Πού πάνε τα σουβλάκια και οι μπουγάτσες;

BIOS

AVClub Fanatic
19 June 2006
15,781
102
Και πλέον καλαμάκι θα λέγεται μόνο το σουβλάκι.

Μέτρο-σταθμός.

Λύνει μια προαιώνια κόντρα βορρά-νότου.

Ο βορράς πλέον ηττήθηκε κατα κράτος σε πρώτη φάση
Μένει να καθοριστει ποιό είναι το σωστό - "θα σε κάνω σουβλάκι" ή 'θα σου κάνω σουβλάκι"...

Last edited by a moderator:
Απάντηση: Που πάει η χώρα;

Και πλέον καλαμάκι θα λέγεται μόνο το σουβλάκι.

Μέτρο-σταθμός.

Λύνει μια προαιώνια κόντρα βορρά-νότου.
Αφού το παραδέχεσαι πως είναι ΣΟΥΒΛΑΚΙ, το "καλαμάκι" είναι πλεονασμός.
Εκτός αν επιμένετε να συνεχίσετε οι Αθηναίοι, να λέτε "σουβλάκι" τη ζυμαρένια πίττα που τυλίγουμε το γύρο.

Εκτός αν επιμένετε να συνεχίσετε οι Αθηναίοι, να λέτε "σουβλάκι" τη ζυμαρένια πίττα που τυλίγουμε το γύρο.

Η απάντηση σου στο Τάσο είναι λίγο λάθος , όσον αφορά τον προσδιορισμό του τόπου του .

Δεν την λέμε σουβλάκι, την λέμε σουβλάκι με πίτα..

Απάντηση: Re: Απάντηση: Που πάει η χώρα;

Τότε την λέμε, πίτα γύρο!! Έλειψες 6 μήνες και τα ξέχασες ήδη!!:Banane0:
Και τοτε τι ονομαζουν οι Αθηναιοι καλαμακι. ?

Κι αν απαντησεις το σκετο "σουβλακι"… θα σε ρωτησω γιατι δεν λενε και μια πιτα καλαμακι, αλλα λενε πιτα σουβλακι, οπως αναφερεις.
:D

Δεν βλέπεις το "Θεσσαλονίκη" που υπερήφανα φιγουράρει κάτω από το άβατάρ μου;

Θα έπρεπε να το γράψω μήπως Σσσσσαλλλονίκη για να γίνει αντιληπτό; :flipout:

Λοιπόν, να θέσουμε το πρόβλημα με το σουβλάκι/καλαμάκι στην σωστή του διάσταση γιατί και βόρειοι και νότιοι έχουν δίκιο και άδικο ταυτόχρονα...
Το "καλαμάκι" της Αθήνας είναι ένα υποσύνολο της κατηγορίας "σουβλάκι". Για την ακρίβεια είναι μία μονάδα - δεν είναι 2-3 διαφορετικά είδη. Το "καλαμάκι είναι κομμάτια χοιρινού κρέατος που τα έχουμε διαπεράσει με ένα καλαμάκι (απο εκεί πήρε το όνομα - παλιά το έφτιαχναν απο σχίσματα καλαμιού). Αυτό - και μόνο αυτό - είναι το "καλαμάκι". (Σημείωση - ο κιμάς, το μπιφτέκι, δεν στέκεται στο καλαμάκι, θέλει πλατιά μεταλλική βέργα όπως το κεμπάπ) Στρώσεις χοιρινού κρέατος και λίπους σε αναλογία 1:1...
Αυτή η μέθοδος ήταν προσφιλής στην νότια ηπειρωτική Ελλάδα και ήταν το πρόχειρο φαγητό μιας εξόδου ή σε ένα τραπέζι στην πλατεία για δεκαετίες. Ενα "καλαμακι" και στην κορυφή καρφωμένη μια φέτα ψωμί - συχνά ψημένη, λαδωμένη, ριγανισμένη ή με μια ελαφριά επικάλυψη μουστάρδας (για να γλυστράει)... Δεν υπήρχαν αηδίες κοτόπουλο, κοτομπέικον και παραμύθια... ήταν καθαρό και σκέτο χοιρινό.
Τα σουβλάκια ήταν διαφόρων ειδών - μπιφτέκι, κεμπάπ, και τώρα τελευταία κοτόπουλο, κοτομπέηκον, μπιφτέκι γεμιστό, κλπ...
Οταν κάποτε άρχισε η μόδα της τυλιχτής πίτας (υπήρχε η πίτα βέβαια απο παλιά αλλά ήταν κομμένη στα 4 και σε πιάτο), το πρώτο υλικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν το "καλαμάκι" γιατί ήταν το πιό βολικό το πιο φτηνό και το πιό εύκαιρο. Κι επειδή μέσα στην πίτα έβαζαν σουβλάκι, πήρε αυτό το όνομα όλη η "κατασκευή" - ένα σουβλάκι με καλαμάκι, ένα σουβλάκι με μπιφτέκι κλπ... Η πίτα με ντομάτα, κρεμμύδι και γλυκό κοκκινοπίπερο καθιερώθηκε - ήταν πιο χορταστική και πιό ευχάριστη και το "σκέτο καλαμάκι" εκτοπίστηκε να δίνεται σε μερίδες ή σε κομμάτια σερβιρισμένα σε πιάτο. Ο γύρος ήρθε αρκετά αργότερα μαζί με το υγραέριο, αλλά το πράγμα είχε ήδη πάρει το όνομά του. Η δε τηγανιτή πατάτα είναι ότι προσβλητικότερο για το "σουβλάκι", γιατί υπάρχει ήδη η πίτα για να στουμπώσεις, αλλά είναι νόστιμη η άτιμη και πολύ-πολύ χορταστική ...
Οι βόρειοι το λένε σάντουιτς (εγγλέζικη λέξη). Αλλά κι αυτό λάθος είναι. Το σάντουιτς προυποθέτει 2 φέτες ψωμιού που στην περίπτωσή μας δεν υπάρχουν...

Εν τω μεταξύ ο γέρος πατέρας μου ακόμα ντρέπεται να πάρει "σουβλάκι" (πίτα δηλαδή με κάτι μέσα) στο χέρι... "Σκύλος είμαι ? Να κάτσουμε σε τραπέζι να μας σερβίρουν μια μερίδα γύρο ή καλαμάκια, να πιούμε κι ένα κρασί..."

Last edited:

Η πλάκα είναι οτι όποτε παραγγέλνω μπουγάτσα στην Ξάνθη, πρέπει να τους προλαβαίνω να τους λέω να μην την τεμαχίσουν. Αν δεν τους πεις τίποτα, την κόβουν σε κυβάκια και είτε στην σερβίρουν έτσι σε πιάτο με πιρούνι, ή τα τυλίγουν να την πάρεις - τεμαχισμένη - μαζί σου...
Την πρώτη φορά που το είδε ο αδελφός μου, είπε, "αν επιμέναμε λίγο, λες να μας την μασούσαν κιόλας ?"...:))

Οι Βορειοι το λεμε και σαντουιτς γιατι σερβιρεται αναμεσα και σε δυο φετες ψωμιου...

Αν θες πιτα, λες πιτα γυρο, αν θες ψωμακι, γυρο σε ψωμακι...

Η πλάκα είναι οτι όποτε παραγγέλνω μπουγάτσα στην Ξάνθη, πρέπει να τους προλαβαίνω να τους λέω να μην την τεμαχίσουν. Αν δεν τους πεις τίποτα, την κόβουν σε κυβάκια και είτε στην σερβίρουν έτσι σε πιάτο με πιρούνι, ή τα τυλίγουν να την πάρεις - τεμαχισμένη - μαζί σου...
Την πρώτη φορά που το είδε ο αδελφός μου, είπε, "αν επιμέναμε λίγο, λες να μας την μασούσαν κιόλας ?"...:))
Αν δεν θες τεμαχισμενη μπουγατσα μπορεις να φας κρεμοπιτα που σερβιρουν με την ταμπελα "μπουγατσα" στην νοτια Ελλαδα.

Μα σε 2 φέτες ψωμιού, θα σκορπίσουν τα κρέατα και τα άλλα υλικά απο δεξιά κι αριστερά. Γι'αυτό στα σάντουιτς ή στα τοστ βάζουν υλικά που πιάνουν όλη την επιφάνεια της φέτας. θα σταθεί χοιρινό ανάμεσα σε 2 φέτες ?

...Αν δεν θες τεμαχισμενη μπουγατσα μπορεις να φας κρεμοπιτα που σερβιρουν με την ταμπελα "μπουγατσα" στην νοτια Ελλαδα.

Θέλω να την τσακίζω και να την αποκόπτω με τα δόντια μου - η μισή απόλαυση είναι...:)
Eίναι όπως όταν κρατάς μια σοκολάτα και την δαγκώνεις σε σύγκρση με το να την έχεις μπροστά σου κομμένη στα κυβάκια της... Εχει διαφορά...

Μα σε 2 φέτες ψωμιού, θα σκορπίσουν τα κρέατα και τα άλλα υλικά απο δεξιά κι αριστερά. Γι'αυτό στα σάντουιτς ή στα τοστ βάζουν υλικά που πιάνουν όλη την επιφάνεια της φέτας. θα σταθεί χοιρινό ανάμεσα σε 2 φέτες ?
Δεν σας τα τυλίγουν εκει τα σαντουιτς; Ετσι σκορπια στο χερι σας τα δινουν; Εδω λετε τοστ μονο οτι ειναι σε τετραγωνο ψωμακι..τι λεμε τωρα...

Θέλω να την τσακίζω και να την αποκόπτω με τα δόντια μου - η μισή απόλαυση είναι...:)
Eίναι όπως όταν κρατάς μια σοκολάτα και την δαγκώνεις σε σύγκρση με το να την έχεις μπροστά σου κομμένη στα κυβάκια της... Εχει διαφορά...
Ουτε σοκολατακια εχετε οι κατωελλαδιτες; :p

Δεν σας τα τυλίγουν εκει τα σαντουιτς; Ετσι σκορπια στο χερι σας τα δινουν; Εδω λετε τοστ μονο οτι ειναι σε τετραγωνο ψωμακι..τι λεμε τωρα...

Ουτε σοκολατακια εχετε οι κατωελλαδιτες; :p

Οσο και να στις τυλίξουν τις 2 φέτες ψωμί, τα μισά υλικά θα τα βρεις στο τέλος, κάτω-κάτω στο χαρτί... :)
Mα αν ήθελα σοκολατάκια, θα έπαιρνα ένα τεταρτο σοκολατάκια απο το ζαχαροπλαστείο, όχι σοκολάτα απο το περίπτερο... τα ίδια λεφτά κάνουν.
Δες τις διαφημίσεις,,, η μισή διαβήμιση είναι το κρακ που κάνει η σοκολάτα όταν την δαγκώνεις. Και μετά πέφτει και η γκόμενα στην αγκαλιά σου αν είναι Lacta...

Οσο και να στις τυλίξουν τις 2 φέτες ψωμί, τα μισά υλικά θα τα βρεις στο τέλος, κάτω-κάτω στο χαρτί... :)
Οπως και στον γυρο σε πιτα εδω πανω. Δεν υπαρχει περιπτωση να μην τρως απο τον πατο στο τελος κομματια κρεατος. Δεν εχει να κανει με την πιτα ή ψωμακι, αλλα με την ποσοτητα των υλικων που θα βαλεις μεσα.

Mα αν ήθελα σοκολατάκια, θα έπαιρνα ένα τεταρτο σοκολατάκια απο το ζαχαροπλαστείο, όχι σοκολάτα απο το περίπτερο... τα ίδια λεφτά κάνουν.
My point. Αν ηθελες κρεμοπιτα γιατι πηρες μπουγατσα; :grinning-smiley-043

Η <ιδιαιτερότητα> αφορά μικρή μερίδα ατόμων ,τουλάχιστον στη Μακεδονία -Θράκη ,οι υπόλοιποι την θέλουμε κομμένη σε μικρά κομμάτια με το μπουγατσομάχαιρο.
Πάντως σου χρωστώ προσωπική χάρη για τους νέους ορίζοντες που μου άνοιξες με τα νουγκά του Παπαρασκευά .

Είναι άλλο πράγμα η κρεμόπιτα ? δεν την έχω ξανακούσει.

Re: Απάντηση: Που πάει η χώρα;

Ελα νοτια .Την παιρνεις ολοκληρη στο χερι και την παραγγελνεις απλως μπουγατσα (χωρις διευκρινησεις ) : )