Προβληματισμοί και προτάσεις για αναπαραγωγή/ripping CD

Απάντηση: Re: Χαλαρή ακρόαση SACD/CD players... με μια πινελιά από "σαύρα"

Αμα είσαι τόσο σίγουρος τότε :idea: να κάνουμε ένα Α/Β τέστ (αλλά μόνο οι δυο μας γιατί με αυτά που ακούμε δεν νομίζω να ρθει και κανας άλλος :music-smiley-005:) και αν ακούσουμε διαφορές τότε μαζί σου και εγώ τα πάντα όλα που λένε :worshippy:

Έλα ρε συ, διάβασε λίγο θεωρία και θα σου φύγουν οι απορίες για το εάν το EAC και το XLD είναι καταλληλότερα.

Αλλά εγώ να σε ρωτήσω κάτι πιο απλό που έχει σχέση με τη δομή των αρχείων που ριπάρεις.
Τι κάνεις με τις παύσεις ανάμεσα στα τραγούδια. Μπαίνουν στην αρχή του κομματιού ή στο τέλος?
Τι γίνεται όταν ένα CD έχει δευτερόλεπτα ήχογράφησης πριν το track0 ?
Έχεις δεί που τα cd players ξεκινάνε από το -2 sec (αυτό λεω παύση)
Και στην κλασική λ.χ. θα βρεις cd χωρίς παύση.
Το να έχεις επιλογές για τα παραπάνω… μόνο κακό δεν είναι.
Και ένα CUE Sheet χρήσιμο είναι πάντα…

Δεύτερο, ξέρεις ότι κάθε CD drive έχει ένα offset? Ένα offset λ.χ. γύρω στα 600 samples. Αν δεν τσεκάρεις το offset του drive σου τότε το αρχείο που ριπαρεις μπορεί να ξεκινά νωρίτερα ή αργότερα κατά Χ samples. Αν μετά πας σε άλλο cd drive για να κάνεις rip… θα έχεις ένα αρχείο που δεν θα έχει τα ίδια samples (κάποια λιγότερα ή περισσότερα).
Παλιότερα ψάχναμε σε λίστες με γνωστά CD για να υπολογίσουμε το offset του έκαστου drive. Το EAC συνδέεται με βάση δεδομένων και στο σετάρει μόνο του.

Ένα ποσοστό 3% από τα CD μου που δεν έχουν εμφανείς γρατζουνιές τελικά έχουν κάποιο πρόβλημα. Και μιλάμε για CD που τα έχω βάλει σε player λιγότερο από 15 φορές και εμφανισιακά είναι καινούρια… αλλά παρόλα αυτά σε κάποιο σημείο δεν είναι δυνατή η ανάγνωση τους (είτε από ένα drive ή και περισσότερα που δοκίμασα).

Για αυτό λέω μην εμπιστεύεστε ripping software που δεν είναι σίγουρο ότι βγάζει ακριβή αντίγραφα… Ψάξε στα 100 παραπάνω CD ποια 3 μπορεί να είχαν λάθος κατά την ανάγνωση…. Πως θα τα βρεις??? Θα πρέπει να τα ξαναριπάρεις όλα :D Για αυτό καλύτερα ΜΙΑ φορά και ΚΑΛΑ…

Last edited:
Απάντηση: Χαλαρή ακρόαση SACD/CD players... με μια πινελιά από "σαύρα"

Βρε παιδιά η δουλειά γίνεται με ένα παλιό mini pc ή άντε μεταχειρισμένο, με 100-150Ε... γιατί να πας να δώσεις τόσο λεφτά σε mac και να μπλέξεις και με μετατροπές?

Re: Απάντηση: Χαλαρή ακρόαση SACD/CD players... με μια πινελιά από "σαύρα"

Έλα ρε συ, διάβασε λίγο θεωρία και θα σου φύγουν οι απορίες για το εάν το EAC και το XLD είναι καταλληλότερα.

