Re: Εξοπλισμός - Προσφορές & χαμηλότερες τιμές - Διαβάστε το 1ο Post!
Και πάλι σχετικά είναι όλα, με πιο τρόπο είναι καλύτερη μια Nikon D3500 από μια em10II?
Η em10II έχει σπαστή οθόνη touch πράγμα που δεν έχει η D3500. Η em10II έχει μεγαλύτερο σκόπευτρο με κάλυψη 100%, γρήγορη εστίαση από την οθόνη που η D3500 είναι άθλια εκει. Εντελώς πλαστικό σώμα σε σχέση με το μεταλλικό της em10II, εργονομικά η em10II έχει ένα σκασμό προγραμματιζόμενα πλήκτρα και 2 ροδέλες, σε σχέση με την 1 ροδέλα της D3500 και τα ελάχιστα κουμπιά. Η εστίαση της D3500 είναι εντελώς entry level ενώ της em10II είναι αιώνες μπροστά ειδικά από την οθόνη και σε saf. H em10II έχει εσωτερική σταθεροποίηση στο σώμα και κατά την γνώμη μου καλύτερα Jpeg.
Σε ευκολίες είναι πάλι αιώνες μπροστά η Em10II με Focus peaking, ηλεκτρονικό κλείστρο, 4K Timelapse, Live Composite, Live Bulb, slow motion βίντεο, καλύτερη εστίαση σε βίντεο, ηλεκτρονικό αλφάδι, πιο γρήγορο burst mode και μεγαλύτερο buffer, ένα σκασμό φίλτρα και scene modes και ένα σωρό άλλα.
Χοντρικά σε 3 σημεία μόνο υπερέχει η D3500, στο grip όπου εκεί μπορείς να βάλεις ένα έχτρα grip στην em10II, στην μπαταρία που και πάλι αγοράζεις μια δεύτερη στην em10II και στον αισθητήρα με 24mp όπου κερδίζεις και 0,5 stop χοντρικά σε iso, άλλα σε σταθερά θέματα το χάνεις καθώς το 5axis της Olympus κάνει θαύματα.
Για μένα αιώνες μπροστά η Em10II ακόμα και από την Nikon D5500 που την είχα για καιρό.
Τέλος πάντων είναι και θέμα γούστου. Για μένα οι μόνες Nikon Crop που είναι ξεκάθαρα καλύτερες από την Em10II είναι η Nikon D7500 και Nikon D500....σε σχέση με όλες τις άλλες προτιμώ την Em10II εύκολα κιόλας.
Για το σκόπευτρο έχω άλλη άποψη. Μέχρι στιγμής καμιά Olympus στην ίδια κατηγορία με τις ΝΙΚΟΝ δεν μου έδωσε καλύτερο σκόπευτρο, τουλάχιστον για τα δικά μου μάτια. Για το τελικό φωτογραφικό αποτέλεσμα δεν τίθεται καν θέμα σύγκρισης και σε υψηλά Iso και σε δυνατότητα πειράγματος των αρχείων. Η διαφορά είναι τεράστια. Τεράστια. Για το θέμα της εστίασης από το σκόπευτρο επίσης δεν μπορεί να γίνει σύγκριση ειδικά σε caf. Η μόνη Oly που έχω δουλέψει και είναι κάπως παραδεκτή είναι η ΕΜ1. Όλες οι άλλες είτε εστιάζουν όπου θέλουν εκείνες, είτε μονο στο κέντρο. Για τα χέρια τα δικά μου επίσης ακόμη και η EM1 μικρή είναι. Η σταθεροποίηση της Oly είναι καλή, αλλα´το βράδυ το τελικό αρχείο πάνω από το iso2000 είναι άχρηστο για επαγγελματικές εφαρμογές, ενώ της NIKON γίνεται αποδεκτό. Φυσικά οποιαδήποτε κίνηση στο πλάνο όσο καλή κι αν είναι η σταθεροποίηση της Oly θα εμφανιστεί θολή. Μην το ξεχνούμε. Μενού, ροδέλες, κλπ. εργονομία της Oly ακόμη και μετά από 5 χρόνια κατοχής 4 μηχανών είναιι τραγική, ενώ της Panasonic g5/gf7 επίσης έχω/ειχα στην κατοχή μου ήταν ΟΚ. Με τη ΝΙΚΟΝ δεν είχα ποτέ πρόβλημα να κάνω οτιδήποτε εύκολα, ακόμη και τη νύχτα. Με την Oly έπρεπε να ανάψω φως (φακό) επομένως με τσάκωσαν ασφαλίτες στη Ρουμανία και πέρασα νύχτα στο κρατητήριο. Too bad for me, αλλά άλλη φορά δεν παίρνω Oly τη νύχτα σε επιτηρούμενα ή επικίνδυνα μέρη.
Από τα τόσα φίλτρα που έχει η Oly χρησιμοποιώ και εκτιμώ το Α/Μ της αντιγραφής εγγράφων και το dramatic ενίοτε.
