Προβλήματα εξοπλισμού και αντιμετώπιση τους από αντιπροσωπείες και καταστήματα

Πρόβλημα σε καινούρια Nikon D600, και αντιμετώπιση από κατάστημα και αντιπρόσωπο

Ουτε ο 35-70 2.8 AFD δεν αγαπα το κοντρα φως... Τον σμπαραλιαζει, και του βγαζει το χειροτερο εαυτο.
Προφανως οι επιστρωσεις του χτες δεν εχουν καμμια σχεση με αυτες του σημερα.

Αυτο που προσεξα σε μια υποφωτισμενη φωτο που μου τραβηξε η γυναικα μου ειναι banding.
To αρχειο ειναι αυτο: (100% crop) εδω
Υπαρχει θεμα με την δικη μου μηχανη, ειναι θεμα ολων των D600, ή μηπως δεν ειναι καθολου θεμα και να μην το ψειριζω?
Παντως με την D7000 δεν το ειχα δει ποτε. Ουτε με την D300, ουτε την D80, ουτε την D70...

Kι ενα πορτραιτο "στο ποδι" με τεχνητο αναμικτο φως, χτες το βραδυ στην κουζινα μας.
AUTO ISO και MANUAL.
Επεξεργασια ελαχιστη.

11622026943_73dbbe8a60_b.jpg

Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

πιθανον να φταιει οτι ειναι εντονα υποφωτισμενη.... για το banding εννοω.
Δεν ειναι σωστο να υποεκθετουμε, το αντιθετο μαλιστα.
Εγω παντα τραβαω με ETTR , για να εχω το κεφαλι μου ησυχο και να εκμεταλλευομαι πληρως τους νεους ασιθητηρες.
Παντα με το live histogram ON.

Αυτό το banding το έχουν οι D5200/D7100, δεν το ξανάκουσα για την D600 !!. Ισα-ίσα που στο πρώτο τεστ με banding για την D5200 η σύγκριση εγινε σε ίδια λήψη με μια D600 που δεν εμφάνισε το πρόβλημα.

Υπο τι συνθήκες δημιουργήθηκε ?. Εννοώ αν έγινε λήψη με Live View ή αν έστω προηγουμένως ήταν για ώρα ενεργό το Live View ή τράβηξες τίποτα μακρές εκθέσεις. Τι είδους αποθήκευση έκανες (lossless 14bit, 12bit, visually lossless ..)

Ηλία δοκίμασε και με άλλον φακό, εχουν αναφερθεί περιπτώσεις που είναι η συνέργεια φακού/σωματος που το δημιουργεί ..

Επίσης δοκίμασε και σε άλλα ISO. Oλα σε RAW, τα αρχεία θα σου χρειαστούν ετσι και αλλιώς για να τεκμηριώσεις το πρόβλημα στην Nikon.

Αν γίνεται ανέβασε το RAW

Last edited:
Πρόβλημα banding σε καινούρια D600

Ανοιξα μερικά ISO 3200 απο D600, κάποια έχουν υποεκτεθειμένες περιοχές σαν το προβληματικό του Etsap. Πρέπει να τα ψειρίσεις ΠΟΛΥ για να δείς banding (+3 EV + color denoise .. και ΑΝ)

Απο τα RAW ιστογραμματα φαίνεται ενα θεματάκι στα αρχεία της D600 το οποίο είναι πιο εντονο στο ISO3200.
Συγκεκριμένα λογω πραξεων με ακέραιους που κανει η Νikon πριν γραψει τα RAW εμφανίζονται κενα στο ιστογραμμα και στην περιπτωση του ISO 3200 εμφανίζονται διαδοχικά κενα σε τιμές κοντα στο μηδεν. Αυτο είναι posterization και φαίνεται πιο εύκολα οταν ο θόρυβος είναι λίγος (οταν είναι μετριος-πολυς το κρύβει).

Ομως οπως είπαμε αυτο δεν φαίνεται στην εικόνα στα αρχεία που ανοιξα παρα μόνο αν ψάχνεις ειδικά για να το βρείς.

Αυτά σε 14bit, ίσως σε 12bit γίνεται πιο εντονο ..

Attachments

• D600LL032007-Full-6034x4028.png
    D600LL032007-Full-6034x4028.png
    38.1 KB · Views: 374

Αυτό το banding το έχουν οι D5200/D7100, δεν το ξανάκουσα για την D600 !!. Ισα-ίσα που στο πρώτο τεστ με banding για την D5200 η σύγκριση εγινε σε ίδια λήψη με μια D600 που δεν εμφάνισε το πρόβλημα.