Αλλά εγώ να σε ρωτήσω κάτι πιο απλό που έχει σχέση με τη δομή των αρχείων που ριπάρεις.
Τι κάνεις με τις παύσεις ανάμεσα στα τραγούδια. Μπαίνουν στην αρχή του κομματιού ή στο τέλος?
Τι γίνεται όταν ένα CD έχει δευτερόλεπτα ήχογράφησης πριν το track0 ?
Έχεις δεί που τα cd players ξεκινάνε από το -2 sec (αυτό λεω παύση)
Και στην κλασική λ.χ. θα βρεις cd χωρίς παύση.
Το να έχεις επιλογές για τα παραπάνω… μόνο κακό δεν είναι.
Και ένα CUE Sheet χρήσιμο είναι πάντα…

Δεύτερο, ξέρεις ότι κάθε CD drive έχει ένα offset? Ένα offset λ.χ. γύρω στα 600 samples. Αν δεν τσεκάρεις το offset του drive σου τότε το αρχείο που ριπαρεις μπορεί να ξεκινά νωρίτερα ή αργότερα κατά Χ samples. Αν μετά πας σε άλλο cd drive για να κάνεις rip… θα έχεις ένα αρχείο που δεν θα έχει τα ίδια samples (κάποια λιγότερα ή περισσότερα).
Παλιότερα ψάχναμε σε λίστες με γνωστά CD για να υπολογίσουμε το offset του έκαστου drive. Το EAC συνδέεται με βάση δεδομένων και στο σετάρει μόνο του.

Ένα ποσοστό 3% από τα CD μου που δεν έχουν εμφανείς γρατζουνιές τελικά έχουν κάποιο πρόβλημα. Και μιλάμε για CD που τα έχω βάλει σε player λιγότερο από 15 φορές και εμφανισιακά είναι καινούρια… αλλά παρόλα αυτά σε κάποιο σημείο δεν είναι δυνατή η ανάγνωση τους (είτε από ένα drive ή και περισσότερα που δοκίμασα).

Για αυτό λέω μην εμπιστεύεστε ripping software που δεν είναι σίγουρο ότι βγάζει ακριβή αντίγραφα… Ψάξε στα 100 παραπάνω CD ποια 3 μπορεί να είχαν λάθος κατά την ανάγνωση…. Πως θα τα βρεις??? Θα πρέπει να τα ξαναριπάρεις όλα :D Για αυτό καλύτερα ΜΙΑ φορά και ΚΑΛΑ…

επειδή μάστορα δεν έχω χρόνο να κάνω όλα αυτά που λές άκου τί θα κάνω : Θα ριπάρω τρία CD που θέλω με το XLD που λές και θα τα ακούσω Α/Β στο δικό μου σύστημα. Αν καταλάβω διαφορές τότε έχει καλώς και θα ξαναριπάρω όλη τη συλλογή μου ξανά (ευτυχώς είναι μόνο 120 δισκάκια ! :smash:) Αν δεν ακούσω τίποτα τότε :argue:

Βρε παιδιά η δουλειά γίνεται με ένα παλιό mini pc ή άντε μεταχειρισμένο, με 100-150Ε... γιατί να πας να δώσεις τόσο λεφτά σε mac και να μπλέξεις και με μετατροπές?

Διότι το mac με pure music παίζει καλύτερα από ένα pc με foobar :ears:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Χαλαρή ακρόαση SACD/CD players... με μια πινελιά από "σαύρα"

επειδή μάστορα δεν έχω χρόνο να κάνω όλα αυτά που λές άκου τί θα κάνω : Θα ριπάρω τρία CD που θέλω με το XLD που λές και θα τα ακούσω Α/Β στο δικό μου σύστημα. Αν καταλάβω διαφορές τότε έχει καλώς και θα ξαναριπάρω όλη τη συλλογή μου ξανά (ευτυχώς είναι μόνο 120 δισκάκια ! :smash:) Αν δεν ακούσω τίποτα τότε :argue:

Με 3 CD πας να δοκιμάσεις να βρεις λάθη που εγώ βρήκα σε ποσοστό 3% σε εμφανισιακά τελεια δισκάκια…

