Πριονοκορδέλες Ξύλου

Απάντηση: Re: Πριονοκορδέλες Ξύλου

Πρέπει νά γίνει μιά έκτακτη μαστοροσύναξη στήν Βόνιτσα αυτόν τόν μήνα :SFGSFGSF:

Μακάρι.
Κανονίστε... 3,5 ωρίτσες είναι... :ADFADF1:

Σήμερα έσπασε ξανά η κορδέλα. Αυτή ήταν και σχετικά φρέσκια και το περίεργο είναι πως έσπασε μετά το πέρας της κοπής, ενώ γυρνούσε ελεύθερα μολις πριν την κλείσω. Στον επόμενο ανεφοδιασμό για καβαντζα λέω να πάρω και την πιο φαρδιά μιας και αυτόν τον καιρό κυρίως χωρίζω σανιδάκια κατά μήκος. Αυτή νομίζω ότι είναι τελικά η εργασία που ζοριζει το εργαλείο πιο πολύ απ'ολες.

Στάλθηκε από το MotoG3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Ακριβως, αυτη η εργασια ειναι παρα πολυ επιπονη για καθε κορδελα. Kαι ο οδηγος πρεπει να κατεβαινει οσο το δυνατον πιο χαμηλα, στο χιλιοστο απο το ξυλο, που λεει ο λογος.
Και μενα σε τετοια εργασια μου κοπηκε η λεπτη κορδελα των 3.5μμ. Η standard των 5μμ ειναι πιο ανθεκτικη, αν και παλι θελει προσοχη στο ζορισμα.

Βοηθαει πολυ να περνας την κορδελα με κερι πριν τις ζορικες κοπες. Μειωνει την θερμοκρασια και γλυστραει καλυτερα.

Εχεις δοκιμασει καποια απο τις πιο φαρδιες της proxxon Μιχαλη; Ειδα στον Ντετσικα την bimetal που ειναι στα 6mm αλλα ειχε διπλασια τιμη απο τις αλλες και δεν με ψηνει να την παρω, νομιζω αλλωστε οτι εχουν και καποια αλλη φαρδια για ξυλο. Με καποιο ελληνικο καταστημα που πουλαει κορδελες κατα παραγγελια που συζητουσατε πριν καιρο εχουμε καποιο νεοτερο; Βγαζει σε μικρη διασταση για την προξξον;

Στάλθηκε από το Lenovo A5500-H μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

6μμ βγαινει μονο η ακριβη bimetal, δεν βγαζει αλλη η proxxon, αλλα δεν με βολευει στο κοψιμο, ειναι μεγαλη και θα δυσκολευει στις καμπυλες.
Εχω μιλησει με τον ανθρωπο στην Θεσσαλονικη και μου ειπε οτι δεν εχει προβλημα να κανει κορδελες στο μεγεθος της proxxon. Mενει να του πω διαστασεις.
Φερνει μεταλλο απο την Ιαπωνια. Ειναι καλυ περιπτωση που θα την δω απο τον Σεπτεμβρη. Και θα ενημερωσω φυσικα.

Ναι Μιχαλη, να το δουμε, εγω ενδιαφερομαι σιγουρα να παρουμε καποια κομματια σε 5&6mm, ενδεχομενως και αλλοι που εχουν παρει τη συγκεκριμενη κορδελα.

Καλημέρα.
Εγώ στην Metabo δεν έχω "καταφέρει" να κόψω ακόμα κορδέλα όσο κ αν την ζορίζω ένα χρόνο σχεδόν τώρα.
Μην τυχόν την σφίγγεται πολύ ή είναι θέμα ευθυγράμμισης ?

Η αλήθεια είναι ότι στην proxxon δεν υπάρχουν όλες οι ρυθμίσεις που έχει η metabo, αλλά έτσι κι αλλιώς μιλάμε για άλλης κατηγορίας και μεγέθους εργαλείο. Στην proxxon μπορεί να ρυθμιστεί μόνο η τάση της κορδέλας και η θέση των ρουλεμάν του άνω οδηγού. Άλλες ρυθμίσεις δεν έχει, μιας και οι αποστάσεις είναι τόσο μικρές που δεν υφίσταται θέμα περεταιρω ευθυγράμμισης και σφάλματος.

Καλημέρα.
Εγώ στην Metabo δεν έχω "καταφέρει" να κόψω ακόμα κορδέλα όσο κ αν την ζορίζω ένα χρόνο σχεδόν τώρα.
Μην τυχόν την σφίγγεται πολύ ή είναι θέμα ευθυγράμμισης ?

Η αλήθεια είναι ότι στην proxxon δεν υπάρχουν όλες οι ρυθμίσεις που έχει η metabo, αλλά έτσι κι αλλιώς μιλάμε για άλλης κατηγορίας και μεγέθους εργαλείο. Στην proxxon μπορεί να ρυθμιστεί μόνο η τάση της κορδέλας και η θέση των ρουλεμάν του άνω οδηγού. Άλλες ρυθμίσεις δεν έχει, μιας και οι αποστάσεις είναι τόσο μικρές που δεν υφίσταται θέμα περεταιρω ευθυγράμμισης και σφάλματος.

Τις σφιγγετε πολυ.
Ακουστε το παλιο.

Σφιξιμο τοσο που να μην ακουγεται οταν γυρναει και να ειναι σχετικα ευλυγιστη οταν τη ζμπρωχνετε με το δαχτυλο.
Σε σφικτες στροφες καλο ειναι να μην ειναι κοντα στο ξυλο ο πανω οδηγος ωστε να εχεις μεγαλο τοξο ευλυγισιας. Ο οδηγος να ειναι κοντα στο ξυλο κυριως σε ευθειες κοπες για οσο το δυνατον καθετη κοπη. Στις καμπυλες "παιζει" δυνατα το σπασιμο οταν ειναι κοντα ο οδηγος.

Το έχω δοκιμάσει και με πιο χαλαρά την κορδέλα τόσο ώστε να μην ακούγεται χτύπος, αλλά έχανε την καθετότητα σε σχέση με το τραπέζι σε ενοχλητικό βαθμό.

Στην proxxon μπορεί να ρυθμιστεί μόνο η τάση της κορδέλας και η θέση των ρουλεμάν του άνω οδηγού. Άλλες ρυθμίσεις δεν έχει...

Κώστα, χρειάζεται προσοχή και η βίδα κάτω απ´ τον πάγκο της κορδέλας.
Αυτή με την εγκοπή που περνάει μέσα η κορδέλα. Πρόσεχε η εγκοπή να είναι απόλυτα κάθετη ώστε να μην βρίσκει η κορδέλα δεξιά-αριστερά και να ακουμπάει σχεδόν στο πίσω μέρος η κορδέλα όταν είναι σε ηρεμία.

Αυτη ακουμπαει λιγο την κορδελα απο το πλαι, τωρ απου το λες. Θα το τσεκαρω αυριο, μηπως μπορει να ερθει σε σημειο που να μην ακουμπαει καθολου, και βλεπουμε.

Αυτη ακουμπαει λιγο την κορδελα απο το πλαι, τωρ απου το λες. Θα το τσεκαρω αυριο, μηπως μπορει να ερθει σε σημειο που να μην ακουμπαει καθολου, και βλεπουμε.

Τελικα Κώστα τσέκαρες τόν πύρο-οδηγό μέ τήν εγκοπή κάτω από τό τραπέζι άν πέρναγε κάθετα η κορδέλα ?
Καί εγώ συμφωνώ μέ τόν Νεκτάριο νά μήν σφίγγεται πολύ η κορδέλα,έμαθα καί κάτι στίς κλειστές στροφές να μήν έχουμε τόν οδηγό οριακά επάνω στό ξύλο γιά να μήν τσιτώνεται η κορδέλα,θεωρητικά τό βλέπω νά στέκει αυτό,βέβαια παίζει ρόλο καί τό πόσο γρήγορα σπρώχνουμε τό ξύλο νομίζω.

Ναι Μιχαλη, να το δουμε, εγω ενδιαφερομαι σιγουρα να παρουμε καποια κομματια σε 5&6mm, ενδεχομενως και αλλοι που εχουν παρει τη συγκεκριμενη κορδελα.

Μέσα καί εγώ γιά κορδέλα 5-6 mm νά δοκιμάσουμε.

Δεν έχω προλάβει να ασχοληθώ ακόμα, αν και απ'οτι θυμάμαι κατά την αρχική ρύθμιση το είχα φέρει απολύτως κατακόρυφα, αλλά ακουμπούσε από τη μια πλευρά της κορδέλας. Θα το ξαναδώ όμως για να σιγουρευτώ κάποια στιγμή που θα έχω χρόνο.

Λοιπόν, το κοίταξα λίγο το θέμα, η κορδέλα ακουμπάει λίγο στον οδηγό από την δεξιά πλευρά. Είναι απόλυτα κατακόρυφα και παράλληλα με τη σχισμή, απλώς "γλύφει" λίγο. Τον γύρισα μισή στροφή ώστε να έρθει το μέσα-εξω, και πάλι ακουμπάει λίγο όπως φαίνεται στις φωτογραφίες. Ρύθμισα ξανά και την τάση της κορδέλας και έκανα δύο δοκιμές σε δρύινα ξυλάκια υψους 5,5cm σε κατά μήκος κοπή με πολύ καλά αποτελέσματα. Θα δούμε στην πορεία πως θα πάει...

