Πριονοκορδέλες Ξύλου

Οταν κανεις κοπες μικρες που βγαζουν μικρα τεμαχια μπορεις να δημιουργησεις μια προσωρινη επιφανεια. Ενα λεπτο φυλλο μελαμινης πχ που θα ξεκινησεις να το κοβεις καινθα σταματησεις καπου στη μεση. Το σταθεροποιεις με λιγη ταινια και ετοιμο το zero clearence. Απλα αυτο απο την αλλη μειωνει την δυνατοτητα ελιγμων για μικρες ακτινες κοπης.

Τελειωσα την επιφανεια της πριονοκορδελας και πλεον δεν θα υπαρχει κινδυνος να πεσει τιποτα στο κενο.

Τελικα χρησιμοποιησα ενα κομματι plexi glass ~3mm παχους καθως πιστευω οτι θα ειναι καλυτερο απο μια επιφανεια ξυλειας. Θα γλυστραει καλυτερα η επιφανεια.

Ευτυχως που λαιμος της μικρης Scheppach ειναι ακριβως 20 εκατοστα (της proxxon ειναι 16μμ) οσα ακριβως και η επιφανεια του τραπεζιου της πριονοκορδελας Proxxon!
48181724861_97a3459fd3_c.jpg

H κοπη του plexi θα μπορουσε να εχει γινει και με σεγα με λαμα με αρκετα δοντακια, αλλα η κοπη δεν θα ηταν ομαλη οπως με την πριονοκορδελα.

Μετα την κοπη στις διαστασεις 20χ20εκ. εγιναν 2 τρυπες οι οποιες ανοιχτηκαν με το φρεζακι της wolfcraft για να κατσουν οι φρεζατες βιδες.
Δεν ειχα μακριες βιδες με λεπτη κεφαλή και αναγκάστηκα να τροποποιησω μεγαλυτερη βιδα. Λογω του λεπτου παχους του plexi δεν μπορουσα να βαλω βιδα με μεγαλη κεφαλη.

Εδω βλεπουμε την μεταμορφωση της κεφαλης μιας βιδας PH2 (στα αριστερα) σε μικροτερη απο PH1!!
Η δουλεια εγινε με μια μεγγενη, το μινι τροχακι bosch με δισκο λειανσης και Dremel με ενα bit λειανσης aluminum oxide.
48181788222_07cf355865_c.jpg

O τροχος κοντυνε την κεφαλη της βιδας οσο χρειαζοταν για να ειναι flush με την επιφανεια και το dremel μικρυνε την διαμετρο της κεφαλης της βιδας.

Το ιδιο ακριβως εγινε και με την δευτερη slotted βιδα. Eδω ενα κοντινο πλανο.
48181786702_a223010c81_c.jpg

Εδω το πλαισιο τοποθετημενο στο τραπεζι της πριονοκορδελας. Οι βιδες εχουν περσει απο τις ηδη υπαρχουσες τρυπες που υπηρχαν στο τραπεζι. Στερεωνονται με παξιμαδι.
48181787507_10316330b5_c.jpg

Η εφαρμογη της επιφανειας ειναι καλη και δεν ενοχλει το παραμικρο την λειτουργια της κορδελας. Το υψος που χανεται ειναι αμελητεο, μολις 2-3 χιλιοστα.
Εδω το πλαισιο τοποθετημενο στην αλλη πριονοκορδελα με την λεπτη κορδελα, εκει που το προβλημα ειναι μεγαλυτερο και εκει οπου συνεβει το περιστατικο.

48181720696_91f0f7e5d7_c.jpg

Το project πηγε καλυτερα και ηταν ευκολοτερο απο οτι ειχα φανταστει στην τοποθετηση. Το πλεξι ειναι ιδανικη λυση για τετοιες εργασιες.

Μολις τελειωσα και μια δευτερη επιφανεια πλεξι για την αλλη πριονοκορδελα για να μην μεταφερω καθε τοσο τις επιφανειες απο την μια στην αλλη.

Η μονη διαφορα ειναι οτι επειδη ξεμεινα απο φρεζατες βιδες, εφτιαξα δικες μου απο σπαστες βιδες για πομολακια και εβαλα μακρυ παξιμαδι ντιζας για μεγαλυτερη ευκολια στο βιδωμα/ξεβιδωμα, καλυτερο και πιο βολικο απο το να εβαζα πεταλουδα.
48183332227_ba33e0fdfb_c.jpg

Η αρχικη βιδα που φαινεται στα δεξια ειχε διαμετρο κεφαλης 10μμ η οποια μειωθηκε στα 7μμ και παχος ~3μμ το οποιο μειωθηκε στο 1.1μμ

Απάντηση: Re: Πριονοκορδέλες Ξύλου

Καλησπέρα.
Μάλλον ειναι το πρώτο μου post. Exω εδώ και χρόνια μια metabo bas 260, αλλα ηρθε η ώρα να την αντικαταστήσω με κάτι μεγαλύτερο. Εχει γνώμη κάποιος για το παρακάτω προιόν.
http://www.e-shoptools.com/index.php?act=viewProd&productId=14555
Ευχαριστώ.