Βρε σύ… θυμάσαι ποιος είπε
1000 πειράματα δεν αποδεικνύουν τη θεωρία μου
Αλλά 1 μπορεί να την καταρρίψει

Τι εννοείς να ακούγετε καλύτερα το RIP?
Τα ψηφιακά αντίγραφα δεν τα συγκρίνουμε με το αφτί… υπάρχουν καλύτεροι τρόποι… Ελέγχεις απλά νούμερα και βγάζεις ένα MD5…

Θα σου έλεγα να σε βοηθήσω εάν έχω το ίδιο CD, να το ριπάρω και εγώ,
Αλλά με τον τρόπο που ριπάρεις ακόμα και διαφορετικά να είναι τα MD5/CRC
Δε θα ξέρουμε καν εαν έχεις διαφορετικό pressing από εμένα… λ.χ. UK/DE

Ακριβώς μιας και δε προλαβαίνεις (ούτε εγώ)… για να σου γλυτώσω χρόνο σου προτείνω τα να ριπάρεις ΜΙΑ και καλή…

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Χαλαρή ακρόαση SACD/CD players... με μια πινελιά από "σαύ

Με 3 CD πας να δοκιμάσεις να βρεις λάθη που εγώ βρήκα σε ποσοστό 3% σε εμφανισιακά τελεια δισκάκια…

Βρε σύ… θυμάσαι ποιος είπε
1000 πειράματα δεν αποδεικνύουν τη θεωρία μου
Αλλά 1 μπορεί να την καταρρίψει

Τι εννοείς να ακούγετε καλύτερα το RIP?
Τα ψηφιακά αντίγραφα δεν τα συγκρίνουμε με το αφτί… υπάρχουν καλύτεροι τρόποι… Ελέγχεις απλά νούμερα και βγάζεις ένα MD5…

Θα σου έλεγα να σε βοηθήσω εάν έχω το ίδιο CD, να το ριπάρω και εγώ,
Αλλά με τον τρόπο που ριπάρεις ακόμα και διαφορετικά να είναι τα MD5/CRC
Δε θα ξέρουμε καν εαν έχεις διαφορετικό pressing από εμένα… λ.χ. UK/DE

Ακριβώς μιας και δε προλαβαίνεις (ούτε εγώ)… για να σου γλυτώσω χρόνο σου προτείνω τα να ριπάρεις ΜΙΑ και καλή…

Ξέρεις τί φοβάμαι ότι θα γίνει? Αν επιβεβαιωθεί η θεωρία σου τότε σε κάθε flac που θα μου δίνουν θα με τρώει το ερώτημα αν έγινε σωστά η μετατροπή. Οπότε όπως καταλαβαίνεις αντίο μουσική..........Εχουμε ένα μικρόβιο που μας τρώει αν βάλουμε και αυτό που συζητάμε καήκαμε ! ! Δεν θα ακούμε τίποτα στο τέλος !

Αν εχω χρόνο το ΣΚ θα το κάνω πάντως ετσι για να μου φύγει η απορία. Διότι και λάθος να γίνεται το rip αμα δεν ακούγεται το λάθος τότε και με άβακα να γίνεται το rip δεν με ενδιαφέρει καθόλου ! :Banane0:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Χαλαρή ακρόαση SACD/CD players... με μια πινελι

Ξέρεις τί φοβάμαι ότι θα γίνει? Αν επιβεβαιωθεί η θεωρία σου τότε σε κάθε flac που θα μου δίνουν θα με τρώει το ερώτημα αν έγινε σωστά η μετατροπή. Οπότε όπως καταλαβαίνεις αντίο μουσική..........Εχουμε ένα μικρόβιο που μας τρώει αν βάλουμε και αυτό που συζητάμε καήκαμε ! ! Δεν θα ακούμε τίποτα στο τέλος !

