Πρόβλημα με καυστήρα φυσικού αερίου ... help !

Ο θερμοστατης δουλευε κανονικα. Τον ακουγα (καθε χειμωνα) που εκανε "κλικ". Στην αρχη καθε 30 λεπτα.
Μετα, αφου ζεσταινοταν για τα καλα ο χωρος, το κλικ ακουγοταν καθε 2 η 3 ωρες (η και περισσοτερο).
Επισης, ακουμπουσα τα σωματα και εβλεπα οτι ηταν χλυαρα. Ακομα και μετα απο 10 η 15 λεπτα.
Απλα "δεν μου κοβε" οτι επρεπε να ειναι ζεστα εως καυτα.

Το γιατι ανοιγε και εκλεινε ο καυστηρας ΔΕΝ το γνωριζω. Απλα, βγηκα μερικες φορες εξω στο μπαλκονι
(οταν το κρυο δεν ηταν τσουχτερο) και ακουγα να ανοιγει και να κλεινει .... ισως και δεκα φορες μεσα
σε 5 λεπτα. Μετα εμπαινα μεσα γιατι κρυωνα, και απλα δεχομουν το γεγονος οτι ετσι πρεπει να δουλευει
και να ακουγεται. Εικαζω (χωρις να ξερω) οτι οι καυστηρες συμπυκνωσης κανουν πραγματα που δεν κανει
ενας απλος καυστηρας. Ζεσταινουν βαθμιαια τον καυστηρα. Οχι αποτομα ! Και κυκλοφορουν "κατι" (που δεν
ξερω τι ειναι αυτο το κατι) δυο και τρεις φορες.

Ομως αυτο ειναι μια δικη μου εικασια. Αν θες, την επομενη φορα που θα ρθει ο καυστηρατζης, τον ρωταω και αυτο.

A ναι ... να συμπληρωσω > το "ανοιγε κα εκλεινε" αφορουσε το ledακι λειτουργιας καυσης ΚΑΙ το "μπαπ"
που ακουγεται απο τον καπναγωγο (φουγαρο) οταν βγαζει καυσαερια. Δεν εκανε shutdown ο καυστηρας
(και μετα reboot). Οκ ?

Mάνο ,τα σώματα μπορεί να ήταν χλιαρά ή να βράζανε [είναι σχετικά αδιάφορο] ,την εντολή για να ανοίξει ο καυστήρας τη δίνει ο εσωτερικός θερμοστάτης ,ο οποίος δίνει και την εντολή να κλείσει ο καυστήρας ,όταν η θερμοκρασία φθάσει στο επιθυμητό σημείο .
Γιά να συμβαίνει αυτό πού περιγράφεις πολύ πιθανό είναι νά έχει πρόβλημα ο εσωτερικός θερμοστάτης

Αντε να βαλω και μια φωτο να βρισκεται .... (δεν ειναι το δικο μου μηχανημα, αλλα ειναι το ιδιο μοντελο).

4c78_2_big.jpg

Μπροστα και κατω ειναι το δοχειο διαστολης (CIMM).
Πισω απο αυτο, βρισκονται, ο κυκλοφορητης (Wilo), ενα φιλτρο και ο εναλλακτης (Zilmet).
Στην μεση (οι μαντεμενιες φετες) ειναι ο καυστηρας. ΒΑΡΥ πραγμα !!!!
Πανω αριστερα ειναι ο κομπιουτορας (με ηλεκτρονικα OMRON αλλα custom συναρμολογησης)
και δεξια η βαλβιδα αεριου μαζι με το μοτερ αερα (Honeywell). Αυτο το συγκεκριμενο, που αν
εισαι ασχετος το προσπερνας, ειναι που εντυπωσιασε καπως τον καυστηρατζη μου. Και ειναι
ο λογος που ψαχνει και ο ιδιος γιατι η TermoMax δεν υφισταται πια ως εταιρεια.

"Μανο, το μηχανημα σου ειναι πολυ προσεγμενο ... πολυ καλα μελετημενο.
Μου προξενει εντυπωση οτι δεν υφισταται επισημη αντιπροσωπεια στην Αθηνα.
Μηπως εξαγοραστηκε η TermoMax ? ... μηπως μετονομαστηκε σε καποια αλλη ?"

Τι να του πω εγω τωρα .... ο κροκος ?

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Mάνο ,τα σώματα μπορεί να ήταν χλιαρά ή να βράζανε [είναι σχετικά αδιάφορο] ,την εντολή για να ανοίξει ο καυστήρας τη δίνει ο εσωτερικός θερμοστάτης ,ο οποίος δίνει και την εντολή να κλείσει ο καυστήρας ,όταν η θερμοκρασία φθάσει στο επιθυμητό σημείο .
Γιά να συμβαίνει αυτό πού περιγράφεις πολύ πιθανό είναι νά έχει πρόβλημα ο εσωτερικός θερμοστάτης

Aυτο προσπαθησα να σου πω ....
Ετσι κι αλλιως, και στους 70 C να ηταν ρυθμισμενος ο καυστηρας ... και τα σωματα να καιγανε στους 90 C
ΔΕΝ λειτουργει συνεχομενα ο καυστηρας. Κατι κανει. Επαναλαμβανει κατι. Απλα, τον εβαζα να ξελιγωνεται
στην επαναληψη. Δεν ξερω τι παραπανω να σου πω ....