Υπο τι συνθήκες δημιουργήθηκε ?. Εννοώ αν έγινε λήψη με Live View ή αν έστω προηγουμένως ήταν για ώρα ενεργό το Live View ή τράβηξες τίποτα μακρές εκθέσεις. Τι είδους αποθήκευση έκανες (lossless 14bit, 12bit, visually lossless ..)

Ηλία δοκίμασε και με άλλον φακό, εχουν αναφερθεί περιπτώσεις που είναι η συνέργεια φακού/σωματος που το δημιουργεί ..

Επίσης δοκίμασε και σε άλλα ISO. Oλα σε RAW, τα αρχεία θα σου χρειαστούν ετσι και αλλιώς για να τεκμηριώσεις το πρόβλημα στην Nikon.

Αν γίνεται ανέβασε το RAW

Η ληψη εγινε απο την γυναικα μου με ξεχασμενη τη ρυθμιση στο manual, γι αυτο και τοσο υποφωτισμενη.
Ηθελε να δει ποσο διαφορετικη ειναι απο την 7000.
Οχι δεν εγινε με live view και η μηχανη ηταν "κρυα", η ληψη εχει τον αριθμο 24. Οι προηγουμενες ειχαν γινει πριν μια ωρα.
Το RAW αρχειο ειναι αυτο (αρχειο 28,9 ΜΒ)
Αν μπορεις να βγαλεις ακρη...
Με ζωσανε τα φιδια, καινουργιο εργαλειο...
Με καμμια προηγουμενη Nikon δεν ειχα αντιμετωπισει προβλημα !!

ειναι 3 στοπ κατω... δεν ξερω αν φταιει μονο αυτο ομως!

Εκανα ενα αντιστοιχο πειραμα με τη δικη σου φωτο και την sony a7, πορτραιτο με 2-3 στοπ υποεκθεση και δεν ειδα αυτο το banding....

Last edited:

ειναι 3 στοπ κατω... δεν ξερω αν φταιει μονο αυτο ομως!

Εκανα ενα αντιστοιχο πειραμα με τη δικη σου φωτο και την sony a7, πορτραιτο με 2-3 στοπ υποεκθεση και δεν ειδα αυτο το banding....

Με ζωνουν τα φιδια...

επανελαβε τη ληψη να δεις αν ειναι επαναμβαλομενο προβλημα ή τυχαιο....
Δοκιμασε με διαφορες τιμες υποεκθεσης, 1 εως 3 στοπ .

ΥΓ... σε μεγαλη υποεκθεση , με κακοφωτισμενο χωρο και στα 12800 ISO, ειδα τελικα κι εγω καποια - λιγοτερα - δειγματα banding στην Α7.

Δε νομιζω οτι ειναι κατι "μοναδικο" .... σε τοσο ακραιες συνθηκες οι αισθητηρες συμεριφερονται διαφορετικα.

Last edited:

To εκανα.
Στην παραμικρη υποεκθεση, εχω banding.
Ακομα και στα σκοτεινα μιας σωστα εκτεθειμενης φωτογραφιας εχω banding.
Και στα RAW και στα JPEG OOC...
Με βλεπω να τρεχω στον Σταυρινακη παραμονιατικα....
Ασχημα τα πραγματα...

τοτε υπαρχει θεμα... καινουργια τη πηρες ?

To εκανα.
Στην παραμικρη υποεκθεση, εχω banding.
Ακομα και στα σκοτεινα μιας σωστα εκτεθειμενης φωτογραφιας εχω banding.
Και στα RAW και στα JPEG OOC...
Με βλεπω να τρεχω στον Σταυρινακη παραμονιατικα....
Ασχημα τα πραγματα...

@Etsap

Δεν είναι λογω των gap του ιστογραμματος όπως υπέθεσα. Νομιζα οτι αυτο που βλέπαμε στο jpeg ηταν σοβαρά υποεκτεθειμένο και με +1,+2 EV οποτε λογικα θα μπορούσε να επηρρεαζόταν απο τα gap στα πολύ σκοτεινά .., (μετά είδα οτι είχες 0 EV στο ACR ..)