Για την αντοχή των σωμάτων στη σκληρή χρήση θα φέρω τα εξής παραδείγματα: έχω τρία bookscanners, ένα Α3 και δυο Α2 εγκατεστημένα στη Θεσσαλονίκη
https://www.youtube.com/watch?v=KC18Dfp1ciE&t=4s .
Είναι τα δικά μου σκάνερς και τα παιδιά που εικονίζονται είναι δικοί μου εργαζόμενοι. Θέλησα να τα δουλέψω με Μ4/3. Δεν άντεξαν ούτε δέκα ημέρες τον Μάιο του 2018. Στο διαθέσιμο 14 ώρο εργασίας (2 βάρδιες ανά μηχάνημα) οι ωφέλιμες ώρες ήταν μόλις 8. Οι μηχανές ζεσταίνονταν. Η μια (δεν θα πω αν ήταν panny ή Oly γιατί μάλλον δεν παίζει ρόλο) έβγαλε πρόβλημα στο κλείστρο. Μια δεύτερη μηχανή από τις 6 που είχα μετά τους 30 βαθμούς εντός του χώρου δεν άντεχε άνω από μια ώρα και έκλεινε μέχρι να κρυώσει (ο αισθητήρας;;; δεν κατάλαβα). Δεν είχα χρόνο να φτιάξω το setup κι έτσι αντικατέστησα όλες τις μηχανές με 8 (πήρα και δυο για backup) ΝΙΚΟΝ D5300 που ήταν διαθέσιμες εκείνη την ώρα. Μέχρι στιγμής το μόνο πρόβλημα που έχω είναι ένας 18-55 με πρόβλημα κάτω αριστερά επομένως τον έχουμε σε αχρηστία. Ένα ζευγάρι μηχανών έχει πάνω από 100.000 στο κλείστρο η κάθε μια.
Σε προσωπικό επίπεδο χαίρομαι τη μεταλλική κατασκευή των Oly. Αλλά... υπάρχει και αλλά. Μια EM5 που δεν έχω πλέον στα χέρια μου (την είχα προμηθευτεί μέσω φίλου του φόρουμ) μετά από δυο χρόνια είχε θέμα με τη θερμοκρασία. Σε άνω των 35 βαθμών εξωτερικής θερμοκρασίας ΔΕΝ... έβγαζε 2-3 φωτο και μετά έκλεινε το κλείστρο. Η μηχανή έγινε δώρο διακοσμητικό. Από φακούς έχω χαλασμένο έναν 12-32 (έφυγε το εξωτερικό περίβλημα και θέλει επισκευή αλλα´έχω κι άλλο φακό). Ένας Oly 45-150 μας χαιρέτισε νωρίς και αντικαστάθηκε εντός της εγγύησης αλλά με μουρμούρα (και μάλλον με κάλυψε ο καταστηματάρχης κι όχι η αντιπροσωπεία), ένας 14-150 ΙΙ που πήρα από τον Kbouk μετά από 1 χρόνο αλλά με λίγη χρήση έπαψε να εστιάζει (ούτε σε MF) και θέλω να τον κατεβάσω στην αντιπροσωπεία.
Άρα από Oly /Panny έχω με πρόβλημα 3 σώματα και 3 φακούς σε σύνολο G5/GF7/EM1/EM5 x2/EM10 IIx4/G6 x2 και σε καμιά μηχανή δεν έχω τραβήξει περισσότερες από 20.000 λήψεις. Από φακούς έχω άχρηστους κατεστραμμένους 12-32/45-150/14-150 ΙΙ και σε λειτουργική χρήση 12-32/25 1.8/40-150 2.8
Δηλαδή πολύ υψηλά ποσοστά αστοχίας.
Σε ΝΙΚΟΝ έχουν περάσει από τα χέρια μου πέραν των 8 d5300 που έχω τώρα για δουλειά, d90/d100/d200/d700/d3s. Κανένα πρόβλημα πέραν από καθαρισμό αισθητήρα.
Από φακούς είχα και έχω για ΝΙΚΟΝ 18-55 Χ10/17-35 2.8/28-70 2.8/80-200 2.8/60 μακρο/28 pc/50 1.8/TAMRON 24-70 2.8 και διάφοροι άλλοι που δεν τους έχω πλέον στην κατοχή μου. Και τρία φλας sb800. Από όλους αυτούς ένας 18-55 θεωρώ ότι έχει πρόβλημα, κι ο AFS 28-70 2.8 έμεινε από μοτέρ. Τίποτε άλλο. Κι ο 80-200 έχει χρησιμοοποιηθεί ως μέσο αποτροπής ληστείας μια φορά και το μόνο που έπαθε ήταν να σπάσει το παρασολέιγ από την επαφή με το κεφάλι του επιτιθέμενου. Ελπίζω ότι σε παρόμοια κατάσταση θα ανταποκριθεί το ίδιο και ο Oly 40-150 2.8
Με βίντεο δεν ασχολούμαι καθόλου, δεν μπορώ να εκτιμήσω την αξία του, ούτε να κρίνω μηχανές.