Oταν λεμε οτι ο θερμοστατης δινει εντολη στον καυστηρα .... η εντολη δεν σημαινει "καυστηρα καιγε συνεχεια"
αλλα "καυστηρα δινε ζεστο νερο". Ο καυστηρας (και ο κομπιουτορας) αποφασιζουν πως θα το πετυχουν αυτο.
Μπορει να ανοιγοκλεινουν καποια κυκλοφορια (δεν ξερω τι κυκλοφορια ειναι αυτη) ωστε να επιτυχουν ειτε
αποδοση, ειτε οικονομια, ειτε και τα δυο μαζι.

έχω την εντύπωση ότι με μαγαλύτερη θερμοκρασία νερού θα έχεις περισσότερα αναβοσβησίματα, τέλος πάντων θα δεις,

επίσης νομίζω ότι αν έχεις καλή μόνωση μάλλον συμφέρει χαμηλότερη θερμοκρασία νερού για περισσότερη ώρα, ειδικά αν είναι συμπυκνωμάτων

όσο για τα καλοριφέρ, μην ακούτε αυτούς που λένε ότι θέλουν 80 και 70 βαθμούς νερό απαραίτητα,

εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, πχ αν υπάρχει αντλία θερμότητας
προσωπικά με απλά σώματα με φέτες, ζεσταίνομαι με θερμοκρασία νερού κυμαινόμενη από 30 έως 50 βαθμούς (για εξωτερική από 18 μέχρι 0) και σχεδόν 24ωρη λειτουργία

Ε γιαυτο θα μου στριψει ... :laugh:

Προς το παρον θα ακουσω αυτα που μου συστησε ο καυστηρατζης.

Εκτος αν, φιλτατε Kiriak, κατασκευαζεις καυστηρες ... ΚΑΙ καλοριφερ.

Νομίζω πως είπαμε παραπάνω ότι χωρίς την απαραίτητη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του πάνελ και του αέρα του δωματίου, ΔΕΝ θα αναπτυχθεί το θερμοδυναμικό φαινόμενο και ΔΕΝ θα υπάρχει κυκλοφορία του αέρα μέσα από το πάνελ. ΔΕ θα ζεσταίνει
Οι φέτες ακτινοβολούν ενέργεια κατά πρώτο λόγο. Είναι άλλη η αρχή λειτουργίας.
Στο πάνελ σε μισό μέτρο απόσταση δεν νιώθεις την ακτινοβολία, η θέρμανση γίνεται μέσω της κυκλοφορίας του αέρα (που έιναι ελάχιστη με χαμηλή θεμροκρασία νερού)
Οι αντλίες θερμότητας συνδέονται συνήθως με σώματα εξαναγκασμένης κυκλοφορίας αέρα (fan coils) ή με ενδοδαπέδια κυκλοφορία νερού, οπότε δεν χρειάζονται και δεν αναπτύσσονται μεγάλες θερμοκρασίες νερού.

πριν βάλω την αντλία έφαγα άπειρες ώρες, προσπαθώντας να δω με τι σώματα θα αντικαθιστούσα τα κλασσικά που είχε το διαμέρισμα για τον καυστήρα πετρελαίου

βρήκα ένα σωρό calculators κλπ στο διαδίκτυο,
και διαπίστωσα ότι ακόμη και τα λεγόμενα σώματα χαμηλών θερμοκρασιών νερού, ελάχιστη παραπάνω θερμότητα αποδίδουν (για την ίδια πάντα θερμοκαρσία νερού σε σύγκριση με τις "φέτες") αν δεν συνδυατούν με γενναία αύξηση των διατάσεών τους

όσο για τις αντλίες δεν είναι 100% απαραίτητο να συνδυάζονται με fan coils ή ενδοδαπέδια, υπάρχουν υπέρ και κατά , αλλά σίγουρα όσο πιο χαμηλής θερμοκρασίας νερό παρέχουν (οι αντλίες) τόσο πιο οικονομικές είναι

στην περίπτωσή μου δε θα ήθελα με τίποτα τα fan coils με τον έστω ελάχιστο θόρυβο που κάνουν αλλά και ούτε θα έκανα απόσβση του κόστους,
και αν έβαζα (εκ των υστέρων) ενδοδαπέδια, η λίγο χαμηλότερη κατανάλωση δε θα έκανε απόσβεση του κόστους ούτε σε 100 χρόνια

