Το θέμα είναι αν μας διαχωρίζουν -τους Έλληνες εννοώ- οι μουσουλμάνοι -και βάλτε τους φανατικούς ή όποιους θέλετε μέσα στον ορισμό- δεδομένου ότι η πολιτική μας ως χώρα-κουτσουλιά, πέραν του ότι κατά καιρούς έχει υπάρξει και ανοικτά φιλοαραβική (βλ. πχ Παπανδρέου-Αραφάτ), έχει επηρεάσει από ελάχιστα ως καθόλου τη σημερινή κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ή αν μας τσουβαλιάζουν κι εμάς, οι φίλοι μουσουλμάνοι, ως "Δύση".
Αν δείτε του χάρτες της ISIS, είμαστε μέρος της Δϋσης. Ευτυχώς, το μένος τους επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στις αποικιοκρατικές δυνάμεις, που έχουν ενεργή συμμετοχή σε πολεμικές επιχειρήσεις εναντίων μουσουλμάνων είτε στην Ασία είτε στην Αφρική. Το ότι την γλυτώνουμε ωε τώρα, δεν σημαίνει ότι θα την γλυτώνουμε για πάντα, ειδικά στην οπτική τους να κατστρέφουν ότι έχει σχέσει με ξένους πολιτισμούς. Οι Βούδες του Αφγανιστάν και η Παλμύρα στο παρελθόν, το Βατικανό και η Ακρόπολη αύριο;
Και υπάρχει ένα βαθύτερο ερώτημα στην ισλαμική σκέψη. Τον μεσαίωνα οι άραβες επιστήμονες μελέτησαν όλη την αρχαία ελληνική επιστήμη και προώθησαν με πολλούς τρόπους την αστρονομία, την ιατρική, την χημεία, κλπ. Ποτέ όμως δεν μετέφρασαν Πλάτωνα, ούτε καν μία πολιτική πραγματεία του Αριστοτέλη. Σε έναν κόσμο που δεν έχει μάθει να αμφισβητεί το status quo, ο δυτικός πολιτισμός είναι απλά τα υλικά αγαθά που τους λείπουν. Και αυτά επιδιώκουν να κερδίσουν, είτε οι λαθρομετανάστες της Αφρικής, είτε οι αρχηγοί της ISIS, είτε οι βασιλιάδες της Σαουδικής Αραβίας.
Όσο για το αν μουσουλμανικές χώρες υποστηρίζουν τον ISIS, τώρα σοβαρά θεωρείτε ότι αυτοί βγήκαν από το μηδέν; Πρώτα απ' όλα έχουμε την Τουρκία, με βάσιμα στοιχεία πια για τη συμμετοχή της οικογένειας Ερντογκάν στο λαθρεμπόριο πετρελαίου. Δευτερον, η Σαουδική Αραβία καλοβλέπει την επέκταση των Σουνιτών έναντι των Σιιτών που αποτελούν σεβαστό ποσοστό στη Συρία (και γι' αυτό ο Άσαντ έχει την υποστήριξη του Ιράν). Και ας μην ξεχνάμε ότι η Συρία πέρα από μικρότερες μουσουλμανικές αιρέσεις, έχει σεβαστό ποσοστό χριστιανών, είτε ορθόδοξων, είτε νεστοριανών.
Παρεπιπτώντως, ακούτε ποτέ τίποτα στις ειδήσεις για το Ομάν; Για τα δεδομένα της αραβικής χερσονήσου έχει λίγο πετρέλαιο. Αλλά έχει έναν καλό βασιλιά, ο οποίος φροντίζει για τον συνετό μοίρασμα του πλούτου. Εϊχα μια νοικιάρισα από το Ομάν, φοιτήτρια στην ΑΣΟΕΕ. Ναι, γυναίκα σπούδαζε στην Ελλάδα με όλα τα έξοδο πληρωμένα από το χαλίφη του Ομάν. Υποθέτω ότι οι πιο καλοί μαθητές πηγαίνουν και στην Οξφόρδη. Σε μια χώρα με ιδιαίτερα συντηρητική συμπεριφορά στην καθημερινότητα, όπως μου έχουν πει γνωστοί που έχουν ταξιδέψει εκεί, κάποιες γυναίκες βγαίνουν στο εξωτερικό για σπουδές. Πόσο ανάποδο είναι αυτό σε σχέση με την εικόνα των Ταλιμπάν που σκότωναν κορίτσια γιατί πήγαιναν στο σχολείο;