Καλως τον Γιαννη!

Καλα ποσταρισματα στην παρεα μας!

Η πριονοκορδελα σαν εργαλειο ειναι κατι το απλο απλα εχει καποια χαρακτηριστικα τα οποια αν δεν ειναι καλα απο το εργοστασιο δεν προκειται να διορθωθουν με τπτ και θα σου σπασουν τα νευρα.

Η BORMAN φερνει φασον κινεζικα εργαλεια αμφιβολου ποιοτητας.

Εγω θα σου ελεγα να κοιταξει αλλου μονο και μονο για αυτο συν το γεγονος πως πιστευω αν πας απο την ΜΕΤΑΒΟ σε αυτην θα ξενερωσεις σιγουρα.

Re: Απάντηση: Re: Πριονοκορδέλες Ξύλου

Καλησπέρα.
Μάλλον ειναι το πρώτο μου post. Exω εδώ και χρόνια μια metabo bas 260, αλλα ηρθε η ώρα να την αντικαταστήσω με κάτι μεγαλύτερο. Εχει γνώμη κάποιος για το παρακάτω προιόν.
http://www.e-shoptools.com/index.php?act=viewProd&productId=14555
Ευχαριστώ.

Καλως τον Γιαννη!

Αν υπηρχε η οικονομικη δυνατοτητα μαλλον πηγαινα στην μεγαλη Μetabo που κοστιζει ακριβως τα διπλα.
Aλλιως η επιλ ογη ειναι κινεζικη. Απο αυτες, η boreman για τα χαρακτηριστικα της εχει πολυ καλη τιμη.

Οπως ειπε και ο Κυριακος παραπανω, αν ειναι να εχει κατι στραβο, θα το δεις απο την αρχη. Οποτε βρες ενα καλο και σοβαρο μαγαζι, ρωτα για την εγγυηση και για την πιθανοτητα αλλαγης εαν εχει θεμα εξ'αρχης και προχωρα. Σε τετοια τιμη δεν υπαρχει τιποτε αλλο ουσιαστικα καλυτερο.

Φανταζομαι οτι θα κρατησεις την μικρη Μεταbo και θες την μεγαλυτερη κυριως για rip cutting.

Μιχαλη ωραια η λυση του plexi αλλά δεν θα ηταν πιο πρακτικο να εφτιαχνες μερικα insert, απo ξυλο ή plexi, στις διαστασεις της καθε κορδελας?
Τωρα εαν θες να χρησιμοποιησεις τους οδηγους θα πρεπει να βγαλεις την επιφανεια ... και ξανα!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πριονοκορδέλες Ξύλου

Καλως τον Γιαννη!

Αν υπηρχε η οικονομικη δυνατοτητα μαλλον πηγαινα στην μεγαλη Μetabo που κοστιζει ακριβως τα διπλα.
Aλλιως η επιλ ογη ειναι κινεζικη. Απο αυτες, η boreman για τα χαρακτηριστικα της εχει πολυ καλη τιμη.

Οπως ειπε και ο Κυριακος παραπανω, αν ειναι να εχει κατι στραβο, θα το δεις απο την αρχη. Οποτε βρες ενα καλο και σοβαρο μαγαζι, ρωτα για την εγγυηση και για την πιθανοτητα αλλαγης εαν εχει θεμα εξ'αρχης και προχωρα. Σε τετοια τιμη δεν υπαρχει τιποτε αλλο ουσιαστικα καλυτερο.

Φανταζομαι οτι θα κρατησεις την μικρη Μεταbo και θες την μεγαλυτερη κυριως για rip cutting.

οκ. Ευχαριστώ. Ρώτησα μήπως και έχει καποιος καποια γνώμη για την συγκεκριμένη εταιρεία. Σίγουρα για την τιμή σε αυτά τα κυβικά ειναι τσάμπα.Η αλλη επιλογή που σκέφτομαι είναι η παρακάτω.
Ιδια χαραχτηριστικά, αλλα 300 σχεδόν ευρώ πάνω. και όπως τις κοιτάω, λες και είναι το ίδιο πράγμα και οι δύο..... λέω εγώ τώρα..

https://papadopoulostools.com/index.php?route=product/product&path=66_111_86&product_id=150

Φίλε Κυριάκο σε ευχαριστώ για την απάντηση.

