Πού πάνε τα σουβλάκια και οι μπουγάτσες;

Απάντηση: Re: Πού πάνε τα σουβλάκια και οι μπουγάτσες;

Γιατί θεωρείτε ότι μεγαλύτερη γέμιση σε πίτα (με σουβλάκι/γύρο ή ό,τι άλλο - δεν εξετάζω ονοματολογία εδώ) σημαίνει αυτόματα και καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα; Εδώ ταιριάζει (για μένα) το "ουκ εν τω πολλώ το ευ". Π.χ. τα καλύτερα σουβλάκια με πίτα που έχω φάει είναι σχεδόν... ανεμικά σε μέγεθος (σε σύγκριση με άλλα) αλλά μακράν καλύτερα σε γεύση σε σχέση με κάτι... μπουριά που έχω δοκιμάσει αλλού: σουβλάκι, ντομάτα, κρεμμύδι, τζατζίκι και φοβερή πίτα (λαδωμένη και ξεροψημένη)! Για να χορτάσω βέβαια θέλω 3-4 εκεί που με άλλα σκάω με 2. Ε και; Το θέμα είναι η γεύση, όχι με πόσα μπουκώνεις. Όχι ότι δεν μπορεί η παραγεμισμένη πίτα να είναι και νόστιμη αλλά έτερον εκάτερον.
Δεν υπαρχει μεγαλυτερη γεμιση. Υπαρχει η κανονικη (βορειοελλαδιτικη) και η λειψή. Εδω πανω ειτε νοστιμο ειτε αγευστο σε ποσοτητα ειναι ιδιο. Επισης αν πεις οτι δεν θελεις καποιο υλικο πχ πατατες, αυτο θα αναπληρωθει με επιπλεον γυρο.
Μα είμαι, εδώ επάνω. Στην Ξάνθη, το σουβλάκι (πιτα-γύρος) - στην Φιλιώ, για όσους ξέρουν απο Ξάνθη - έχει 3.50 ή 3.60 (δεν θυμάμαι ακριβώς, γιατί παίρνω το γίγας που κοστίζει 4 Ε - αλλά αξίζει :))) Και τα μισά κρέατα είναι απο δικά της ζώα, πέρα απο το οτι την προσέχουν οι προμηθευτές λόγω κατανάλωσης...
Τωρα κοιτουσα κατι καταλογους και ολα τα πιτογυρα κοστιζουν 2.5 + 0.20 η σαλατα.

Φανταζομαι οτι οπως τα Θεσσαλονικιωτικα ειναι διπλασια απο τα Αθηναικα ετσι και τα Ξανθιωτικα απο τα Θεσσαλονικιωτικα...

Μα είμαι, εδώ επάνω. Στην Ξάνθη, το σουβλάκι (πιτα-γύρος) - στην Φιλιώ, για όσους ξέρουν απο Ξάνθη - έχει 3.50 ή 3.60 (δεν θυμάμαι ακριβώς, γιατί παίρνω το γίγας που κοστίζει 4 Ε - αλλά αξίζει :))) Και τα μισά κρέατα είναι απο δικά της ζώα, πέρα απο το οτι την προσέχουν οι προμηθευτές λόγω κατανάλωσης...

Ναι αλλά αν πας στην Φιλιώ Αθηναίο θα κλαίει για τα επόμενα 15 χρόνια.. με ένα πιτόγυρο τρώς άνοιξη και ξαναπεινάς λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Ναι αλλά αν πας στην Φιλιώ Αθηναίο θα κλαίει για τα επόμενα 15 χρόνια.. με ένα πιτόγυρο τρώς άνοιξη και ξαναπεινάς λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Έλεος... μόνο ο βόας τρώει έτσι! :flipout:

Re: Απάντηση: Re: Πού πάνε τα σουβλάκια και οι μπουγάτσες;

Δεν υπαρχει μεγαλυτερη γεμιση. Υπαρχει η κανονικη (βορειοελλαδιτικη) και η λειψή. Εδω πανω ειτε νοστιμο ειτε αγευστο σε ποσοτητα ειναι ιδιο. Επισης αν πεις οτι δεν θελεις καποιο υλικο πχ πατατες, αυτο θα αναπληρωθει με επιπλεον γυρο.

Για μένα αυτό είναι λάθος (επαναλαμβάνω για μένα). Δεν παίζουν ρόλο μόνο τα συστατικά αλλά και η αναλογία. Αν είναι να γεμίσεις μια πίτα με γύρο τότε θα έχεις (αναλογικά) λίγη ντομάτα (αφού θ' αντιστοιχεί σε λιγότερη ποσότητα γύρου), λίγο κρεμμύδι κτλ. Επίσης το κανονική και λειψή φαντάζομαι καταλαβαίνεις ότι είναι πολύ σχετικό. Για μένα κανονική είναι αυτό που κάποιος θα χαρακτήριζε λίγη και οι άλλες είναι υπερβολές (που πολλές φορές τις απολαμβάνω by the way). Περί ορέξεως...

3.20 στο κεντρο θεσσ , ,με αλοιφη,φαρμακειο
οταν ακουει παντως ενας νοτιος βαλε μου ενα σαντουιτς με αλοιφη, τρομαζει παει το μυαλο του σε ψωμι η φετες τοστ πασαλειμενες με βολταρεν:p
αλλα και η εξτρα τιμη για την 'αλοιφη", το μουσταρδοκετσαπ που παει πακετο,πρεπει να πει ο νοτιος 500 πραγματα για να παραγγειλει,ενα σαντουιτς με πιτα σουβλακι χοιρινο χωρις μουσταρδα κετσαπ,με τζατζικι αντε να παραγγειλεις 5 διαφορετικα τετοια,πυρηνικη φυσικη.
Το καλαμακι ειναι υποκοριστικο του καλαμιου,οπως μοιαζει αυτο το πλαστικο πραγμα που πινουμε καφε σχηματικα ,ετσι μοιαζει και το ξυλακι για τα κρεατα,που μαλιστα ειναι ξυλινο,παλια στις αλλανες λεγαμε και τις κνημες καλαμια,πως ζηταει ενα σαλονικιος εαν θελει να φτιαξει μονος του σουβλακι αυτα τα ξυλινα πραγματακια απο τον μπακαλη?

Re: Απάντηση: Re: Πού πάνε τα σουβλάκια και οι μπουγάτσες;

Για μένα αυτό είναι λάθος (επαναλαμβάνω για μένα). Δεν παίζουν ρόλο μόνο τα συστατικά αλλά και η αναλογία. Αν είναι να γεμίσεις μια πίτα με γύρο τότε θα έχεις (αναλογικά) λίγη ντομάτα (αφού θ' αντιστοιχεί σε λιγότερη ποσότητα γύρου), λίγο κρεμμύδι κτλ. Επίσης το κανονική και λειψή φαντάζομαι καταλαβαίνεις ότι είναι πολύ σχετικό. Για μένα κανονική είναι αυτό που κάποιος θα χαρακτήριζε λίγη και οι άλλες είναι υπερβολές (που πολλές φορές τις απολαμβάνω by the way). Περί ορέξεως...

Συμφωνω ,τα τιγκαρουν στις πατατες και στην κετσαπομουσταρδα και δεν καταλαβαινεις τι τρως ,καλυπτουν την γευση και ενιοτε εαν βρωμαει το κρεας το καλυπτουν και αυτο..

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πού πάνε τα σουβλάκια και οι μπουγάτσες;

Οχι η αναλογιες ειναι φυσιολογικες. Απλα εδω πανω οι ακρες τις πιτας δεν αγγιζουν η μια την αλλη. Οτι εχετε κατω , στο διπλο εδω. Μονο η πιτα μενει η ιδια.

εαν θελει να φτιαξει μονος του σουβλακι αυτα τα ξυλινα πραγματακια απο τον μπακαλη?
Ξυλακια ή καλαμακια για σουβλακια. Σιγουρα οχι καλαμακια για καλαμακια....

...Τωρα κοιτουσα κατι καταλογους και ολα τα πιτογυρα κοστιζουν 2.5 + 0.20 η σαλατα.

Φανταζομαι οτι οπως τα Θεσσαλονικιωτικα ειναι διπλασια απο τα Αθηναικα ετσι και τα Ξανθιωτικα απο τα Θεσσαλονικιωτικα...

Ακυρο, οχι 3.50-3.60, αλλά 3.20 και 3.30 τα έχει η Φιλιώ.

Στον τιμοκατάλογο τα λέει (φυσικά) σάντουιτς.
https://filio.sepaketo.gr/sandwich

Και βλέπω τώρα οτι τυλιχτό, εννοεί κάτι άλλο...
Επίσης για την διαφωνία περι ονομασίας σαλάτας/αλοιφής που έγινε σε προηγούμενες σελίδες, . "Το τυλιχτό γίνεται μέ τορτίγια. Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται και μία σαλάτα αλοιφή της προτιμησής σας.

https://filio.sepaketo.gr/tylixto

Μην θεωρηθεί σαν διαφήμιση, απλά είναι ένα αντιπροσωπευτικό μαγαζί της περιοχής με μεγάλη κίνηση.