Αν εχω χρόνο το ΣΚ θα το κάνω πάντως ετσι για να μου φύγει η απορία. Διότι και λάθος να γίνεται το rip αμα δεν ακούγεται το λάθος τότε και με άβακα να γίνεται το rip δεν με ενδιαφέρει καθόλου ! :Banane0:

Το άγχος αυτό το έχεις γιατί δε κάνεις τη δουλειά σωστά. EAC έκανες τη δουλεία σωστά δεν θα υπήρχε άγχος :D

Μπόρες δε βλέπω :D

Αλλά με δυο μπυρίτσες, μπορώ να στα εξηγήσω και με χαρτί και μολύβι, είναι απλά τα πράγματα, και ήδη παραπάνω με τις παύσεις και τα cue έστω θεωρώ ότι σου έχω βαλει πολλά για σκέψη
Ένα εργαλείο είναι το XLD / EAC, τίποτα περισσότερο, τίποτε λιγότερο, και ο μάστορας φαίνεται από τα εργαλεία του. Ειδικά μιας και είναι και τσάμπα το εργαλείο.

Απάντηση: Χαλαρή ακρόαση SACD/CD players... με μια πινελιά από "σαύρα"

Για αυτά που σου δίνουν … Εγώ λέω ‛αποφεύγετε τα αγνώστου πατρός’ :D

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Χαλαρή ακρόαση SACD/CD players... με μια πι

Το άγχος αυτό το έχεις γιατί δε κάνεις τη δουλειά σωστά. EAC έκανες τη δουλεία σωστά δεν θα υπήρχε άγχος :D

Μπόρες δε βλέπω :D

Αλλά με δυο μπυρίτσες, μπορώ να στα εξηγήσω και με χαρτί και μολύβι, είναι απλά τα πράγματα, και ήδη παραπάνω με τις παύσεις και τα cue έστω θεωρώ ότι σου έχω βαλει πολλά για σκέψη
Ένα εργαλείο είναι το XLD / EAC, τίποτα περισσότερο, τίποτε λιγότερο, και ο μάστορας φαίνεται από τα εργαλεία του. Ειδικά μιας και είναι και τσάμπα το εργαλείο.

Τάσο, το XLD το θεωρείς εξίσου καλό με το EAC;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Χαλαρή ακρόαση SACD/CD players...

Τάσο, το XLD το θεωρείς εξίσου καλό με το EAC;

Το XLD, τη δουλεία του την κάνει σωστά.
Σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο software για MAC είναι το καλύτερο.
Φαίνεται άλλωστε αυτό και από το γεγονός ότι το έχει υιοθετήσει η κοινότητα του διαδικτύου για πιστά αντίγραφα.

Το EAC έχει έξτρα καλούδια που για πολλούς θα είναι άχρηστα, αλλά, εάν το θέμα είναι να ριπάρεις σωστά και από mac η επικρατέστερη και καλύτερη επιλογή είναι το XLD.

Είτε με την CDParanoia Engine ή με την Secure http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/74152-XLD για δύσκολες περιπτώσεις – γρατζουνισμένα δισκάκια.

Λαμβάνει υπόψη του τα διαφορετικά offset, accurate rip database, και διατηρεί και Logfile για όποια άλλη απορία μπορεί να έχουμε ξαφνικά στο μέλλον για τη διαδικασία ripping.

Κι η πλάκα είναι ότι είχα πετύχει τυχαία μια αναφορά κάπου εδώ, το κατέβασα κι επειδή μου άρεσε σαν πρόγραμμα το καθιέρωσα κιόλας... :D

Απάντηση: Re: Προβληματισμοί και προτάσεις για αναπαραγωγή/ripping CD

Κι η πλάκα είναι ότι είχα πετύχει τυχαία μια αναφορά κάπου εδώ, το κατέβασα κι επειδή μου άρεσε σαν πρόγραμμα το καθιέρωσα κιόλας... :D

Ναι μια χαρά βολικό το θεωρώ και εγώ.
Απλό λιτό και λειτουργό Interface
Με ‛σοβαρή μηχανή’ από πίσω

