Πριονοκορδέλες Ξύλου

Ολα εδω!
Αντε να τα εφαρμοσω στη metabo...

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Απάντηση: Re: Πριονοκορδέλες Ξύλου

Ρε φιλε εμενα μου κανει πως φταίει αυτο το στραβωμα που μας ειχες πει εξ αρχης .

Οχι δεν φταιει γιατι η υπερκατασκευη που εχει και τις δυο τροχαλιες ειναι ( ή ετσι δειχνει τουλαχιστον) σταθερη και κατασκευασμενη σωστα.

Λοιπον το απογευμα της Κυριακης ειχε σεταρισμα metabo 261. Ειστε σιγουροι οτι εχετε ρυθμισει σωστα τη κορδελα σας? Μηπως απλα ετυχε?

Ξεκινησα απο την αρχη, χαλαρωσα ολα τα ρουλεμαν, ξεσφιξα τη κορδελα και εκανα το σταυρο μου!
Για αρχη ειδα αν ειναι παραλληλες οι τροχαλιες, δεν ηταν οποτε παμε παρακατω. Αφου εβαλα τη κορδελα εσφιξα μεχρι ενα σημειο και παραλληλησα τις τροχαλιες, ειχα την εντυπωση παλι οτι η κατω τροχαλια ηταν μερικα χιλιοστα πιο μεσα οποτε αποφασισα να παρεμβω. Με λιγη προσπαθεια και μερικες σφυριες την εβγαλα λιγο εξω, κανα δυο χιλιοστα.

Παμε ξανα απο την αρχη, τοποθετηση κορδελας και προσπαθεια παραλληλισμου των τροχαλιων ταυτοχρονα με τη σταθεροποιηση της κορδελας να γυρναει και να παταει στη μεση περιπου ή εστω στο ελαστικο μερος της τροχαλιας. Ολα καλα μεχρι ενα σημειο. Μολις πηγαινα να σφιξω κιαλλο τη κορδελα αλλαζε κλιση η πανω τροχαλια και εφευγε η κορδελα προς τα εξω. Γυρισμα καταλληλως τη πισω πεταλουδα για μια απελπιδα προσπαθεια σωστης θεσης της κορδελας. Σχεδον πετυχαινε αλλα δεν ολοκληρωνοταν η προσπαθεια, τς περιθωρια στροφης ειναι ελαχιστα στο να κινηθει εμπρος ή πισω η κορδελα. Οποτε ξεσφιγμα λιγο, τραβηγμα ή σμπρωξιμο της κορδελας με χειροκινητο τροπο και παμε παλι.
Αφου βαρεθηκα και κουραστηκα να λεμε την αληθεια, ηρθα να πιω μια μπυρα...

Συνεχιζουμε...σκεφτηκα και επραξα το εξης. Αφου εφερα τη κορδελα εκει που ηθελα σχεδον με το τελικο της σφιξιμο, εφερα εφαπτωμενα τα πισω ρουλεμαν ως ενα υστατο μετρο φρεναρισματος θεσης, υποχορωντσς στη προυποθεση στην ανεξαρτητη σωστη κινηση της κορδελας χωρις υποστηριξη.
Σφιγγω λιγο ακομη, τσεκαρω κινηση κορδελας, μικρορυθμιζω τη κλιση της πανω τροχαλιας, κρατω τη κορδελα κοντα και εφαπτωμενα στονπισω ρουλεμαν. Μια δυο τρεις και ειμαστε ενταξει για αλλη μια φορα.
Αποτελεσμα, κορδελα σφιχτη, πανω στις λαστιχοπατουρες των τροχαλιων χωρις να ακουμπαει στα πισω ρουλεμαν σε ελευθερη περιστροφη. Τωρα μετα απο χρηση θα δειξει αν θα χασει τη θεση της.