Υπάρχει σταθερά επαναλαμβανόμενη ανισσοροπία μεταξύ των δυο πράσινων καναλιών G1 > G2 σε όλο το φάσμα (απο μαύρα μέχρι καμμένα) και μάλλον το πράγμα επηρρεάζει όλη την γραμμή δηλ. και το κόκκινο ειναι ανεβασμένο σε σχέση με το μπλέ. Αυτό όχι γραμμή γραμμή αλλά π.χ. κάθε 4 γραμμές η γραμμή με τα μπλε πιξελ (G2-B) είναι αισθητά κάτω .. Μπορώ να δώ πιο αναλυτικά αν χρειαστεί .. και θα βοηθήσει ενα black frame αν μπορείς ..

Πας για αλλαγή, αν βέβαια μπορείς να εξασφαλίσεις επαναληψιμότητα (δοκιμή και με άλλον φακό, ίσως και με άλλη μπαταρία) που το λογικό ειναι οτι θα δεις τα ίδια

Καλού κακού κάνε και μια δοκιμή σε καθαρό απο παρεμβολές περιβάλλον ετσι για να είσαι έτοιμος να απαντήσεις σε τυχόν ερώτηση.

Κανονικά ναι, έπρεπε να την αλλάξει ο πωλητής, όπως λέει ο νόμος, κι όχι να μου μπλέκει μέσα αντιπροσωπεία. Δεν είναι αρκετά έμπειρος να δει το πρόβλημα;;; Απλα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να γλυτώσει χρήμα. Εγώ στο δικό μου κατάστημα αλλαζω χωρίς δεύτερη κουβέντα τα κινητά μέσα σε 7 μέρες χωρίς να εμπλεκω καμία αντιπροσωπεία εφόσον είναι άθικτο όπως η μηχανή που του πηγα εγώ.
Αύριο θα δείξει...

Για να δούμε, υποτίθεται ότι ο Σταυρινάκης είναι στους 2-3 καλύτερους, μένει να το δείξει στην πράξη...

Απάντηση: Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

πιθανον να φταιει οτι ειναι εντονα υποφωτισμενη.... για το banding εννοω.
Δεν ειναι σωστο να υποεκθετουμε, το αντιθετο μαλιστα.
Εγω παντα τραβαω με ETTR , για να εχω το κεφαλι μου ησυχο και να εκμεταλλευομαι πληρως τους νεους ασιθητηρες.
Παντα με το live histogram ON.

Δεν έχει να κάνει με την υποέκθεση, εφόσον δεν το "τράβηξε" το αρχείο μετά μερικά στοπ πάνω.
Σε κάθε λήψη με χαμηλό φωτισμό, θα υπάρχει τμήμα της εικόνας που θα είναι στα σκιερά, δεν θα έπρεπε να είναι έτσι, σίγουρα όχι στα 3200 και σίγουρα όχι ένας νέος αισθητήρας. Η 5D2 ούτε μετά μια ώρα χρήσης δεν έβγαζε τέτοιο banding στα σκιερά στα 3200, ίσως ούτε και στα 6400, και εδώ μιλάμε για αισθητήρα 4+ χρόνια νεώτερο.

Δεν μπορεί, κάποιο ζήτημα με ελαττωματικό κομμάτι θα έπαιξε.

Η που θα την αγαπήσω η που θα αλλάξω μάρκα...

δε στα λεω εγω...καλα το πας... :ernaehrung004:-bye-
περα απτην πλακα καλα ξεμπερδεματα φιλε..

Αν αλλάξω μάρκα, για canon με βλέπω... Κονταρομαχίες με την intersys αντί για το Δαμκαλιδη...
Άλλο οι εταιρείες άλλο οι αντιπροσωπείες...

Βουνό με βουνό μόνο δε σμίγει... Σήμερα, την ώρα που παρέλαβα προσωρινά την 600 (για να μην μείνει μέσα στο Δαμκαλιδη έως τις 7-1-2014 που ανοίγει ξανά) ακούω μια φωνή από ένα ψηλό τύπο δίπλα μου : "είσαι από το avclub; είμαι ο Γιάννης Σπύρου" !!!
Τουλάχιστον δόθηκε η αφορμή να γνωρίσω ένα από τα παιδιά που τόσο βοηθούν με τις γνώσεις και το μεράκι τους εμάς τους ερασιτέχνες να γίνουμε καλύτεροι.
Καλή Χρονιά να έχουμε και όλα θα πάνε καλύτερα εφόσον το πιστέψουμε!

Σημερα πρωι πρωι η D600 επεστρψε στο Σταυρινακη για να παει στο Δαμκαλιδη γι αντικατασταση.
Περιμενω και θα σας κρατω ενημερους (κι ενημερωμενους...)