λοιπον εχουμε και λεμε μετα την χτεσινη συζητηση ειπα να κανω και ενα ριπαρισμα με το μακ,ειχα λοιπον ενα σιντακι cdr αγορασμενο απο εξω σε χαρτινη συσκευασια αρκετων χρονων κλπ κλπ το οποιο οπως καταλαβατε ολοι ειναι χαλασμενο και ηθελα εναγωνιως να το σωσω.
Ειχα προσπαθησει απειρες φορες με το ΕΑC και το db αλλα τζιφος και με διαφορετικα readers και στα 3 pisi μου ολα κολαγαν και στην μια φορα απο ολες που τοχα πετυχει μετα απο απειρες ωρες riparismatos και συνεχους αλλαγης παραμετρων μου βγηκε ενα χαλια πραμα με τσακ τσουκ,Ε λοιπον χτες το απιθανο και με το xld και το MAx με paranoia και ολα τουμπανο σε ρυθμισεις μου εβγαλε κοπια αψογη το λαπτοπακι το macpro που το θηριο το πισι δεν.....,
Αρα ερωτηση λογικης, φταιει το προγραμμα to paranoia, η απλα ειναι καλυτερο το drive toy mac απο 3 διαφορετικα των πισι

Όλα φταίνε :D
Καταρχάς είχες δοκιμάσει σε Paranoid setting στο EAC? Φαντάζομαι ναι μιας και έκανες πολλά πειράματα.
Είναι συνδυασμός ripping software + cd-drive
Δες εδώ τρέλα για παράδειγμα http://www.hydrogenaudio.org/forums/index.php?showtopic=84992&st=0&p=732591&#entry732591

Από προσωπική εμπειρία έχω να πω το εξής :
Το χάλια γρατζουνισμένο δισκάκι είναι *λαχείο* το ποιο Player θα το διαβάσει.
Υπάρχουν βεβαία τα θρυλικά pioneer που ακόμα και σήμερα κάνουν >100 ευρώ στο ebay… αλλά δισκάκι που δε διάβαζε κανένα drive που είχα, τα κατάφερα τελικά σε ένα fujitsu laptop δεκαετίας… άβυσσος…

Για να μη μπερδέψουμε τον κόσμο.
Τα XLD/EAC προτείνεται να χρησιμοποιούνται σε όλα τα rip, όχι μονό στα δύσκολα γρατζουνισμένα κ.ο.κ.

Farflung, για την ιστορία, για πες ποιο ήταν το γρατζουνισμένο δισκάκι ?

Εμένα στο παραπάνω παράδειγμα ένα skid raw maxi single :D

Last edited:
Re: Απάντηση: Προβληματισμοί και προτάσεις για αναπαραγωγή/ripping CD

Επανέρχομαι στο θέμα μιας και το είχα υποσχεθεί στον tmjuju. Εκανα rip με το XLD το album Epica - Divine Conspiracy διότι έχει και γρήγορες δυναμικές μεταβάσεις, και δίκασα, γυναικεία φωνητικά από σοπράνο, κάτι φλάουτα κλπ και γενικότερα είναι δισκάκι ζόρικο (όσοι ήταν στην τελευταία διοργάνωση τουυ δικάναλου καταλαβαίνουν τί εστί ζόρι στα δισκάκια μου :music-smiley-005:)

Η ακρόαση μου πήρε περίπου μια ώρα, άκουσα όλα τα κομμάτια του δίσκου σε αντιπαραβολή από το rip που έκανα με το itunes με αυτό με το XLD.

Tο σύστημά μου είναι πηγή mac mini με pure music--> wolfson dac modified-->Audia Flight III--> Audiovector MI3 Signature. Καλώδια interconnect και ηχείων DIY.

Συμπέρασμα?

:drummer::drummer:

Διαφορές υπάρχουν και είναι ακουστές ! !:ears:

Tmjuju πού οφείλεται αυτό κατά την γνώμη σου??? Ποιό είναι το σωστό και ποιό το λάθος? Να ξαναριπάρω την δισκοθήκη μου από την αρχή μέσω XLD ή όχι???

Αν μπορεί και κάποιος άλλος να κάνει αυτή την αντιπαραβολή να μας πεί τί άκουσε και να επιβεβαιώσει ή απορρίψει τα ανωτέρω????

:popcorn:

Last edited: