτες τά μνημεία όπως οι εδώ δικοί μας αλήτες ''βεβήλωσαν'' τήν Ακρόπολη...

Πού είναι οι Μανδραβέληδες νά αρχίσουν νά σκούζουν...
 
Last edited:
Απάντηση: Που πάει η Ευρώπη?

Η Πορτογαλία “σταμάτησε”, στην πρώτη γενική απεργία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από το 1988

Πηγή: Αριστερό Βήμα

Ο τομέας των μεταφορών παρέλυσε. Πάνω από τα δύο τρίτα των δρομολογίων όλων των τρένων ακυρώθηκαν, όπως και το 60% των αστικών συγκοινωνιών. Το μετρό της Λισαβόνας έκλεισε και τα φέρι μπόουτ έμειναν δεμένα στους ντόκους των λιμανιών. Αλιευτικά λιμάνια νεκρώθηκαν. Τα αεροπλάνα καθηλώθηκαν στο έδαφος. Σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, δικαστήρια, δημοτικές και άλλες δημόσιες υπηρεσίες δεν λειτούργησαν. Τράπεζες, ΜΜΕ και πετρελαϊκές εταιρίες έκλεισαν.

Ήταν η πρώτη απεργία ύστερα από 22 χρόνια στην οποία συντονίστηκαν τα συνδικάτα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Τα συνδικάτα αναφέρουν ότι ο αντίκτυπος τον ιδιωτικό τομέα ήταν μεγάλος, ιδίως στην αυτοκινητοβιομηχανία όπου εργάστηκε λιγότερο από το 10% των εργατών στην Autoeuropa ,κοντά στη βόρεια πόλη του Πόρτο, και σε όλο το βιομηχανικό της σύμπλεγμα . Επίσης μεγάλη συμμετοχή υπήρξε στη μεταλλουργία, στην τσιμεντοβιομηχανία, στα ναυπηγεία, στην κλωστοϋφαντουργία, στον κλάδο ποτών και τροφίμων κ.α.

Η απεργία άρχισε τα μεσάνυχτα, όταν οι εργάτες έφτιαξαν απεργιακές φρουρές σε όλη τη χώρα και έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της Λισαβόνας.

Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν βαθύ θυμό έναντι της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης που σχεδιάζει νέο γύρο περικοπών δαπανών και αυξήσεων των φόρων ύψους 5 δισ. ευρώ και εισάγει τα μέτρα προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο αύριο. Η πρόθεσή της είναι να μειώσει το έλλειμμα από 7,3% του ΑΕΠ σε 4,6% το επόμενο έτος για να “καθησυχάσει τις αγορές”, εν μέσω των γνωστών πλέον εκβιασμών προς τους εργαζόμενους ότι θα ενσκήψει ο “μηχανισμός της τρόικας”. Μερικά από τα μέτρα είναι η μείωση κατά 5% του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και η αύξηση του ΦΠΑ σε 21 και στη συνέχεια σε 23%. Τους σοσιαλδημοκράτες, που έχουν κυβέρνηση μειοψηφίας, συντρέχει η δεξιά αντιπολίτευση στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας, η οποία δήλωσε ότι δεν θα μπλοκάρει τον προϋπολογισμό του 2011. Πράγμα που σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός λιτότητας θα ψηφιστεί.

" Η κλίμακα της απεργίας”, δήλωσε ο γ.γ. του Κ.Κ. Πορτογαλίας Τζερόνιμο ντε Σούσα, “είναι ακόμη πιο σημαντική γιατί επιτεύχθηκε παρά την καλλιέργεια κλίματος εκβιασμών και πιέσεων. Ιδεολογικών πιέσεων για την υποτιθέμενη μη χρησιμότητα των αγώνων. Εκβιασμών που προήλθαν από την παράνομη επιβολή παροχής μίνιμουμ υπηρεσιών που αποσκοπούσαν να περιορίσουν το δικαίωμα στην απεργία. Οικονομικών πιέσεων που στόχευαν ειδικά τους εργαζόμενους με επισφαλείς σχέσεις εργασίας, με την απειλή της απόλυσης και την απώλεια επιδομάτων. Έλαβαν δε χώρα παράνομες οχλήσεις σε πολλούς τόπους από αστυνομικές δυνάμεις που συνέβαλαν σε παραβιάσεις του απεργιακού νόμου”.

Α. Αλαβάνου

(Πηγές: France 24, ιστοσελίδα του Κ.Κ.Π.)
 
Απάντηση: Που πάει η Ευρώπη?

Καλά ο Μανδραβέλης δέν έγραψε οτι οι Πορτογάλλοι κάνουν δυσφήμιση στόν Τουρισμό?:BDGBGDB55::BDGBGDB55:

Μανδραβέλης
"Tην ώρα που δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε τους 40.000 πλεονάζοντες υπαλλήλους του Δημοσίου, η Βουλή προκηρύσσει διαγωνισμό για την πρόσληψη δεκαοκτώ στενογράφων;"
http://www.medium.gr/

Μιλάει για χαλάκια ποδιών???
 
Απάντηση: Που πάει η Ευρώπη?

Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010
Βρισιές και φασιστικές ιαχές στην Ευρωβουλή
Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ

Φασιστικές ιαχές ακούστηκαν χθες, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης γύρω από τα συμπεράσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την οικονομική διακυβέρνηση, ενώ σε πολλούς ευρωβουλευτές χάθηκε το... μέτρο έκφρασης, γεγονός που ανάγκασε τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Γέζι Μπούζεκ, να αποβάλει από την αίθουσα τον ακροδεξιό ευρωβουλευτή Γκόντφρεϊ Μπλουμ, της ομάδας «Ευρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας».

Οι δύο ακροδεξιοί ευρωβουλευτές, που με βαρείς χαρακτηρισμούς προκάλεσαν την «έκρηξη» του Ευρωκοινοβουλίου. Από αριστερά Γκόντφρεϊ Μπλουμ και Ντάνιελ Φάρατζ (φωτ. Ass. Press) Οι δύο ακροδεξιοί ευρωβουλευτές, που με βαρείς χαρακτηρισμούς προκάλεσαν την «έκρηξη» του Ευρωκοινοβουλίου. Από αριστερά Γκόντφρεϊ Μπλουμ και Ντάνιελ Φάρατζ (φωτ. Ass. Press) Ολα ξεκίνησαν όταν ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάρτιν Σουλτς, κατέθεσε, κατά την παρέμβασή του, την άποψή του ότι η μελετώμενη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα πρέπει να επιβληθεί και στον ιδιωτικό τομέα, πρόταση με την οποία διαφωνεί καθέτως η Μεγάλη Βρετανία.

Η διατύπωση προκάλεσε την αδικαιολόγητη οργή του -γνωστού για τις θεατρικές του παρεμβάσεις στην Ολομέλεια- Βρετανού ευρωβουλευτή και επικεφαλής της ομάδας «Ευρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας» Ντάνιελ Φάρατζ, που σηκώθηκε από το έδρανό του κραυγάζοντας το ναζιστικό σύνθημα «Μια χώρα, μια αυτοκρατορία, ένας Φίρερ».

Προκλήθηκε ένα πανδαιμόνιο στην Ολομέλεια, όπου ευρωβουλευτές, όρθιοι, έβριζαν αλλήλους, η παρέμβαση του κ. Σουλτς διακόπηκε και μετά βίας ακούστηκε ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Ζόζεφ Ντολ, να ζητάει την επίσημη συγγνώμη των ταραξιών και να επισείει την απειλή υποβολής μηνύσεων εναντίον όσων χρησιμοποιούν τέτοιες ανεπίτρεπτες φράσεις στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αυτή τη στιγμή επέλεξε και ο ακροδεξιός ευρωβουλευτής Γκόντφρεϊ Μπλουμ, της ομάδας «Ευρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας», για να επιτεθεί φραστικά εναντίον του Μάρτιν Σουλτς και να τον χαρακτηρίσει, δημόσια, φασίστα.

Το ποτήρι είχε ξεχειλίσει για τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Γέζι Μπούζεκ, που επικαλούμενος τα σχετικά άρθρα του Κανονισμού, απέβαλε από το Ημικύκλιο τον ευρωβουλευτή Μπλουμ, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να συνεχιστεί, απρόσκοπτα, η συζήτηση.
 
Re: Που πάει η Ευρώπη?

Μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας προγραμματίζεται σήμερα στην Ιρλανδία για την προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης.
Θα χει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τη συμμετοχή και την αντίδραση του κόσμου.

Πλήρες άρθρο της Ελευθεροτυπίας εδώ
 
Απάντηση: Που πάει η Ευρώπη?

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231069131

αν αληθευει το επιτοκιο δανεισμου για την ιρλανδια..και με δεδομενου οτι και σε εμας το επιτοκιο ειναι πιο υψηλο απο οτι οταν βγαιναμε μονοι μας στην αγορα.. η ερωτηση μου ειναι η εξης.. με πια λογικη σε εναν χρεωκοπημενο ζητας να κερδισεις περισσοτερα...μεσω του επιτοκιου που του βαζεις...απο οτι στην περιοδο που δεν ητανε χρεωκοπημενος? το λεει καποια οικονομικη θεωρια οτι στον πνηγμενο του χρεωνεις παραπανω απο οσο οταν ητανε υγιεις?
 
Απάντηση: Που πάει η Ευρώπη?

Υπο την αιρεση οτι ακομη δεν μπορω να το εξακριβωσω,σε ψαροταβερνα της Θεσ/νικης αυτην την ωρα ,ευρωβουλευτες <συνεδριαζουν ατυπως>.Μολις το εξακριβωσω θα επανελθω.
 
Re: Που πάει η Ευρώπη?

"....η Γερμανία είναι η μόνη χώρα της ηπείρου, μαζί με τη Ρωσία, που μπορεί να υπάρξει ως μεγάλη οικονομική δύναμη και αυτοτελώς, χωρίς το ευρώ - κάτι που θα σημάνει, τελικά, και χωρίς την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στο πολιτικό όμως επίπεδο, δεν θα μετράει παρά ως μεσαία περιφερειακή δύναμη, αν δεν ηγείται μιας μεγάλης Ενωσης ή αν, ακόμα χειρότερα, περιβάλλεται από απογοητευμένους και μνησίκακους πρώην εταίρους, οι οποίοι θα έχουν βιώσει τα χρόνια του Μνημονίου ως τη δική τους εκδοχή της ταπεινωτικής Συνθήκης των Βερσαλλιών....."

Απόσπασμα από το σημερινό άρθρο του Π.Παπακωνσταντίνου στην Καθημερινή, Ενα κοινό νόμισμα διχάζει την Ευρώπη
 
Re: Που πάει η Ευρώπη?

Δεν ακούσαμε ακόμη αν οι λοιπές χώρες της Ε.Ε. που δεν είναι στην ευρωζώνη δέχονται να πληρώσουν και για την Ιρλανδία ένα ποσό ελαφρώς μικρότερο απο αυτό που ξεκίνησαν να δίνουν για την Ελλάδα. Εχω την αίσθηση πως αν εμείς ήμασταν στην Ε.Ε. αλλά εκτός ευρωζώνης και μας ζητούσαν να συνεισφέρουμε απο το υστέρημά μας για προβληματική χώρα της ευρωζώνης....δεν θα ήμασταν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι! Σε τελική αυτοί που είναι στην Ε.Ε. αλλά δεν είναι στο ευρώ, τί κερδίζουν σώζοντας το ευρώ;
 
Απάντηση: Που πάει η Ευρώπη?

Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2010
Το ηφαίστειο της Ιρλανδίας
Το σύνολο των πολιτικών αναλυτών, τόσο στο Δουβλίνο όσο και στις πρωτεύουσες των ισχυρότερων ευρωπαϊκών κρατών, προεξοφλεί σφοδρή κοινωνική θύελλα, μετά την απόβαση των τροϊκανών στο νησί. Αμφίβολο αν επιβιώσει η κυβέρνηση συνεργασίας του κυριότερου αστικού κόμματος, του Φιάνα Φάιλ, με τους Πράσινους.