Τσιμπημενη λιγο η τιμη . Φισιολογικα τα μεγεθη. Μετα πας σε μεριδα.

sandwich2-800x600.jpg

Εχει και τουλάχιστον 5 λεπτά αναμονή μέχρι να έρθει η σειρά σου... Γνωρίζεις και κόσμο έτσι... :))

Οντως, για 2 γίγαντες θέλεις ενισχυμένη σακούλα... :)

Εγω παντως Αθηνα σε διαφορα συνοικιακα μαγαζια, ουδεποτε εχω ευχαριστηθει πιτογυρο, καλαμακια κλπ.

Οι λογοι καθαρα ποιοτητας υλικων.
Καποτε φτιαχνοντας σπιτι μου ζυμωτο ψωμι απο προζυμι (που επισης επιανα μονος μου) λιγο ζυμαρι που μου περισσεψε το εριξα σε ενα τηγανακι και εψησα πιτες. Οταν τις δοκιμασα ηταν οτι ωραιοτερο και καμια σχεση με τις πιτες των πιταδικων τις εργοστασιακες με τα συντηρητικα που ολες εχουν την ιδια υφη/γευση. ανοστη-αχαρη)

Ομοιως και τα υπολοιπα υλικα σε μια πιτα:
Το κρεμμυδι μπαγιατικο και να μυριζει, η ντοματα νερουλιασμενη, τζατζικι ενα αισχος, πατατες προτηγανισμενες και λαστιχο, κρεας οπου χωρις επανω του αλατι, παπρικα,τζατζικι κλπ, αν το μυρισεις βρωμαει.

Σε επισκεψεις μου επαρχιες, ακομα αραια και που ξετρυπωνω καποια μαγαζια οπου βασιζονται στα νοστιμα υλικα και το αποτελεσμα ανταμοιβει.

Δυστυχως αποφευγω να τρωω πιτογυρα συχνα διοτι εχω μια ασχημη εμπειρια. Σε καταστημα οπου εκαναν ουρα για τα καλαμακια-σουβλακια-πιτες, τα κρεατα ηταν νοστιμοτατα και ζουμεροτατα. Καποια στιγμη εκλεισαν το μαγαζι διοτι σε ελεγχο διαπιστωθηκε οτι χρησιμοποιουσε στα κρεατα φορμολη. (που εκτος απο συντηρηση τα εκανε και πολυ τρυφερα :p )
Αργοτερα χρονικα επεσα επανω σε ενα αρθρο οπου ελεγε πως σε ελεγχους σε μεγαλες πολεις της χωρας (Αθηνα, Θεσ/κη κλπ) ειχε βρεθει σε παραπανω απο τι 1/3 των καταστηματων που ελεγχθηκαν, να χρησιμοποιουν φορμαλδεΰδη.
Τα καταστηματα φυσικα δεν εκλεισαν, απλα τους επιβληθηκε προστιμο 1500 ευρω (αν θυμαμαι καλα το νουμερο)
Το κρατος λειτουργησε δηλαδη καθαρα εισπρακτικα, αντι να τα κλεισει.

Αργοτερα καποιο αλλο αρθρο ανεφερε πως πλεον τα πιτογυρα μας δεν εχουν τιποτα "ελληνικο" επανω τους.
Σουβλοκαλαμα απο κινα, χαρτι τυλιγματος απο αλλη χωρα, ομοιως ντοματες απο πολωνια, κρεας απο χωρα εξωτερικου κλπ κλπ.

Σιγουρα οχι ολα, ομως στην πλειοψηφια τους τα γυροπιταδικα στην Αθηνα δεν σε προιδεαζουν να λαχταρησεις το πιτογυρο.
Απλα υπαρχουν εξαιρεσεις.

Ξεχασα να πω οτι (κοντα μου τουλαχιστον) δεν βρηκα ποτε ενα πιταδικο οπου να εχει κρεας χωρις αλατι οταν ειναι ωμο και παντα τα καλαμακια ειναι προψημενα εχοντας χασει τους χυμους τους και απλα τα ξανα βαζουν να ζεσταθουν, σε συνδυασμο με ολα τα αλλα χαλια υλικα.
Ασε δε οπου μια εποχη δεν επρεπε να τρωω καθολου αλατι, ψαχνοντας πιταδικο που να ψηνει καλαμακια αναλατα...δεν βρηκα ουτε ενα. ΟΛΟΙ τα εχουν αλατισμενα σαν ωμα για να αντεξουν.
Ξερω ιστοριες για ψητοπωλεια οπου απο κοτοπουλα παιρνουν οτι χειροτερο απο ποιοτητα για να εχουν μικρο κοστος. (ιστοριες εκ των εσω)