Bandsaw1 https://imgur.com/a/wnCku

Last edited by a moderator:
Απάντηση: Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Μαστορες, κατοχοι πριονοκορδελας, εχετε αλλαξει ποτε κορδελα?
Σημερα εκοβα κατι 2μισαρια πυκνογραμμωμενα πευκα και η κορδελα τα εβρισκε σκουρα καποιες στιγμες μεχρι που κοπηκε.

Πρεπει να την ειχα,παλι, λιγο παραπανω σφιγμενη :AFADF0:...
Τελος παντων, ειχα μια σπεερ και την αλλαξα!
Ευθυς αμεσος σαν να ειχα αλλο μηχανημα!
Δεν κολλησε πουθενα και συνεχισα τη δουλεια μου πανευκολα!
Ολοτε παλιοτερα που ειχα θεμα με την οξια οταν προσπαθησα να φτιαξω κουτακι, εφταιγε η κορδελα.
Η κορδελα γιατι εχει κοψει αρκετα σχετικα σκληρα ξυλακια στο προηγουμενο χρονο.
Χονδρικα συμπεραινω με τη χρηση που τις κανω, πως καθε χρονι θελει αντικατασταση η κορδελα, ειδικα με σκληρα ξυλα συχνοτερα.

Επισης η αμεσος μεγαλυτερη σε δυναμικοτητα κοπης, ποια πριονοκορδελα μπορουμε να καταταξουμε?
Σκεφτομαι να την αντικαταστησω.
ΥΣ, μαλλον συντομα αν με δυο τρια επιπλεον πορτοκαλια παρω καποια μεγαλυτερη.

Απάντηση: Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Επισης η αμεσος μεγαλυτερη σε δυναμικοτητα κοπης, ποια πριονοκορδελα μπορουμε να καταταξουμε?
Σκεφτομαι να την αντικαταστησω.
ΥΣ, μαλλον συντομα αν με δυο τρια επιπλεον πορτοκαλια παρω καποια μεγαλυτερη.

βάλε κανένα τόνο Νεκ γιατί με πορτοκάλια δεν παίρνεις τίποτε.:flipout:

κι εγώ σκέφτομαι να με πάρω μία αλλά κάτι σε φθηνό, π.χ. σε einhell

Χρησιμες οδηγιες απο καποιον σπεσιαλιστα

https://youtu.be/bxVyKsbuwZQ

βάλε κανένα τόνο Νεκ γιατί με πορτοκάλια δεν παίρνεις τίποτε.:flipout:

κι εγώ σκέφτομαι να με πάρω μία αλλά κάτι σε φθηνό, π.χ. σε einhell

Ευχαριστως να βαζω τονους, αλλα μονο απο υπολογιστη. Απο δω που γραφω, θα παρει ωρες μεχρι να γραψω το κειμενο που θελω.
Και μενα νομιζω δεν θα με χαλαγε μια einhell αλλα απο την αλλη ειμαι και της ποιοτητος...

Last edited by a moderator:
Re: Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Θα δεις ποια πριονοκορδελα εχει μεγαλυτερο υψος κοπης απο την Proxxon. H Einhell κοβει το ιδιο υψος.

Η boston που εχει ο Ν.Πετειναρακης ειναι νομιζω η αμεσως μεγαλυτερη απο αυτες που κοβουν 8εκ υψος.
Oπως και η μικρη Metabo που κοβει 10εκατοστα.

Απάντηση: Re: Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Ευχαριστως να βαζω τονους, αλλα μονο απο υπολογιστη. Απο δω που γραφω, θα παρει ωρες μεχρι να γραψω το κειμενο που θελω.
Και μενα νομιζω δεν θα με χαλαγε μια einhell αλλα απο την αλλη ειμαι και της ποιοτητος...

σε τι ύψος θέλεις να κόβει;

Θα δεις ποια πριονοκορδελα εχει μεγαλυτερο υψος κοπης απο την Proxxon. H Einhell κοβει το ιδιο υψος.

Η boston που εχει ο Ν.Πετειναρακης ειναι νομιζω η αμεσως μεγαλυτερη απο αυτες που κοβουν 8εκ υψος.
Oπως και η μικρη Metabo που κοβει 10εκατοστα.

ναι το ξέρω αλλά η boston ξεφεύγει στην τιμή σε σχέση με την einhell κι εγώ θα ήθελα να πάω στα 16+cm