Σε καμπή ιστορικών διαστάσεων βρίσκεται η Ιρλανδία μετά τη συνθηκολόγηση της κυβέρνησης του Μπράιαν Κάουαν, την περασμένη Κυριακή. Μια συνθηκολόγηση, που οδήγησε τον πάλαι ποτέ «κέλτικο τίγρη» να μπει στο κλουβί του «μηχανισμού διάσωσης» ΕΕ - ΔΝΤ, όπου βρίσκεται και η Ελλάδα, κάτω από τα ανελέητα χτυπήματα των μαστιγίων Γερμανίας και Βρετανίας, των δύο κυριότερων πιστωτών του. Το συλλαλητήριο που επρόκειτο να ξεκινήσει χθες το μεσημέρι στο Δουβλίνο (και το οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη όταν έκλειναν αυτές οι στήλες της εφημερίδας) θα αποτελούσε μια πρώτη ένδειξη του κοινωνικού βαρόμετρου.

Το σύνολο των πολιτικών αναλυτών, τόσο στο Δουβλίνο όσο και στις πρωτεύουσες των ισχυρότερων ευρωπαϊκών κρατών, προεξοφλεί πάντως σφοδρή κοινωνική θύελλα, από την οποία είναι αμφίβολο αν θα επιβιώσει η κυβέρνηση συνεργασίας του κυριότερου αστικού κόμματος, του Φιάνα Φάιλ, με τους Πράσινους. Η λαϊκή κατακραυγή είναι εκκωφαντική στο νησιωτικό έθνος των έξι εκατομμυρίων κατοίκων, που συνεχίζει να διατηρείται διχασμένο από τον ιμπεριαλισμό, καθώς η Βόρεια Ιρλανδία αποτελεί την πρώτη και τελευταία αποικία του γηραλέου βρετανικού λέοντα.

Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια το κοινωνικό ζήτημα να διαπλέκεται άρρηκτα με το εθνικό, προσδίδοντας τεράστια ευρύτητα και δυναμισμό σε έναν κοινωνικά ριζοσπαστικό αντιιμπεριαλισμό. Η ουδετερότητα της Ιρλανδίας και η μη ένταξή της στο ΝΑΤΟ αποτελούν θέματα - ταμπού για την κοινή γνώμη, ενώ ενδεικτική ήταν και η καταψήφιση της συνθήκης της Λισσαβόνας στο πρώτο δημοψήφισμα, παρότι το σύνολο των πολιτικών κομμάτων –εκτός από το αριστερό, εθνικιστικό κόμμα Σιν Φέιν, πολιτική πτέρυγα του ΙΡΑ– είχαν ταχθεί υπέρ της επικύρωσης, όπως είχαν πράξει οι ενώσεις των καπιταλιστών και τα μεγάλα εργατικά συνδικάτα. Σ’ αυτό το φόντο, η απόβαση των τροϊκανών, η ένταξη της Ιρλανδίας στο μηχανισμό «διάσωσης» και η αναγόρευση των Στρος - Καν και Τρισέ σε αντιβασιλείς της νήσου βιώνεται από τους Ιρλανδούς ως εθνική προδοσία και ταπείνωση ιστορικών διαστάσεων.

Στο μεταξύ, η Ιρλανδία αποτελεί ενεργό κοινωνικό ηφαίστειο, έστω κι αν αυτό το ηφαίστειο δεν έδωσε μεγάλες εκρήξεις τα τελευταία χρόνια. Μετά τη διάρρηξη της φούσκας στην αγορά ακινήτων, το 2008, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, προκειμένου να σώσει τις καταχρεωμένες τράπεζες, πήρε μέτρα που ισοδυναμούν με ένα ολόκληρο «μνημόνιο» αλά ελληνικά, έστω κι αν δεν είχε μπει ακόμη στο μηχανισμό ΕΕ - ΔΝΤ. Οι μισθοί μειώθηκαν από 8% έως 15% και δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν κατά κύματα, με αποτέλεσμα να συσσωρευθούν 450.000 άνεργοι σε μια εργατική δύναμη που δεν ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια. Καταλαβαίνει κανείς τις διαστάσεις της κοινωνικής τραγωδίας που έρχεται, αφού η εφαρμογή του τετράχρονου ιρλανδικού «μνημονίου» (που προβλέπει σε πρώτη δόση μείωση του κατώτατου ωρομισθίου από 8.6 σε 7.6 ευρώ, αυξήσεις φόρων και δρακόντειες μειώσεις κρατικών δαπανών) ξεκινά από μια τόσο προχωρημένη βάση.