Σε επαρχιες οπου ο κοσμος δεν βιαζεται, τα πραγματα ειναι πιο χαλαρα, εχω βρει πιταδικα οπου περιμενεις το ωμο κρεας να ψηθει, το ιδιο την πατατα, αντι για νερωμενο τζατζικι βαζουν σφιχτο γιαουρτακι σακκουλας, δυο πατατουλες ολες κι ολες και καποιοι ζυμωνουν οι ιδιοι και τις πιτες τους. Το αποτελεσμα, ενα μικρο σε μεγεθος πιτακι χωρις να ειναι τουμπανιασμενη απο σαβουρο υλικα που σταζουν ζουμια, που σε κανει να θες να φας μεχρι να σκασεις.

Προσωπικα η μεγαλυτερη μου ενσταση ειναι στις πιτες (ζυμαρι)
Τα υπολοιπα υλικα αν μυριζουν ή τρεχουν ζουμια, δεν τα βαζω, αλλα η πιτα η ετοιμη απο τις βιοτεχνιες πιτας, δεν μου αρεσουν ειτε αλαδωτες ειτε λαδωμενες. Εχει χαλασει η γευση τους, δεν ξερουν και να τις ψησουν, καταληγεις να τρως ενα χοντρο λαστιχενιο πραγμα σαν ζυμαροκαουτσουκ.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πού πάνε τα σουβλάκια και οι μπουγάτσες;

Οχι η αναλογιες ειναι φυσιολογικες. Απλα εδω πανω οι ακρες τις πιτας δεν αγγιζουν η μια την αλλη. Οτι εχετε κατω , στο διπλο εδω. Μονο η πιτα μενει η ιδια.

Δε με κατάλαβες. Έλεγες πιο πάνω ότι "αν πεις οτι δεν θελεις καποιο υλικο πχ πατατες, αυτο θα αναπληρωθει με επιπλεον γυρο". Αυτό λέω ότι είναι λάθος. Σε τέτοια περίπτωση (προφανώς) οι αναλογίες αλλάζουν. Αφού αν βάλεις πατάτες έχεις π.χ. χ γραμμάρια γύρου και ψ γραμμάρια ντομάτας (αναλογία χ/ψ). Αν δε βάλεις πατάτες έχεις (κατά τα λεγόμενά σου) χ + χ/2 γραμμάρια γύρου (τυχαίο το χ/2, σίγουρα πάντως > χ) αλλά επίσης ψ γραμμάρια ντομάτας. Άρα η αναλογία γίνεται (χ + χ/2)/ψ.

Επίσης το να μην αγγίζουν οι άκρες της πίτας η μία την άλλη το έχουμε κι εδώ (σε πολλά μαγαζιά) αλλά προσωπικά δεν το βρίσκω φυσιολογικό. Μικραίνει την αναλογία της πίτας σε σχέση με τα υπόλοιπα υλικά. Μακράν προτιμάω δυο σουβλάκια πίτα με φυσιολογική γέμιση παρά ένα παραγεμισμένο.

PS: Γενικά μιλώντας τα σουβλάκια της Αθήνας τα θεωρώ πολύ πιο άγευστα σε σχέση με των βορείων... Αυτό βέβαια δεν αλλάζει τη γνώμη μου περί ποσότητας στην πίτα.

Aπ'όσο ξέρω, υπάρχουν 3 μεγέθη πίτας για σουβλάκι και δεν τα βρίσκεις απαραίτητα σε όλα τα μαγαζιά. Μικρό-μεσαίο-γίγας.
Πριν 20+χρόνια τα συνηθισμένα σουβλάκια ήταν με μικρή πίτα. Τώρα πια είναι με μεσαία.
Θυμάμαι πολύ παλιά ένα σουβλατζίδικο κάπου στην Ομόνοια που έφτιαχνε κάτι καταπληκτικά και ήθελες 5-6 για να τα ευχαριστηθείς. Βέβαια, 4 μπουκιές το καθ'ένα ήταν...

Πατατες μεσα στο σουβλακι :damnyou: Αυτο ειναι Βαρβαροτητα !

Βοηθάει στο να αποκτήσει "μπούγιο" το σουβλάκι όμως... Αλλιώς θα είχαμε μείνει στην μικρή πίτα και δεν θα μπορούσαν τα μαγαζιά να παίζουν με τις τιμές...:)