Πριονοκορδέλες Ξύλου

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Πριονοκορδέλες Ξύλου

Όχι δεν εννοώ αυτό, το ίσιο και σταθερό τραπέζι είναι εκ των ούκ άνευ.
Όταν κόβει η κορδέλα ασκεί πολύ μεγάλη πίεση στο ξύλο προς τα κάτω. Αν έχεις καλή βάση, όπως η πρώτη φωτογραφία, όλα καλά.
Αν όμως η βάση σου, η έδρα του ξύλου δηλαδή, δεν πατάει καλά στο σημείο κοπής, όπως στη δεύτερη φωτογραφία, η δύναμη που ασκείται θα περιστρέψει το ξύλο, θα στραβώςει η κορδέλα και θα σπάσει. Ακόμα κι αν δεν σπάσει την ίδια στιγμή η κορδέλα, στο σημείο που τσάκισε, έχει αδυνατίσει και κάποια στιγμή θα σπάει ακόμα και χωρίς ιδιαίτερα μεγάλο ζόρι.

Υ.Γ. Τα ξύλα στις φωτογραφίες τα έχω βάλει απ´ την πίσω πλευρά για να γίνει πιο κατανοητό αυτό που θέλω να πώ.
Σε ευχαριστώ για τις οδηγίες και τις φώτο. Τώρα κατάλαβα τι εννοείς... Από οσα έχω κόψει όλα πατάνε πολύ καλά.... Δεν νομίζω να κοπηκε από αυτό

Στάλθηκε από το MI 5 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Ετυχε και ξεβιδωθηκε η βιδα του οδηγου. Και μενα ειχε ξεβιδωθει μια βιδα που την βρηκα τυχαια οταν ανοιξα την κορδελα να την καθαρισω. Το μηχανημα γενικα παραγει πολλες δονησεις και πρεπει να τσεκαρονται συχνα οι βιδες των οδηγων.

Δεν νομιζω να κοπηκε η κορδελα επειδη ζεσταθηκε. Θα μπορουσε να ζεσταθει αν εκοβες κανενα πολυ σκληρο κομματι ξυλου και η κορδελα να προχωρουσε με παρα πολυ αργους ρυθμους για μεγαλο χρονικο διαστημα.
Στο τέλος που έκοβα 5×5 πήγαινα αργά. Έκοβα σουηδικό πεύκο (νομίζω) και αυτό πρέπει να έχει και αρκετό ρετσινι. Ίσως αυτό σε συνδιασμο με το ότι ξεβιθωθηκε ο οδηγός να προκάλεσαν το κόψιμο. Σε αυτό το ξύλο πάντως είναι που κόλλησε και το forstner το 40αρι.

Απάντηση: Re: Πριονοκορδέλες Ξύλου

Ρίξε μια ματιά στο manual της κορδέλας σου να δείς τι λέει.
Νομίζω οτι η αργή ταχύτητα είναι για κορδέλες σιδήρου (bimetal).

σ ευχαριστω για την πληροφορια .δεν το ηξερα ,και το manual δε λεει για το τι ειναι η καθε ταχυτητα.
απλως ειδα οτι κοβει τα ξυλα(μαλακά ξυλα) που θελω και δεν την πειραξα

Νομίζω ότι βρήκα το πρόβλημα.... Αλλά δεν ξέρω τι κάνω λάθος. Πέρασα καινούρια πριονοκορδελα. Ρυθμίσα την κορδέλα αλλά οι οδηγοί δεν φτάνουν να ρυθμιστούν, σαν να είναι μικροί-κοντοί. Σαν να έχουν ξεβιδώθει οι δίσκοι επάνω και κάτω και να βγαίνουν πολύ μπροστά. Σας βάζω φώτο για να δείτε. Το ρουλέμαν είναι τέρμα μπροστά. Δεν πάει άλλο. Το ίδιο και κάτω. Μάλλον το έσφιξα αλλά ήταν πολύ μπροστά και από τα τράνταγμα τα έπεσε την προηγούμενη φορά.
4b325cd188bb88389fed2fd7353d48bc.jpg
70d9070b7482d7715cbc14ea4d2d65ed.jpg

Η κορδελα πως ειναι περασμενη στις τροχαλιες? Στην μεση? Υπαρχει περιθωρειο να μπει πιο πισω, εντελως πισω δηλαδη ωστε να μειωθει η αποσταση απο το ρουλεμαν.

Ετσι οπως ειναι προφανως και ΔΕΝ ειναι καλη η θεση της κορδελας.
Πρεπει να απεχει μισο χιλιστο απο το πισω ρουλεμαν, δεν πρεπει να εχει τοσο κενο γιατι θα στριβει στο ζορι και θα σπασει σιγουρα.

Η κορδελα πως ειναι περασμενη στις τροχαλιες? Στην μεση? Υπαρχει περιθωρειο να μπει πιο πισω, εντελως πισω δηλαδη ωστε να μειωθει η αποσταση απο το ρουλεμαν.

Ετσι οπως ειναι προφανως και ΔΕΝ ειναι καλη η θεση της κορδελας.
Πρεπει να απεχει μισο χιλιστο απο το πισω ρουλεμαν, δεν πρεπει να εχει τοσο κενο γιατι θα στριβει στο ζορι και θα σπασει σιγουρα.
Έχω χώρο να την πάω πιο πίσω .... Δεν θα έχω κανένα άλλο θέμα; μπορείς να μου πεις όμως γιατί γίνεται αυτό; να την πάω για service;

Κοίτα πόσο πίσω πάει....εδώ μόνο ακουμπάνε κανονικά. Είναι εντάξει; μπορεί να λειτουργήσει ετσι; να προσέξω κάτι;
bedf8c1e6bcce803b5eb2c9f5bba06ad.jpg

Last edited by a moderator:
Εννοω να ξεσφιξεις την κορδελα και να την τοποθετησεις πιο πισω πανω στην τροχαλια. Δεν λεω να πας τις τροχαλιες πιο πισω.

Στην θεση που βρισκεται παρακατω η τριτη κορδελα, C.
Tune-Your-Bandsaw_6.jpg

Εννοω να ξεσφιξεις την κορδελα και να την τοποθετησεις πιο πισω πανω στην τροχαλια. Δεν λεω να πας τις τροχαλιες πιο πισω.

Στην θεση που βρισκεται παρακατω η τριτη κορδελα, C.
Tune-Your-Bandsaw_6.jpg
Αυτό έκανα... Δεν φαίνεται;

Nαι μια χαρα τα εκανες, απλα με προλαβες και δεν ειδα την αναρτηση σου οταν ποσταρα την δικη μου.

Μπορεις να ρυθμισεις σωστα τους οδηγους τωρα?

Nαι μια χαρα τα εκανες, απλα με προλαβες και δεν ειδα την αναρτηση σου οταν ποσταρα την δικη μου.

Μπορεις να ρυθμισεις σωστα τους οδηγους τωρα?
Τους ρυθμίσα όσο μπορούσα πιο κοντά. Φαίνεται καλά. Πιέζω ελαφρώς με το δαχτυλο και ακουμπάει στο ρουλέμαν. Δυστυχώς όμως όταν κόβω ξυλο δεν ακουμπάει στο ρουλέμαν γιατί δεν το βλέπω να γυρνάει. Κανονικά πρέπει να γυρνάει όταν κόβεις ξύλο.... Έτσι δεν είναι;

Kανονικα οταν δεχεται πιεση η λαμα πρεπει να υπαρχει το στοπ για να την κρατησει να παει πισω.
Αν ομως την πιεζεις ελαφρα με το δακτυλο και ακουμπαει ειναι οκ νομιζω αρκει και οι δεξια/αριστερα οδηγοι να ειναι σωστα ρυθμισμενοι, δηλαδη ισα που να μην ακουμπανε τη λαμα οταν ειναι ακινητη, 1 χιλιοστο μαξ. αποσταση.