ευτυχώς δεν παραμυθιάστηκα από όσους μου λέγανε να πάρω ακριβή αντλία υψηλών θερμοκρασιών (για να δουλέυει με τα σώματα καλοριφέρ)

και χωρίς να έχω αλλάξει κανένα σώμα η αντλία ζεσταίνει δουλεύοντας πχ με 37 έως 40 βαθμούς νερό όταν η εξωτερική είναι 10 και με 43 έως 45 όταν η εξωτερική είναι 5, κοκ
αν αλλάξω 2-3 σώματα με λίγο μεγαλύτερα και αντίστοιχα μετακυλώντας τα πιο μικρά, θα δουλέυει η αντλία με ακόμη μικρότερη θερμοκρασία νερού και πιο οικονομικά αλλά μάλλον δεν αξίζει τον κόπο και το κόστος )αν και μικρό)

Αυτο ηταν .... παω για αλλαγη πλακετας ! :icon15:

Ξυπναω σημερα .... και oλα παγωμενα ... τα παντα ! :blink:
Πιανω τα σωματα .... παγωμενα. Ανοιγω τις βρυσες .... κρυοπαγηματα.
Βγαινω εξω στο μπαλκονι .... το καντραν του καυστηρα ... αλαμπουρνεζικα, μπαρμπαδιστικα.

Και τωρα ... απο τα 50 ευρω (του Αυγουστου) αρχεται Οδυσσεια.
Σε πρωτη φαση, το μπαγιοκο παει στα 250 ευρω .... σε πρωτη φαση.
Και αυτο ... ΕΑΝ η TermoMax στην Ουγγαρια παρεχει καινουργιο computer board.
Αλλιως ψαχνουμε ποιος απεσυρε ιδιο μοντελο εδω στην Ελλαδα ... και κανιβαλιζουμε
το board (και με την ψυχη στο στομα για το ποσο καιρο θα δουλεψει .... )

AEI ΣΙΧΤΙΡ την καταδικη μου ..... δυο μηνες χαρηκα .....
Και η ιστορια ξεκιναει ακριβως πανω στα κρυα .... (φουγαρο να γινω να καω !)

ΑΕΙ ΣΙΧΤΙΡ ΜΕ ΜΕΝΑ :furious3:

Last edited:
Καλά, από πότε οι υδραυλικοί αλλάζουν πλακέτες; Άντε το πολύ να τους εμπιστευθείς την (ηλεκτρική) σύνδεση θερμοσίφωνα......αφού είσαι παρών βέβαια!

...Μάλλον e-καυστηρά χρειάζεσαι.

Δεν ειναι οτι μου εμπνεει σιγουρια ο συγκεκριμενος υδραυλικος.
Ειναι οτι ειναι ο μοναδικος που μπορει να παραγγειλει αυτο που θελω απο Ουγγαρια.
Ειναι μια περιεργη πολιτικη της TermoMax να προμηθευει μονο τους αντιπροσωπους της
και οχι τελικους καταναλωτες. Προσπαθησα να επικοινωνησω μαζι τους και .... καποιος
εκει, μου απαντησε στα ουγγρικα. Οσες φορες και αν μιλησα στα αγγλικα ... ακουγα γελια.
Στην επισημη σελιδα βλεπω το ανταλακτικο που θελω (βλεπω και την τιμη του, στα 155 ευρω !!!!)
αλλα δεν μπορω να το παραγγειλω ο ιδιος ωστε να ελεγξω το κερδος του υδραυλικου μου (δηλαδη
να μου χρεωσει μονο την εγκατασταση). Δεν εχω πολλες επιλογες εδω ....

Ο καυστηρατζης που εφερα τον Αυγουστο (που μαλλον ειναι πιο αρμοδιος για το board)
μου ειπε να απευθυνθω στον υδραυλικο, που μου το περασε, γιατι ο ιδιος δεν μπορεσε να
"βρει ακρη με αυτην την TermoMax" (προφανως να το παραγγειλει ο ιδιος απο Ουγγαρια).
Κοινως ... με αδειασε και εκεινος !

Λες και το πλεον αυτονοητο πραγμα ειναι καποιος ασχετος σαν και μενα να παραγγελνει
και εγκαθιστα computer boards σε λεβητες. Αν πεις οτι ειναι μεγιστη αναγκη, απλα σου
συστηνουν .... καινουργιο καυστηρα ("οπου ολα θα δουλευουν ρολοι και θα ξενοιασεις
μια για παντα"). Ομως, μεταξυ τους .... απεχουν μακραν απο το να συμφωνησουν σε
ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΜΑΡΚΑ.

Οποτε ..... ειμαι μονος ! :icon15:

Απάντηση: Re: Πρόβλημα με καυστήρα φυσικού αερίου ... help !

Πως δεν το σκεφτηκα ... :worshippy:

You are a lifesaver .... :2thumb22sup:

Ε για αυτό είμαστε εδώ Μάνο
Ηξερα μιά στην Κων/πόλεως κοντά Μαρτίου