Οι τεκτονικές, κοινωνικές πιέσεις απειλούν με κατάρρευση το πολιτικό σκηνικό. Το κυβερνών Φιάνα Φάιλ, το ιστορικό κόμμα του κατεστημένου ιρλανδικού εθνικισμού, βλέπει τη δημοτικότητά του να καταρρέει από το 42% που πήρε στις εκλογές του 2007, στο αξιοθρήνητο, για τα δεδομένα του, 17%, κάτι που θα σήμαινε τη βέβαιη διάλυσή του. Το αίτημα του Σιν Φέιν για παραίτηση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές είναι παλλαϊκό. Ωστόσο ο Κάουεν, υπακούοντας στις διαταγές των πιστωτών του, αποφάσισε να πιει μέχρι την τελευταία σταγόνα το πικρό ποτήρι του εξευτελισμού και να περάσει από τη Βουλή τον προϋπολογισμό του κοινωνικού πολέμου στις 7 Δεκεμβρίου, προτού προκηρύξει εκλογές, τον Ιανουάριο. Αν τα καταφέρει ή όχι παραμένει αμφίβολο, καθώς οι υποψήφιοι αντάρτες του κόμματός του είναι πολλοί και, πιθανότατα, θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους ανάλογα με τη δυναμική του κοινωνικού κινήματος.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις αντιπροσωπεύουν μια ιστορική πρόκληση για την ιρλανδική Αριστερά. Το Σιν Φέιν, η μόνη ιστορική δύναμη με εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο, που δραστηριοποιείται και στη Βόρεια και στην ανεξάρτητη Ιρλανδία, έδειξε άλλη μια φορά ευαίσθητα πολιτικά αντανακλαστικά. Ο πρόεδρός του, Τζέρι Άνταμς, παραιτήθηκε από τη έδρα του στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων (εκλέγεται στο Μπέλφαστ, στη Βόρεια Ιρλανδία) και ανακοίνωσε ότι θα κατέβει στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, στην ανεξάρτητη Ιρλανδία. Στις 4 Δεκεμβρίου, το Σιν Φέιν πραγματοποιεί πανεθνικό συλλαλητήριο με ξεκάθαρο στόχο να ρίξει την κυβέρνηση, πρόγευση του οποίου αποτέλεσε η πολιορκία της Βουλής και η σύγκρουση με αστυνομικές δυνάμεις, την περασμένη Δευτέρα. Το Σιν Φέιν προβάλλει μια γραμμή ανυπακοής στην ΕΕ και σύγκρουσης με την ΟΝΕ και το ευρώ, αν και δεν θέτει άμεσα ζήτημα αποδέσμευσης από την Ένωση – μιλάει για «μια Ιρλανδία των Ίσων», σε μια «Ευρώπη των Ίσων», μια χαλαρή συνεργασία κυρίαρχων εθνών - κρατών.

Σημαντικό ρόλο στο κοινωνικό κίνημα παίζει και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που ιδρύθηκε το 1996 από στελέχη της μαρξιστικής (τροτσκιστικής) τάσης «Μίλιταντ», που εκδιώχθηκαν από το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα. Με ριζοσπαστικό, αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα δρα επίσης τόσο στη Βόρεια όσο και στην ανεξάρτητη Ιρλανδία και εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον Τζο Χίγκινς. Αγωνίζεται για την ανατροπή της κυβέρνησης «από τα κάτω» και για την επιβολή ενός προγράμματος μεταβατικών, αντικαπιταλιστικών διεκδικήσεων, αν και επίσης δεν μιλάει για έξοδο από το ευρώ ή την ΕΕ, ρίχνοντας το σύνθημα για «Σοσιαλιστική Ομοσπονδία της Ευρώπης».

Σε κάθε περίπτωση, η συγκυρία οδηγεί σε επιτάχυνση της οικονομικής κρίσης και της κοινωνικής σύγκρουσης ακριβώς στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία), στις οποίες η Αριστερά έχει τη μεγαλύτερη πολιτική ισχύ και πλούσιες επαναστατικές παραδόσεις. Αυτή η «σύμπτωση» τείνει να αναδείξει τις εν λόγω χώρες σε αδύνατους κρίκους της ιμπεριαλιστικής αλυσίδας, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.
ΠΡΙΝ ..
http://www.prin.gr/2010/11/ireland_28.html
 
Status
Not open for further replies.