Kανονικα οταν δεχεται πιεση η λαμα πρεπει να υπαρχει το στοπ για να την κρατησει να παει πισω.
Αν ομως την πιεζεις ελαφρα με το δακτυλο και ακουμπαει ειναι οκ νομιζω αρκει και οι δεξια/αριστερα οδηγοι να ειναι σωστα ρυθμισμενοι, δηλαδη ισα που να μην ακουμπανε τη λαμα οταν ειναι ακινητη, 1 χιλιοστο μαξ. αποσταση.
Σε ευχαριστώ για τις συμβουλές.... Κάτι κατάφερα.... Την πήγα και στο σέρβις και μου βάλανε κάτι βιδες και το στοπ του οδηγού που έλειπε. Τωρα μπορώ να τη ρυθμίσω αλλά μου κάνει έναν θόρυβο σαν να τρίζει όταν τη γυρνάω με το χέρι κατά τη διάρκεια των ρυθμισεων και ήθελα να ρωτήσω μήπως δεν είναι φυσιολογικο.... Δυστυχώς δεν μπορω να βάλω βιντεο

Δες μηπως ακουμπαει η κορδελα στους οδηγους η σε καποιο αλλο μερος που δεν πρεπει.
Αν και δεν μπορω να καταλαβω τι ειδους θορυβο ακους, νομιζω οτι ειναι φυσιολογικο εκτος εαν την εχεις παρασφιξει.

Δες μηπως ακουμπαει η κορδελα στους οδηγους η σε καποιο αλλο μερος που δεν πρεπει.
Αν και δεν μπορω να καταλαβω τι ειδους θορυβο ακους, νομιζω οτι ειναι φυσιολογικο εκτος εαν την εχεις παρασφιξει.
Ακούγεται όταν τη σφίγγω και μετά, αλλά αν δεν τη σφιξω δεν κάθεται καλά και μου φαίνεται λίγο χαλαρή. Πως μετράμε το σφίξιμο; έχω δει δύο τρία βιντεακια αλλά σύμφωνα με αυτούς καλά την έχω σφιγμενη.... Ουφ..... Αυτό εννοούσα με το δαμαζω την πριονοκορδελα..... Δεν της έχω πάρει τον αέρα ακόμα.... Δεν νιώθω σίγουρη για τις ρυθμίσεις της.

Καλησπέρα, εχω ενα προβλημα τις τελευταίες ημέρες με την πριονοκορδελα μου. Οπως φαίνεται και στη φωτο εχει την ταση να γυριζει προς τα μεσα. Εκατσα παλι τσεκαρα ολους τους οδηγους την έσφιξα την καθαρισα αλλα τιποτα. Καμμια ιδεα;
Ειναι η μικρη scheppach basa 1 και η κορδελα ειναι η 8mm μαμα που φορουσε
e0bf2dd4e08445f829030759234df9d4.jpg

Στάλθηκε από το WAS-LX1 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Αφου εχεις ρυθμισει τους οδηγους και εχεις σφιξει σωστα την κορδελα, τo πιο πιθανο ειναι να θελεις αλλη, καινουρια/κοφτερη κορδελα.
Αμα η κορδελα ΔΕΝ ειναι κοφτερη, αναγκαζεσαι και πιεζεις το ξυλο πανω της, αλλα αυτη η πιεση εντεινει παρα πολυ την αποκλιση (drifting).

Αλλαγή κορδέλας όπως σωστά είπε ο Χιώτης. Οταν αρχίζει και δεν ακολουθεί τον σταθερό οδηγό η κορδέλα, είναι για αλλαγή..

Re: Απάντηση: Πριονοκορδέλες Ξύλου

Να υποθέσω οτι προσπαθείς να κόψεις με οδηγό;
Προσπαθησα στην αρχη με οδηγο που φυσικα δεν τα καταφερα αλλα και χωρις οδηγο παλι εστριβε.
Επι της ευκαιρίας υπαρχουν γνωμες για το tuffsaws?

Re: Απάντηση: Πριονοκορδέλες Ξύλου

Προσπαθησα στην αρχη με οδηγο που φυσικα δεν τα καταφερα αλλα και χωρις οδηγο παλι εστριβε.
Επι της ευκαιρίας υπαρχουν γνωμες για το tuffsaws?

Απ´οτι κατάλαβα έχουν σταματήσει να στέλνουν Ελλάδα. Αν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος γιατί και μένα θα με ενδιέφερε να πάρω κορδέλες από κει.