Συμπερασματα.
Η μηχανουργια της metabo bas261 ειναι για το π...ο καβαλα. Προσπαθησαν να τις βαλουν μια ρυθμιση κλισης στη πανω τροχαλιας αλλα ο τροπος ειναι νομιζω λαθος. Κατα το σφιξιμο δεν επρεπε να αλλαζει κλιση η τροχαλια. Η grizzly πχ ειναι σταθερη και η proxxon δεν ειχε καν.
Οι τροχαλιες καλο θα ηταν να ειχαν λαστιχοπατουρα σε ολο το πλατος της τροχαλιας. Οι τροχαλιες ασφαλιζονται με μια ασφαλεια και δεν εχουν καποια βοηθιτικη ροδελα.
Τα κατω ρουλεμαν πατανε σε μια κατασκευη μη σταθερη. Οταν ξεσφιγγεις το πισω κυριως ρουλεμαν αλλαζουν θεση ολα μαζι.
Οι πεταλουδες για το ανοιγμα των θυρων συντομα θα μας αφησουν στο δρομο...
Να προσθεσω πως ολα αυτα γιναν με στενη κορδελα 6mm aftermarket. Με τη μανισια ή γενικα μια φαρδυτερη ισως να ηταν ευκολοτερη η ρυθμιση.
ΥΣ. Επισης διαπιστωσα, παλι, πως μου λειπει, ενα μεγαλο σωστο αλφαδι με ορθες ακμες καθως και ενα ψηφιακο κλισιομετρο, τυπου insize.

Το τερατάκι έπιασε πάλι δουλειά και μπήκε κατ´ ευθείαν στα βαθειά.
Μουριά 26,5 cm ύψος χωρίς να διαμαρτυρηθεί καθόλου. Δυστυχώς ο λαιμός της κορδέλας δεν επιτρέπει περισσότερο ύψος, εκτός κι αν βγάλω τελείως τον οδηγό για να κερδίσω άλλους 2-3 πόντους, δεν πρόκειται να το κάνω όμως γιατί η καημένη θα βγάλει κανένα χέρι να μου ρίξει μπουνιά... έ, έλεος.
Κυριάκο, έσκισα και το άλλο κομμάτι μήπως έχουμε καλύτερη τύχη αλλά μια απ´ τα ίδια, έχει κι αυτό εσωτερικά σκισίματα. Το μόνο που μένει είναι να τα βουτηπξω 2-3 μέρες στο νερό να δω αν θα κλείσουν. Είμαι πλέον σίγουρος οτι όταν κόπηκε το δέντρο τα κομμάτια έμειναν αρκετό καιρό εκτεθειμένα στο χωράφι πρίν μπούν στην αποθήκη.

Attachments

• 33097F07-953C-4C7B-9924-6FF9F58EDD49.jpg
    33097F07-953C-4C7B-9924-6FF9F58EDD49.jpg
    308.9 KB · Views: 342
Last edited:
Κορδελα με αρχες! Να δουμε Μπαμπη τι καλο θα φτιαξεις, αντε ανντε!

Και σημερα ειχε κορδελα παλι...αφου ξαναειδα μιση ωρα βιντεο στο youtube ελυσα και ξανα εστησα τη κορδελα.
Παλι δεν μπορεσα να βαλω τη κορδελα στη μεση και των δυο τροχαλιων ουτε να τηνκανω να περιστρεφεται ομαλα. Καθε φορα που ασχολουμαι καιντο σκεφτομαι μετα βρισκω νεα πραγματα που πρεπει να προσεξω.
Σημερα διαπιστωσα επι του πρακτεου δυο σημαντικα πραγματα για την πανω τροχαλια. Μεχρι στιγμης ηξερα οτι οσο εσφιγγα αυτη ειχε τη ταση το πανω σημειο της να βγει προς τα εξω, οποτε να διωξει και τη κορδελα εμπρος. Αυτο ομως οπως διαπιστωσα ηταν συνεπεια της κινησης το μηχανισμου στηριξης της πανω τροχαλιας. Σφιγγοντας λοιπον εκτος απο το να αλλαζει κλιση η τροχαλια τραβιεται προς τα μεσα-πισω, οποτε αν προσθεσουμε το σημειο που εφαπτεται το πισω ρυθμιστικο κλισης αλλαζε και η γωνια αυτης. Αυτο παει να το διορθωσει λιγο η metabo εχοντας κολλησει τον αξονα σε <90°.
Πολυ περιπλοκο νομιζω προσθετοντας μονο προβληματα το ολο σεταπ. Γιαυτο αλλωστε δεν ειναι στο ιδιο επιπεδο οι δυο τροχαλιες και μαλιστα αναλογα το σφιξιμο αλλαζει καινη αποσταση μεταξυ τους.
Ετσι προσθεσα μια ροδελα για να δωσω οφσετ δυο χιλιοστα μπρος τα μπρος στη πανω τροχαλια. Αυτη δεν την εβγαλα φωτογραφια, στη φωτογραφια δειχνω την επομενη επιδιορθωση μου.
Ταυτοχρονα σχεδον διαπιστωσα πως η πανω τροχαλια «παιζει» μεσα εξω κατι παραπανω απο ενα χιλιοστο. Οποτε τοποθετησα αναμεσα σε αυτη και τομπισω σημειο του αξονα μια ροδελα, οχι αυτη της φωτογραφιας, αυτη χρησιμοποιηθηκε για το οφσετ του αξονα οπως προανεφερα πριν.
Ετσι εχω πλεον δυο βελτιωσεις, με σημειωση στη πρωτη στο να προσθεσω ισως μια ακομη ροδελα.
Στηνω ξανα κορδελα, ρουλεμαν κλπ εχοντας σταθεροποιηση τη κορδελα σε ικανοποιητικο σημειο πανω στις τροχαλιες. Κοβω το πρωτο ξυλο και η κορδελα μετατειθεται ελαχιστα πισω οποτε αρχιζει να ακουμπαει πλεον στα ρουλεμαν μονιμα. Κανω μια δευτερη μιση κοπη καθετοτητας και βαζοντας το απο πισω αναποδα (το ξυλο) με ελαχιστη επαφη μου πεταει τη κορδελα μπροστα.