Φίλε Γιάννη μακριά από την Bormann , την έχω περιεργαστει σε έναν αντιπρόσωπο εδώ στα μέρη μου που συνεργάζομαι . Πολύ κακή ποιότητα όλα αυτά τα "βαριά" εργαλεία αυτής της εταιρίας . Ένας λόγος παραπάνω ότι είσαι κάτοχος της μικρής metabo .

Τέλος.... Borman αντε γειά.. Ευχαριστώ φίλε Mr_Kenzo.

οκ. Ευχαριστώ. Ρώτησα μήπως και έχει καποιος καποια γνώμη για την συγκεκριμένη εταιρεία. Σίγουρα για την τιμή σε αυτά τα κυβικά ειναι τσάμπα.Η αλλη επιλογή που σκέφτομαι είναι η παρακάτω.
Ιδια χαραχτηριστικά, αλλα 300 σχεδόν ευρώ πάνω. και όπως τις κοιτάω, λες και είναι το ίδιο πράγμα και οι δύο..... λέω εγώ τώρα..

https://papadopoulostools.com/index.php?route=product/product&path=66_111_86&product_id=150

Φίλε Κυριάκο σε ευχαριστώ για την απάντηση.

Να εισαι καλα Γιαννη.
Ακόμη και η ΜΕΤΑΒΟ πλέον φασον κινας ειναι.
Επειδη το εψαξα πολυ προσφατα το θεμα κορδελα θα σε συμβουλευα να προσθεσεις ακομα εκατο ευρω και να πας στην Bernardo που φερνει ο Παπαδοπουλος και η Unicat.
Στα 700 ευρω δεν εχει αντιπαλο στα 1500 watt με 22 εκ κοπης.

Να εισαι καλα Γιαννη.
Ακόμη και η ΜΕΤΑΒΟ πλέον φασον κινας ειναι.
Επειδη το εψαξα πολυ προσφατα το θεμα κορδελα θα σε συμβουλευα να προσθεσεις ακομα εκατο ευρω και να πας στην Bernardo που φερνει ο Παπαδοπουλος και η Unicat.
Στα 700 ευρω δεν εχει αντιπαλο στα 1500 watt με 22 εκ κοπης.

οκ. φίλε. Θα τη δω και αυτη την λύση. Ευχαριστώ.

Αν υπηρχε αυτο το μοντελο οταν πηρα εγω την δικη μου Dewalt πριν καποια χρονια, σιγουρα θα το ειχα προτιμησει.
Και μονο η διατρητη βαση (πανεξυπνη λυση) για να φευγουν τα πριονιδια αλλα και το φως που ειναι πολυ χρησιμο κανουν μεγαλη διαφορα. Οπως και ο λεβιες αμεσης χαλαρωσης της κορδελας για αλλαγη.
Επισης βλεπω οτι ανοιγουν οι πορτες χωρις εργαλεια και εχει θηκακι με τα κλειδακια ρυθμισης στο πισω μερος για να μην τα ψαχνεις. Αν ειναι και ευκολορυθμιστοι και οι οδηγοι, νομιζω οτι ειναι απο τις top επιλογες μεγαλης κορδελας.

Καλησπέρα
Είδα ότι η τιμή της metabo έπεσε στα 750 . Μεταξύ αυτής και της bernardo, πάνω κάτω στην ίδια τιμή, ποιά θα προτιμούσατε?
Ευχαριστώ

.

Καλως τον!

Εγω θα προτιμουσα την Βernardo για τους λογους που αναφερω παραπανω συν το γεγονος οτι προκειται για πιο ισχυρο μηχανημα με μεγαλυτερο υψος κοπης.

Ομως ο καθενας εχει διαφορετικα κριτηρια επιλογης σε συναρτηση με τις αναγκες του. Εγω θα την ηθελα για να κοβω κορμους και να φτιαχνω σανιδες.
Μηπως ειναι too much για τις αναγκες σου? 1500 watt ειναι πολλα. Τι απαιτησεις εχεις απο την πριονοκορδελα που θες να αγορασεις, ποιες θα ειναι οι κυριως χρησεις?

Καλημέρα Χιώτης, καλώς σας βρήκα.
Την κορδέλα την θέλω για σκισίματα διατομών. Θα ήθελα να δουλεύει σωστά και με ακρίβεια, και ας κοστίζει παραπάνω. Ο χώρος είναι θέμα, οπότε συζητώ για τις 2 κορδέλες αυτές λόγω μεγέθους