Συνεχιζεται αυριο-μεθαυριο.

ΥΣ θα ηθελα να δω πως στηριζεται η μεγαλυτερη metabo, η shepacch, η dewalt κλπ.

Ποσο να αντεξει αλλο...

Last edited by a moderator:
Με 3 ΤΡΙ κόβει γρήγορα αλλά πολύ άγρια Νεκ. Εγώ χρησιμοποιώ 6 ΤΡΙ με 10αρα κορδέλα. Είχα βάλει και 6αρα και 13αρα, αλλά βρήκα ότι η 10αρα είναι μέση λύση με βάση τα entry lvl Ξύλα που δουλεύω, έλατο ή Πεύκο.

Στάλθηκε από το AGS-W09 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Με 3 ΤΡΙ κόβει γρήγορα αλλά πολύ άγρια Νεκ. Εγώ χρησιμοποιώ 6 ΤΡΙ με 10αρα κορδέλα. Είχα βάλει και 6αρα και 13αρα, αλλά βρήκα ότι η 10αρα είναι μέση λύση με βάση τα entry lvl Ξύλα που δουλεύω, έλατο ή Πεύκο.

Στάλθηκε από το AGS-W09 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Ανα μπραβο! Ειχα παρει κορδελες με βαση το παχος και εβαλα μια φαρδυα με 3TPI, η οποια χτυπαγε το ξυλο κατα τη κοπη. Ετσι συνειδιτοποιησα καλα το ρολο αυτου.
Να προσθεσω οτι η μανισια κορδελα της bas 261 που κατεχω εχει γινει σαν βουτηρο. Ηταν που ηταν μαλακια δεν κοβει τιποτα πλεον σωστα.

Re: Απάντηση: Re: Πριονοκορδέλες Ξύλου

Ανα μπραβο! Ειχα παρει κορδελες με βαση το παχος και εβαλα μια φαρδυα με 3TPI, η οποια χτυπαγε το ξυλο κατα τη κοπη. Ετσι συνειδιτοποιησα καλα το ρολο αυτου.
Να προσθεσω οτι η μανισια κορδελα της bas 261 που κατεχω εχει γινει σαν βουτηρο. Ηταν που ηταν μαλακια δεν κοβει τιποτα πλεον σωστα.
Τελικά τι έγινε με αυτό που σε πέταγε την κορδέλα;

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Μπάμπη,ένα μυστικό που έμαθα απο γέρο οργανοποιό:Η μουριά είναι κατάλληλη για οργανοποιΐα-επιπλοποιΐα μόνο αν κοπεί στη λίγωση του Γενάρη,αλλοιώς έχει τα προβλήματα που αναφέρεις.

Νίκο, έχει δίκιο ο γέρος που σου το είπε.
Το έχω γράψει κάμποσες φορές εδώ μέσα, τα ξύλα που προορίζονται για κατασκευές για να μην σκίζονται εύκολα πρέπει να κόβονται στη χάση του φεγγαριού το Γενάρη.
Δυστυχώς αυτοί που μου δίνουν διάφορα δέν τα προσέχουν αυτά, δεν τους νοιάζει, και τα περισσότερα είναι κομένα φθινόπωρο αφού τα προορίζουν για καυσόξυλα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πριονοκορδέλες Ξύλου

Τελικά τι έγινε με αυτό που σε πέταγε την κορδέλα;

Το παλευω...

Nομίζω τσάμπα το παλεύεις, το κάνεις χειρρότερο.
Βάζεις την κορδέλα, σφίγγεις, και γυρίζεις την πάνω τροχαλία με το χέρι. Αν δείς οτι η κορδέλα μετακινείται, μπρός ή πίσω στην τροχαλία, διορθώνεις ανάλογα με τον μοχλό κλίσης που έχει στην πίσω πλευρά μέχρι να σταθεροποιηθεί στο κέντρο της τροχαλίας και λίγο προς τα εμπρός.
Το έκανες αυτό και παρ´ όλα αυτά σου την πετάει;

1282502-_1_.jpg

Re: Απάντηση: Πριονοκορδέλες Ξύλου

Nομίζω τσάμπα το παλεύεις, το κάνεις χειρρότερο.
Βάζεις την κορδέλα, σφίγγεις, και γυρίζεις την πάνω τροχαλία με το χέρι. Αν δείς οτι η κορδέλα μετακινείται, μπρός ή πίσω στην τροχαλία, διορθώνεις ανάλογα με τον μοχλό κλίσης που έχει στην πίσω πλευρά μέχρι να σταθεροποιηθεί στο κέντρο της τροχαλίας και λίγο προς τα εμπρός.
Το έκανες αυτό και παρ´ όλα αυτά σου την πετάει;

1282502-_1_.jpg
Με την πάνω τροχαλια οκ ρυθμίζεται. Με την κάτω όμως τι γίνεται αν την βγάζει την κορδέλα προς τα έξω;

Το προβλημα μου ειναι συνθετο...:flipout:
Επειδη πειραματιστικα με κορδελα 6mm και οχι την εργοστασιακη, αυτη που εκοψα ειχα ενα θεμα τοποθετησης στις τροχαλιες μεχρι που τν εκοψα. Τωρα εχω βσλει τη δευτερη, ιδια που ειχα παρει.
Το βασικο προβλημα ηταν και ειναι οτι στην ιδανικη θεση σφιξιματος η κορδελα δεν παταει στο ιδιο σημειο και στις δυο τροχαλιες. Το οτι μου τη πεταγε ηταν μεχρι να βρω, ας πουμε την σωστη αρχικη θεση και σφιξιμο, μετα ειχα απλα την ασσυμετρη, ας πουμε, τοποθετηση της κορδελας.
Μου μπηκε μια υποψια, ακομη, χθες και θα τη τσεκαρω.

Αν δουλεύει σωστά τι σε πειράζει αν δεν πατάει ακριβώς στο ίδιο σημείο και στις δύο τροχαλίες;

Re: Απάντηση: Πριονοκορδέλες Ξύλου

Το προβλημα μου ειναι συνθετο...:flipout:

Αν είναι λέει ? πριονοκορδέλα Proxxon αλλαγή 3 κορδέλες μέσα στίς πρώτες 15 μέρες.
Πριονοκορδέλα Metabo πετάει τήν κορδέλα έξω συνέχεια.
Μαρτυράνε τά φουκαριάρικα τά εργαλεία στά χέρια σου,καί σού λένε έτσι είσαι δέν κόβω-δέν κόβω, :flipout::ernaehrung004:

Χωρίς παρεξήγηση τά παραπάνω καί μέ όλο τό θάρρος γιά λίγο καλοπροαίρετο καλαμπούρι φίλε Νεκτάριε,μιάς καί τό άψυχο τό πληκτρολόγιο παρεξηγείται εύκολα.

Εγώ νομίζω ότι όπως έσφιγγες πολύ τήν κορδέλα στήν Proxxon καί έσπαγαν,κάτι απλό είναι στήν Metabo,πού στό δημιουργεί αυτό τό πρόβλημα,ίσως κάποια ρύθμιση καλύτερη στήν επάνω τροχαλία όπως σού είπε ο Μπάμπης,να έχει η επάνω τροχαλία μιά μικρή κλίση πρός τά μέσα,επίσης κάτι άλλο η Proxxon θυμάσαι ότι ειχε ένα ρυθμιστή στά ρουλεμάν πού άν έβαζες πιό λεπτή κορδέλα από 5 mm τού εργοστασίου η λίγο πιό φαρδυά 6 mm ρεγουλάριζες τό ανάλογο βάθος,μήπως έχει κάτι παρόμοιο η Metabo πού μείωσες διάσταση στά 6 mm κορδέλα ?